Dodaj do ulubionych

1 klasa LO

05.09.14, 07:51
Nowy rok rozpoczęty. Wcześniej syn chodził do rejonowej ppodstawówki i gimnazjum.Do liceum,jednego z lepszych w województwie dostal się bez problemu.Pytałam się,będziesz dojeżdżać,wcześniej wstawać a zdarza sie że 1sz a lekcja będzie 0 7.40? Tak będę i żebym nie truła bo to on wybiera szkołę. Dojazd zajmuje mu łącznie z dojściem ok.45 min.No i juz zaczął się problem.Poza tym liczna osobowo klasa.A on źle się czuje w duzych skupiskach.Uczniów jest 35,mialo być 30,ale teraz doszli.Wiem w prywatnych jest mniej.Ale ja chcę zapytać Was czy ewentualnie pozwolic mu na przeniesieni do innej szkoły?W okolicy są inne LO i z tego co wiem to ledwo ledwo w niektórych 2 klasy utworzyli.Te licea np jest np b słaby poziom zdawlności matur w tym roku,np na 44 osoby zdalo 10,to nabliżej to około 88% zdało, o innym na forach jednak przestrzegaja że jest tam ba rdzo niski poziom matematyki i chemii.I chyba to prawda bo nadal jest kilkanaście miejsc wolnych.
Wracam do naszego LO.Przesledziłam klasy uczące wcześniej i jak widać zawsze były tam tak liczne klasy.A co ma ta szkoła co inne nie mają w okolicy?
Syn wybierając klasę musiał kierować sie językami,nie ma tam profili klas.Podstawowy angielski i drugi spośród czterech do wyboru. Podobno jest tu geografia na wysokim poziomie,na której mu zależy.Jest dużo organizowanych wykladów akademickich,wyjazdów,mają jakieś warsztaty naukowe,w labolatoriach,no slowem szkoła nastawiona raczej na naukę.To może śmiesznie brzmi,bo przecież po to szkoła jest ale niektóre Licea szczycą się tylko osiągnięciami sportowymi.
Na mnie tez ta szkoła zrobila dobre wrażenie,nauczyciele nie chwalili sie tylko swoimi sukcesami,maja śwaidomość że nie są naj. Opinie z poczty pantoflowej są bardziej na plus,że fajna szkoła,nauczyciele w porządku w większości.
Profil dostosowują do ucznia,najróżniesze kombinacje są dopuszczalne,na dniach otwartych dyrektor mówił że czasem są z tym problemy,z ulozeniem planu dla ucznia ale sie starają.

Może to 1szy tydzień wczesnego powakacyjnego wstawania tak motywuje moje dziecko nie chcę jednak by mi coś kombinował.Ja go zawsze staram sie wspierać,jest dzieckiem które ma trchę problemów emocjonalnych i stąd ta prośba o radę
Obserwuj wątek
    • molik28 Re: 1 klasa LO 05.09.14, 14:11
      Moim zdaniem nie rezygnować. Chyba, ża masz dużo pieniędzy na korepetycje ale to już wtedy chyba lepiej po prostu prywatna szkoła, bo korepetycje zabierają dodatkowo czas a i tak w LO jest dużo godzin. Poza tym nie wiadomo na jakie dzieciaki trafi w słabszym LO. Może tam nie będzie wcale czuł się lepiej. Daj mu jeszcze czas. Może za chwilę będzi lepiej. Chyba że naprawdę będzie chciał zmienić szkołę to chyba będziesz musiała go posłuchać.
    • morekac Re: 1 klasa LO 06.09.14, 00:44
      45 minut to nie jest jakoś strasznie długo...
      -------------------------------------------------------------
      "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger
      • learning-to-fly Re: 1 klasa LO 09.09.14, 22:39
        Tydzień to jednak trochę za krótko, dużo osób na dzień dobry panikuje. 45 min. to nie jest dużo, więc albo to jeszcze wakacje "działają", albo ten typ tak ma i zmiana szkoły nie pomoże (dla mnie każda pora przed 10 jest zabójcza, a jak mam zajęcia na 13 to na wszelki wypadek nastawiam budzik ;) ).
        Co do komfortu w grupie, lepsza duża grupa rozsądnych ludzi niż 10 osób z czego do 7 strach się odezwać. Jeśli (szczerze nie życzę, naprawdę) strach przed ludźmi zaczyna przybierać formy ekstremalne, to już nie robi różnicy, czy osób jest 5 czy 35, z doświadczenia mówię.
    • jakw Re: 1 klasa LO 09.09.14, 22:47
      Moja starsza w zeszłym roku miała na początku ataki paniki na tle towarzyskim. Przeszło jej po wyjeździe integracyjnym. Niech syn da sobie i innym trochę czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka