Dodaj do ulubionych

Poczta Polska - nowość 2012

07.01.12, 18:28
Osoby kupujące w UK kojarzą pewnie naklejki na listach poleconych. Od stycznia Poczta Polska wprowadziła takie naklejki u nas. Plusem jest szybsza obsługa (nie trzeba przepisywać numeru listu na dowód nadania). Jednak może pojawić się problem na małych kopertach, gdyż naklejka jest dość duża i musi być przyklejona w odpowiedniej odległość od dolnego lewego rogu. Adresując zwroty do sklepów pamiętajcie o tym, żeby nie wpisywać adresu na środku koperty (takie info otrzymałam na poczcie).

A tak wygląda naklejka na kopertę (tu akurat z UK) i na dowodzie nadania (PL).
fotoforum.gazeta.pl/photo/9/td/gg/wqpu/ZYhhADmLpByBdIYHGB.jpg
Teraz czekam na samoprzylepne (naklejki) znaczki.
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: Poczta Polska - nowość 2012 07.01.12, 18:33
      U nas to naklejają na kopertę jak leci - nikt mnie nie informował o tej odległości od dolnego lewego rogu, więc albo mam dobrze zaadresowane, albo moja poczta nic nie wie.

Ale jak to zobaczyłam, byłam w szoku :)) Tak jakby cywilizacja, czy co...
      • zazulla Re: Poczta Polska - nowość 2012 07.01.12, 18:41
        yaga7 napisała:

> U nas to naklejają na kopertę jak leci - nikt mnie nie informował o tej odległo
        > ści od dolnego lewego rogu, więc albo mam dobrze zaadresowane, albo moja poczta
        > nic nie wie.

Na mojej poczcie pochwaliłam zmiany to pani ponarzekała trochę, że po 1. trzeba mieć dobre paznokcie do tych naklejek (hehe), po 2. odległość naklejki powinna być 5 albo 15 mm od brzegów koperty, chodzi o maszyny sortujące. Możliwe, że to one od razu sczytują kody kreskowe?
    • zazulla dodatkowe plusy naklejek 07.01.12, 18:38
      noszebiustonosze.blox.pl/2012/01/dobre-wiadomosci-czyli-Poczta-Polska-i-monitoring.html
      Jak widać, na moim potwierdzeniu nadania mam naklejkę żółtą a powinna być zielona :) Ach ta nasza poczta...
      poczta-polska.pl/aktualnosci/przesylki_polecone_szybsza_obsluga_klienta_14452.html
    • anna-pia Re: Poczta Polska - nowość 2012 07.01.12, 19:15
      zazulla napisała:

> Teraz czekam na samoprzylepne (naklejki) znaczki.

Były kiedyś, jakieś dwadzieścia parę lat temu, szybko znikły, bo ludzie nie radzili sobie z odklejaniem od papierka. Musiałyby być cięte na takiej zasadzie, na jakiej brytyjskie naklejki signed for, żeby można było zgiąć lekko i odkleić bez kombinowania.
      • kasienka.body Re: Poczta Polska - nowość 2012 07.01.12, 20:36
        u mnie na poczcie panie zginają właśnie nalepkę i dopiero odlepiają, zanim jeszcze przykleją do koperty.
      • kulka_kulkowa Re: Poczta Polska - nowość 2012 11.01.12, 11:31
        anna-pia napisała:

> zazulla napisała:
        >
        > > Teraz czekam na samoprzylepne (naklejki) znaczki.
        >
        > Były kiedyś, jakieś dwadzieścia parę lat temu, szybko znikły, bo ludzie nie rad
        > zili sobie z odklejaniem od papierka.

Jakieś ~15-18 lat temu (obstawiam bliżej 18) kupowałam na poczcie w Zabrzu znaczek w automacie. Wydrukował się, nakleiłam i wysłałam list. Nie musiałam stać w kolejce, byłam zachwycona. Od tamtej pory czekałam aż ten cud techniki dotrze na północ Polski. Jak widać nie tylko nie dotarł, ale chyba w ogóle zniknął z poczty.
    • renulec Re: Poczta Polska - nowość 2012 07.01.12, 21:13
      Zazullo,
      W sumie kolor naklejki to wtórna sprawa, niech sobie naklejają wszystkie kolory tęczy, aby numer był ;)
      Ja jestem z tego powodu (monitoringu listów poleconych) baaardzo szczęśliwa, ponieważ teraz mam nareszcie pełny monitoring moich przesyłek (przy najbardziej korzystnych dla klienta opłatach za przesyłkę). Numer przesyłki podaję też moim klientkom, więc obieg informacji jest pełny.
      Chyba po raz pierwszy w życiu jestem dumna z Poczty Polskiej :))

A Tobie wielkie dzięki za nagłośnienie na forum tego novum, cium!

Samoprzylepne znaczki...Czy nie wymagasz od PP zbyt wiele? <rotlf> ;) ?
    • kotwtrampkach Re: Poczta Polska - nowość 2012 08.01.12, 01:29
      zazulla napisała:

> Teraz czekam na samoprzylepne (naklejki) znaczki.

a na mojej poczcie były samoprzylepne znaczki na święta. Bardzo mi sie spodobały, nie znoszę lizania znaczków :):)
      • akubaga Re: Poczta Polska - nowość 2012 08.01.12, 19:43
        samoprzylepne znaczki byłyby super :) też nie znoszę lizania znaczków
      • bathilda Re: Poczta Polska - nowość 2012 08.01.12, 19:52
        U mnie też były samoprzylepne znaczki na święta. Mają ten minus, że dużo trudniej je odmoczyć (jeśli ktoś zbiera znaczki).
    • zazulla odebrałam polecony z taką naklejką 11.01.12, 14:47
      Listonosz powiedział, że wprowadzono to po to, żeby nie było danych osobowych na tych listach do podpisu. Faktycznie, miał pustą tabelę, w kolejnej kolumnie przykleił kod i dał do podpisania.

Minus - o ile pani w okienku jest w stanie zgrabnie odkleić kod z samej naklejki, to pan listonosz swoimi większymi palcami długo to odklejał z nieforemnej koperty bąbelkowej.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka