Dodaj do ulubionych

francuski czy rosyjski

24.03.11, 13:59
jestem w I LO, będę zdawał maturę rozszerzoną z niemieckiego, angielskiego nei chcę zdawac, a potrzebuję zdawac drugi język, ktory wybrac - francuski cyz rosyjski?
rosyjskiego się szybciej i lepiej nauczę, a z kolei w przyszłości chcę studiowac francuski z niemieckim i jako język 3 rosyjski, pomóżcie
Obserwuj wątek
    • gree94 Re: francuski czy rosyjski 24.03.11, 16:53
      dodam też że uczę się łaciny i chce ją zdawac na maturze
      • kredka_ol Re: francuski czy rosyjski 24.03.11, 20:05
        Francuski bardziej ci się przyda w życiu

-----------------
        www.westernschool.pl Szkoła Języka Angielskiego
    • makova_panenka Re: francuski czy rosyjski 24.03.11, 21:06
      Jakbyś nie kombinował i tak zostaniesz bezrobotnym.
    • gree94 Re: francuski czy rosyjski 25.03.11, 10:18
      ~makova
      może Ty, ja nie zamierzam
    • joa66 Re: francuski czy rosyjski 25.03.11, 14:46
      w przyszłości chcę studiowac francuski z niemieckim i jako język 3 rosyjski, pomóżcie

Rozumiem, że interesują Ciebie studia filologiczne, lingwistyka itp.

Może warto zajrzeć na strony wybranch wydziałów, wybranych uczelni i sprawdzić jak wygląda rekrutacja, program studiów (poziom wyjściowy, poziom na zakończenie studiów) i wybrać języki pod tym kątem.

Jeżeli Twoim długoterminowym celem jest nauczenie się tych 3 języków na najwyższym poziomie, to w sumie kolejność chyba nie ma takiego znaczenia? (chyba , że są konkretne wymagania uczelni)

p.s. rosyjskiego nauczysz się szybciej niż francuskiego, ale może właśnie dlatego warto zacząć francuski wcześniej ? ;) To tylko jeden z wielu punktów widzenia.
    • gom3s Re: francuski czy rosyjski 25.03.11, 15:15
      Skoro rozszerzona matura będzie z języka niemieckiego, to ja bym postawiła na język francuski... jest bardziej do niemieckiego zbliżony.
    • jestemgwiazda Re: francuski czy rosyjski 25.03.11, 17:30
      Witam.

Stanowczo polecam francuski.
    • jakw Re: francuski czy rosyjski 25.03.11, 19:17
      Sprawdź, czy przypadkiem nie musisz mieć matury z francuskiego do wymarzonych studiów.
    • areyoubetter Re: francuski czy rosyjski 26.03.11, 07:36
      Oczywiści francuski.
      Oficjalny język UE, dyplomacji, ułatwia naukę łaciny, pozwala z grubsza zrozumieć włoski i hiszpański, dogadasz się w wielu krajach Afryki, Kanadzie, Belgii, Szwajcarii, no i znajomością francuskiego zaimponujesz każdemu Amerykaninowi. W Stanach każdy chciałby znać francuski, pozwoli Ci to trochę "dźwignąć się" w drabinie społecznej.
      Poza tym, to piękny, subtelny, zmysłowy :)... ale i precyzyjny język.
    • gree94 Re: francuski czy rosyjski 26.03.11, 12:32
      dzięki za odpowiedź, chyba wybiorę francuski
    • mieczakzkrakowa Re: francuski czy rosyjski 31.03.11, 17:09
      rosyjski będzie prostszy ale francuski jest bardziej motywujący lepiej odbierany i stosowany częściej w ogólnym świecie
      • mentos_1980 Re: francuski czy rosyjski 31.03.11, 20:52
        stary możesz słuchać powyższych, ale coś ja za granicą na wakacjach Francuzów nie słyszę ... za to Rosjan na maxa ... wszyscy komentują, rosyjski beee, ale Rosja była, będzie zaraz za naszymi granicami ... mimo wszytsko nie rezygnuj z rosyjskiego.

Poza tym tam drzemie potencjał gospodarczy, wiem coś o tym moja żona z nimi handluje. 15 koła w miech na sprzedarzy materiałów budowlanych, w sezonie 2 x tyle.
        • randybvain Re: francuski czy rosyjski 01.04.11, 00:00
          Patrząc pod tym kontem, to najlepszą opcją jest mandaryński...
    • cdf55 Re: francuski czy rosyjski 04.04.11, 11:35
      francuski zdecydowanie ! przygodazfrancuskim.blogspot.com
      Salutations
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka