Dodaj do ulubionych

Francuski/Włoski/Hiszpański

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 11:35
Stanąłem przed wyborem dodatkowego języka, którego tajniki będę musiał
zgłębiać. Może ktoś z Was doradzi który jest najprostrzy w wymowie, który ma
najprostrzą gramatykę i którego można się najszybciej nauczyć. Ponadto miło
by było gdyby ktoś wskazał mi strony z nauką języka online, szukałem ale po
za ubogimi *.ang.pl nic nie znalazłem :/
Obserwuj wątek
    • Gość: Zosia Re: Francuski/Włoski/Hiszpański IP: *.crowley.pl 07.09.04, 11:51
      Zdecydywanie wszystkie te kryteria spełnia język włoski. Znam wszystkie trzy
      języki, aczkolwiek moja opinia może nie wydawac się obiektywna...
      • Gość: Adrian Re: Francuski/Włoski/Hiszpański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 12:02
        Dlaczego nieobiektywna ? :)
    • girl_interrupted Re: Francuski/Włoski/Hiszpański 07.09.04, 12:23
      Według mnie najprostszy ze wszystkich trzech języków jest hiszpański. Jednak
      moja ocena na pewno nie jest obiektywna, dlatego, że ja odkąd pamiętam
      zakochana byłam we wszystkim co związane z Hiszpanią, pewnie dlatego ten język
      podoba mi się tak bardzo.

Francuskiego mogłam się uczyć w liceum, ale wybrałam... niemiecki. Jedni
      mówili, że jestem głupia, a jeszcze inni, że dobrze zrobiłam. Niemiecki nie
      jest trudny, ale z pewnością nie jest taki ładny jak francuski, którego pragnę
      się uczyć bo spodobał mi się mimo wielu trudności jakie z nim miałam.

Włoskiego liznęłam zaledwie odrobinę, ale mam wielu znajomych, którzy wakacje
      spędzają we Włoszech, pracują tam i uczą się języka. Z tego co sama
      zaobserwowałam nie jest on trudniejszy od hiszpańskiego.

Muszę jednak przyznać, ze zauważyłam jakąs modę na język rosyjski, którego uczy
      się coraz więcej osób. W tym roku sama zaczynam się uczyć rosyjskiego, ale tego
      języka to ja zawsze chciałam się nauczyć :)

Osobiście poleciłabym kontynuację nauki języka angielskiego i wypróbowanie
      każdego z wymienionych w temacie - by mieć jakiekolwiek pojęcie ;)

Pozdrawiam serdecznie i powodzenia życzę w wybieraniu :)
      • amused.to.death Re: Francuski/Włoski/Hiszpański 07.09.04, 14:07
        Zgadzam się z Girl - dla mnie też nauka hiszpańskiego to była bułka z masłem - prosta grama, etc.
        Francuski - uwielbiam, ale uczy mi się go o wiele trudniej.
        Włoski - nigdy nie lubiłam więc nawet nie myślałam o nauce. Znajomi twierdzą, że początki są łatwe, ale wcale nie tak łatwo mówić dobrze i gramatycznie.
        • Gość: librero Re: Francuski/Włoski/Hiszpański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 16:13
          Jesli chodzi o latwosc hiszpanskiego to sama nie wiem... Odmiany i stosowanie
          subjuntivo dają mi się mocno we znaki.

Moze bede subiektywna ;} ale uwazam, ze najlepiej bedzie wybrac hiszpanski.
          Jest praktyczny (najerszy zasieg) & ladny (moj kolega mawial, ze meoldyka
          wloskiego przypomina mu melodyke walenia mlotkiem w stol - cos w tym chyba
          jest). Ponadto, jesli znasz juz angielski, hiszpanski bedzie Ci szedl o wiele
          latwiej - jest mnostwo podobnych slow (diligent - diligente, indifference -
          indiferencia, cause - causa -> jest tego mnostwo!), mysle tez, ze gdybym nie
          znala angielskiego, o wiele trudniej byloby mi zrozumiec wiele aspektow
          gramatykki hiszpanskiej.

Gdy przyswoicsz juz jezyk jako tako, bedziesz rozumial wloski i troche
          portugalski (pisany, bo mowiony brzmi troche jak z komosu). na poziomie
          rozumienia slowa pisanego mozesz tez dac sobie rade z francuskim - generalnie
          wszystko to sa jezyki indoeuropejskie, wiec po jakims czasie kazdy cos Ci
          przypomina :)

Powodzenia :)
          • Gość: Adrian Re: Francuski/Włoski/Hiszpański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 16:45
            Co Wy z tym subiektywizmem :)

Zdecydowałem się na hiszpański:) dziękuję bardzo za opinie:)
            • Gość: Zosia Re: Francuski/Włoski/Hiszpański IP: *.crowley.pl 07.09.04, 19:17
              Nieobiektywna może dlatego, że jakos niezbyt przepadam za hiszpańskim, a kocham
              ponad wszystko wloski i francuski:))
              • Gość: Adrian Re: Francuski/Włoski/Hiszpański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 19:23
                już "napocząłem" hiszpański i stwierdzam, że jest przyjmniejszy od niemieckiego
                i łatwiejszy od rosyjskiego :) może zbyt szybko formuuję wnioski - ale mam
                nadzieje że przygoda z hiszpańskim rozwinie się :)
                • brasilka2 Re: Francuski/Włoski/Hiszpański 08.09.04, 21:27
                  Ja gorąco namawiam na portugalski. Jak się go nauczysz, to i po hiszpańsku się
                  spokojnie dogadasz.
                  A poza tym to niezwykły język. Magiczny :-)
                  • Gość: Zosia Re: Francuski/Włoski/Hiszpański IP: *.crowley.pl 08.09.04, 23:41
                    Wlasnie... super. Ja bym sie go chetnie nauczyla, ale jakos ciezko mi znalezc
                    nauczyciela we Wroclawiu... a uczylam sie go na studiach rok czasu i chyba nic
                    juz nie pamietam... Jezyk bardzopiekny...
    • dzenifer Re: Francuski/Włoski/Hiszpański 17.09.04, 23:22
      najtrudniejszy zdecydowaanie jest francuski. zaczelam sie go uczyc, znajac juz
      hiszp. chodzilam na kurs "AZ" rok 3 x tyg i juz chyba nie powroce do tej
      nauki... polecam hiszp lub wloski.
    • spragnienie Re: Francuski/Włoski/Hiszpański 17.09.04, 23:51
      Wybralalbym hiszpanski. Takze ze wzgledow praktyczny, Ameryka Poludniowa......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka