Gość: paulina Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.10, 20:25 jestem cały sercem za naszym ukochanym ksiedzem Kazikiem!To niesprawiedliwe zeby przez głupiego Kubiaka go nam zabrano!To ksiadz z prawdziwego powołania!Dzis byłam na jego mszy i złożyłam tak jak inni parafianie podpis pod petycja!Módlmy się o to aby sie nam udało i zeby pozostał z nami!Bo juz nigdy w naszej parafi nie bedzie takiego drugiego Ks.Kazika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakręcona Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.10, 20:46 Czy Wy nie rozumiecie biskup nie ma w planach przenosić księdza Kazimierza. Ktoś zapewne źle usłyszał połączył jakieś 2 fakty i wyszła plotka. Też nie chcę aby go przeniesiono bo dobry z niego człowiek i swoją postawą pokazuje księdza pokornega. Idzie za przykładem Jezusa. Ale jeżeli jest taka wolą Boga a nie widzimisie Biskupa pozwólcie mu odejść na inna parafię aby i tam mógł czynić dobro dla innych a nie tylko dla Was. Nie bądźcie samolubni. Również może się okazać, że przyjdzie podobny w naśladowaniu Jezusa ksiądz i nie będzie to Wojciech i potem zrobi się Wam głupio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka do zakręcona IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.10, 20:51 Jeśli chodzi o dowód czy ks. Kubiak był wczoraj na mszy, to zdjęć chyba nikt nie robił, ale osobiście go widziałam na mszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakręcona Re: do zakręcona IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.10, 21:00 Mogły być inne przyczyny bycia ks. Kubiaka na mszy nie tylko sprawdzenie czy na parafia się nadaje dla Korzeniaka. Jeżeli ksiądz Kazimierz odejdzie z parafii i przyjdzie Korzeniak przyznam się do tego, że nie miałam racji. Jednak nikt nie ma takiej władzy nawet Kubiak aby takie coś zrobić. Gdyby mógł to by już teraz na kolejny rok by chciał aby u Józefa Korzeniak został ale Biskup inaczej zadecydował co świadczy, że Kubiak nic nie może. Nie chce nikogo bronić tylko staram się to jakoś wyjaśnić na chłopski rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyga Re: do zakręcona IP: *.cdma.centertel.pl 21.04.10, 19:47 Koleżanko - Kubiak jest dziekanem, a to oznacza że ma " jakąś" władzę. Jeżeli odpala odpowiednie kwoty do Pelplina to nikt go nie ruszy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: catarsis Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.10, 20:53 Kubiak ręce precz od ks. Kazika. Chciałbym Cię widzieć chociaż raz na mszy w intencji ojczyzny przy okazji świąt narodowych w par. św. Andrzeja Boboli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kam Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.10, 21:41 ks.Wojciech był zagrożenim dla Kubiaka dlatego się go pozbył ,był duża konkurencją a takich sie nie trzyma lepij mu coś innego poszukać i z głowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.10, 21:42 Bo co komuś przeszkadza ksiądz proboszcz czy ktoś zazdrości że ten ksiądz jest taki dobry a nie jak inni księża w Świeciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykorzeniak Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.10, 22:05 Jestem za jak najbardziej mszą poparcia w niedzielę! Zaproście też swoich znajomych! A jak nam zmienią proboszcza, to będziemy dawać na tacę po groszu (1gr), nie więcej! Nie będzie pan Korzeniak kupował sobie butów za 2 tysiące i smażył się w solarium za nasze pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykorzeniak Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.10, 22:16 Jestem jak najbardziej za mszą poparcia w niedzielę! Zaproście też swoich znajomych! A jak nam zmienią proboszcza, to będziemy dawać na tacę po groszu (1gr), nie więcej! Nie będzie pan Korzeniak kupował sobie butów za 2 tysiące i smażył się w solarium za nasze pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Parafia za wodą IP: 83.238.157.* 20.04.10, 22:19 Zastanawiam się czy wierzymy w Boga czy w księży tych nieudaczników.W Józefa to żaden nie potrafi przemówić do 'owieczek',ale o pieniądze od 'owieczek'wołać to każdy potrafi - szkoła mistrza Kubiaka,zawsze żebrał.A marmury to w muzeum ,....kościół niech będzie kościołem !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miras Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 00:29 Precz z Kubiakiem, mącicielem wszystkich parafii świeckich i jego lafiryndą!!! Jeśli tak bardzo zależy mu na usunięciu księdza Kazimierza i oczernianiu go, to parafianie na pewno z wielką chęcią podpiszą się pod petycją za odwołaniem jego osoby i z pewnością lista ta będzie o wiele dłuższa. Ksiądz Kazimierz jest według mnie wspaniałym duszpasterzem i jednym z nielicznych księży, którzy nie prowadzą podwójnego życia. Ponadto pieniędzy nie ,,wynosi'' z kościoła na własne potrzeby czy przyjemności, a wręcz przeciwnie inwestuje w parafie, czego trudno nie zauważyć. Natomiast Kubiak mając ,,kuzynke'' u swego boku ma większe potrzeby i wydatki ponieważ utrzymanie każdej ,,damy'' wiąże się z kosztami. Chcemy, aby ks. Kazik został w naszej parafii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAAA Re: Parafia za wodą IP: 83.244.104.* 21.04.10, 06:59 Czytam te wpisy i oczom nie wierze. Obrona ks. Kazimierza czy kazdej innej osoby powinna byc merytoryczna, a tu sprowadza sie do wylewania pomyj na inne osoby.Nie znam dobrze ks. Grajewskiego i trudno wyrazac mi o nim opinie. Jesli parafianie Go bronia to zakladam, ze spelnia ich oczekiwania. Jednak w przedstawianych tu argumentach czytam tylko ( albo prawie tylko ) o chrztach czy slubach, ktorych nie chcieli udzielic ksieza w innych parafiach a ks. Kazimierz udzielil. Jest prawo koscielne ( nie wszystko mi sie w nim podoba ) i jak kazde inne prawo powinno byc przestrzegane. Osaszajac ks. Kubiaka znowu wiekszosc patrzy jednostronnie. Nikt nie moze zaprzeczyc Jego dzialaniom i staraniom w kwestii budowy kosciola na Mariankach.Oczywiscie pracowali parafianie, fachowcy z takiej czy innej dziedziny ale caloscia prac kierowal, zarzadzal proboszcz. Teraz zabiega o wlasciwy wystroj kosciola - to zle? ks. Korzeniak nauczyl wielu mlodych ludzi wielu dobrych rzeczy. Tez warto o tym pamietac. Niestety ciagle nie umiemy dyskutowac na argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 09:10 Znam osobiście księdza proboszcza jak i ks. Korzeniaka. I na żadnego z nich nie mogę żadnego złego słowa. ks. Proboszcz jest bardzo życzliwym człowiekiem, natomiast ks. Korzeniak wnosi dużo nowych pomysłów. I muszę zgodzić się z którymś z przedmówców, że ksiądz Korzeniak naprawdę przydał by się w przechowie, tam naprawde msza jest na tragicznym poziomie, katastrofa, przydał by sie ktoś taki jk ks. Korzeniak. CHCEMY KORZENIAKA W PRZECHOWIE!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.10, 10:03 To se go wezcie a od St.Fary i Kś.Kazimierza .... won, precz.... itd........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikary Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 21.04.10, 12:09 P.S. A co do ks. Korzeniaka - to żadna parafia w Świeciu nie mogła pochwalić się takim wystrojem kościoła ,jak parafia Św. Józefa. Dzięki ks.Wojtkowi K. było tu sporo osób spoza parafii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.10, 10:16 ale go tam nikt nie przydzieli bo ksiadz z przechowa ma takie plecy ze szkode gadac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 10:15 Bardzo podoba mi się pomysł, żeby na znak solidarności z księdzem proboszczem iść na niedzielną mszę o 11. Myślę, że to najbardziej wymowna forma protestu przeciwko jego odwołaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 11:11 jestem za tym, aby w niedzielę na godz. 11 jak najwięcej ludzi przyszło na mszę, pokażmy ilu nas jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikary Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 21.04.10, 11:56 Ludzie, czy Was konkretnie po........ło?; sami robicie ks. Grajewskiemu koło pióra - było nie było, Prawo Kanoniczne obowiązuje każdego księdza, Wy po prostu podajecie przykłady, które pomogą przenieść ks. Grajewskiego do innej parafii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madox Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 21.04.10, 13:25 Heh to przecież jasne,że ludzie tworzą kościół.Nikt nikogo na siłe nie pcha do tego czy tamtego kościoła.Na marianki nie należę ale byłem dwa razy i szczerze powiem,że kościół jest zaniedbany.Do tego to spojrzenie na człowieka przy zbieraniu na ofiarę...(by mogli jeszcze zdjęcie zrobić) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 21.04.10, 15:07 Jeśli to prawda, że to sprawka proboszcza z Marianek to juz naprawdę mnie nic nie zdziwi.... Mam nadzieję, że Bóg zainterweniuje i proboszcz Fary zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 17:00 Ludzie, czas się zatrzymać, czy to sąsiedztwo ze Szpitalem Psychiatrycznym tak na was działa.Może trzeba zwiększyć ilość miejsc i otoczyć opieką specjalistyczną to i coś dobrego z tego wyniknie bo personel..szpital zarobi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 17:18 Zgadzam się z wieloma wypowiedziami, ale zdecydowanie nie z wszystkimi.Jednego jestem pewny nie wypowiadam się jeżeli nie mam wiedzy i nie znam sprawy a tym bardziej nie można krzywdzić ludzi oskarżeniami.Czy nie warto powiedzieć o dobrych rzeczach. Byłem w szoku widząc fragment przepięknej mozaiki w kościele na Mariankach, witraże, a wypowiedź,że kościół jest zaniedbany z takim wystrojem chyba o czymś mówi.A co do ks. proboszcza na Mariankach to miałem okazję osobiście z Nim rozmawiać i być świadkiem rozmowy to naprawdę zazdroszczę parafianom,że macie takiego mądrego,dobrego,rozmodlonego księdza.I Bogu za to dziękujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l.skywalker Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.10, 17:48 jeżeli twierdzisz że taki dobry mądry i rozmodlony to dlaczego tak się "prowadzi" z panią Ż? I to publicznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 21.04.10, 19:26 Tak się składa że miałam do czynienia wszystkimi trzema księżmi.Moje przemyślenia są następujące.prawdą jest że x.Korzeniak dbał o wystrój kościoła to trzeba mu przyznać ,ale orientuję się też ile pieniędzy to kosztowało .żadnej parafii w Świeciu na to nie stać.Jest młody pełen pomysłów ale w obyciu międzyludzkim jeżeli mu na kimś ,nie zależy lub nie czerpie z niego korzyści to wychodzi jego wredna natura.Niestety dla nic nie znaczących stać go tylko na lekceważenie i pogardę.Natomiast ksiądz Kubiak jest niezwykle inteligentną bestią ,jest elokwentny i przebiegły.Pomyślcie jakim trzeba być księdzem, żeby przez tyle lat wmawiać ludziom że pani Ż to jego kuzynka? i śmiać się tego....ile w tym ironii!.Natomiast ksiądz Kazik to dusza człowiek ! przy jego garstce parafian (ok1200) potrafił odnowić starą Farę ,zadbać o plebanię i wypielęgnować otoczenie wokół kościoła.To teraz pomyślcie?....ile parafian ma Kubiak//? pewnie parę tysiączków!...ile lat buduje tę parafię?,,,na moje to parafia powinna już wyglądać jak wspaniała bazylika,,,,a ludzie zachwycają się witrażem,,,,,owszem jest piekny ale z jego dochodami to nie za wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BoBo Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.10, 14:45 Niech cię na zmyli rozmodlona twarz KUBIAKA to ;aktor: wprawdzie kiepski ale zawsze na prowincji wystarczy żeby zmyli wiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gostek Re: Parafia za wodą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.10, 18:06 Jest takie stare powiedzenie-Diabeł w ornat się przebrał i na nieszpór ogonem dzwoni.Oj dzwoni On dzwoni i to od wielu lat na tym ziemskim szatańskim poligonie jakim jest Świecie. "Pomidorek wielbiciel małych dziewczynek /"Mów mi Lodek"/ Afrykański Buhaj,Który po spłodzeniu 2 dzieci na plebanii został "karnie przeniesiony???!!!' z miasta Ś na wioskę Ś i dalej ku zgorszeniu wiernych Hostię bierze w swe niegodne ręce.Dalej-Arek Bawidamek niejednej wiernej pozwolił odkryć swą seksualność.No i KUBIAK ani ksiądz ani Pan- wieloletnia obraza uczuć wiernych za sprawą związku hetero z panią [?]Ż.Kończąc tę iście kurialno-szatańską wyliczankę nie sposób pominąć Wojciecha K "załatwiającego" sobie w sposób niegodny proboszczostwo w Starej Farze.Czy Biskup Szlaga i jego współpracownicy nie widzą od lat jak KoŚciół Świecki toczy zaraza poróbstwa, żadzy pieniądza,braku szacunku dla parafian?Na tym smutnym tle, osoba Księdza Kazimierza,który walczy i porafi zwycięzać swe jakże ludzkie słabości, jakimś promieniem nadzieji ze w Kościele są Duszpasterze to pierwotne posłannictwo pierwszych Chrześcijan-MIŁOSCI BOGA I LUDZI.Dziekujemy Ci, Ksieże Kaziku za tyle lat tak wspaniałej posługi duszpasterskiej,mamy gorąca nadzieje że złe wichry ominą Ciebie iTwój Kościół "Nad Wodą".Niezawodnie przybądżmy na mszę w niedzielę o godz.11 swą obecnością zamanifestujmy zdecydowne poparcie dla Naszego Proboszcza!!!!!!!!!Jak powiedział "były klasyk"-byt kształtuje świadomość-w przypadku złego obrotu spraw nie pozostaje nam nic innego jak forma nacisku ekonomicznego zero na tacę, zero zamowień mszy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.10, 19:26 Bardzo dobrze powiedziane!! Zgadzam się w calości a przede wszystkim z tym ,ze ks Kazik to promień nadziei w tym jakże często mrocznym klerykalnym świecie. Msza o 11.00 obowiązkowo!! :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
21pb Re: Parafia za wodą 27.08.14, 07:29 Na wczorajszej mszy odpustowej w farze oprócz organisty śpiewała jakaś kobieta. Piękny śpiew, wiecie kto to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.10, 17:59 Jeżeli ktoś uważa że ksiądz Korzeniak jest dobrym człowiekiem, to niech lepiej porozmawia z kimś z jego roku w seminarium. Tego człowieka nikt nie lubi. Do tej pory gdy w seminarium się powie Wojciech Korzeniak to ludzie wybuchają śmiechem. Człowiek który idzie do seminarium kojarzy mi się z powołaniem, przeciez nikt nikogo nie zmusza, aby poszedł na księdza. To dlaczego księża tak robia nam, zwykłym ludziom pod górkę. Przeciez oni są następcami Chrystusa, który miłował ludzi, pomagał im, po prostu kochał. A w dzisiejszych czasach rzadko kiedy spotyka się księdza z powołania. Jak najbardziej jestem za utrzymaniem księdza Grajewskiego, bo to człowiek o dobrym sercu. Księża z klasztorka też są w porządku. U nas w Świeciu czarną owcą jest ksiądz Kubiak. Kiedyś jak młodzi ludzie chcieli zostać w Święta Wielkanocne chwilkę dłużej aby śpiewem i modlitwa radować się z Zmartwychwstania Chrystusa to Kubiak krzyczał i wyrzucił z kościoła. Czy to jest ksiądz, raczej najgorszy wróg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja 38 Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 21.04.10, 19:56 Niestety to już przesądzone, ksiadz już jest na wylocie. Za dobry był nie pasuje do reszty. Biskup przyklepał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 20:11 skąd masz taką informację ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edw Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 20:19 może ktoś to potwierdzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Parafia za wodą IP: *.146.136.203.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.04.10, 20:23 Jeżeli to prawda to teraz zrobcie akcje nowa lista odwolanie K. i jego kuzynki plus UWAGA i jazda z nim. Pamiętam jak jakis czas temu o 5 nad ranem byłem na terenie zakładu i patrze a tam stoi VW p.K, zastanawiam sie co on tu tak wcześnie robi, dopiero mi wyjaśniono że tu mieszka jego kuzynka i pewnie ją rozgrzesza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja 38 Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 21.04.10, 20:30 Sprawa wygląda tak. Czy kiedyś jakiś ksiądz został gdy kuria chciała go wywalić a miał poparcie wiernych. Niestety nie. Tu decyduje kto inny. Można blokować, protestować i bóg wie co jeszcze. Nic to nie da. SZKODA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 20:31 śmiech na sali, co się dzieje w tym mieście.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja 38 Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 21.04.10, 21:07 Czarni wszedzie rządzą. Sami ludzie do tego doprowadzili. Przestańcie łazić do kościoła i spokój. Jeżeli wierzycie w boga to skoro jest on wszedzie to nie trzeba modlić sie akurat w kościele. I jeszcze jedna zagadka. Skoro pochodzimy od Adama i Ewy i od ich dzieci to aby gatunek przetrwał ich dzieci czyli bracia i siostry musieli ze soba sypiać. Pewnie robił to też Adam ze swoimi córkami i Ewa ze swoimi synami. Zapytajcie swojego księdza jak to było ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ministrant Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 21:27 Re: Parafia za wodą Autor: Gość: ja 38 Niestety to już przesądzone, ksiadz już jest na wylocie. Za dobry był nie pasuje do reszty. Biskup przyklepał. Odpowiedz Kto ci to powiedział? Byłem dziś na Mszy i Ksiądz Grajewski powiedział ze nie ma się czym martwić bo zostaje w parafii. Ze Biskup wszystko odwołał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 21.04.10, 21:32 Ministrant, czy to 100% wiadomośc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artysta Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 21.04.10, 22:06 a skąd ksi.ądz ma o tym wiedzieć, ty im powiedz mądralo.Wszystkim biega o kase i Tobie i im. Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 21.04.10, 22:21 Nie siejcie zamieszania, kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamień! Biskup dekrety wydaje zazwyczaj w czerwcu, więc zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Parafia za wodą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.04.10, 23:59 Szanowni Państwo, Apelujemy o rozwagę i opanowanie w wyrażaniu opinii. Łatwo można daną osobę zaetykietować, trudniej jest to odwołać. Sprawa pozostawienia księdza Proboszcza K. Grajewskiego jest bardzo ważna dla parafii Matki Boskiej Częstochowskiej ale i też dla wszystkich osób, które od lat uczestniczą w naszym kościele w nabożeństwach. Co do wymienianych w postach księży z nazwiska, proponuję abyśmy pozostawili to ich sumieniom. Przytaczane fakty mają miejsce ale jednak miejmy nadzieję, że towarzyszki wymienionych księży się opamiętają i zostawią księży w spokoju. Nie kłóćmy się, nie napiętnujmy się wzajemnie tylko od najbliższej niedzieli do końca roku, w parafii u ks. Kubiaka kładźmy na tacę po 1gr. W takiej sytuacji proboszcz ten na pewno poprosi księdza Biskupa o zmianę parafii. GSBiP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxx Re: Parafia za wodą IP: *.146.118.108.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.04.10, 12:35 Może będziemy zbierać podpisy żeby odwołać Kubiaka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 12:57 Myślę że to dobry pomysł ale inicijatywa w tej sparwie powinna wyjść od parafian św. Józefa. Ja tam w ogóle nie chodzę , chyba ze muszę- śluby , pogrzeby. Prawdę mowiąć póki nie zabrał się do ks Kazika , Kubiak był mi całkowicie obojętny, jedynie mozna bylo współczuć parafianom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: ???? IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 13:00 Czy ktoś ma informację co się udalo zalatwić Radzie Parafialnej w Pelplinie??? Na forum są dwie sprzeczne informacje , Wiadomo coś???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: refleksja Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 13:39 Jest coś niesamowitego w tym jak wielkie emocje wywołała w nas informacja o probie przeniesienia ks. Grajewsiego.. ALe nic w tym dziwnego bo myślę ,że jest to spowodowane tym ,ze nie wlaczymy tylko o Księdza ale o coś więcej!! Przez lata wspaniałej pracy ks. Kazika , Stara Fara stała się dla wielu miejscem niezwykłym -surowe ściany , bez mozaik ani innych cudów na kiju, ołtarz zawsze przyozdobiony świeżymi kawiatami , skromny i życzliwy duszpasterz który w docierający do naszych serc sposób wyglasza kazania ucząc Ewangelii do tego niezwykly śpiew organisty i wreszcie wierni - skupieni , spokojni tworzący jedną rodzinę, czujący w tym miejscu Boga na wyciagnięcie ręki... To jest walka rodziny , ktorej próbują zabrać Ojca i zniszczyć Dom!! Czy my wierzacy potrzebujemy wysadzanych zlotem światyń?? Mozaik?? Zachwycających ozdób?? Księży-artystów?? NIE!!! My potrzebujemy miejsca w którym bez zbędnych dodatków , ksiadz z prawdziwego powolania bedzie nam przybliżal Boga i uczył jak w tych pokręconych czasach dobrze żyć. Takim miejscem dla wielu jest Stara Fara ale tylko z proboszczem Grajewskim. Nie można nam tego zabrać!!! Całe moje serce i dusza krzyczy NIEE!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjózek Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 22.04.10, 14:41 Czytając posty w obronie Ks. Grajewskiego, nasuwa mi się wniosek, ,że Ci żarliwi obrońcy składają się przede wszystkim ze słuchaczy Radia Maryja . Ten sam histeryczny ton wypowiedzi, mało konkretnych argumentów i wieszanie psów - już nie tylko na księżach z parafii Św. Józefa - ale także na samym kościele i jego wystroju. Drodzy parafianie, nie nazywajcie się żarliwymi katolikami, bo grzeszycie ... Podsumowywując swoje przemyślenia - ks. Grajewski nie ma trzódki owieczek, a baranów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ka from Be Re: Parafia za wodą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.04.10, 15:08 Popieram wszystkie głosy przemawiające za pozostaniem ks. Grajewskiego w S.F.. Duszpasterz w pełnym tego słowa znaczeniu. Wiara, to nie biznes! Środowisko kleru to nie miejsce na interesy! Dokąd zmierza ten świat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 15:10 Akurat post pod którym sę podpisaleś nie jest ani histeryczny ani nie wiesza na nikim psów. Wręcz przeciwnie tam jest jeden wielki argument przemawiający za ks. Grajewskim. Co do Radia Maryja to trudno mi sie odniesć bo nie słucham i nie wiem o czym i jak tam mówią , ale z przepychu w jakim żyje Rydzyk RM bardziej pasuje jednak do parafii św Józefa a nie do skromnej Fary. Coś CI sie pokręciło baranku ps. A jeszcze co do wystroju to zamiast drogich bajerów lepiej nakarmiliby i odziali biedne rodziny.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec CSW Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 22.04.10, 15:14 widac, ze jozek nigdy nie byl na mszy sw. na woda, nie rozumi o co nam wszystkim chodzi broniacym ks. Grajewskiego. To jest najprawdziwszy ksiadz z powolania, a nie jak ks. Kubiak myslacy tylko jak z mlodych i starszych ludzi zdzierac kase. Zapewne rozniez "Jozek" nigdy nie byl zalatwiac czegos w biurze parafilnym u ks. Kubiaka, ten ksiadz to wogole jakas pomylka, ze jest proboszczem. On powinien byc handlowcem, bo handluje sakramentami za groba kase, smiejac sie w oczy targujac sie z cena. Sam tego doswiadczylem. Niestety ale i tacy ksieza sa wsrod nas... przykre to jest bo przez swoja postawe odpycha tylko ludzi od kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxyyy Re: Parafia za wodą IP: *.182.161.191.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.04.10, 07:52 moze i jjozek nie byl na mszy w kosciele " za woda", ale zapewne nie byl tez na mszy w wyzej wymienionym kosciele, podczas ktorej ks. o ktorego toczy sie walka, byl pijany - ja mialem to "szczescie"......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komunia Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.10, 14:19 Rozchodzi mi się o I komunię Świętą, czy to prawda, że u św.Józefa (parafia) za nią kasują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pineska Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 22.04.10, 18:53 pewnie wielu zdenerwuję ale stanę w obronie proboszcza Kubiaka i ks Korzeniaka. Ks Korzeniak jak kazdy z nas ma wiele za uszami.Jednakże swoją pracą powtórzę SWOJĄ WŁASNORĘCZNĄ pracą za którą dodatkowo nikt mu nie płacił cudownie ożywiał serca i wnętrze kościoła.Poświęcał czas dzieciom , młodzieży.Osobiście bardzo szanuję jego pracę.Aktualnie parafia Św Józefa została pozbawiona księży zaangażowanych .Jestem wściekła kiedy widzę na Mszy ks Tadeusza zbierającego kolektę za którą niejednokrotnie nie jest w stanie czy nie ma ochoty odpowiedzieć BÓG ZAPŁAĆ!To ksiądz który uważa że z racji jego stanowiska należą mu się wielkie honory , pochwały i wszystkie ochy i acha ale od siebie nie daje nic!!!! Proboszcz Kubiak stał się zgorzkniały to fakt!!!!Do pracy otrzymał trzech nowych wikariuszy którym z założenia chyba nic się nie chce!!!! To straszne wszędzie panuje kryzys i dosłowie na marianka w kościele zapadł on na dobre.Szkoda że tak się stało.Księdza z za wody zbyt dobrze nie znam .Słyszałam dużo niefajnych opini ale i sporo pozytywnych.Słyszałam że krążyły informacje o alkoholowym problemie tego kapłana stąd może ta niepotwierdzona nagonka.Nie zgadzamam się również z opiniami że w innych parafiach odmawiano dziecku chrztu a za wodą ks ochrzcił.Jeśli ktoś odmówił to widocznie miał powód.Bo jak można kłamać zaświadczając w trakcie sakramentu że chcemy po katolicku wychowywać dziecko.Dotyczy to par bez sakramentu małżeństwa.Jak można powiedziec że chcemy po katolicku jak na codzien niepokatolicku razem się mieszka ,sypia itd.Wydaje mi się że Ks Grajewski jest wygodnym kapłanem dla chwilowych katolików.Bo trzeba ochrzcić , trzeba przyjąć do Pierwszej Komuni a potem niech się dzieje co chce. A co do organisty ze św Józefa to na mariankach wiadomo że to jest Pan który gra na organach a nie organista.Organista to ktoś kto mieszka w organistówce i otrzymuje pensję.Pan Piórkowski nie ma pensji.Gra od lat a jedyne datki dla niego to z rozprowadzania opłatków przed Bożym Narodzeniem oraz z pogrzebów i ślubów.Nie wiem czy ktoś byłby gotów na takie poświecenie.Zle się dzieje w kościele oj zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 22.04.10, 20:27 ŚWIĘTA PRAWDA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frugo To była plotka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.10, 09:59 www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100423/INNEMIASTA12/761466428 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadzam sie Re: To była plotka IP: *.swiecie.vectranet.pl 23.04.10, 10:55 "Ks Grajewski jest wygodnym kapłanem dla chwilowych katolików" W pełni zgadzam się z tym. Dlatego jestem pewien że duża część tych forumowiczów to własnie "Ci katolicy" Pozdrowienia dla Was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luq Re: To była plotka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.10, 10:58 Dzieki za informacje. Ale się ciesze ze ks. Grajewski zostaje w farze ;) Jednak podziałały nasze starania. Dziękuję wszystkim osobą za pomoc w tym aby nasz ( tak "nasz" bo z tego co widze to jest nasz wspolny najlepszy ksiadz) zostal. Jeszcze raz Dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie ksiądz Re: To była plotka IP: *.swiecie.vectranet.pl 23.04.10, 11:51 Plotka plotką, sle wyszło na jaw wiele naszych "cnót"...Ludzie w dzisiejszych czasach coraz częściej do kościoła chodzą nie dla Boga (który "wymaga" świadectwa życia chrześcijańskiego) lecz dla księdza (który nie zadaje zbyt dużo pytań), to jest nasze wygodnictwo, wybieramy to co jest nam wygodne, a nie to, co Pan Bóg "nakazuje". Ilu z Nas wstydzi się przed znajomymi, przed rodziną przyznać, że chodzicie do kościoła? Ilu z Nas nie kultywuje postu piątkowego, comiesięcznych spowiedzi, mszy w inne świeta niż niedziela... wiele by wymieniać. Nie oceniam, bo sam tego w 100 % nie czynię. Ale tak jest w tym przypadku, żyjemy tak jak nam (nie Panu Bogu) wygodnie, ale żądamy wszystkich przywilejów... dziecko ochrzcić (chociaż ślub nam nie potrzebny, bo tak łątwiej się rozstać), przyjąc do I KŚ córkę, czy syna, chociaż żyjemy bez skaramentów, bez Boga na codzień (bo co rodzina powie?), jeśli już musimy, to ślubu udzielić (ale bez zbędnych nauk, dokumentów i może bierzmowania... a przecież to są dokumenty nie wymyślone przez tego czy innego księdza, ale przez Kościół z którym podobno się identyfikujemy)... Ksiądz z "za wody" może jest super księdzem, ale zastanów się, czy walczysz o niego bo prowadzi Cię do Prawdy Boga, czy tylko dla tego, że jest wygodny w Twoim postrzeganiu chrześcijaństwa? Bierzemy to co nam się należy, ale bez zbędnych (czytaj Bożych) zobowiązań... smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: To była plotka IP: 81.219.250.* 23.04.10, 12:35 Jesli to tylko plotka- to "gratuluję" idiotycznego pomyslu. A jeśli byly takie plany a po reakcji wiernych i starchu o własną posadkę ktos szybko z nich zrezygnował to warto było walczyć. Tak czy siak dzięki Bogu ze ks. Kazik zostaje!! Z jednej strony okazałao sie ile ks. Grajewski ma zwolenników a z drugiej ile ks dziekan przeciwników- powienien sobie wziac to do serca. Mozę wyjdzie z tego zamieszania coś pozytywnego i dla parafii św Józefa?? OBY tak sie stalo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BoBo Re: To była plotka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 13:21 Dobrze, że sprawa trafiła do mediów i chyba się wszystko wyjaśniło, chociaż może tylko przycichło. A ks.KUBIAK znowu znalazł ;racjonalne; wytłumaczenie - diabeł jest winny.!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmm Re: To była plotka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 13:33 Ciekawe czy jak to wypowiadał to patrzył w lustro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: To była plotka IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.10, 14:09 Taa .... plotka , a Rada Parafialna jak pierwszy raz pojechała do Kś.Biskupa to usłyszała '... będą podpisy wiernych to się zobaczy..... " ....... żenada ..... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonasz Re: To była plotka IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.10, 17:59 >>> przecież to są >>>dokumenty nie wymyślone przez tego czy innego księdza, ale przez >>>Kościół z którym podobno się identyfikujemy). rzekłeś: wymyślone, by doić Boże owieczki, zauważyłeś, że w tym Kościele jedni są nad drugimi? A przecież wszyscy mają być braćmi równymi sobie. Dlaczego sakramenty traktuje się jako towar (czyli chrzest kosztuje, ślub kosztuje, pogrzeb choć nie jest sakramentem kosztuje, za komunię i spowiedź jeszcze opłaty nie ma, ale jak nie jesteś na niedzielnej mszy, nie rzucisz monety albo papierka to masz wg kościoła grzech ciężki bo nie zasiliłeś niedzielnej tacy swoją ofiarą? Owszem można i nie rzucić, ale wtedy spojrzą na ciebie jak na trędowatego. Czy czasami nie po to wymyślono sakramenty, by czerpać z nich korzyści materialne? A Jezus rzekł: darmo otrzymaliście, darmo dawajcie... tygodnik.onet.pl/32,0,6574,co_laska,artykul.html Jeszcze jedno: ciekaw jestem, ile biskup Szlaga wziął za poświęcenie nowej maszyny w Mondi, za ostatnią było 10 tys., cała brygada by miała z tego premię - ale to na pewno tajemnica handlowa, bo w interesach nie mówi się publicznie o pieniądzach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abidibi1509 Re: To była plotka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 18:28 Cieszę się, że Ksiądz Grajewski zostaje we Farze. Miło było czytać piękne wypowiedzi na jego temat, bo to wszystko prawda i również cieszę się, że Kubiak został pokazany w niekorzystnym świetle i oczerniony na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie ksiądz do Jonasz IP: *.swiecie.vectranet.pl 23.04.10, 22:27 Masz rację, pewnie sporo z tych "potrzebnych" dokumentów jest po to by jak to Ty nazywasz "doić wiernych". Ale zauważ, że jeśli jesteśmy (przepraszam za porównanie) w jakimś np. stowarzyszeniu to obowiązują nas pewne zapisy, wymagania i pewnie też korzyści. Ale zgadzam się na nie, więc jeśli uważamy się za katolików i należą się nam jakieś przywileje, to też musimy liczyć się z pewnymi obowiązkami. Nie wiem czy tak można opisać wiarę, bo takowa rodzi się z potrzeby serca... nie popieram sakramentów za kasę, ale też nie popieram traktowania wiary czy sakramentów wybiórczo, wtedy kiedy nam się należy... wybór jest prosty, można opluwać i nie zniżać się do poziomu opluwanych (żądając sakramentów), albo pogodzić się... tak już to jest urządzone... czy takiego Kościoła chciał Pan Bóg? nie wiem... nie mi to sądzić, jeśli jesteśmy osobami wierzącymi to wierzymy również w to, że każdy będzie osądzony według tego co czynił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.10, 12:15 No no. Pokazaliście ludzie klasę! Kościół był pełny na 11. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.10, 18:50 no no ale klasa!!! tak jak i treść tych prostackich wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 26.04.10, 10:15 i co ksiadz Grajewski pozostaje podobno. Slyszeliscie moze jakies oficjalne informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmm Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 11:46 Co z tą listą za odwołaniem proboszcza Kubiaka? Bedzie czy nie? Bo chciałem się wpisać ze znajomymi a nie wiem kto zbiera podpisy. Chyba że parafianie sa zadowoleni z proboszcza :) i nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mmmmm Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 26.04.10, 11:58 Ja też ze swoimi znajomymi(WYPĘDZIĆ KUBIAKA) na zbity łeb!! Mieszkańcy Marianek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 17:46 też bym się chętnie podpisał, ale pewnie nie znajdzie się nikt odważny, dzisiaj znowu widziałem księdza proboszcza w towarzystwie kobiety znanej z widzenia, gdyż często można ją spotkać w towarzystwie kobiaka, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzz Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 17:57 Witam, ja może trochę nie na temat, ale chciałem powiedzieć, że nie wszyscy księża w Świeciu są tacy niedobrzy, należę do tzw. klasztorka i tam wszyscy są w porządku, na mszach nie ma polityki i nie wysłuchuję o pieniądzach, a proboszcz Zieliński ślub chciał mi udzielić za darmo, on na pewno żadnej nagonki na nikogo nigdy nie ronił i nie będzie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzz Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 17:58 Przepraszam, pomyliłem się chciałem napisać nie robił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.10, 20:07 NO i to sie chwali:) Tak w kalsztorku jest w porządku!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 22:11 To naprawdę mało wiesz...na co stać ks Zielińskiego,.sprawdza się super w obmowie i mówieniu nieprawdy ...szkoda słów, ale nie warto mówić o złych rzeczach, lepiej mówić bynajmniej starać się mówić o rzeczach dobrych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianin Re: Parafia za wodą IP: *.com 26.04.10, 20:37 ks. Kubiak ok. pół roku temu na kazaniu w kościele powiedział,że gdy był w Częstochowie w sanktuarium to do Niego do ławki dosiadła się śmierdząca cuchnąca baba i kazała Mu się przesunąć w ławce bo to było Jej miejsce.Pytam się gdzie jest etyka ks.Kubiaka,a ok. rok temu też w kościele powiedział,że syn zamordował matkę a okazało się,że to nieprawda-nawet tego nie sprostował po wyjaśnieniu sprawy w prokuraturze,że syn tej matki Jej nie zabił . ks. Kubiak powinien zostać przeniesiony przez Ks.Biskupa do innej wiejskiej parafii pod Działdowo skąd pochodzi,On się nie nadaje do parafii na proboszcza na Mariankach.Dla niego czas się zatrzymał i klepie na kazaniu byle co.Jak księża wikariusze pięknie i mądrze mówią kazania na Mariankach,ks.Kubiak powinien się od Nich uczyć,ks.wikariusze są zawsze przygotowani do kazania i się przyjemnie ich słucha.Proszę zwrócić uwagę,że ten nasz kościół budujemy ponad 25 lat i jeszcze jest daleko do pełnego wystroju,w Bydgoszczy parafie o podobnej wielkości /kubatura świątyni i ilość wiernych/ budują w ciągu 10lat.Gdzie idą pieniądze naszej dużej 12 tys.parafii przez tyle lat,niech powie ile dostaje dopłaty od Urzędu Miasta na jadłodajnie/my wiemy ale dlaczego nie powie wiernym ,niech powie ile zebrał po kolędzie,nigdy nie podaje konkretnej informacji ludziom.Ja wolę każdego proboszcza/z wyjątkiem Przechowa/ z innych parafii w Świeciu jak ks. Kubiaka.Ks. Kubiak uważa ,że ludzie są tak ciemni jak po wojnie co całowali w rękę księdza,dzisiaj są ludzie wykształceni wiedzą więcej jak proboszcz z Marianek,niech spojrzy na siebie i się oceni ile jest wart jako ksiądz /kobieta m.in./Trzeba dać pełną informację Ks. Biskupowi a gdy to nie poskutkuje napisać do papieża w j. niemieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kora Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 26.04.10, 21:44 jestem z parafii na św.józefa.wiele osób tu na forum obraża ks.kubiaka a ja pamiętam jak wiele lat temu ks.kubiak biegał z taczką i pracował razem z innymi przy budowie kościoła.co do jego pokazywania się z pewną panią to już sprawa jego sumienia.ciekawe ile osób na tym forum pomimo przysięgania przed BOGIEM własnej żonie/mężowi zdradziło go/ją?nikt nie jest idealny a każdy z was potrafi się tylko wymądrzać i oceniać innych.co do ks.grajewskiego się nie wypowiem bo go nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianka X Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 22:09 Ludzie pamiętają i piszą to co jest im wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Armando Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 27.04.10, 01:37 Zresztą co tu się dziwić w tym miescie to tylko ploty w głowie mają,wiadomo świecie z plotów płynie i dzięki wam i innym popaprancom,którzy wymyślą historyjkę i piszą temaciki wyzsane z palca,zresztą zazdrośc w parze idzie,wszystkimi się interesujecie tylko niesobą-co wy możecie dawać na tace,połowa to pewnie gówniarzy pisze i na tacke 50groszy rzucą i wielke pany i wypisują trzy po trzy sznurki jedne.A od ksiedza Kubiaka to sie odbier....,jest bardzo fajną osobą,bardzo inteligentą,wie co mówi i jest najlepszym proboszczem jakiego znam a tamci proboszcze ze świecia to mogą się od niego uczyć-nawet księdz Wojtek niejest lepszy od ksiedza kubiaka,więc przestancie już pisać bzdury świeckie dewoty i chłopki plotkarze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talib Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 08:18 Ludzie! Co Wy macie za problemy? Zamiast do kościoła można iść do lasu i w ciszy i spokoju porozmawiać z Bogiem. Pośrednictwo jest tutaj zbędne i raczej niewskazane.Od setek lat wiadomo, że chodzi tylko o kasę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Parafia za wodą IP: 64.20.51.* 27.04.10, 21:44 Nie piszcie ks.WojtekK jest gejem, bo to nieprawda on jest biseksualny, dla tych co się nie znają, to robi to nie tylko z chłopcami ale i z dziewczyna, wiec nie piszcie, ze jest G, bo on nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianka Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 21:04 ciekawa jestem czy do Kubiaka z Marianek coś dotarło po tych opiniach na forum ,myślę,że czas na zmiany na funkcji proboszcza z Marianek, z kościoła z Boboli przeniesiono na wieś do Świekatowa i z parafii św. Józefa też należy przenieść do parafii w bory lasy /grzybów tam dostatek/ ks.Kubiak nie nadaje się do parafii miejskiej ,posiada duże braki wiedzy jaką należy w dzisiejszych uwarunkowaniach przekazywać wiernym,nawet głośno i wyraźnie nie czyta ewangelii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też parafianka Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 22:08 Nikt nie wspomina koncertów kolęd i pastorałek organizowanych w kościele na Mariankach. A tak niedawno one się odbywały. Śpiewali:J. Steczkowska z Rodziną, Jacek Wójcicki, Eleni.Były też koncerty mniej znanych osób. Kto je zorganizował? Wielu parafian (i nie tylko)zachwycało się tymi imprezami.Można by wymieniać jeszcze inne przedsięwzięcia i działania na rzecz dzieci,młodzieży i dorosłych. Oj krótką mamy pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 29.04.10, 23:05 jak się komuś nie podoba jak ksiądz czyta na mariankach to niech chodzi do kościoła do przechowa to może coś usłyszy i zrozumie ....(każdy kto tam był wie o czym mówię) A co do parafii na mariankach to wydaje mi się ze wystarczy uszy umyć i będzie głośno i wyraźnie docierało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Parafia za wodą IP: 81.219.250.* 29.04.10, 23:32 dajcie namiary na tego mlodego wikarego z jozefa co sie zadaje z taka mloda nauczycielka mezatka heheeh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Parafia za wodą IP: 178.56.152.* 29.04.10, 23:46 tak wstrętnych ludzi jak w świeciu nie ma.szkoda też,że te normalne wpisy znikają.naprawdę coś wstrętnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 14:36 Mam pytanie,jeżeli ktoś mówi o wstrętnych ludziach w Świeciu ,to rozchodzi mu się o księży,którzy nawet się nie ukrywają,ze swoimi kochankami i patrzą potem innym prosto w oczy i pouczają,że nie wolno żyć w grzechu, czy może tu mowa o ludziach, którym taka hipokryzja i obłuda już bokiem wychodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawidliwy Re: Parafia za wodą IP: 81.219.250.* 30.04.10, 14:47 ten smieszek mlody co kombiakiem jezdzi obwosi sie ze swoja mezata kochaneczka nie wspomne o nazelowanym i kubiaku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Parafia za wodą IP: 83.142.201.* 30.04.10, 20:25 ludzie co wy wogule wypisujecie tak bardzo najeżdżacie na księży a czy patrzycie na swoje życie lub życie swoich znajomych? Łatwo pisać o innych ale o sobie już tak nie piszecie. Macie różne pretensje do ks. Kubiaka a czy patrzycie na niego przez pryzmat tego że jest najpierw człowiekiem a potem dopiero kapłanem? ma prawo jak każdy mieć wady i zalety i to jest normalne że jedno mu wyjdzie a drugie nie i niema co na forum wytykać błędów bo to jest naruszenie prywatności. Ciekawa jestem czy wy też chcielibyście żeby o was tak pisano. Zastanówcie się czy chcielibyście żeby tak o was pisano za nim cokolwiek napiszecie. A jeżeli ktoś do kościoła chodzi tylko po to żeby innym wytykać błędy to coś z nim jest nie tak. Do kościoła chodzi się dla Boga nie dla księży!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutaas Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 23:26 Jestem w szoku i totalnej wewnętrznej rozsypce.... Jak można sobie pozwolić na takie obrzydlistwo!!!!!!!!!!Spójrz na siebie...co ty reprezentujesz..kogo?.. oskarżając innych w tych wypowiedziach. Czy naprawdę zastanawiasz się co chcesz przez to osiągnąć...sławę? przecież to anonimowość dodaje Ci odwagi.. super.Apeluję do rozsądku sumienia i zakończcie tego co jest już niepopularne, a godne pożałowania, a może współczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rz Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 00:05 Popieram Ciebie.Godne pożałowania.Ale cóż oto parafianie świeccy.W cudzym oku igłę w swoim belki i tak nie zauważą.A gdzie Bóg,wiara i ludzka wrażliwość? A gdzie wiedza o powołaniu.A gdzie odpowiedzialność za pomówienia.Gdzie historia? Wiem i wiele razy doświadczyłem w swoim życiu kto na Księdza za życia szczeka to się Go przy śmierci nie doczeka.Przyjdzie ten czas na pewno.To boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Parafia za wodą IP: *.cdma.centertel.pl 01.05.10, 00:48 o wstrętnych ludziach ze świecia piszę .jestem pod wrażeniem wiedzy tych ktorzy wiedzą kto z kim śpi.jak to łatwo przychodzi osądzić i od razu powiedzieć on jest winny. a te wasze osądy to najczęściej biorą się z plotek.żal mi tych księży którzy pracują w świeciu.i tych świeckich plotkarzy też mi żal.jak wy możecie wytrzymać sami z sobą.życzę wam jednak abyście spojrzeli w swoje własne serca i cieszyli się że jesteście takimi dobrymi wspaniałmi ludżmi.cieszę się że nie mieszkam w świeciu.pozdrowienia dla wszystko wiedzących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 00:50 jeżeli ktoś ma powołanie do bycia księdzem, to jest księdzem, a nie panem w sutannie i jeździ furą z koleżanką, nigdy ludzie tego nie zaakceptują, bo to normalne nie jest i trzeba coś z tym zrobić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 12:04 Słowa Twoje Panie, są duchem i życiem. Ty masz słowa życia wiecznego. Podobni do Boga, dotykamy stworzonego przez Niego świata. Czujemy w sercach naszych,że jest dobry.Słowo Stwórcy przechodzi przez nasze ręce, żyje pod naszymi palcami w czasie wykonywania pracy.Ale praca, jak i całe nasze życie może stać się przekleństwem, zniewalającym przymusem, ucieczką przed samym sobą w świat pustej aktywności.Prośmy więc dziś drodzy św. Józefa. patrona, żeby nauczył nas pracować i żyć. Odkrywać smak kreatywności, radości ze zmęczenia i pewności, że Bóg stworzył nas stwórcami dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profesor parafiank Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 12:24 ciekawa jestem kiedy ks. Kubiak przeprosi wszystkich,którym odmówił chrztu lub innych posług liturgicznych wbrew obowiązującemu prawu kanonicznemu, w szczególności art. od 840 do 878 kan.przypomnę Kubiakowi ,że chrztu należy udzielić gdy nawet wnosi o ten sakrament jedno z rodziców czy opiekunowie dziecka,a w przypadku zagrożenia życia należy ochrzcić osobę innego wyznania jeśli jest taka potrzeba aby zmazać grzech pierworodny.W prawie kan. nie ma cenników za posługę liturgiczną jak wyznacza Kubiak,pogrzeb 800 zł,chrzest ,ślub 500 zł itp.księża otrzymują wynagrodzenie za lekcje katechezy w szkołach tak jak inni nauczyciele,pieniądze dodatkowo za intencje mszalne,po kolędzie itp.Jedna z dewotek napisała,że ks. Kubiaka należy przeprosić za pomówienia-ja się pytam jakie? Ludzie pisali prawdę.Niech ta dewotka nie myśli,że ksiądz wobec Pana Boga jest lepszy od każdego innego ochrzczonego człowieka,wobec Boga wszyscy jesteśmy równi bo Nas wszystkich równo umiłował.Przypomnę pani słowa co powiedział Jezus Chrystus Pan Nasz apostołom /darmo otrzymaliście,darmo dawajcie/. Ks. Biskup ,który jest prof. dr hab. biblistyki powinien Kubiakowi zrobić szczegółowy egzamin z prawa kanonicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 04.05.10, 14:09 taa, na pewno wszyscy księża w całym kraju robią wszystko za darmo, tylko ksiądz proboszcz z Marianek bierze pieniądze, zastanów się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozjemca Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 16:34 inni księża biorą 30 procent tego co ks. Kubiak, może jeszcze popierasz te wizyty wychodzącej od wielu lat o północy lub nad ranem z plebani pani z psychiatryka odprowadzanej do ulicy przez proboszcza -gratuluję.Zamieszkaj w bloku na przeciwko plebanii to będziesz widziała jak na patelni kto wychodzi i kiedy z plebanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: § Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 15:42 Kan. 868 - § 1. Do godziwego ochrzczenia dziecka wymaga się: 1* aby zgodzili się rodzice lub przynajmniej jedno z nich, lub ci, którzy prawnie ich zastępują; 2* aby istniała uzasadniona nadzieja, że dziecko będzie wychowane po katolicku; jeśli jej zupełnie nie ma, chrzest należy odłożyć zgodnie z postanowieniami prawa partykularnego, powiadamiając rodziców o przyczynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 06.05.10, 19:44 A nasz organista jaki jest przystojniacha i jego synek-Michał Bajor dwa w jednym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Świecia Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 22:55 Mam prośbę do Administratora - może warto zakończyć ten wątek? Problem parafii za wodą został rozwiązany. Są tu jednak Forumowicze, którzy obrażają wiele osób. To na pewno nie służy dobrej sprawie. Zacytuję: kończ Waść, wstydu oszczęść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poe Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 08.05.10, 08:01 Mieszkanko! Właśnie ku przebudzeniu kleru... waść oszczędż wstydu! P_recz z obłudą i zakłamaniem. Ksiądz to osoba która jest do czegoś zobowiązana, mówi omoralnosci , więc niech świeci przykładem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Świecia Re: Parafia za wodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 14:49 Szanowny Poe! Odniosłam się do wielu wpisów, które nie dotyczą osób duchownych. Jeśli tak bardzo potrzeba dyskusji czy wymiany zdań na temat kleru to można to zrobić bez włączania osób świeckich i obrażania samych księży.Wiele wyrażonych na tym forum opinii to spojrzenie jednostronne, np.: czy ksiądz prosi o więcej czy mniej pieniędzy, czy się z kimś spotyka czy nie. Niestety w wielu zawodach dochodzi do pewnego rodzaju niekonsekwencji. Lekarz mówi o szkodliwości palenia a sam pali papierosy. Przykłady można mnożyć. Niech dyskusja będzie konkretna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anmara Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 09.05.10, 10:02 Nie dziwie się, że ludzie "rezygnują z parafii Św. Józefa. Sama tam chodziłam, ale to co się słyszy o Kubiaku i tym co robi żeby przyciągnąć innych jest żałosne. Ma po prostu dziwne ambicje i wpycha si tam gdzie nei trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komunia Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.10, 14:18 Czy to prawda, że u sw. Józefa kasują za komunię? Odpowiedz Link Zgłoś
swiecianka-pl Re: Parafia za wodą 31.05.10, 11:14 Wszyscy chyba zdają sobie sprawę,że kościół to odrębna instytucja i nikt ze śmiertelników nie jest w stanie z nimi wygrać,jeśli nie podporządkuje się księdzu.Wieli księży prawi kazania chce nauczać tylko nie zdają sobie sprawy,że oni są również obserwowani przez ludzi i nie zawsze to co robią jest zgodne z etyką,którą księża powinni przestrzegać.Ksiądz Kazik jest jedynym w naszym mieście z którym można każdą sprawę załatwić bez wymogów jakie stawiają inni księża(a te wymogi co u niektórych są paranoją).Wiadoma,że jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze jednak ks.Kazik nie targuje nie wymaga,a spełnia swoje duszpasterskie powołanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praktykująca Re: Parafia za wodą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.10, 14:15 Uważam ,że kościół za wodą ma niesamowity klimat,a ksiądz jest taki prawdziwy!!! Takich jak on dobrych duszpasterzy ze świecą w dzisiejszych czasach szukac! Sama przeniosłam się na msze do tego kościoła , zrezygnowałam z mojej parafii z Marianek ! Juz ponad rok chodzę regularnie na msze i ksiądz za wodą.... ANI RAZ !!!!!!!! powtarzam,bo jak ktoś z Marianek to nie uwierzy w to co przeczyta! ANI RAZ!!!!!....nie powiedział o pieniądzach!!!! nigdy!!!! Wspaniały ksiądz,wspaniala parafia i jej kościół ! polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 10.06.10, 19:18 Zmień Parfię,przepisz się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Popiel Re: Parafia za wodą IP: *.swiecie.vectranet.pl 30.06.10, 02:38 I co w końcu? Nasz kochany proboszcz jeszcze się nie uspokoił? Na dom zbiera dla pani ż, och ach eh,I ciągle temat o jednym mu w głowie pieniądze i pieniądze,moje kochane pieniażki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Parafia za wodą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.10, 10:27 Prosta sprawa, jak byście mieli tyle problemów pseudo rodzinnych jak ksiadz KUBIAK i zajmowalibyście jego miejsce, to tez byście wołali cały czas o wiekszą kasę na ofiarę. Myślę, że ten ksiadz powinien przyjac wiarę pastora, wtedyby nie było w Świeciu z nim problemów.To co on wyrabia oficjalnie wsród parafian nie ukrywa się robi to oficjalnie, to kazdy widzi.Każdemu tłumaczy, że Pani Ż...cz to kuzynka, ktorej pomaga, a dlaczego to kazdy wie, bo dzieli z nim łoże.Dlatego nie popieram tego księdza. Jaki pan taki kram. Jestem za utworzeniem listy przeciw kś KUBIAKOWI i zjęciu go z tym drugim e- x kś. niech ida do diabła.Popieram Ksiedza za rzeką "Wdą" napewno z całą rodzina poprę go i wpisze sie na listę.Wreszcie w końcu cos się ruszyło w tych sprawach, w końcu zróbmy z nimi porządek.Trzymam kciuki za Radę koscielną.Bądzcie z Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie Re: Parafia za wodą IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.10, 20:23 Czy już w sprawie księdza coś się wyjaśniło? Odpowiedz Link Zgłoś