Dodaj do ulubionych

światłą przeciwmłgowe

22.01.14, 20:53
wyjaśnijcie mi co to za moda, jazdy na światła przeciwmgłowych kiedy tej mgły nie ma???
Obserwuj wątek
    • krwawy_marry Re: światłą przeciwmłgowe 22.01.14, 20:58
      przeciwmgielne - polska język trudna język?
      • bayer911 Re: światłą przeciwmłgowe 22.01.14, 21:05
        Światła mogą być przeciwmgielne i przeciwmgłowe – obie formy są poprawne. Słowa dialektyczny i dialektologiczny różnią się zaś znaczeniem i pochodzeniem: pierwsze pochodzi od dialektyka, drugie od dialektologia.
        — Mirosław Bańko, PWN

najpierw się upewnij, później mądruj
        • krwawy_marry Re: światłą przeciwmłgowe 22.01.14, 22:53
          uuu - "miszczu" google'a. Imponujące.
          • bayer911 Re: światłą przeciwmłgowe 22.01.14, 23:10
            imponująca jest Twoja głupota, gdzieś się tacy ludzie rodzą, masakra jakaś
            • krwawy_marry Re: światłą przeciwmłgowe 23.01.14, 09:09
              Dopasowałem się poziomem inteligencji do ciebie - stworzyłeś problem z dupy i masz żal.
    • piotr2_pl Re: światłą przeciwmłgowe 23.01.14, 09:34
      bayer911 napisał:
      > wyjaśnijcie mi co to za moda, jazdy na światła przeciwmgłowych kiedy tej mgły
      > nie ma???

Świateł przeciwmgłowych wolno używać również przy zmniejszonej przejrzystości powietrza (opady deszczu/śniegu, zadymienie). Oczywiście jeżeli wymaga tego bezpieczeństwo. Przepisy są tu bardzo nieprecyzyjne, ale na pewno nie wolno oślepiać innych użytkowników. Jak było w tym wypadku nie wiem, ale też widywałem bezsensowne włączanie przednich świateł przeciwmgłowych, o tylnych nie wspominając :)
      • bayer911 Re: światłą przeciwmłgowe 23.01.14, 11:10
        Widoczność normalna, jak w każdy wieczór. Zero opadów, zero mgły czy jakiegoś innego dymu. I jedzie taki ktoś swoim super bmw i chyba chcę mieć auto oświetlone jak choinka, innego wyjaśnienia nie widzę
        • piotr2_pl Re: światłą przeciwmłgowe 23.01.14, 13:09
          Są różne dewiacje :lol:
        • mars991 Re: światłą przeciwmłgowe 23.01.14, 15:17
          Wyjątkowo przeciwmgłowych możesz użyć w przypadku gdy na trasie przepali ci się żarówka od pozycyjnych i postojowych na raz, głównie chodzi o to by twoje auto było widoczne jako dwuślad a nie jednoślad, pamiętaj również że twoim obowiązkiem jest jak najszybciej przywrócić sprawność oświetlenia!!!
          • sigh7 Re: światłą przeciwmłgowe 28.01.14, 08:34
            Czytając powyższe wpisy, dotyczące zasad używania świateł przeciwmgielnych/przeciwmgłowych (obie formy są poprawne), pragnę poinformować w jakich okolicznościach używamy wymienionych świateł, ponieważ jak widać, świadomość kierowców jest dramatycznie niska co w konsekwencji może się przełożyć negatywnie na bezpieczeństwo w ruchu drogowym. Świateł tych używamy:
            - w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza (mgła, opady deszczu lub śniegu, zadymienie i inne) gdy widoczność jest zmniejszona poniżej 50 metrów, ale tylko poza obszarem zabudowanym o czym większość kierowców nie ma zielonego pojęcia !;
            - na drodze krętej oznakowanej znakami ostrzegawczymi A-3 i A-4 od zmierzchu do świtu w celu doświetlenia krawędzi drogi aż do znaków A-3 i A-4 z tabliczką informacyjną "KONIEC";
            Porażające jest tłumaczenie kierowców, iż włączyli światła przeciwmgielne/przeciwmgłowe w celu doświetlenia powierzchni drogi bo przepaliła im się żarówka od świateł do jazdy dziennej lub świateł mijania. Drodzy kierowcy - sami używajcie świateł w waszych pojazdach zgodnie z przepisami i z ich przeznaczeniem a dopiero później wymagajcie tego od innych. Pozdrawiam.
            • mala.ekonomia Re: światłą przeciwmłgowe 28.01.14, 20:59
              Ja się właśnie zdziwiłam, kiedy zatrzymała mnie policja i chciała wlepić mandat, za jazdę na halogenach ;/
              Była mgła, ale ja nie wiedziałam, że nie można jeździć na światłach przeciwmgielnych w terenie zabudowanym.
              Nie przypominam sobie, żeby mówili o tym na kursach na prawo jazdy.
              Ale to było tak dawno, że mogłam zapomnieć :)

Co nie zmienia faktu, że niektórzy robią to świadomie. Żeby auto się lepiej prezentowało.
              Bo i owszem...ładniej wygląda, ale czy ktoś to zauważy, jak zostanie oślepiony światłami?
              • fswi Re: światłą przeciwmłgowe 28.01.14, 21:44
                Jak to 'moglas zapomniec'? Obowiazkiem kierowcy jest znac przepisy przez caly czas, kiedy posiada prawo jazdy i prowadzi pojazdy, a nie tylko wtedy kiedy trzeba zdac egzamin! Dodam tez, bo pewnie tego nie wiesz, ze powinnas na biezaco sledzic zmiany w przepisach.
                • piotr2_pl Re: światłą przeciwmłgowe 29.01.14, 14:18
                  Hmm... Nie znalazłem w obowiązujących przepisach, że przeciwmgłowych nie wolno używać w obszarze zabudowanym, ale może coś przeoczyłem...
                  • fswi Re: światłą przeciwmłgowe 29.01.14, 14:55
                    Bo tez takowy nie istnieje. Uzycie swiatel przeciwmgielnych nie jest rozdzielone na teren zabudowany i niezabudowany. Moja uwaga do 'ekonomia' miala na celu zwrocenie uwagi na fakt 'zapominania' czy 'ignorowania' zmian ogolnie w przepisach, a nie konkretnie na temat swiatel.
                    • piotr2_pl Re: światłą przeciwmłgowe 29.01.14, 16:08
                      Masz rację. Kierowca obowiązany jest znać przepisy i tu nie ma żadnej wątpliwości. Problem leży w sposobie informowania o ewentualnych zmianach przepisów, a tu nas leży na łopatkach i kwiczy. Prosty przykład. Mnie uczono, że przeciwmgłowych nie wolno w mieście, a koleżance nie stawiano takich ograniczeń. Gdyby nie ten wątek nie przejrzałbym przepisów, bo wprowadzając zmiany, Ustawodawca nie raczył skutecznie powiadomić zainteresowanych.
                      W sumie zrobił sie bałagan, bo który kierowca lata na codzień po stronach Sejmu, żeby obadać, czy czegoś tam nie zmieniono?
                      Scyzoryk w kieszeni sie otwiera...
                      • fswi Re: światłą przeciwmłgowe 29.01.14, 17:23
                        'Kodeks ruchu drogowego po zmianach, juz w poniedzialkowym dodatku do'.
                        Ja rozumiem, ze mozna nie ogladac tv, ale nie kupowac jednoczesnie prasy? Jasne, ze mozna sie wszystkiego z internetu dowiadywac i przeoczyc informacje o czyms takim, no ale co ma wtedy zrobic panstwo? Wykupic platne banery we wszystkich serwisach ? Nie popadajmy w absurdy. Jak ktos bardzo nie chce, to o niczym sie nie dowie. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka