Dodaj do ulubionych

pomożcie-jaki rozmiar?????

16.01.06, 22:30
Jejku dziś trafiłam na to forum i wreszcie coś dla mnie :) No i od razu mam
do WAs prośbę, chcę zamówić stanik na www.bellissima.com.pl no i nie wiem
jaki rozmiar..........zmierzyłam się nago i mam 80 cm pod biustem i 107 w
biuście........jaki to rozmiar???? Który lepszy 80F czy 75G? I czy miseczki
tych staników są głębokie???????????proszę pomóżcie....wklejam link z
rozmiarowką
www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia
Obserwuj wątek
    • asica74 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 17.01.06, 00:03
      hm... moze 75ff?
      • mikka07 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 15.09.06, 10:33
        80G. Stanik powinien być luźny. To podstawowy błąd ściskanie się i biustu.
      • masaiimara Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 07.02.07, 15:30
        wlasnie- jak sie maja do siebie rozmiary w roznych firmach?? butters poleca bellissime i comexim. zajrzalam, szzcegolnie comexim kusi cenami. do tej pory kupuje staniki z avocado w rozmiarze 70F, bo 65 pod biustem nie maja, a ten bylby dla mnie lepszy. ale bellissima i comexim oferuja 65. jaka miseczke tu powinnam wybrac?? doswiadczone forumowiczki i bywalczynie tych sklepow- doradzcie:)
        • kasica_k Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 07.02.07, 18:03
          Z Comeximu mialam w zyciu jeden stanik, zreszta dawno i za maly, z Avocado tez
          doswiadczenie nie za wielkie. Co do Bellissimy - tam sprzedaja staniki roznych
          marek, z ktorych kazda ma swoje "narowy", wiec warto zajrzec do watkow
          producenckich.

Zmierz sie (tylko zgodnie ze sztuka, tj. bardzo ciasno pod biustem) i sprawdz
          w Belissmowej tabeli, ona jest niezla jako punkt wyjscia - ale
          przeczytawszy to, co nad ta tabela jest napisane :) Teoretycznie, jesli w
          Avocado pasowalo Ci F, to zgodnie z tym, co pisze Avocado na swojej stronie, w
          brytyjskich firmach tez powinnas brac F, a wiec, zmniejszajac obwod - bierz w
          Bellissimie G.
    • butters77 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 17.01.06, 09:42
      Eeech, te tabele z rozmiarami sa zawsze problematyczne:/ Ciezko cos doradzic tak
      wirtualnie, ale ja bym siegnela raczej po wieksza miseczke. Czyli albo 75FF -
      jak mowi Asica - albo nawet 75G. Mam 3 staniki Panache i 75FF lezy na mnie
      dobrze, a mam biust nieco mniejszy od Twojego.
      Niestety, problemem jest tez to, ze w obrebie oferty jednej firmy staniki
      wypadaja troszke rozne:/ Ktory model chcesz zamowic? Moze ktoras z forumek go
      miala i doradzi..?
      • maja285 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 17.01.06, 10:07
        Dzięki za podpowiedzi, chcę zamówić model Verity Black Multi:
        www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=663&kategoria=#powiekszenie
        rozumiem, że jak mam 80 pod biustem to lepsze będzie 75?
        • asica74 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 17.01.06, 11:07
          Tak dokladnie. Ja mam 82 pod biustem, ale 75 jest na mnie w sam raz. Jednakze
          przy ostatnim zakupie zdarzylo mi sie, przymierzyc rozmiar 70 i ten wlasnie
          jest dobry. Aha, zapinam go co prawda na ostatnie haftki, ale tym sposobem
          dluzej mi posluzy.
        • maja285 Re: mam 03.03.06, 10:42
          No to dzielę sie swoimi spostrzeżeniami. Zamowiłam rozmiar 80F i...okazał się
          za mały, więc wymienilam na 80FF i dzisiaj go dostałam, no i jestem zawiedziona:
          ( miseczka min. większa, koronki mnie gryzą, obwod pod biustem mnie pije, a i
          tak mam wrażenie że jest za szeroki, marszczy się na górze, no i wogóle jakiś
          taki niewygodny....wszystko kosztowało mnie 130zł. Jak patrzę w lustrze to jest
          ok, ale jak spoglądam z góry to nieciekawie to wygląda.
    • maja285 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 17.01.06, 11:37
      obstawiam chyba 75 GG, co wy na to.............albo 80FF.......
      • asica74 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 17.01.06, 11:54
        na pewno nie 80. bedzie za szeroki! 75G? ech nie wiem...
        • maith Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 30.05.06, 17:39
          W przypadku Panache nie szarżowałabym z obwodami. Niektóre modele bardzo mocno
          trzymają w obwodzie. Ja mam jakieś 77-78. Akurat opisanego modelu nie mierzyłam,
          ale zamawiałam dwa inne i wrażenia bardzo się od siebie różniły. Heaven (75 jest
          na mnie idealna) i Salsę (w 75 nie byłabym w stanie chodzić, bo ściskała mnie
          strasznie). Salsa ma obwód z takiej nierozciągliwej siateczki. Oczywiście są
          firmy stosujące tak rozciągliwe obwody, że mając 80 materiał przestaje się
          rozciągać dopiero po założeniu 70-tki, ale mam wrażenie, że Panache się do nich
          nie zalicza. No tylko że w Panache niektóre modele są bardzo ścisłe, a inne
          normalne. Warto ustalić, jak jest z Verity.
          • kasindaa Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 27.04.07, 19:18
            to czy masz 75 czy 80 pod biustem nie zalezy tylko od obwodu mierzonego. w
            stanikach 80 miseczki są szerzej rozstawione i przez to są większe i obejmuja
            biust. ja mam taki problem ze 80 jest na mnie tez dobre ale miseczki zawsze sa
            tak szeroko rozstawione ze biust i tak wyplywa mi gora a fiszbina wbija sie w
            pache podczas gdy z boku mam na biuscie luzy i owszem w sklepie go ułożę i
            wyglada łądnie ale juz po krotkim spaceze po prostu wyskakuje na wierzch. warto
            wiec zwrocic uwage na obwod
    • maja285 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 18.01.06, 15:59
      dzwonilam i pani( zresztą bardzo miła ) poradziła mi 80F. Zobaczymy jak
      przyjdzie.....
      • candy74 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 19.03.06, 17:05
        Dopisuję się do wątku, bo jestem dziś totalnie zakręcona. Otóż zawsze uważałam,
        że noszę 80-85 D. A dziś na stronie Samanty wyszło mi, że powinnam kupować
        85A!!!! Sprawdzałam 3 razy i za każdym wychodziło to samo.
        Pod biustem mam 82 cm, w obwodzie 100.
        Niech mi ktoś powie, jaki to rozmiar. Jakim cudem wyszła miseczka A????
        • satia2004 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 19.03.06, 17:18
          Tablelkami się nie przejmuj. Mnie wychodzi 75D a od 4 lat takiego rozmiaru nie
          nosze :P Stanik ma pasować do biustu a nie do tabeli :)
          • candy74 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 19.03.06, 17:23
            No tak, zgadzam się z Tobą, ale jak ja mam robić zakupy przez internet?
            • satia2004 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 19.03.06, 17:48
              candy74 napisała:
              > No tak, zgadzam się z Tobą, ale jak ja mam robić zakupy przez internet?

No tak... to rzeczywiście problem :(
              Pisałaś, że wybierasz się do Poznania do Avocado. Po drodze z Browaru do Avocado
              (dokładnie na Płówiejskiej 30) jest sklep, który ma dość sporo modeli Samanty.
              Koniecznie zajdź do niego i poprzymierzaj. Ceny chyba podobne do sklepu
              internetowego. Bedziesz wiedziała ewentualnie jakie rozmiar zamówić później.
              Mają też modele innych firm. Warto czasem poprzymierzać w sklepie bez zamiaru
              kupienia, żeby zorientować się w rozmiarówkach różnych firm.

A jeśli potrzebujesz czegoś "na szybko" to raczej doradzałabym 80D. Ja np.
              zwykle noszę 70E/F i z Samanty zależnie od modelu mam właśnie 70E/F.
              • satia2004 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 19.03.06, 17:56
                Poprawka... sklep jest na Półwiejskiej 18. A na Półwiejskiej 14 (w bramie obok
                sklepu komputerowego i chyba sklepu Campusa) jest "Amazonka". Podobno pracuje
                tam pani będąca poznańskim odpowiednikiem p. Hani z Atutu:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=38436156&a=38779674
                • candy74 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 20.03.06, 10:29
                  Dzięki :))) Wszystkie adresy trafiły do mojego notesu!
    • m824 SKĄD WIECIE JAKI ROZMIAR 01.04.06, 18:08
      cześć. witam wszystkie panie.
      mam do Was pytanie - strasznie głupie, ale jednak...

JAK SPRAWDZIĆ JAKI SIĘ MA ROZMIAR?

jakoś gwałtownie skurczyły mi się zasoby bielizny. postanowiłam się wybrać
      na "bieiźniane" zakupy. i mam problem, bo nie wiem jaki rozmiar i kształt
      miseczki. a najgorsze jest to, ze moje staniki mają rózne rozmiary (o zgrozo!)
      jeden jest B cośtam, inny D70. a ja nie wiem jaki mam kupić. nie wiem jaki
      jest odpowiedni dla mnie :-(, bo te ktore nosze sa OK i pasuja, wiec skąd ta
      róznica w rozmiarach?
      w koncu nie mogę iść do sklepu i mierzyć każdą miseczkę i rozmiar.
      to dosyć kłopotliwe nie wiedzieć jaki się nosi rozmiar stanika. proszę Was więc
      o wskazówki jak się zmierzyć i sprawdzić jaki powinnam mieć kształt miseczki.

będę Wam bardzo wdzięczna.
      pozdrawiam.
      • m824 Re: SKĄD WIECIE JAKI ROZMIAR 01.04.06, 19:50
        właśnie znalazłam na stronie triumpha taka skalę, ktora pokazuje jaki się ma
        rozmiar, ale.. no własnie jest pewne ale...

wyszedł mi rozmar 90A. tylko sobie pomyślałam, że co z tego, jak mam 102 w
        biuście, jak mam baaardzo szerokie plecy, więc biust nie jest znowu aż tak duży
        (jak zmierzyłam szerokość pleców - jakby podstawy pieri pod pachą, przez plecy
        do podstawy drugiej piersi, to wyszło, że mam plery = 50sm. )

coś więc z ta moją rozmiarówką jest nie tak.. :-(
        a może poradzicie jakiś dobry sklep w Katowicach / okolicach w którym
        kompetentne panie dobiora mi odpowiedni biustonosz... PLEASE!
        • k.j Re: SKĄD WIECIE JAKI ROZMIAR 03.04.06, 11:42
          ja do swojego rozmiaru doszlam przez przeczytanie watku "czy moj stanik dobrze
          lezy" plus przymierzanie w sklepach. Pod biustem mam 77cm, a nosze rozmiar 70.
          Najgorsze sa tabele producentow, bo dzieki nim wiele kobiet nosi inny rozmiar
          niz powinna
          • ekler.ka Re: SKĄD WIECIE JAKI ROZMIAR 03.04.06, 13:34
            tabelki nie sa takie zle-u mnie najlepiej sie sprawdza ta z
            bellissimy,faktycznie nosze miseczke F.tyle tylko ze obwod sobie zanizam-zawsze
            lepszy mniejszy,i tak przy 81 cm pod biustem kupuje 75.ale tak naprawde do
            rozmiaru niestety trzeba dojsc metoda prob i bledow...
            • butters77 Re: SKĄD WIECIE JAKI ROZMIAR 03.04.06, 15:32
              Zgadzam się, niestety - tylko metodą prób i błędów.
      • metalowiec77 Re: SKĄD WIECIE JAKI ROZMIAR 11.04.06, 02:34
        Właśnie trafiłam na to forum i jestem zachwycona:))))
        Dopiero od kilku lat lubię swój biust (jak się okazało, nie za wielki jak na
        tutejsze standardy...) dzięki mężczyźnie, no może, ogólnie facetom. Bo
        wcześniej to czarna rozpacz. Myślę, że gdyby ekspedientki z bieliźniarskich
        ekterminować, życie byłoby cudowne.
        Ale do rzeczy - ogólnie noszę 75 D. Zmierzyłam się dziś i mam 95 w biuście
        (nago 93) i 74 (nago 78). Bo chyba trzeba w staniku. Często jednak 75 jest
        bardzo szybko za luźny. Sugerując się tabelami, gdybym spróbowała 70, to mam
        kupić E ?? Czy automatycznie zwiększa się romiar przy zmniejszeniu obwbdu?
        I jeszcze jedno: nawet w najlepszych moich stanikach fiszbiny dzielące
        piersiaczki są wygiete na zewnątrz. W ten sposób piersiaczki są nieestetycznie
        sklejone lub ściśnięte. No i te fiszbiny nic mi nie podtrzymują ani inych
        funkcji nie spełniają.
        No i co zrobić?
        • ekler.ka Re: SKĄD WIECIE JAKI ROZMIAR 11.04.06, 08:47
          tak,powinnas sprobowac 70e, mysle,ze lepiej sie poczujesz :) ale pamietam o
          tym,ze nie tylko rozmiar jest wazny,ale rowniez model.
          • metalowiec77 Re: SKĄD WIECIE JAKI ROZMIAR 11.04.06, 11:45
            Dzięki za pierwszą radę. Pewnie tak zrobię. Ale tak w ogóle to moje
            doświadczenia i inych dziewczyn na forum można chyba sprowadzić do jedego -
            należy rzymierzyć ze 100 staników żeby znaleźć fason, model, przybliżony
            rozmiar no i potem szukać konkretów...
            Zachęcona tym forum pod koniec tygodnia wybieram się z moim Panem na zakupy.
            Poogląda sobie a i w końcu będzie wiedział, co kupić mi na prezent:)))
            pozdrawiam wiosennie
            • butters77 Z doświadczeń własnych..:) 12.04.06, 11:20
              Droga Metalowiec, generalnie proces szukania rozmiaru przez biuściastą wygląda tak:

Faza 1 - TESTY - przymierzanie wszystkiego, co się da - włącznie ze zbyt dużymi
              obwodami - po to, żeby się przekonać, że ISTNIEJĄ miseczki, jakich potrzebujemy
              - tylko np. ze zbyt szerokimi obwodami. I przeliczanie - "jeśli przymierzam 80E
              i miseczka jest mi dobra, a obwód podjeżdża mi pod kark, to spróbuję 75F.. Może
              to będzie odpowiedni dla mnie rozmiar?" - itp.

Faza 2 - RADOŚĆ - znalazłaś już swój rozmaiar i na fali euforii ruszasz do
              sklepów, by uzupełnić braki z całego życia! Snujesz wizję siebie wracającej do
              domu z naręczem biustonoszy - jednym bordowym, bo pasuje Ci do sukienki, drugim
              bez ramiączek, bo na lato, trzecim satynowym pod obcisłe bluzki...

Faza 3 - KONFRONTACJA Z RZECZYWISTOŚCIĄ - wracasz ze sklepu z przeświadczeniem,
              że natura - stwarzając Cię z takim biustem - zapomniała uprzedzić o tym
              producentów bielizny. Oni bowiem (nie uwierzysz!) nadal nie wiedzą o Twoim
              istnieniu!
              Twoja satysfakcja z powodu odkrycia swojego rozmiaru jest zagrożona -
              zastanawiasz się, czy nie uwierzyć ekspedientce, że w rzeczywistości nosisz 90C,
              bo tylko takie rozmiary mieszczą się w standardzie..

(Istnieje też wariant optymistyczny - spotykasz miłą ekspedientkę, która
              sprzedaje Ci jedyny model, jaki ma w Twoim rozmiarze - niezupełnie satynowy,
              niezupełnie seksowny, niezupełnie z odpinanymi ramiączkami.. Ale co tam! - 4
              haftki na plecach, miseczka zabudowana po szyję i kolor brudny beż - też mają
              swoje zalety!

Faza 4 - W SIECI SIECI - pałając żądzą wymordowania wszystkich ekspedientek,
              decydujesz się na zakupy w internecie. Ach, ileż tam rozmiarów, fasonów,
              kolorów..! Przy pierwszych zakupach orientujesz się jednak, że.. ile firm, tyle
              rozmiarówek. Co więcej - jeden model danej firmy wypada inaczej niż drugi..
              Odsyłasz więc paczkę, czekasz na wymianę...

I dopiero na koniec, po kilku tygodniach/miesiącach od rozpoczęcia poszukiwań
              masz przed sobą upragniony stanik. Ładny, wygodny i w odpowiednim rozmiarze..
              Jest super. Ale tyle to trwało, że zdążyłaś sie już zaręczyć albo zbliża się
              lato i czas zacząć szukac kolejnego stanika - na ślub, do sukni sylwestrowej
              albo kostiumu bikini...

Witamy wśród nas:)
              • metalowiec77 Re: Z doświadczeń własnych..:) 12.04.06, 12:38
                Cóż,
                najbardziej poruszył mnie Etap 3. Jak już udało mi się uwierzyć, że jestem
                kobietą, a nie jakimś pomyłką natury jesli chodzi o biust (czyli mniej więcej
                promyślnie przeszłam etapy 1 i 2), poczułam się z tym lepiej, uśmiechnęłam do
                ludzi, to spotkała mnie za to surowa kara... Czyli Faza 3.
                Myślę, że o ile niekompetencję i arogancję sprzedawczyń można pominąc poprzez
                przywiązanie się do jednego, dobrego sklepu, jeśli już się go namierzyło,
                tudzież interent, zakupy za granicą, o tyle trudno (mi przynajmniej) było i
                jest znieść reakcję kobiet z innym biustem.... Otóż, większość "przeciętnych"
                mysli, że alfabet naprawdę kończy się na C, bo pewnie taki max. rozmiar nosi
                ich najgrubsza, "źle zmierzona" sąsiadka. One same mają bardzo duży wybór, więc
                się dziwią, gdy nie mogę sobie w chwilach chandry wskoczyć po fikuśny, tani
                stanik. No i te glupie uwagi i pytania - jak się w Tym człowiek czuje, czy To
                nie przeszkadza, "ja zawsze myślałam, że mam duży biust, no ale ty..". Itd,
                itd, itd. Po prostu brak taktu.
                No tak, rozpisałam się trochę nie na temat (ciągle jestem na fali entuzjazmu
                tym forum!!!).
                Więc znikam i pozdrawiam was wszystkie
                Aha, odkryłam kiedyś banalną prawdę. Najpierw trzeba samą siebie zaakceptować,
                a potem to już jak z płatka:))))
                • butters77 Re: Z doświadczeń własnych..:) 12.04.06, 22:05
                  metalowiec77 napisała:
                  > Otóż, większość "przeciętnych"
                  > mysli, że alfabet naprawdę kończy się na C, bo pewnie taki max. rozmiar nosi
                  > ich najgrubsza, "źle zmierzona" sąsiadka. One same mają bardzo duży wybór, więc
                  > się dziwią, gdy nie mogę sobie w chwilach chandry wskoczyć po fikuśny, tani
                  > stanik. No i te glupie uwagi i pytania - jak się w Tym człowiek czuje, czy To
                  > nie przeszkadza, "ja zawsze myślałam, że mam duży biust, no ale ty..".

Tak, to też mój ulubiony tekst:)

> No tak, rozpisałam się trochę nie na temat (ciągle jestem na fali entuzjazmu
                  > tym forum!!!).

TY się rozpisałaś? To co ja mam powiedzieć po poprzednim poście..;)

Oby fala entuzjazmu niosła Cię jak najdłużej;)
              • maith Re: Z doświadczeń własnych..:) 13.04.06, 19:00
                Fantastyczny tekst Butters. Obśmiałam się jak norka :-)
                Szkoda, żeby się gdzieś w środku marnował ;-)
                Wystaw go jakoś na zewnątrz, czyniąc widocznym dla wszystkich wchodzących, bo
                jest naprawdę fajny :-)
        • satia2004 Re: SKĄD WIECIE JAKI ROZMIAR 13.04.06, 01:04
          metalowiec77 napisała:
          > Ale do rzeczy - ogólnie noszę 75 D. Zmierzyłam się dziś i mam 95 w biuście
          > (nago 93) i 74 (nago 78). Bo chyba trzeba w staniku. Często jednak 75 jest
          > bardzo szybko za luźny. Sugerując się tabelami, gdybym spróbowała 70, to mam
          > kupić E ??

Masz prawie takie same wymiary jak ja (76 pod 95 w) :) :) :) Zamieniłam 75D na
          70E/F i do poprzedniego już nie wrócę :D
          • k.j Re: SKĄD WIECIE JAKI ROZMIAR 13.04.06, 10:45
            mam podobne wymiary, bo 77-78 pod i 94 w, no i tez przerzucilam sie na 70:)
            • metalowiec77 Re: SKĄD WIECIE JAKI ROZMIAR 19.04.06, 12:42
              hej
              jeszcze nie przerzuciłam się na 70 E, bo ostatnio kupiłam bardzo fajny 75 DD w
              Szame i
              - jest ciasny pod biustem (choć inne 75 stamtąd były luźne)
              - to był jedyny stanik, tzn. największy w całym sklepie (ale to brzmi:)))),
              który na mnie naprawdę pasował. Nie wiem, u nich DD, gdzie indziej E, a jeszcze
              gdzieś D. Trudno, trzeba stawić temu czoła!
              - ale zamierzam pomierzyć 70 E, kiedy już trafię do sklepu z przyjaznymi
              rozmiarami:)

A tak w ogóle to chyba zacznę bojkotować to forum, bo w ciągu tygodnia
              odwiedziłam dziesiatki stron z bielizną, wydałam już trochę kasy, następną
              rezerwuję już na koncie, a Szanowny Partner ciągle przypomina o konieczności
              zapłacenia rachunków za telefon, czynsz, itp... Ale jego radość na widok mnie w
              nowym, fajnym staniku pozwala zapomnieć o wszystkim:))
              • evora35 Re: SKĄD WIECIE JAKI ROZMIAR 29.05.06, 13:19
                Witam
                Tez jestem zachwycona tym wątkiem(szkoda,że tak dawno nikt tu nie pisał),ale
                wracając do tematu,mam 90 cm pod biustem,a w ok.107,największy stanik jaki
                miałam miał obwód 80cm,jakim cudem ja się w niego wciskałam???teraz
                najwygodniejszy jest dla mnie 75F f-my Gaia,uważacie,że warto spróbowac
                większego obwodu i mniejszej miski?
          • lucy_7 Re: SKĄD WIECIE JAKI ROZMIAR 15.06.06, 00:15
            Hej znalazłąm niedawno to forum i jestem zachwycona
            do tej pory myślałam ze jestem osamotniona w soim problemie

piszecie ze często kobiety mają źle dobrane staniki i wychodzi mi ze ja też
            do tej pory nosiłam 75F a tu czytam:

satia2004 napisała:
            > Masz prawie takie same wymiary jak ja (76 pod 95 w) :) :) :) Zamieniłam 75D na
            > 70E/F i do poprzedniego już nie wrócę :D

a ja się załamałam
            pod biustem mam podobnie 75-77 zależy jak sie zmierzy
            ale w biuście to mam 105 a w staniku to nawet więcej !!!
            dodam zę staniki 75 pod biustem to mi rzeczywiście ZAWSZE podjezdzają do góry
            to mam kupować 70G? czy coś jeszcze większego?
            i gdzie ja dostane np. 70H jakby się okazało ze taki będzie najlepszy?
            • maith Re: SKĄD WIECIE JAKI ROZMIAR 15.06.06, 01:48
              105 to faktycznie chyba jest właśnie H, przy 70.
              Jakto gdzie dostaniesz stanik na swój rozmiar? :-)
              -W Brastopie
              tinyurl.com/odyfc
              (tu wprawdzie w tej chwili "tylko" 3 klasyczne i 2 kąpielowe, ale tu pewnie
              będzie najtaniej i z tych klasycznych chyba wszystkie były już chwalone na forum)
              -Bellissimie
              tinyurl.com/prf4q
              (jest 5 stron do wyboru)
              -Bravissimo
              tinyurl.com/n8lpk
              (tu masz 14 stron do wyboru)
              -Figleaves
              tinyurl.com/njjs8
              Nie jest źle, może faktycznie czas skończyć ze stanikami podjeżdżającymi do góry
              pod biustem? :-)
              Do wyboru masz i zwykłe staniki i kostiumy kąpielowe. Jedne i drugie naprawdę
              ładne i różnorodne.

• lucy_7 Re: SKĄD WIECIE JAKI ROZMIAR 15.06.06, 11:17
                dziekuje za bardzo szybką (i bardzo obszerną) odpowiedź maith

troszkę się boję kupować w necie bo martwię się ze kupie nie taki rozmiar
                do tej pory jak coś kupowałam (w realu) to przymierzałam kilka staników i
                okazywało sie ze zaden nie jest dobry więc zawsze mi sie wydawało że nie da sie
                kupić stanika "na oko" tylko trzeba przymierzyć
                chociaż czytając Was powoli przekonuję się ze może nie jest to taki problem,
                najwyzej odeślę

a jeśli chodzi o zagraniczne sklepy to musiałabym sobie załątwic taką "wypukłą"
                kartę - jak sie zorientowałąm na tym foum jest to niezbędne :(

a to forum jest po prostu OKROPNE
                zamiast uczyć sie (bo przecież sesja) to ja siedzę i czytam ... i czytam... i
                oglądam co bym sobie kupiła ...
                • butters77 Re: SKĄD WIECIE JAKI ROZMIAR 15.06.06, 12:02
                  lucy_7 napisała:

> troszkę się boję kupować w necie bo martwię się ze kupie nie taki rozmiar
                  > do tej pory jak coś kupowałam (w realu) to przymierzałam kilka staników i
                  > okazywało sie ze zaden nie jest dobry więc zawsze mi sie wydawało że nie da sie
                  > kupić stanika "na oko" tylko trzeba przymierzyć

Wiesz, Lucy, każda z nas wolałaby pójść do sklepu, przymierzyć parę staników i
                  wtedy jakiś wybrać - niestety, w sklepach nie ma prawie NIC:( Kupowanie w
                  internecie niesie oczywiście ryzyko (stanik nie leży/nie wygląda tak, jak na
                  zdjęciu; przesyłka zagineła itp.), ale moim zdaniem warto zaryzykować. Wtedy
                  wybór modeli i kolorów jest po prostu nieporównywalnie większy. Zresztą sama to
                  już na pewno zauważyłaś, pisząc:

> a to forum jest po prostu OKROPNE
                  > zamiast uczyć sie (bo przecież sesja) to ja siedzę i czytam ... i czytam... i
                  > oglądam co bym sobie kupiła ...

:))
                  Ucz się, Lucy - po sesji my cały czas tu będziemy:)
                  • butterfly.pl Jaki rozmiar? 01.07.06, 00:48
                    Witam!
                    Dzisiaj podczas czytania jednego z forów internetowych wpadlam na linka z ta
                    strona i musze przyznac, ze jest fantastyczna!Do tej pory nie spotkalam jeszcze
                    tak wiele kobiet o problemie takim , jak moj, a wiec: szukanie stanika przez pól
                    roku, zweżanie rozciagnietych (ale ulbionych!) czy farbowanie pozólkłych
                    (ale ulubionych!)stanikow.
                    Widze tez, ze jest tu wiele kobiet,ktore faktycznie znaja sie na rzeczy i maja
                    wiedzę, jakiej brakuje wielu handlowcom w sklepach bielizniarskich.
                    W zwiazku z powyzszym, mam do Was, drogie ekspertki, kilka pytan:
                    -jak to jest z tym mierzeniem biustu,jesli chodzi o moment przykladania
                    centymetra do biustu i pod biust - mianowcie:
                    1)JAK - robimy to na "golym" ciele czy w staniku, bo jak sie mierzylam na oba
                    sposoby, to wyszły dwie zupelnie rozne miary, w zwiazku z tym:
                    2)KTÓRA miara jest "prawdziwa", ktora sie sugrowac? (bo podczas mierzenia na
                    "gole" cialo, to ta miara jest znacznie wieksza niz miara " w staniku")
                    3)KIEDY sie mierzyc - problem czy przed okresem czy po okresie, bo podczas
                    miesiaczki moj biust sie znacznie powieksza (chyba o 1 miseczke), wiec chcialam
                    sie dowiedziec jak radza sobie z tym problemem inne kobietki?

Licze na Wasze sugestie i odpowiedzi :)

Pozdrawiam!

• metalowiec77 Re: Jaki rozmiar? 01.07.06, 10:55
                      jesli chodzi o mierzenie się - było już o tym pare razy na forum, i chyba
                      większość z nas (ja też) uznała, że lepiej się mierzyć w staniku. Dlatego, że
                      odzwierciedla on rozmiar stanika, jaki masz kupić, a nie rozmiar biustu, ktory
                      nie jest de facto tak istotny. ALE skoro u Ciebie miara w staniku jest znacznie
                      mniejsz, niż na golasa, to masz problem, bo masz niewłaściwwie dobrany
                      stanik!!! Czyli witajcie stare problemy większości z nas :)) Najpierw musisz
                      znaleźć dobry rozmair stanika, dobry raczej miękki stanik, i wtedy w nim się
                      zmierzyć. Dopóki zaś go nie masz, to chyba sugerowałabym się rozmiarem na
                      golasa, a potem korygowałabym w zależśności, jak konkretne modele leżą.

Poczytaj różne tematy na forum, też w wyszukiwarce, na pewno znajdziesz
                      odpoweidzi na mnóstwo pytań.

No i cieszę się, że jedna nieszczęśliwa biuściasta mniej:)))
                      • popea1 Re: Jaki rozmiar? 05.07.06, 17:15
                        A ja nie mogę się nadziwić samej sobie: mierząc sie w staniku i bez osiągam
                        taki sam "wynik pomiaru", czyli 98-100 (zależnie czy na wdechu czy wydechu). Jak
                        to możliwe, skoro biust mam raczej obwisły? Absolutnego niedopasowania do
                        jakiejkolwiek tabeli rozmiaru nawet nie poruszam....
                        • metalowiec77 Re: Jaki rozmiar? 05.07.06, 21:39
                          to może biustonosze też masz raczej obwisłe, hihi?;)))

być może nosisz staniki dokładnie oddające kształt i rozmiar Twojego biustu,
                          żadne push-upy,uwydatniające bardotki, itp. Zresztą nie wiem:)
                          • popea1 Re: Jaki rozmiar? 06.07.06, 21:58

> to może biustonosze też masz raczej obwisłe, hihi?;)))

Nie, nosze miękkie staniki ale unoszące biust (co - mam nadzieję - widać w galerii).

Bez stanika piersi są od góry nieco spłaszczone, a biustonosz unosząc je nie
                            unosi ich w "spłaszczonej formie", tylko nadaje im kształt (wypełnia). To, co
                            było plaskie u góry staje sie wypełnione i krągłe. Stąd taki wynik. Nie o to
                            chodzi, aby wiszace piersi wystrzeliły do przodu, ale o to, żeby nadać im ładny
                            kształt.
                        • zazulla Re: Jaki rozmiar? 06.07.06, 23:17
                          Mam podobnie. W biustonosze i bez mialam 109, pisze mialam bo mi ostatnio biust
                          zmalal [a raczej zwiotczal] do 107 i lepiej leza biustonosze 80G :)
                    • butters77 Mierzyć się w staniku czy bez? 01.07.06, 16:32
                      WItaj Butterfly,
                      jeśli chodzi o mierzenie się, to rzeczywiście - niedawno była o tym mowa - ale
                      wstawię tutaj wybrane wypowiedzi, bo temat istotny.

Butters77:
                      Zgadzam się - przy dużym biuście warto mierzyć obwód w staniku - tym najlepiej
                      dobranym do biustu, jaki mamy; raczej nie usztywnianym, lecz miękkim. Taki
                      pomiar będzie najbardziej adekwatny do efektu, jaki chcemy uzyskać. Bo
                      przykładowo - jeśli mamy biust nieco opadający, leżący na klatce piersiowej - to
                      pomiar BEZ stanika zasugerowałby nam zdecydowanie za małą miseczkę (po założeniu
                      dobrego stanika taki biust będzie ułożony znacznie bardziej "do przodu" - piersi
                      będą bardziej sterczeć, więc i obwód będzie większy).

Musimy wziąć to pod uwagę, mierząc się. A zatem, dagi, załóż biustonosz, który
                      Twoim zdaniem układa Twój biust w odpowiednim miejscu. No i - przejdź sie do
                      kilku sklepów i spróbuj przymierzyć ten rozmiar, gdzie sie da:)

Metalowiec napisała:
                      zdecydowanie ZGODA z tym co piszesz, B.
                      kiedy odkryłam to forum, zmierzyłam się pierwszy raz w życiu w biuście (oprócz
                      kilku wizyt kiedyś u krawcowej), i wychodziło mi z obliczenia centymetrów, że
                      faktycznie mam rozmiar 75 D, który dotąd nosiłam, choć większość staników w tym
                      rozmairze była mi mała. Mierzyłam się bez biustonosza, bo tak gdzieś
                      sugerowano, no i sądząc, że to wiarygodny wynik. Tzn z ciekawości zmierzyłam
                      tez W, ale zlekceważyłam wynik.
                      Po jakimś czasie zmierzyłam się znowu w obu "sytuacjach". No i szczęka mi
                      opadła... Zakładając, że biorę 70 (choć mam około 78, ale 75 szybko
                      zdecydowanie za luźne), wyszło E, ale po przymierzeniu kilku staników
                      zweryfikowałam na 70 F ...

Aha, mam sugestię, żeby mierzyć się naprawdę ciasno pod biustem. Materiał
                      jednak szybko się rozciąga. Centymetr krawiecki oddaje naszą ilość centyemtrów
                      w obwodzie, a rozmiar z tego wyliczony ma nam podać rozmiar STANIKA, a nie
                      naszego biustu. Nie zawsze jest to to samo.
                    • butters77 PS. 01.07.06, 16:39
                      Zapomniałam o Twoim trzecim pytaniu - ja w sumie nigdy nie zwracałam na to
                      uwagi, ale też mam tak,że biust w czasie okresu specjalnie mi się nie powiększa.
                      Jeśli jednak u Ciebie różnica jest bardziej odczuwalna, to zastanów się po
                      prostu, w jakim staniku czułabyś się bardziej komfortowo - jeśli w trochę
                      większym, to wybierz taki. Ale prawdę mówiąc ja w czasie okresu noszę po prostu
                      bardziej miekkie staniki - bez gryzących koronek itp. - ale w rozmiarze tym co
                      zawsze. Pozdrawiam
                      • butterfly.pl :) 02.07.06, 00:26
                        Dziekuje za zainteresowanie i wskazówki, nareszcie KTOS zrozumial moje pytania i
                        watpliwosci (bo szczerze przyznam, ze dookola mnie zyja raczej same
                        "małobiusciate", ktore nigdy nie wiedza o czy mowie).
                        Wlasnie wprawiam sie w wynajdowaniu roznych ciekawostek w wyszukiwarce i mam
                        nadzieje ze dzieki nim zaczne w koncu rozumiec filozofie swojego biustu :)...
                        Jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam!
    • efka.konefka1 pomożecie :) 07.07.06, 11:26
      pod biustem 90
      w biuście 113
      jakiż to rozmiar?
      Ewka
      • anulenka7 Re: pomożecie :) 07.07.06, 11:36
        A ja mam pytanie: w którym dokładnie miejscu mierzyc ilosc cm w biuscie?
        • metalowiec77 Re: pomożecie :) 07.07.06, 12:32
          chyba na szczycie, czyli na sutkach, w najszerszym miejscu, wydaje mi się
    • badarka Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 29.08.06, 14:55
      Dziewuszki, pomóżcie proszę.
      Do tej pory nosiłam 75H. Doszłam do tego metodą prób i będów, bez mierzenia się
      w biuście i pod - bo kupowałam tylko w avocado a tam tabelki rozmiarowej brak.
      Po zakończeniu karmienia, okazało się, że po pierwsze sporo schudłam - ponad
      10kg, biust mi zmalał też sporo (ok 96cm), pod biustem trochę też, może z
      centymetr, dwa - mam teraz 74. W ciemno, bez mierzenia, zamówiłam staniki 75G
      (bo miałam jeszcze stare, ale nienoszone, kupione jak szukałam swojego rozmiaru
      i są teraz bardzo ok). Okazało się, że avocadowskie 75G sprzed kilku lat nijak
      się ma do aktualnego). Jest tak:

wszytkie zapinam na najciaśniejszą haftkę i jest mi takse. Ani nie czuję się
      super ściśnięta ani nie jest za luźno. Czy to znaczy, że wejdę w 70 zapiętą
      najluźniej i będzie ok?

Co z miską? Te nowe są albo ok albo za duże (np. w takim grand prixie mam
      jeszcze sporo miejsca - tak na męską chusteczkę albo i dwie ;D). Czy jeśli
      wymienię te staniki na 70G to będzie ok? A może nawet 70F, tak jak wychodzi z
      tabelki w belissimie, co?

Czy jest duża różnica w wielkości miseczki - subiektywnie oczywiście - między
      75G a 70G?

Kurde no nie chcę wymieniać tych staników po pięć razy - tym bardziej, że po
      tygodniach oczekiwania nie będę pamiętać, jak czułam się w poprzednim :(
      • zazulla Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 29.08.06, 22:25
        Jesli masz na tyle kasy w tym momencie, to moze zamow dodatkowo kilka rozmiarow
        obok, bedziesz miala wszystkie na raz w domu, zmierzysz wszystkie. Bedziesz
        miala najlepsze rozeznanie. Zaoszczedzisz w ten sposob na czasie i przesylce.
        Minus tego ze bedziesz musiala od razu, ale tylko chwilowo zalozyc wieksza sume
        pieniedzy.
        • badarka Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 30.08.06, 15:06
          zazulla napisała:
          > Jesli masz na tyle kasy w tym momencie, to moze zamow dodatkowo kilka
          > rozmiarow

Właśnie nie bardzo :(
          nic, pogrzebię jeszcze po wątku o rozmiarach, może któraś z pań ma podobny...
          dzięki
          • badarka Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 30.08.06, 15:26
            eeeeeeeeeeee :(
            zaraz pierwsze wpisy mnie zniechęciły. Albo ja jakoś inaczej mierzę, albo nie
            wiem co. Przy moich 74/96 w życiu się w 75D nie zmieszczę.
      • ekler.ka Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 30.08.06, 16:11
        ja bym sugerowala sprobowac 70f.
    • bugatti.atlantic Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 04.09.06, 16:03
      Pod biustem mam 80 a w biuście 102. Kiedyś nosiłam 80D, ale p.Hania z
      Grochowskiej sprzedała mi 75G, który leży idealnie. Dowiedziałam się od pani z
      innego sklepu, że ten stanik (Felina Contourelle) ma zawyżone rozmiary. Więc
      czego mam szukać w sklepie? Nie chcę iść drugi raz na Grochowską, ale wydaje mi
      sie że teoria mniej pod biustem większa miska ma sens - więc moze 75E?
      • ekler.ka Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 04.09.06, 16:07
        z wiekszosci polskich firm-75g, natomiast z angielskich bym ci polecala 75ff
        albo ewentualnie f. mam podobne wymiary, no moze o cm mniej w biuscie ;)
    • kitty4 A Ja ???? 14.09.06, 22:41
      hej. Dziwczyny podczytuję wasze forum czasami i oczywiście od dawna wiem , ze
      mam źle dobrane staniki. Własnie się zmiezryłąm . Pod biustem 78/82 a w biuscie
      116 cm. Cyzli jakie , no tak mniej więcej powinnam nosic rozmiary, o co ma
      pytać w sklepach i na co się upierać, a nie przystawać, że taki jak mi poda
      ekspedientka będzie dobry . Dzięki za pomoc
      • maith Re: A Ja ???? 15.09.06, 00:45
        A jakie rozmiary do tej pory nosisz?
        Bo z tego przede wszystkim wynika, że masz pod biustem 80, a zatem nie możesz
        się zgadzać na żadne np. 90 czy 95. Generalnie jednak warto chyba pomyśleć o
        zakupach przez Internet. Przy 80 pod biustem 116 tabelarycznie daje chyba L w
        miseczce i prawdopodobnie taki stanik byłby dla Ciebie najlepszy, chociaż z
        tabelami to różnie bywa. Ponieważ jednak może być kłopot z kupieniem takiego
        rozmiaru (aczkolwiek jest to możliwe, pamiętam, że gdzieś już L widziałam, zatem
        na pewno warto go poszukać i sprawdzić). Jeśli byłby z tym problem, to ja na
        Twoim miejscu pewnie spróbowałabym kompromisu i zamówiłabym najbardziej zbliżone
        rozmiarowo 85J. W tym rozmiarze dostępne są Panache Tango i Panache Daisy
        (ładne, chwalone tu modele i występują w różnych kolorach), albo Fantasie Cally
        lub Fantasie Belle (też ładne i występują do JJ). A jakby mi nie pasowały, to
        bym je odesłała. To jest ta zaleta sklepów internetowych, że mierzysz w domu na
        spokojnie i w razie czego albo wymieniasz, albo odsyłasz, trzeba się tylko
        zmieścić w terminie. Jeśli do tej pory kupowałaś staniki w sklepach
        stacjonarnych, o wiele gorzej rozmiarowo zaopatrzonych, to w dopasowaniu stanika
        możesz odczuć zmianę na plus.
        • kitty4 Re: A Ja ???? 15.09.06, 06:55
          BARDZO dziękuję za pomoc. DO tej pory nosiłam jakieś 75 D lub DD, ew coś
          bezrozmiarowego kupowanego na chybcika, na chybił trafił. Wasze forum natchnęło
          mnie dopiero do zadbania o ospowiednie rozmiary, bo ciagle do teraz słyszałam,
          że moich rozmiarów nie produkują, albo powinnam szyć na zamówienie u
          gorseciarki. Naprawdę jestem wam wdzięczna za to , że wiem, że mogę wymagać w
          sklepach czegoś innego niż standatdowe" dla Pani nic nie mam" Pozdrawiam.
          • butters77 Re: A Ja ???? 15.09.06, 09:44
            kitty4 napisała:

> wiem, że mogę wymagać w
            > sklepach czegoś innego niż standatdowe" dla Pani nic nie mam" Pozdrawiam.

I tak trzymać! Bardzo się cieszę, że nabrałaś takiego przekonania dzięki forum!
            Wiesz, Kitty, myślę, że skoro nosiłaś D/DD to w staniku choćby zbliżonym do
            odpowiedniego poczujesz się O NIEBO LEPIEJ. Tego Ci życzę:)
            • maith Re: A Ja ???? 15.09.06, 13:11
              Hmm, jeżeli nosiłaś 75D/DD, to może spróbuj nie zmieniać rozmiaru pod biustem
              (chyba żeby Cię gniótł, ale jeśli nie to nie zmieniaj, bo stanik nosi się
              generalnie na żebrach, czyli rozmiar pod biustem mierzysz ścisły, a nie jak w
              pasie luźny, z zapasem na możliwość siedzenia ;-) i tylko kupić większą
              miseczkę. Ale jeżeli masz 116 w biuście, to on w DD musiał być strasznie
              zmasakrowany, albo coś jest nie tak i tabela do Ciebie nie pasuje. Czyli w tym
              wypadku ja bym zamówiła 75J (podałam Ci modele, które są dostępne do tego
              rozmiaru) i sprawdziła, czy pasuje. Jak nie, to zawsze możesz odesłać, albo
              wymienić.
              • maith Re: A Ja ???? 15.09.06, 13:16
                ups, to oczywiście nie było do Butters ;-)
              • kitty4 Re: A Ja ???? 15.09.06, 17:37
                I znowu muszę zacząć od tego samego, czyli: Bardzo dziękuję, za podpowiedzi i
                sugestie. I chcę wam się pochwalić: właśnie siedzę w czterech sklepach
                jednocześnie, oczywiście netowych i dokonuję spustoszenia konta!A co mi tam.
                Mam dość ciasnych staników, w których nijak nie mogę tych moich skarbów
                poupychać, bo jak nie wyłaziły bokiem, to pod spodem, jak naciągnełam żeby
                byłon dobrze na dole, to na górze masaksra, buła taka że wstyd się ludziom
                pokazać. A, właśnie - i kupię troszkę bardziej obcisłą bluzeczkę, a nie rozmiar
                na górze 50 a dół 42. A pięćdziesiątka, albo 48 zakrywał ten masakryczny
                biustonosz jeden z drugim. Pozdrawiam was wszystkie i dziękuję za porady i
                natchnięcie :)
                • maith Re: A Ja ???? 16.09.06, 15:05
                  Jeśli biust wychodzi pod spodem, to ewidentnie jest za szeroki obwód. Bo
                  pozostałe objawy świadczą o za małej miseczce. Dlatego trzymaj się węższych
                  obwodów (żeby biust dołem nie wychodził), do których dobierz sobie jak
                  największą miseczkę. Spustoszeniami konta się nie przejmuj, bo to nigdy tak nie
                  jest, że wszystko pasuje. Jak pół będzie ok, a pół do odsyłki, to będzie niezły
                  zakup, a konto nie zostanie aż tak spustoszone.
    • zanilk Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 15.09.06, 20:43
      więc może i mi pomożecie: pod biustem-80, w biuście-110. jaki to powinien być
      rozmiar?
      • maith Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 16.09.06, 15:09
        Z tabeli wychodzi 80H albo nawet HH.
        • zanilk Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 16.09.06, 19:03
          a czy możesz mi powiedzieć jak ma się ta rozmiarówka do rozmiarówek sklepowych?
          biustonosze kupuję sama w sklepie, nigdy nie kupowałam przez internet, ale ani
          mój biust nie wydaje się być jakiś "bujny" nadmiernie, ani rozmiar biustonosza
          nie jest duży (ok.80-85 B, w porywach do C)
          • miss_bean Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 16.09.06, 20:48
            www.melissa.com.pl/ na tej stronie znajdziesz tabelę rozmiarów i patrząc
            na cyferki wychodzi tak jak napisała maith tj 80H a nawet HH dlatego zdziwiłam
            się gdy przeczytałam, że kupujesz B/C.

Hm... może spróbuj się zmierzyć w biustonoszu? Nie wiem, może tak mierzyłaś, a
            może 110cm wyszło dlatego, że mierzyłaś bez biustonosza, w każdym razie to ciut
            zgadkowa historia :) A być może cały czas kupowałaś nie taki rozmiar jakby
            Twoje piersi potrzebowały i są w rzeczywistości bardziej bujne niz sądziłaś :)

Pozdrawiam!
            • zanilk Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 16.09.06, 21:12
              w biustonoszu jest ok.108 cm w biuście, bez biustonosza 109-110.Mniej więcej.
              Biustonosz zawsze dobrze leżał (chyba), a moje piersi bynajmniej nie wyglądają
              jak te z pokazywanych tutaj zdjęć, więc dziwię się i pytam o tabelę. bo hmm...
              chyba bym nie mogła nie zauważyć tak dużego biustu:)
              • maith Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 16.09.06, 21:24
                108 daje 80G, czyli też spory biust. Różnicy 4 rozmiarów też moim zdaniem trudno
                nie zauważyć ;-) Może masz jakąś nietypową budowę, która jakoś to wszystko
                uzasadnia... A co Cię w takim razie ze świadomością B w porywach do C tutaj
                przygnało? Bo może w tym będzie jakaś odpowiedź? :-)
                • zanilk Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 16.09.06, 21:28
                  To co na wszystkie fora. Po prostu człowiek wchodzi i tyle.
          • maith Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 16.09.06, 21:16
            Jeśli nie wychodzą Ci dołem, górą ani bokiem, nie robią Ci się bułeczki, to
            znaczy, że jest ok. Aczkolwiek różnica pomiędzy stanikiem B do C a tabelaryczną
            miseczką H czy HH jest na tyle ogromna, że nie mam zielonego pojęcia, w czym
            rzecz. Po prostu niemożliwe, żebyś nie zauważyła, że stanik jest za ciasny o 5
            rozmiarów. Na pewno masz 110?
            • zanilk Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 16.09.06, 21:26
              Owszem, na pewno. Rzecz jednak w tym,że w każdym sklepie mam do czynienia z
              innymi rozmiarami. Stąd pytam jak jest z tymi na internecie.
              • miss_bean Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 16.09.06, 22:44
                ja myślę, że w internecie i w realu rozmiary są takie same, i B internetowe
                i "normalne" powinny być tym samym B (no chociażby mniej więcej) podobnie z D,
                E, F itd...

I ja nosząc 75F kupiłam taki zarówno w sklepie na mieście (Avocado w Poznaniu)
                jak i w internecie (np. www.melissa.com.pl/) więc już się zupełnie
                zakręciłam jeśli chodzi o Twoje wymiary :)

Może po prostu przymierz w sklepie jakiś większy stanik (np te 80G lub H)? Może
                okaże się lepszy niż te które dotychczas nosiłaś, sęk w tym, że taka
                rozmiarówka jest rzadka w normalnych sklepach na mieście... Dlatego tak chętnie
                Biusciaste kupuja w internecie :)
    • ainaa2 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 17.09.06, 10:58
      Witam.
      Mam pytanie: jak mam mierzyć biust. Niestety w wyniku grawitacji wygląda on
      nieco inaczej w biustonoszu a inaczej bez. W związku z czym w obu przypadkach
      pod biustem mam 90cm a w biuście 114 a pewnie w biustonoszu ze 125?? Co ciekawe
      właśnie się zdziwiłam bo noszę biustonosze 80 - 85 E i 85 pod biustem są za
      duże!. Nie rozumiem.
      Przyznam się że kupuję biustonosze na Placu, ale miałam kiedyś wiele z Avocado
      ale niestety strasznie szybko powychodziły z nich druty.
      • madzior84 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 21.10.06, 23:02
        Przepraszam, ale ja już nic nie wiem... mam mierzyć obwód w staniku czy bez,
        coby porównać z tabelką rozmiarów?
        • kasica_k Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 22.10.06, 00:29
          Najlepiej mierzyc sie w staniku, ale nie moze to byc stanik usztywniany ani
          minimizer. Pod biustem mozna sie zmierzyc bez, ale obwod w biuscie najlepiej
          jednak w staniku.
          • aga1506 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 25.10.06, 19:32
            Rozmiar rozmiarowi nie równy Ja tez mam 77-80 cm pod biustem i 112 w biuście i
            pewnego razu na jakiejś stronie oglądając staniki .......... wedle owej firmy
            powinnam zamówić 85A!?!?!?!? chociaż normalnie kupuję 80E/F zależy od modelu.
            Ciekawe jak bym wyglądała w A????? hihihihihi
            • besame.mucho Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 26.10.06, 10:32
              Przede wszystkim bzdurą w tej rozmiarówce jest to, że powinnaś zamawiać 85, przy obwodzie 77, max
              80. Chyba, że chcą Cię namówić do noszenia stanika na karku ;).
              • kasica_k Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 26.10.06, 12:33
                Dziewczyny, gdzie wy znajdujecie takie rozmiarowki?
                Bo ja sie nigdy z taka bzdura nie spotkalam...
            • maith Bo to nie była rozmiarówka 26.10.06, 13:37
              > Rozmiar rozmiarowi nie równy Ja tez mam 77-80 cm pod biustem i 112 w biuście i
              > pewnego razu na jakiejś stronie oglądając staniki .......... wedle owej firmy
              > powinnam zamówić 85A!?!?!?!?

Bo to nie była rozmiarówka, tylko pewnie jakiś automatyczny dopasowywacz
              rozmiarów, gdzie program równie głupio zaprogramowany jak niektóre
              sprzedawczynie ustalał rozmiar właściwy dla kogoś kto nosił posiadany przez nich
              rozmiar, a hmmm "coś w co da się ją upchnąć w ramach posiadanych przez nas
              rozmiarów" dla kogoś kto nosił rozmiar przez nich nie posiadany. Zgodnie z
              zasadą - "Co mamy tracić klientkę, dla której nic nie mamy. Po co mamy ją
              uczciwie poinformować,jaki ma naprawdę rozmiar? Żeby nic nie kupiła? Lepiej
              sprzedajmy jej cokolwiek, jest szansa, że się nie od razu zorientuje".
              A to jak byś z 80E/F wyglądała w 85A to już nie ich sprawa, ich sprawą jest
              wcisnąć towar :-(
              • maith Re: Bo to nie była rozmiarówka 26.10.06, 13:39
                Zresztą nawet nie wprowadzili przelicznika, żeby Ci to chociaż na pierwszy rzut
                oka "dopasować", bo 80E/F przelicza się na 85D, nie A. Czyli nie wiem -
                wylosowali rozmiar dla Ciebie?
                • aga1506 Re: Bo to nie była rozmiarówka 26.10.06, 16:09
                  być moze faktycznie losowali bo to rzeczywiście był jakiś program ;)) ale
                  chociaż sie pośmiałam a mój mąż jak to zobaczył powiedział ze jak kupie w tym
                  rozmiarze to chociaż bedę miała ocieplacze na zime na uszy albo on na
                  coś "innego"..............hihihihi. A najlepsze jest to że każda sprzedawczyni
                  wie najlepiej jaki noszę rozmiar ;) nawet nie próbuje mnie słuchać tylko
                  doradza i pokazuje odrazu wychodze z takiego sklepu bo szkoda z taką w ogóle
                  dyskutować. Bo przecież widze po miseczce czy w coś takiego sie zmieszczę.Pzdr
                  • mara1984 Re: Bo to nie była rozmiarówka 29.10.06, 18:28
                    dzieki bogu, ze znalazlam takie miejsce w sieci... jak sie mierze pod biustem
                    to mam 66cm, w biuscie 86-87... wg rozmiarowki w sklepach internetowych
                    wychodzi niby 70C ale w C to mi piersi gora wychodza, 70 jest luznawa na dole,
                    miseczka od 70D jakby pasuje ale ten obwod pod... czy jest szansa dostac
                    staniki 65E? czy to bylby wlasciwy dla mnie rozmiar? z gory dzieki za odp.
                    • maith Re: Bo to nie była rozmiarówka 30.10.06, 11:04
                      66 to wg rozmiarówki nie 70, tylko ewidentnie 65. Zatem nic dziwnego, że w 70
                      masz luźnawy obwód. A co do miseczki, to prawdopodobnie masz DD/E. A to oznacza,
                      że raz może być dobre DD raz E, to zależy od modelu.
                      Jasne, że jest szansa na dostanie 65E, na pewno tam gdzie robi zakupy większość
                      z nas - w Internecie :-) Brastop (bodaj najtańszy angielski sklep internetowy z
                      bielizną w naszych rozmiarach) ma w 65E całkiem spory wybór.
                      tinyurl.com/t3x2e
                      W 65DD również
                      tinyurl.com/y3vsnq
                      Zatem sprawdź. Jak będziesz miała szczęście, to dostaniesz przesyłkę w 3 dni.
                      Jak Ci stanik nie przypasuje, to Brastop daje Ci miesiąc na jego odesłanie.
    • nitka111 Spróbuję jeszcze raz 10.12.06, 09:37
      pod biustem 84
      w biuście 109 cm
      Nie wiem jak mam kupować, bo do początków drugiej ciąży było cały czas 75DD.
      Nadal karmię, a ostatnio kupiłam 80G ( Alles).
      • maith Re: Spróbuję jeszcze raz 10.12.06, 10:58
        Ale to jeszcze opisz nam, jak wygląda Twój biust w tym 80G.
        Jak się czujesz i co Ci nie pasuje. Bo tabelki tabelkami, ale stanik należałoby
        raczej dobierać obserwując wygląd własnego biustu w tym co jest.
        Ustalasz np.:"W takim rozmiarze jest to trochę źle, a tamto bardzo źle" - i
        wtedy wprowadza się zmiany pod siebie. Czyli opisz, co się dzieje w tym 80G.
        • kasica_k Re: Spróbuję jeszcze raz 10.12.06, 14:00
          No wlasnie. Przeciez gdyby chodzilo tylko i wylacznie o wymiary,
          wystarczylyby tabele rozmiarow i nikt nie zadawalby takich pytan :)
          "Na oko" przy takich wymiarach 80G powinien mniej-wiecej pasowac.
          Wiec napisz, Nitka, gdzie lezy problem.
          • nitka111 Re: Spróbuję jeszcze raz 10.12.06, 18:44
            Jakby to określić, czuję że mnie obciera na wysokości pach w okolicach
            ramiączek, bo to że czasem wyłazi górą to kładę na karb tego, że wyciągam do
            karmienia :]. Aha i jeszcze stalka wbija mi się pod pachę ( to daisy new
            Allesa). A ten sam rozmiar tej samej firmy tylko gina jest ok i bardzo go lubię.
            A i ciągle mam wrażenie, że tak właściwie posiadam jedną wielką pierś.
            • maith Hmm 10.12.06, 20:41
              Hmm, co musiałoby się dziać ze stanikiem, żeby obciskał okolice pach przy
              ramiączkach... Jeżeli stanik w tym miejscu wrzyna się w ciało, to może jest za
              mała miseczka. Ale wtedy widziałabyś też w tych okolicach tzw. bułeczki.
              Jeśli stalka wciska Ci się pod pachę, to znaczy, że jest dla Ciebie za długa.
              Na to najlepszą metodą jest Melissa - firma o krótkich, płaskich stalkach.
              Swoją drogą firma jest polska i staniki ma niezbyt drogie a ładne i przyzwoicie
              wykonane.
              Wejdź na: www.melissa.com.pl
              Staniki mają opisane w 2 miejscach. W "biustonosze" i w "NOWOśCI". Trzeba wejść
              w oba, bo modele się nie powtarzają.

Wrażenia posiadania 1 piersi nie rozumiem. Pewnie ten konkretny stanik źle
              układa Ci biust. Dlatego chyba w Twoim wypadku należałoby zacząć od wypróbowania
              innych firm.
              • anna-pia Re: Hmm 10.12.06, 22:08
                maith napisała:

> Hmm, co musiałoby się dziać ze stanikiem, żeby obciskał okolice pach przy
                > ramiączkach...

Za wysoki stanik - mnie też obcierały, jak Maith polecam Melissę - bardzo nisko
                wycięta pod pachami.

> Jeżeli stanik w tym miejscu wrzyna się w ciało, to może jest za
                > mała miseczka. Ale wtedy widziałabyś też w tych okolicach tzw. bułeczki.
                > Jeśli stalka wciska Ci się pod pachę, to znaczy, że jest dla Ciebie za długa.
                > Na to najlepszą metodą jest Melissa - firma o krótkich, płaskich stalkach.
                > Swoją drogą firma jest polska i staniki ma niezbyt drogie a ładne i przyzwoicie
                > wykonane.
                > Wejdź na: www.melissa.com.pl
                > Staniki mają opisane w 2 miejscach. W "biustonosze" i w "NOWOśCI". Trzeba wejść
                > w oba, bo modele się nie powtarzają.
                >
                > Wrażenia posiadania 1 piersi nie rozumiem. Pewnie ten konkretny stanik źle
                > układa Ci biust. Dlatego chyba w Twoim wypadku należałoby zacząć od wypróbowani
                > a
                > innych firm.
    • harrietta_35 Nie wiem jaki rozmiar! 18.12.06, 10:19
      Kobitki pomóżcie.
      Chciałam sobie kupic jakieś nowe staniki z bellissimy i nie wiem jaki mam
      rozmiar. Pod biustem mam 87(dość cisno) w biuście 119 mierzone bez stanika
      troszkę biust podniesiony przy pomocy męża :-)))
      Wychodzi z ich tabelek na miseczkę GG, ale ja w tym momencie mam biustonosze
      85 G, H i miseczki są stanowczo za małe. Nie wiem juz jaki powinnam miec
      rozmiar - może pomożecie.
      • maheda Re: Nie wiem jaki rozmiar! 18.12.06, 10:36
        Mam wymiary prawie identyczne, jak Ty - 87 pod biustem ciasno, i w biuście 120.
        Jeśli kupowałaś sobie do tej pory staniki sprzedawane w Polsce (gdzieś Ty kupiła
        85H?!), to wspomniane przez Ciebie miseczki są na stówę za małe.
        Kupiłam Viki 85I i też jest za mały, do tego fatalnie się na biuście układa
        (gwoli pocieszenia).
        Panache 85G sportowy jest na mnie za ciasny w biuście, piersi mam również pod
        pachami, więc próbuj 85GG/85H albo 80HH/80I.
        Jak już znajdziesz rozmiar, to mi powiedz, jaki stanik kupiłaś ;>
        Może się umówimy, że będziemy kupować jakieś staniki różne, żeby przetestować
        ich więcej? :D
        • harrietta_35 Re: Nie wiem jaki rozmiar! 18.12.06, 12:57
          85H kupiłam w Comeximie już jakis czas temu i nawet teraz kiedy pewnie sie
          troszkę rozciągnął od prania w pralce jest za mały. Mam zamiar kupic jakies z
          bellissimy ale troche się boje tych wielkich stalek, wpijajacych się w pachy.
          Ale juz sama nie wiem czy I może J. Z tabeli rozmaiarów wynika co innego ale
          może źle się mierzę. Zresztą przy obwisłych piersiach to może być problem.
      • maith 2 pytania do Henrietty 23.01.07, 21:53
        1) Czy jedynym Twoim problemem są za małe miseczki? Obwód nigdzie nie podjeżdża
        z tyłu? Biust nie wysuwa się dołem? Nie masz problemów z podtrzymaniem ciężaru
        biustu przez stanik?

2)Jak wygląda to za małe H? Konkretnie.
        • harrietta_35 Re: 2 pytania do Henrietty 04.02.07, 12:01
          A więc tak - nigdzie nie podjeżdża. No i niestety biust wypływa górą ale piersi
          od dołu tez nie mam całkowicie objętej.Bywa tez tak, że biustonosz sobie nie
          radzi z utrzymaniem ciężaru.
          Chciałam z bellissimy sobie zamówic wieksze ale jestem dość niska i te wielkie
          stalki miałabym powbijane w pachy - więc jestem w kropce.
          • maheda Mam wymiary prawie identyczne, jak Twoje 04.02.07, 12:32
            Też ~87 ciasno pod biustem, a w biuście 121.
            Wczoraj doszło do mnie 80J z Bellissimy. Co prawda nic mi się w pachy nie wbija,
            ale mam za szerokie fiszbiny, tylna fiszbina celuje mi w tył ramienia, zamiast w
            środek pachy.
            Fiszbina ma 42cm długości, a rozstaw końcówek to 19cm (mierzone od brzegu
            fiszbiny do brzegu fiszbiny, czyli jest 19 cm "powietrza" między ich końcówkami.
            Wtmiary fiszbin są tutaj:
            img365.imageshack.us/my.php?image=miseczka80jzr1.jpg
            Mam nadzieję, że się to wyświetli jakoś sensownie...
          • maith Re: 2 pytania do Henrietty 04.02.07, 21:07
            Jak to wygląda, że biust od dołu nie jest całkiem objęty? Robią Ci się bułki
            poniżej stanika?

Jeżeli 85H jest za małe, to spróbuj 85HH, albo 85I w którymś z modeli Freyi.
            Normalnie poleciłabym Ci Panache Tango, ale jeśli boisz się, że stalki by były
            za długie, to węższe U ma właśnie Freya.

Jeżeli stanik nie radzi sobie z utrzymaniem ciężaru i coś jeszcze dzieje się nie
            tak z dołu piersi, to może spróbuj obwodu 80.
            80J powinno być dobre.
            Najlepiej zrobisz, jak zamówisz Freyę w 2 rozmiarach:
            -85I
            -80J
            a potem odeślesz tą niepasującą.

Co do konkretnych modeli - wiesz jakie śliczne propozycje ma Freya w tych
            rozmiarach?

Jest np. wspaniała Freya Arabella, przezroczysta i nadająca się nawet do b.
            dużych dekoltów.
            tinyurl.com/2w9g8d
            Inne sklepy mają również kolor - fuksja.

Oraz chwalona Freya Mille, także w ślicznym różu :-)
            tinyurl.com/3cwotc
            Akurat w Bellissimie róż jest najdroższy, ale może przy tej cenie to już nie
            jest taka duża różnica.

Istnieje jeszcze jedna opcja - krótsze fiszbiny ma także Melissa. Do tego jest
            tańsza 60-70 zł.
            Pogadaj z Zazullą - jej szyli stanik na 75 K i Zazulla ma ciekawe opinie na
            temat ich rozmiarówki. A że też narzeka w innych firmach na za długie fiszbiny,
            to jej uwagi będą bezcenne.

• maith Re: 2 pytania do Henrietty 04.02.07, 21:30
              Trochę niejasno się wyraziłam, więc doprecyzuję.
              60-70 zł to oczywiście typowa cena staników Melissy.
    • gocha783 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 23.01.07, 17:03
      Dziewczynki pomóżcie proszę:)
      Wczoraj jeszcze raz zmierzyłam się dokładnie i pod biustem mam 82 cm a w
      biuście 115 cm.Jaki powinnam nosić rozmiar???Mam fantasie cally 36gg ,miseczka
      jest najlepsza jaką miałam ale chyba nie idealna ale obwód jest troszkę za
      szeroki.czytałam że fantasie ma szerokie obwody.Chciałabym kupić panache tango
      II i nie wiem czy powinnam kupić 80 h czy 75 hh? A może jeszcze inny?z góry
      dziękuję za pomoc
      • kasica_k Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 23.01.07, 17:14
        Mimo ze Tango II jest chyba dosc scisle (mam Tango Pure, nie Tango II - i jest
        _naprawde_ scisle), sprobowalabym jednak na Twoim miejscu obwodu 75. No chyba,
        ze zmierzylas sie na wydechu i NAPRAWDE tak ciasno, ze ciasniej sie nie dalo :)

Ale najlepiej niech sie wypowiedza uzytkowniczki Tango II.

Co do miski, to moze nawet J bylaby odpowiednia. Zauwazylam, ze jak sie
        czlowiek "docisnie" obwodem, to dobrze jest miec troche zapasu w misce
        na, hm, tkanke tluszczowa :) Chyba, ze jestes bardzo szczupla.
        • gocha783 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 23.01.07, 17:47
          Bardzo szczupła to ja nie jestem:)Spróbuję 75j albo 80h.Jak wczoraj
          przeczytałam wątek Mahedy to pomyślałam że pewnie pani w bellissimie
          zaproponowała by mi 70k:)A to nie jest miła perspektywa niestety ze względu na
          brak asortymentu:):)Chyba czas zacząć zbierać na operację pomniejszenia
          • kasica_k Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 23.01.07, 17:52
            gocha783 napisała:

> Bardzo szczupła to ja nie jestem:)Spróbuję 75j albo 80h.Jak wczoraj
            > przeczytałam wątek Mahedy to pomyślałam że pewnie pani w bellissimie
            > zaproponowała by mi 70k:)A to nie jest miła perspektywa niestety ze względu na
            > brak asortymentu:):)Chyba czas zacząć zbierać na operację pomniejszenia

Na Jowisza, blagam, nie pomniejszaj sobie niczego z powodu brakow na
            rynku bieliznianym :) To rynek ma sie powiekszac, a nie Ty - pomniejszac.

No chyba, ze masz jeszcze inne powody, np. zdrowotne.
            • gocha783 Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 23.01.07, 17:59
              Zdrowotnych powodów jak dotąd nie mam.Po prostu czasem jak każda z nas
              chciałabym żeby normalnych sklepów z normalnymi rozmiarami staników było więcej
              niż 2 w całym naszym kraju:):):)I chyba dzisiaj mam taki dzień
              • kasica_k Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 23.01.07, 18:10
                Na moje oko - wyglada na to, ze potrzebne Ci sa ZAKUPY :)))
                Wierz mi, nic tak nie poprawia nastroju, jak dobrze dobrany piekny stanik ;)
                Z Twoimi wymiarami tez sie spokojnie obkupisz, moze nie w sklepie
                za rogiem, ale coz - jestes wyjatkowa, to i wyjatkowej bielizny
                potrzebujesz :)
      • maith Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 23.01.07, 23:01
        Jeżeli w Fantasie obwód 80 jest "troszkę" za szeroki, to nie wiem, czy w Tango
        II warto kupować 75. Tango II ma na pewno dobry, mocno trzymający obwód,
        Fantasie nie. Czyli Tango powinno być właśnie troszkę węższe. Zatem teoretycznie
        80H akurat w tym modelu (podobnie jak w Panache Daisy i Tango Pure) może być dobre.
        Jeśli 75, to chyba już raczej I (Tanga mają baardzo dużą rozmiarówkę, więc
        możesz zaszaleć i ustalać miseczkę do momentu trafienia na za dużą ;-)
        Najlepiej zamów 2 rozmiary, o różnych obwodach przymierz i sama oceń. Dobry
        zostaw, zły odeślij.
        • m.plitnik Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 01.02.07, 16:19
          Pogoniona do ponownych pomiarów. Podaje wersje ostateczna 99 w biuscie bez
          stanika, w staniku tak samo, a na bezdechu 74 pod biustem. Wyglada wegług
          tabeli, ze D Kasica, Ty wspominałas F???Przepraszam ze tak mieszam, ale chce
          zamówic w koncu dobry stanik
          • maheda 70FF? 01.02.07, 16:29
            Jeśli pod biustem 74, to wg mnie powinnaś spróbować nosić 70FF.
            Spróbuj :)
            • m.plitnik Re: 70FF? 01.02.07, 16:35
              Z tym ze nijak to ma sie do tabeli????
              • maheda Do której tabeli? :) 01.02.07, 16:37
                Bo do staników Freya, Panache, Fantasie - ma się jak złoto :)
                bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia
                No i skoro masz 74, to 75 będzie za luźne. Powinnaś nosić 70, lub nawet 65.
                A różnica wtedy będzie 99-70=29cm, albo 99-65=34cm.
                • m.plitnik Re: Do której tabeli? :) 01.02.07, 16:46
                  Kasica podała mi linka, czekaj musze zerknac;-)Ja mam dzisiaj pomrocznosc jasna.
                  A, juz wiem, ale w tabeli jest np 75 i ja bardziej pasuje do 75 i 99, a wtedy
                  jest E.
                  • maheda Niestety, nie... 01.02.07, 16:50
                    ze swoim 74 pasujesz do 70 :) A w niektórych modelach nawet do 65, serio.
                    Ja ze swoim 87 zamówiłam 80tkę, a z innego modelu musiałabym zamawiać 75.
                    Mam na sobie 85 (b. ścisły model Panache), który jest luźnawy mimo zapięcia na
                    ostatnią, najciaśniejszą haftkę.
                    • m.plitnik Re: Niestety, nie... 01.02.07, 16:54
                      Ozesz ale wtedy literki ida w góre. Po co w takim razie podaja na stronie takie
                      zreczy???
                      • maheda Internet jest cierpliwy ;) 01.02.07, 16:57
                        Podobnie jak papier.
                        Teoretycznie masz rację. Praktyka jednak wykazuje, że często staniki
                        przeznaczone na obwód np. 75 ciągną się niemiłosiernie tak, że nawet ja w nie
                        wchodzę.
                        Zależy to i od firmy, i od modelu, od wielu różnych rzeczy.
                        Równiez od Twojej budowy.
                        Jeśli masz na żebrach skórę i nie masz tłuszczu, to staniesz pewnie na 70tce, a
                        i niektóre 75tki będą na Ciebie dobre.
                        Ale jeśli masz jak ja, że na żebrach tłuszcz istnieje, to żadna 75tka dobra na
                        Ciebie nie będzie. 70tki, a i pewnie niektóre 65tki też.
                        • m.plitnik Re: Internet jest cierpliwy ;) 01.02.07, 17:06
                          A, nie, tłuszcz mam na pupie;-))Zebra mam kosciste. Dzieki za cierpliowsc i
                          łopatologiczne tłumaczenie
                          • maheda :) Tak czy owak, 75 jest za duży :) 01.02.07, 17:13
                            Zacznij od 70tki (ew. 65tki Fantasie) i zobacz, co dalej :)
                            Pochwalisz się tu?
                            • m.plitnik Re: :) Tak czy owak, 75 jest za duży :) 01.02.07, 17:17
                              Jasne, ze tak. Szukam teraz sobie co by tu zamówic. Grzecznie planuje 70FF, jak
                              bedzie dobry, to stawiam Wam wirtualnego szampana. Namacalnego tez moge, ale to
                              juz w 3miescie
                            • m.plitnik Re: :) Tak czy owak, 75 jest za duży :) 01.02.07, 17:59
                              Ha, zamówiłam sobie na próbe 70FF Inferno Panache. Prawde mowiac przyzwyczaiłam
                              sie do push-up i takich sciskajacych. Zabudowane staniki powoduja u mnie
                              przerazenie. Ja mam naprawde sredni biust i lubie go wyeksponowac czasami, to z
                              czasów B mi zostało;-))Poczekam az dojdzie, a potem nurkuje na forum w
                              poszukiwaniu stanika, a'la bardotka;-)
                              • maheda Inferno jest ładny... 01.02.07, 18:52
                                Ciekawe, jak Ci będzie pasował!
                                • m.plitnik Re: Inferno jest ładny... 01.02.07, 21:04
                                  Sama jestem ciekawa;-))Dam znac jak przyjdzie.A, powiedzcie kupowałyscie
                                  blielizne w H&M, bo ja sie wbilam w 80 C, było najwieksze, ale z misek mi biust
                                  wypada;-(No, ale z drugiej strony, "nie wypada mi" na "3 rozmiary
                                  • maheda Bielizna w H&M kończy się przeważnie na C/D 03.02.07, 10:53
                                    Sama sobie odpowiedz, czy kupujemy teraz tam bieliznę? ;-)
                                    • m.plitnik Re: Bielizna w H&M kończy się przeważnie na C/D 03.02.07, 11:03
                                      Juz sobie odpowiedziałam...wczoraj;-))
                      • kasiamat00 Re: Niestety, nie... 01.02.07, 17:05
                        Na stronie piszą takie coś, a jak się do nich napisze maila z pytaniem jaki
                        rozmiar zamówić, to Ci odpiszą tak jak dziewczyny na forum :). Tabelkę skądyś
                        przekleili i sobie wisi po prostu, ech. A, ja popieram dziewczyny: żadnego 75!
                        Spróbuj 70, a zgodnie z tym, co piszą dziewczyny o Fantasie - u nich 65. Ja już
                        się (chyba) pogodziłam, że żadnego stanika z Fantasie mieć nie będę, bo 60 są
                        tylko w sklepach, w których jest obłędnie drogo.
                    • kasica_k Wyprobuj! 01.02.07, 16:58
                      Rzeczywiscie w tej sytuacji 70FF albo nawet 70G jest jak najbardziej realne.

Ale: wiele zalezy od modelu, wiele tez zalezy od grubosci Twojej
                      tkanki tluszczowej. Tabelki to taki punkt wyjscia - tak naprawde
                      rozmiar wychodzi z praktyki.

Radze zamowic na probe 70FF. Jest duza szansa, ze to wlasnie bedzie
                      to. Zanim zdecydujesz sie na model, zajrzyj do watku producenta -
                      np. Fantasie ma tendencje do szerokich obwodow, Panache do waskich
                      (przynajmniej w modelach z serii Tango).

I uzbroj sie w cierpliwosc i gotowosc do wymiany towaru. Wymiana
                      to rzecz zwyczajna i czesta - w normalnym sklepie wzielabys
                      pare rozmiarow do przymierzalni, w wirtualnym przymierzalnie masz
                      w domu :) Mozesz wrecz zamowic kilka rozmiarow i te niepasujace
                      zwrocic. Wiekszosc sklepow nie robi z tym najmniejszego problemu.
                      • m.plitnik Re: Wyprobuj! 01.02.07, 17:04
                        NO, dobrze zamawiam 70FF;-)Na próbe, ja lubie "rowek" pewnie mnie duzo szukania
                        czeka,a le nic to.Dziekuje
                • maith Re: Do której tabeli? :) 02.02.07, 01:21
                  maheda napisała:

> Bo do staników Freya, Panache, Fantasie - ma się jak złoto :)
                  > bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia

Bardzo proszę nie wprowadzać koleżanki w błąd sugestią, że Fantasie choćby
                  leżała przy rozmiarówce właściwej dla Freya i Panache ;-))

To są 3 różne marki i jak już tu ustaliłyśmy metodą testów i odsyłań, Fantasie
                  rozciąga się niemiłosiernie, zatem konieczne jest kupowanie go z obwodem o oczko
                  mniejszym.
                  Tą metodą ja z 75FF przeleciałam do 70H ;-)
                  Co mój mąż skomentował krótko - miseczki zamawiasz coraz większe, a biust cały
                  czas taki sam, nic Ci nie urósł ;-)
                  • m.plitnik Re: Do której tabeli? :) 02.02.07, 10:08
                    Moj maz tez z zainteresowaniem na mnie popatrzył jak go radosnie poinformowałam
                    o FF;-)Swoja droga postanowiłam mu podac na talerzu i wysłac linki do sklepów.
                    Ostatnio jak zrobił mi niespodzianke, to wyladowałam w majtkach 42( nosze 38,
                    40) i w zdecydowanie zamałym staniku. Wrednie pomyslałam, ze Pani w sklepie
                    wpadł małzonek w oko;-)))
              • maith Re: 70FF? 01.02.07, 20:29
                m.plitnik napisała:
                > Z tym ze nijak to ma sie do tabeli????

Hmm, pomyślmy - czy Twoja miarka jest rozciągliwa? Nie.
                A obwód stanika, który chcesz kupić? Tak.
                A tabele tej różnicy nie biorą pod uwagę.
                Reagują tak, jakby wszystkie obwody działały wg tych samych założeń, co miarki -
                jakby były nierozciągliwe. Co niestety się w praktyce nie sprawdza.

Ale wiesz co? Mam dla Ciebie propozycję :-)
                Istnieje 1, słownie jeden, stanik, który ma idealnie nierozciągliwy obwód.
                Nazywa się Panache Salsa :-)
                Jeśli ustalisz sobie rozmiar wg tabeli, to będzie to prawdopodobnie rozmiar
                Twojego Panache Salsa. Przy całej reszcie trzeba niestety uwzględniać
                rozciągliwość obwodów.
                • m.plitnik Re: 70FF? 01.02.07, 21:02
                  To logiczne,ze centymetr sie nie rozciaga;-)Mnie bardziej chodziło o literki,
                  czyli jak zmniejszamy obwód w tabeli, bo zakładamy ze sie rozciagnie, to
                  wskakujemy w wieksza miske, a tu nam raczej nic nie urosnie. Powiem Wam,z e ja
                  nadal nie wierze, w ten rozmiar, bo 70 FF.Booooozesz, ja takiego rozmiaru nigdy
                  nie widziałam, a ja mam naprawde małe piersi, tzn no srednie,a le na pewno nie
                  wielkie!
                  • maheda Miska a sprawa polska ;) 01.02.07, 21:13
                    Widzisz, miski o takim samym rozmiarze mają różne literki w zależności od tego,
                    do jakiego obwodu są przyczepione.
                    Więc miska B w staniku o obwodzie 65 cm pod biustem będzie dużo, dużo mniejsza
                    od miski B w staniku o obwodzie pod biustem 85. Wejdź do dowolnego sklepu z
                    bielizną Triumpha i Sobie obejrzyj :-)
                  • anna-pia Re: 70FF? 01.02.07, 21:17
                    m.plitnik napisała:

> To logiczne,ze centymetr sie nie rozciaga;-)Mnie bardziej chodziło o literki,
                    > czyli jak zmniejszamy obwód w tabeli, bo zakładamy ze sie rozciagnie, to
                    > wskakujemy w wieksza miske, a tu nam raczej nic nie urosnie. Powiem Wam,z e ja
                    > nadal nie wierze, w ten rozmiar, bo 70 FF.Booooozesz, ja takiego rozmiaru nigdy
                    > nie widziałam, a ja mam naprawde małe piersi, tzn no srednie,a le na pewno nie
                    > wielkie!

Że jakie??? Wielkie? Wielkie to by było 70K.
                    A że nie widziałaś, to sie nie dziwię - zdecydowana większośc sklepów w "realu"
                    ogranicza się do rozmiarów od 75 do 90 i od A do D.
                    I stąd takie przerażenie - ze niby FF to jakiś wielki biust. Nieprawda.

A poza tym - wolisz mieć dobrze dobrany, wygodny stanik 70FF czy 75D, w którym
                    będziesz chodziła wściekła, że ci dołem biust wychodzi, a jak się pochylisz, to
                    górą? Pooglądaj sobie rozmiarówki stron producentów - podlinkowane w
                    przyspzilonym wątku o producentach - tam rozmiary standardowo dochodzą do G, a
                    HH, I czy J nie jest niczym nadzwyczajnym.

Czemu ci literki przeszkadzają? A jak przeszkadzają, to odetnij metkę z
                    ukochanego stanika :))
                    • maheda Za przeproszeniem... 01.02.07, 21:23
                      anna-pia napisała:
                      > Że jakie??? Wielkie? Wielkie to by było 70K.

Khem, hkem, chciałabym nadmienić, że 75K/80J może są i duże, ale to wcale nie są
                      żadne monstra! Wiem, bo posiadam na stanie jedną parę.

W albumie, o którym była już mowa na tym forum, widziałam sporo większych piersi
                      od swoich. Ciekawe, w czym te kobiety chodziły, pewnie w stanikach szytych przez
                      gorseciarki.
                      • anna-pia Re: Za przeproszeniem... 01.02.07, 21:29
                        maheda napisała:

> anna-pia napisała:
                        > > Że jakie??? Wielkie? Wielkie to by było 70K.
                        >
                        > Khem, hkem, chciałabym nadmienić, że 75K/80J może są i duże, ale to wcale nie są
                        > żadne monstra! Wiem, bo posiadam na stanie jedną parę.
                        >
                        > W albumie, o którym była już mowa na tym forum, widziałam sporo większych piersi
                        > od swoich. Ciekawe, w czym te kobiety chodziły, pewnie w stanikach szytych przez
                        > gorseciarki.

Dlatego napisałam "wielkie" :) _Tylko_ "wielkie" :)

Monstra to chyba się od litery T zaczynają :)
                        • maheda Re: Za przeproszeniem... 01.02.07, 21:30
                          Otóż one NIE są _wielkie_ :)
                          One są tylko duże :P :-))))
                          • m.plitnik Re: Za przeproszeniem... 01.02.07, 21:43
                            No, a ja juz zaczełam sie cieszyc.....a tu prosze, moje nadal sa malutkie;D
                            • maheda No, malutkie to nie są :) 01.02.07, 21:52
                              Ale nie są też jakieś duże, takie średnie masz :D
                              • m.plitnik Re: No, malutkie to nie są :) 01.02.07, 22:06
                                o, i masz racje, to je dobrze obrazuje, srednie ;-)Tylko dlaczego do cholery, na
                                sredni biust w sklepach nie ma bielizny???
                                • maheda I tu dochodzimy do węzła gordyjskiego 01.02.07, 22:16
                                  Z tym, że Aleksandra Macedońskiego brak ;)
                                  • m.plitnik Re: I tu dochodzimy do węzła gordyjskiego 01.02.07, 22:17
                                    Fakt, oczywiscie, to było pytanie retoryczne;-)
                          • anna-pia Re: Za przeproszeniem... 02.02.07, 12:09
                            maheda napisała:

> Otóż one NIE są _wielkie_ :)
                            > One są tylko duże :P :-))))

O nie, Maheda. Jeśli J/K są tylko "duże", to G/H są średnie, E/F - małe, a
                            poniżej? C/D - bardzo małe, A/B - bezbiuście, AA - aa po co stanik?
                            ;)

Nie mam małego biustu! (chlip chlip chlip)
                            Nie wpędzaj mnie w kompleksy!
                            • maheda Re: Za przeproszeniem... 02.02.07, 12:17
                              No bo tak głupio podzieliłaś :)
                              A-C są małe.
                              D-FF są już biustem ;)
                              G-H są całkiem pokażnym biustem :)
                              HH-L są dużym biustem :)
                              Potem zaczynają się wielkie biusty, na które stanik musi uszyć gorseciarka.
                              I oczywiście są wielkie biusty-monstra, jak ten - bodaj aktualny rekordzista
                              światowy w dziedzinie naturalnych biustów:
                              24ur.com/media/images/extra/May2006/16115244.jpg
                              • anna-pia Maheda, czy mogę wrzucić linka do tej wypowiedzi 02.02.07, 12:53
                                sobie do sygnaturki?
                                A napis bym dała taki: "Jedyny słuszny podział rozmiarów: od A do L"
                                Bardzo mi się podział podoba :))))
                                • maheda Re: Maheda, czy mogę wrzucić linka do tej wypowie 03.02.07, 12:32
                                  haha :) Pewnie :)
                                  • anna-pia Re: Maheda, czy mogę wrzucić linka do tej wypowie 05.02.07, 10:27
                                    wrzuciłam :)
                                    dziękuję :)
                              • kinita Re: Za przeproszeniem... 29.03.07, 01:50
                                szczęka mi opadła...i z czego ta pani się tak cieszy? ooogromne... moje to
                                nic:) jaki to rozmiar? S jak Straszne monstrum?
                            • maith Re: Za przeproszeniem... 02.02.07, 21:29
                              Anna-Pia przestań patrzeć na miseczki liniowo ;-)
                              Przecież biust 90E jest większy niż 70K.
                              Po prostu jest kilka typów biustów mniejszych i kilka większych.
                              Ty masz duży biust i Maheda ma duży biust. Tylko że Maheda ma większy.
                              • anna-pia Re: Za przeproszeniem... 02.02.07, 21:44
                                maith napisała:

> Anna-Pia przestań patrzeć na miseczki liniowo ;-)
                                > Przecież biust 90E jest większy niż 70K.
                                > Po prostu jest kilka typów biustów mniejszych i kilka większych.
                                > Ty masz duży biust i Maheda ma duży biust. Tylko że Maheda ma większy.

No tak. maheda ma lepiej!
                                :D
                                Maith, jestes niesamowita. Podejrzewam, że jesteś negocjatorem od terrorystów
                                albo treserem bulterierów, działasz bardzo uspokajająco :))
                                • maith Re: Za przeproszeniem... 02.02.07, 22:02
                                  anna-pia napisała:
                                  > Maith, jestes niesamowita. Podejrzewam, że jesteś negocjatorem od terrorystów
                                  > albo treserem bulterierów, działasz bardzo uspokajająco :))

A dziękuję :-) Jakoś nie brałam pod uwagę tej ścieżki kariery ;-)
                                • metalowiec77 Re: Za przeproszeniem... 04.02.07, 16:49
                                  hehe, też przyszło mi to do głowy:)) A jeśli nie tym, co podejrzewa Anna_pia,
                                  to minimum ogólnopolskim konsultantem ds. spójności i logiki wypowiedzi:)
                                  Sąsiadowanie na forum z Tobą bardzo dyscyplinuje.
                              • m.plitnik Re: Za przeproszeniem... 03.02.07, 10:26
                                Rotfl;-)Piekny tekst
                        • maith Re: Za przeproszeniem... 02.02.07, 00:06
                          anna-pia napisała:
                          > Monstra to chyba się od litery T zaczynają :)

Przecież te literki nie idą liniowo.
                          Nie ma sensu mówić "ja mam D a ona ma F", więc ona ma większe, skoro wszystko i
                          tak zależy obwodu, z jakiego miseczka jest wyliczana.
                      • m.plitnik Re: Za przeproszeniem... 01.02.07, 21:42
                        Qrde, Wasi faceci pewnie pieja hymny pochwalne. Pamietam jak karmiłam, rany,
                        specjalnie laziłam w wielkich dekoltach;-)
                      • maith Re: Za przeproszeniem... 02.02.07, 00:03
                        Oczywiście, że 70 K nie jest wielkie.
                        Przecież jest mniejsze niż 100 D :-)
                    • m.plitnik Re: 70FF? 01.02.07, 21:39
                      Eee, nie przeszkadzaja. Ja poprostu jakas taka, otumaniona jestem Waszymi
                      info;-)Nie moge sie doczekac az zobacze, pomacam nowa bielizne;-)
                      • limonka_01 Re: 70FF? 01.02.07, 23:19
                        Popatrz sobie tutaj
                        forum.breasttalk.co.uk/forums/thread-view.asp?tid=5&posts=208&start=1
                        Co prawda trudno to uznać za badane statystyczne, ale miszecza FF nie jest rzadkością (sama mam 70F).
                        Szkoda, że na naszym forum nie można zrobić takiego głosowania.
                        • limonka_01 Re: 70FF? 01.02.07, 23:27
                          Zjadło mi jedną literkę... mam 70FF.
                          To czy biust sprawia wrażenie dużego czy niedużego zależy częściowo od stanika. Nie potrafię określić co dokładnie o tym decyduje, ale w dobrze skrojonym i dobranym rozmiarowo staniku miseczka FF może sprawiać wizulanie wrażenie niedużej.
                          • m.plitnik Re: 70FF? 01.02.07, 23:50
                            A, jakie masz wymiary???Ja lubie staniki takie z "rowkiem", niby nic, a jednak
                            w bluzce fajnie sie prezentuja.
                            • limonka_01 Re: 70FF? 02.02.07, 00:10
                              Właśnie się zmierzyłam w najwygodniejszym w moim życiu staniku, a mierzyć sie należy co najmniej raz na pół roku, bo biust sie zmienia.
                              Wyszło 77 pod (na ścisk i wdech) i 100 w biuście. Rozmiar 70FF to mój standard, wiekszość staników w tym rozmiarze dobrze na mnie leży. Gdybym jednak chciała kupic sobie np. takie Panache Tango II, znane ze ścisłych obwodów, wzięłabym 75F. Natomiast oglądając staniki Kalyani, posiadające bardzo rozciągliwy obwód, spoglądam na 65G. Nienawidzę, gdy zapięcie stanika podjeżdza mi w górę między łopatkami.
                              Efekt rowka otrzymasz dobierając odpowiedni fason biustonosza z plunge z nazwie
                              www.bravissimo.com/bravissimo/ProductDetails.aspx?pid=FYA1&vid=NU32+FF&cid=Lingerie_Pure+%26+Simple&sl=0&language=en-GB
                              • m.plitnik Re: 70FF? 02.02.07, 10:26
                                A, powedz masz taki?A, jakbym chciala jeszcze koronke to juz wybrzydzam, co
                                nie;-)Dziekuje Ci pieknie, za wymiary tez, bo rzeczywiscie wyglada, ze powinien
                                na mnie pasowac ten 70FF;-)ja sobie zwiekszylam obwód, jak mi było za mało
                                miejsca w staniku, wtedy skoczyłam z 75C w 80C, myslałam ze to kwestia tych
                                dodatkowych 5 kg które mi pozostały po Poli. Fajne z laski z Was;-)))Moj biust i
                                ja jestesmy dozgonnie wdzieczne.
                                • limonka_01 Re: 70FF? gdzie jesteś ekler.ko? 02.02.07, 18:32
                                  Nie mam, w takich stanikach dających efekt rowka specjalizuje się elker.ka, może ona coś Ci podpowie w kwestii modelu.
                                  Ze swojej strony dodam, że staniki o kroju balkonowym (szew biegnie od ramiączka do mostka) oraz dobrze dopasowanej długości ramiączek lepiej zbierają piersi do środka niż te o kroju full cup.
                                  • m.plitnik Re: 70FF? gdzie jesteś ekler.ko? 02.02.07, 19:16
                                    A, ja włąsnie sie zastanawiałam, co to za krój balkkonowy;-)Poszukam elker.ki na
                                    forum
                                  • ekler.ka Re: 70FF? gdzie jesteś ekler.ko? 02.02.07, 22:55
                                    widze,ze sie dorobilam specjalizacji na forum :D przepraszam,nie bylo mnie,bylam
                                    zajeta konfigurowaniem nowego laptopa (tak,musialam sie pochwalic):)
                                    dobra,sprawa wyglada tak:nie kazdy plunge to wbrew pozorom push-up. plunge
                                    oznacza generalnie,ze fiszbina w srodku konczy sie ponizej linii sutkow (czyli
                                    bardzo nisko). ale faktycznie wiekszosc plunge ladnie zbiera i mozna liczyc na
                                    efekt rowka. polecam zdecydowanie ta wlasnie freye,ktora byla tu wywolywana z
                                    bravissimo-freya retro plunge,a takze panache inferno. trzeba jednak pamietac,ze
                                    zwlaszcza przy takich stanikach wiele zalezy od ksztaltu piersi...
                                    • m.plitnik Re: 70FF? gdzie jesteś ekler.ko? 03.02.07, 10:24
                                      Inferno mam zamówione i czekam. A, Gossarda miałąs?jak z rozmiarami?Martwi mnie
                                      tylko,ze one takie..sportowe, a mnie sie chce koronek;-)Oglądałam Chantelle, La
                                      Perle i z zachwytu dostałam "kociej mordy". Zabieram sie za zrzucanie 5 kg, a
                                      wtedy planujue sie w nie wcisnac. Swoja droga, nie wiecie mniej wiecej o ile
                                      biust sie zmniejsza przy stracie 5 kg???
                                • maith Re: 70FF? 02.02.07, 21:56
                                  m.plitnik napisała:
                                  > A, jakbym chciala jeszcze koronke to juz wybrzydzam, co nie;-)

Masz chyba jeszcze przyzwyczajenia z naszych traumatycznych sklepików ;-)

Wyjaśnijmy to sobie jasno - także wersję plunge możesz wybierać z koronkowych,
                                  kolorowych, z siateczki, co chcesz :-)

Zerknij tu:
                                  Tango plunge, nie mylić z Tango II, do wyboru również kolor morelowy
                                  tinyurl.com/35cwee
                                  I klasyczna koronka
                                  Fantasie Hanna
                                  tinyurl.com/yqnzue
                                  A może przezroczysta siateczka?
                                  Freya Arabella
                                  tinyurl.com/2jynel
                                  i w kolorze fuksji
                                  tinyurl.com/29f35e
                                  • m.plitnik Re: 70FF? 03.02.07, 10:32
                                    Jasne ze mam przyzwyczajenie z naszych sklepów;-)Freya Arabella bardzo mi sie
                                    podoba, jest taka...puszczalska;DBoje sie tylko czy mi w niej biust nie
                                    zniknie?Wy to macie dobrze, a moj tylko troche odstaje od klatki
                                    piersiowej;-)Zapisałam sobie twoje typy na liste chciejstw.Dzieki, ja jeszcze
                                    tak topornie sie poruszam na sklepach.Twoje tango fajne, bo II nie przypadła mi
                                    do gustu
                  • kasica_k FF to malizna! 01.02.07, 23:24
                    Gosia, nie ulegaj przesądom :)

F czy FF to sa zwyczajne cycki (np. moje). To, ze w sklepach nie
                    widzialas, nie znaczy, ze nie istnieje. W Polsce nie istnieje, bo tutaj
                    rynek bielizniany jest w powijakach. Zagramanica tez moze nie
                    jest rozowo, ale takie Bravissimo ma w UK 13 sklepow... a do
                    tego funkcjonuje ich tam drugie tyle w necie. W zwyklych
                    sklepach "ida" tylko 75B, wiec i sprzedaje sie tylko 75B.
                    A to dlatego, ze baby sie mierzyc nie umia ;)

Znow sie chyba rozpisze na blogu na ten temat. Zaczynam miec
                    poczucie misji ;) Widzialas te fotke do wpisu o "wiszeniu"?
                    Ta kobitka na oko ma jakies F albo i G.
                    • m.plitnik Re: FF to malizna! 01.02.07, 23:46
                      Ja Ci dam malizna, ja z duma wypiełam piers, pognałam pochwalic sie TZ, aTy mi z
                      malizna;-)Nawracaj, dziewczyno nawracaj. Ja przyznam skromnie;-)Mam ładny biust,
                      mimo 2 szkodników wykarmionych. W lecie bez stanika zdarza mi sie smigac
                      czasami, fakt coraz rzadziej;-)Dlatego upychalam ten swój biust, do niewygody
                      sie przyzwyczaiłam, nabrałam odruchy poprawiania, wyłazacego gora i tak czas
                      leciał....Do slynnego blogu Kasicy;D
                    • m.plitnik Re: FF to malizna! 01.02.07, 23:54
                      No, wypisz wymaluj..jak moje;-)
                    • maith Re: FF to malizna! 02.02.07, 00:12
                      W Polsce dziewczyny z małym obwodem i F, FF, G noszą po prostu większy obwód i
                      D, DD. W efekcie staniki wiszą im na ramiączkach, ale cóż, nasze, polskie,
                      kiepskie sklepy sprowadzają staniki w A-D, więc wkładają szczupłe dziewczyny w
                      bezkształtne staniki o za szerokich obwodach. Żeby tylko nie musieć PRZELICZAć
                      miseczki, bo wtedy musieliby zamówić wszystkie rozmiary.
                  • maith Re: 70FF? 01.02.07, 23:59
                    m.plitnik napisała:
                    > Mnie bardziej chodziło o literki,
                    > czyli jak zmniejszamy obwód w tabeli, bo zakładamy ze sie rozciagnie, to
                    > wskakujemy w wieksza miske, a tu nam raczej nic nie urosnie.

To może najpierw informacja podstawowa - ta miska NIE JEST większa :-)
                    To są TYLKO literki. Tobie wyszło, że masz 75 D, tak?
                    No i teraz pojawia się problem. Co jeśli na to 75D jesteś ZA SZCZUPłA w obwodzie?
                    Co zrobić z osobą o misce takiej wielkości jak w 75D, która prawdopodobnie
                    potrzebuje stanika tylko węższego pod biustem? Dobrać jej 70. Ale żeby przy 70
                    pod biustem mieć identyczną miskę jak w 75D, czyli jak w szerszym staniku, to
                    ona się tam po prostu inaczej NAZYWA. To jest tylko nazwa. Po prostu miska 70D
                    byłaby prawdopodobnie wielkości 75B/C.
                    Rozumiesz? Miski wyliczane od mniejszych obwodów muszą mieć w nazwie wyższe
                    literki :-)

> Powiem Wam,z e ja
                    > nadal nie wierze, w ten rozmiar, bo 70 FF.Booooozesz, ja takiego rozmiaru nigdy
                    > nie widziałam, a ja mam naprawde małe piersi, tzn no srednie,a le na pewno nie
                    > wielkie!

Padłaś ofiarą mitu, że miseczka A jest identyczna w 70A i w 90 A, tylko
                    doczepiona do różnych obwodów. W stylu A to wielkość piłeczki pinpongowej, B
                    cytryny itp. Niestety tak nie jest. A w 90A jest znacznie większe a w 70A
                    mniejsze, bo dziewczyny z 70 są szczuplejsze, dlatego u nich numeracja miseczek
                    zaczyna się od mniejszych rozmiarów. Tylko wykorzystuje te same literki, więc
                    zanim dojdzie do poziomu miseczki identycznej jak w 90A, to już się dawno nazywa
                    D czy nawet E ;-)
                    Tak samo u Ciebie Miseczka wielkości 75D jest równoznaczna z 70F.

Twoja miseczka nie rośnie! Ona pozostaje taka sama - ma tylko inną nazwę,
                    dopasowaną do szczuplejszego obwodu.
                    • kasica_k Miska to różnica obwodów 02.02.07, 00:53
                      Mysle, ze przydaloby sie to uscislic :)

Ludziom sie wydaje, ze miska to cos w rodzaju dlugosci cycka, czyli
                      F to cos ze 4 razy wiekszego od B. Tymczasem rozmiary misek przyrastaja
                      o 1 cal roznicy obwodow (pisze o rozmiarowce brytyjskiej), czyli
                      roznia sie o ok. 2,5 cm _roznicy miedzy obwodami_, czyli wcale nie
                      tak drastycznie.

Np. 80D i 80DD roznia sie tylko o 2,5 cm obwodu w biuscie. Za to 80D i 75DD
                      roznia sie obwodem pod biustem, ale maja ten sam obwod w biuscie, i
                      w tym sensie jest to "ta sama miska".

Czyli jesli, dajmy na to, Gosia kupi sobie 70FF zamiast 80E, to nie
                      znaczy, ze jej pierś urosła, bo obwod w biuscie jest w obu stanikach
                      ten sam, tylko ze postanowila zmierzyc sie porzadnie i wyszlo jej,
                      ze ma wezszy obwod pod biustem.
                      • maith Re: Miska to różnica obwodów 02.02.07, 01:06
                        Zgadza się. Dokładnie tak jest.
                        I miseczka C może być czasem większa niż F.

To jeszcze skoro uściślamy, to dodam, że 80D wymienia się na więcej niż DD.
                        W grę wchodziłoby raczej E albo F :-)
                        • kasica_k Re: Miska to różnica obwodów 02.02.07, 02:16
                          maith napisała:

> To jeszcze skoro uściślamy, to dodam, że 80D wymienia się na więcej niż DD.
                          > W grę wchodziłoby raczej E albo F :-)

A to juz zalezy od rozmiarowki.
                          • maith Re: Miska to różnica obwodów 02.02.07, 03:08
                            Nawet Bellissima przelicza to na E ;-)
                            Triumph daje mocne F.
                            Naprawdę nie liczyłabym na to DD ;-))
                            • m.plitnik Re: Miska to różnica obwodów 02.02.07, 10:09
                              Przydałoby sie jakies uregulowanie w tej kwestii;-)Ile ja bede musiala odsyłac,z
                              anim trafie na ten dobry....rany
                              • kasica_k Re: Miska to różnica obwodów 02.02.07, 15:05
                                Gosia, wyluzuj sie :) I tak co firma, to rozmiar, a czasem co model, to
                                rozmiar. Tabelki to tylko punkt zaczepienia. Ja odsylam czesto, np.
                                ostatnio okazalo sie, ze staniki Kalyani musze brac G, podczas gdy
                                np. w Panache wystarcza FF albo F. Kwestia obwodow.
                            • kasica_k Masz racje :) n/t 02.02.07, 15:01

• m.plitnik Re: Miska to różnica obwodów 02.02.07, 09:57
                        Magia, moje kochane, magia. A, te 70 to sie wezmie z Waszego doswiadczenie, bo z
                        mierzenie wyjdzie 74 i to na wdechu. Tabele tak naprawde wyglada ze za duzo nie
                        daja, tzn, daja kolejene przymiarki;-)i uzaleznienie bielizniane. Wczoraj
                        zobaczyłam La Perle( mogłam nazwe zle napisac) obłed, po nocy mi sie sniła.
                        Enter prawie był zaklepany, ale powstrzymal mnie ten rozmiar
                      • orku super strona 02.02.07, 10:55
                        Witajcie - zanim poproszę Was o pomoc chciałam wyrazić swoje szczęśćie że jest
                        takie forum, na tak dobrym poziomie, że jest nas tyle oraz zdumienie, że nie
                        jestem jedyną, która ma problem z doborem stanika (od 3 lat noszę jeden model -
                        taki najbardziej plain z feliny (przypominam obandażowaną po operacji biustu
                        kobiete z 'chce być piekna'). Szerokim łukiem obchodzę stoiska z damską
                        bielizną w kolorze innym niż biały, jakąś koronką czy wzorem czy wstążeczką.
                        Dzieki komuś kto uznał że jest to ciekawe formum i dał Was na głóną stroną
                        portalu weszłam tu i już się uzależniłam.

Po pierwsze - wcześniej kobiety z dużym biustem były tylko towarzyszkami w
                        biedzie ale ile można gadac o problemach z doborem stanika - w każdu coś na
                        grzbiecie (biuście ma)

Po drugie -odczuwam wielki szacunek dla uczestniczek na forum - dobieranie
                        stanika, pomiary, liczenie miski, odcyfrowawanie skrótów DD, zmiana cali na
                        centymetry i odwrotnie kojarzy mi się z lekcją matematyki lub pracownaią
                        alchemika, któray zna wzory na wiedzę tajemną

Po trzecie - wielkie poczucie humoru i godności, kobiecości - pomimo tylu
                        trudności jesteście najbardziej pozytywnym forum jakie czytałam - bez
                        kompleksów, świadome własnego ciała - i to jak!

Po czwarte - światowość, globalizacja, zakupy w necie - nie zdajecie się na
                        Panią sprzedawczynię w osiedlowym bielizniarskim miotającą gromy przy podaniu
                        trzeciego modelu do przymiarki ale sięgacie dalej.

PO piąte - pomagacie innym - czytając forum czuję się jakbym poszła do
                        najlepszego sklepu (lekarza?) i nic nie muszę kupować, mogę pytać o wszystko i
                        dostanę fachową, życzliwą i inteligentną odpowiedź. Poza tym to wszystko jest
                        ciekawe!!!!

Po szóste - szósty zmysł - chyba taki macie kiedy kupująć w sklepach
                        internetowych- biustonosze przychodzą trafione - ja kupiłam kilka i leżą.

No to tyle na początek i mam prośbę - pod biustem 93, w biuście 106. Noszę
                        rozmiar 85 E biustonosz Felina. Jak przyszłam do sklepu to chciałam
                        koniecznie 80 C ale najlepsza jaką do tej pory spotkałam sprzedawczyni na
                        grochowskiej (nie ten słynny atut tylko taki mały przypadkowy sklepik przy
                        rondzie wiatraczna, poradziła ten rozmiar i tego rozmiaru i modelu się
                        trzymama). Aha - mam szeroko rozstawiony biust, zaczyna się pod pachami, w
                        środku duża przerwa. Mierzyłam się w biustonoszu, tak u Was przeczytałam ale
                        może się mylę jako kandydatka na lobbystkę.

Kłaniam się pięknie osobom, które wymysliły i tworzą to lobby
                        • maheda A czy to Twoje 93 pod biustem 02.02.07, 11:04
                          to jest na wydechu i mierzone najciaśniej, jak potrafisz?
                          Jak jesteś zbudowana w żebrach - masz warstwę ochronną tłuszczu (jak ja!) na
                          żebrach, czy jesteś koścista?
                          I jak mierzyłaś obwód w biuście - czy luźno?
                          • maheda Zakładając, że podałaś dobre obwody 02.02.07, 11:11
                            to chyba 85DD dla Panache i Freya, albo 80F dla modeli Fantasie.
                            Popatrz, jakie (drogie) śliczności są na 85DD w Bellissimie:
                            tinyurl.com/ysuhjh
                          • orku Re: A czy to Twoje 93 pod biustem 02.02.07, 11:45
                            te 93 to jest tak normalnie - a powinno sioę na wydechu mierzyć? Obwód w
                            biuście mierzyłą tak akurat - raczej lużno tak żeby sie centymetr nie wbijał w
                            piersi. W żebrach jestem taka 'wypucona' ale tłuszczu nie mam tak dużo żeby
                            się jakoś centymetr wbijał - właśnie te żebra robią ze mnie taki nadmuchany
                            balon (trochę przesadzam ale chodzi o to, że jest biust a potem jest też takie
                            wybrzuszenie - nie z tłuszczu (nie tylko) - to raczej końce żeber gónych.

Postanowiłam wybrać się do sklepu eden - tam podobno są biustonosze panache a
                            któych na tym forum tak się dobrze pisze - może tam wypróbuje 85 DD.

Dziekuję za szybką i PIERWSZĄ poradę na forum.
                        • kasica_k Co do "szóstego zmysłu" 02.02.07, 14:23
                          Po pierwsze: witamy serdecznie i dziekujemy za mile slowa :)

Po drugie - to wcale nie jest tak, ze posiadamy jakas tajemna
                          wiedze! Mamy tylko troche wiecej praktyki. Same pomiary i
                          tabelki nie wystarczą do okreslenia wlasciwego rozmiaru,
                          zwlaszcza ze sa roznice w rozmiarowce miedzy firmami, a nawet
                          poszczegolnymi modelami tych samych firm.

Dla tych z nas, ktore kupuja w necie, odsylanie towaru i wymiana
                          na inny to rzecz powszednia. Jesli kupisz cos, co nie pasuje,
                          odeslij i wymien na inny rozmiar. Porzadne sklepy nie robia z tym
                          zadnych problemow. Tak sie wlasnie robi tego typu
                          zakupy, to normalne. Bardzo trudno jest trafic za pierwszym razem!
                        • maith Re: super strona 02.02.07, 21:19
                          Ale przyjemnie mi się ten Twój post czytało...
                          i jak widzę nie tylko mi, witaj :-)

Zatem dobrano Ci 85E w Felinie.
                          1)i czy odczuwasz, że cokolwiek jest nie tak?
                          2)czy cokolwiek Ci w tym staniku przeszkadza?
                          Bo jeśli nie, to należy przyjąć, że masz dobrze dobrany rozmiar.

W takim razie jedyna informacja, jaka może Ci się przydać, to ta, że Felina
                          słynie z trochę małych misek. Dlatego faktycznie jeśli pasuje Ci 85E Feliny, to
                          z innych firm najprawdopodobniej lepsze będzie 85DD, aczkolwiek ponoć niektóre
                          polskie firmy, z tych nieprzekraczających F też mają rozmiarówkę w stylu Feliny,
                          zatem tam również może Ci to E pasować.

Jeżeli natomiast zakochałabyś się w Fantasie, jak niektóre z nas, to ją warto
                          kupować na rozmiar o oczko mniejszy, czyli tak jak już Ci Maheda napisała - 80F.
                          Fantasie się bardzo rozciąga i zawsze to lepiej się przez tydzień pomęczyć niż
                          po tygodniu płakać, że się rozciągnął :-)

Tak czy inaczej masz przed sobą bardzo wiele możliwości. Na DD-E już w tej
                          chwili kupisz praktycznie wszystko nawet w zwykłych polskich sklepikach
                          stacjonarnych. Jeszcze kilka lat temu robiono wielkie oczy nawet przy D, teraz
                          jest znacznie lepiej. Tak czy inaczej ta możliwość znacznie ułatwi Ci dobór
                          następnego stanika :-)
                          • orku Re: super strona 02.02.07, 22:09
                            no i uzależniłam się

co do pochwał forum to mam jeszcze jedną rzecz do dodania - dzięki forum dzisiaj
                            jakoś lepiej się czuję cały dzień, tak psychofizycznie - i to i to. Może to
                            projekcja zdjęć ze stron www - te piękne panie w pięknych biustonoszach na
                            pięknych dużych piersiach. Słowo daję - forum działa terapeutycznie

kolejny punkt - kopalnia wiedzy wszelakiej np. wątek jak zakładać stanik -
                            przecież to rewolucja - już dzisiaj wykonałam kilka skłonów - rano a potem u
                            lekarza - śmiałam się sama z siebie, że taka gorliwa lobbystka jestem...
                            Właśnie - chciałoby się u lekarza wystąpić w czymś innym niż w białej zwykłej
                            felinie bez śladu koronki - model welf cośtam - już się widziałam w kolorowym
                            'apachu'(panache)' ale nie narzekam felina służy wiernie i dobrze że jest.

Bardzo mi się podobało również potraktowanie Pani z TV z przymrużeniem oka, pół
                            żartem pół serio ale grzecznie.

a co do numeracji

nigdy nie słyszałam o DD - czy to jest większe D i czy wszystkie firmy mają DD
                            (jakoś przez lata wyparłam litery poza C i przeżyłam szok jak Pani mi podała E i
                            było dobre - więc d i dd ominęłam bo od lat mam felinę E - jedne model.

dlaczego ta numeracja jest tak skomplikowana że jak się ma 93 w obwodzie to
                            kupuje się stanik 85 w obwodzie, a nie tak że mam 75 - to biustonosz 75-
                            powiedzmy co pięć cm a jak 73 to biustonosz albo 75 albo 70 (ten który lepiej
                            pasuje) - ale to tylko tak na marginesie nieprzemyślane notki. Tak jak system
                            numeracji buta - a do tego tylko różne miski. Czy nie byłoby łatwiej :)

w każdym razie muszę pogrzebać z nowo nabytą widzą po sklepach (ale do pani Hani
                            nie pójdę) a potem internet.

dziekuję
                            • maith Re: super strona 02.02.07, 22:45
                              orku napisała:
                              > Właśnie - chciałoby się u lekarza wystąpić w czymś innym niż w białej zwykłej
                              > felinie bez śladu koronki - model welf cośtam - już się widziałam w kolorowym

A może zamiast koronki dasz się uwieść kolorom, kształtowi i możliwości
                              przepinania ramiączek w ślicznym, plungowym Inferno :-)
                              Ty wiesz, ile możliwości ubraniowych za tym stoi? :-)
                              W kolorze kamelii
                              tinyurl.com/create.php
                              albo koralowym
                              tinyurl.com/2498dc
                              Do wyboru gdzieś jest też kolor aubergine (taki ciemny fiolet)
                              Kliknij w zdjęcie na wersji kameliowej, to zobaczysz opcje dot. układu ramiączek :-)
                            • maith Miseczki 02.02.07, 22:54
                              orku napisała:
                              > nigdy nie słyszałam o DD - czy to jest większe D i czy wszystkie firmy mają DD
                              > (jakoś przez lata wyparłam litery poza C i przeżyłam szok jak Pani mi podała E

Nie zawracaj sobie tym zbytnio głowy. Po prostu niektóre firmy między D a E mają
                              jeszcze rozmiar DD. Jakby E było troszkę za duże, a firma produkuje DD, to wtedy
                              właśnie DD należałoby wziąć, bo D mogłoby być za małe. To wszystko.

> dlaczego ta numeracja jest tak skomplikowana że jak się ma 93 w obwodzie to
                              > kupuje się stanik 85 w obwodzie, a nie tak że mam 75 - to biustonosz 75

Bo miarka, którą się mierzysz się NIE rozciąga.
                              A obwód biustonosza owszem. Szczególnie kiedy nosi biusty większe.
                              Tak naprawdę nasze biusty powinny być podtrzymywane głównie konstrukcją stanika,
                              czyli obwód pracuje :-)
                              I poza 1 modelem - Panache Salsa - żaden inny nie będzie trzymał rozmiaru tak,
                              jak miarka, którą się mierzysz ;-)

Do tego dochodzi jeszcze jedno - w pasie musisz mieć luz, w obwodzie stanika
                              nie. Bo stanik nie ma obwodem na Tobie wisieć. On MUSI Ci tam trzymać biust. No
                              i jeszcze powinien się opierać na żebrach a nie na tkance tłuszczowej :-)
                    • m.plitnik Re: 70FF? 02.02.07, 10:04
                      Z tym mitem to masz cholerna racje. My te 75B, to chyba z mlekiem matki
                      wysysamy;-)Przyznam sie szczerze, ze ja nigdy sie nie mierzyłam;-(No, co innego
                      w biodrach, przy akcji z odchudzaniem, to jak najbardziej, ale biust...biust
                      wiekszy zawsze byl miłe widziany.W czasie ciazy same sie rozciagały, a
                      potem...noc cóz, w co udało sie upchnac w sklepie, to było oki. Po
                      uswiadomieniu, znowu jestem w szoku. Niepozytywnym, bo jak pisalam lubie
                      push-up, lubie bardotki, a tu, prosze do C, albo D. Wiem Gossard jest wyjatkiem,
                      ale bez przesady. Moj biust naprawde kwalifikuje sie do lekkiego podrasowania do
                      bluzek w dekoltach;-)Zreszta tylko silikon prezy sie młody junak. Dlaczego, ja
                      mam byc pozbawiona tych przyjemnosci?Nie mam H;-)Eee, temat rzeka,
                      • maith Ładny wygląd biustu po ciąży 02.02.07, 21:23
                        Kiedyś pamiętam był taki wątek - w jakich stanikach biust po ciąży będzie
                        wyglądał ładnie. Nikt nie proponował push-upów. Ja w ciemno zasugerowałam
                        Panache Heaven - dziewczyny sprawdziły i podobno wygląda naprawdę fajnie. Potem
                        chyba jeszcze następne dziewczyny podawały kolejne propozycje. Znajdź ten wątek
                        i zapomnij o push-upach, są inne możliwości ;-)
                        • m.plitnik Re: Ładny wygląd biustu po ciąży 03.02.07, 10:25
                          Zaraz postaram sie dokopac;-)
    • m.plitnik Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 01.02.07, 23:48
      Qrde, 54% ma DD, to te wszystkie laski, co u nas słynne 75B:D
    • maheda Orku 02.02.07, 12:04
      Jeśli to 93 jest w miarę luźno, to zmierz sobie jeszcze obwód pod biustem bardzo
      ciasno i na wydechu. Tak _naprawdę_śliśle_.
      Tego nie uczą w sklepach z bielizną, ale my z praktyki już wiemy, że biustonosze
      powinno się dobierać (a przynajmniej zacząć z dobieraniem) właśnie startując od
      takiego obwodu.
      Jeśli w biuście luźno, to w porządku :)
    • mela1 A 75/100? 02.02.07, 13:14
      O ile dobrze zmierzylam (ścisło pod, luźno na), bo to wcale nie jest
      najlatwiejsza sprawa. Pani Hania uwaza, że to 70 H. Dość załamująca litera,
      biorąc pod uwagę, że największy stanik mam DD.
      • maheda Re: A 75/100? 02.02.07, 13:32
        Jeśli masz w biuście luźno 100 cm, to w firmach Panache, Freya, nie masz
        miseczki H, być może p.Hania podała Ci rozmiar dla np. Feliny czy innej firmy.
        Popatrz na tę tabelkę:
        Kupując biustonosz 70 w obwodzie pod biustem, powinnaś spróbować z miseczką FF
        albo G. Poczytaj wątek o firmach Panache, bo niektóre modele będą na Ciebie
        pasować może i 75E-F (bodaj Salsa - mówię z pamięci, musiałabyś sprawdzić).
        Z Fantasie znowu mogłabyś spróbować nawet 65 pod biustem, bo mają rozciągliwe
        obwody, wtedy miseczka (w biuście masz cały czas ok.100) GG-H.
        Z tego, co tu widzę, to trzeba próbować, próbować i jeszcze raz próbować.
        Z Melissy (znowu - patrz wątek producenta) mogłabyś spróbować 70HH. Co firma, to
        rozmiar :-)
        • kasica_k Re: A 75/100? 02.02.07, 14:17
          No popatrz, to samo wywróżyłam, ale nie we wlasciwym watku :)
          Dokladnie tak, przecietnie u Brytoli celowalabym w 70FF/G.
          I okolice.
          • aska01 Re: A 75/100? 02.02.07, 21:03
            Wiecie, tak czytam o tym mierzeniu i problemach z przeliczaniem i mam coraz
            większy mętlik. Byłam z siebie bardzo dumna parę miesięcy temu, gdy
            przymierzając dostępne staniki (ja z tych mniejszych tutaj;)), znalazłam dobry
            rozmiar (70/75 E, akurat takie modele były o.k., teraz się już nieco
            rozciągnęły, ale jakiej jakości można się spodziewać w supermarkecie). Potem
            zmierzyła mnie pani w sklepie miarką calową i rzeczywiście - 33 cale, czyli 32E
            sobie mogłam pozamawiać. Ja sobie doskonale zdaję sprawę, że obwody się
            rozciągają i należy się mierzyć na wydechu itp., ale ja mam same żebra... tzn.
            oprócz biustu. Na dodatek jako nastolatka grałam na instrumencie dętym, wiec
            podejrzewam, że się wtedy żebra poustawiały odpowiednio;) W niedawno kupionych
            Lepelach po 2 tygodniach nadal czuję na kościach fiszbiny i inne wzmocnienia - i
            chyba nie potrafiłabym się przekonać do rozmiaru 65. Fantasie Lily też zamówiłam
            w 32E i liczę na to, że trochę wytrzyma. Można też spojrzeć inaczej - rozciągnie
            się, to jest pretekst do następnych zakupów:D
            Pozdrawiam.
            • butters77 Re: A 75/100? 02.02.07, 21:27
              > Można też spojrzeć inaczej - rozciągnie
              > się, to jest pretekst do następnych zakupów:D

Chyba zacznę to sobie tak tłumaczyć..;)
            • kasica_k Re: A 75/100? 02.02.07, 22:52
              Jesli jestes szczupla i malo "scisliwa", to oczywiscie, ze
              sie nie katuj za waskim obwodem. Wszystko trzeba dopasowac
              do siebie :)
      • maith Re: A 75/100? 02.02.07, 21:32
        mela1 napisała:
        > 70 H. Dość załamująca litera,
        > biorąc pod uwagę, że największy stanik mam DD.

A ile masz w tym największym staniku w obwodzie?
        I czy dobrze się w tym staniku czujesz? Nie masz bułeczek, biust nie wypływa Ci
        dołem ani górą, nie musisz go poprawiać?
    • maheda RATUNKU! 03.02.07, 12:24
      Co jest nie tak z moim stanikiem?
      Przed momentem włożyłam na siebie świeże Tango Pure 80J, pod biustem obwód
      spoko, mogę się zapiąć od razu na najciaśniejsze haftki (więc 75 się kłania?...).
      Cały biust mi wszedł w miski (SZOK!), z tym, że część brzeg stanika od ramiączek
      na zewnątrz mam na kości pod pachą i trochę mnie uwiera. No i tylna część
      fiszbiny nie celuje mi w środek pachy, tylko w tył ramienia, więc jest za bardzo
      przesunięta na plecy.
      Górny brzeg misek jak jestem wyprostowana, to leży mi gładko, a jak się pochylam
      do przodu, to mi odstaje.
      Możecie mi powiedzieć, co jest nie tak?... Ja go i tak nie oddam, w życiu nie
      miałam stanika, który by mi mieścił całe piersi :-)
      Chcę natomiast wiedzieć na przyszłość, co zamawiać.
      I wiecie co, widać, że nosiłam biust pod pachami :( Jak patrzę na kształt piersi
      ze swojego punktu widzenia, czyli od góry, to mają ładny owal od środka do
      szczytu piersi i lekko na zewnątrz, po czym następuje załamanie "odśrodkowe"
      piersi... Jak myślicie, ułożą się mi kiedyś?
      • limonka_01 Re: RATUNKU! 03.02.07, 13:29
        A jak zapięcie? Tak po 2-3 godzinach. Czy cały czas pozostaje poziomo na tej
        samej linii? Nie podjeżdza w górę?
        Jeżeli jest rozmiar niewłaściwy, to nie warto go zatrzymywać, bo za kilka
        tygodni znienawidzisz taki stanik.
        • maheda Zapięcie nie podjeżdza. 03.02.07, 13:33
          Może zacznie za kilka miesięcy, ale wtedy, to już będę miała inne staniki :-)
          Wątpliwości mam co do tej reszty.
      • butters77 Re: RATUNKU! 03.02.07, 13:34
        Mahedo, a mogłabyś szybko opstrykać się w tym staniku i zdjęcia dać do galerii?
        Byłoby łatwiej, bo nie wiem, czy dobrze sobie wyobrażam..

A odnośnie fragmentu:
        > I wiecie co, widać, że nosiłam biust pod pachami :( Jak patrzę na kształt piers
        > i
        > ze swojego punktu widzenia, czyli od góry, to mają ładny owal od środka do
        > szczytu piersi i lekko na zewnątrz, po czym następuje załamanie "odśrodkowe"
        > piersi... Jak myślicie, ułożą się mi kiedyś?

Nie wiem, czy ułożą się idealnie, ale na pewno będzie lepiej! Pochodzisz z pół
        roku w dobrym staniku (zakładając go zawsze starannie) i sama zobaczysz różnicę,
        Mahedo.
        • maheda Re: RATUNKU! 03.02.07, 13:37
          > Mahedo, a mogłabyś szybko opstrykać się w tym staniku i zdjęcia dać do
          > galerii?
          > Byłoby łatwiej, bo nie wiem, czy dobrze sobie wyobrażam..

Niestety, nie mogę :( Bo nie mam aparatu cyfrowego :(
          Jeśli masz wątpliwości co do swoich wyobrażeń, mogę je zawsze rozwiać, wiem, że
          to trudniej pisemnie...

> Nie wiem, czy ułożą się idealnie, ale na pewno będzie lepiej! Pochodzisz z pół
          > roku w dobrym staniku (zakładając go zawsze starannie) i sama zobaczysz różnicę

No to mnie pocieszyłaś. Pół roku jakoś przeżyję :-)
          • butters77 Re: RATUNKU! 03.02.07, 14:20
            Mahedo, te fiszbiny zachodzące na plecy to jakby za duża miseczka była.. A
            raczej - fiszbina za szeroko wygięta. Nie wiem, czy w przypadku tego modelu
            wymiana na mniejszy rozmiar misku miałaby sens (tym bardziej, że mówisz, iż Twój
            biust mieści się doskonale w staniku) - pewnie ten model ma po prostu fiszbiny,
            które nie do końca Ci pasują (czyli powinnaś szukać takiego z węższym "U").

A zatem - na Twoim miejscu zostawiłabym sobie ten, jeśli nie jest za bardzo
            niekomfortowy - a rozejrzała się np. za analogicznym rozmiarem w Fantasie - np:

www.bravissimo.com/bravissimo/ProductDetails.aspx?pid=FA81&cid=Lingerie_Bravissimo+Sets&language=en-GB
            (tu akurat w Bravissimo, ale nie mam w tej chwili czasu szukać więcej:(
        • maheda A może to za duża miska jest?... 03.02.07, 13:59
          Bo jak tak patrzę sobie na to zdjęcie
          bellissima.com.pl/images/produkty/1050/twhfhyqzuuun0pqscyhw.jpg
          to mi ten stanik zupełnie inaczej leży.
          U mnie ten stanik zupełnie pokrywa mi biust, nic z niego nie wystaje.
          • butters77 Re: A może to za duża miska jest?... 03.02.07, 14:31
            Nie zauważyłam, że napisałaś już o tym, Mahedo - i właśnie napisałam wyżej o
            wielkości miseczki:)

Mahedo, przyjrzyj się dobrze swoim piersiom w tym staniku i oceń, czy jest
            szansa, żeby zmieściły się w mniejszej miseczce. Wtedy fiszbina będzie pewnie
            węższa, ale i miseczka nieco płytsza - co może być dobrym rozwiązaniem, jeśli
            mówisz, że ten stanik leży na Tobie zupełnie inaczej niż na modelce.

Ale przyjrzyj się dokładnie i pomyśl - czy gdyby tu i ówdzie było mniej
            materiału, Twoje piersi cały czas by się tam mieściły - itp.
          • kasica_k Re: A może to za duża miska jest?... 04.02.07, 15:35
            Ja bym sie nie sugerowala zanadto zdjeciami modelek, bo po pierwsze moga byc
            ciut podrasowane, po drugie - modelka wcale nie musi miec dobrze dobranego
            rozmiaru, po trzecie wreszcie - to zawsze jest inna kobieta, niz Ty :)

Moj biust w Tango Pure tez jest bardziej zakryty, niz na tej fotce. A stanik
            wcale nie jest na mnie za duzy, wrecz przeciwnie, moglby miec ciut wieksza
            miske, bo przy silnym wyproscie robi mi sie minimalna bulka nad krawedzia.
      • maith Chyba mam pomysł :-) 03.02.07, 21:38
        Jeżeli miska nie jest za duża (to możliwe, jesteś w takim szoku, widząc, że nie
        jest za mała, że mogłaś nie zauważyć odwrotnego problemu ;-)
        Ale jeśli jednak nie jest za duża, to podejrzewam, że masz ten sam problem, co
        Zazulla. Masz duży biust, ale wymagający wąskiego U-fiszbinowego. Tą metodą
        biust może Ci się mieścić w miseczce dobrze, ale fiszbiny są na biust większy
        niż Twój.
        W takim razie powinna Ci pasować Melissa.
        A ponieważ piszesz, że w 80 Tango zapięłaś się od razu na najwęziej...
        to teraz uwaga - wejdź do Galerii, a potem skontaktuj się pilnie z Zazullą.
        Dla niej Melissa wykonała 75K w stanikach mellissowych, czyli o fiszbinach,
        które Zazulla uznała za idealne. One są takie... krótkie.
        Skontaktuj się z nią pilnie! Może jeszcze nie odesłała zrobionych przez Mellissę
        75K. Dacie im wtedy znać, że jeszcze 1 osoba je przymierzy i albo kupi, albo to
        ona (czyli Ty) je odeśle. Zazu pisze, że jeden wyszedł mniejszy, a drugi
        większy, zatem jest szansa, że któryś Ci przypasuje :-)
        A jak już odesłała, to napisz do Melissy, że Ty też chcesz je przymierzyć :-)
        • butters77 Re: Chyba mam pomysł :-) 03.02.07, 22:44
          Maith, ja właśnie o tym węższym U myślałam polecając Fantasie!:)
          Dobry pomysł z Zazu i Melissą!
          • maheda :-) Butters, też wielkie dzięki za szukania 04.02.07, 02:29
            Net mi padł i nie mogłam sprawdzić niczego wcześniej.
            Dobranoc!
            • butters77 Mahedo, no coś Ty, 04.02.07, 14:02
              ja tam tylko pierwszy z brzegu przykład podałam:)

Powodzenia w poszukiwaniach!
        • maheda Dziękuję! 04.02.07, 02:28
      • kasica_k Po mojemu 04.02.07, 15:27
        to jest ciut przyduzy na Ciebie, po pierwsze w obwodzie (Tango Pure na
        najciasniejsza haftke? W zyciu bym sie nie zapiela), a po drugie byc moze
        w miskach. Dziewczyny wspominaly o szerokosci fiszbin - to tez moze
        byc przyczyna tego celowania na plecy, bo Panache ogolnie ma
        dosc szerokie U fiszbin. Freya ma wezsze. Generalnie jednak mniejsze miski
        bywaja wezsze, ale: wymieniajac na mniejsza miske trzeba z kolei
        uwazac na bulki z przodu. Ja bym jednak najpierw popracowala nad obwodem,
        bo moze sie okazac, ze to rozwiaze problem.

Ale poobserwuj go jeszcze i zobacz, jak sie w nim czujesz, co
        mozna byloby poprawic, czy np. czujesz, ze masz jeszcze miejsce
        w miskach? Twoje piersi tez z czasem moga sie inaczej ulozyc
        zwlaszcza, jesli nosilas je "pod pachami" - zabierz je stamtad
        i wloz w miske :)
        • maheda Potrzebuję zdecydowanie węższego U. 04.02.07, 16:22
          To U ma 19 cm rozstawu między czubkami fiszbin.
          I każdy z tych końców mam już prawie na plecach. Gdyby rozstaw był o 3, a nawet
          4 cm węższy, to U byłoby w sam raz.
          W związku z powyższym, nie muszę się martwić zbieraniem niczego spod pach, bo
          pod pachami mam już miski ;-)
          Ale chyba tak nie powinno być, prawda?...
          Na najciaśniejszą haftkę się zapinam, ale wtedy mi się prawa fiszbina wpija w
          żebro, jeśli siedzę, więc zapinam jednak na najluźniejszą, teraz nie czuję w
          ogóle, że mam na sobie stanik.
          W ogóle biust jest dość nisko zawieszony w tym modelu, no i rozłazi mi się na
          boki, ale może to też kwestia tych fiszbin?
          Sama już nie wiem...
          • limonka_01 Re: Potrzebuję zdecydowanie węższego U. 04.02.07, 16:54
            To może być kwestia tego modelu. Np. Panache Tango II (Pure jest chyba szyte wg
            tego zamego wzoru) ma tą wadę, że niespecjanie zbiera piersi po bokach. Poszukaj
            wśród modeli, ktróre mają jeden szew od ramiączka do mostka, a drugi od czubka
            miseczki po skosie w dół do podstawy. W połaczeniu z wąskim U, daje to w wyniku
            większość modeli Freyi.
            • maheda No właśnie patrzyłam sobie już na Millie Freya 04.02.07, 17:08
              I chyba ona pójdzie na następny ogień, w przyszłym miesiącu (albo i za dwa... to
              jest kurcze 200 zł...).
              Ale jak ona też mi niespecjalnie zbierze biust, to się załamię chyba i pójdę do
              kolejnej gorseciarki, ciekawe, z czym wyjdę, pewnie z pancerzem, za 300 zł :(
              Zobaczę też, co ze stanikami od Melissy - może któryś z tych, które nie pasowały
              Zazulli, byłby na mnie dobry?
              • ekler.ka Re: No właśnie patrzyłam sobie już na Millie Frey 04.02.07, 17:16
                masz rozowa millie na brastopie za niecale 17 funtow:
                www.brastop.com/acatalog/Freya_Millie_Pink_atod.html , 36hh i j sa.
                • maheda Uhum, widziałam już 04.02.07, 17:18
                  Z tym, że poczekam na lepszy kolor :)
                  W sumie dobrze, że jest tylko różowy, w którym wyglądałabym fatalnie (mam bardzo
                  jasną karnację), bo bym się załamała, gdyby był np. czarny - w tym miesiącu na
                  pewno już stanika!
                  Może akurat za miesiąc będzie czarny? :)
                  • maith Re: Uhum, widziałam już 04.02.07, 21:27
                    17 funtów za stanik, to by było jakieś 125 zł już z wysyłką.
                    Na pewno za jakiś czas będzie czarny. Zerknij też na inne sklepy internetowe z
                    ciekawymi wyprzedażami - Lawson Lingerie, Curves&Lace. Może akurat coś
                    upolujesz. Czasem schodzą nawet poniżej 10 funtów. A co do czerni, to na Twoim
                    miejscu pewnie bym rozważyła czarną Freyę Arabellę (ale to faktycznie 175 zł w
                    Bellissimie).
                    Na swoim miejscu też bym ją rozważyła, gdyby to tylko nie była Freya - mi akurat
                    wąskie U zupełnie nie pasuje, bu :-(
                    • maheda Ja już to roważam, ale cena trochę straszy... 04.02.07, 23:03
                      Rozważam też Lunę Avocado, 80H, powinna być dobra, a biust mi w ichnim 85F nawet
                      bardzo ładnie wygląda. Oczywiście mam w nim zbyt szeroki obwód i nieco maławe
                      miski, ale 80H powinien być chyba akurat - o ile miska H będzie tak samo większa
                      od normalnej, jak jest miska F. No, ale to już zobaczę w następnych miesiącach :)
                      • maith Re: Ja już to roważam, ale cena trochę straszy... 05.02.07, 00:17
                        Mahedo, zerknij na wyprzedaże do tych dwóch brytyjskich sklepów, które ci podałam.
                        W C&L dziewczyny kupowały staniki nawet po 5 funtów (30 zł). To z kosztami
                        przesyłki wychodziło jakieś 50-60 zł. Oczywiście to są okazje, ale wiele z nas
                        nigdy nie kupiło stanika w Avocado, gdzie tanio nie jest, tylko właśnie
                        korzystając z wyprzedaży końcówek kolekcji. W końcu co to za różnica dla kogoś
                        kto kupuje pierwsze w życiu kilka dobrych staników, czy one są z najnowszej
                        kolekcji, czy też nie ;-)
                        No i ja w Twoim wypadku liczyłabym, że któryś ze staników Melissy oddawany przez
                        Zazulę może pasować. A jak nawet nie, to ich można poprosić o zrobienie np. nie
                        J tylko HH.
                        • limonka_01 Średnica fiszbiny 05.02.07, 02:12
                          Przymierzam i przymierzam (a materiału porównawczego troche się już nazbierało)i wychodzi mi, że fiszbiny Panache, Fantasie i Freya mają taką sama średnicę przy takich samych rozmiarach. Ale może herezje jakieś tu wypisuję?
                          • kasica_k Re: Średnica fiszbiny 05.02.07, 02:23
                            Pewnie zalezy od materialu porownawczego ;)

Mam w tym samym rozmiarze Panache Romany i Panache Inferno (36FF) - to pierwsze
                            mialo zdecydowanie mniejsza srednice (dopoki go nie rozgielam, bo mnie
                            uwieralo). Mniejsze miski (F) przy tym samym obwodzie z Panache - wszystkie jak
                            jeden mąż mialy fiszbiny szersze niz Romany.
                            Fantasie mam tylko F, ale w porownaniu z Romany (FF) wszystkie sa szersze.

Freya Arabella (FF) miala identyczna szerokosc, jak Romany, czyli wezsza
                            od wszystkiego, co posiadam. Nastepna Freyę jak dotad balam sie kupic :)
                            • maith Re: Średnica fiszbiny 05.02.07, 13:48
                              Mam ten sam problem - boję się kupić następną Freyę, z uwagi na wąskie U. Nie
                              mam pojęcia, gdzie jest różnica, ale jest wyraźna. Takie np. Panache Tango jest
                              zupełnie inne. Zazulla kiedyś testowała Panache i wyszło jej, że mają bardzo
                              długie fiszbiny. Dla niej były za długie. Z drugiej strony już kolejne osoby
                              mają problem z Freyą z powodu wąskiego U. A inne chętnie biorą Freyę po
                              zniechęceniu się do Panache. Te z kolei narzekają, że fiszbiny w Panache celują
                              w plecy.
                              Czyli coś w tym jest.
                              • ekler.ka Re: Średnica fiszbiny 05.02.07, 13:53
                                oj tak...chociaz sa modele freyi,w ktorych nie ma tego problemu
                                (chloe,retro)-fiszbiny sa szersze.
                            • maheda A jak Ci leżała Luna? 05.02.07, 14:15
                              Bo to też dla mnie istotne? :)
              • kasica_k Za dwie stowki?? 05.02.07, 02:02
                maheda, Millie sie teraz wyprzedaje, jak Ci juz dziewczyny
                pisaly. Po co przeplacac? Przejrzyj sobie rozne sklepy, teraz
                wszedzie sa wyprzedaze. Nie tylko Bellissima istnieje na
                swiecie :)
                • maheda Przejrzę, ale w marcu :) 05.02.07, 07:54
                  Teraz nie mogę już przeglądać, bo a nuż mnie skusi ;)
    • doris991 to może i mnie ktoś pomoże?? 05.02.07, 09:50
      zmierzyłam się ciasno pod i mam 90 a w biuście 113 no i tak sobie patzryłam na
      tabelki to chyba mam 85G, dobrze sobie wykombinowałam?? czytam i czytam was i
      dochodzę do wniosku że w wieku 32 lat jestem "dziewicą stanikową"- co prawda
      nie wciskałam się w BiC ale w D ale jak mi wyłaziło bokami i górą to
      przyjmowałam to za normalny stan nie docierało do mnie że mogę mieć coś więcej
      z alfabetu;)))
      • maheda Re: to może i mnie ktoś pomoże?? 05.02.07, 09:53
        A już zamiawiałaś sobie coś z tego rozmiaru? Tzn. z 85G?
        • doris991 Re: to może i mnie ktoś pomoże?? 05.02.07, 09:57
          no właśnie czekam na melisse0335, naczytałam się sporo o tej firmie i tym
          stniku a ze cena oki to zamówiłam,
          • maheda Re: to może i mnie ktoś pomoże?? 05.02.07, 10:12
            Podzielisz się wrażeniami, jak stanik dojdzie? :)
            • doris991 Re: to może i mnie ktoś pomoże?? 05.02.07, 10:21
              naturalnie jak tylko: tu cytata z maila od melissy "Informuję, że zamówiony
              biustonosz Melissa 0335 wyślemy w ciągu dwuch dni na podany adres";))
    • suziliu Prośba wielka o radę 05.02.07, 10:06
      Drogie pomocne forumki,

Przed zwróceniem się do Was o rade pilnie przejrzałam posty dot. dopasowywania
      rozmiarów i poszczególnych modeli staników, ale teraz już sama się pogubiłam,
      więc bardzo proszę o pomoc.

W tej chwili mam na sobie stanik feliny - 75 F. Jako że noszę go juz jakiś czas
      zapinam sie na ostatnia haftkę i tak jest lekko luźny. Rozmiar miseczki jest
      chyba dobrze dobrany, jestem zadowolona. Zachęcona wyborem modeli w
      internetowych sklepach, chciałbym spróbować cos zamówić - w zwiazku z tym
      pytanie - czy rozmairówka tych firm będzie zbieżna z feliną, czy mam zamawiać
      34F?
      No i jeszcze jedno pytanie, korzystając niejako z okazji. Jestem na etapie
      kupowania skuni slubnej - czy staniki bez ramiaczek, ew. gorsety utrzymaja taki
      biust jak mój?
      Jesli moim postem z prośbą o indywidualna porade łamię regulamin, bardzo z góry
      przeprasza :)
      Pozdrawiam serdeczni
      • maheda No to może zaczniemy od podstaw 05.02.07, 10:14
        Czyli od podania nam Twoich wymiarów? :)
        _Bardzo_ ciasno pod biustem i luźno w biuście?
        Ten stanik masz już wyrobiony, więc różnie to może wyglądać.
        Z tego, co wiem, Felina ma mniejsze miseczki, niż standard, więc nie wiem, czy
        nie musiałabyś celować w 34G?
        Ale to niepewne, więc może lepiej jednak się zmierz :)
        • suziliu Re: No to może zaczniemy od podstaw 05.02.07, 10:33
          Oj, faktycznie, przepraszam, tak sie rozpisłam, prosząc o radę, a nie podałam
          najważniejszego...

wymiary 75-76/98 (obwód biustu mierzony w staniku)
          pod biustem- b. ścisle.

• maheda Popatrz na tabelkę Bellissimy 05.02.07, 10:37
            tam są rozmiary firm brytyjskich.
            Wg tej tabeli i porad - powinnaś zacząć od przymierzenia rozmiaru 70FF albo 70G.
            A potem próbować dalej ;)
            • suziliu Re: Popatrz na tabelkę Bellissimy 05.02.07, 10:47
              Dziekuję bardzo, będę zamawiać. I jak dojdzie dam znać, jak pasuje.

Pozdrawiam was serdecznie
              • maheda Daj znać! 05.02.07, 10:52
                I pamiętaj, żeby nie zrywać metki, nie wyrzucać faktury i tak dalej :)
                Jeśli stanik będzie za ciasny/za luźny, miski będą za małe/za duże, to zawsze
                możesz go do nich odesłać :)
                Poczytaj w wątkach o rozmiarach, w niektórych firmach (Fantasie)/modelach mogą
                Ci lepiej pasować staniki o obwodzie 65, a w Panache Salsa być może 75.
                :) Powodzenia.
            • kasica_k Rozmiarowka Feliny 05.02.07, 12:48
              wg strony www.felina.pl/text.php?menu=sizes
              jest dziwna, bo w obwodzie 70 dochodzi tylko do D.
              Naprawde tak jest? Okropnosc, z 65 jest jeszcze gorzej (do C!!!)
      • anna-pia Re: Prośba wielka o radę 05.02.07, 10:19
        1. o ślubnych, bez ramiączek, gorsetach

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=40335522
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=30672850
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=29068081

2. oczywiście, że utrzymają 75F, sama mam taki biust i nie jest to nic takiego
        nadzwyczajnego, to taki średni biust :)

3. co do rozmiaru - poczekaj na ekspertki :)
      • maith Re: Prośba wielka o radę 05.02.07, 13:38
        Przede wszystkim - Felina ma nietypową rozmiarówkę (mniejsze miseczki niż np.
        Triumph czy staniki brytyjskie). Dlatego jeśli w Felinie nosisz F, to w
        Triumphie, Panache, Lepelu, Freyi itd. prawdopodobnie będzie Ci bardziej pasować E.

Rozumiem, że 75F jest luźnawy, bo znoszony, natomiast normalnie w 75 czujesz się
        dobrze, biust jest dobrze podtrzymywany, ramiączka Ci się nie wrzynają?

Mieliśmy tu już kiedyś wątek na temat sukni ślubnych i wypowiadały się tam
        dziewczyny, które poszły do ślubu w uszytych na siebie gorsetach. O ile dobrze
        zapamiętałam, jedna z dziewczyn miała 85G. I to naprawdę bardzo dobrze
        wyglądało, a pod gorset nie trzeba było wkładać stanika i dało się w tym
        tańczyć. W tych okolicznościach Ty z 75F (zerkającym w stronę E) nie powinnaś
        mieć nawet śladu problemów :-)
        • kasica_k No na 98 w biuscie 05.02.07, 13:51
          nie radzilabym brac E, jesli obwod bedzie 70. A przy zmierzonym 76
          taki wlasnie bym wziela.
          • maith Re: No na 98 w biuscie 05.02.07, 16:28
            Jeżeli 70, to oczywiście, że nie E :-)
            Problem w tym, że skoro obwód z tyłu nie podjeżdża... to może 75.
            Ale z drugiej strony inne objawy sugerują, że może być za szeroko.
            No to w takim razie rzeczywiście warto przymierzyć 70F-FF.
    • suziliu Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 05.02.07, 13:58
      Dziewczyny, wasze rady jak zawsze sa nieocenione :)

No więc tak - wydaje mi się że obecny rozmiar tak do końca rewelacyjny nie
      jest, bo niestety narzekam trochę na bóle kręgosłupa i ramion. Więc może jednak
      spróbuję chociaż przymierzyć obwód 70.

W każdym razie jeszcze raz dziekuję i będę meldować o postępach.
      W kwestii ogólnej - przez prawie całe moje dotychczasowe życie myslałam że
      jestem jedyna osoba przed 70 zmagającą się z duzym biustem. A tu
      niespodzianka... no i jakie przyjazne to forum.
    • mahla Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 05.02.07, 15:24
      Witajcie
      zachęcona otrzymaniem stypendium chcę sobie kupić jakiś ekstra staniczek, i mam
      spory problem, bo nosze niby 80ff, jeden to mam nawet G ale jest za mały (tworzą
      sie bułeczki), i dzisiaj weszłam na rozmiarowke bellissimy i o dziwo z moim
      81/104 mam nosić 80E???? Przeciez to bedzie za małe! Co ja mam robić...Dodam
      tylko, że biust jest naprawde spory, ale coś mi nie pasuje do konca 80, bo
      zwykle po 3 tygodniach sa za luźne i prawie od razu mogę się zapiąc na ostatnią
      haftkę...czyli może powinnam nosić 75, ale teraz nie wiem jaka miska. Mierzyłam
      sie tak jak jest napisane ciasno pod, w biuscie normalnie, mierzylam sie bez
      stanika wyszlo 102, w staniku 104...
      • kasica_k Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 05.02.07, 15:28
        A dlaczego 80? Przeczytalas komentarz do tabelki? :)
        Ja bym proponowala 75FF :)

Poza tym - wez pod uwage, ze u Bellissimy jest rozmiarowka
        brytyjska - w firmach nie stosujacych tej rozmiarowki nawet
        G moze byc na Ciebie za male.
        • ekler.ka Re: pomożcie-jaki rozmiar????? 05.02.07, 15:43
          ja mam podobne wymiary,proponuje 75ff albo g.
    • m.plitnik Re: Doszło nietrafione zamówienie 07.02.07, 11:51
      Dostałam wczoraj moje feralne zamówienie. Radosne rozmiary, to Lepel Roma 34DD,
      miska wyglada na przyduza?Pare słów o Lepel Roma, generalnie badziew, tzn na
      zdjeciu wyglada o niebo lepiej niz w realu.Ma jakis dziwny rostaw, nie umiem
      tego nazwac ale fiszbiny w rowku piersi wpijaja sie w biust, bez zalu go
      odsyłam.Charnos Cherub, fajny kolor, znacznie lepsza jakosc, rozmiar 36C. Biust
      znowu pieknie mi wypływa, z zalem odsyłam.Powiem Wam, ze az sie boje tego mojego
      rozmiaru 32FF???Przeceny sie koncza, a ja zostane bez stanika, buuuuu. Musiałam
      Wam sie wyjeczec

Gosia
      • kasica_k Przeceny 07.02.07, 17:55
        w brastopie nigdy sie nie koncza :) Co najwyzej konczy sie jedna, potem chwila
        przerwy, i zaczyna sie druga. Tak ze nie martw sie :)
        • m.plitnik Re: Przeceny 07.02.07, 19:12
          Mam nadzieje, ze w moim nowym romiarze nie ma nic ciekawego;-(Czekam jeszcze na
          Panache, zobaczymy
        • m.plitnik Re: Przeceny 07.02.07, 19:59
          kasica_k napisała:

> w brastopie nigdy sie nie koncza :) Co najwyzej konczy sie jedna, potem chwila
          > przerwy, i zaczyna sie druga. Tak ze nie martw sie :)Znalazłam gdzies posta w
          którym polecałas konkretne staniki. Znalazłam i zgubiłam;-(Chyba była
          Samba?Jezuuu, plizz, podaj konkretnie jakie masz i z jakich jestes zadowolona.
          Mamy ten sam rozmiar, jestes dla mmnie wiarygodna;-)))Planuje zgapic od Ciebie
          >
          • kasica_k Re: Przeceny 08.02.07, 13:51
            Jaaa?
            Samby w zyciu nie mialam :)
            Ale to zupelnie bez sensu, zebys "zgapiala" od kogokolwiek. Lektura tego jednego
            watku pokazuje, ze kazda z nas ma inne preferencje, inny ksztalt biustu i
            ten sam model wywoluje bardzo rozne reakcje.
            Ten sam rozmiar to nie bardzo, bo Ty masz w koncu 32?

A z Panache jestem bardzo zadowolona wlasnie z Inferno. Ponadto
            lubie Salse, Heaven (ale tego juz prawie nigdzie nie ma) i szanuje
            Tango Pure, w ktorym jednak troche mi niewygodnie. Mam jeszcze
            Romany, ktore jest sliczne, ale musialam mu wyginac fiszbiny,
            bo w nim wytrzymac nie moglam. Z marek chwilowo preferuje
            Fantasie (wygoda, uklad biustu) i Kalyani (design).
        • m.plitnik Re:Inferno Panache 08.02.07, 12:40
          Przyszedł stanik w rozmiarze 32FF i...czuje sie jak w konskiej uprzezy;-(Pije
          mnie pod pachami, zmniejsza mi biust, chociaz mam wrazenie,z e ogólnie jest za
          duzy. No i załamuje mi sie miseczka pod biustem. Załamałam sie, bo teraz juz nie
          wiem jaki rozmiar próbowac;-(czy staniki sie rozchodzą?
          • maheda A może spróbuj od miękkich 08.02.07, 13:00
            ale pionowo wykrojonych? Czyli tzw. średniozabudowanych?
            A potem dopiero push-upy?
            • besame.mucho Re: A może spróbuj od miękkich 08.02.07, 13:25
              Zgadzam się z Mahedą. Jeśli nie jesteś jeszcze pewna swojego rozmiaru to kup coś miękkiego. Łatwiej i szybciej dostosowuje się do kształtu biustu, dlatego nie ma większych trudności ze stwierdzeniem czy rozmiar jest dobry. A jak już będziesz pewna jakie miseczki kupować i jak leży dobrze dobrany stanik - eksperymentuj z push-upami. No i warto pamiętać, że Inferno to nie jedyny istniejący push-up na duży biust. I nie każdemu biustowi musi jego kształt odpowiadać.
              • m.plitnik Re: A może spróbuj od miękkich 08.02.07, 13:29
                Tylko nie wiem co;-(boje sie znowu,z e bedzie lipa. Zrobie zdjecie, tylko ładuje
                baterie, bo rozmiar chyba wyglada na dobry,a le jest cholernie niewygodny, no i
                biust mi nie wystaje u góry tak jak na zdjeciu;-)Zupełnie nie jestem
                przyzwyczajona,z e stanik tak wysoko podchodzi pod pache;-(
                • besame.mucho Re: A może spróbuj od miękkich 08.02.07, 13:39
                  Biust tak jak na reklamowym zdjęciu to chyba nikomu nie wystaje. Chociaż pewnie jakby Ci położyć trochę brązu gdzie trzeba, ustawić pod odpowiednim kątem, oświetlić z odpowiednich stron, zrobić zdjęcie, a potem oczywiście stofoszopować to zapewniam, że efekt bylby podobny ;-).
                  Co do wysokiego podchodzenia pod pachę - może za wysoko podciągnęłaś ramiączka? A może Inferno po prostu tak ma (moje ciągle jeszcze do mnie nie dotarło, więc sama sprawdzić nie mogę :/ ). Jeżeli po prostu tak ma to cóż... do takiego zabudowania przyzwyczaić się da (sama jestem przykładem - większość moich staników jest mocno wycięta pod pachami, ale przyzwyczaiłam się do dwóch Conturelle, które na początku mnie strasznie drazniły zabudowaniem wysokim). Ale takie przyzwyczajanie się ma sens, jeżeli poza tym stanik leży dobrze i jest wygodny (no i jeżeli zabudowanie pod pachą jest tylko drażniące z powodu braku przyzwyczajenia, a nie jest bolesnym wbijaniem się). Jeśli ten Inferno się do Ciebie nie dopasuje i cały czas będzie Ci w nim niewygodnie to lepiej odesłać, niż odłożyć do szuflady po kupieniu pierwszego wygodniejszego :-).
                • kasica_k Dziwne 08.02.07, 13:57
                  Dla mnie Inferno jest super wygodny i fajny. A stanik musi byc
                  pod pacha :) Moze sie przyzwyczailas do malizny, ktorej sie fiszbiny konczyly
                  z przodu na klatce, a nie pod pache celowaly? Daj fote.
                  • m.plitnik Re: Dziwne 08.02.07, 14:12
                    Teraz spadam do pracy, ładuje baterie i koniecznie musze zrobic zdjecie, bo ja
                    głupia jestem. Chomonto uwiera, chyba coraz mniej, ale jednak.Jezuuu, z ta
                    pacha, to pewnie masz racje, bo ja tam nigdy stanika nie miałam;-)))fiszbine mam
                    na koncu pachy?Lece, napsze po powrocie. Dzieki Wam, nie miała baba problemu, to
                    stanik postanowiła zmienic;-))))
                  • m.plitnik Re: Dziwne 08.02.07, 17:11
                    Słuchajcie, nie wiem jak zrobic sobie zdjecie;-(Samej mi jakos trudno, a jak
                    powiem TZ, to bedzie sie ze mnie nabijał;-)Patrze na zdjecia i chyba cos nie tak
                    z moimi fiszbinami. Na zdjeciach fiszbiny koncza sie npod pacha na poczatku, a u
                    mnie sa za pache. No, dobra idzie TZ robic zdjecie;-)
            • m.plitnik Re: A może spróbuj od miękkich 08.02.07, 13:27
              Spróbuje;-)Na razie jeden plus, czuje sie w nim jak w pajaczku i chodze
              wyprostowana:D
              • besame.mucho Re: A może spróbuj od miękkich 08.02.07, 13:31
                To już coś ;-).
                W końcu duży biust przy ładnych wyprostowanych plecach to zupełnie co innego niż duży biust jako przeciwwaga dla garbu ;-)
          • kasica_k Ramiączka podciągnij n/t 08.02.07, 13:51

• natder Teraz ja ;-) 08.02.07, 15:47
              Witam Was serdecznie, planuję zakupy w necie i zastanawiam się nad rozmiarami.
              Obwód pod biustem to 78 cm, w biuście 92.
              Z tabel wynika ze powinnam sie zmieścic w miskę C - niestety 75C mogę sobie co
              najwyżej założyć na czubek nosa ;-) Sprawdzone bo mam w szufladzie takie
              biustonosze ze "szczuplejszych" czasów.
              Od jakiegoś czasu kupuję 75D i właśnie taki mam na sobie. Stwierdzam z
              przykrością że to też nie jest odpowiedni rozmiar dla mnie bo miski są za małe
              i biust mi się wylewa. Nie daj Bóg schylić się w towarzystwie ;-) Pod biustem
              też dość luźno. Albo mam walnięty centymetr albo jakiś dziwny ten mój biust ;-)
              Mam też biustonosz w rozmiarze 80D i tu miski są całkiem w porządku ale obwód
              chyba za duży, fiszbiny mnie upijają pod pachami więc go w zasadzie nie noszę.
              Po lekturze forum stwierdziłam że na bank zamówię swoje 75 z miską E.
              Doradźcie - spróbować 70F?
              Pozdrawiam całe lobby :-)
              • besame.mucho Re: Teraz ja ;-) 08.02.07, 15:53
                Jeżeli w 75 obwód nie jest dobry, to bierz 70. Jak będzie zbyt ciasny to najwyżej odeślesz.
                Zmierz się jeszcze raz porządnie w biuście. Jeżeli miski były dobre w 80D to wydaje mi się, że musisz mieć prawie 100 cm w biuście, różnica między tym, a 92 to sporo ;-). Pamiętaj, że obwód biustu mierzy si w staniku. Wyprostuj się i trzymaj centymetr dosyć luźno.
                Jeżeli się okaże, że faktycznie masz ok. 100 cm to przy 70 lepsze będzie FF (70F jest na styk dla ok. 96 cm, ja tyle mam i czuję, że jakiś centymetr więcej i już byłyby bułki).
              • besame.mucho Re: Teraz ja ;-) 08.02.07, 16:02
                I jeszcze jedno - nigdy, ale to nigdy nie kupuj 80D, bo miski są w porządku, a obwód tylko "chyba" za duży :-).
                Ten obwód jest za duży z całą pewnością. Jeżeli wyjdzie, że masz 70FF/75E, to masz OGROMNY wybór pięknych staników w sklepach internetowych. Dlatego 80D puść w zapomnienie i porządnie się zmierz, a później - wielkie zakupy ;-) !
                • natder Re: Teraz ja ;-) 08.02.07, 16:23
                  Dzięki bardzo za podpowiedzi :-)

No mówię że jakieś dziwne te moje cycki, nie dają się zwymiarować ;-)))

Mierzyłam się i w biustonoszu i bez. Niestety dwie ciąże, dłuuugie karmienie,
                  wahania wagi z powodu problemów z hormonami zmieniło mój biust w dwa jamniki
                  których, jak się dziś przekonałam bez biustnosza w zasadzie nie idzie
                  zmierzyć :-(
                  Hmmm pozostaje tylko taka teoria że rzeczywiście jakby je porządnie podnieść do
                  góry i zebrać to z 92 cm zrobiłoby się parę ładnych cm więcej?
    • besame.mucho kostium - rozmiar 08.02.07, 17:34
      Potrzebny mi jest jak najszybciej strój kąpielowy (jednoczęściowy). Poprzeglądałam wszystkie znane mi strony i spośród niewielu w moim rozmiarze znalazłam jeden na brastopie:
      www.brastop.com/acatalog/Freya_Onyx_Halter_Swimsuit_Black_atod.html
      I teraz moje pytanie - czy kupując strój kąpielowy zaniżacie obwód tak samo jak w biustonoszu? Ten kostium jest zakładany na szyję, plecy ma odkryte, więc boję się, że w 65 będą mi się robić niezbyt estetyczne wałeczki na plecach...

A może gdzieś przeoczyłam i któraś z Was wie gdzie jeszcze można znaleźć ten kostium lub Fantasie Aphrodite, lub jeszcze jakiś inny (najlepiej czarny/brązowy) w rozmiarze 70F lub 65G?
      • besame.mucho jeszcze 08.02.07, 17:51
        podoba mi się ten:
        www.bravissimo.com/bravissimo/ProductDetails.aspx?pid=BW01&vid=AQ32+FF&cid=Swimwear_Swimsuits&sl=0&language=en-GB
        ale mam dwa problemy
        1. nie znam rozmiarówki tej firmy, a nie mam czasu na odsyłanie, kostium jest mi potrzebny najpóźniej za równiutko 10 dni
        2. boję się, że w takim kolorze będę mieć biodra jak słoń...
        • besame.mucho popsułam linka chyba... 08.02.07, 17:53
          tiny.pl/w3q5
          tak prawidłowo
        • limonka_01 Re: jeszcze 08.02.07, 18:14
          besame.mucho napisała:

> 2. boję się, że w takim kolorze będę mieć biodra jak słoń...

To raczej kwesta kroju, wysokie wycięcie nad udem wydłuża optycznie nogi. Ten z linka raczej tego nie robi. Twoje obawy mogą być uzasadnione.
      • limonka_01 Re: kostium - rozmiar 08.02.07, 18:06
        Ja nie zaniżyłam i robia mi się fałdki, ale z tkaniny kostiumu. Też Freya, bardzo przyjemny materiał. Mój jest bezfiszinowy i z noramlnymi ramiączkami.
        A nie możesz zamówic 2 szt w różnych rozmarach i jeden odesłać?
        • besame.mucho Re: kostium - rozmiar 08.02.07, 18:10
          Właśnie problem w tym, że nie ma tego kostiumu w 32, jest tylko 30. Waham się cały czas między nim, a tym niebieskim z bravissimo, nic ciekawszego jeszcze mi w łapska nie wpadło, chociaż cały czas przeglądam sklepy i sprawdzam czy niczego nie przeoczyłam :)
          • limonka_01 Re: kostium - rozmiar 08.02.07, 18:29
            Moja Freya dobrze układa się na sylwetce. Jest bardzo elastyczna, prędzej się rozciągnie niż ściśnie ciało. Mogłam ją wziąć o mniejszym obwodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka