Dodaj do ulubionych

problem ze śmiećmi

IP: *.flash-net.pl 06.04.11, 09:16
mam pytanie czy takie stare rzeczy jak łózko szafke itp moge isc wyrzucic na śmietnik czy musze poinformowac spółdzielnie ze cos takiego bedzie wyrzucane i czy to bedzie jakis dodatkowy koszt dla mnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: autor Re: problem ze śmiećmi IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 06.04.11, 12:10
      a nie ze śmieciami masz problem ?
      • e-ftalo Re: problem ze śmiećmi 06.04.11, 14:35
        obie formy są poprawne.A skoro już zgłaszasz na forum,może znajdzie się ktoś chętny na takie meble,niektórzy potrzebują na działkę czy gdzieśtam.Daj ogłoszenia tu i tam,nim wywalisz po prostu pod śmietnik
        • Gość: znajoma Re: problem ze śmiećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 14:41
          a nadaje się to łóżko do spania? Jeśli tak, to mam osobę chętną.
        • Gość: Greg Re: problem ze śmiećmi IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 06.04.11, 20:18
          Do "e-ftalo":
          Te, poliglota ze "śmiećmi"?
          Ty już kiedyś pokazałaś, twierdząc, że jest wytwór "SOŁECZNYCH" od sołectwa...
          Nie ma "śmiećmi"...
          Pozdrawiam gorąco.
          • e-ftalo Re: problem ze śmiećmi 06.04.11, 20:59
            pajacu,porównaj sobie "dzieci-dziećmi","nici-nićmi" itd i swoje ograniczenia językowe propaguj tylko w swojej szkółce ciemnotom,a na forum uznaj że skoro coś jest,to znaczy że jest
            • Gość: znajoma Re: problem ze śmiećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 21:07
              pl.wiktionary.org/wiki/%C5%9Bmie%C4%87
              Dobranoc.
            • Gość: Greg Re: problem ze śmiećmi IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 06.04.11, 21:45
              ...SOŁECZNYCH, SOŁECZNYCH...
              BUAHAHAHAHAHA!!!
            • karrambello Re: problem ze śmiećmi 07.04.11, 20:51
              @e-ftalo: Mówimy poprawnie ze śmieciami. Nie idź w zaparte jak posłowie PIS ;-)

Dzieci i nici to też kiepskie porównanie, bo nie mówimy "z dzieciami" ani "niciami" - również nie ma oboczności.
    • Gość: aii Re: problem ze śmiećmi IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.11, 14:57
      na 11 Listopada stoi narożnik ktoś wyrzucił, nikt nie chce brać, młodzi za to mają na czym siedzieć wieczorami
      • Gość: znajoma Re: problem ze śmiećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 14:59
        potrzebne mi jakieś spanie do osoby z powodzi .Więcej w wątku pomoc dla dzieci
        • Gość: znajoma Re: problem ze śmiećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 15:53
          Nie wyrzucajcie mebli nadających się do użytku na śmietnik.Przecież teraz nie zadzwonię i nie powiem, że na 11 listopada na śmietniku jest narożnik.
    • e-ftalo Re: problem ze śmiećmi 06.04.11, 15:11
      chodzi o to że wyrzuconego na śmietnik nikt nie weźmie,bo tam choroby,mokro i w ogóle.Natomiast jak ktoś jest madry to da ogłoszenie i na 100% że zaraz ktoś się zgłosi po to.
      Ale dobrze że ten temat jest poruszony i to także lekcja dla innych
    • e-ftalo Re: problem ze śmiećmi 06.04.11, 22:04
      wiesz co znajoma, sr.. na takie słowniki, ich twórcy chyba mają nie równo pod sufitem myśląc że język jest martwy i odmiany pozostaną takie jakie ktoś "uczony" sobie wydumał.Wciskanie jedynej słusznej ortografii jest iście w stylu PiSowskim. Tylko że za rok czy dwa odmiana "śmiećmi" będzie jak najbardziej poprawna z uwagi że każdy będzie tak mówił,bo po pierwsze jest regularna po drugie krótsza,a jak wiadomo język dąży do uproszczeń tam gdzie to dozwolone,a tu właśnie jest!
      Współczucia dla nauczycieli polskiego którzy próbuja wciskać te kity,ale na szczęście nie przykładają aż takiej wagi,w takich sytuacjach
      • Gość: Greg Re: problem ze śmiećmi IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 06.04.11, 22:21
        Podobno od roku 2029 mają wejść do powszechnego użycia m.in. następujące wyrazy:
        TEZOR (dzisiejszy telewizor),
        SACHÓD (dzisiejszy samochód),
        OSIE (dzisiejsze osiedle),
        TARZEG (dzisiejszy Tarnobrzeg),
        itd...
        Będzie krócej...

• e-ftalo Re: problem ze śmiećmi 06.04.11, 22:26
          nie udaj głupiego,jeśli masz jakiekolwiek pojęcie o języku to chyba wiesz jakie kryteria decydyją o używaniu danego słowa.Po pierwsze zgodność etymologiczna,zgodność stylistyczna,regularność odmian,powszechość użycia
          • Gość: wacek ogon Re: problem ze śmiećmi IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 07.04.11, 09:36
            e-Talo - nie udawaj głupiego- to jest poprawnie- masz kłopoty z wymową języka polskiego.
          • Gość: kryśka Re: problem ze śmiećmi IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 07.04.11, 20:17
            ftalo to powinien cofnąć sie do podstawówki lub przynajmniej studiować Słownik Poprawnej Polszczyzny
        • Gość: znajoma Re: problem ze śmiećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 07:36
          Grzesiu, masz 6 za rozśmieszenie mnie przy porannej kawie.
          Pozdro
          • Gość: Greg Re: problem ze śmiećmi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.11, 14:10
            Do "e-ftalo":

...ŚMIEĆMI, ŚMIEĆMI...
            ..."nie UDAJ głupiego" - NIGDZIE SIĘ SIĘ UDAJĘ!!!
            BUAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!
            Fajny jesteś mosiądz!!!
            Pozdrawiam jak zwykle gorąco...
            • Gość: ej Re: problem ze śmiećmi IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.04.11, 12:57
              e-taflo
              "Poszlem ze śmiećmi i wylonczylem sfoje szare komurki"
              Te jak ty jestes taki Miodek to czemu nawet chemii w markecie nie wykladasz ???!!!
              Toż to autorytet j. polskiego nam sie trafil na tym forum - "sołeczny" autorytet ...
              • Gość: mioodek Re: problem ze śmiećmi IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.04.11, 14:21
                tak e-taflo bardzo dobrze. Wiec idąc Twoim tokiem "rozumowania":
                "dzieci-dziećmi",
                "nici-nićmi" , ...
                śmieci - śmiećmi,
                boleści - boleśćmi,
                czułości - czułośćmi,
                sieci - siećmi ...
                POLSKA JĘZYK TRUDNA JĘZYK.
                Faktycznie "sołeczny poliglota"
                • Gość: znajoma Re: problem ze śmiećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.11, 14:33
                  Dajcie mu już spokój, bo dalej nie wiadomo, co robić ze zużytymi meblami. Może ktoś w końcu podpowie założycielowi wątku?
    • Gość: cz. patryk Re: problem ze śmiećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.11, 03:36
      Kto jak nie my Polacy mamy obowiązek mówić i pisać poprawnie ?
      100% prawidłowo jest - śmieciami !
      • Gość: autor Re: problem ze śmiećmi IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 09.04.11, 13:21
        Posprzeczać zawsze się można/byle nie ubliżać/ a pisać warto poprawnie.A na koniec pytanie: jak sądzicie,ile procent dorosłych Polaków z błędem pisze nazwisko zasłużonego Polaka,byłego Naczelnika Państwa ?
    • e-ftalo Re: problem ze śmiećmi 11.04.11, 14:19
      poszedłem z dziećmi,szyłem nićmi,wyszedłem ze śmiećmi
      mam nici,widzę dzieci,wyrzucam śmieci
      łapię telefon w sieć-łapię telefon siećmi lub sieciami-mamy 2 do wyboru
      Boleść,czułość-boleściami,czułościami - tu mamy końcówkę "ść" a nie "ć" więc musi dojść samogłoska.
      Szkoda że to męski rzeczownik,bo inaczej podałbym analogiczną odmianę w innych językach.Nie uważam się za autorytet ,ale mam jakieś argumenty za tą własnie formą,poza sjp.pl,który nie uwzględnia żywego jezyka
      I na koniec niepodważalny argument
      www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=%C5%9Bmie%C4%87mi&btnG=Szukaj+w+Google
      zwraca 28,100,000 wyników
      natomiast
      www.google.pl/search?q=%C5%9Bmieciami&btnG=Szukaj&hl=pl&source=hp
      tylko 7,770,000 wyników

Pozdrawiam fachofcuf od polszczyzny,co nawet nie wiedzą co to pisek na plaży ,a jedyne skojarzenie mają z Jozinem z Bazin,a o staropolszczyźnie słyszeli dawno temu w podstawówce.
      • Gość: brr Re: problem ze śmiećmi IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 11.04.11, 19:28
        sorry ale ty masz to głupotę gratis czy ci za nią płacą ???!!!!
        Sam dajesz przykłady ze piszesz bzdury - przeczytaj człowiecze co "wyrzuca" google przy pierwszym linku: "Czy chodziło Ci o: śmieciami "
        A to ze mamy tak wielu dla których polska jezyk byc trudna ... no coz tylko plakac.
        • Gość: Greg Re: problem ze śmiećmi IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 11.04.11, 19:50
          BUAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!
          • Gość: Ludzie Re: problem ze śmiećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 20:21
            Chyba Wam do świąt zejdzie z tymi śmieciami. A ja mam inny problem, podszywam w rękach sukienkę córce,bo wygrzebała z szafy moją sprzed 20 lat i chce iść w niej jutro na testy! To jest dopiero problem.Maszyna nie chce szyć tego materiału.Kurde,musze sobie przypomnieć ,jak sie podszywa "krzyżykiem" Była do ziemi, skróciłam Jej, bo chce pokazać kolanko.Pozdro
            • Gość: znajoma Re: problem ze śmiećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 20:25
              Nie jest źle, pamiętałam jednak, lata praktyki :-)
    • e-ftalo Re: problem ze śmiećmi 12.04.11, 11:42
      @brrr, google to wyrzuca ,bo tak mu nakazał jakiś zacofany purysta językowy(taki jak ty),na szczęście większość ma tą podpowiedź daleko w d.. i używa żywej polszczyzny
      • Gość: brr Re: problem ze śmiećmi IP: *.189.221.50.skyware.pl 13.04.11, 10:30
        To otwórz sobie (linki, strony) ktore google wyszukało i zobacz co tam jest napisane - a potem pierdziel dyrdymaly o Twojej wielkiej znajomosci zywego jezyka. Juz nieraz dales jej przyklad. A Mastalerz jest drugim przykladem wielkiego polonisty - dziennikarza - Ostanio wyczytałem na jego swietnym blogu ze sie zdanie zaczyna od "ze". To pewnie ta zywa jezyka by e-ftalo.
        Gosciu grtuluje erudycji.
        • e-ftalo Re: problem ze śmiećmi 13.04.11, 13:52
          Na większości stron jest użyta tak forma,bo jest ogólnie akceptowana.Żywy język to taki który aktualnie używa większość,a nie taki jaki narzucają książki.Książki mogą jedynie ukierunkować. Niektóre zdania mogą się zaczynać od przyimka "Ze" podobne jak "Na,Pod,W ,itd" .A "że" jest albo kontynuacją zdania ,albo nowym zdaniem jeśli poprzednie było mocno złożone.To zależy kontekstu. Ciesze się że zabierasz głos w tej dyskusji
          A wracając do śmieci-pewnie już dawno na śmietniku,szkoda że autor nie podjął dalszej dyskusji
          • Gość: brr Re: problem ze śmiećmi IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 13.04.11, 20:16
            e-ftalo to chyba mamy inne google - bo w wynikach wyszukiwania "wyrzuconych" przez google pod linkami nawet nie kryje się słowo "śmiećmi" - a jeśli juz to większość to negacja takiej formy.

Ze śmieciami jest śmiesznie. Mamy liczbę pojedynczą: ten śmieć (jakiś jeden odpadek, czasem niestety przenośnie i wyjatkowo agresywnie o czymś lub nawet kimś, czyli człowieku – stanowczo odradzam!), od którego liczba mnoga to zarówno te śmieci, jak i te śmiecie. W użyciu bezpośrednim, gdy mówimy o odpadkach, obie formy liczby mnogiej są poprawne, gdy używamy tego słowa przenośnie, wtedy raczej śmiecie.
            Oprócz tego mamy jeszcze słowo śmiecie, rzeczownik pojedynczy rodzaju nijakiego, bez liczby mnogiej (tzw. collectivum, odnoszący się do zbioru, podobnie jak np. listowie) – więc to śmiecie. Oznacza, oczywiście, też resztki i odpadki. Możemy więc powiedzieć „Leżały tam śmieci”, „Leżały tam śmiecie”, „Leżało tam śmiecie” – i będzie to mniej więcej to samo. No i jest wreszcie czasownik śmiecie, czyli 'macie odwagę'. Trochę to skomplikowane, ale i na tym urok języka polega.
            Pozdrawiam
            — Jerzy Bralczyk, prof., Uniwersytet Warszawski

Myślę, że nawet Bralczyk Cię nie przekona używając sformułowania "śmieciami" - bo on według Ciebie zapewne nie ma o tym pojęcia i jest ograniczony.
            Widzę, że język żywy pozwala na zaczynanie zdania od "że" mało tego wprowadza nowe formy gramatyczne typu: "zdanie mocno złożone"
            No gratuluję znajomości języka polskiego. Jak mniemam twierdzisz również, iż "sołeczny" też jest ok i jak widać jakiekolwiek tłumaczenia na niewiele się zdają.
            Na koniec coś co również zapewne Cię nie przekona:
            (1.1–2) lp śmie-ć, ~cia, ~ciowi, ~ć, ~ciem, ~ciu, ~ciu; lm ~ci lub ~cie, ~ci, ~ciom, ~ci lub ~cie, ~ciami, ~ciach, ~cie
            (2.1) lp śmie|ć, ~cia, ~ciowi, ~cia, ~ciem, ~ciu, ~ciu; lm ~cie, ~ci, ~ciom, ~ci, ~ciami, ~ciach, ~cie
            (3.1) śmieć, koniugacja II
            (4.1) zob.: śmiecić

No ale cóż jak się okazuje nasze narodowe autorytety bledną przy e-ftalo. Takie mamy szczęście sołeczne.
    • Gość: oo Re: problem ze śmiećmi IP: *.flash-net.pl 12.04.11, 22:26
      musi byc pozwolenie
    • Gość: viy Re: problem ze śmiećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 11:17
      lasy całe w smieciach zróbmy porządek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka