Dodaj do ulubionych

nowa kolej Tychy Miasto - Katowice

16.12.08, 20:41
Co sądzicie o nowym połączeniu z Katowicami? Wydaje mi się, że ok!!
Polecam!
Obserwuj wątek
    • jolanta8 Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice 16.12.08, 22:43
      kolej przebiega za moimi oknami
      bałam się, że bedzie uciązliwa a tu proszę jaka niespodzianka
      sunie cicho i w ogóle bez hałasu

moze kiedyś się skuszę na przejażdżkę :)

pozdr
    • aleksan2 Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice 21.12.08, 10:54
      no rewelka !!! polecam ...kultura
      • tpara Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice 22.12.08, 22:01
        Wg mnie jest bardzo przyzwoite: czas jazdy krótszy niż samochodem, poza tym
        omijam popołudniowe korki w powrocie, do tego ciepło, czysto i kulturalnie:)
        Można usiąść i poczytać książkę lub gazetkę. A myślę, że i laptopka można by
        rozłożyć;) No i nie trzęsie jak w autobusie. Od lutego jak mi się z pracą
        wszystko ułoży, to kupuję miesięczny:) Do tej pory jeździłem autem.
    • bema11 Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice 23.12.08, 13:23
      Ja również polecam.Sam pomysł świetny.Od lutego zaczynam studia i
      własnie sie martwiłam, czym będe dojezdzać, a tu taka
      niespodzianka :-)
    • profesor_wilczur Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice 25.12.08, 12:23
      Kolejna inwestycja kosztem Częstochowy. Pewnie fajnie się nimi jeździ?
      • natjusia Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice 25.12.08, 13:02
        a co ma Czestochowa do naszej kolejki?
        a jezdzi się fajnie :)
      • dotttek Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice 25.12.08, 13:03
        "kosztem Częstochowy"
        możesz rozwinąć?
        • profesor_wilczur Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice 25.12.08, 17:16
          Szwajcarskie Flirty miały docelowo kursować na trasie Częstochowa-Gliwice oraz
          Częstochowa-Bielsko Biała, jednak po pewnym czasie podjęto decyzję o skierowaniu
          ich na inną trasę, co nie do końca się wszystkim podoba.
          • matams Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice 29.12.08, 12:52
            Jedynym rozwiązaniem jakie macie to na kolana i pod góre klepać zdrowaśki ;p Jak
            sam wspomniałeś - plany można zmienić.
    • profesor_wilczur Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice 26.12.08, 15:34
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=88932132
      • lisia312 Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice 26.12.08, 16:56
        "Urząd marszałkowski zamawiał je z myślą o trasie Częstochowa - Bielsko-Biała,
        ale 14 grudnia zostały one skierowane na reaktywowaną linię Katowice - Tychy."

Ciekawe kto jest takim jasnowidzem, że wie, co myślał(?) hihi Urząd?
        • profesor_wilczur Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice 27.12.08, 14:40
          Wystarczy prześledzić jakie plany zostały nakreślone wobec tych pociągów przed
          ich pierwszym kursem, a wtedy będzie jasne gdzie wg planów miały kursować. Plany
          jednak można zmienić rzecz jasna.
    • 2xb Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice 29.12.08, 12:36
      Połączenie bardzo dobre! mimo wielu przystanków po drodze (T.Zachodnie, Dworzec
      PKP Katowice Podlesie,Piotrowice,Ligota,Brynów) to przejazd jest szybki - 25
      minut w ciepłym,czystym i wygodnym wnętrzu. Podróż komfortowa: maszyna jest
      cicha, nie trzęsie, jest jasno, są miejsca....Kto wcześniej zaliczył 1, 4, 14
      czy też 400 to odczuwa ogromną różnicę :-)
      Brawo, w końcu jakiś dobry pomysł wcielony w życie.
    • anaimie Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice 02.01.09, 10:23
      Szybko, wygodnie i często - same plusy :-)))) Ja i moja 6-letnia córeczka
      (odprowadzam ją rano i odbieram popołudniu z przedszkola) zyskałyśmy sporo, a
      nawet mnóstwo. Ja mam o wiele mniej stresu, bo wcześniej było koszmarnie
      (szczególnie w czasie remontów), no i postanowiłam poruszać się po Tychach
      również pociągiem - np. dojazd lodowisko - trochę trzeba się przespacerować, ale
      ruchu nigdy dość :-D
      Dziękuję pięknie "sprawcom" i proszę o jeszcze, czyli w nowym roku by nam się
      kolej regionalna taka właśnie kwitła i rozwijała. :-)))
      • julia333 Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice 05.01.09, 21:34
        no niestety niektórzy już wieszczą na forum GW likwidację tej linii za rok lub
        bo ponoć nikt z tego nie korzysta. Generalnie masa krytycznych opinii a
        najlepiej to zabrać nam te Flirty, bo są nam niepotrzebne. O zgroza! W każdym
        razie ja chyba jeżdżę jakimś "alternatywnym" Flirtem, bo widzę w pociągu osób
        znacznie ponad 10, ale pewnie w sytuacji gdy nie wisimy jeden na drugim i z
        nosem pod czyjąś pachą (jak to bywało w busach) to się zwie "nikt z tego nie
        korzysta". Mam nadzieję, ze jednak nikt nie wpadnie na pomysł by po hucznej
        reaktywacji tej trasy likwidować ją za 2-3 lata. Dla mnie dojazd autobusem do
        K-c to masakra, a dzięki uruchomieniu SKR mogę dojeżdżać bez stresu.
        • 2xb Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice 06.01.09, 10:23
          FLIRTy są super - ale tylko wtedy gdy jeżdżą faktycznie. Mój entuzjazm nieco
          ostygł po wczorajszej i dzisiejszej porannej wyprawie do KAtowic starym, wolnym,
          trzeszczącym pociągiem. Czy muszę dodawać że spóźnionym?
          Mam nadzieję, że to nie był chytry zabieg według scenariusza: na początku, celem
          zachęcenie podróżnych wypuszczamy nowe pociągi(FLIRTy), a potem (gdy liczba
          wykupionych biletów miesiecznych wzrośnie) już jest po staremu?
          Może ktoś coś wie na ten temat i uciszy moje rozczarowanie? będę wdzięczna.
          • novvy_tychy Re: nowa kolej Tychy Miasto - Katowice - odpowiedz 16.01.09, 22:56
            Odpowiedz na to pytanie i sytuacje jak to wygląda znajdziesz na
            stronie:

www.noltychy.pl/news,642,nowoczesne-flirty-tylko-na-rozkladzie-jazdy-.html

I wogóle tu chyba jest najwięcej o tym Flircie. Widać, że cały czas
            na bieżąco jest monitorowane to połączenie i dawane newsy związane z
            tą kolejką no i plusem jest dużo fotek czego nigdzie nie ma w sieci.

A flirty po prostu się psują jak wszystko na świecie ;p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka