Dodaj do ulubionych

Wolontariat w liceum

07.02.17, 10:38
Witam, moja córka wymyśliła że zostanie wolontariuszką w fundacji dla zwierząt. Nie jestem przeciwna zwierzętom ani fundacjom ale dziewczyna ma szkołę, mature za rok a wymyśla jakby się nudziła. Mam rację że powinna się skupić na nauce a takie rzeczy na wakacje zostawić? Pytam bo mąż sie ze mną nie zgadza i już sama nie wiem co powiedzieć..
Obserwuj wątek
    • molik28 Re: Wolontariat w liceum 07.02.17, 13:36
      Zależy ile czasu miałaby poświęcać na wolontariat. Jeżeli potrafi mieć czas na wszystko i dobrze się zorganizować to dlaczego nie. A może masz rację, może się nudzi. Może ten wolontariat będzie dla niej odpoczynkiem, odskocznią. Nauka to nie wszystko. Przecież nie będzie się uczyła 24 h/24 h. Ustalcie konkretne zasady, powiedz o swoich oczekiwaniach co do nauki i tyle. To może ją nawet zmobilizować do cięższej pracy, a jak nie ma problemów z nauką to się nie czepiaj. Jest prawie dorosła: )
    • nipponka Re: Wolontariat w liceum 08.02.17, 10:30
      Nie, nie masz racji :P nikt się nie uczy cały czas a coś trzeba zrobic z wolnym czasem, to stokroć lepiej że chce pracować w fundacji niż spędzać wolny czas przed komputerem albo na szlajaniu z kumpelami, naprawde tego nie widzisz? :P
    • iiiplo Re: Wolontariat w liceum 09.02.17, 10:21
      O ile dodatkowa aktywność nie odbija się negatywnie na wynikach w nauce, wolontariat to świetny pomysł! To bardzo dobrze, że córka ma pasje, które pragnie realizować – trzeba ją w tym wspierać :) Bycie wolontariuszem wspaniale kształtuje osobowość, wyczula na krzywdę innych, uczy empatii, organizacji pracy i czasu, podnosi pewność siebie, sprawia, że czujemy się potrzebni i wartościowi. Oprócz tego stanowi pierwszy krok w przyszłej karierze Twojego dziecka. Taka ponadprogramowa aktywność bardzo dobrze wygląda w CV, a ponadto może wytyczyć przyszłą ścieżkę zawodową. Jeżeli to Cię nie przekonuje, więcej piszemy na blogu naszego liceum: www.iiiplo.krakow.pl/blog/wolontariat-w-liceum-czy-warto. Zapraszam do lektury!
    • randybvain Re: Wolontariat w liceum 12.02.17, 22:26
      Córka dobrze myśli. Wiedza szkolna i papierek z maturą są znacznie mniej warte niż doświadczenie zdobyte w pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka