re_bo 10.12.15, 22:01 www.pch24.pl/posel-do-rabina--nie-zapalam-swiec-chanukowych--zabrania-tego-pierwsze-przykazanie,39912,i.html#ixzz3tx9CbDYV Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislocki12 Ślepy i... głuchy! 10.12.15, 22:20 Pewnie i masz rację, ale warto pamiętać, że "Dekalog (stgr. δεκάλογος dekalogos, dziesięć słów) inaczej Dziesięć przykazań (w tradycji żydowskiej Dziesięć Oświadczeń עשרת הדיברות, Aseret ha-Dibrot) – zbiór podstawowych nakazów moralnych obowiązujących pierwotnie wyznawców judaizmu, a następnie przejęty przez chrześcijan", nakazuje ("Księga Wyjścia"): "- Jam jest Pan, Bóg twój, którym cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną. - Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. 5Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; 6a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich. - Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, nadaremno; bo nie będzie miał Pan za niewinnego tego, który by wziął imię Pana, Boga swego, nadaremno. - Pamiętaj, abyś dzień sobotni święcił. Sześć dni robić będziesz i będziesz wykonywał wszystkie roboty twoje; ale dnia siódmego sabat Pana, Boga twego, jest: nie będziesz wykonywał weń żadnej roboty, ty i syn twój, i córka twoja, sługa twój i służebnica twoja, bydlę twoje i gość, który jest między bramami twymi. Przez sześć dni bowiem czynił Pan niebo i ziemię, i morze, i wszystko, co w nich jest, a odpoczął dnia siódmego; i dlatego pobłogosławił Pan dniowi sobotniemu i poświęcił go." Nie sądzisz, że poseł Winnicki nie tylko ma zeza? On jest po prostu ślepy i głuchy! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
re_bo Re: Póki jeszcze pozwalają o tym pisać (part VI) 11.12.15, 18:27 wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,O-Tadeusz-Rydzyk-TV-Trwam-rezygnuje-ze-wspolpracy-z-Kancelaria-Prezydenta,wid,18039546,wiadomosc.html?ticaid=11619b Odpowiedz Link Zgłoś
e-zyleta Re: Póki jeszcze pozwalają o tym pisać (part VI) 11.12.15, 18:37 Nie martw się re-bo, wilk wilkowi oka nie wykole, a i tak mocherki sypną groszem, choćby miały nic nie jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Póki jeszcze pozwalają o tym pisać (part VI) 11.12.15, 18:44 Moze sie wkurzyl ze byl w synagodze na święcie.Przejdzie mu,jeszcze sie pogodza jak z J.K.,gdy sie zle wyrazal o bliskich prezesa. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 "Dla nas nie było miejsca - opowiadał o. Rydzyk" 11.12.15, 22:23 Ale jaja! "Jak opowiadał dyrektor Radia Maryja, Kancelaria Prezydenta nie znalazła miejsca dla TV Trwam, by ta mogła jechać razem z prezydentem do Paryża. - Pozwolono jechać "Naszemu Dziennikowi", ale dla nas nie było miejsca - opowiadał o. Rydzyk. Później dodał, że podobna sytuacja ma miejsce obecnie, gdy zabrakło miejsca dla przedstawicieli "Naszego Dziennika", który chciał udać się z prezydentem do Kijowa. - Po tym powiedziałem, by napisali do biura prasowego (Kancelarii Prezydenta RP - red.), że rezygnujemy. Telewizja Trwam rezygnuje z takiej współpracy - mówił ojciec." Marne widoki dla prezydenta! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
re_bo Re: Póki jeszcze pozwalają o tym pisać (part VI) 11.12.15, 18:45 e-zyleta 11.12.15, 18:37 Nie martw się re-bo, wilk wilkowi oka nie wykole, a i tak mocherki sypną groszem, choćby miały nic nie jeść. mógłbyś to jakoś uzasadnić? Tak, wiesz, bardziej konkretnie, na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Re: Póki jeszcze pozwalają o tym pisać (part VI) 11.12.15, 22:18 No tak - re_bo do re_bo. Mam nadzieję, ze końcu dogadacie się! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś