Dodaj do ulubionych

Kusidełko 2008 - można głosować :)

02.01.09, 06:11
Zapraszam do wzięcia udziału w wyborach :-)

stanikomania.blox.pl/2009/01/Wybieramy-najbardziej-uwodzicielski-stanik-roku.html
Obserwuj wątek
    • lukrecjabo Już głosy oddane:) n/t 02.01.09, 10:12

• alex331 i już.. 02.01.09, 11:50
      Ja też już oddałam swoje głosy na Aragona turkusowego i Arabellę
      nutmeg:-)
    • kasica_k up n/t 03.01.09, 22:09

• anna-pia Re: Kusidełko 2008 - można głosować :) 03.01.09, 22:29
      byłam :)
      • sinha Re: Kusidełko 2008 - można głosować :) 03.01.09, 23:27
        byłam, zobaczyłam, głos swój oddałam. Na Eleanorkę, która to mojego kochanego
        mężczyznę kusiła oj kusiła:D
        • sylwiastka głos oddany 03.01.09, 23:33
          czekałam z niecierpliwością na ten plebiscyt i już jest!
    • azymut17 Re: Kusidełko 2008 - wątpliwości 04.01.09, 10:51
      Może zbytnio czepialska jestem, ale wydaje mi się, z socjologicznego punktu
      widzenia, że plebiscyt stał się w tym momencie nierzetelny. Uczestniczki piszą
      tam, na jakie staniki głosowały i które mają najwięcej głosów, i można to
      przeczytać przed zagłosowaniem. A udowodniono, że istnieje spora liczba osób,
      które zagłosują owczym pędem, by (nawet podświadomie) należeć do zwycięskiej
      grupy. Nie chcę tutaj nikogo posądzać o nieuczciwość, to jest taki mechanizm
      psychologiczny, o którym możemy nie mieć pojęcia. Są osoby niekonformistyczne,
      które zagłosują dokładnie odwrotnie niż większość, niekoniecznie na stanik,
      który im się najbardziej podoba, tylko na taki, który na razie wypada słabo, by
      podwyższyć jego pozycję w rankingu.

Niestety już jest za późno, by coś zmienić. Można jedynie zrobić eksperyment i
      wyciąć wszelkie komentarze pod głosowaniem i zastąpić je komentarzami staników,
      które mają najmniej głosów. Przypuszczam, że liczba głosów na nie oddanych od
      razu wzrośnie :-)

P.S. Ja swój głos oddałam, ale zastanawiam się, na ile jest on prawdziwy po
      przeczytaniu wypowiedzi pod nim.
      • sylwiastka to jest tylko zabawa... 04.01.09, 11:32
        > Może zbytnio czepialska jestem, ale wydaje mi się, z socjologicznego punktu
        > widzenia, że plebiscyt stał się w tym momencie nierzetelny.
        I co z tego...
        Wydaje mi się, że ten plebiscyt nie jest całkiem "na serio". Ankieta nie jest
        robiona w celu robienia badań socjologicznych czy psychologicznych. To jest
        coroczna zabawa, głosowanie. Nie ma tu nagród i tak naprawdę wynik można
        przewidzieć śledząc wątki poszczególnych producentów na tym forum i nie sadzę,
        aby były one jakąś szczególna niespodzianką.
        • azymut17 Re: to jest tylko zabawa... 04.01.09, 12:21
          Dlatego napisałam, że "z socjologicznego punktu widzenia".
          Może to i zabawa, a może niektórzy traktują to bardziej poważnie - przecież
          wprowadzono podział na strefy rozmiarowe. Skoro wielu forumkom zależało na tym
          podziale (chyba wysuwały argumenty, że dzięki temu wyniki będą bardziej
          miarodajne), to chyba troszkę inaczej do tego podchodzą :-)

Poza tym ja nie dokonałam żadnej poważnej analizy socjologicznej tego plebiscytu
          - za małe mam w tym kierunku kompetencje :-) To tylko drobna uwaga, może
          pochodząca za skrzywienia edukacyjnego, a może z chęci, by poznać prawdziwe
          preferencje wszystkich Biuściastych (dużo-, średnio-, i mało-).
          > Ankieta nie jest
          > robiona w celu robienia badań socjologicznych czy psychologicznych.
          Jest to jednak badanie preferencji konsumenckich, a każda ankieta, także
          niesocjologiczna i nie psychologiczna powinna spełniać pewne kryteria. Nie
          wszyscy muszą o tym wiedzieć, dlatego o tym napisałam - to może bardziej apel o
          przemyślane wypowiedzi na wszelkich forach publicznych, niż krytyka samego
          plebiscytu.
          • sylwiastka Re: to jest tylko zabawa... 04.01.09, 12:36
            nie chcialabym się wypowiadać w imieniu Kasicy, ona wie najlepiej czy jej
            zamiarem było badanie preferencji konsumenckich, czy może dobry temat na
            noworoczną notkę na swoim blogu.
            Natomiast radze jedno - trochę luzu i dystansu do siebie i innych :)Nie
            wszystko, szczególnie tutaj musi być od A do Z, zgodnie z wytycznymi socjologii,
            psychologii, astrologii czy nawet anatomii i fizjologii :)
            • kasica_k Re: to jest tylko zabawa... 04.01.09, 15:59
              Nie, nie było moim zamiarem robienie poważnego badania :) Tego się nie robi
              poprzez ankietę, w której anonimowi internauci klikają i wybierają dwa staniki.
              Ankieta jest dla moich czytelników - a ponieważ są wśród nich również sklepy i
              firmy, informacje z niej mogą dać im nieco do myślenia. Sama też jestem ciekawa,
              jakie moje czytelniczki mają upodobania. A co do oglądania wyników - pokazują
              się dopiero po kliknięciu, a komentarze chyba w dość naturalny sposób czyta się
              później, tak mi się wydaje? :)
              • azymut17 Re: to jest tylko zabawa... 04.01.09, 21:53
                > A co do oglądania wyników - pokazują
                > się dopiero po kliknięciu, a komentarze chyba w dość naturalny sposób czyta się
                > później, tak mi się wydaje? :)
                >
                No ja właśnie komentarze przeczytałam najpierw :-) Spodziewałam się w nich
                innych rzeczy, a potem już było za późno :-)
                Nie chciałam robić zamieszania z moim powyższym postem, tylko filozoficznie
                podzielić się uwagą na temat wiarygodności przyszłych wyników (może to bardziej
                pasuje na offtopy?).
      • butters77 Re: Kusidełko 2008 - wątpliwości 04.01.09, 22:13
        Hmm... Zgodziłabym się z Tobą, gdyby przy głosowaniu widoczne były wyniki (czyli
        przy każdej kandydaturze od razu słupek z procentowym udziałem głosów). Wtedy
        rzeczywiście można by się było zasugerować (pomijając fakt, że całość
        wyglądałaby dość bzdurnie:)

Ale same komentarze to moim zdaniem niezbyt duże zagrożenie. Ja osobiście
        najpierw zagłosowałam (nie rzucając nawet okiem na komentarze - bo w sumie po
        co?:), a potem - chcąc się szerzej wypowiedzieć o swoim typie - rzuciłam okiem
        na wypowiedzi innych. Nie wiem, oczywiście, w jakiej kolejności zrobili to inni
        (podejrzewam, że część nie spojrzała na komentarze w ogóle - a może nawet notki
        nie przeczytała, tylko oddała głos;)
        Przede wszystkim jednak myślę, że gdyby ktoś chciał "wyczuć nastroje społeczne"
        i zorientować się przed głosowaniem, jakie modele budzą zachwyty, wystarczyłoby
        rzucić okiem na forum;) Już sam wątek, w którym Kasica zbierała kandydatury na
        kusidełko, dawał spore wskazówki;)
        • kuraiko Re: Kusidełko 2008 - wątpliwości 08.01.09, 05:17
          oczywiście można zobaczyć bieżące wyniki ;)
          ja nie pamiętam, czy sprawdziłam przed czy po oddaniu głosu. zresztą
          byłam właściwie pewna, na jaki stanik zagłosuję, kiedy zobaczyłam
          propozycje. to że większość głosuje na to, co akurat mi się nie
          podoba, zupełnie nie miało wpływu na mój głos ;)
    • kasica_k Półmetek 08.01.09, 04:54
      Na pierwszą sondę oddano już ponad sześćset głosów! A głosowanie trwa dalej :)
      Zachęcam biuściaste, które jeszcze nie zagłosowały, do kliknięcia w swego
      wybranka :)
      • temperka kliknełam 08.01.09, 08:57
        na wrzosową antośke.
    • limonka_01 kiedy koniec? - n/t 09.01.09, 12:14
      • kasica_k Głosujemy do 15.01 włącznie 12.01.09, 04:35
        Polecam podpunkt "Do kiedy głosujemy?" ;))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka