istala pomocy- 98/79 31.07.09, 22:29 witam serdecznie wszystkie Forumowiczki. mam nadzieje, ze i dla mnie znajdzie sie ratunek. moje wymiary podane w tytule postu. borykam sie z doborem dobrego stanika- aktualnie C80- porazka , miseczka jakby za ciasna , stanik nie dochodzi do konca biustu (pod pacha), kawalek waleczka wystaje. nieestetyczne niewygodne niedobrane stracilam nadzieje, ale licze na podpowiedzi od Was. z gory dziekuje Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: pomocy- 98/79 31.07.09, 23:35 Przede wszystkim uszy do góry! :) Polskie 80C ma na Ciebie za luźny obwód i za małą miseczkę - nic dziwnego, że Ci niewygodnie. Celuj w polskie 70H lub 70I, czyli brytyjskie 32FF. Zobacz, jak taki rozmiar wygląda na prawdziwych biustach: balkonetka.pl/katalog/size/32ff Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
hania.z 83/108 01.08.09, 19:53 Witam serdecznie. Ostatnio zaopatrzyłam się w stanik Panache Tango II w rozmiarze 34G. W zasadzie leży idealnie, ale problem w tym, że nie wiem na ile standardowe wymiary ma ten stanik. Czy jeśli chciałabym kupić inny, to też w tym rozmiarze, czy może troszkę innym. Jeśli będę wiedziała jaki jest mój "regularny" rozmiar, to łatwiej będzie uwzględniać ewentualną rozciągliwość czy duże miseczki. Odpowiedz Link
bathilda Re: 83/108 01.08.09, 20:09 Panache Tango II, poza tym, że piękny nie jest, ma dość standardowe wymiary. Jest stosunkowo ciasny, więc możliwe, że część staników, które się mocno rozciągają będziesz musiała brać w 32H. Inna rzecz, że "tabelkowo" bliżej Ci do 34GG niż do 34G. A to oznacza, że po kilku tygodniach noszenia i porządnego zakładania z dokładnym wygarnianiem, z dużą dozą prawdopodobieństwa część piersi, która dotąd była rozsmarowana pod pachami wróci do miseczki. I zrobi się samoistnie 34GG a może i 34H. A jeśli przy okazji przyzwyczaisz się do dopasowanych staników możliwe, że migracja sprawi, że wygodniej Ci będzie w obwodzie 32. Tylko wtedy 32HH albo 30J. No ale to pieśń przyszłości. Jeśli w tym Tangu 34G jest Ci wygodnie to mozesz ten rozmiar uznać za "bazowy". Odpowiedz Link
hania.z Re: 83/108 01.08.09, 20:41 Dziękuję za odpowiedź. Nie spodziewałam się takiej wyczerpującej :) Odpowiedz Link
srebrno-listka 86/116 02.08.09, 11:46 Jestem w 4 mc, wcześniej nosiłam 80F, ale po tym jak schudłam, w obwodzie zrobiły się nieco przyluźne. W międzyczasie zaszłam w ciąże, i biust mi się znacznie powiększył. Stare 80F nie jest już dobre, zdecydowanie. Kalkulator Mariski podał mi rozmiar jako 75N (UK 34HH (75HH)) - czy naprawdę takiego teraz mam szukać? Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: 86/116 02.08.09, 11:55 Prawie :) Kalkulator wyliczył Ci rozmiary za małe o oczko. Celuj w polskie 75O (w zasadzie nieistniejące), czyli brytyjskie 34J (albo nawet JJ, jeśli spodziewasz się, że biust Ci jeszcze urośnie). Odpowiedz Link
bathilda Re: 86/116 - srebrno-listka 02.08.09, 19:54 Jeśli chodzi o staniki dla ciężarnych to są 2 szkoły. Pierwsza mówi, że należy zmienic stanik przy każdej poważnej zmianie rozmiaru. Druga, bardziej oszczędna, doradza przedłużki. W miarę postępów ciąży, obwód będzie Ci rósł. I nie chodzi tylko o to, że planowo powinnaś od początku ciazy przytyć jakieś 12-14 kilo ale przede wszystkim o to, że dziecko będzie Ci rozpychać żebra od środka. W efekcie obawiam się, że obwód 75 za 1-2 miesiące zrobi się niewygodny. Trudno powiedzieć, czy urośnie Ci jeszcze miseczka, części dziewczyn rośnie jeszcze na krótko przed porodem (niezależnie od tego, że wraz ze wzrostem wagi rośnie proporcjonalnie obwód "w" i "pod"). Z tego względu trudno Ci doradzić coś idealnego. Powiedziałabym, że opcja "na dziś" to jakieś 75J (brytyjskie). Możliwe do dostania, choć wybór będzie niewielki. Do tego dokup sobie przedłużkę (albo i dwie) i są szansę, że donosisz go do porodu. A po porodzie wyrzucisz przedłużki a stanik przerobisz na karmnik. Choć wtedy, kiedy piersi wypełni mleko, może być niestety za mały w misce. Jeśli nie chcesz się bawić w przedłużkę to pewnie za jakiś czas będziesz musiała kupić większy obwód. Ale ten stanik zachowaj - jeśli będziesz karmić to pewnie będzie idealny. Pozdrawiam i życzę spokojnej ciąży :) Odpowiedz Link
marteczka1982 Re: 86/116 - srebrno-listka 03.08.09, 14:25 jaki powinnam nosić rozmiar stanika? do tej pory kupowałam 90d ale chyba coś jest nie tak bo wszystko mi wypada z biustonosza. pod biustem mam 96 a w biuscie 110cm. Jaki rozmiar bylby idealny w moim przypadku? Odpowiedz Link
say.it.to.me.now do Marteczki1982 03.08.09, 14:51 Jeśli te 96 cm pod biustem zmierzyłaś bardzo ścisło i obwód 90 nie podjeżdża Ci pod kark, poprzymierzaj po prostu większe miski - 90E, 90F itd. (brytyjskie 40DD, 40E). A jeśli możesz zmierzyć się tak, że pod biustem wyjdzie Ci ok. 93 cm, dużo lepsze będzie polskie 85G lub 85H, czyli brytyjskie 38F lub 38FF. Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
srebrno-listka Re: 86/116 - srebrno-listka 04.08.09, 19:07 Dziekuje bardzo za wyczerpujące odpowiedzi :) Ruszam pewnie wkrótce na jakies stanikowe łowy ;) Odpowiedz Link
samanta-the-best 65/89 03.08.09, 15:42 już na samym początku funkcjonowania na lobby popełniłam błąd, boshhh.. zamiast na LB zapytałam o rozmiar na LMB.. heh ;) mam nadzieję, że to zostanie wybaczone, choćby ze względu na kompletny brak różnic wizualnych obu lobby :P przy moich wymiarach 65 pod i jakieś 89 w (bardziej 88/89) Say.it.to.me.now poradziła mi 60FF lub pl 60I.. może dodam na początku, że swój biust zawdzięczam sprawnym rękom chirurga plastycznego, przed zabiegiem Freye 60D były przeważnie ok, ale nie potrafiłam nosić tak cienkich staników. push up z Mileny (Lemon sorbet) był dobry w rozm 60E. także teraz piersi są bardzo zwarte, nic nie wisi itd (dlatego potrzebuję dobrego stanika, by za parę lat też nic nie wisiało za bardzo ;) ) poprzymierzałam Freye 28FF - jednak F są lepsze, w FF minimalnie koroneczka się marszczy (przymierzałam Ionę białą z czerwonymi kwiatuszkami, 60F i była ok, fiszbiny i obwód, głębokość miski itd, Maisie chyba, taka zielonkawa w kwiaty, wiosenna jakby ;) taki sam rozmiar, takie same wrażenia, Pollyanne chyba, kolor jakiś taki beżowy, jw. i chyba jeszcze Margo, w takiej niebyt ładnej jak dla mnie kolorystyce, brudnej zieleni chyba z brązem, stanowczo 60F za małe, piersi się w ogóle nie zmieściły w fiszbiny) darowałam sobie Freye, nie podchodzą mi takie staniczki nieusztywniane, źle się w tym czuję. przyzwyczajenie z czasów przed zabiegiem do poduszek powietrznych w stanikach nadal jest silne ;) mam w domu Inferno 60E - gdyby to było F (tak myślę) byłoby idealnie. obówd, fiszbiny super, miska przyciasna poza tym 65E konrada - push up ale bez poduszki, za płytka miska..F byłoby super. kupiłam 65F z Dalii (też push up, też wyjełam wkładki) - jest ok, ale pewnie po jakimś czasie rozciągnie się trochę obwód jak w Konradzie i już nie będzie taka dopasowana (pomiające w konradzie ryzyko wyjrzenia sutka ;) ) Say.. poradziła mi zmierzyć szerokość fiszbin - i w tych 3 stanikach, które na mnie dobrze leżą (inferno i te dwa ostatnie) fiszbiny mają 15 szerokości.. czyli takich poszukuję.. nie wiem natomiast, jak ocenić głębokość tej Dalii czy Inferno, które potrzebowałabym trochę większe od 60E, myślę sobie że F, dlatego po raz drugi zawracam Wam głowy heh :) bardzo podoba mi się kolekcja Mileny - ale nie wiem jakie oni mają fiszbiny w 60 (ten 60E który miałam kiedyś mial 13cm).. moze ktoś ma doświadczenia z tą firmą? czy naprawdę 60I byłoby na mnie dobre? a z panache? ehhhhh.. jak nie miałam piersi, to był problem, teraz jak mam, to też nie lepiej heh ;) Odpowiedz Link
anna-pia Re: 65/89 samanata-the-best 19.08.09, 22:20 Wiesz co, chyba lepiej zapytać na LMB, dziewczyny mają więcej wiedzy i doświadczenia - podaj linka albo skopiuj wypowiedź, ja ci niewiele mogę powiedzieć poza tym, że Panache ma szerokie fiszbiny. Miałam w ręce (ręce, bo biust nie ten) Milenę i fiszbiny miała zdecydowanie wąskie. Wyszukiwarka gazety teraz wariuje, ale jest na LB wątek o szeroko- i wąskofiszbinowcach :) Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: pod biustem 93,w biuscie122 03.08.09, 23:23 Celuj w brytyjskie 38H (polski odpowiednik, 85M, praktycznie nie istnieje). A jeśli dasz radę ścisnąć się trochę bardziej, spróbuj brytyjskiego 36J. Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
roxik100 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 04.08.09, 08:24 Witam, prosiłabym o poradę jaki rodzaj biustonosza powinnam sobie dobrać. Moje wymiary: - pod biustem 84cm, w biuście 106 cm. Obecnie najbardziej mi odpowiada Triumph 85E. Wszystkie biustonosze jak dla mnie uciekają mi z tyłu na szyję. Nosiłam też okazjonalnie M&S 85 E - też był całkiem, całkiem.... Pozdrawiam Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 04.08.09, 10:29 80E ma na Ciebie dobre miski, ale sporo za luźny obwód (dlatego podjeżdża Ci pod kark). Spróbuj polskiego 75J, czyli brytyjskiego 34G - miska będzie na taki sam wymiar w biuście, ale będzie lepiej uszyta. A ścisły obwód utrzyma wszystko w ryzach :) Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
roxik100 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 04.08.09, 10:55 dziękuję za szybką odpowiedź - chciałabym się tylko upewnić, bo ja napisałam, że mój ulubiony to triumph 85E,a Ty odpisałaś, że "80E" - czy to tylko błąd przy pisaniu, czy powinnam się kierować napisaną dalej przez Ciebie rozmiarówką jako poprawną? Chciałabym też zaznaczyć, że chyba nie mogę mieć węzszego obwodu pod biustem bo przy 85 już mi się robią bufki z ciała..... Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 04.08.09, 22:21 Tak, sorry, coś mi się pomyliło z tym 80E. Z polecanymi rozmiarami nie. Na początku noszenia ścisłego obwodu ciałko oczywiście tworzy brzydkie wałki, ale po jakimś czasie, kiedy te wałki zgarniesz do miseczek, plecy robią się gładkie. Naprawdę :) Odpowiedz Link
roxik100 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 05.08.09, 10:05 bardzo dziękuję za wiadomość - po prostu udam się do sklepu z tymi nowymi wymiarami i popróbuję..... Pozdrawiam Odpowiedz Link
circa.about Re: 83/114 04.08.09, 09:36 Mam już dwa staniki kupione w sklepie stacjonarnym po profesjonalnym bra-fittingu - obydwa w rozmiarze 32HH. Są to CK Portia (czarna z turkusową wstążeczką) oraz Freya Arabella (czarna z różem). Obydwa leżą dobrze, z tym że fiszbina w Arabelli nie dotyka w pełni mostka (choć podczas zakupów wydawało mi się, że jest ok, to dopiero po założeniu Portii widzę, jak naprawdę to przyleganie może wyglądać :). Staniki noszę od 6 tygodni i widzę, że coś zaczyna się zmieniać. Przede wszystkim obwód - z 85 zjechał na 83 (ale też mogłam początkowo się źle zmierzyc), piersi w miskach leżą dobrze, nie bułkują. Jako utrudnienie dodam, że od dwóch tygodni jestem na diecie, wiec utrata kilogramów (na razie 3) mogła ukryć migrację. Oczywiście mam zamiar dalej się odchudzać (co najmniej 10kg), więc wiem, że rozmiar moze jeszcze się zmienić. Jednak bardzo mi brakuje białego stanika, więc w związku z powyższym chciałabym go kupić przez net (wiadomo, ze taniej). Oto pozostałe rozmiary: obwód pod - 83 bez stanika na stojąco - 108 bez stanika w zwisie (plecy równolegle do podłoża) - 114 Przeczytałam wątek o pierwszych stanikach, gdzie dziewczyny raczej nie polecają tych co już mam, bo podobno ich rozmiary są niemiarodajne i niewiele mają wspólnego z tym, co faktycznie powinno się nosić. Pozdrawiam, Odpowiedz Link
jl101 76/99 04.08.09, 18:51 Z kalkulatora wynika, że 32ff, ale rio fuchsia i arabella oyster (choć nie wiem, czy tu kolor ważny) są za szerokie, mają za duże miski i co najważniejsze, ramiączka wychodzą mi z pod pach. No i teraz się zastanawiam, czy jak wezmę mniejszy obwód to miskę zostawić ff czy też ją zmniejszyć o jeden? Dodam też, że panache lily plunge leży super, co prawda zapinam się najciaśniej, więc mógłby być węższy pewnie, ale poza tym wszystko na swoim miejscu jest. Doradzicie? Odpowiedz Link
olivka_82 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 04.08.09, 20:24 Ja również proszę o pomoc. Pod biustem, mierzone na wydechu: 75 cm; obwód biustu: 89 cm, przy schylaniu 92 cm. Do tej pory kupowałam 75 B a ostatnio 80 C, ale wiem już, że to był błąd. Okazuje się, że chyba nie mam dobrego stanika :(. Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
wednesday819 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 04.08.09, 23:02 Mam pod biustem 81cm w biuście 98cm. Interesuje mnie rozmiar brytyjski i kontynentalny :) Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 05.08.09, 12:47 Brytyjski: 34E. Kontynentalny: 75E. Polski: 75F. Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html :) Odpowiedz Link
marce_lina13 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 05.08.09, 08:49 Witam! Mam ogromny problem z dobraniem rozmiaru stanika,ostatnio kupiłam sobie cztery i ddałam wszystkie młodszej siostrze bo były za małe =(. Mam ten problem od kąd urodziłam córeczkę . Korzystając z waszych wskazówek zmierzyłam się pod biustem i mam tam 80cm a obwód piersi 98cm po odjęciu wychodzi 16cm czyli powinnam nosić miseczkę D a co z obwodem pod piersiami ile powinien wynosić? Bardzo proszę o pomoc ! Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 05.08.09, 12:49 Celuj w polskie 75F, czyli brytyjskie 34E. Jeśli obwód 75 byłby za luźny, spróbuj polskiego 70H lub 70I, czyli brytyjskiego 32FF. O D zapomnij :) Odpowiedz Link
300907ania 74/102 05.08.09, 11:49 obecnie rozmiar 75C, proszę w odpowiedzi rozmiar polski i brytyjski, Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: 74/102 05.08.09, 12:53 75C jest na 92 cm w biuście! Gdzie zmieściłaś te 10 cm? ;) Jeśli pod biustem zmierzyłaś się naprawdę ścisło, celuj w polskie 70J lub 70K, czyli brytyjskie 32G. A jeśli dasz radę (bez umierania) zmierzyć się tak, że wyjdzie Ci ok. 72 cm, lepsze będzie polskie 65M (o ile gdzieś znajdziesz), czyli brytyjskie 30H (spokojnie znajdziesz). Zobacz, jak takie ,,kosmiczne" rozmiary wyglądają na prawdziwych biustach: balkonetka.pl/katalog/size Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
300907ania Re: 74/102 05.08.09, 17:29 dziękuję bardzo za odpowiedź i podane linki. Zmieściłam, ale mam teraz 4 piersi. Przytyłam ostatnio 4 kg i biust się powiększył, dlatego muszę wymienić część garderoby (bluzki koszulowe też się nie dopinają). Poszukiwania chcę zacząć znając prawidłowy rozmiar stanika, bez umierania spokojnie ścisnę do 72. Do tej pory źle dobierałam rozmiar, w związku z czym obwód szybko stawał się zbyt, luźny a cała pierś nie mieściła się w miseczce. Zakupy chcę zacząć znając prawidłowy rozmiar stanika. Pozdrawiam Odpowiedz Link
alicante28 74/96 05.08.09, 14:09 Witam, wlasciwie od zawsze mam problem z dobraniem odpowiedniego stanika. Duze piersi, waska pod biustem :( Moje wymiary to: pod biustem 74cm, w biuscie 96cm (mierzone w staniku, ktory niestety nie jest idealny) Kiedy go kupowalam wydawalo mi sie ze jest ok. (70G-Gorsenia), teraz nie lezy dobrze, ramiaczka wrzynaja sie w okolicach pach, co spowodowane jest tym, ze material jest za wysoko pod pacha, czyzby miseczka byla za duza? Zapinam go scisle, zeby trzymal biust przez co miseczki przesuwaja sie pod pachy. Fiszbiny nie okalaja idealnie piersi, sa chyba za szerko. Kiedy sie schylam piersi wychodza z miseczek, ciagle poprawiam go w obwodzie, mimo, ze jest zapiety na ostatnia haftke i w miare scisly. Prosze o rade, jaki powinnam sprobowac rozmiar, rowniez europejski. Dziekuje i pozdrawiam A. Odpowiedz Link
chomsterek Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 05.08.09, 15:13 Przyszła i na mnie pora, żeby odezwać się tym wątku. Wygląda na to, że jak wiele innych Polek, nigdy nie nosiłam właściwego rozmiaru stanika. :( Ale do rzeczy. Mój obwód pod biustem, mierzony b. ciasno i na wydechu wynosi ok. 65- 66 cm, chociaż do przesadnie szczupłych osób nie należę. W biuście było mi trudniej się zmierzyć, nie byłam pewna jak luźno powinnam przytrzymywać miarę. W staniku obwód mojego biustu wyniósł jakieś 84,5 - 85 cm, bez stanika - ok. 86 cm, a mierzony w pochyleniu 90,5 cm. Obecnie noszę "nieśmiertelne" 75 C i fatalnie się czuję w tym rozmiarze. Miseczki na pewno są za małe a obwód za luźny - stanik podjeżdża do góry, muszę go stale poprawiać, ramiączka wpijają się w ciało. Kształt mojego biustu jest typowo "kroplowaty", jakiś czas temu sporo schudłam, do tego często sypiam na brzuchu, a wiadomo jak to może wpłynąć na piersi. :( O ile dobrze pamiętam, nigdy nie nosiłam stanika z fiszbinami - zawsze mnie coś kłuło, podciągało się, wypadało czy robiły się "buły" pod pachami. Mam nadzieję, że któraś z Was pomoże mi ustalić właściwy rozmiar (zależałoby mi również na polskiej rozmiarówce) oraz pomoże rozwiać pewną wątpliwość: czy na taki "spłaszczony" biust jak mój będą odpowiednie modele miękkie? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 05.08.09, 15:27 Ał! 75C jest na ok. 82 cm pod biustem... Nic dziwnego, że nie jest Ci wygodnie ;) Na pewno powinnaś spróbować obwodu 60 (brytyjskie 28). Miseczkę trudniej wywróżyć, bo Twój biust jest nietabelkowy, skoro uszyte na 92 cm w biuście 75C jest za małe na Twoje 85-86 cm (pomiar w pochyleniu nie jest tu w zasadzie istotny). Czy wszystkie 75C są na Ciebie za małe, czy tylko jakiś jeden konkretny model? Zacznij przymierzanie od polskiego 60H i zwiększaj miseczkę, aż będzie dobra (po porządnym wygarnięciu piersi spod pach). Ze staników brytyjskich zacznij od 28F. Najlepiej przejdź się do dobrego sklepu z bielizną, gdzie ktoś, kto zna się na rzeczy, dobierze Ci odpowiedni rozmiar. Jeśli nie masz takiej możliwości, zamów sobie ze sklepu internetowego kilka modeli w różnych rozmiarach i odeślij te niepasujące. Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html I tak, Twój biust jak najbardziej może dobrze wyglądać w miękkim staniku, tylko nie w każdym - musisz znaleźć odpowiadający Ci fason. Powodzenia :) Odpowiedz Link
chomsterek Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 05.08.09, 15:47 say.it.to.me.now napisała: > Ał! 75C jest na ok. 82 cm pod biustem... Nic dziwnego, że nie jest Ci > wygodnie ;) > > Na pewno powinnaś spróbować obwodu 60 (brytyjskie 28). Miseczkę > trudniej wywróżyć, bo Twój biust jest nietabelkowy, skoro uszyte na > 92 cm w biuście 75C jest za małe na Twoje 85-86 cm (pomiar w > pochyleniu nie jest tu w zasadzie istotny). Czy wszystkie 75C są na > Ciebie za małe, czy tylko jakiś jeden konkretny model? Myślę, że może być to kwestia modelu. Obecnie noszę coś podobnego do Triumph Doreen, tyle, że dół miseczki składa się z jednego kawałka materiału. Model typowo "babciny", bez fiszbinów. Kupiłam go, bo straciłam nadzieję na to, że dostanę stanik w odpowiednim dla mnie rozmiarze, a w ten jakoś udawało mi się wcisnąć (przy czym słowo "jakoś" ma tu kluczowe znaczenie). Przymierzałam niedawno stanik jednej z polskich firm (nie pamiętam nazwy) również w rozmiarze 75 C (tyle, że z fiszbinami) i miseczka odstawała górą. W szafie mam też otrzymany w prezencie fiszbinowiec w rozmiarze 75 E i w nim się dopiero "topię". Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 05.08.09, 16:27 Tak czy inaczej musisz po prostu przymierzać i przymierzać, aż znajdziesz dobry rozmiar i fason. Warto nosić staniki z fiszbinami, bo dają one lepsze podtrzymanie biustu. Odpowiedz Link
chomsterek Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 05.08.09, 19:39 say.it.to.me.now napisała: > Warto nosić staniki z fiszbinami, bo dają one lepsze podtrzymanie > biustu. Taki właśnie mam zamiar. Serdeczne dzięki za pomoc! Odpowiedz Link
gusi-a29 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 05.08.09, 16:02 Pomocy. Zazwyczaj noszę stanik w rozmiarze 65DD 65E ewentualnie 70 D .Pod biustem mam 69 cm,w biuście 88 cm.Niby wszystko jest ok, rozmiary pasują, ale nie czuję sie dobrze ze swoim biustem. Noszę miękkie staniki, żeby biust wydawał się deczko mniejszy. (Jestem bardzo niska )Biust mam obwisły niestety mimo tego że mam 29 lat i nie mam dzieci... Czy macie dla mnie jakieś rady??? Odpowiedz Link
roza_am Re: gusi-a29 06.08.09, 23:03 Faktycznie, wygląda na to, że prawidłowo dobrałaś rozmiar (to 70D to zapewne w ściśliwcach?). Czy możesz napisać dokładniej jakiej porady potrzebujesz? Na czym konkretnie polega problem z Twoim biustem/stanikami? Odpowiedz Link
justy-na337-0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 05.08.09, 20:25 Witam, zmierzyłam się i podaję moje wymiary: pod biustem mam 74 cm, w biuście w staniku 100. szukam stanika z polską rozmiarówką. Jestem mamą karmiącą z ustailizowaną laktacją. Błagam pomóżcie znaleźć i odpowiedni rozmiar. Justyna Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 05.08.09, 21:04 Z polskich staników powinnaś nosić mniej więcej 65L albo ścisłe 70I/J. Z brytyjskich celuj w 30GG lub ścisłe 32FF. Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
wednesday819 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 05.08.09, 21:43 Chciałabym zapytać o rozmiar w imieniu mojej przyjaciółki :) ma 82cm pod biustem i 105cm w biuście. Również prosimy o rozmiar zarówno polski jaki i brytyjski :) z góry wielkie dzięki :) Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 06.08.09, 00:14 Polskie 75I lub 75J, czyli brytyjskie 34FF lub 34G. Obstawiam te większe rozmiary - nawet jeśli na początku miseczki będą trochę za duże, to dobrze - biust spod pach będzie miał dokąd migrować :) Odpowiedz Link
lukrecjabo 69/87 i 85/108 06.08.09, 08:04 Witam:) Oj dawno mnie tu nie było:) Dorwałam kolejne dwie dusze do ostanikowania, czy mogę prosić o pomoc w dobraniu rozmiaru polskiego i brytyjskiego? Z góry dzięki, wiem, że na Was można liczyć:) Jedna z koleżanek ma wymiary 69/87 i jest bardzo szczupła. Nosiła wcześniej ...75B. Druga koleżanka ma wymiary 85/108 i według mnie to swobodnie mogłaby nosić obwód 75 (dałam jej do przymierzenia mój stanik 75HH, obwód był dobry, tylko miski za duże). Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: 69/87 i 85/108 06.08.09, 11:02 Dla 69/87: polskie 65E lub 65F, czyli brytyjskie 30DD. Jeśli jest bardzo szczupła, to myślę, że nie ma sensu zaniżać aż do 60tki (o ile to 69 cm pod biustem jest mierzone naprawdę ścisło). Dla 85/108: polskie 75K, czyli brytyjskie 34GG. Odpowiedz Link
lukrecjabo Dziękuję bardzo:) 06.08.09, 11:16 Jest mierzone ścisło, bo sama wczoraj na nich pomiaru dokonywałam:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
agateklwow Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 06.08.09, 12:04 Witam Panie! Poleciła mi to forum kolezanka,czytam i wreszcie wiem,ze normalna jestem. Pod biustem na wydechu mam 70 cm, biust 95 cm. Narazie najlepszy biustonosz to z Triumpha Elastiform 75d,miseczkiprawie dobrze,ale zaluzno pod biustem,a w 70 było mocno za ciasno.Mam odrobine większą prawą piers.Pięknie poproszę o właściwe wymiary na ten model:-))) Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 06.08.09, 12:16 A z jaką miską mierzyłaś tę 70tkę? Bo jeśli też D, to nic dziwnego, że wydawało Ci się ciasno - miska była za mała i piersi ciągnęły obwód do przodu. 75D jest na 94 cm w biuście, a 70D - na 89 cm. Powinnaś nosić polskie 65I, czyli brytyjskie 30FF. Na stronie Triumpha wychodzi, że u nich będzie to 65G, tylko zdaje się, że oni takich rozmiarów nie produkują :) Ale niech Ci nie będzie szkoda Triumpha - oni szyją staniki rozciągliwe, kiepskiej jakości. Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
agateklwow Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 06.08.09, 13:56 Dokładnie tak jak piszesz,mierzyłam to,w czym mi nie wypływało,a i tak było "duszące".A Triumf wolałam,niz bazarowe,co po 3 praniach mogłam się nimi owinąc,a do wprawy w regulowaniu długosci ramiaczek doszłam,ze nie widac,ze nie oryginalnie szyte:-))) Wyliczył mi podobnie kalkulator,ale wolałam się upewnic. Piękne dzięki. Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 06.08.09, 14:59 Są na świecie inne marki niż Triumph i Bazar ;) Powodzenia w szukaniu ideału! Odpowiedz Link
olivka_82 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 06.08.09, 12:33 Proszę o odpowiedź na moje zapytanie. Jakoś zostałam pominięta :( Ja również proszę o pomoc. Pod biustem, mierzone na wydechu: 75 cm; obwód biustu: 89 cm, przy schylaniu 92 cm. Do tej pory kupowałam 75 B a ostatnio 80 C, ale wiem już, że to był błąd. Okazuje się, że chyba nie mam dobrego stanika :(. Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 06.08.09, 12:55 75 i 80 to dla Ciebie za luźne obwody. Celuj w polskie 70D lub 70E, czyli brytyjskie 32D lub 32DD. Jesteś pomiędzy rozmiarami, ale obstawiałabym te większe - na początek dobrze mieć troszkę za duże miski, żeby piersi spod pach miały dokąd migrować :) Przeczytaj też to: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
olivka_82 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 06.08.09, 13:51 Dziękuję ślicznie ;) Odpowiedz Link
agasobczak Re: Karmiąca 06.08.09, 17:05 Matko.. mam juz ustabilizowana laktacje. Kilka mieisęcy temu prosiłam o wymiary i podano mi (bardzo słusznie - 75G - nosze obecnie Meliisse F - choc juz widze ze chyba powinan byc E ... :( Mam asymetrie - bo w F lewa jest ok ale prawa tylko "napełniona mlekiem" :) Dzis zmierzylam sie na nowo - 75 pod biustemi 96 w biuscie. No i moje pytanie drugie... Przymierzalam dzis super stanik - NATURANY - 75 D ... Pani uparcie twierdzial ze rozmiarowka zaczyna sie od 75 (spradwzilam na stronie - niestety tak) ale stanik byl super! Taki jak byc powienien. Melissa mnie jakos rozczarowala. Ale coz z tego... jesli rzeczywiscie jest od 75 a ja tam moge wlozyc (pod biust) z dwie rece i karmic nie odpinajac ramiaczek :( Cholerka... czy ktos zna staniki PODOBNE do tych z naturany ale wezsze ??? 70??? 65??? No jaki MAM teraz numer??? 70 E??? Dobrze mysle??? Dzis bym weszla w Meliise 70 ... Ale jak juz pisalam jakos mi ten material nie lezy. gdzi ejeszcze mozna kupic normlane staniki do karmienia - nie WORKI!!! Odpowiedz Link
dorisek-15 72/93 07.08.09, 11:09 Pod biustem mam 72 cm bardzo ściśle mierzone, a w biuście luźno 93 cm. Na przykład rozmiar 65 D jest dla mnie za szeroki pod biustem i trochę za mały w misce. Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: 72/93 07.08.09, 11:36 65D jest na 84 cm w biuście - nie może być ,,trochę" za małe :) Ze ścisłych staników celuj w polskie 65H, czyli brytyjskie 30F. Troszkę zaniżyłam względem tabeli rozmiarów, bo może jesteś nietabelkowa, skoro w ogóle dałaś radę założyć to 65D ;) Nie radziłabym zaniżać obwodu aż do 60tek - może akurat ten model, który mierzyłaś, był wyjątkowo luźny. Odpowiedz Link
szafqa 79/105 07.08.09, 11:56 Moje obecne wymiary to 79/105. jestem w 9 miesiącu ciąży i chcę kupić karmik. Wiem, ze w takim przypadku trudno doradzać, bo wszystko jest względne, ale pomóżcie... Przed ciążą miałam wymiary 71/97 - nosiłam poly 65G i było w porządku. Teraz mam retro 70G i obwód jest ok, miseczka trochę za mała. Mam też effuniaka 70GG, noszę go z przedłużką. Ale ciasno mi w nim już i w obwodzie i w miseczce. Żebra sporo mi się rozeszły i liczę, że wrócą do poprzedniego wymiaru, więc powinnam celować w 65, tak? W tej chwili mam różnicę w obwodzie i w biuście 26cm, więc gdym chciała kupić jakiś karmik z melissy, to: -wg ich tabelek powinnam wybrać miseczkę G, -na obwód rzeczywisty sprzed ciąży - miseczkę J -na obwód 65 - miseczkę L i co zrobić? ale to chyba niemożliwe, żebym potrzebowała aż miseczkę L.... przecież jak zejdą mi się żebra, to obwód biustu też się zmniejszy, tak? a gdyby mi ktoś jeszcze poradził jaki rozmiar freyi wybrać to byłabym zachwycona. bo hot milki nie dla mnie, tak? Odpowiedz Link
agasobczak Re;75/96 ponawiam prosbe :) 07.08.09, 14:37 Matko.. mam juz ustabilizowana laktacje. Kilka mieisęcy temu prosiłam o wymiary i podano mi (bardzo słusznie - 75G - nosze obecnie Meliisse F - choc juz widze ze chyba powinan byc E ... :( Mam asymetrie - bo w F lewa jest ok ale prawa tylko "napełniona mlekiem" :) Dzis zmierzylam sie na nowo - 75 pod biustemi 96 w biuscie. No i moje pytanie drugie... Przymierzalam dzis super stanik - NATURANY - 75 D ... Pani uparcie twierdzial ze rozmiarowka zaczyna sie od 75 (spradwzilam na stronie - niestety tak) ale stanik byl super! Taki jak byc powienien. Melissa mnie jakos rozczarowala. Ale coz z tego... jesli rzeczywiscie jest od 75 a ja tam moge wlozyc (pod biust) z dwie rece i karmic nie odpinajac ramiaczek :( Cholerka... czy ktos zna staniki PODOBNE do tych z naturany ale wezsze ??? 70??? 65??? No jaki MAM teraz numer??? 70 E??? Dobrze mysle??? Dzis bym weszla w Meliise 70 ... Ale jak juz pisalam jakos mi ten material nie lezy. gdzi ejeszcze mozna kupic normlane staniki do karmienia - nie WORKI!!! Odpowiedz Link
pampleluna 83/101 07.08.09, 19:10 chyba mi coś poemigrowało bo kiedyś miałam 88/99 z tego co pamietam, właśnie mam zamiar dokonać zakupów, aktualnie noszę freyę 34F lub 34E, więc w jakie celować teraz? Odpowiedz Link
say.it.to.me.now do Pampeluny 07.08.09, 20:20 A jak te Freye leżą i który rozmiar lepszy? Odpowiedz Link
pampleluna Re: do Pampeluny 07.08.09, 20:57 rio 34e, polyanna 34f i jakies ciut za luźne pod biustem mi się wydają bo zaczęłam się na ostatnia haftkę zapinac, moze się tylko rozciągneły? Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: do Pampeluny 08.08.09, 23:59 Jeśli obwód 34 wydaje Ci się za luźny, spróbuj 32G (polskie 70J). Odpowiedz Link
innanatalia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 07.08.09, 23:58 Dzieki Bogu ze jestescie mam 20 lat wstyd sie przyznac ale nie umiem kupic sobie stanika albo mi piersi wylatuja przy bieganiu i schylaniu sie albo miski sa tak wykrojone ze moje piersi wygladaja jak dwa balony z woda. Zacznijmy od tego ze nosze rozmiar aktualnie UK 36C /Europejski 80 C to pierwsza informacja druga jest tak ze zmierzylam sie wg opisanej zasady i pod biustem na wdechu mam 80cm a obwód w biuscie 98 cm nie chce tego aby moje piersi sie znieksztalcily chociaz nie wiem czy to prawda ze przez nie odpowiedni stanik tak sie dzieje. Poprosze jezeli to nie problem o wymiary brytyjskie i polskie dziekuje bardzo pozdrawiam Natalia Odpowiedz Link
salma75 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 41 08.08.09, 00:12 Odpowiedziałam Ci w poprzednim Twoim wątku. Tu jest kalkulator: www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/ Zmierz się, wpisz wymiary, odczytaj rozmiar. Odpowiedz Link
asiula.4 70/93 08.08.09, 17:00 Pod biustem mierzone bardzo ciasno. Przy okazji mam pytanie, w jakim sklepie internetowym znajde "lozkowy" push-up w moim rozmiarze oraz dobrze dobrany stanik na codzien. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
say.it.to.me.now Re: 70/93 09.08.09, 00:03 Celuj w polskie 65H lub 65I, czyli brytyjskie 30FF. Puszapa szukaj raczej w polskich sklepach (tam jest ich więcej), a pozostałych staników - w zagranicznych (tam jest zazwyczaj taniej). Sklepy znajdziesz np. tu: stanikowe-sklepy.blogspot.com/ forum.gazeta.pl/forum/w,50580,75038938,75038938,SKLEPY_INTERNETOWE_LINKI.html?wv.x=0 Odpowiedz Link
waganiemama 72/87 08.08.09, 21:45 Drogie Biusciaste, pomozcie! :-) Troszke bedzie dlugi post, ale musze przedstawic szczegoly. Jestem zwolenniczka prawidlowego doboru stanika i popieram bardzo to lobby. Niestety sama z soba mam problem. Bylam kiedys na 'profesjonalnym' dobieraniu biustonosza w jednym ze sklepow w W-wie. Rozczarowanie wielkie. Wprawdzie trzymalam sie zalecen i nosilam to nieszczesne chomato jakis czas, ale bylo tak niewygodnie, ze sie poddalam. Otoz pani dala mi bodajze 70 albo nawet 65E - z tym, ze dodatkowo jeszcze zwezane w obwodzie. To byl koszmar! Nie moglam oddychac, a po paru godzinach mialam na ciele sine pregi od wrzynajacego sie obwodu. Kiedy probowalam reklamowac, pani sprzedawczyni stwierdzila, ze 'tak ma byc i taka widac mam urode, ze mi sie na ciele odbija'. To bylo chore. Zrezygnowalam z 70 na rzecz wygodniejszej 75D. Jednak od tamtego czasu sporo schudlam i wymiar mam teraz taki jak w tytule postu (poprzedzniego nie pamietam, ale byl ponad 75 chyba). Obecnie nosze 70D, ale... nie do konca mi jednak pasuje - wychodzi mala bulka pod pacha z reguly. Nie wiem, jak mam zwiekszyc miseczke? Probowalam DD - wtedy jest OK pod pacha, ale znowu mam wtedy pomiedzy biustem i dolna fiszbina niewypelnione miejsce, tak ok. na grubosc palca. Moze odpowiedniejsza bylaby miseczka E? (niestety nie znalazlam do tej pory). Na pewno nie bede zmniejszac obwodu do 65, bo moja 'scisliwosc' jest ZADNA, jestem teraz naprawde chuda i na klatce same zebra - nie ma co sciskac! Poza tym mam dosc szeroka klatke i szeroko rozstawione piersi, a w biustonoszach 65 miseczki sa decydowanie zbyt blisko siebie jak na moja budowe. Bede wdzieczna za porady!!! Odpowiedz Link
madzioreck 72/87 waganiemama 10.08.09, 23:30 Cóż, stanikologia to sztuka, a nie nauka ścisła :) Nie może być tak, że nie możesz oddychać, albo że coś Cie uciska. Naturalne jest, ze jeśli np. nosiło się dużo za luźne staniki, to po przesiadce na dopasowany obwód można odczuwać można ten obwód wyraźnie czuć na ciele, ale bez dyskomfortu typu ból i pręgi. Nie mówię o zwykłych śladach takich jak po majtkach czy pasku od spodni. Spróbuj, przymierzając staniki, najpierw dopasować sobie obwód. W każdym modelu może być inaczej - nie ma jedynego słusznego rozmiaru. Jest tabela i rzeczywistość :) Czyli robimy tak: zakładamy stanik miseczkami do dołu i zapinamy stanik. To jest taki test, co powoduje, że obwód jest tak ciasny, czasem jest to spowodowane za małymi miseczkami. Jak dobierzemy nieduszący obwód, szukamy odpowiedniej miseczki (najlepiej w ramach jednego modelu oczywiście, ja noszę 3 rozmiary obwodów i wszystkie są OK). Wg tabeli wychodzi 70C lub 65DD brytyjskie, odpowiada to polskiemu 70B/C lub 65E/F. Nie napisałaś, którą rozmiarówkę mierzyłaś. Proponuję, jeśli masz możliwość kupować stacjonarnie, po prostu mierzyć i sugerować się bardziej swoimi odczuciami i tym, jak stanik leży, a nie tyle cyferkami określającymi rozmiar. Ja mam taki zestaw np.: 70HH, 70J, 75H,80G, 75J. Mierzyć, mierzyć, mierzyć. Odpowiedz Link