Dodaj do ulubionych

fałdki na lecach

28.09.09, 10:16
dziewczyny, pomocy. próbowałam już różnych staników i wiecznie mam ten sam problem. żeby stanik trzymał dobrze musi mieć dobrany obwód. zmierzyłam sie i wychodzi 80, próbowałam więc z 75 wg. wskazówek waszych. i za każdym razem na plecach robią mi sie obrzydliwe fałdki :/ nie jestem chudziną i conieco gdzieniegdzie mam. jak założe stanik z mniejszym obwodem tak, żeby fałdek tłuszczyku nie było to zdecydowanie jest za luźny. jak wg. wymierzenia się, to mam normalnie balerony na plechach. co z tym zrobić? trza się odchudzać :/? ;)
Obserwuj wątek
    • nathd Re: fałdki na lecach 28.09.09, 10:45
      Jeśli z pomiarów wychodzi ci 80cm pod biustem, to obwód 80 będzie zdecydowanie
      za luźny, zwyczajnie nie zapewni ci podtrzymania. Powinnaś nosić 75. Co do
      fałdek na plecach - chyba u każdego z odrobiną tłuszczu się one na początku
      robiły. Aby je zminimalizować polecam wygarnianie (porządne, codzienne
      wygarnianie) - naprawdę po czasie daje to rezultaty!!! Inna sprawa, że jeśli
      fałdki rzeczywiście wyglądają nieciekawe to polecam spróbować staników, które
      mają wysoki (szeroki pas) obwód i są bardziej zabudowane pod pachami. Może coś z
      Freyi - Greta?
    • agastrusia Re: fałdki na lecach 28.09.09, 10:54
      Jeśli masz nieco tłuszczyku to może znaczyć, że jesteś dość ściśliwa i oprócz 75
      mogłabyś też spróbować 70 z odpowiednio przeliczoną miseczką i z szerokim
      obwodem np. Freya Pollyanna.
      • szamponetka1 Re: fałdki na lecach 28.09.09, 12:24
        chyba niekoniecznie,
        mam wrażenie że fałdki zależą od stanika - np Tango Plunge II zapomnij o braku
        fałdek. Tkanina, z której jest zrobiony tył - jest baardzo rozciąliwa - co
        sprzyja wałeczkom, natomiast freye mają tyły z mało rozciągliwych tkanin, przez
        co wałeczki nie są tak b. widoczne.
        • agastrusia Re: fałdki na lecach 28.09.09, 12:56
          W takim razie jestem ewenementem ;-)
          W moim przypadku, kiedy to miałam w obwodzie 82 cm świetnie się sprawdziła
          rzeczona polly z obwodem 70 - oczywiście nie musi się to sprawdzać w przypadku
          innych osób.
    • ms135pt Re: fałdki na lecach 28.09.09, 12:55
      Faldki na plecach to tluszczyk- jak ma sie go wiecej to widac i tyle
      Natomiast dobym sposobem jest zapinanie stanika nizej- z przodu ulozenie go
      normalnie a z tylu ulozyc nieco nizej- obwod wpasuje sie w cialo i balerony znikna
    • daslicht Re: fałdki na lecach 28.09.09, 13:06
      A masz dobrą miskę do tego 75? Może jest za mała i biust po prostu wypływa? A może 80 pod jest zmierzone luźno?

Tak jak poprzedniczki proponuję obwód 70, zwłaszcza jeśli Twój biust jest ciężki - musi wtedy być porządnie przytrzymany.
      Miałam okazję dobierać staniki osobom z nadwagą i da się uzyskać gładkie plecy, fałdki są, ale dopiero w okolicach talii/brzucha, nie samego stanika.
      • maith Re: fałdki na lecach 28.09.09, 14:38
        Właśnie ja też najpierw sprawdziłabym miseczkę.
        Czy przypadkiem nie zmieniłaś np. 80D na 75D.
        Bo za mała miska wypycha piersi pod obwód, a stamtąd na plecy.

Druga sprawa, to szeroki pasek obwodu (w znaczeniu wysoki a nie
        rozciągnięty)
        I generalnie jeśli w dobrze dobranym staniku będziesz zgarniać sobie
        fałdki pod ten wysoki pas obwodu, a potem wygarniać sobie biust spod
        obwodu do miseczek, to Ci się plecy powinny zauważalnie spłaszczyć.
        • joanna784 Re: fałdki na lecach 28.09.09, 14:58
          moje wymiary to 80/103 i próbowałam różnych rozmiarów od 75DD (zdecydowanie za mały) do 75GG (za duży). te pośrednie wcale nie układały się zbyt dobrze i właśnie te fałdki :/ nie zwracałam uwagi na firmę,ale skoro mówicie że to ma znaczenie to się nie poddaję.a co poradzicie na biust po karmieniu (czyt. zflaczały prawie) miski miękkie czy raczej te usztywniane?
          • agastrusia Re: fałdki na lecach 28.09.09, 16:30
            Na pewno miękkie modele, szczególnie na początek kiedy jeszcze nie masz do końca
            ustalonego rozmiaru. Sztywniaki jest w brew pozorom znacznie trudniej dobrać i
            można łatwo wepchnąć się w zły rozmiar, gdyż nie widać jak się tak na prawdę
            układają piersi.
            Dobrymi modelami są na pewno wspomniana już polly, rio, tango.
          • gapuchna Re: fałdki na lecach 28.09.09, 19:01
            Matko jedyna, jak czytam niektóre odpowiedzi, to....... nie dopowiem!

Przecież dziewczyna mówi o fałdach na plecach, nie pod pachami! Tylko z tyłu!!!
            Nie wmawiajcie ludziom, że pierś pzresunie się na stos pacierzowy, no bo jak?????
            • agastrusia Re: fałdki na lecach 28.09.09, 19:07
              Tkankę tłuszczową można łatwo modelować - jest ona dość "mobilna" i jeżeli
              systematycznie będziesz ją przepychać to ją przepchniesz, w tym przypadku aż na
              plecy.
            • agafka88 Re: fałdki na lecach 29.09.09, 00:38
              gapuchna napisała:

> Matko jedyna, jak czytam niektóre odpowiedzi, to....... nie dopowiem!
              >
              > Przecież dziewczyna mówi o fałdach na plecach, nie pod pachami! Tylko z tyłu!!!
              > Nie wmawiajcie ludziom, że pierś pzresunie się na stos pacierzowy, no bo jak???
              > ??

JUż parokrotnie robiłam pokaz różnym osobom, które uświadamiałam, jak wyglądają
              fałdy na plecach i jak można je zlikwidować, o ile miseczka jest odpowiednio
              dobrana.

Przecież to nie jest tak, że ten tłuszcz z pleców upychasz do miseczki.

Zwykle jest tak, że przez za małą miseczkę pierś ucieka pod pachy, a tłuszczyk
              spod pach właśnie na plecy. Tak więc dzięki dobrej miseczce i dobremu
              wygarnianiu ciałko z pleców wraca na swoje miejsce, czyli pod pachy, a to pod
              pachami (pierś) do miseczki.

Ot, żadna filozofia i nie ma sie co oburzać
          • maith Jest super blog dla biustów po przejściach 28.09.09, 23:32
            Jest taki super blog, o tym jak ubrać biusty po przejściach, właśnie o
            bieliźnie. Odpowiedź na Twoje pytanie też tam jest
            35plus.blox.pl/html
          • kasiadj07 Re: fałdki na lecach 01.10.09, 12:57
            Na wymiary podobne do Twoich mi pasowała pollyanna 32GG. Fałdki
            chowały się pod obwodem.
        • kasica_k Święta racja, uwaga na miseczki 28.09.09, 17:38
          Za małe miseczki w "cudowny" sposób wyprowadzają biust na plecy - tak powstają
          buły nadobwodowe. To naprawdę dobrze widać - wystarczy przymierzyć kilka
          sąsiednich rozmiarów miseczek (porządnie wytrząsając w pochyleniu biust do
          miseczek) i obserwować, co się dzieje z plecami. Efekty bywają zaskakujące :)

Za ciasny obwód oczywiście też robi wałki, ale te nie dają się niczym
          zlikwidować, poza tym pokazują się zarówno nad, jak i pod obwodem. Poza tym są
          obwody bardziej i mniej wałkogenne, zależy m.in. od szerokości - szersze boki i
          tyły dają gładsze plecy. Ponadto obwód powinien "pracować" - jeśli jest z
          materiału, który łatwo rozciąga się do granic możliwości i dalej pozostaje
          sztywny, to się wpija.
          • ciociazlarada Re: Święta racja, uwaga na miseczki 01.10.09, 15:04
            >Poza tym są obwody bardziej i mniej wałkogenne, zależy m.in. od szerokości -
            szersze boki i
            tyły dają gładsze plecy.<

Z tym nie do końca mogę się zgodzić, choć moje doświadczenie w stanikologii nie
            jest wielkie. Mam dwa staniki z wielgachnymi jak dla mnie bokami: Freye Rio i
            Clarissa. Zwłaszcza Rio jest cudownym bułopołykaczem, ale mój biust jest
            położony b. wysoko, troszkę wyżej niż w połowie ramienia ma najszerszą część.
            Jestem mała i te wysokie boki robią mi w związku z tym wały pod pachą, mimo, że
            jestem chuda jak śledź. W niskobocznych modelach o tym samym rozmiarze, nawet
            małomiskowych tego efektu nie mam.
    • dadaczka ha! Wiesz, ja też mam ten problem 28.09.09, 14:55
      bo się głównie na plecach "otłuszczam". I jak podtyję, to zaraz te
      fałdki widać bardziej. Ale kiedys zrobiłam eksperyment, którego
      wyniki były w galerii: sfotografowałam się (plecy) w
      biustonoszach "przedlobbowych" - z szerszym obwodem (tez 80, mam ok.
      81 pod biustem)) i tych, które teraz noszę (standardowo 75, czasem -
      przy wyjątkowych rozciągliwcach 70) i czarno na białym zobaczyłam,
      że jednak w szerszych obwodach było gorzej: fałdki też były, tylko w
      innych miejscach, inaczej rozłożone...
      • dadaczka ps 28.09.09, 14:55
        a oczywiście z przodu i z boku było gorzej
    • little0 Re: fałdki na lecach 28.09.09, 19:29
      tez jestem ciekawa skad te faldki. jestem niby szczupla i jak zrobie lekki sklon w bok to mam takie faldki
      a moze to faldki ktore sa pamiatka po zle dobranym biustonoszu? Anna Mucha takie faldki ma (tyle ze weiksze niz u mnie)i patrzac na zdjecie na ktorym jest w zoltej sukience tak jak tu
      m.onet.pl/_m/891745b90f5961c4407b512cf32f680a,35,1.jpg
      domyslam sie jak ukladal sie jej biustonosz na plecach. mianowicie podjezdzal do gory
      • pierwszalitera Re: fałdki na lecach 29.09.09, 00:24
        little0 napisała:

> tez jestem ciekawa skad te faldki. jestem niby szczupla i jak zrobie lekki sklo
        > n w bok to mam takie faldki
        > a moze to faldki ktore sa pamiatka po zle dobranym biustonoszu?

No już przestańcie za każdą fałdkę tłuszczu na ciele obwiniać źle dobrany biustonosz. Co znaczy, jesteś szczupła? Znasz procent tłuszczu w swoim organiźmie i jest on na tyle niski, by wykluczyć, że odkłada ci się z natury powyżej talii i kształtuje właśnie coś takiego?
      • felisdomestica Re: fałdki na lecach 29.09.09, 01:01
        nie nie. Na tych zdjęciach Anna Mucha nie jest szczupła i fałdki to efekt otłuszczenia, a nie stanika.
    • nelyen Re: fałdki na plecach 28.09.09, 22:08
      ostatnio miałam okazję stanikować zdecydowanie krągłą koleżankę i
      chociaż wałki na początku się pojawiły to starczyło je spacyfikować
      sposobem Mahedy - co się da do miski i pod obwód, ładnie ułożyć i plecy
      gładziutkie.
      i zgadzam się - niektóre staniki żeby nie wiem co będą ciąć ciałko
      nawet na szczupłych osobach (ja do nich raczej należę, a to co mi na
      plecach robiło flamenco mileny to szkoda gadać:/). trzeba szukać
      ideału.
    • mefistofelia Re: fałdki na lecach 29.09.09, 16:15
      Polecam obwody w miarę "jednolicie rozciągliwe". Obwód zrobiony z dwóch gumek i
      przezroczystej rozciągliwej siateczki między nimi będzie zawsze robił na plecach
      baleronik.
    • madzioreck Re: fałdki na lecach 30.09.09, 16:54
      Po przejściu na dobry rozmiar stanika tez miałam takie baleroniki na plecach,
      ale szybko zniknęły. Też mam tu i ówdzie, na początku noszenia dobrego rozmiaru
      miałam pod biustem 82 cm (stanik z obwodem 70). W wyniku migracji (czyli
      wracania piersi wypchniętych przez za małe miseczki pod pachy i na plecy)
      baleroniki zniknęły, w tej chwili mam gładkie plecy, choćbym się nie wiem czym
      ścisnęła :)
      • akj77 Re: fałdki na lecach 01.10.09, 11:20
        Wygarniam, schudłam 12 kg, a fałdki na plecach dalej mam, chyba taka moja uroda.
        Najbardziej mi przeszkadzają te, które mam POD obwodem stanika. Mam tylko jeden
        stanik, który nie podjeżdża, jak go założę tak, by te fałdki przykrywał. Luźnawe
        obwody podjeżdżają o te trzy centymetry do góry i uwidaczniają "skrzydełka".
        Wychodzi na to, że w żadnym staniku nie mam gładkich pleców, ale najlepiej jest
        w tym ciasnym, z szerokim pasem obwodowym.
    • princesswhitewolf Re: fałdki na lecach 30.09.09, 17:25
      jezeli stanik jest dobrze dobrany to nie ma co tracic czasu na rozmyslanie o
      kazdej faldce tluszczu. Jesli masz potezna nadwage to sie odchudzaj dla swojego
      zdrowia. Jesli nie jest to jakas chorobliwa nadwaga tylko twoje urocze apetyczne
      cialko to daj sobie spokoj i polub siebie.

Wszystkie reklamy sa komputerowo retuszowane . Modelki nie wygladaja tak jak na
      zdjeciach i wiele nieanorektycznych tez ma faldki...
      • b-eata Re: fałdki na lecach 01.10.09, 13:34
        Też mam fałdki przy 73cm obwód, 98/99cm biust i piersi po przejsciach
        noszę 65G, 70FF/G. I oprócz tego co dziewczyny napisały-
        wysokie boczki,
        mało rozciagliwe tyły,
        odpowiednio duża miseczka
        to u mnie odgrywało rolę jeszcze lekkie przygarbianie się. Jak się
        pilnuję i chodzę "dumna z biustu":-) to fałdki są mniejsze
        I przy nieco "nadwyrężonym" biuście, po noszeniu przez ok 2 lata
        dobrze dobranych, miękkich, nie usztywnianych biustonoszy,
        wygarnianu co rękę dosięgnę piersi są jędrniejsze:-)
        --
        "Tyle o sobie wiemy na ile nas sprawdzono" W.Szymborska
    • femalespirit Re: fałdki na lecach 01.10.09, 19:20
      Ja mialam ten sam problem, bo przy obwodzie pod biustem 88 cm nic wiekszego niz
      obwod 75 na mnie nie pasuje, a ten sie wcinal mocno w cialko powodujac
      powstawanie faldek (aczkolwiek byly one nad i pod stanikiem, a nie blizej talii
      jak kiedys w czasach przedrewolucyjnych). Ale z czasem zaczely znikac - oprocz
      wygarniania, szerokich boczkow i niezbyt sztywnych materialow polecam tez zmiane
      postawy. Wyprostowac sie, biust do przodu, wciagnac brzuch i do przodu ;-).
      Obejrzalam swoje zdjecia z wakacji z prawdziwym zdumieniem, bo faldek na plecach
      zero, a przeciez nie schudlam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka