Dodaj do ulubionych

Praca licencjacka Blogi-pomoc!!

20.05.12, 17:39
Witam,
piszę prace lic. na temat : Kreowanie wizerunku w internecie za pomocą blogów. Nie mam kompletnie pojęcia jakim sposobem mam je zanalizować i jak dobrać próbę badawczą? Chciałam zanalizować 3 wybrane blogi(jeden jakiejś firmy,drugi polityka i trzeci np.Kasi Tusk) i nie wiem jaki dobór próby mam zastosować? czy to będzie dobór celowy???? i jak zanalizować blogi?? BARDZO PROSZĘ O POMOC!
Pozdrawiam,Karolina
Obserwuj wątek
    • julka770 Re: Praca licencjacka Blogi-pomoc!! 06.01.13, 20:18
      Hej,
      pisałam licencjat o blogosferze jako miejscu autoprezentacji na przykładzie blogów tzw szafiarek. Tematyka trochę podobna. Ja w swojej pracy postawiłam sobie ok 10 pytań problemowych i odpowiednio do nich również hipotezy.
      Pytania problemowe to dobry sposób i nie jest to trudne do zrobienia o ile postawisz dobre pytania. W Twoim przypadku może to np być pyt.: zaczynając od nawet tak banalnego jak "Czy możliwe jest kreowanie wizerunku w Internecie za pomocą bloga?" a następnie dalej już np "Jakie elementy i narzędzia na blogu wskazują na kreowanie wizerunku/autoprezentację?", "które elementy są najczęściej wykorzystywane?"
      Ja w swojej pracy zdecydowałam się na analizę zawartości, treści blogów. Metoda pozwoliła na dostrzeżenie zjawisk, dzieki którym dokonywana jest autoprezentacja/kreowanie wizerunku. Analizie poddałam treści postów, metryczkę, grafikę, blogroll, linki, popularność, aktywność.
      Co do doboru to jak masz już konkretne blogi na oku to sprawa wyjaśniona i będzie to dobór celowy. Blogi wybierane w sposób subiektywny będą najbardziej użyteczne i reprezentatywne. Ja w swojej pracy wybrałam jednak trochę więcej blogów bo aż 20. Myślę, że w Twoim przypadku skoro bierzesz 3 różne blogi - z różnych dziedzin to wystarczy.

Zwróć się o pomoc do promotora - on zawsze coś podpowie i doradzi. W końcu od tego jst:)
      Pozdrawiam, Julka
      • klka03 Re: Praca licencjacka Blogi-pomoc!! 19.01.13, 18:53
        Hej julka770, czy mogłabym skontaktować się z tobą mailowo? robię projekt o blogach, temat troche zawiły bo bd zawierał wszystkie aspekty (powstanie blogów, rodzaje blogów, blogi w polsce i zagraniczne , kreowanie wizerunku, ze strony marketingowej, zarabianie na blogach itp itd) . Ułatwiłoby mi życie gdybym mogła zobaczyć twoją pracę , ponieważ piszesz o blogach modowych, miałabym chociaż na czym się oprzeć. Jeśli chodzi o blogi modowe i szafiarskie to właśnie liczy się osobista wiedza a nie z książek , a ja niestety modowych nie śledze. Oczywiście nie miałabym zamiaru kopiować twojej pracy ani publikowac, mogę poręczyć na piśmie i jeszcze czekolade wysłać :) moj mail:klka03@o2.pl Pozdrawiam :)
      • igula90zmc Re: Praca licencjacka Blogi-pomoc!! 08.10.13, 19:11
        Czy w swojej pracy brałas pog uwage blogi polskie czy zagraniczne ?
      • igula90zmc Re: Praca licencjacka Blogi-pomoc!! 08.10.13, 19:12
        julka770 napisała:

Czy brałas pod uwagę blogi zagraniczne czy tylko Polskie ?

> Hej,
        > pisałam licencjat o blogosferze jako miejscu autoprezentacji na przykładzie blo
        > gów tzw szafiarek. Tematyka trochę podobna. Ja w swojej pracy postawiłam sobie
      • aasieeq Re: Praca licencjacka Blogi-pomoc!! 08.11.13, 01:17
        hej, piszę na taki sam temat. Czy byłabyś mi w stanie pomóc? proszę o odpowiedź tu albo na maila: joanna.jaros@op.pl
        będę wdzięczna ! :*
    • edyta.drobna praca magisterska Iluminaci w przemyśle muzycznym. 07.09.13, 11:44
      Witam,
      Jestem na etapie analizy zawartości wpisów na blogach o tematyce spiskowej. Moja praca dotyczy Iluminatów w przemyśle muzycznym. Ile powinnam mieć przeanzlizowanych takich wpisów? Dodam, że analizuje tez filmy dokumentalne max 30 min zamieszczone we wpisie oraz zdjęcia itd.

Pozdrawiam, Ed
    • student-24.pl Re: Praca licencjacka Blogi-pomoc!! 12.12.13, 15:52
      Nasza firma to jednak nie tylko praktyczna pomoc w pisaniu prac. Na naszej stronie internetowej zamieszczamy skuteczne porady oraz praktyczne wskazówki dotyczące technik oraz sposobów zwięzłego formułowania myśli i wniosków czy choćby podstawowe zasady pracy nad tekstem.
      ZAPRASZAMY!!!!
      www.student-24.pl
      student-24.pl@o2.pl
      • goshuaa Re: Praca licencjacka Blogi-pomoc!! 07.10.14, 11:16
        Tez zdecydowałam sie na pisanie pracy o blogach modowych. Czy mozecie polecić dobra literaturę i źrodła na ten temat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka