Dodaj do ulubionych

Stypendium socjalne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 17:58
Na podstawie artykułu o stypendiach osoba "niewtajemniczona" może dojść do
wniosku, że pieniądze leżą przed studentem na ulicy i nie wiadomo dlaczego
studenci tak krzyczą o braku pieniędzy!!!
To śmieszne! Prawda jest taka, że w drugim semestrze, żeby dostać marne 100zł
styp. socjalnego(za które przeżyć się nie da), musiałem toczyć "wojnę" przez
połowę tegoż semestru z dziekanatem i prodziekanem. W rezultacie otrzymałem
75zł przy dochodach na osobę ok 50 zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zasadą jest, że studenci którzy powinni otrzymać wyżej wymienione stypendium
nie otrzymują go lub otrzymuja mniej niz powinni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • lucas Politechnika Krakowska 01.10.04, 21:01
      A u nas zeby dostac socjalne dochod na czlonka rodziny nie powinien przekraczac
      420zl netto, kolorowo,jeeee i to jakos nijak sie ma do stawki 569zl netto

pozdrawiam wszystkich "geniuszy" z PK
      • Gość: ramix Re: Politechnika Krakowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 23:48
        W roku akademickim 2003/2004 w Akademii Morskiej prog przyznawania socjalnego
        wynosil ok 340zl heheheheh - ciekaw jestem jak teraz bedzie to wygladalo, a te
        500zl w ustawie to sobie mozna w nos wsadzic, ze nie powiem w D...PE
        • Gość: Student Taa, wiem coś o tym... IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 02.10.04, 01:22
          U nas jest jeszcze ciekawiej - najwyższa dopuszczalna stawka, to 350zł na
          osobę. I co jeszcze ciekawsze - nie obchodzi ich, że to było rok temu, a teraz
          moi rodzice są bez pracy.
      • Gość: Student PK Re: Politechnika Krakowska -stanowisko OK :) IP: *.net.autocom.pl 16.11.04, 00:58
        No w sumie stypendium na PK nie jest takie małe po porównaniu np. z UJ :)
        Tam max to 200 zł, przy naszej o ile dobrze wiem 270 zł. porównałem też dopłaty
        do zakwaterowania tez nie będę rozpaczał mamy 120-150zł :)
    • Gość: Martynka Re: Stypendium socjalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 21:37
      Na Politechnice Śląskiej trzeba mieć poniżej 500 zł. Po co pisać na łamach
      najpoczytniejszego dziennika, że można ubiegać się o stypendium skoro i tak
      uzależnione jest to od decyzji rektora danej uczelni. Gazeta Wyborcza powinna
      była uwzględnić taki mały szczegół ;)
    • Gość: ramix Re: Stypendium socjalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 23:53
      Okej - racja swieta!!! Pozatym zastanwaiam sie (niech wkoncu ktos mnie oswieci)
      dlaczego Studenci Uczelni PRYWATNYCH maja prawo do stypendium socjalnego???
      Stac ich na oplacanie studiow to na zycie podejrzewam tez.... Uwazam ze takie
      studia to luksus w naszych realich i wybieraja je w wiekszosci ludzie bardziej
      leniwi, idacy na latwizne bo dostanie sie tam wszystko za kase (Sa wyjatki i tu
      prosze o wybaczenie).
      • Gość: jacek Re: Stypendium socjalne IP: *.68.251.149.brutele.be 12.10.04, 09:47
        Uważam, że krzywo i nie uczciwie patrzysz na uczelnie prywatne. Tryska z Ciebie
        zachłanność i zazdrość. Rzeczywistość jest taka, że uczelnia prywatna nie jest
        luksusem tylko obciążeniem finansowym, a gdyby nie było takich uczelni to duża
        część polskiej młodzieży nie mogła by studiować z powodu ograniczonej liczby
        miejsc na uczelniach państwowych.

Polecam zastanowić się zanim coś głupiego napiszesz.
        P.S. Studiuje na Politechnice Wrszawskiej, żeby nie było niedomówień.

A jeśli chodzi o stypendai socjalne, to każdy polski obywatel jest równy
        drugiemy i student również.
      • biala81 ramix....lecz się na głowę!!! 03.11.04, 12:18
        w wiekszosci uczelni ani nic za kase, ani zadnej latwizny, ani lenistwa!!!tu
        sie tak samo ciezko pracuje jak na panstwowych!!!czasem nawet ciezej!!!wiec
        zanim zaczniesz pisac takie pierdoly,to pomysl 2 razy!!!
