Dodaj do ulubionych

Nowy plebiscyt - Wygodniczek

08.06.10, 01:46
Drogie Lobbystki, lato za pasem, więc zgodnie z obietnicą szykuję na
Stanikomanię nowy plebiscyt - na Najwygodniejszy Stanik vel Wygodniczka vel
Rozpieszczacza :)

To będzie pierwsza edycja, więc zastanawiam się, jak rozegrać sprawę kategorii
- czy zacząć od dwóch, tak jak w poprzednich Kusidełkach, czy też wprowadzić
cztery, jak w ostatniej edycji, a może jeszcze inaczej. Chętnie wysłucham
Waszej opinii na ten temat.
Obserwuj wątek
    • maith Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 08.06.10, 07:59
      Hmm, no jakiś podział trzeba wprowadzić, bo głupio by było, jakby
      całość wygrał model np. niespecjalnie dostępny rozmiarowo...

W J-plusach też większość będzie niedostępna...
      Nie wiem, co akurat na ten konkurs powiedzą dziewczyny z kategorii
      60-65 D-
      Ale jakby co, to jestem za wydzieleniem tej kategorii jako poniżej D.
      Bo liczona razem z D daje taki sam obraz, jakby GG-plusy liczyć od G.
      Dostaje się tam za dużo staników niedostępnych w większości rozmiarów
      konkursowych...
    • jehanette Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 08.06.10, 09:01
      Myślę, że rozdział kategori na 4 - jak najbardziej, tylko moim
      zdaniem warto ortodoksyjniej traktować te "skrajne". To trochę
      smieszne, że w kategorii D-, gdzie szczególny nacisk miał byc na
      dostępność obwodów 60 i 65 wygrała Georgiana która w tym zakresie ma
      1 (!) rozmiar... To tak jakby w J+ wygrała marka która ma w ofercie
      jednego J+ i to wg "kontynetalnej" rozmiarówki podzas gdy inne są
      liczone wg brytyjskiej, większej.
      • daslicht Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 08.06.10, 11:56
        A to się często zdarza, że stanik produkowany do GG jest traktowany jako G-plus.
        Albo stanik do J (typu Freya) traktowany jako J-plus.
        Albo właśnie kontynentalna rozmiarówka do J, które jest duuuuużo mniejsze od brytyjskiego J.

W G+ wygodniczka można znaleźć (mam swoje typy), ale w J+ praktycznie wszystko obcina ręce lub ma inne wady konstrukcyjne.
        • jehanette Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 08.06.10, 12:09

No i to mi się wydaje trochę bez sensu, tak samo jak traktowanie
          stanika od D jako D- ...
        • kasica_k Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 09.06.10, 01:13
          Czyli jeśli dajmy na to noszę GG, i mój typ jest produkowany do GG, to mam go
          zgłosić i głosować w kategorii DD-G? A jeśli na przykład noszę D, a moim
          wygodniczkiem jest któraś z Maskaradek, to mam jej szukać w DD-G?
          • daslicht Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 09.06.10, 22:04
            Tak, bo cała rozmiarówka tego modelu mieści się właśnie w tej kategorii. Przykładowo: model produkowany jest w miseczkach D-GG. Jedna miseczka GG na całą kategorię G-K to przesada. Może się okazać, że wygra model, którego prawie żaden G+ nie może kupić.
            • maith Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 10.06.10, 08:42
              Zgadza się, głupio kiedy w jakiejś kategorii wygrywa model, który
              zahacza o nią ledwie rąbkiem. I ewidentnie w większości kategoriowych
              rozmiarów nie występuje.
              No jakoś trzeba będzie tego unikać :)
          • roza_am Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 09.06.10, 22:21
            Zdaje się, że postulat całościowy, tzn. ze wszystkich tutejszych wypowiedzi, brzmi:

zamienić kategorię DD-G na D-GG
    • 3_asiunia Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 08.06.10, 09:12
      Chyba lepsze byłyby 4 kategorie- byłoby bardziej wiarygodnie :) W końcu kady
      rozmiar ma swoje problemy :) Ja bym zgłosiła effuniaki i pandorę:D .
    • mszn sezonowo? 08.06.10, 09:48
      Trochę poza tematem kategorii, ale to chyba też ważne. Czy to będzie konkurs na
      rozpieszczacza 2009, 2010 czy wszech czasów? No bo różne wersje kolorystyczne
      chyba nie mają tu znaczenia, ale z drugiej strony głupio byłoby, gdybyśmy
      zaczęły wybierać staniki, których już nie można dostać w regularnej sprzedaży.
      • daslicht Modelowo! 08.06.10, 11:58
        Załóżmy, że kandyduje Arabelka. Rozdrobnienie na mnóstwo kolorów jest bez sensu, bo to nie kolor decyduje o wygodzie, a krój.

To samo ma się do kusidełek, powinno iść modelowo, bo kolor zależy od gustu i typu urody. Na jednej czerwony stanik będzie kuszący, na drugiej będzie "antygwałtem".
        • estreno OT 08.06.10, 12:20
          Czy nie byloby lepiej nie uzywac na forum okreslenia "antygwalt"? Wiem, ze ono
          funkcjonuje w jezyku potocznym, ale jest straszne. Wydaje mi sie, za na forum
          afirmujacym kobiecosc jest nie na miejscu. Mozna uzyc sformulowania np. ze
          stanik jest totalnie aseksualny itd.
        • cavova Re: Modelowo! 08.06.10, 15:06
          jestem za. kolor nie ma raczej w tej kategorii znaczenia.
          poza tym uważam, że powinno być kusidełko danego roku. chyba nie o to chodzi, żeby wygrał model, który co prawda był świetny, ale już nie można go dostać?
          gdyby wersje kolorystyczne nie były brane pod uwagę, to możnaby głosować na staniki sprzedawane do teraz, niezależnie od tego, czy ktoś swój egemplarz kupił już jakiś czas temu i ten kolor na przykład już nie jest produkowany. grunt, że model jest na rynku dalej.

poza tym chyba fajnie byłoby się przekonać za rok, w kolejnym plebiscycie, jak zmienia się sytuacja na rynku w tej kwestii :)
      • sharteel wszechczasów 08.06.10, 14:47
        Chyba w pierwszej edycji powinien być to wygodniczek wszechczasów
        (dotychaczasowych wszechczasów). A w ewentualnych kolejnych mógłby być
        wygodniczek danego roku.

I jestem za podziałem na cztery kategorie - to bardzo unaocznia, gdzie są
        największe luki rynkowe.
    • anuula12 Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 08.06.10, 11:09
      Przede wszystkim, podpisuję się pod 4 ortodoksyjnymi kategoriami.
      I jestem za tym, żeby to był Wygodniczek Wszech Czasów. Bo z tymi sezonowymi to
      na dwoje babka wróżyła, jaki z której kolekcji, kolekcje letnie wchodzą w zimie,
      na jesieni wiosenne itd.
      Albo chociaż coś w stylu wygodniczek 2008-2010, żeby jakiś szerszy zakres. A,
      jeszcze fajnie by było doprecyzować o jaki konkretnie stanik chodzi - czy ma to
      być wygodny, uniwersalny codzienniak czy może też super wygodny, ale już z
      gorszym podtrzymaniem, więc nie taki codzienny koronkowy halfcup.
      Uwielbiam plebiscyty!Kiedy ten się rozpocznie, tak na oko?
      • daslicht Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 08.06.10, 12:04
        Superwygodny z gorszym podtrzymaniem? Bez sensu.
        Najwyżej materiał może być milusi i to jest ta "superwygoda". Ale z gorszym podtrzymaniem... brrrr, nie chcę takiego.

No chyba, że jesteś J-plusem i noszenie starych Triumfów jest dla ciebie wygodniejsze niż Panaszków z drutem w ramieniu.
    • kasia_j obwód 60 i 65 osobno 08.06.10, 12:12
      Jako przedstawicielka 60D chciałabym aby rozdzielić obwody 60 i 65, bo
      znowy wygra model którego rozmiarówka zaczyna się od 65.
      • cavova Re: obwód 60 i 65 osobno 08.06.10, 15:00
        hmm, i tworzyć kolejne kategorie? lepiej byłoby chyba bardziej rygorystycznie traktować tę kategorię. to znaczy nie dopuszczać czegoś, co jest tylko w obwodzie 65. no, ewentualnie, jeśli ten obwód należy do wyjątkowo ścisłych. podobnie z miskami - jeśli spośród misek A,B,C,D dostepna jest tylko D, to stanik nie powinien być w tej kategorii.
        • indigo-rose Re: obwód 60 i 65 osobno 08.06.10, 18:14
          Nawet jeśli ścisły... chyba nie istnieje model tak ścisły, żeby realna 60
          musiała nosić 65.
          • edhelwen Re: obwód 60 i 65 osobno 08.06.10, 19:29
            realna 60, tzn osoba mająca luźno pod biustem 60cm? Myślę, że tu był możliwy
            czarny plisowany effuniak jeszcze na początku, kiedy były szyte zbyt ścisłe
            obwody w tym modelu ;)
            • indigo-rose Re: obwód 60 i 65 osobno 08.06.10, 23:27
              One są serio takie ścisłe? Fajnie ;)
              • edhelwen Re: obwód 60 i 65 osobno 09.06.10, 00:16
                no wiesz, zakładając, że mój 'realny' obwód to 80 to musiałabym mieć z tego
                modelu 85-tkę, żeby było mi wygodnie. Ale mam na myśli tylko egzemplarze z
                początkowych partii, później obwody chyba były normalne.
              • daslicht Re: obwód 60 i 65 osobno 09.06.10, 00:43
                Mam czarnego plisowańca 70HH i faktycznie jest ścisły. Jeszcze tak ścisłej 70ki nie miałam.
                Moje poprzednie Effuniaki były za luźne, ale ciesze się, że nie było w sklepie rozmiaru 65J, bo bym się nie dopięła.
          • cavova Re: obwód 60 i 65 osobno 09.06.10, 22:30
            no tak, ale zwykle jest tak, że realna 65 musi nosić 60. chociaż są osoby mało ściśliwe, które generalnie nie muszą bardzo zaniżać obwodu, to jednak jest tak, że się zaniża o te parę centymetrów, a staniki takie jak Effuniaki to wyjątki. więc taka bardzo ścisła 65 to tyle, co "zwyczajna" 60.
    • kasica_k W kwestii sezonów i kolorów 08.06.10, 18:14
      1. Nie przewiduję ograniczeń sezonowych. Warunek tylko jeden: kandydat na
      Wygodniczka ma dać się kupić (czyli: nie przyjmuję modeli archiwalnych ani
      muzealnych :)

2. Kolory, wzory itd. oczywiście nie mają w tym plebiscycie znaczenia. Będziemy
      głosowały na model, bez względu na kolor.
    • akj77 Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 08.06.10, 23:02
      * Zdecydowanie musi być kilka kategorii rozmiarowych, bo ten sam model, nawet
      jak wygląda podobnie, w G potrafi być do zniesienia, a w HH fiszbiny wyłażą z
      ramion pod uszami (Cleo Brooke 34G i 32HH, żeby nie być gołosłowną).
      * Kolorów nie rozróżniać.
      * A może dodać osobną kategorię na wygodniczek wszechczasów? Ileż jest staników,
      których się już nie da kupić ku naszemu nieutulonemu żalowi?
      • confused.girl Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 09.06.10, 00:03
        Popieram ostatni punkt:) I od razu zgłaszam Freyę Rosalie nie-karmnik. Po prostu
        cudowny - mięciutki, wygodny i robi ładny kształt. Nie mogę odżałować, że już
        nie do kupienia:(
    • zireael00 Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 09.06.10, 01:22
      O, nareszcie wezmę udział w jakimś plebiscycie. :P
      Na temat kusidełek zwykle miałam mało do powiedzenia.
      Mam już swój typ. I nawet okazało się, że jeszcze można go kupić.
    • vesper_lynd Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 09.06.10, 20:41
      Wiem, że jestem w mniejszosci, ale dla mnie podział na cztery kategorie to zbytnie rozdrobnienie, które pomniejsza efekt, jaki ma dać wynik. Niech będzie po prostu kategoria Wygodny Stanik z wieloma propozycjami - od 60 i od D do nieskończoności ;) A czy będzie w tym zawarty D-G, czy J+ no to i co. Jestem w zakresie D-G właśnie, więc zagłosuję i tak na stanik, który znam i lubię. Posiadaczka K zaproponuje swój ulubiony stanik i na niego zagłosuje. Jeśli model się różni w G+ to niech będzie: Arabella i Arabella G+.
      Zaraz nam dojdzie kategoria 60-tki, kategoria bezfiszbinowce, kategoria tylko modeli polskich itd. A takie zbiorcze glosowanie będzie też to wykazem popularności danego modelu wśród kobiet skupionych wokół Stanikomanii w ogóle, bez podziałów rozmiarowych.
      • vesper_lynd Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 09.06.10, 20:44
        aha, od razu mój typ: Freya Tigerlilly i Panache Harmony - za gładkość i nie-drapanie :)
      • indigo-rose Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 09.06.10, 22:37
        Ale w ten sposób nie wyjdzie pewien problem, który np. w Kusidełku bił po
        oczach. Bo może - chociaż nie musi - okazać się, że wygodny stanik np. w J+ to
        święty Graal.
        • daslicht Re: Nowy plebiscyt - Wygodniczek 09.06.10, 23:01
          Ja go ciągle szukam :)
    • yo_anka Proponuję też plebiscyt na największą włosiennicę! 09.06.10, 23:10
      Jestem za, uwielbiam plebiscyty!!! :)

- Podział na 4 kategorie jest ok, tylko niech z zastrzeżeniem aby w nie swoich
      kategoriach powstrzymały się od głosowania osoby nie znającego takich rozmiarów
      na własnej skórze. Może przez ograniczenie ilości głosowań?
      - wersje kolorystycznie traktować jak jeden model nie rozbijać, np takiej
      Arabelki jak pisały dziewczyny
      - tylko te dostępne jeszcze w sklepach, co mi po wygodniczku, którego nigdzie
      już nie kupię?

Przez analogię na następny raz proponuję też plebiscyt na największą
      włosiennicę, czyli najbardziej niewygodny stanik w swojej kategorii!
      To by dało może do myślenia producentom!!!!

Swoją drogą ciekawa jestem co zostanie zgłoszone w kategorii J+ i co ją wygra :)
      • daslicht Re: Proponuję też plebiscyt na największą włosien 09.06.10, 23:44
        Ehehehehe, genialny pomysł!

Jak jest Złota Malina, to może być i Złoty Oset :))))))
    • kasica_k Propozycje kategorii do Wygodniczka 21.06.10, 00:29
      Po przeczytaniu Waszych uwag (dzięki!) mam następującą propozycję czterech
      kategorii:

A-C, czyli od miseczki A do C włącznie, z warunkiem: model musi być produkowany
      w obwodzie 65

D-GG, czyli od miseczki D do GG, przy czym NIE dopuszczane są modele szyte tylko
      do D

H-J, czyli od miseczki H do J

J+, czyli wyłącznie modele produkowane powyżej miseczki J.

Zgadzam się z vesper_lynd, że zbytnie mnożenie kategorii zaciemnia wyniki i
      dlatego nie chciałabym, żeby było ich jeszcze więcej (np. nie stworzę osobnej
      kategorii dla miseczki H, choć przecież są modele szyte tylko do H, i jeśli taki
      wygra w H-J to na pewno ktoś będzie niezadowolony ;).

Jestem raczej za tym, żeby były to wybory Wygodniczka Wszech Czasów, ale bez
      modeli już niedostępnych w handlu. Dobrze by było, żeby wynik mógł być jakimś
      drogowskazem dla osób poszukujących idealnego Wygodniczka.

Kandydatury będziemy zbierać w osobnym wątku i na Stanikomanii.
      • jehanette Re: Propozycje kategorii do Wygodniczka 21.06.10, 10:16
        Podoba mi się propozycja ze zmianą A-D na A-C.
      • sharteel Re: Propozycje kategorii do Wygodniczka 21.06.10, 11:58
        kasica_k napisała:

> Jestem raczej za tym, żeby były to wybory Wygodniczka Wszech Czasów, ale bez
        > modeli już niedostępnych w handlu.

A może jednak w jakiś sposób uwzględnić modele, które już przestały być
        produkowane? Po to, by przypomnieć o nich producentom?
        Wiele osób tęskni przecież za Inferno, za Aragonem, itd. Szkoda byłoby nie
        wykorzystać okazji, by przypomnieć te i inne legendy wygody.
        • kwiatek04 Re: Propozycje kategorii do Wygodniczka 23.06.10, 14:38
          Ja bym stworzyla jeszcze jedna kategorie na wygodniczka, ktory juz nie jest
          produkowany, bez podzialu na rozmiary :)
          • kasica_k Re: Propozycje kategorii do Wygodniczka 23.06.10, 22:47
            OK, pomyślę o uwzględnieniu "archiwaliów", bo widzę, że zapotrzebowanie
            jest duże :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka