Gość: Benek IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 19.07.05, 18:55 Czy ktoś może zabrać tu głos? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
broneknotgeld Re: Sławni brodniczanie 19.07.05, 20:37 Hehe - po prowdzie to znom jednego Tego Sotera! Wiycie - Młodszego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Sławni brodniczanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:09 nie ma nikogo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dymek Re: Sławni brodniczanie IP: *.eltronik.net.pl 20.07.05, 12:27 cip,ci..cip,ci..cip Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Sławni brodniczanie 20.07.05, 14:15 trudny wątek...po prawdzie kogo mamy tu podawać?;-) dzięki bronek za uznanie, ale ja postać nie znacząco bardzo lokalna!;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
dodo66 Re: Sławni brodniczanie 20.07.05, 18:58 Moze nie slawny ale niektorym znany. Czyz to nie Ken,majacy duzy wplyw na zmiane obyczajowosci seksualnej w Polsce dzieki swojemu duetowi w wannie z Frytka w 2. edycji Big Brothera (przynajmniej scena byla slawna)pohodzil z Brodnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
dodo66 Re: Sławni brodniczanie 20.07.05, 19:01 oczywiscie *POCHODZIŁ*. Niektore pominiecie liter ze wzgledu na tempo pisania sa okrutne - przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urbanowicz Re: Sławni brodniczanie IP: 149.156.167.* 13.10.15, 12:59 Ksiądz dr Wacław Umiński urodzony w Brodnicy, a obecnie Dyrektor Biblioteki Zgromadzenia Księży Misjonarzy w Krakowie, redaktor "Naszej Przeszłości" od 2012 roku.Powinien zostać umieszczony na liście Obywateli Zasłużonych dla Miasta Brodnicy Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Sławni brodniczanie 20.07.05, 21:06 Co było a nie jest nie pisze się w rejestr podobno Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Sławni brodniczanie 21.07.05, 15:40 sto100 napisała: > Co było a nie jest nie pisze się w rejestr > podobno hmm...pewnie tak jest, ale co to za powód do sławy!;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niko Re: Sławni brodniczanie IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 22.07.05, 13:43 A jezeli chodzi o slawnych Brodniczan to czy mowi Wam cos imie i nazwisko Jana Zumbacha? Czlowieka, ktory zrobil wiele? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niko Re: Sławni brodniczanie IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 23.07.05, 04:56 Widocznie to Imie i nazwisko Jana Zumbacha z Brodnicy nic Wam nie mowi. Wiec zdradze tajemnice. Jan Zumbach pochodzil z ziemianskiej rodziny z Brodnicy, przed wojna. Ukonczyl szkole lotnicza w Demblinie i byl Asem lotnictwa w bitwie o Anglie, gdzie polscy piloci byli najlepsi i gdzie tak wlasciwie to pokonali niemieckie lotnictwo, co zmienilo zupelnie kierunek dzialan wojennych. Wlasnie dostalem wspaniala ksiazke napisana przez amerykanskich autorow Lynne Olson i Stanley Cloud pt. SPRAWA HONORU. Dywizjon 303 Konsciuszkowski. Zapomniani Bohaterowie II Wojny Swiatowej. Wspaniala lektura. Jest tez przeklad tej ksiazki z jezyka angielskiego na polski, przez Malgorzate i Andrzeja Grabowskich z przedmowa Normana Devisa, ktorego osobiscie mialem przyjemnosc poznac w N. Yorku. Szczegolnie polecam ja Brodniczanom a zwlaszcza patriotycznemu Soterowi, ktorego obraz zawsze mam w pamieci u kolegi doktoranta na wlosciach, gdzie sie obzeral kompotem w wekach z jabloni i grusz. Pozdr. Niko Ps. Rzadko tu zagladam, bo ostatnio jestem przytloczony najrozniejszymi sprawami. Jednak gdy sie wszystko unormalizuje, bede wracal czesciej - nie tak jak ta Drweca, ktora jest rzeka bez powrotow...... Drweca skojarzyla mi sie wlasnie z tytulem dawnego filmu amerykanskiego "The River of No Returns" Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Sławni brodniczanie 23.07.05, 13:55 witam niko i cieszę się, iż tak o mnie myślisz!;-))) a jabłek parę słoików też jeszcze mam... Zumbach, powiem Ci szczerze, że wywialo z głowy, ale kojarzę o kim piszesz! zgadzam się postać znana, światowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benek Re: Sławni brodniczanie IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 24.07.05, 17:18 Dominik Sucheński,długoletni nauczyciel wf w LO,członek reprezentacji Polski w lekkiej atletyce w sztafecie 4*100 m,olimpijczyk z Helsinek 1952 r. www.olimpijski.sm.pl/297.html Zasoby Polskiego Portalu Olimpijskiego PKOL Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Sławni brodniczanie 30.07.05, 14:43 Gość portalu: Benek napisał(a): > Dominik Sucheński,długoletni nauczyciel wf w LO,członek reprezentacji Polski w > lekkiej atletyce w sztafecie 4*100 m,olimpijczyk z Helsinek 1952 r. > > > www.olimpijski.sm.pl/297.html > Zasoby Polskiego Portalu Olimpijskiego PKOL TAAAK!!! pamiętam, jak moi drodzy był organizowany konkurs na sportowca 700-lecia i o zgrozo, mieliśmy i mamy wielką osobę, która jest cicha i skromna, przegrała z kretesem z jakimś biegaczem Ludowego Związku Sportowego... Ot, nasz miejski kocioł!!! do tych sław dorzuciłbym, pana Bizana Mariana, obecnie literat emeryt, autor chyba razem ze śp. Pawłem Hertzem dzieł zebranych Julka Słowackiego... Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Sławni brodniczanie 28.08.05, 10:35 może właśnie wywołana Anna Wazówna! Odpowiedz Link Zgłoś