05.01.14, 16:05
odbył się pogrzeb jednego z największych Polaków o kompozytorów XX wieku.Połączone chóry o orkiestry pod dyr.Maksymiuka zagrały dla niego po raz ostatni Exodus z Jego Tryptyku.
www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=OKyJj9MFEpA
Obserwuj wątek
    • Gość: OkompozytorXXwieku Re: Wczoraj IP: *.rzeszow.hypnet.pl 05.01.14, 22:09
      Trudno nie zgodzić się z Kazimierzem Kutzem:
      "Odszedł genialny kompozytor. Wojciech Kilar to genialny kompozytor, który ma wielkie zasługi wobec kultury polskiej, a zwłaszcza - polskiego kina."
      PS. No tak, odbył się pogrzeb... :-((

• lechowski51 Re: Wczoraj 05.01.14, 22:59
        ...a jego muzyki oprocz opini Kutza słuchałeś?
        • Gość: Czytaćisłuchać Re: Wczoraj IP: *.rzeszow.hypnet.pl 05.01.14, 23:38
          A Ty? I czy to prawda, że Exodus oparty jest na folklorze żydowskim, a to Ci przecież wcale nie przeszkadza?
          PS. Opinia Kutza wydaje się mi być bardziej wiarygodną niż "poglądy" wikarego z Bochni. :-((
          • lechowski51 Re: Wczoraj 06.01.14, 09:21
            Czekam na Twoje poglądy a Kutz zna się na muzyce czy na polityce,tak ja na gwiazdach.
            • ja-tarzan Re: Wczoraj 06.01.14, 12:30
              Kutz potrafi ocenić muzykę filmową... a taka Kilar też tworzył, ba, zapewne z niej jest głównie znany.
              Fakt, że Kutz reprezentuje odmienną opcje polityczną nie umniejsza jego kunsztowi reżyserskiemu. Choć są na tym świecie ludziki, które nawet zakwestionują zasługi niekwestionowanego mistrza ... bo np. nie widzi w gender zagrożenia ;)
            • Gość: Astronom Re: Wczoraj IP: *.opera-mini.net 06.01.14, 13:54
              No, na gwiazdach wigilijnych to chyba znasz się... :-))
    • Gość: wezyr Re: Wczoraj IP: *.play-internet.pl 06.01.14, 18:45
      Nie mam zdania bo nie lubię wrzucać wszystkiego i wszystkich do jednego wora aby mieć poklask! szczególnie na forum gdzie każdy jest anonimowy i może ssać swoje dywagacje z wielu krów ktore jedzą to samo siano!
      • lechowski51 Re: Wczoraj 07.01.14, 15:40
        Kilar jest znany jako wielki kompozytor.Dla dyletantów,jako kompzytor muzyki filmowej.
        www.youtube.com/watch?v=oDcxDNHFslw
        • Gość: "wielkikompzytor" Re: Wczoraj IP: *.opera-mini.net 07.01.14, 22:09
          I, oczywiście, nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia, że "Wojciech Kilar, kompozytor, pianista, autor muzyki wielu znanych filmów, został przewodniczącym honorowego komitetu wyborczego PiS."?
          :-))
        • ja-tarzan Re: Wczoraj 07.01.14, 22:14
          > Kilar jest znany jako wielki kompozytor.Dla dyletantów,jako kompzytor muzyki fi
          > lmowej.

Ja nie pisze o tym, że Kutz zna Kilara jedynie z komponowania muzyki filmowej.
          Piszę, że jako reżyser potrafi ocenić wartość tej części twórczości Kilara.
          Gdyby było inaczej Kilar nie zrobiłby z Kutzem więcej niż jednej produkcji od lat 60-tych.
          Znali się od młodości. Współpracowali nie raz.
          I Kutz zna się na jego muzyce jak świnia na gwiazdach.

Zaprzeczysz? Zaprzeczysz i uzasadnisz? Nie. No bo po co.

Przecież tu nie chodzi o muzykę świetnego kompozytora, tu tylko chodzi o to żeby lewak dostał.

Śmiechu warte... jak takie prymitywne teksty udają epitafium od melomana...
          • lechowski51 Re: Wczoraj 08.01.14, 08:54
            Gdybyś napisał,że Morricone znany jest z muzyki filmowej.Tymczasem Ty piszesz o jednym obok Góreckiego,największym polskim kompozytorze XX wieku.I w tym się róznimy.
            W prezencie,dla Ciebie;
            www.youtube.com/watch?v=_PpfJUDGyBI
            • ja-tarzan Re: Wczoraj 10.01.14, 14:11
              > Gdybyś napisał,że Morricone znany jest z muzyki filmowej.Tymczasem Ty piszesz o
              > jednym obok Góreckiego,największym polskim kompozytorze XX wieku.I w tym się r
              > óznimy.

Udajesz, że nie rozumiesz?

Czy fakt, że jest uważany za jednego z największych kompozytorów XX wieku oznacza, że nie komponował muzyki do filmów, w tym filmów Kutza?

Nie prościej napisać, że nieopacznie zrozumiałeś, że coś innego miałeś na myśli?
              Śmiechu warte.
              • lechowski51 Re: Wczoraj 10.01.14, 14:18
                Z Bogiem!
                www.youtube.com/watch?v=6lYsm_fKWoE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka