Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23

15.05.08, 12:29
Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które nie są pewne swojego rozmiaru.

Prosimy, żeby pytanie o rozmiar wpisać jako odpowiedź na TEN POST!

*UWAGA: nasze ekspertki nie siedzą przed komputerem 24 godziny na dobę, dlatego odpowiedzi na Wasze pytania mogą pojawić się z pewnym opóźnieniem. Prosimy o cierpliwość i "podbijanie" pytań dopiero, gdy ewidentnie zostaną przeoczone (kiedy zobaczysz, że wszystkie inne osoby otrzymały odpowiedzi, a przy Twoim pytaniu cisza).

Wpisz w tytule swoje wymiary!

1) Uwaga - mierzymy się zawsze:
- pod biustem ściśle, na wydechu czyli bez powietrza (i bez stanika),
- w biuście delikatnie, bez ściskania (bez stanika i w staniku, a wpisujemy większy wynik).

2) Napisz, jaki rozmiar teraz nosisz - możesz opisać stanik, który leży częściowo dobrze (np. "80E jest mi dobre w miseczce, ale obwód za duży..") i te zupełnie niedopasowane - a wspólnie spróbujemy ustalić, jaki rozmiar byłby dla Ciebie najlepszy! :)

3) Mierząc stanik:
- dobrze włóż cały biust do miseczek zagarniając go też spod pach,
- wyprostuj się,
- podciągnij ramiączka,
[sprawdzisz w ten sposób, czy miseczki nie są za małe]
- poruszaj się trochę, poskacz, schyl się głęboko, zamachaj rękami
[Dobrze dobranego stanika przez cały dzień nie trzeba poprawiać - nie
przesunie się, kiedy się schylisz, żeby zawiązać buty, ani kiedy zmieniasz bluzkę. W dobrze dobranym staniku biust też nie podskakuje, kiedy musisz podbiec do autobusu].

4) My pomagamy dobrać rozmiar na podstawie SZCZEGÓŁOWYCH OPISÓW, a nie - fotografii.
UWAGA: nie wysyłamy sobie wzajemnie ŻADNYCH ZDJĘĆ na prywatne maile!
Nie dajcie się nigdy zwieść tekstom w stylu "Podeślij mi zdjęcie biustu, a wtedy ocenię Twój rozmiar" - TO BZDURY!
Takie próby są oczywiście kasowane, dlatego widząc je od razu należy wezwać moderatora.

5) Odpowiedzi na pytania, które niemal każda z nas sobie zadawała, są tu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723

6) W tym wątku doradzają forumowiczki posiadające już pewne doświadczenie. Zatem wszelkie budzące wątpliwości "rady" nieznanych nam wystarczająco osób będą kasowane bez ostrzeżenia.

7) Najczęściej podajemy Wam brytyjskie rozmiary staników. Jeśli interesuje Was również rozmiarówka kontynentalna (staniki polskich czy niemieckich marek) napiszcie o tym w Waszym poscie, a wtedy podamy Wam oba rozmiary. Jeśli podany przez nas rozmiar będzie rozmiarem kontynentalnym, a nie brytyjskim - oczywiście zaznaczymy to w odpowiedzi.

8) Po przekroczeniu 500 postów zakładany jest nowy wątek rozmiarowy.
Poprzednie zostają jako archiwalne i tam już NIE piszemy.

Link do wcześniejszego wątku rozmiarowego jest tu:
22) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79011753

PS. Ostrzegamy przed popadaniem w zakupowy szał od razu po ustaleniu rozmiaru. Biust w nowym rozmiarze potrafi stopniowo odzyskiwać swoje prawidłowe wymiary, więc stanik, który kupisz dziś, za miesiąc może już nie pasować. Kupujmy więc rozważnie
Obserwuj wątek
    • krettka 68, 93 15.05.08, 14:15
      Witam i zaczynam kolejny wątek. W kwestii rozmiarów zielona jestem, więc proszę
      o pomoc. Przeważnie noszę:
      pod biustem: 68
      w biuście: 93
      Przeważnie, bo mierzę od kilku dni ;) i zdarza mi się jeszcze znaleźć na sobie
      67/91. Dodam, żem matka karmiąca, ale już od 5 m-cy, więc biust powinien mi się
      - w miarę - ustabilizować.
      Od porodu nosiłam sportowy stanik, właściwie elastyczny top bezszwowy, a nie
      stanik, sensowne to o tyle, że przy nawałach rozciągał się idealnie, ale na
      biust mi chyba nie robi najlepiej;)

Aha, zakupy zamierzam zacząć od melissy, więc proszę o rozmiarówkę kontynentalną.
      Pomóżcie, ekspertki.
      • besame.mucho Re: 68/93 - krettka - pomóżcie z MELISSĄ! 15.05.08, 22:40
        Ojoj, skoroś mama karmiąca, to najwyższy czas dobrać dobry rozmiar, to bardzo ważne w tym okresie.
        Proponuję Ci z bardzo ściśliwych modeli 65FF (brytyjskie), a z rozciągliwcóe 60GG (też brytyjskie).
        W polskich to wychodzi w okolicach 65H lub 60K/L. Ale konkretnie rozmiaru Melissy nie podejmuję się wyliczać, nie mam ani jednego stanika od nich, a ponoć mają dosyc niestandardową rozmiarówkę, więc nie chcę Cię wprowadzić w błąd.
        • teahousemoon Re: 68/93 - krettka - pomóżcie z MELISSĄ! 15.05.08, 23:06
          Mam identyczne wymiary. Ja wprawdzie na początku drogi jestem, ale w 60 celuję
          jednak w H i miska nie jest ani trochę za duża, a nawet zastanawiam się nad HH.
          Mimo to zauważyłam, że jestem dość nietypowa, więc może u Ciebie GG będzie
          idealne :)
          • teahousemoon Re: 68/93 - krettka - pomóżcie z MELISSĄ! 15.05.08, 23:07
            Ach, a w Melissie zamówiłam ostatnio 60J, ale do mnie staniki nie doszły :(
            Także nie mam okazji przymierzyć. Mam jeszcze ichnie 65H, ale jest za szerokie w
            obwodzie, a miski po wygarnięciu są trochę za małe.
        • krettka Re: 68/93 - krettka - pomóżcie z MELISSĄ! 15.05.08, 23:19
          Dziękuję pięknie za pomoc :)
          Przy melissie się nie upieram, bo - dzięki wam :), czyli szperaniu po forum -
          odkryłam intimo w Krakowie, dokąd wkrótce zabiorę ssaka i jego mlekodajnię na
          wycieczkę, więc wdzięczna jestem za rozmiarówkę brytyjską.
          Już wiem, od czego zacząć mierzyć :)
          Pozdrawiam
          • krettka Re: 68/93 - krettka - pomóżcie z MELISSĄ! 16.05.08, 08:23
            Mętlik mam w głowie i zdaje się, że w postach to widać...
            Zamierzam zacząć od Tango i Polyanny, dla porównania kroju(choć intuicja mówi,
            że wąskofiszbinowce nie dla mnie), dlatego ucieszyła mnie brytyjska, ale
            przecież karmnik jeszcze długo mi będzie potrzebny... Zatem pytanie o rozmiar
            melissy wciąż aktualne :)
            • besame.mucho Re: 68/93 - krettka - pomóżcie z MELISSĄ! 16.05.08, 08:43
              Krettko, ja bym Ci radziła zrobić tak: skoro jesteś z Krakowa to
              pójdź to Intimo. Sama wiesz od jakich rozmiarów zacząć mierzenie
              brytyjczyków, a do tego pani Joasia (właścicielka Intimo) zna się na
              rzeczy i pomoże Ci idealnie dobrać rozmiar i krój. Kiedy będziesz
              już wiedziała jaki rozmiar brytyjski jest dla Ciebie najlepszy
              dopytasz na forum jeszcze raz - podając tym razem i wymiary i to,
              jaki rozmiar brytyjski najlepiej na Tobie leży. I na podstawie tego
              ustalimy jaka Melissa powinna być dobra :).
              • krettka Re: 68/93 - krettka - pomóżcie z MELISSĄ! 16.05.08, 11:48
                Besame mucho, wielkie dzięki za pomoc i prostowanie mętlika :)
                Zrobię, jak mówisz.
                A swoją drogą Lobby Biuściastych zasługuje na nagrodę z serii Zasłużonych dla
                Ludzkości. Może w kategorii: działalność misyjna...
    • oniryka Ja konkretnie o poradę w sprawie Panache Grace 15.05.08, 14:40
      Kobietki, ja mam wymierzone 75/99 albo i stówka równa. Nie kupowałam
      nic Panache, a bardzo mi się podoba seria kostiumów Grace (nie wiem
      jeszcze, czy plunge, czy balkonik na górę). Czy któraś z
      doświadczonych w tym względzie pań mogłaby mi poradzić, czy te
      staniczki są rozciągliwce, czy ścisłe raczej? Chcę uderzyć w 30GG,
      co myślicie? No i gatki do tego - czy na moje 95 w tyłku 10 będzie
      ok? Też nie wiem, jak tam z tymi rozmiarami. Z góry dzięki za
      podpowiedzi.
      • besame.mucho 75/99 - oniryka 15.05.08, 22:43
        Kostiumy większość z nas kupuje w tym samym rozmiarze co staniki. Więc dla Ciebie albo 32FF, albo 30GG. Najlepiej poszytaj wątek o kostiumach kąpielowych, Grace to popularny model, jego ściśliwość czy rozciągliwość już tam pewnie została odnotowana :).
        Co do gatek - ja z takim samym obwodem w biodrach zazwyczaj kupuję 10. Te 10 są spore, kupuję je dlatego, że wszystkie rzeczy noszę dosyć nisko na biodrach, w tym miejscu, w którym są niemal najszersze. W zależności od tego, jak Ty nosisz, celuj w 8 albo w 10, 12stka byłaby już pewnie za wielka :).
    • hippodamia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 15.05.08, 15:39
      Witam,

Dopiero odkrywam to forum ;-) Skorzystałam już z tabeli i trochę nie chce mi się wierzyć...65 E (polski rozmiar)... Moje wymiary to 74/87
      Proszę Was o radę - zamierzam kupić sobie sportowy stanik, mogę przeznaczyć na niego do 120zl, zależy mi bardzo na tym abym mogła go przymierzyć, e-zakupy nie wchodzą więc w grę. Wiecie gdzie w Krakowie mogłabym dostać taki stanik???
      Dzięki
      • besame.mucho 74/87 - hippodamia 15.05.08, 22:46
        Dlaczego internetowe zakupy nie wchodzą w grę? Staniki kupione przez internet się mierzy. Jak nie pasują to się odsyła.
        W Krakowie sklepem, w którym dostaniesz obwody <70 jest Intimo, ale nie jestem z Krakowa, więc nie mam pojęcia czy są w nim aktualnie staniki sportowe.
    • effuniak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 15.05.08, 17:18
      70/91 - jedna koleżanka
      70/88 - druga koleżanka
      pierwsza nosi 75C
      druga była w 75B
      Proszę o pomoc
      -
      Lingerie is my life...
      • besame.mucho 70/91 - effuniak - koleżanka pierwsza 15.05.08, 22:47
        Niech koleżanka pierwsza przymierzy 65F. Brytyjskie. W rozciągliwcach 60G. I nigdy więcej niech się nie katuje obwodem 75 przy 70cm pod biustem. Brrr. :).
        • effuniak Dziękuję bardzo Besame.mucho :D 16.05.08, 09:49

• lawendowata Re: Dziękuję bardzo Besame.mucho :D 16.05.08, 10:25
            nie do wiary ale w b. krótkim czasie schudłam i wymiary zmieniły mi się na 75/92
            (było 78/94). Przyszedł dziś Panache Tango II plunge... i niestety obwód jest
            baardzo luźny (zapięłam na najściślejszą haftkę i jeszcze mam luz), miska jest
            trochę za mała, fiszbiny wydają się ok jeśli o szerokość chodzi. Co teraz? Chyba
            zamówię ze 3 różne rozmiary, tylko jakie? pomocy :-)
            • lawendowata Re: Dziękuję bardzo Besame.mucho :D 16.05.08, 10:27
              tango II 32E, zapomniałam rozmiaru podać
            • besame.mucho 75/92 - lawendowata 16.05.08, 15:52
              Skoro obwód w 32 jest za luźny, to celuj w 30. Odpowiednikiem 32E byłoby 30FF.
              Ale skoro mówisz, że miska za mała, to lepiej 30G.
      • besame.mucho 70/88 - effuniak - koleżanka druga 15.05.08, 22:48
        Drugiej koleżance zaproponuj ciasne 65E bądź luźne 60FF. A uwaga do 75tek - jak przy koleżance pierwszej.
    • dzika_jagoda 75/97 15.05.08, 21:41
      Witam,
      moje wymiary to: 75/97. Jaka to brytyjska, a jaka polska rozmiarówka?
      Z racji tego, że mieszkam na dalekiej prowincji ;) będę kupywać
      przez internet. Myślicie, że najbezpieczniej będzie kupić na
      początek Pollyannę?

Z góry dziękuję za pomoc.
      • besame.mucho Re: 75/97 - dzika_jagoda 15.05.08, 22:52
        Polyanna to chyba najlepszy początkowy model Freyi. Panachowskim odpowiednikiem jest TangoII :). Te dwie firmy różnią się od siebie szerokością fiszbin. Jednym bardziej pasuje wąskofiszbinowa Freya, innym szerokofiszbinowe Panache. Dlatego jeśli chcesz kupić porządny stanik na początek, to któryś z tych dwóch będzie dobrym wyborem (i przy okazji przekonasz się, czy lepsza jest dla Ciebie Freya czy Panache).
        W rozmiarówce brytyjskiej wypróbuj w ściśliwcach 70F lub FF (jesteś na poganiczu tych rozmiarów), a w rozciągliwcach 65G lub GG. (Polyanna jest z tych raczej ciasnych).
        W rozmiarówce polskiej celuj w 70H lub 65J/K.
    • didulina Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 15.05.08, 22:42
      Witam!
      Czytam to forum już chyba ze trzy tygodnie, rozgryzając poszczególne
      wątki, mozolnie szukając odpowiedzi na standardowe pytania świeżo
      oświeconej. Udało mi się stwierdzić w realu, że proponowany przez
      elektroniczny brafitter rozmiar wcale nie jest kosmiczny jak by się
      wydawało...
      Jako Zosia-samosia chciałam sama znaleźć odpowiedzi na dręczące mnie
      pytania ale trochę mnie to przerasta...
      Przymierzam się do zakupu biustonosza, który uzdrowi moje piersi.
      Jako matka kończąca karmienie rocznego brzdąca reprezentuję
      widok "prawie uszy spaniela"...
      Z wątków wychodzi ewidentne wskazanie na Tango II, Pollyannę i Rio.
      Chciałabym zamówić je przez internet, przymierzyć, zdecydować ale te
      różnice w szczegółach między poszczególnymi modelami!
      Z mierzenia wyszło mi 72-93; sądząc po tym, że w La Vantil wszystkie
      70 zapinałam od razu na ostatnią haftkę powinnam trzymać się obwodu
      65. Z proponowanych w sklepie modeli kupiłam gaia Sonia i Gaia
      Anastazja 70F - miały największe miseczki(!), kolejnych liter
      alfabetu przecież nie było. Piersi bułkują oczywiście ale stare 80C
      wisi jeszcze niżej niż biust...
      Czy dobrze wceluję zamawiając Rio 30E
      a dla Polyanny 30F
      a dla Tango II 30 FF?
      Gdybym zdecydowała się zamawiać dwa rozmiary - to w którą stronę dla
      poszczególnych modeli robić poprawkę?
      Prosiłabym o podpowiedź rozmiarową choćby dla jednego z wymienionych!
      Będę gorąco wdzięczna za odpowiedź!
      • besame.mucho 72/93 - didulina 15.05.08, 23:01
        Dobrze kombinujesz - obwód bierz 65. Wprawdzie brytyjczyki są zazwyczaj ciaśniejsze niż staniki naszej rodzimej produkcji, ale nawet brytyjczyki o obwodzie 70 nie będą wystarczającą podporą przy obwodzie pod biustem 72.
        Co do poszczególnych modeli. Przede wszystkim gratuluję, że poczytałaś o nich sama :). Po to zbieramy te wszystkie informacje, to bardzo fajne kiedy komuś się chce je poczytać, a nie przychodzi i pyta po raz tysięczny o wałkowaną tyle czasu rzecz :).
        Twój standardowy brytyjski rozmiar wychodzi w okolicach 30FF. W takim rozmiarze zmierzyłabym Polyannę i Tango II, one trzymają dosyć standardową rozmiarówkę.
        Rio 30E może być nieco za małe. Celowałabym raczej w 30F (bo 30FF zapewne będzie za duże).
        Jeśli chcesz porównywać rozmiary - Polyannę i TangoII zamawiałabym w 30F i 30FF (ale biorąć pod uwagę, że polskie 70F Ci bułkuje, to brytyjskie 30F też raczej będzie to robić, obstawiam, że 30FF będzie lepsze). Rio bym spróbowała na początek jedno, właśnie 30F. W każdym razie czarne, bo ono ma chyba największe miski. Jeśli jakiś inny kolor, to ewentualnie też 30FF, bo kto wie ile Ci biustu wyemigrowało pod pachy i będzie chciało wracać na swoje miejsce :).
        • didulina Re: 72/93 - didulina 15.05.08, 23:32
          Dzięki za odpowiedź - naprawdę ekspres! ;)
          Wskazanie na mocno zmniejszone Rio znalazłam w jakimś wątku -
          dziewczyna miała takie same wymiary jak ja, ale ciągle trzeba
          uwzględniać te niuanse, a to objętość piersi...uff!
          Już mi trochę brakowało nerwa do przekopywania się przez stare wątki
          rozmiarowe ale widzę, że ze świeżymi łatwiej będzie bo rozmiarówka
          jest na wierzchu!
          Wsłałam maila o dostęp do uzupełniania tabelki - w przekonaniu, że
          choć biustonosza idealnego jeszcze sobie nie dobrałam, to wszystkie
          inne zmierzyć umiem. Póki co cisza, więc poćwiczę to mierzenie wg
          instrukcji z Balkonetki
          Gorące dzięki besame!
          • turzyca Re: 72/93 - didulina 16.05.08, 00:18
            Tylko pamietaj, ze obwod sie mierzy od haftki do hatki, nie do brzegu stanika.
            Chwali Ci sie ta chec mierzenia. :)
            • didulina Re: 72/93 - didulina 17.05.08, 00:28
              Przymierzyłam dziś u koleżanki Panache Daisy 65G - miska nie dla
              mnie a ten obwód.....obwód zapięłam po akrabacjach nadgarstka ;/
              Ale nie dam się zastraszyć! Forumki podają, że Daisy to ściśliwiec,
              więc wierzę, że wlezę w zamówione 65!
        • didulina a' propos mierzenia 17.05.08, 10:39
          Zmierzyłam swoje karmniki - wynk rewelwcyjny ;o
          W stanie spoczynku 66 i 69 cm; po rozciągnięciu oba 88 cm!
          Rozmiar z metki 75D.
          A to nie są te pierwsze karmniki tuż po ciąży - wcześnijsze
          szczyciły się obwodami 80 i 85...już ich nie mam więc nie sprawdzę
          do jakich rozmiarów się naciągają ;/
          Cha, cha, a ja się dziwiłam skąd te uszy spaniela...
          Bo przy pierwszym dziecku tak nie było, a tu wychodzi na to, że sama
          wspierałam proces migracji biustu w cztery strony świata!
          Ciekawe kiedy mi wróci? Czekam!
    • anka.ha Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 16.05.08, 15:32
      Witam! To jest mój pierwszy post na tym forum , choć czytam już od dłuższego czasu :)

Moje wymiary to 73/93

Wcześniej nosiłam staniki 80C, lub pushupy 80B i sądziłam, że mam mały biust :))) (już się ich pozbyłam)

Próbowałam kupować przez figleaves, ale to okazało się być bardzo trudne, każdy stanik, który przychodził nie pasował. A wyliczyłam sobie rozmiar na 32DD, przymierzałam też 32 E. Na same zwroty wydałam mnóstwo pieniędzy, więc chciałabym teraz poszukać gdzieś w sklepach stacjonarnych (jestem z Poznania).

Obecnie mam na sobie zakupiony ostatnio stanik firmy sielei 70C
      (z tym, że myslałam, że kupuję 70D, dopiero w domu sprawdziłam metkę), gdyż poinformowano mnie, że większych miseczek nie ma. I jest o dziwo dobry! Świetnie podtrzymuje biust, w porównaniu do tych 80, które nosiłam wcześniej. Jeden feler to cisnące ramiączka, które są i tak maksymalnie poluźnione

Więc teraz już zwariowałam i nie wiem jaki mam rozmiar :)
      Będę wdzięczna za wszystkie rady.
      • luliluli Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 16.05.08, 15:41
        nie mogę nie napisać;) masz prawie takie same wymiary jak ja
        (niedawno 74/93 teraz 72/94) Twój rozmiar to na pewno nie 32 DD -
        proponuję 65FF! brytyjskie oczywiście (Freya, Fantasie, Panache);
        jest cały wątek o sklepach stacjonarnych - poczytaj "wstęp" do
        forum, znajdziesz na pewno, a w sklepach internetowych celuj w
        staniki opisane w wątku "mój pierwszy stanik":)
        • anka.ha Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 16.05.08, 19:57
          Dziękuję za odpowiedź! Poszukałam sklepu i znalazłam Avocado na Piekarach, byłam tam dzisiaj i jestem załamana :(
          Wszystko co mierzyłam (65F) miało albo za dużą miseczkę prawą, albo jesli już było w miarę dobrze, to stanik nadawał piersiom dziwny kształt. Spłaszczony od góry z uwydatnionym szwem przez środek, coś co chyba było gdzieś opisywane jako kaczy dziób.
          Nie był to bynajmniej naturalny okrągły kształy mojego biustu.
          Czy wszystkie staniki powyżej miseczki D mają szwy idące przez środek miseczki?
          To ja już chyba wolę pozostać przy 70C :((

Inna sprawa to, że Panie w sklepie, w ogóle nie były mną zainteresowane ani chętne do pomocy, a szkoda :/
          • iris_noir Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 21.05.08, 12:37
            Witajcie!
            Bardzo proszę o pomoc - od kilku lat nosiłam biustonosze w rozmiarze
            75D, które nie leżały idealnie. Obecnie wszystkie stare biustonosze
            są na mnie za szerokie w obwodzie, po podjeżdżają mi do góry, nawet
            jeśli zapinam je na ostatnie haftki. Wczoraj się zmierzyłam według
            Waszych wskazówek i otrzymałam:
            pod biustem - 76 cm,
            w biuście - 97 cm.
            Według tabeli większościfirm daje to rozmiar właśnie 75D, ale do tej
            pory jedyny biustonosz, który idealnie leżałk, zmierzyłam w zeszłym
            miesiącu w LaVantilu i miał rozmiar chyba 70F. Prosze o pomoc
            wszystkie obeznane w temaie ;-)
            Z góry dziękuję.
            Pozdrawiam
      • besame.mucho 73/93 - anka.ha 16.05.08, 15:48
        Ramiączka cisną, kiedy przejmują zbyt wiele ciężaru, który powinien być unoszony
        przez obwód, a nie przez nie. 70tki jak widać nie zapewniają wystarczającego
        podtrzymania, musisz przymierzyć 65tkę. Proponuję brytyjskie 65FF. Niestety nie
        kojarzę żadnego sklepu z brytyjskimi stanikami w Poznaniu :(.
        • wrzesniowka_1 79/96 16.05.08, 17:08
          witam,

będę wdzięczna za określenie mojego rozmiaru.

1. 79/96
          2. noszę 80B
          3. interesuje mnie rozmiarówka brytyjska i kontynentalna ( w tym PL).
          4. preferuję staniki powiększające biust:-) - możecie polecić jakiś
          na pierwszy zakup internetowy lub w sklepie warszawskim?

z góry dziękuje za pomoc:-)

>
          • agafka88 Re: 79/96 - wrzesniowka_1 16.05.08, 18:31
            obwód 80 nie jest w stanie utrzymać twojego biustu, biust opada na brzuch i sylwetka staje się toporna. W nowym staniku biust będzie miał zaokrąglony kształt i się uniesie, tak jak u tej modelki

Z brytyjczyków polecam Ci 32F, Z polskiej (kontynentalnej) rozmiarówki to będzie 70H.

Pamiętaj, że na początku należy kupić stanik miękki, co pozwoli dobrze ustalić rozmiar. Przed zakupem stanika poczytaj wątki:
            pierwszy dobry stanik

rozciągliwce i ściśliwce

duzo i małomiseczkowce

Jeżeli jesteś z Warszawy lub okolic, to umów się na bra-fitting u Pani Marysi z Peachfield, ona dobierze Ci idealny stanik :) O Peachfield możesz poczytać w przewodniku po sklepach stacjonarnych i linternetowych
            • wrzesniowka_1 agafka88 17.05.08, 11:02
              agafka88 - dziekuję bardzo za pomoc :-))
    • zanaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 16.05.08, 16:59
      wymiary mojej mamy 80/96 gdzie 80 bardzo mocno juz scisniete...w
      kalkuatorze wychodzi 70 g, ale czy 70 nie bedzie za malo ....wydaje
      mi sie ze jak mama ma ciasno 80 to 75 na poczatek byloby ok...tylko
      jakka miseczka?
      • molowiak zanaa mama 80/96 16.05.08, 22:42
        Indywidualna ściśliwość jest różna, jedne lubią się mocno 'docisnąć' innym
        wystarczy mniejsze zaniżenie obwodu. Ja przy mierzonym bardzo ściśle obwodzie 87
        biorę 75 a z rozciągliwych staników 70, ale zaczynałam od 80. Jeśli mama woli na
        początek 75-tki to niech spróbuje angielskie 34DD albo kontynentalne (triumph,
        samanta, gaja itp) 75E.
    • 8ctopussy Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 16.05.08, 17:07
      76/96 to moje maluszki ;) pierwszy i na razie jedyny dobry model jaki noszę to
      Rio Freya 65 FF. Obwód na poczatku był bardzo ciasny ale już jets ok, miska była
      dobra ale biust już sie ukształtował i jak maksymalnie wyprostuję plecy to
      bułkuje. Z tego co do tej pory wyczytałam to rio raczej nie jest modelem
      referencyjnym a chciałaby miec taki mój standardzik, żeby przynajmniej wiedzieć
      w jaki rozmiar celowac jak widzę że jakis model należy np. do ściśliwców itp.
      Rio nosze od stycznia i sądzę, że mogę juz pozwolic sobie na małe stanikowe
      szaleństwo zakupowe. Mam już kilka typów, ale z wpisem do wątków producenckich
      poczekam az tutaj dostanę odpowiedź :)
      Pozdrawiam :)
      • molowiak 80/96 8ctopussy 16.05.08, 22:50
        Rio jest dużomiskowcem, obwodowo standardowe.
        I tak: rio 65FF jest za małe, więc powinnaś je mieć 65G. Ze "zwykłomiskowców"
        próbuj miskę oczko większą czyli 65GG (i to byłby ten rozmiar wyjściowy). Z
        małomiskowców 65H. Z rozciągliwców 60HH. Ze ściśliwców 70FF.
        • 8ctopussy Re: 80/96 8ctopussy 17.05.08, 22:09
          nie jestem przekonana czy moje rio jets za małe, może fullcupy nie dla mnie? bo
          on bułukuje tak jakby na linii bliżej środka biustu a znowuż w miejscu gdzie
          zaczyna się ramiączko (znaczy tam gdzie kończy się miska) to jest pusto i mi się
          marszczy...
    • natinat Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 16.05.08, 20:17
      Kochane!! Poszukuję stroju na lato, chcę kupić zarówno dwu- jak i jednoczęściowy. Ważę 82 kilo/165cm wzrostu. Wymiary: 80 bardzo ciasno pod biustem, 107 w biuście (dodam, że biust baaardzo obwisły pomimo 24 lat... całe życie niedopasowane staniki jak sobie uzmysłowiłam po przeczytaniu forum). Czyli ponoć mam:
      brytyjski: 70H (32H)
      rozciągliwy: 65J (30J)
      ściśliwy: 75G (34G)
      Czy ktoś może mi doradzić, jakich rozmiarów strojów powinnam szukać, a może jakieś konkretne fajne modele przede wszystkim trzymające biust no i dobrze by było, by również jednocześnie tuszowały brzuszek? Ktoś polecał mi również tankini, ale nie miałam z tym do czynienia, choć przeglądając podobają mi się, tylko nie wiem, czy produkują takie na duuuży bius, żeby go trzymało.
      Co prawda odchudzam się i do wakacji jeszcze schudnę, ale na pewno nie na tyle, by szukać strojów na laski szczupłe... Przed wakacjami jeszcze zapyam jaki rozmiar mam kupić, ale chcę sobie ewentualnie powybierać ciekszawsze modele... Proszę o pomoc.
      P.S. Robicie super robotę dziewuszki, dziękuję Wam za to... Szkoda, że tak późno tu trafiłam...za późno :( No ale nie ma co narzekać. Pozdrawiam wszystkie biusciaste :))
      • molowiak natinat 80/107 16.05.08, 23:01
        Spokojnie, wiele zniszczeń da się naprawić odpowiednio dobranym stanikiem. Zanim
        zaczniesz szukać stroju kąpielowego kup sobie porządny stanik.
        Wszystkie polecane przez nas biuściaste sklepy mają też stroje kąpielowe np tu:
        www.bravissimo.com/products/swimwear
        Rozmiary strojów dobiera się tak samo jak staników. Górę i dół kupuje się osobno.
        • natinat Re: natinat 80/107 17.05.08, 02:16
          Dziękuję za opdowiedź :) Fajna stronka.
          Tylko... czy dobierając kostium mam patrzeć na: rozmiar brytyjski, rozmiar brytyjski ściśliwy czy rozmiar brytyjski rozciągliwy???
          A jak to jest z Panache Illusion? Bo podoba mi się, ale nie wiem czy trzyma biust... Trzyma?
          Penwie w końcu zdecyduję się na Panache Grace, skoro polecasz, szkoda tylko, że do wyboru jest tylko czarny :/
          P.S. Jak są na piersiach rozstępy, to raczej tych mało efektownych zmian już się nie cofnie...
          P.P.S. Ile czeka się mniej więcej na przesyłkę? Bo może już trzeba zacząć działać, by dobrać idelany, uwzględniając ewentualne zwroty ;) 1 sierpnia zaczynam się wakacjować :)
          Pozdrawiam
          • molowiak Re: natinat 80/107 17.05.08, 22:06
            Illusion jest piękny :) IMO rozmiar ma standardowy, ale jest tylko do G, miski
            ma dość nisko wycięte
            Grace ma małe miseczki, trzeba brać nawet o 2 rozmiary większe
            czas oczekiwania zależy głównie od poczty polskiej ale zwykle około tygodnia
        • natinat Re: natinat 80/107 17.05.08, 02:18
          Lol, jednak są i inne kolory Panache Grace :))) Więc tamtą wypowiedź anuluję ;)
          Proszę jedbak o odniesienies się do reszty pytań.
          Buziak
          P.S. Bez kitu, super, że istniejecie :>
    • ogonato 91 pod cycem, 118 w cycu w cyckonoszu 16.05.08, 20:51
      Hej

Jaki to będzie rozmiar??? mam 91 cm w cycu, na wydechu, ściskając, a w biustonoszu w którym IMO dobrze cycki lezą 118 (bez cyckonosza jest w cycu 114)
      • ogonato Re: 91 pod cycem, 118 w cycu w cyckonoszu 16.05.08, 20:54
        tzn 91 cm pod cycem :)
      • molowiak ogonato 91/118 16.05.08, 23:11
        Przy dużych obwodach często tabelki są niemiarodajne bo część obwodu w biuście
        przypada na plecy i faktycznie potrzebujemy mniejszych miseczek. Zaczęłabym
        przymierzanie od 80(36)GG.
        A w jakim rozmiarze są i jak leżą twoje aktualne biustonosze? To pomogłoby z
        większym prawdopodobieństwem określić potrzebny rozmiar.
    • donkaczka 79/107 16.05.08, 22:22
      w sumie niby wiem - 32h prawda?
      ale poniewaz mam kilka innych pytan, to moze dopowiecie, bo mi glowa spuchla

poprzednio mierzylam sie dwa tygodnie temu, a odchudzam sie i okres mialam i
      chyba slabo sie scisnelam - grunt ze mialam 83 pod biustem i zamowilam:
      34g freya polyanna
      34g panache confetti
      34g freya rio
      32h arabella
      32h rosy posy

wszystko wskazuje w mierzeniu ze obwody moglyby byc oczko mniejsze
      polyanna zapina sie najciasniej i jest ok - wymienic na 32h?
      confetti nie lezy, fiszbiny ida gleboko pod pieriami i wylaza na klatke
      rio za duze ogolnie
      arabella najciasniej jest luzna i miski duzo za duze - 30h czy 30hh?
      rosy posy zapielam na srodkowa haftke, a miski za luzne a fiszbiny odstaja na
      mostku - 30h czy 32gg?

trudne to wszystko...
      • molowiak Re: 79/107 donkaczka 16.05.08, 23:24
        > trudne to wszystko...
        spokojnie wcale nie takie trudne - szybko załapiesz :)
        -polyannę wymień, bo zaraz ci się rozciągnie i będziesz żałowała (tylko zdaje
        się , że od GG polyanna jest "pancerna" czyli ma nie wiadomo po co dodatkowe
        wzmocnienia)
        - daruj sobie skoro nie leży, prawdopodobnie jesteś wąskofiszbinowcem , celuj we
        freye
        - rio jest dużomiskowcem - weź 32GG lub G (zależy jak dużo za duże)
        - arabella - skoro jest dużo za duża to 30H
        - rosy posy - prawdopodobnie niekompatybilne, darowałabym sobie
        • donkaczka molowiak, kochana jestes 17.05.08, 12:26
          bardzo Ci dziekuje

trzy haftki w polly przezyje, choc w sumie nie widze powodu do opancerniania
          wiekszych rozmiarow, fantazja producentow ponosi chyba..

co do waskofiszbinowcow, to panache calkiem nie porzuce, potestuje jeszcze
          jakies modele

rio mi sie nie bardzo podoba, ale moze z racji odsylani confetti sprobuje jednak
          inny rozmiar

rosy posy jednak wymienie, podoba mi sie tak bardzo, ze musze sprawdzic mniejsza
          miske, no musze, bo sie udusze :)

jesli masz chwile i ochote, to tu sa zdjecia podpisane z watpliwosciami, bede
          wdzieczna za sugestie

www.dziupla.eu.org/staniki/
          PS czy wylazaca fiszbina w kostium kapielowym to powod do wymiany czy mam to
          zalatac? ta sama fiszbina mnie czubkiem pod pacha uwiera bolesnie
        • natinat Re: 79/107 donkaczka 17.05.08, 16:21
          No dobra... Dziś chcę złożyć zamówienie, choć jeszcze nie wiem jak ;)
          Chciałam się upewnić, czy dobre rozmiary wybrałam. Moje wymiary to 80/107 przy wadze 82 kg. Dodam, że jedna pierś jest znacząco większa od drugiej :/. Wg przelicznika wyszło mi, że mam:

Zamierzam zamówić:
          Polyannę - 32 J?
          Rio - 32 H?
          Arabella - 30 J?
          Czy dobrze? Mo i jeszcze chciałabym zamówić jakoś stanik top sportowy, co prawda do spania, ale zależałoby mi, by w miarę możliwości dobrze trzymał. Macie coś sprawdzonego? I jaki przy zamawianiu takiego topu powinnam wziąć rozmiar?
          Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź. Pozdrawiam Was. :*

• donkaczka Re: 79/107 donkaczka 17.05.08, 20:46
            podpielas sie pode mnie a powinnas pod pierwszy post
            ale wazysz i mierzysz 32h tyle co ja i te same staniki chcesz

polyanna 32h
            rio 32gg - ma duze miski
            arabella - tu zagwostka, 30j na bank nie, miski duzo za duze, wymieniam na 30h
            po konsultacji na forum

sportowe dopiero zamierzam zamawiac, wiec poczytaj watek sportowy czy tamte
            staniki trzymaja rozmiary i zamawiaj
            • natinat Re: 79/107 donkaczka 17.05.08, 21:24
              Dziękuję :)))
              • molowiak Re: 79/107 donkaczka 17.05.08, 22:12
                sportowe są bardzo ścisłe więc trzeba brać luźniejsze i przeliczyć miseczkę
    • adryjanna nowe wymiary? 16.05.08, 23:35
      Kiedy zawitałam na LB wydawało mi się, że zmierzyłam się dobrze - teraz się
      mierzę i mierzę i coraz częściej widzę, że wówczas podane wymiary chyba nie były
      do końca ok... Wtedy podałam 73/88 (czyli rozmiar 30E), teraz wydaje mi się, że
      jest to 72/89 (dzisiaj 90, ale jestem przed okresem)... zmienia mi się miseczka
      o oczko w górę?
      Bo Arabelka 28F mi bułkuje.. i pojawiają mi się pod pachami wałeczki, których
      wcześniej nie widziałam.. może były, ale nie w takich rozmiarach :( trochę mnie
      to skołowało, pomocy!
      • molowiak adryjanna 72/89 17.05.08, 00:01
        Doświadczasz klasycznej migracji biustu, czyli powrotu spod pach i innych
        miejsc, gdzie był upychany w za małych miskach starych staników, na prawowite
        miejsce z przodu klatki piersiowej. Prawie wszystkie przez to przechodziłyśmy.
        Kup stanik z większą miseczką a za małą arabelkę sprzedaj.
    • slonko80t 75/82 16.05.08, 23:44
      Jestem tu żółtodziobem, więc z góry proszę o wyrozumiałość... Dopiero dziś trafiłam na Waszą stronę i po wpisaniu wymiarów o mało nie spadłam z krzesła, gdy wyliczone dla mnie zostało: 65C!! Poważnie mam szukać staników MIĘKKICH w takim rozmiarze?? Po moich obliczeniach i przeglądnięciu tabeli rozmiarów wyszło polskie 70A... Wstyd się przyznać, że do tej pory zazwyczaj kupowałam 75A z push-up :/ W moim przypadku stwierdzenie "nie mam biustu" - nie mija się tak mocno z prawdą...
      • molowiak Re: 75/82 slonko80t 17.05.08, 00:12
        poważnie :) i taki stanik działa cuda zobacz tu
        b75.blox.pl/2008/01/Jak-w-3-minuty-powiekszyc-piersi-z-A-do-C.html
        • slonko80t Re: 75/82 slonko80t 19.05.08, 19:57
          Mam jeszcze pytanko co do moich piegów...
          Czy możecie polecić mi jakieś firmy czy konkretne modele staników "dla początkujących" - tzn. takie, żeby cena od razu mnie nie zwaliła z nóg, a stanik sprawił, że uwierzyłabym w noszenie go bez push up'a...
          Z góry dziękuję :))
          • agafka88 Re: 75/82 slonko80t 19.05.08, 21:00
            w tym wątku - pierwszy dobry stanik - masz wypisane modele polecane na początek.

Poza tym zajrzyj na www.malobiusciaste.prv.pl one najlepiej będą potrafiły doradzić:)
    • pyziulka 84/112 - pomocy z MELISSA :( 17.05.08, 07:04
      Pisałam już o tym w wątku Melissowym, ale nikt mi nie odpisał a sprawa jest pilna...

Dostałam przesyłkę z Melissy i jestem załamana. Gdy zapisywałam się w wątku
      rozmiarowym miałam wymiary 87/116, jak dotarła przesyłka
      wymiary to 84/112 (odchudzam się i pewnie tu jest przyczyna).

Do poprzednich wymiarów dopasowano mi tutaj75L, taki sam rozmiar wychodził z
      tabelki w Melissie i taki tez zasugerowano mi w mailach od Melissy, jednak
      miseczki są dużo za duże!!! Nawet nie o rozmiar ale chyba o 4!!! Przecież nawet
      na poprzednie wymiary byłby za duży!!!

Na prawdę nie jestem w stanie oszacować o ile dokładnie jest za duży i jaki
      powinnam mieć rozmiar. Chciałabym wymienić na dobry rozmiar, ale nie mam tyle
      kasy, żeby bawić sie w kilkukrotna wymianę...

Paranoja. Jestem zła, bo tylko wydałam kasę a nic z tego nie mam. To
      już zwężony stanik z triumpha 80E (po zwężeniu ma 70) leży dużo lepiej, choć
      miska trochę za mała...

Moje piersi nie są jędrne, raczej miękkie i plastyczne. Czy ktoś mając tyle
      informacji jest w stanie doradzić mi rozmiar melissy bardziej dokładnie??

Z góry dzięki za pomoc.
      • besame.mucho Re: 84/112 - pyziulka 17.05.08, 15:34
        Pyziulko, skoro Ty, widząc siebie w tym staniku, nie możesz ocenić o ile jest za duży, to i my nie mamy jak tego zrobić nie widząc Cię, mając tylko informację, że za duży.
        Niektóre biusty mają zdolność do sporej kompresji, i powinno się je odziewać w mniejszy rozmiar niż wynika z tabelki. Najwyraźniej w Twoim przypadku tak jest. Jeśli miseczka L jest dużo za duża, to przymierz 75J. Jeśli nadal będzie za duże, to jeszcze mniejszą. Może od razu zamów dwa rozmiary i odeślij ten, który nie będzie pasował? Niestety, żadna z nas nie jest wszechwiedzącą wróżką, nie jesteśmy w stanie wirtualnie ocenić rozmiaru ze stuprocentową pewnością.
        • pyziulka Re: 84/112 - pyziulka 17.05.08, 18:43
          Oh, nie liczę na żadne wróżki ani 100% pewność. Aktualnie do jednej miseczki
          mogę włożyć obydwie piersi i jeszcze troszkę miejsca zostaje...

Skoro do takich rozmiarów brytyjska rozmiarówka to 34(75)G lub GG (wyliczona w
          rozmiarowym) to czy Melissowa rozmiarówka jest aż tak rożna? Bo chyba typowo
          Polska to ona nie jest. Już powątpiewam czy to w ogóle ma sens. Chyba jedyne
          rozsądne wyjście to zebrać kasę i pojechać do warszawy do Peachfieldu... Eh
          miałam takie nadzieje związane z Melissą a jak się okazało tylko kasę straciłam...

Nie mam oczywiście do nikogo pretensji, bo zdaję sobie sprawę, że wirtualnie to
          się nie da wszystkiego na 100% dopasować, ale miałam nadzieję ,ze różnica nie
          będzie aż tak znaczna...
    • semele2 72/109 17.05.08, 09:01
      Ja w tym wątku już byłam, ale teraz jestem po migracji (i mam nadzieję, że po, a
      nie w trakcie)... Problem jest taki: od miesiąca noszę Tango II 32J, obwód pod
      biustem leci mi na pysk jak szalony. Już zapinam się na najciaśniejszą haftkę i
      mam wrażenie, że zaczyna podjeżdżać. Wiem, że "tabelkowo" powinnam się przesiąść
      na 30K. Problem jest taki, że moje 32J zaczyna bułkować od góry, a przecież 30K
      jest na taki sam obwód w biuście. Bardzo proszę o poradę.
      • molowiak Re: 72/109 semele2 17.05.08, 22:18
        niestety jedyne co mogę ci poradzić, to robótki ręczne, Anglicy niestety też nie
        są idealni :/
    • lirio 75/103 pani po pięćdziesiątce - zagadka rozmiarowa 17.05.08, 09:14
      Mam pytanie - chciałabym kupić komuś stanik. To jest pani po 50 i nosi niby 75D
      z Triumpha - staniki totalnie nieusztywniane bo oczywiście druty ją duszą;))))
      Nie mam możliwości zmierzenia jej - twierdzi, że mierzy tak jak jej
      powiedziałam. Po pierwsze nie wygląda mi na 104 w biuście, po drugie jakim cudem
      mieści się w 75D??? możliwe to???
      Ja też mam takie wymiary (77/103) i nie mieszczę się w wykopane z szafy 75E
      Triumpha, tylko, że ja mam na fiszbinach.
      Z tego co widziałam to ten stanik Triumpha chyba nie jest tragicznie za mały,
      tylko niestety krój Doreen - wygląda przeokropnie, a może w tym kroju nie widzę,
      że za mały i nie widzę prawdziwej wielkości biustu??? Chcę zaryzykować 32G ze
      stanika na fiszbinach z miękkimi miseczkami, delikatny full cup - tak na
      początek, żeby jej nie spłoszyć, bo jak zobaczy koronki, balkonik i druty to nie
      założy ;)))) potem drogą ewolucji następne;)))
      Coś w stylu Freya Retro:
      www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/freya/full-cup-bras/fy1d-details.aspx?colour=Nude
      • molowiak Re: 75/103 pani po pięćdziesiątce - zagadka rozmi 17.05.08, 22:31
        Myślę, ze to możliwe, dziewczyny często podają obwód w biuście nawet kilka
        centymetrów mniejszy w staniku niż bez.
        A nawet jeśli nie, to chyba lepiej wziąć za duży niż za mały i ewentualnie
        wymienić, bo wtedy całe piersi będą w miseczce i obwód nie będzie jej "dusił",
        co zdyskfalifikowałoby stanik na wstępie.
        Zdaje się, ze freya retro jest lekko usztywniana.
        Jest jeszcze nowość - tango classic
        www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/panache/balconette-bras/png8-details.aspx?colour=Nude
    • zoe30 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 17.05.08, 10:34
      Witam serdecznie :)

I po kilkunastu miesiacach podgladania zglaszam sie po rade.

Juz raz mialam dobierany stanik u tej pani co krzyczy i wyszlo wtedy
      E. Teraz po kilku latach i kilogramach mam w cm tak:
      79cm pod biustem i 97cm w biuscie.
      Jak sobie wyliczylam na Waszych liczydlach ;)
      Mam odpowiednio:
      Rozmiar brytyjski: 70F (32F)
      Rozmiar brytyjski, stanik rozciągliwy: 65G (30G)
      Rozmiar brytyjski, stanik wyjątkowo ścisliwy: 75DD (34DD)
      Rozmiar polski: 70H no i francuski 85H.

Wyczytalam u Was, ze rozne staniki maja rozna rozsiagliwosc.
      I ze ten pierwszy stanik musi byc jakis taki "przywracajacy rozmiar
      wlasciwy" :)
      A poniewaz ja juz muuuusze kupic nowy stanik.
      Bardzo prosze o rade, co kupic?
      No i oczywiscie, jezeli wpisalam sie nei do tego watka co trza to
      baardzo prosze o wskazanie wlasciwego :)
      • molowiak zoe30 79/97 17.05.08, 22:36
        wątek o stanikach dobrych na początek :)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941
        • zoe30 Re: zoe30 79/97 18.05.08, 15:46
          Bardzo dziekuje za wskazanie jakze pomocnogo watka :)

Dzieki niemu wybralam 32F:
          - Freya Millie
          - Freya Poyllanna

Jak zrozumialam sa to dobre modele na poczatek.
          Mam pytanie, czy rozmiar 32F, to 32F, czy tez, ktorys z nich
          powinnam kupic w innym rozmiarze?

Szalenie mi cie podoba stanik Curvy Kate Portia i jest po bardzo
          atrakcyjnej cenie na BraStop i nie wiem, czy moglabym go kupic..

ps dziekuje za poprawienie tematu ;) w sobotny poranek, moj mozg bez
          kawy ledwo pracuje ;)
          • molowiak Re: zoe30 79/97 19.05.08, 01:13
            poszukaj w spisie producentów
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955
            jeśli dobrze pamiętam to millie to rozciągliwiec, wiec trzeba brać węższy obwód
            i przeliczyć miseczke
            myślę, że portię spokojnie mogłabyś kupić, jest miękka, na fiszbinach i średnio
            zabudowana, więc spełnia wszystkie kryteria dla "pierwszego" stanika, ale
            poszukaj tez w wątku curvy kate informacji o rozciągliwości, bo coś mi się
            zdaje, ze to też rozciągliwiec
    • my.bestia 88/113 17.05.08, 15:07
      Ciagle poszukuje odpowiedniego modelu i romiaru... Kupiłam sobie ostatnio
      biustonosz KrisLine 85G. Bardzo elegancki, ale.... obwod pod biustem idealny,
      ale fiszbiny za szeroko rozstawione i jak ramiaczka wyprostuje (tzn. nie sciagam
      ich w strone szyi) to spadają z ramion, jak je podciagne to zewnetrzny koniec
      fiszbiny wbija mi sie pod pache.
      Do tego zauważylam, ze jak ramiaczka sa troche luzmiesze, to miseczki sprawiaja
      wrazenie jakby o 2 numery za duze, a stale jednak przy poruszaniu sie robia sie
      z przodu te nieszczesne bułki.... :(
      W okolicznych sklepach gdzie mieszkam bardzo ciezko o wiekszy rozmiar a jak na
      dzien dobry proponuja mi 90E z informacją ze wiekszych nie produkuja to mam dosc...
      • molowiak Re: 88/113 17.05.08, 22:43
        Jesteś pewna, ze to dobry obwód? Zwłaszcza w znanym z rozciągliwości krislajnie.
        Nic ci nie podjeżdża? Stanik się nie przesuwa? Zbyt szerokie fiszbiny i
        spadające ramiączka to właśnie często objaw za szerokiego obwodu (stanik jest
        przewidziany dla osoby o szerszej latce piersiowej i stąd te problemy). Może już
        czas zrezygnować z ubogiej oferty okolicznych sklepów i przekonać się do zakupów
        w internecie.
        Ja przy obwodzie pod biustem 89 cm noszę aktualnie 75 - tki .
        • my.bestia Re: 88/113 19.05.08, 21:56
          Obwod jest dobry. Wydaje mi sie ze ramiaczka spadaja bo rozstaw est za szeroki.
          Nie wiem jakie modele byly by wezsze.
          Mam jeden model 75 i niestety ale na plecach widac ze za ciasny jest
          • staro Re: 88/113 my.bestia 19.05.08, 22:41
            Myślę, że jednak powinnaś zrezygnować z obwodu 85.
            Skoro 75tka wydaje Ci się za ciasna, przymierz brytyjskie 36GG
            (polskie 80K).
    • natinat Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 17.05.08, 16:24
      Wklejam to samo, co niechcacy umieściłam jako komentarz do pytania moloko (chyba). Sorki.
      No dobra... Dziś chcę złożyć zamówienie, choć jeszcze nie wiem jak ;)
      Chciałam się upewnić, czy dobre rozmiary wybrałam. Moje wymiary to 80/107 przy wadze 82 kg. Dodam, że jedna pierś jest znacząco większa od drugiej :/. Wg przelicznika wyszło mi, że mam:
      Zamierzam zamówić:
      Polyannę - 32 J?
      Rio - 32 H?
      Arabella - 30 J?
      Czy dobrze? Mo i jeszcze chciałabym zamówić jakoś stanik top sportowy, co prawda do spania, ale zależałoby mi, by w miarę możliwości dobrze trzymał. Macie coś sprawdzonego? I jaki przy zamawianiu takiego topu powinnam wziąć rozmiar?
      Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź. Pozdrawiam Was. :*
      • natinat Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 17.05.08, 16:58
        Sorki za zamieszanie, ale jednak rezygnuję z Pollyanny, bo musiałabym zamawiać w 2 różnych sklepach, a zamówięc z jakiegoś brytyjskiego polecanego przez Was sklepu. W zamian chciałabym zamówić Curvy Kate. Ktoś go miał? I jaki rozmiar zamówić? 32 H?
        brastop.co.uk/SetDetails.aspx?setName=Curvy%20Kate%20Emily%20Chocolate
        I jeszcze jak to zamawiać? co tam nacisnąć? Czy można płacić przy odbiorze, czy z konta? A jeśli z konta, to który nr karty podaję? Tej do bankomatu? Dobrze myśle?
        Pozdrawiam
      • natinat Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 17.05.08, 17:08
        Ehh... Zamieszania ciąg dalszy ;)
        Pododbają mi się ogólnie te staniki z brastop.com umieszczone w podlinku New Bra Offers GG-J.
        brastop.co.uk/Sets.aspx?SetDepartmentId=30&Section=New_Bra_Offers_GG-J
        Ale nie wiem, jaki rozmiar ;|
        No i jak to jest z majtaskami? Mam 111 w biodrach, ok. 101 w pępku i duuży zwałek na brzuchu (który chciałabym, by był spłaszczony przez te majtki). Jak to rozmiar? Bo nie mam pojęcia ;|
        • lirio Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 17.05.08, 18:37
          Jak nie masz karty kredytowej to nic tam nie zamówisz. Ewentualnie może być
          karta do konta, ale z możliwością zapłaty przez internet - taką opcję ma bardzo
          mało banków i trzeba ją uruchomić oraz ustalić limity. A tak na mój gust to za
          bardzo się miotasz. Zastanów się, zorganizuj sobie osobę, która zna angielski i
          ma pojęcie o płaceniu kartą - bo to nie jest tak, że "wcisnąć" i już. Jak
          napodajesz głupot przy zakupie (za dużo danych karty lub niewłaściwe) to sobie
          narobisz kłopotów.
          Wpisz się do wątków firmowych, pogadaj spokojnie o rozmiarach poszczególnych
          staników i markach i dopiero kupuj - moim zdaniem szkoda kasy na pochopne zakupy.
          Ja Ci mogę podpowiedzieć, że przy 82/106 Curvy Cate Emily Choc. 32H była na mnie
          za mała w miskach, ale piersi są różne.
          Jak na te biodra to majtki ok. 16, ale też nie ma reguły, bo są różne kroje.
          Przygotuj się, że pierwsze zamównienie pewnie wymienisz w całości.
          • donkaczka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 17.05.08, 20:50
            no motasz sie po watku okrutnie, ale poniewaz tylki tez mamy takie same, a ja
            juz mierzylam, to CI powiem, ze xl i 16 - za duze sa, dobre sa L i 14
            • natinat Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 17.05.08, 21:25
              Dzieki lirio i donkaczko. Czuję się styrana ;)) No ale faktem jest, że się miotam :| Jeszcze raz przepraszam za zaśniecanie forum.
              • donkaczka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 17.05.08, 21:35
                idz zamawiac i nie smiec wiecej ;DDDD
                powodzenia
      • molowiak natinat 17.05.08, 22:49
        jeśli jedna pierś jest większa, to trzeba do niej dobierać stanik a do mniejszej
        można włożyć wkładkę powiększającą (taką jak w puszapie) albo po prostu mocniej
        podciągnąć ramiączko
    • bunia06 75/89 17.05.08, 18:40
      Obecnie noszę rozmiar 75B. Mam wrażenie, że miseczka jest zbyt luźna. Stanik nie
      trzyma się tak jak powinien.
      • molowiak Re: 75/89 bunia06 17.05.08, 22:54
        nie trzyma się, bo ma za luźny obwód
        stanik o obwodzie 75 rozciąga sie często nawet do 95 cm i jest dobry dla osoby o
        obwodzie pod biustem około 85 cm
        dla ciebie lepszy będzie na początek 70D lub 65E z bardziej rozciągliwych modeli
        • bunia06 Re: 75/89 bunia06 18.05.08, 23:37
          zgodnie z przelicznikiem, który znalazłam na jednej ze stron powinnam nosić
          właśnie 65E. Problem w tym, że w większości sklepów takich rozmiarów nawet nie
          posiadają! Gdzie można kupić stanik o odpowiednim rozmiarze?
          Nic dziwnego, że się zsuwa, skoro stanik może rozciągnąć się nawet do 85! Szok!
          • bunia06 Re: 75/89 bunia06 18.05.08, 23:38
            O! Nawet do 95!
          • molowiak Re: 75/89 bunia06 19.05.08, 01:20
            w internecie, kochana, w internecie np tu
            www.bravissimo.com/products/lingerie?back=30&cup=e
            poczytaj wątek o sklepach internetowych
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=70768200
            i siostrzane forum, gdzie udziela się więcej dziewczyn o podobnych rozmiarach
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580
            • bunia06 Re: 75/89 bunia06 19.05.08, 09:31
              Dzięki wielkie!
      • natashka87 Re: 75/89 18.05.08, 16:24
        Zapraszam na LMB forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580
        Tam jest dużo dziewczyn o podobnych wymiarach i które kiedyś nosiły
        75B :)
    • agniecha55555 87/102 17.05.08, 20:09
      Jeśli można prosic rozmiar brytyjski i kontynentalny, z góry dzięki
      • molowiak Re: 87/102 17.05.08, 22:58
        ja mam podobny obwód pod biustem i najlepszy dla mnie obwód stanika to 75(ang 34)
        miseczkę spróbuj na początek brytyjskie F lub FF (jesteś na granicy rozmiarów),
        kontynentalne H
        • agniecha55555 Re: 87/102 18.05.08, 10:10
          Dzięki bardzo za porade, zbieram się na zakupy i będę próbować :)
          • agniecha55555 Re: 87/102 18.05.08, 10:12
            ale zaraz zaraz H? Ja normalnie C kupuje... kurde może cos zle
            zmierzyłam..
            • staro Re: 87/102 agniecha55555 18.05.08, 14:43
              To "H" wynika tylko ze zmniejszonego obwodu stanika, biust Ci od
              tego nie urośnie ;)
              Poza tym to jest w rozmiarówce polskiej, Molowiak poleciła Ci
              również brytyjczyki, u których ta "straszna literka" nie wygląda tak
              strasznie ;)
    • chilly_k8 74-75/102 17.05.08, 21:56
      chciałabym wiedzieć jaki rozmiar odpowiada moim wymiarom ( 74-75/102),
      szczególnie interesują mnie staniki melissy a zatem rozmiarówka kontynentalna,
      teraz noszę 80 e dla karmiących triumpha ( ze względu na brak rozmiarów) a także
      conturelle feliny 75 g, w którym czuje sie dość dobrze, ale mam wrażenie że
      biust wygląda w nim na nabrzmiały, serdecznie dziekuję za pomoc
      • molowiak Re: 74-75/102 17.05.08, 23:59
        spróbuj mniejszego obwodu - 70(32)G angielskie (kontynentalne J) lub z bardziej
        rozciągliwych staników 65H (kont. 65L)
    • chrumik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 17.05.08, 21:57
      90/112
      • chrumik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 17.05.08, 22:05
        a staniki nosze rozne,neistety,bo czasem i 80 b albo 80 c mniej
        wiecej te rejony,a moim najwiekszym problemem sa fiszbiny(druty)
        wbijajace sie w cycki:(nie wiem czy to kwestia zle dobranego
        stanika,przez to czesto nie nosze i cyc obwisl;(
        • kasiulka_d Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 20.05.08, 11:44
          Witam, wyglada na to ze w tych sprawach jestem zielona i prosze was
          o pomoc przy wskazaniu dobrego rozmiaru. Moje obecne rozmiary sa
          nastepujace: pod biustem 72; w biuscie 89. Dotychczasowy rozmiar
          zakupywany przeze mnie to 75D. Dodam ze jestem 5 mcy po odstawieniu
          dziecka od piersi i piersi sa takie lekko obwisle a lewa
          jest "troche" wieksza od prawej.
          • kasiulka_d 72 / 89 20.05.08, 11:46
            Witam, wyglada na to ze w tych sprawach jestem zielona i prosze was
            o pomoc przy wskazaniu dobrego rozmiaru. Moje obecne rozmiary sa
            nastepujace: pod biustem 72; w biuscie 89. Dotychczasowy rozmiar
            zakupywany przeze mnie to 75D. Dodam ze jestem 5 mcy po odstawieniu
            dziecka od piersi i piersi sa takie lekko obwisle a lewa
            jest "troche" wieksza od prawej.
          • agafka88 72/89 - kasiulka_d 20.05.08, 14:04
            Obwód 75 nie ma szans utrzymać piersi osoby, która ma pod biustem 72 cm. To tak jakby mając 90 cm w biodrach kupować majtki które bez rozciągania mają 93 cm :)

Tak więc na początek polecam Ci brytyjski rozmiar 65E - model miękki. Pamiętaj, ze rozmiar stanika dopasowujemy do większej piersi, mniejszą pierś co najwyżej wyrównujemy wkładką.

W wątku pierwszy dobry stanik dowiesz się, jakie modele polecane są na początek. Zajrzyj też do wątków:
            rozciągliwce i ściśliwce

duzo i małomiseczkowce
            • kasiulka_d Re: 72/89 - kasiulka_d - prosba 20.05.08, 17:33
              Moge prosic o rozmiarowke kontnentalna
              • agafka88 Re: 72/89 - kasiulka_d - prosba 20.05.08, 18:23
                co do rozmiarówki kontynentlnej, to będzie to rozmiar 65G

Tylko pamiętaj, że Melissa, ma jeszcze inną rozmiarówkę, a ja nie czuję się na tyle kompetentna, żeby coś o niej się wypowiadać
      • molowiak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 17.05.08, 23:50
        Nic dziwnego, że druty się wbijają - nosisz staniki przeznaczone na obwód o 15
        cm (!) mniejszy. Spróbuj rozmiaru 80G a pokochasz fiszbiny :)
        • molowiak 90/112 chrumik (wyżej) 18.05.08, 00:00

• chrumik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 18.05.08, 00:11
          hmm,ok tylko ze jak zakladam np 80d (wiekszych nie mierzylam)to
          jednak miseczka wydaje sie za duza(bo cycek tak prawde mowiac nie
          mam jakichs wielkich (ten obwod to kwestia tlustych plecow chyba)w
          kazdym razie cycki spokojnie sie w dloniach mieszcza;)wiec juz sama
          nie wiem;/
          • chrumik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 18.05.08, 00:15
            przepraszam za zawracanie glowy ale jeszcze zapytam o obwod pod
            biustem,czyli ten 80 jest ok moze zostac?chyba w ogole ciezko na
            wieksze trafic;)
            • molowiak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 18.05.08, 00:57
              80 może być. A jakie są objawy "zadużości" miseczek? Czy fiszbina okala całą
              pierś? Czasem jest tak jak z pomarańczą i szklanką. Jeśli spróbujesz włożyć
              pomarańczę do szklanki to nie zmieści się, ale szklanka nie będzie wypełniona.
              Jeśli weźmiesz mniejszą szklankę nic to nie da. Musisz wziąć większą szklankę. W
              przypadku stanika - miseczkę :)
              Poczytaj jak prawidłowo przymierzyć stanik
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847
              i w jaki sposób najczęściej się oszukujemy
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637
              Ja mam podobne wymiary i w odpowiednim rozmiarze fiszbiny nie wbijają mi się w
              piersi.
              • chrumik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 18.05.08, 01:06
                fiszbina zazwyczaj konczy sie miedzy cyckiem a faldem spod pachy,i w
                ciagu dnia sie przesuwa na biust i boli;/a z kolei w miseczce d
                nawet jesli fiszbina sie wbija to gora stanika odstaje tak ze mozna
                skarpete wepchac;/
                • molowiak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 19.05.08, 01:30
                  IMO - efekt pomarańczy i szklanki (taki jak opisałam wyżej) spróbuj większej
                  miseczki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka