janosik1923 06.07.15, 17:51 Witam Właśnie zaczęty remont ulicy Klasztornej założone bariery (zapory) które się przewróciły od strony Dużego Rynku dzwonie przed godz. 17.00 prosząc o interwencję do Straży Miejskiej i co - Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janosik1923 Re: Straż Miejska 06.07.15, 17:57 Chciałem podziękować panu dyżurnemu Policji za szybką interwencję który zareagował i przysłał patrol interwencyjny który ustawił wywrócone zapory które groziły nie szczęściem Odpowiedz Link Zgłoś
janosik1923 Re: Straż Miejska 06.07.15, 20:23 szanowny maxymie45 nie znam numeru telefonu do burmistrza Pogody była 17 godzina więc urząd zamknięty Odpowiedz Link Zgłoś
vitan-ella Re: Straż Miejska 06.07.15, 18:45 Faktycznie, wątpliwa jest działalność tej instytucji i coraz częściej sama zastanawiam się nad sensem jej istnienia. Wydaje mi się, że obecnie wolą się odcinać od problemów i mam tu na myśli choćby zamknięcie bramy od ul. Mestwina . Dobrze, że chociaż policja zachowała się tak jak należy. Odpowiedz Link Zgłoś
janosik1923 Re: Straż Miejska 06.07.15, 20:26 do vitan-ella ciekawe ilu mieszkańców by było za zlikwidowaniem straży miejskie może by trzeba było sie z krzyknąć i nareście to załatwić Odpowiedz Link Zgłoś
vitan-ella Re: Straż Miejska 06.07.15, 20:40 To jest instytucja w Świeciu nie do ruszenia. Przyglądam się posiedzeniom Rady Miasta i tam ten temat wielokrotnie był bezskutecznie poruszany. Ja osobiście uważam, że należy tą instytucję ukierunkować na to by wykonywała to co do niej należy i ją z tego rozliczać. Dopiero jeśli występowało by nagminne nieprzestrzeganie obowiązków wtedy pomyśleć o mocniejszych ruchach. Odpowiedz Link Zgłoś
janosik1923 Re: Straż Miejska 06.07.15, 20:55 do vitan-ella instytucja Straży jest nie do ruszenia bo ktoś ich bardzo chroni i oni czują się bez karni jakoś inne miasta dały sobie radę w tym temacie i zlikwidowały taką instytucję przecież tam są nasze pieniądze wyrzucane w błoto chyba że naszym mieszkańcom zależy na tym żeby funkcjonował fotoradar Odpowiedz Link Zgłoś
janosik1923 Re: Straż Miejska 06.07.15, 20:58 Straż miejska zapomniała do czego została powołana należy im przypomnieć służyć społeczeństwu a jak nie to co!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vitan-ella Re: Straż Miejska 08.07.15, 15:12 Zgadzam sięZgadzam się, nie było by problemu gdyby robili to od czego są. Ostatnio słyszę tylko o ratowaniu piesków i kotków z ich strony. Chwała im za to, ale nie tylko od tego są. Odcinanie się od społeczeństwa a mam tu na myśli zamknięcie bramy od ul. Mestwina nie przysporzy im zwolenników. Ale mimo wszystko myślę, że niestety nic się nie da z tym faktem zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
vitan-ella Re: Straż Miejska 06.07.15, 18:54 Faktycznie, wątpliwa jest działalność tej instytucji i coraz częściej sama zastanawiam się nad sensem jej istnienia. Wydaje mi się, że obecnie wolą się odcinać od problemów i mam tu na myśli choćby zamknięcie bramy od ul. Mestwina . Dobrze, że chociaż policja zachowała się tak jak należy Odpowiedz Link Zgłoś
wi_to Re: Straż Miejska 08.07.15, 14:49 Policja już nie ta sama co za PRL i dobrze co prawda są jeszcze w szeregach nawyki po starym systemie ale idzie młodość. Odpowiedz Link Zgłoś
cswwsc Re: Straż Miejska 10.07.15, 14:27 Proponuję referendum na temat zasadności tej dziwnej instytucji w naszym mieście!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Straż Miejska 10.07.15, 15:20 Oprócz propozycji musiałbyś: 1)zebrać grupę co najmniej 15 obywateli, którym przysługuje prawo wybierania do organu stanowiącego danej jednostki samorządu terytorialnego, a w odniesieniu do referendum gminnego – także 5 obywateli, którym przysługuje prawo wybierania do rady gminy, 2) wykazać statutową strukturę terenowej partii politycznej działającej w danej jednostce samorządu terytorialnego, 3) lub organizację społeczną posiadającą osobowość prawną, której statutowym terenem działania jest co najmniej obszar danej jednostki samorządu terytorialnego. Organizatorzy referendum mają 60 dni na zebranie podpisów mieszkańców danej społeczności lokalnej, którzy popierają konkretną inicjatywę. Aby referendum doszło do skutku na listach podpisać musi minimum 10% mieszkańców danej jednostki terytorialnej. Listy trafiają następnie do komisarza wyborczego. Ten ma 30 dni na przyjęcie, bądź odrzucenie wniosku o referendum. Na postanowienie komisarza o odrzucenie wniosku przysługuje skarga do sądu administracyjnego. Referendum przeprowadzane jest w ciągu 50 dni od upublicznienia decyzji komisarza referendum o przyjęciu wniosku. Także masz trochę pracy....bo samo rzucenie słów "proponuję referendum" niczego nie załatwia!;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wi_to Re: Straż Miejska 12.07.15, 00:10 W taki o to sposób można zapomnieć o przeprowadzeniu referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2_pl Re: Straż Miejska 15.07.15, 10:06 Też jestem za likwidacją SM bo nie widzę sensu istnienia takiej formacji, a miasta gdzie ją zlikwidowano raczej tego nie żałują. Radni też mogą zlikwidować SM, ale w obecnym składzie czarno to widzę, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
nonnel Re: Straż Miejska 15.07.15, 22:17 Do widzenia.. Szkoda mi czasu na czytanie i odpisywanie na posty pana powyżej.... Odpowiedz Link Zgłoś