Gość: Mateo IP: *.swiecie.vectranet.pl 04.08.09, 10:14 Właśnie kończę studia inżynierskie i mam problem, czy wie ktoś może jak można zdobyć uprawnienia pedagogiczne umożliwiające prowadzenie wykładów na uczelniach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Re: Jak zdobyć uprawnienia pedagogiczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 10:38 Po studiach inżynierskich to na uczelniach możesz tylko dalej się kształcić. Żeby wykładać to musisz mieć przynajmniej tytuł dr i to pewnie jeszcze hab. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Jak zdobyć uprawnienia pedagogiczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 12:08 nie do końca panie "x". Powinieneś ukończyć studia magisterskie i rozpocząć doktorat. Wówczas będziesz musiał "wyrobić" przydzieloną ilość godzin na uczelni. Jednak nie spodziewaj się, że od razu dadzą Ci wykłady. Przydzielą Ci pewnie jakieś ćwiczenia. Jeżeli myślisz o pracy na wyższej uczelni to dokładnie przemyśl pomysł na doktorat. Dobrze by było, gdybyś kontynuował badania z pracy magisterskiej na szerszą skalę i coś dołożył. Jesteś już inżynierem, więc już wiesz "czym to się je". Powodzenia. Ja nie skorzystałam z zaproszenia promotora na doktorat z braku czasu i troszkę żałuję. Jednak gdy pomyślę ile zarabiam teraz a ile by mi dali na uczelni to nie ma czego żałować :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikdaklik Re: Jak zdobyć uprawnienia pedagogiczne? IP: *.popl.cable.ntl.com 04.08.09, 19:19 najpierw zrób magisterkę ale szczerze mówiąc jak pomocy w tych sprawach szukasz na forum zamiast na własnej uczelni to bida Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Jak zdobyć uprawnienia pedagogiczne? IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.09, 18:02 Jeżeli chcesz wykładać na uczelni musisz przynajmniej mieć ukończone magisterium i dalej się kształcić. Natomiast jak chciałbyś uczyć w szkołach niższego szczebla oprócz magisterki możesz ukończyć kurs pedagogiczny dla nauczycieli. Kształcenie takie odbywa się w Grudziądzu bądź też w Bydgoszczy np. na ulicy Fordońskiej w Centrum Doskonalenia Kadr. Dotychczasowy program to 270 godzin oraz 150 godzin praktyk w szkole. Wysokość opłaty jak się nie mylę to 1500 zł. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś