Dodaj do ulubionych

Nowe osiedle - Żwaków

26.03.07, 13:14
Powstaje nowe "osiedle" nie wiadomo do końca jak to nazwac, pomiędzy
kosciołem a cmentarzem. Styl, architektura tych obiektów nie pasuje do
okolicyu. Myslałem, że to będzie kilka budynków ale okazuje się, że
właściciel tej firmy ma jakieś mocarstwowe plany do tej okolicy. Podobno przy
ulicy Nowej ma nawet powstac 7 piętrowy wieżowiec !!!, zaś plany firma Akord
( inwestor) zmienia z dnia na dzień. Jeżeli to prawda to życze Urzędowi
Miasta wszystkiego najgorszego za ewentualne pozwolenie na budowę. Żwaków już
jedna firma oszpeciła budując "Sosnowe", 4 razy zmieniał się właściel, i od
kilkunastu lat tą okolice straszy ludzi. Nie miałbym nic przeciwko zabudowie
tej dzielnicy ale NISKIM ZABUDOWANIEM, NAJLEPIEJ DOMKAMI JEDNORODZINNYMI a
nie takim czymś.
Obserwuj wątek
    • matams Re: Nowe osiedle - Żwaków 26.03.07, 13:21
      a co masz przeciwko wysokim budynkom? czy czasem plany nie maja pokrzyzowac ci
      widokow z okna?
      Jesli plany sa zgodne z planem zagospodarowania przestrzennego to grzechem
      bedzie budowac tam domki jednorodzinne, marnowac powierzchnie etc.
      • elmo_ty_2 Re: Nowe osiedle - Żwaków 26.03.07, 13:57
        dla mnie byłby to wystarczający powód. dla osób które całe swoje życie spędziły
        na wyskokości np 8 piętra nie jest to problem, bo przysłonięcie ich widoku jest
        mocno ograniczone. ale znam przypadki ogrodzenia posesji z parterowym domem 4-
        pietrowymi blokami, z trzech stron świata.
        nie wkurzyłbyś się gdyby nagle widoczek z okna zastąpił Ci przecudny i urokliwy
        betonowy efekt zmiany planu zagospodarowania przestrzennego?
        idealnym miejscem pod budowę domków dla ludzi zachwyconych industrialno-
        żelbetonowymi tworami jest teren po byłym targowisku. moze by tam cos wybudować
        w niskiej zabudowie
        • matams Re: Nowe osiedle - Żwaków 26.03.07, 16:14
          Jesli mieszkam w miescie licze sie z tym, ze za oknem moze powstac np. nowy
          budynek, ktory przysloni mi widoki. Jesli ktos chce, aby a jego oknem nie
          powstalo cos, co bedzie przeslaniac mu krajobraz niech kupi owy teren.
          Wspomniales teren targowiska? A niby dlaczgo wlasnie w tym miejscu ma powstac
          np. blokowisko? A nie na zwakowie? Kazdy z was patrzy poprzez pryzmat swojego
          "m" i wszedzie dobrze byle nie u mnie za oknem.
          • elmo_ty_2 Re: Nowe osiedle - Żwaków 26.03.07, 19:53
            niestety to fakt, mieszkając w mieście trzeba mieć na uwadze możliwość
            rozbudowy a nawet niespodziewanego kaprysu urzędu w postaci zmiany planu
            zagosp. nie zazdroszczę jednak ludziom którzy parę lat temu budowali domy na
            kompletnym pustkowiu aby mieszkać w spokojnej okolicy, a teraz dopadł ich
            desant domków. mniejszych, wiekszych a czasem i trochę pokracznych :-)
            Matams, życzę Ci aby powodziło Ci się w życiu, abys wybudował swój własny
            wymarzony dom w uroczej okolicy i abyś po krótkim czasie nie został otoczony
            bloczkami projektowanymi przez nawiedzonego architekta ;-) Nawet gdyby mi sie
            bardzo podobały
            • matams Re: Nowe osiedle - Żwaków 26.03.07, 20:12
              jesli ktos kupuje ziemie pod budowe domu w okolicy z "luzna zabudowa" a czasami
              jej brakiem z przekonaniem, ze bedzie tak zawsze to jest kompletnym idiota. Sa
              plany zagospodarowania gdzie moge sprawdzic co moze byc wybudowane. jesli mi to
              nie odpowiada to albo sie z tym godze albo szukam miejsca gdzie pzp pozwala na
              zabudowe taka jaka ja chce.
              Druga sprawa to nawiedzony architekt - mysle, ze ti wchodzimy w kwestie gustu o
              ktorym sie nie dyskutuje.

teraz postaw sie na miejscu inwestora. Masz dzialke gruntu o powierzchni 2000
              mkw. Mozesz postawic 4 domy i sprzeac je za 450 000 pln za sztuke. W sumie daje
              ci to kwote 1 800 000. Ale mozesz tez postawic tam blok mieszkalny, ktory
              szumnie nazwiesz apartamentowcem. Mozesz zabudowac 40% powierzchni co daje 800
              mkw. 30% z tej powierzchni to powierzchnia zbedna na komunikacje. pozostaje 560
              mkw powierzchni na sprzedaz z jednego poziomu. Robisz cztery poziomy. 4 x 560 x
              3500 = 7 840 000 pln.
              Inwesto musial by byc tez idiota, zeby tam gdzie mozna postawic domki jednorodzinne.
              Wszyscy narzekaci, ze nie ma planow zag i ceny za mkw mieszkania sa cholernie
              drogie ale jak juz jest cos budowane to zle, bo kolo mnie. Jak zostanie
              zaspokojony popyt to i ceny spadna do rozsadnych.
              • elmo_ty_2 Re: Nowe osiedle - Żwaków 27.03.07, 07:36
                piniondze to nie szysko!
                teoretyzując, po co utrzymywać np tereny zielone jeśli mozna by na nich coś
                tanio wybudować i drogo sprzedać. a ze szkół i przedszkoli można by zrobić
                całkiem fajne lofty.
                a z drugiej strony, że też mój pradziadek był takim idiotą i przed I Wojną Św.
                nie sprawdził w planach że tam gdzie buduje dom jest w planach budowa teatru
                Małego. dziadek jeszcze musiał przeprosic panów z Urzędu Bezpieczeństwa za
                zajmowanie im czasu na tłumaczenia dlaczego ma sie wynosić.
                i mój niezorientowany w planach drugi pradziadek który na początku ubiegłego
                wieku, jak na złość nienarodzonym jeszcze sekretarzom KC PZPR, odziedziczył
                grunty. myślę że było wiadomo że za 70 lat będzie tam osiedle 'R' i dwupasmowa
                droga.
                czasem mam ochotę przypomnieć że miasto nie istnieje od kilkunastu lat, a
                zakupy gruntów nie zawsze odbywały się w czasach gdy istniało coś takiego jak
                plan zag. przestrz.
                ale to tylko teoretyzowanie bo rozbudowa miasta to rzecz całkiem naturalna i
                niunikniona.
                Gdy budowano Piramidy albo Colloseum też pewnie znalazło się kilku
                niezadowolonych, jak ja, ze zmiany krajobrazu ;-)
      • trener20 Re: Nowe osiedle - Żwaków 26.03.07, 14:50
        Żebyś wiedział, że mi to będzie przeszkadzało i zapewniam Cię, że nie tylko mi.
        Chodzi także o estetyke krajobrazu albo domki albo bloki, a nie jakiś mix.
      • mimika56 Re: Nowe osiedle - Żwaków 23.04.08, 20:44
        Wszyscy dyskutują o tym,czy dobre osiedle czy złe ..A ja tam
        powinnam mieszkać od 7 lat...Developer zniknął , został kredyt na 20
        lat i od nowego developera sięm nic nie należy , bo nie otrzymaliśmy
        wraz z kluczami aktu własności ...i nawet tych kluczy...
        Pozdrawiam więc optymistycznie zawiedzionych...
    • cortinka Re: Nowe osiedle - Żwaków 27.03.07, 21:30
      I właśnie przez takich inwestorów jak Akkord, którzy są w stanie zapłacić za
      działkę nawet kilkaset zł/m2 (żeby później poupychać tam jak najwięcej
      mieszkań), kupno na Żwakowie działki poniżej 200zł graniczy z cudem...
      Zresztą pal licho cenę, działek na Żwakowie do sprzedania w ogóle nie ma,
      pewnie wszyscy czekają na dalszy wzrost cen.
      Ciekawe czy ta dzielnica, która jak na razie jest naprawdę fajna (aż chciałoby
      się tam mieć domek ;), nie przekształci się kiedyś w blokowisko, no bo mało
      którego indywidualnego inwestora będzie stać na działkę w tym miejscu.
      BTW, co dzieje się z osiedlem Sosnowym? Przecież to też chyba Akkord? Chyba nie
      planują zostawić tego osiedla w takim stanie?
      • trener20 Re: Nowe osiedle - Żwaków 28.03.07, 07:11
        Sosnowe przejął kolejny inwestor (podobno) ale nie jest to firma Akord.
        Ja jestem wręcz oburzony, że pozwala się na to aby "niszczyc" blokowiskami tą
        dzielnice. Jak tak dalej będą wpychac bloki na peryferiach miasta to za kilka
        lat nie będzie gdzie domków budowac.
        • pawel1940 Re: Nowe osiedle - Żwaków 28.03.07, 11:38
          Coz, a ja uwazam, ze wszelkie pretensje nalezy kierowac do Urzedu Miasta. To tam
          w planach zagospodarowania decyduje sie, w jakich miejscach obecnie i w
          przyszlosci moga byc budowane nowe bloki (ktore gdzies sa przeciez konieczne), a
          ktore dzielnice pozostana wylacznie jednorodzinne.

Cortinka napisała:

> I właśnie przez takich inwestorów jak Akkord, którzy są w stanie zapłacić za
          > działkę nawet kilkaset zł/m2 (żeby później poupychać tam jak najwięcej
          > mieszkań), kupno na Żwakowie działki poniżej 200zł graniczy z cudem...

Mylisz sie, to nie przez Akkord, ale przez prawa ekonomii ;-).

Mylisz sie tez w innym miejscu. Jesli wymieniona firma przebija oferte do
          kilkuset zl / m2 jak mowisz, to znaczy, ze sa inni chetni placic tyle. Sami od
          siebie nie wydawaliby wiecej niz potrzeba. Wiec to znow nie ich wina ;-).

Ja tam z ta firma nie mam nic wspolnego i wcale ich nie bronie ;-). Sadze
          jednak, ze jasne jest, iz to nie prywatny inwestor dba o plany zagospodarowania
          przestrzennego.
          • 1976_darek Re: Nowe osiedle - Żwaków 29.03.07, 09:14
            A ja się cieszę, że w końcu się coś ruszyło w budownictwie mieszkaniowym na
            Śląsku. Do tej pory bardzo odstawaliśmy od reszty kraju, teraz pewnie też
            odstajemy, ale przynajmniej zaczyna się coś dziac.

A co do pretensji dot. lokalizacji, to zgadzam się z Pawłem, inwestor buduje
            tam, gdzie pozwalają na to plany zagospodarowania przestrzennego. A Żwaków
            jednak nie jest już od wielu lat tylko dzielnicą domków jednorodzinnych:
            przecież z budowanymi bloczkami "akordu" sąsiadują betonowe siedmiopietrowe
            bloki osiedla "L", które stoją od co najmniej 20 lat.

Mam jeszcze takie pytanie: gdzie w takim razie Waszym zdaniem w Tychach można
            ulokowac budownictwo wielorodzinne (jakieś nowe osiedla), tak, żeby to miasto
            miało jakąś urbanistyczną spójnosc i sens?
            • matams Re: Nowe osiedle - Żwaków 29.03.07, 09:20
              Wszędzie tam, gdzie nie będzie to przeszkadzać wypowiadającym się w wątku :P
              • pawel1940 Re: Nowe osiedle - Żwaków 29.03.07, 11:32
                Z tego co wiem księżyc jest jeszcze niezabudowany ;-)
                • matams Re: Nowe osiedle - Żwaków 29.03.07, 13:06
                  Heh a jakie ceny za mkw? Ciekawe czy daleko sa media? Minusem jest komunikacja -
                  slyszalem sze szfankuje :D
                  • pawel1940 Re: Nowe osiedle - Żwaków 29.03.07, 14:50
                    Cen nie znam, trzeba by popytac w agencjach nieruchomosci... Co do komunikacji,
                    no racja niestety, ale jak kiedys beda przy okazji szybkiej kolei robic moze
                    jakis zintegrowany bilet to trzeba od razu podrzucic pomysl z Ksiezycem ;-). W
                    sumie jak na razie ta cala szybka kolei to pomysl kosmiczny, wiec pasuje, hehe ;-)
      • tim-ka Re: Nowe osiedle - Żwaków 10.08.07, 23:15
        "Sosnowe" się przebudowuje, powstanie całkiem nowe osiedle.
    • tralala42 Re: Nowe osiedle - Żwaków 30.03.07, 22:58
      Przeszkadza Ci to? Naprawde nie rozumiem. Zwakow to jest zadupie jakich mało, jakie tam masz widoki? Jak chcesz widoki to wyjedz na wieś. Domki jednorodzinne to była wielka strata. Zdecydowanie lepiej wybudowac wysokie bloki w ktorych zamieszka zdecydowanie wiecej ludzi niz w takich jednorodzinnych. Jesli chodzi o Zwakow to bardziej bym sie zastanowił nad polepszeniem tamtejszej drogi do lasu, robotnicy niezle sie opierdzielają.... robia to juz chyba od poł roku.... a o zalosnych widokach nie wspomne, syf jakich mało.
      • elmo_ty_2 Re: Nowe osiedle - Żwaków 31.03.07, 07:27
        żałosne widoki? eeeeeeee, jak dla mnie to fajna okolica, o ile nie zapełni się
        kosmicznymi blokami. z remontem drogi poszło ospale ale poszło. mnie też się
        wydaje ze mostek można było zrobić jeszcze w zeszłym roku, ale odkąd pamiętam
        ta droga była fatalna wiec dobrze że coś się ruszyło. szczęściem jest że
        drogowcy tego mostu za sobą nie spalili!
        a przy okazji ponownie chciałbym przypomnieć że Żwaków nie powstał w zeszłym
        roku i budowa domków nie rozpoczęła sie wczoraj.
        mogłeś być przewidującym i rozpocząc na Żwakowie budowę bloków zanim stanęły
        domy jednorodzinne, ale nawet jeśli cyfra w nicku to Twój rok urodzenia to i
        tak za późno się urodziłeś ;-)
        • wojtek199 Re: Nowe osiedle - Żwaków 04.04.07, 19:00
          hehe no właśnie co do kosmicznych bloków - to jak inaczej nazwać to długie
          dziwadło pomalowane na chyba 10 kolorów na tym "luksusowym" osiedlu akordu??;)
          może żwaków to i zadupie jak ktoś wyżej napisał,a jak zadupie to nie centrum
          miasta i nikt nie liczył się, przeprowadzając się tu 3 lata temu, z tym że
          zostanie otoczony "zielonymi dziwolągami", doskonale rozumiem osoby którym się
          to nie podoba bo sam muszę oglądać to coś, póki co z oddali, ale jak wybudują
          bloki przy ul. nowej to będzie to już znacznie bliżej mnie:/ aaa no i jeszcze co
          do ludzi którzy wypowiadają się na temat widoków na żwakowie - wiadomo zawsze
          najwięcej mają do powiedzenia osoby których to nie dotyczy - czyli pewnie ludzie
          z 7 piętra z bloku w centrum codziennie podziwiający zapierającą dech w
          piersiach panoramę miasta:P
      • trener20 Re: Nowe osiedle - Żwaków 04.04.07, 21:51
        Idąc dalej twoim tokiem myślenia to na tereneach byłego targowiska można
        wybudowac jakąś fabryke lub wysypisko śmieci, bo ludziom nic do tego co się
        dzieje w ich okolicy. Żwaków to zadpupie? Więc dlaczego w soboty i Niedziele
        sznur ludzi chodzi tutaj na spacery?? Dlaczego nie spacerują sobie dookoła tych
        wysokich, cudownych 9 piętrowych zabudowań??? Ktoś powinien panowac nad tymi
        zabudowaniami i tyle. Budynki powinny byc dostosowane do lokalnej architektury
        tak aby okolica miała jakiś ład.
    • doreki Re: Nowe osiedle - Żwaków 08.04.07, 22:44
      Ja mieszkam od 6 lat na tym, pożal się Boże, osiedlu wśród ruin. Cieszę się,że
      nareszcie coś się tu zacznie dziać. Gdzie można się dowiedzieć kto to kupił i
      jakie ma plany. Czy gdzieś coś można wyczytać, czy były jakieś publikacje o
      planach firmy,która to kupiła. Proszę pomóżcie mi się dowiedzieć. jestem bardzo
      ciekawa co nam tu szykują
      Dorka
      • tim-ka Re: Nowe osiedle - Żwaków 10.08.07, 23:47
        doreki napisała:

> Ja mieszkam od 6 lat na tym, pożal się Boże, osiedlu wśród ruin.
        Cieszę się,że
        > nareszcie coś się tu zacznie dziać. Gdzie można się dowiedzieć kto
        to kupił i
        > jakie ma plany. Czy gdzieś coś można wyczytać, czy były jakieś
        publikacje o
        Z tego co wiem to firma Kombud.
        > planach firmy,która to kupiła. Proszę pomóżcie mi się dowiedzieć.
        jestem bardzo
        >
        > ciekawa co nam tu szykują
        > Dorka
        • ammam Re: Nowe osiedle - Żwaków 11.08.07, 07:48
          Kto kupił Sosnowe nie wiem, wiem natomiast że stare ruiny z powodu
          zagrzybienia i stanu technicznego mają wyburzać i zaczną budować od
          poczatku może będzie ładnie kto wie. Bloki przy ul. Nowej sa
          paskudne i potwornie drogie były te pierwsze ale ludzie decydowali
          siena nie bo widok byłcudny a inwestor obiecywał ze taki zostanie a
          teraz przed ich oknami buduje następne bloki. Jeśli chodzi o Żwaków
          to moze to jest zadupie ale moje zadupie i odstosunkujcie sie od
          niego a jeśli sie komuśnie podoba to niech nie przychodzi do nas i
          nie patrzy w tm kierunku bo nam widoki uciekna z powodu jego wzroku.
          Wszystkich którzy lubią Piekno Żwakowskiego Parku Widikowego
          pozdrawiam a wszystkich innych mam głedoko w tyle/
          • tim-ka Re: Nowe osiedle - Żwaków 16.08.07, 22:01
            Z tego co wiem, to na wiosnę ma powstawać już na Sosonowym coś
            nowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka