Dodaj do ulubionych

Licencje na Windows XP

23.10.03, 19:28
Czy ktos wie na jakie zasady istnieja w licencji na Windows XP MIcro$oftu??

Chodzi glownie o licencje typu OEM, np. do Plyty głównej czy ulegnie uszkodzeniu trza kupowac nowa licencje??
Czy np jest mozliwa reinstalacja systemu OS w chwili padu pierwszej instalacji??
POdobno w chwili adu sprzetu z ktora zostala zakupiiona licencja OEm trza kupic nowa licencje a mozliwosc rejestracjmi instalacji isntnieje tylko raz tak wiec gdy padnie instalacja trza kupic nowa licencje :(

Ktos sie orientuje jak to wyglada? Powinien sie prawnik wypowiedziec orientujacy sie w licencjach Micro$oftu
Obserwuj wątek
    • Gość: swerd Re: Licencje na Windows XP IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 23.10.03, 20:27
      licencja typu oem dotyczy tylko komputera z ktorym zostala sprzedana, dlatego
      otrzymujemy koperte zamiast pudelka i kod do niego jest na kopmuterze na
      specjalnej naklejce z ktorej przy zrywaniu zrywa sie kod

jest to wiadomosc potwierdzona , gdyż dzwoniłem do mikrosoftu jak mi komp padł
      i musiałem inwestować w nowego procka bo potrzebowałem oryginalne
      oprogramowanie

dotyczylo to windy Me, ale z XP jest pewnie tak samo

• kaner Re: Licencje na Windows XP 23.10.03, 20:32
        To znaczy co musiales kupic nowa licencje??

Bo nie rozumiem :(

Niestety ale wlasnie wraz z XP zmienily sie zasady licencji np.
        w chwili rozbudowy kompa moze byc wymagana ponowna rejestracja
        w Microsofcie, a podobno na jadna licencje mona sie raz zarejestrowac wiec ..
        nie wiem ...
        • Gość: swerd Re: Licencje na Windows XP IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 23.10.03, 21:02
          właśnie tak, musiałbym kupić nową licencje, ale po naprawie wszystko było ok

ważne że na obudowie była naklejka mikrosyfu
          • kaner Re: Licencje na Windows XP 23.10.03, 21:05
            no tak tylko ze licencje OEM zostaly zakupione osobno ...

i co w chwili padu sprzetu??
            • Gość: swerd Re: Licencje na Windows XP IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 23.10.03, 22:01
              no jak zakupione osobno to nie wiem. ja miałem zestaw compaq taki ze winde
              dodali w standardzie

potem przy awarii kompa w infolini windowsa powiedzieli ze to licencja tylko
              na ten okreslony komp

zreszta jak juz wspominalem compaq dal naklejke ktorej nie dalo sie zedrzec, a
              jest to jeden z elementów licencji

ale pragne nadmienić że to wszystko dotyczy windy Me, a XP moze byc inny,
              najlepiej zadzwon do mikrosyfu, albo im maila wyslij
    • Gość: piecyk gazowy Re: Licencje na Windows XP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.03, 09:53
      kaner napisał:

> Czy ktos wie na jakie zasady istnieja w licencji na Windows XP MIcro$oftu??
      >
      > Chodzi glownie o licencje typu OEM, np. do Plyty głównej czy ulegnie
      uszkodzeni
      > u trza kupowac nowa licencje??

Z OEM jest tak, że jeżeli wymieniasz płytę, bo masz takie widzimisię, musisz
      wykupić nową licencję. Natomiast jeśli płyta padła, możesz używać tego samego
      Windowsa, pod warunkiem, że masz udokumentowane to, że płyta padła.
      • Gość: swerd Re: Licencje na Windows XP IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 24.10.03, 19:15
        Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> kaner napisał:
        >
        > > Czy ktos wie na jakie zasady istnieja w licencji na Windows XP MIcro$oftu?
        > ?
        > >
        > > Chodzi glownie o licencje typu OEM, np. do Plyty głównej czy ulegnie
        > uszkodzeni
        > > u trza kupowac nowa licencje??
        >
        > Z OEM jest tak, że jeżeli wymieniasz płytę, bo masz takie widzimisię, musisz
        > wykupić nową licencję. Natomiast jeśli płyta padła, możesz używać tego
        samego
        > Windowsa, pod warunkiem, że masz udokumentowane to, że płyta padła.

no jest to potwierdzenie tego co ja miałem :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka