Dodaj do ulubionych

Zakątek znaleziątek

09.02.12, 15:00
Czy macie takie magiczne miejsca w domu, gdzie wkładacie rzeczy, które nie wiadomo skąd pochodzą i do czego służą? Kiedy byłam mala spędzałam wakacje u ukochanej cioci (dom na wsi, 3 kuzynów), w kuchni była tak szuflada, gdzie można było znaleźć najdziwniejsze rzeczy. Nazwałam ją irchebum od imienia cioci - Irena. Ostatnio zauważyłam, że moja 6,5 letnia córka wkłada do pewnej szuflady w kuchni swoje rzeczy, nawet opakowanie od pióra i korektora, mówiąc to mi się kiedyś przyda. Wcześniej sama wkładałam tam np. klipsy do worków, jakieś śrubki, gumki. Widoczne w domu musi być jakieś miejsce na drobiazgi.
Obserwuj wątek
    • brytf-anna Re: Zakątek znaleziątek 09.02.12, 17:21
      Ja mam takie pudełko. Mnóstwo tam wszystkiego typu uszczelka "nie wiadomo od czego", kluczyk "chyba od zapięcia do roweru... a może od skrzynki pocztowej?", zapasowe guziki do jeansów (użył ich ktoś kiedyś? smile), kostka do gry, szlufka od paska, nóżka od jakiegoś mebla (tzn taki plastik), kółka od breloczków i inne równie niezbędne przydasie big_grinDD
    • budzik11 Re: Zakątek znaleziątek 09.02.12, 18:09
      O, ja mam bardzo wiele takich miejsc. Jestem jak wiewiórka, która chowa drobiazgi w różne miejsca a potem nie może ich znaleźć uncertain

Ale taka szuflada to fenomen, moja babcia taką miała, druga babcia taką ma, moja mama taką miała... I zawsze w kuchennym stole. A ja mam stół bez szuflady sad
      W domu rodzinnym stół jakoś zawsze przykryty był ceratą i bardzo długo nie wiedziałam nawet, że tam jest jakaś szuflada. A kiedy już ja odkryłam, to... WOW!
      • kaskahh Re: Zakątek znaleziątek 09.02.12, 19:18
        szuflada...

• marikooo Re: Zakątek znaleziątek 09.02.12, 19:37
      To są przydasie smile Ja niestety nie mam na nie jednego miejsca, więc są rozwłóczone po całej chałupie. To utrudnia niestety znalezienie przydasia, gdy przychodzi jego czas, ale prawda jest taka, że one jednak rzadko bywają potrzebne wink
    • anu_anu Re: Zakątek znaleziątek 09.02.12, 21:28
      Przydasiów nie lubię zbierać - ale nazwa "zakątek znaleziątek" prześliczna!
      • wadera3 Re: Zakątek znaleziątek 09.02.12, 22:24
        Uwielbiam zbierać, tyle, że często okazuje się, że z powodu braku stałego miejsca na przydasie, w momencie pilnego zapotrzebowania na konkretnego przydasia nie mogę sobie uzmysłowić gdzie ów się znajduje.
        Muszę sobie sprawić jakiś kuferek -niezbędnik.
        • jolunia01 Re: Zakątek znaleziątek 10.02.12, 00:11
          wadera3 napisała:

> Uwielbiam zbierać, ...
          > Muszę sobie sprawić jakiś kuferek -niezbędnik.

O, tak! Mnóstwo drobnych przydasiów zachomikowałam. Żeby były w jednym miejscu kupiłam w jakimś sklepie dla majsterkowiczów taką walizeczke warsztatową - zamykaną z szufladkami dzielonymi na mniejsze pojemniczki. Super się sprawdza.
    • tukata Re: Zakątek znaleziątek 09.02.12, 22:38
      szuflada w kuchni
    • poziomka001 Re: Zakątek znaleziątek 09.02.12, 22:46

Mam taką szufladę w kuchni smile Oraz pudełko w piwnicy na rzeczy, których nawet nie umiem nazwać wink
    • di_78 Re: Zakątek znaleziątek 10.02.12, 11:17
      Oooo... mam dużo takich magicznych miejsc. W pokoju jest to szuflada w komodzie (a nawet 2 szuflady), w sypialni też szuflada komódki, w pokoju syna nawet się już robi taka szufladka, a w kuchni, jako że miejsca mało a stół bezszufladowy służy do tego pudełko postawione na blacie... Mamy w domu nawet specjalny zakątek znaleziątek warsztatowy (śrubki, nakrętki czy co tam się ostanie po majsterkowaniu) i jest to... szuflada w szafie w przedpokoju. Nie ma jak szuflada na przydasie smile
      Natomiast na hasło: "Czy wiesz, gdzie jest ... (cokolwiek potrzebnego)?" Odpowiedź właściwie jest zawsze taka sama: "W szufladzie", zaś osoba szukająca ma zwykle po takiej odpowiedzi wyraz frustracji na twarzy. I mordercze myśli w głowie dotyczące odpowiadającego...
    • nicol.lublin Re: Zakątek znaleziątek 10.02.12, 17:40
      ja właściwie nie mam ale ma moja 6-letnia córa smile to jest pudełko po butach i nazywa się graty smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka