Dodaj do ulubionych

Kłopot z Noblem Sienkiewicza

01.02.05, 00:08
wow! a co z Reymontem? za całokształt czy za Chłopów?
Obserwuj wątek
    • Gość: piotrek Re: Kłopot z Noblem Sienkiewicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 01:13
      Tylko w podręczniku "To lubię!" (Wydawnictwo Edukacyjne, Kraków) do klasy
      pierwszej nowego liceum podają prawdziwą informację na temat Nobla dla
      Sienkiewicza (s. 168). Prawdę znają więc nie tylko specjaliści, ale również ci,
      którzy mają okazję (szczęście) z tego podręcznika uczyć (się). "To lubię!" jest
      jednak wyjątkowym podręcznikiem, zupełnie innym niż cała reszta podręcznikowej
      produkcji, która pod hasłem reformy przebrała stare i stereotypowe treści w
      nowe szaty.
    • Gość: CW Re: Kłopot z Noblem Sienkiewicza IP: *.ss.shawcable.net 01.02.05, 03:49
      Kiedys przed laty za komuny slyszalem w radio ze Sienkiewicz dostal Nobla za
      caloksztalt tworczosci a nie za "Quo Vadis". Oczywiscie przyjalem to jako
      czerwona propagande okradajaca ukochanego powiesciopisarza i chrzescijanstwo z
      jego zaslug. Dzis po latach dowiaduje sie ze komuchy mialy racje, to w takim
      razie komu zalezalo na podtrzymywaniu klamstwa, kosciolowi?
    • Gość: trele morele Re: Kłopot z Noblem Sienkiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:45
      a ja odpowiem tak przedtem komuchy kłamali a teraz MASONY Kłamią bo
      chrześcijaństwo jest im solą w oku
    • Gość: Redaktor Re: Kłopot z Noblem Sienkiewicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 09:58
      To smutne, ale jak wskazuje moje doświadczenie zawodowe (jestem redaktorem
      merytorycznym w wydawnictwie książkowym wydającym podręczniki akademickie),
      ta pomyłka dobitnie wskazuje, jakich speców zatrudnia ministerstwo do
      opiniowania książek.... Lepiej nie mówić, jak wszędzie koteria i nieuctwo :-((
      • glupitotti Re: Kłopot z Noblem Sienkiewicza 01.02.05, 10:39
        Dokladnie !!! > Eksperci z języka polskiego to liczne i szacowne grono. <
        Chyba zbyt liczne i troche zbyt szacowne :) Czy mozna poznac tych tak zwanych
        ekspertow z imienia i nazwiska i szacownych osiagniec???
    • Gość: fasola Re: Kłopot z Noblem Sienkiewicza IP: *.devs.futuro.pl 01.02.05, 11:00
      Pięknie !! Ależ my mamy fachowców !!!Pewnie wszyscy już wyjechali na saksy!
    • Gość: kott Re: Kłopot z Noblem Sienkiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 15:22
      Mnie uczono, że Nobla otrzymał za całokształt twórczości, więc nie wie o tym
      tylko "wąskie grono specjalistów"...wszystko (jak zawsze zresztą) zależy od
      podejścia ludzi...
      • Gość: Vp Re: Kłopot z Noblem Sienkiewicza IP: 195.117.30.* 02.02.05, 18:17
        > Mnie uczono, że Nobla otrzymał za całokształt twórczości, więc nie wie o tym
        > tylko "wąskie grono specjalistów"

No właśnie! Ja od zawsze nie wiem skąd, ale wiedziałam i tak mnie uczyli w
        szkole, że Sienkiewicz ca całokształt i tylko jako dodatek, że w szczególności
        za "Quo Vadis". Podobnie Hemingway za całokształt w szczególności za "Starego
        człowieka i morze". "W szczególności" oznacza prawie to samo co "na przykład"
        żeby akurat na te dzieła z całokształtu zwrócić uwagę.

Z innej beczki, ale już słyszałam opinie, że Wajda dostał Oscara za "Pana
        Tadeusza" co też jest bzdurą. On tez za całokształt, a "Pan Tadzio" był tylko
        jednym z jego dzieł (według mnie słabym) i akurat wtedy najnowszym. Skąd się to
        wzięło?....
    • Gość: ja Re: Kłopot z Noblem Sienkiewicza IP: *.ds2.uw.edu.pl 01.02.05, 23:22
      a ja dostalam w podstawowce od mojej nauczycielki polskiego, nazwijmy to reprymende za to wlasnie, ze wbrew calej klasie, autorytetowi nauczycielki itd glosilam herezje ze Sienkiewicz to nie za "Quo vadis" tego Nobla dostal...
    • nutta Re: Kłopot z Noblem Sienkiewicza 04.02.05, 18:11
      Przyznając Nobla Sienkiewiczowi brano pod uwagę książki, które były
      przetłumaczone na język francuski, angielski, niemiecki. Na pewno książką,
      która zadecydowała- było Quo vadis ze względu na uniwersalne wątki i styl.
    • daktylek Re: Kłopot z Noblem Sienkiewicza 05.02.05, 23:25

elfhelm napisał:

> wow! a co z Reymontem? za całokształt czy za Chłopów?

Odpowiedź znajdziesz tu :))

nobelprize.org/literature/laureates/1924/index.html
    • Gość: bru Re: ludzie!!! czy wy nie macie dostepu do google?? IP: *.nwrk.east.verizon.net 01.03.05, 06:32

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka