Dodaj do ulubionych

domek w Tychach

29.07.03, 13:39
czesc!

mieszkam w Katowicach, ale od pewnego czasu zastanawiam sie nad "ucieczka" z
wielkiej aglomeracji. Nie uciekne daleko, bo mam dziecie, ktore za rok idzie
do przedszkola, ja pracuje w Katowicach, ale wlasnie zastanawiam sie ostatnio
nad przeprowadzka do Tychow.

Chcemy kupic dzialke i wybudowac domek gdzies w miare spokojnej, bezpiecznej
okolicy, milo by bylo przy jakims lasku, niedaleko woda. Przy tym niedaleko
sklepu, z prostym dojazdem do Katowic. Taaa, marzy mi sie... ;)

Mozecie mi polecic cos w Tychach? Gdzie chcielibyscie mieszkac lub
mieszkacie?
Bede wdzieczna za wszelkie sugestie i uwagi.

Obserwuj wątek
    • salo Re: domek w Tychach 29.07.03, 13:46
      Fakt, że to są marzenia :)
      Jeśli ma to być zacisze blisko lasku i wody, to będzie daleko do innych miejsc
      i odwrotnie.
      Najlepiej przyjechać do Tychów i pooglądać miejsca, w których taki domek może
      powstać. Zapraszamy na wycieczkę :)

Pozdrawiam - Salo :)
      • aneea Re: domek w Tychach 29.07.03, 13:52
        Salo, a mozesz mi podac jakies punkty zaczepienia? Jakie dzielnice Tychow brac
        pod uwage?
        • salo Re: domek w Tychach 29.07.03, 14:02
          Np. Czułów, Glinka, Cielmice, Żwaków ewentualnie Zawiść - wszystkie są trochę
          na uboczu, zielone okolice no i zwykle jest conajmniej staw.
          Najbliżej centrum chyba Zawiść, w zależności od miejsca około 5 - 10 minut na
          piechotę do najbliższej cywilizacji. W okolicy jest park, stawy hodowlane,
          niedaleko (za Beskidzką) las.

• aneea Re: domek w Tychach 29.07.03, 14:58
            masz racje, najlepiej bedzie przyjechac, zobaczyc samemu.
            Dzieki za namiary.
            Powiedz mi jeszcze Salo, czy na (w?) slawetnych Paprocanach mozna sie kapac,
            czy lepiej nie ryzykowac ze wzgledu na zanieczyszczenie?

• salo Re: domek w Tychach 30.07.03, 07:59
              Aktualnie kąpać się nie można ze względu na podwyższone pH wody, na dodatek
              ryby sną masowo (brak tlenu) i jeśli potrwa to dłużej może jeszcze wystąpić
              skażenie bakteriologiczne.
              Dzieckiem będąc w Paprocanach się kąpałem, ale teraz już tego nie robię, wogóle
              nie korzystam z tego rodzaju kąpielisk.

• basturk Re: domek w Tychach 29.07.03, 16:03
      moze osiedle Z1 tuż pod samym lasem puszczy pszczyńskiej???- nowe osielde
      domków jednorodzinnych rózengo typu ale nie wiem czy są jeszce wolne. A jak
      nie to może Czułów albo bardzo fajna jest też dzielnica Żwaków. Bojszowy albo
      Cielmice też są ostatnio w modzie. Musiałabyś popytać w biurach nieruchomosci
      też. Zresztą co bys nie wybrała to i tak jest duży plus chociażby w czystszym
      powietrzu niż w aglomeracji no i mniejszy zgiełk hałask i scisk -a jak sie
      przeprowadzisz to duzą różnice odczujesz do razu.
      • basturk Re: domek w Tychach 29.07.03, 16:10
        Zapomnmiałem dodać: Makołowiec, Glinke, Zawiść, Paprocany (rejon sigmów)
        > moze osiedle Z1 tuż pod samym lasem puszczy pszczyńskiej???- nowe osielde
        > domków jednorodzinnych rózengo typu ale nie wiem czy są jeszce wolne. A jak
        > nie to może Czułów albo bardzo fajna jest też dzielnica Żwaków. Bojszowy
        albo
        > Cielmice też są ostatnio w modzie. Musiałabyś popytać w biurach
        nieruchomosci
        > też. Zresztą co bys nie wybrała to i tak jest duży plus chociażby w
        czystszym
        > powietrzu niż w aglomeracji no i mniejszy zgiełk hałask i scisk -a jak sie
        > przeprowadzisz to duzą różnice odczujesz do razu.
      • man_x Re: domek w Tychach 29.07.03, 16:14
        w życiu nie poleciłbym Cielmic
        • basturk Re: domek w Tychach 29.07.03, 16:19
          man_x napisał:

> w życiu nie poleciłbym Cielmic

tzn niechodzi mi rejon Targiela czy tam gdzie są stodoły i obory w Cielmicach-
          nie o ten rejon mi chodzi.
          chodzi mi o rejon naprzeciwko Z1 po drugiej stronie Beskidzkiej pod lasem. tam
          coraz wiecej powstaje fajnych domków-niedaleko do sklepu jeziora, łaatwy
          dojazd do Katowic i Bielska, Cieszyna (nie trzeba przez miasto jechać mimo że
          mamy dobry ukąłd ulic) .....
          Aha i swierczyniec też jest dobrym miejscem.
    • radexindamix Re: domek w Tychach 29.07.03, 19:09
      Mnie osobiście podobają sie 'tyły' osiedla Z,niedaleko kościoła.Ale nie wiem
      czytam możesz sama sobie działke kupić i chate wybudować.Raczej to robi jakaś
      firma(może spółdzielnia) i mogłabyś kupic gotowy domek z ogródkiem.
      A co do Paprocan to akurat jest zakaz związany z upałami.Ale ogólnie to jest to
      jezioro kąpalne,choć nie najczystrze:)
      • aneea Re: domek w Tychach 30.07.03, 10:03
        dziekuje Wam bardzo za odpowiedzi.
        W ten weekend pewnie sie nie uda, ale w nastepny planuje wycieczke objazdowa po
        Tychach ;).
        Dom najpewniej bedziemy stawiac na wlasna reke, z bali drewnianych, wiec
        pozostalaby kwestia znalezienia dzialki do kupienia. Ale to juz temat na inny
        post ;)...

• Gość: matt Re: domek w Tychach IP: *.unregistered.media-com.com.pl 01.08.03, 00:37
      najlepiej skorzystaj z agencji nieruchomosci bo ja sam korzystalem i nie
      narzekam, sam domu nie znajdziesz a wogole to bezpieczniej przez profesionalna
      firme
      mam male doswiadczenie i jesli chcesz to ci moge polecic firme ktora sie
      zaopiekuje twoim zleceniem ale to juz na maila bo nie bede robil za free reklamy
      algon@2com.pl
      • aneea Re: domek w Tychach 01.08.03, 10:41
        Matt,
        wolalabym nie korzystac tym razem z biura posrednictwa.
        Dom bedziemy najprawdopodobniej budowac, nie kupowac, natomiast dzialke mysle,
        ze uda nam sie kupic bezposrednio i zaoszczedzic przy tym na oplatach dla
        posrednikow.
        • Gość: ID Re: domek w Tychach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.03, 11:33
          Ja kupilem domek na Żwakowie (dzielnica Tychów) cicho, spokojnie do lasu
          blisko, podoba mi sie...
          • basturk Re: domek w Tychach 01.08.03, 16:54
            Doikładnie. Żwaków to bardzo ładna spokojna dzielnmica, zreztą w tychach jest
            spokojnie, blisko do lasów, zielono a i powietrze czystrze jak w katowicach itp
            zreszta opisywał nie bede bo jak sama obieździsz to stwierdzisz.
            również polecam Żwaków ale też paprocany, Cielmice (ale nie tereny naprzeciwko
            osiedla Z1 niedalekotrasy Beskidzkiej i już pod samym lasami Puszczy
            Pszcyńskiej. Fajny jest też czułów Makołowiec, Glinka, Suble... te dzilenice
            były już wymienione wcześniej.
            rzeczywqiście z posrednika nie korzystaj jak masz zamiar sama budować bo
            naliczą sobie niezła sumkę za pośrednictwo.
            pzodrawiam z Tychów
          • Gość: aneea Re: domek w Tychach IP: 217.98.105.* 02.08.03, 21:51
            ID, jaki dom? Pochwal sie :). Glownie pytam o powierzchnie, stan, wielkosc
            dzialki.
            Jaki rzad wielkosci ceny? Zwakow to chyba dosc droga dzielnica, wnioskuje z
            tego co piszecie?

• Gość: Ewa Re: domek w Tychach IP: 213.186.86.* 05.08.03, 12:45
      Kochana ,

Życzę powodzenia ! Ostatnie 10 miesięcy spędziłam na szukaniu działki w
      Tychach.
      Nie jest to wcale takie proste .
      Ogłoszeń prywatnych jest bardzo mało , a jeżeli chodzi o agencje to trzeba
      trafić na odpowiednią ( tzn. agenta któremu będzie się chciało ).

Ja właśnie kupiłam działkę na Czułowie ( rewelacja ! pod lasem , ale wszędzie
      blisko ) .Dzięki agentce kótrej się chciało szukać i nie " wciskała mi
      ciemnoty ".

Życzę cierpliwości.

Ewa

aneea napisała:

> czesc!
      >
      > mieszkam w Katowicach, ale od pewnego czasu zastanawiam sie nad "ucieczka" z
      > wielkiej aglomeracji. Nie uciekne daleko, bo mam dziecie, ktore za rok idzie
      > do przedszkola, ja pracuje w Katowicach, ale wlasnie zastanawiam sie ostatnio
      > nad przeprowadzka do Tychow.
      >
      > Chcemy kupic dzialke i wybudowac domek gdzies w miare spokojnej, bezpiecznej
      > okolicy, milo by bylo przy jakims lasku, niedaleko woda. Przy tym niedaleko
      > sklepu, z prostym dojazdem do Katowic. Taaa, marzy mi sie... ;)
      >
      > Mozecie mi polecic cos w Tychach? Gdzie chcielibyscie mieszkac lub
      > mieszkacie?
      > Bede wdzieczna za wszelkie sugestie i uwagi.
      >
      >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka