Gość: dino IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.10, 19:28 a gdyby postawic ten pomnik zolnierzy ktory teraz stoi w bylej jednostce wojskowej z powrotem na rynku?co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dino 2 Re: tych dwuch IP: *.devs.futuro.pl 15.08.10, 19:42 Myślę że to niezły pomysł.Polska jest krajem gdzie modne jest stawianie lub przestawianie pomników.Ten kszak co stoi na rynku nic nie prezentuja,a ten ma historię.Trochę go odnowić ,z hełmu Ruska zmazć gwiazdę i namalować flagę amerykanską.Będzie ok.JESTEM ZA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Werwolf Re: tych dwuch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.10, 19:44 Taak... Najlepiej postawić pomnik " Bohaterskiej Armii Czerwonej " za " Wyzwolenie " czyli kradzieże, gwałty, niszczenie i oczernianie AK, i prawie 50 lat okupacji. W takim toku rozumienia równie dobrze ,można postawić pomnik żołnierzy Wehrmachtu czy którejś z Dywizji SS . Najlepiej gdyby ten pomnik został w ogóle usunięty, gdyż mi jako młodemu Polakowi - Patriocie który chce być dumny ze swojej ojczyzny on po prostu wadzi, i naprawa mnie obrzydzeniem. Powiecie ,że przecież powstała Armia Polska przy Armii Czerwonej ? Tak , przy Wehrmachcie również powstawał " Polnische Wehrmacht " który miał być przekształcony w pierwszą Polską Jednostkę SS. Oczywiście " Wygrani piszą historię " więc wie o tym mało kto, a fakty skrupulatnie tak przekształcane zostały aby całkowicie zdemonizować i oczernić Armię Niemiecką, a wybielić Armię Czerwoną , ta gloryfikacja trwała aż do 89' roku a i dziś media nadal tak robią. Szczególnie w naszym rejonach wspomnienia starszych ludzi z czasu okupacji i wojny mówią o tym ,iż mimo okrutności wobec żydów czy innych nacji uważanych przez Nazistów za gorsze ,to Niemiecki żołnierz był naprawdę na poziomie w kontaktach codziennych ze zwykłymi ludźmi. Jeśli można tak powiedzieć to przedstawiał inną " kulturę wojny " . A Czerwoni... Czy naprawdę " kacapy zza Buga " którzy najpierw w 39 roku grabili nasze Kresy, niszczyli nasz kraj i przyczynili się do upadku, a później szczególnie na tych terenach czyli Pomorzu gnębili ludność cywilną i partyzantów zasługują na upamiętnienie ? Ci którzy okradali domy, gwałcili Polskie kobiety mają mieć swój pomnik ? Dziś mamy święto naszego Wojska i zwycięstwa nad Bolszewikami , więc może czas pomyśleć nad tym ,żeby dokończyć dzieła naszych dziadków i pradziadków i wykopać takie relikty Bolszewizmu i PRL raz na zawsze ? Osobiście był bym za całkowitym usunięciem tego Pomnika. PS. Pisze się dwóch a nie " dwuch " :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: tych dwuch IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.10, 20:15 Wszystko będzie lepsze,niż krzew agrestu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsdaasda Re: tych dwuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.10, 20:33 postawimy pomnik zachara i chudego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator* Re: tych dwuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.10, 21:34 Ośmieszasz się pisząc o wyższej kulturze wojsk hitlerowskich.Zwłaszcza w Oświęcimiu,Treblince,Sobiborze,powstaniu Warszawskim.Co za różnica czy morderca jest zacofanym prostakiem,czy oświecony mordercą.Według mnie to może stać nawet pomnik Hitlera żeby każdy wiedział jak wyglądał największy morderca ludzkości.Obok Hitlera postawiłbym pomnik Stalina tak dla przestrogi wszystkich nawiedzonych ideologów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Werwolf Re: tych dwuch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.10, 23:02 Potępiam i jednych i drugich... Spytaj się ,starszych ludzi , przeciętnych polaków zamieszkujących TE tereny jak wspominają jedną i drugą okupację. Tak się składa ,że na pomorzu większość osób posiadając powiązania genealogiczne z narodem Niemieckim , była więc wpisana na Volkslistę w jednej z 4 kategorii. Na tych terenach Niemcy dokonywali zbrodni to prawda - na Żydach, i Romach oraz osobach chorych psychicznie / upośledzonych fizycznie. Reszta mieszkańców mogła wieźć w miarę normalne życie, chodzić do Niemieckiej szkoły itp. ponieważ w mniejszym lub większym stopniu były traktowane jako osoby o korzeniach Niemieckich. Starczy poczytać podręcznik od Historii dla szkół średnich aby uzmysłowić sobie ,że te tereny nie były nigdy jednoznacznie przynależne do konkretnego państwa. Gdy Armia Czerwona tutaj weszła , okazywała bestialstwo wobec wszystkich mieszkańców. Gwałty, mordy , kradzieże. Nie jeden dom został okradziony. Wypowiedzi wielu wojskowych - Generałów jak i Szeregowych żołnierzy, czy też polityków oraz dziennikarzy Aliantów Zachodnich czy Państw Osi które możemy znaleźć w wielu tekstach źródłowych przyrównują Armię Czerwoną do " bydła " . To prawda - nie ma różnicy czy nasz Kat jest oświecony , czy prostacki jednak w Oczach wielu ludzi którzy pamiętają wojnę i maja największe prawo porównywać , to Niemcy są traktowani jako poprostu żołnierze - Wehrmacht wywodzący się z Tradycji Pruskich był świetnie wyszkoloną armią o wysokiej kulturze prowadzenia Wojny. Nie można mylić Wehrmachtu z Waffen SS . Mówisz mi o Oświęcimu, i Powstaniu Warszawskim. Ja napisze Ci o Katyniu, o Wołyniu, Polesiu czy Podlasiu. Zbrodnie Sowieckie na Narodach Całej Europy są znacznie Cięższe niż Nazistowskie - przytoczę " Wielki Głód na Ukrainie " który zabił więcej ludzi niż wszystkie obozy koncentracyjne razem wzięte. Oczywiście wszystko jest przemilczane. Prawda jest taka - tam gdzie szła Armia Czerwona i Komunizm, tam zezwierzęcenie, bieda oraz Terror Żydowskich oficerów NKWD na wszystkich Narodowościach był znacznie większy niż, Zbrodnie Nazistów, których nie usprawiedliwiam i również potępiam. Zacytuje : Żydzi "są dla NKWD nieocenionym wprost biczem przeciw ludności polskiej". (Komendant Okręgu Walki Zbrojnej AK - ppłk., później generał, Nikodem Sulik, 25 lutego 1941 r.) Dlaczego (...) dotąd oficjalne koła żydowskie nie potępiły jawnej zdrady i innych zbrodni, jakich się wobec Polski i polskich obywateli dopuszczali przez cały czas okupacji sowieckiej? (Gen. Władysław Sikorski, 11 czerwca 1942 r.) I wiele wiele innych. Polacam OBSERWATOROWI przeczytanie Książki " Zapomniane Zbrodnie " Jerzego Robarta Nowaka . Pozatym sam Normaln Davis w swoich pracach, i książkach wskazuje na Sowietów jako sprawców znacznie większych zbrodni, a To Co się działo w Polsce od rzekomego " wyzwolenia " do 89' nazywane jest często " Polskim Holocaustem " . Więc nie uważam ,że Pomnik żołnierza Radzieckiego ma wogóle prawo stać na Polskiej Ziemi, i nawet ten który stoi tam na terenie jednostki wykopał bym i przerobił z chęcią na polbruk. A Jako Polak, patriota i osoba która Kocha ten Kraj w miejsca pomnika jakiegokolwiek żolnierza - Sowieckiego , Wehrmachtu , wolałbym Pomnik Dumnego Żołnierza Polskiego, Ułana, czy Cichociemnego bo to jest Polskie, i To należy szanować i kultywować szczególnie wśród młodych ludzi. Pora zadbać o pamięc o naszej Histori. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Werwolfa Re: tych dwuch IP: *.swiecie.vectranet.pl 16.08.10, 09:41 w sensie merytorycznym - w dużej mierze zgadzam się z Tobą; lecz jeżeli zaczynasz się bawić w tępiciela błędów , przeczytaj tekst który napisałeś. Możesz co nieco zmienić ... Jeszcze jedno - nie upajaj się kulturą nazistów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyrusek Re: tych dwuch IP: *.swiecie.vectranet.pl 15.08.10, 23:12 a ja sram na ten pomnik i brudasów ruskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnuczka Re: tych dwuch IP: *.28.64.88.threembb.co.uk 15.08.10, 23:43 "Szczególnie w naszym rejonach wspomnienia starszych ludzi z czasu okupacji i wojny mówią o tym ,iż mimo okrutności wobec żydów czy innych nacji uważanych przez Nazistów za gorsze ,to Niemiecki żołnierz był naprawdę na poziomie w kontaktach codziennych ze zwykłymi ludźmi"To sa slowa mojej swietej pamieci Babci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Werwolf Re: tych dwuch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 01:17 Do "Wnucza": I Moi dziadkowie , świętej pamięci Moja Babcia i jej mąż - Mój Dziadek zawsze tak mi powtarzali ;) Co napisałem w moim poprzednim długim poście ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dino Re: tych dwuch IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.10, 14:44 jezeli niemncy byli tacy kulturalni to co tu robili w latach 39 45 tepili nasza kulture i naszych dziadkow ale wedlug ,,niektorych,,z robili to z kultura tak? smieszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator* Re: tych dwuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 14:55 A może Twoja św.pamięci babcia podpisała listę że miała tak dobrze? Gdyby zżerały ją wszy w obozie koncentracyjnym to by całowała w dupę Rosjanina który ten obóz wyzwolił.Jak widzisz punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia i tak jest z wszystkim.Dranie są w każdym narodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojna Re: tych dwuch IP: *.swiecie.vectranet.pl 16.08.10, 15:55 Rosjanie i Niemcy nigdy nie zaakceptują naszego istnienia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo i tego Re: tych dwuch IP: *.swiecie.vectranet.pl 16.08.10, 16:25 to nie czas na wywody historyczne co zrobili to zrobili a pomnik jest ok kto ma wiedzieć wie że przyjaźni nie było a jest chyba lepszy niz te ogrodniczki postawione przy pks czi hu... wie co to przy hali Odpowiedz Link Zgłoś