      • szkaska1 Re: Stypendium socjalne 23.04.05, 23:05
        studjuje na prywatnej uczelni od 4 lat. moja sytuacja finansowa drastycznie się
        zmieniła i tylko dzięki stypendium mogę ukończyć naukę, nie lubię gdy ktoś z
        góry osądza ludzi
      • gochaafede Re: Stypendium socjalne 01.09.08, 14:10
        Mimo ze post stray to az odpowiem.
        Bardzo zabawne,studenci uczelni prywatnych sa gorsi?! Myslisz ze kazdemu sie uda
        dostac na dzienne panstwowe studia? w jakim Ty swiecie zyjesz?!Staralm sie o
        przyjecie na uw i dostalam sie na wiczorowe niestey nie stac mnie bylo na nie, i
        musialam pojsc na prywatna uczelnie zaocznie. I co myslisz ze jestem glupia
        bogata smarkula?Zal
    • Gość: lenia Re: Stypendium socjalne IP: 80.51.27.* 03.10.04, 13:56
      a co z kolegiami???!!
    • Gość: Thor Re: Stypendium socjalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 18:10
      Jestem studentem V roku, w tym roku dopiero bede staral sie o stypendium, ale
      znajomi z roku otrzymuja stypendium juz od 4 lat. Kwota jaka dostawali nie
      zmienila sie przez te lata prawie wogole i wynosila zaledwie 50zl - 70zl, bez
      wzgledu na dochod. Mozna powiedziec ze stypendium jest przyznawane ale mozna
      tutaj zacytowac slowa Katarzyny Figury z filmu "Killer": "Co to ma byc na
      waciki"
      • Gość: ewelt Re: Stypendium socjalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:17
        ja też dopero teraz na V roku będę starała się ostypendium soc. a co
        najśmieszniejsze chcą ode mnie zaświadczenie że "fundusz alimentacyjny
        zostałzlikwidowany" to są dopiero jaja!!!
    • Gość: M. Re: Stypendium socjalne IP: *.ds.tu.koszalin.pl / 62.108.172.* 29.10.04, 14:32
      warunki przyznawania tego stypendium sa życzliwe tylko dla "wybranców",którymi
      na pewno nie są dzieci rolników.Każdy doskonale wie,ze dochody z gospodarswa
      rolnego są niskie,ale panstwo przyjeło sobie za podstawę wyliczania dochodu
      jakąś dziwną kwotę:252 zł z 1 ha przeliczeniowego,a nie to co jest faktyczne
      czyli dane z Urzędu Gminy.Stąd rodzina 4 osobowa mająca 10 ha ziemi jest już
      bogata,bo dochod wg tego śmiesznego wyliczenia na 1 osobę wynosi 630 zł.Więc
      gdzie tu sprawiedliwość,jesli się coś przyjmuje,a nie bazuje się na faktach.
    • jola96 Re: Stypendium socjalne 11.11.04, 19:28
      to jest nieprawdziwa kwota ponieważ na uczelni w kolegium karkonoskim w
      jeleniej górze obniżono próg poniżej 500 zł -jak ktoś ma ma dochód np.480 to
      nie dostanie ani grosza, a jak ma 460 to dostanie 40 zł
    • Gość: Kaziczek Re: Stypendium socjalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 19:23
      ja sie musiałem powaznie nabiegac zeby dowiedziec sie ze kredyt studencki mi
      nie przysluguje teraz powoli zaczynam sie dowiadywac ze najprawdopodobniej nie
      moge otrzymac stypendium socjalnego ! czemu bo jestem uczniem kolegium
      nauczycielskiego w bytomiu i moja szkola nie ma statusu szkoly wyzszej jezeli
      wziac pod uwage to ze ucze sie w sposob zupelnie odpowiadajacy nauce na tym
      samym kierunku np. na UŚ i musze oplacac swoja nauke a nie moge dostawac
      swiadczen socjalnych ktore powinny mi sie nalezec to bierze mnie zwyczejnie
      szlag !
    • Gość: pierwszak Re: Stypendium socjalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 22:48
      winszuje Gazecie optymizmu... :>, a teraz cos z Prawdziwego zycia: przy
      dochodach 390,- (z zalozenia UW przyznaje socjalne studentom w rodzinach
      ktorych dochod nie przekracza 650,-) pani w dziekanacie wyliczyla mi wysokosc
      stupendium...cale 82zl!!! a co najsmieszniejsze, o przyznaniu tego dodatku
      decyduje nie wysokosc dochodow, miejsce zamieszkania itp, ale widzimisie
      studentow ostatnich lat... zycze wytrwalosci w walce z polska rzeczywistoscia i
      optymizmu, nie tylko na starcie ;)
    • Gość: Boromir student PŚ Re: Stypendium socjalne IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 01.12.04, 20:50
      U nas też ustawili sobie kwote 500 zł i mi przekroczyło o 2zł11groszy.No nic ja
      sie nie pogodze z porażką jutro ide walczyć bo jak jest tak w ustawie że jest
      do 569zł i 11 groszy to mi sie coś należy i nie obchodzi mnie czy mają czy
      nie ,czym sie kierowali podczas ustawiania tego progu ale ja sie niedam!!!!!
      • Gość: R Re: Stypendium socjalne IP: *.tu.kielce.pl / *.tu.kielce.pl 04.12.04, 01:10
        Stypendium przyznawane jest njczęściej osobom, którym udało sie ukryć dochud,
        anie porzebującym.
        • Gość: Piotr Re: Stypendium socjalne IP: *.tu.kielce.pl / *.tu.kielce.pl 04.12.04, 02:12
          Tyle było mowy o wyrównaniu szans dostępu do edukacji osób mieszkajacych na
          wsi. Stało sie wręcz odwrotnie. Według nowej ustawy dochód z jednego hektara
          jest liczony w wysokości 252zł, a dotychczas wynosił on ok 70zł. Dlaczego nikt
          o tym nie mówi głośno! Przecież ustawa ta pozbawiła stypendium wielu studenyów,
          którzy utrzymują się z gospodarstwa rolnego. Zróbmy coś z tym!!!
          • Gość: justyna Re: Stypendium socjalne IP: *.sinus.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 21:10
            chcialam nawiazac do wypowiedzi osoby ktora stwierdzila ze osoby ktore
            studjiuja zaocznie i stac ja na oplacanie szkoly to na zycie tez ja stac.hmm
            bardzo ciekawe z ledwoscio oplacam sobie szkole bo niestety jedyna prace jaka
            udalo mi sie dostac jest praca kasjierki a co najsmieszniejsz zarabiam 300zl
            miesiecznie tak wiec napewno stac mnie na wszystko... gdyby nie stypendium
            socjalne bylabym w stanie oplacic szkoly.i napewno nie poszlam studiowac
            zaocznie z lenistwa tylko niestety nie dostalam sie na wymazrzone studia
            dzienne z powodu braku miejsc!!!
    • Gość: Anka PŁ Re: Stypendium socjalne IP: *.p.lodz.pl 01.01.05, 21:51
      Ja przez rok pobierałam socjalne...i nagle w tym roku dowiedziałam się,że juz
      mi się nie należy, ponieważ w ciągu 3 miesięcy dochody moich rodziców
      zwiększyły się 4 razy!!!!!!!!!!!!Tylko dlatego,że zmienił się przelicznik przy
      przeliczaniu powierzchni gospodarstwa rolnego!!!Przecież to
      paranoja!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Wtajemniczona Re: Stypendium socjalne IP: *.gorzow.mm.pl 04.02.05, 21:12
        Kryteria przyznawania stypendium socjalnego są nieobiektywne.W dzisiejszej
        rzeczywistości bardzo łatwo ukryć dochody.Znam ze "swojego podwórka"studentów
        biorących tzw. s. socjalne , których stać na utrzymanie własnego samochodu ,
        podróże po świecie ..........Śmieją się wszystkim "biedakom" w nos.Rodzice
        pracują na czarno biorąc zasiłek dla bezrobotnych i inne wyłudzone świadczenia
        socjalne, bądź rodzice prowadzą firmę prywatną , ale oczywiście wykazują straty
        Przecież nie mogą żyć poniżej pewnego standardu ; duży dom, samochody dla
        każdego z członków rodziny...Decydującym kryterium powinny być wyniki w nauce ,
        a nazwa stypendium zmieniona.Walczcie z cwaniactwem kochani Studenci!
    • Gość: szara rzeczywistos Re: Stypendium socjalne IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 16:21
      JESTEM NA 4 R. I STARALAM SIE O STYPE OD 2 ROKU...NO, JAK DO TEJ PORY NIE
      DOSTALAM..HMH...SMIESZNE SA TE MAXIMA I MINIMA, ALE SMIESZNIEJSZE JEST (JAK DLA
      MNIE)TO, JAK SIE SKLADA - STALAM 2 GODZ. W KOLEJCE (AKADEMIA BYDGOSKA),POTEM
      ZACZELY SIE ZAJECIA, NA KTORE NIE MOGLAM NIE ISC, WIEC Z TEJ KOLEJKI BYE,BYE.
      WROCILAM PO ZAJECIACH - NADAL DLUGA KOLEJKA, ALE JAK SIE OKAZALO - JUZ NIE MOGE
      STANAC, BO "PANI Z DZIEKANATU" WYSZLA I POWIEDZIALA, ZE TYLKO TYCH,CO TERAZ
      STOJA DZIS PRZYJMIE...CIEKAWE..NO, WIEC NIE MIALAM NAWET MOZLIWOSCI ZLOZENIA
      TYCH GLUPICH PAPIEROW!!!!NIE MOZNA BYLO TEZ NIKOMU W KOLEJCE PRZEKAZAC, BO PANI
      PRZY TOBIE SPRAWDZALA PAPIERKI. DO TEGO PARANOJA - NIE PRACOWALES TO I TAK
      MUSISZ MIEC ZASWIADCZENIE O ZEROWYM DOCHODZIE WLASNYM!!A TEZ U NAS JEST TAK, ZE
      CO DZIEKANAT, TO TROCHE ODMIENNE STANOWISKA..HMH...JEDNA UCZELNIA NIBY!I DO
      TEGO OD TEGO (LETNIEGO) SEMESTRU NIE SA PRZYZNAWANE STYPY (TYLKO W PAZDZIERNIKU
      NA CALY ROK)!!!!WIEC - POWODZENIA...
      • basia961 Re: Stypendium socjalne 25.04.05, 09:48
        Czemu tak krzyczysz? Czy na panie z dziekanatu też tak nakrzyczałaś?
        Co do zaświadczenia o wysokości dochodu - zaświadczenie to zaświadczenie, nie ma
        znaczenia jaka kwota jest wpisana. Skoro jest wymagane to pani z dziekanatu musi
        wymagać, ją obowiązują przepisy.
    • hiphoper99 Re: Stypendium socjalne 01.08.05, 16:21
      Mam pytanie ?? Ile trwa okres placenia stypendium socjalnego ?? Tzn.ile
      miesiecy uniwersytet płaci stypendium ?? I czy w wakacje też ??
      • weyster Re: Stypendium socjalne 16.08.05, 12:51
        Każda uczelnia ma swój regulamin (czytaj widzimisię).
        • zzz_zzz A CO ZE STUDIUM? 25.08.05, 20:30
          CZY W STUDIUM TEŻ PRZYSŁUGUJĘ STYPENDIUM?
    • maciejb13 PYTANIE DO GAZETY 17.09.05, 18:49
      A ktora to ustawa tak ustalila prog zarobkow do stypendium socjalnego????
      • rachp Re: PYTANIE DO GAZETY 18.09.05, 15:44
        Próg, o którym mowa w tym archiwalnym artykule (już stracił on na aktualności), obowiązuje nadal. Zwracam jednak uwagę, że nie jest to tzw. próg stypendialny (jak to wiele gazet podaje), a wskaźnik sytuacji materialnej studenta (w wymiarze dochodów netto przypadających na osobę w rodzinie), powyżej którego żadna uczelnia - nawet w przypadkach szczególnych (o zgrozo, posłowie o tym nie pomyśleli) - nie może przyznać świadczeń socjalnych (pieniężnych) o charakterze stałym, wypłacanych na podstawie sytuacji materialnej. Tak więc rzeczywisty próg na poszczególnych uczelniach może być niższy i wynikać będzie z liczby złożonych wniosków, wykazanych w nich danych o sytuacji materialnej oraz z wielkości dotacji budżetowej na pomoc materialną dla studenta (dotacje nie wzrastają, a liczba studentów rośnie!) - bilansu tej dotacji i ustawowego progu maksymalnego uczelnia przekroczyć nie może.

W 2004 roku nowelizacja Ustawy o szkolnictwie wyższym (z 28 maja) oraz taka sama nowelizacja z 7 stycznia 2005 roku (potwierdzając postanowienia nowelizacji z 2004 roku) wprowadziły ów maksymalny próg przez odwołanie do sumy kwot, o których mowa w art. 5 ust. 1 i art. 6 ust. 2 pkt 3 Ustawy o świadczeniach rodzinnych z dnia 28 listopada 2003 roku (Dz.U. nr 228 poz. 2255, z późn. zm.). Uchwalona 28 lipca 2005 roku ustawa 'Prawo o szkolnictwie wyższym' ten zapis potwierdziła, wprowadzając jednocześnie (przez odwołanie do art. 8 ust. 1 pkt 2 Ustawy o pomocy społecznej z dnia 12 marca 2004 roku (Dz.U. nr 63 poz. 593, nr 99 poz. 1001 i nr 273 poz. 2703 oraz z 2005 r. - nr 64 poz. 565)) minimalny próg, poniżej którego żadna uczelnia nie może ustalić progu dochodów uprawniających do otrzymania stypendium socjalnego.
    • pijamana1 Re: Stypendium socjalne 22.06.06, 15:36
      Zostało przyznane mi stypendium o czym sie dowiedziałam po 5 miesiacach od
      złożenia.W dziekanacie pytałam o nie żeby nie skłamać 30razy!Ale najlepsze jest
      to że zbliża sie koniec roku i ktoś kto wpisywał kwoty do wypłacenia pomylił sie
      i wpisał ta kwote komuś innemu całe 2200zł!I co ja mam teraz z tym fantem
      zrobić?Władze uczelni Politechnika Częstochowska wydział Elektryczny mnie jednym
      słowem "olali" i kazali samemu załatwić bo to nie ich wina.Prosze pomóc mi w tej
      sytuacji.
    • aniazkrakowa Cala prawda o "biednych" studentach 22.06.06, 19:14
      Drogi Studencie UWM, czy moglbys mi wytlumaczyc jak przy dochodzie 50 zl miesiecznie na glowe jestes w stanie studiowac? Tyle to bilet miesieczny na autobus kosztuje, za tyle kupisz jedzenie marki tesco na tydzien, a nie bedziesz studentem (wbrew pozorom bezplatne studia wcale niemalo kosztuja).

Jestem w komisji stypendialnej na moim wydziale, wiec mam okazje dobrze przyjrzec sie studentom, a potem ich podaniom o stypendia. Pisza jacy to sa biedni i pokrzywdzeni przez los, ojciec nie pracuje, matka na rencie itp. Dochod miesieczny ok 200 zl, a gosc lazi po uczelni z laptopem. Juz nie mowie o liczbie aut przed akademikami. Skad oni biora na to kase?? A no stad ze najczesciej bywa tak, ze jedno z rodzicow jest bezrobotne i niby nic nie zarabia, a tak naprawde siedzi za granica na dobrej posadce. Tak samo robia w wakacje ich dzieci. Tylko potem zapominaja, ze w podaniu o stypendium jest jeszcze jedna rubryka - dochody nieopodatkowane. Zapewniam ze PRAWIE NIKT jej nie wypelnia, a przeciez dobrze wiem ile dodatkowej kasy zarabiaja moi znajomi

Jakby sie tak naprawde wziac za te wasze podania i za was to zlamanego grosza byscie nie dostali, oszusci jedni
      • lenana Re: O stypendiach na Kozminie 19.07.06, 13:08
        A to ja powiem od siebie tylko tyle, że moja laska kończy właśnie Koźmina i
        skorzystała podczas studiów z bardzo wielu stypendiów, owszem-zaplaciła sporo za
        studia, ale potem baaaaardzo wiele skorzystała ze stypendiów i ma teraz w głwoie
        zdecydownaie więcej niż ludzie po uczleniach bezpłatnych.
    • xylomena Re: Stypendium socjalne 06.04.08, 16:43
      Dopóki przyznawanie stypendium zależało od uzyskiwanego dochodu tak
      jak pojmuje dochód Urząd Skarbowy, to stypendium dostawałam bez
      problemu, ale w tym semestrze podsunięto mi gotowe oświadczenie do
      wypełnienia, analogiczne jak do starań o zasiłek rodzinny, bo ponoć
      tak ustawodawca wymaga je naliczać dla studentów... W skrócie chodzi
      o to, że nawet dotychczasowe stypedium należy wykazywac jako dochód
      i tym sposobem nie ma się szans na stypendium inaczej jak co drugi
      rok kalendarzowy. A najczęściej w ogóle, bo wymienić należy także
      zasiłki chorobowe, alimenty ma dzieci, renty i wszelkie pieniądze
      zapomogowe, diety, ekwiwalenty dla siebie lub członków rodziny nie
      podlegajace opodatkowaniu (26 różnych możliwości na nieprzyznanie