Dodaj do ulubionych

CZy oplaca sie studiowac prawo

IP: *.provider.pl 11.06.02, 11:41
jestem na I roku, mam jakies szanse na robote za 4 lata
Obserwuj wątek
    • Gość: Freya Re: CZy oplaca sie studiowac prawo IP: *.pl 13.06.02, 19:49
      Witam,

Ja wlasnie bede probowala sie dostac gdzies na prawo w Warszawie, nie
      wykluczone ze na prywatna uczelnie. Dlaczego tak sie rozczarowales po I roku?
      sadze ze co jak co ale prawo ma zawsze przyszlosc.Prosze napisz mi o swoich
      doswiadczeniach i spostrzezeniach.
      • Gość: synadw. Re: CZy oplaca sie studiowac prawo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 22:37
        Dajcie sobie spokój z prawem, to kierunek dla sunków i córek ludzi z "klanu"
        praktykujących prawników. Nie lepiej studiować inżynierię środowiska? Szczerze
        odradzam.
      • Gość: minka Re: CZy oplaca sie studiowac prawo IP: *.pl 17.08.02, 23:11
        ja zdawalam na UW..oczywiscie sie nie dostalam...mialam isc do Falandysza..ale
        ostatecznie poszlam do kozluka na dypolmacje...a ty gdzie jestes?
        • Gość: Ginny Re: CZy oplaca sie studiowac prawo IP: *.net.bialystok.pl / 10.2.21.* 18.08.02, 14:51
          Czemu to ma byc takie oczywiste? Znam ludzi, którzy się tam dostali bez
          łapówek...
    • Gość: maniak Re: CZy oplaca sie studiowac prawo IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.08.02, 11:30
      Podaj ocene z logiki a powiem czy warto
      • hernandez Re: CZy oplaca sie studiowac prawo 12.12.02, 22:34
        Gość portalu: maniak napisał(a):

> Podaj ocene z logiki a powiem czy warto

:))

• Gość: ABeCe Re: CZy oplaca sie studiowac prawo IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 18.08.02, 14:35
      nie studiowalem prawa ale obecnie pracuje w departamencie prawnym pewnej
      firmy. mysle, ze dobry prawnik ma wieksze szanse na znalezienie pracy niz
      osoba konczaca zarzadzanie-marketing czy nawet ekonomie. po pierwsze masz do
      wyboru mase kancelarii adwokackich, firm partnerskich oraz zostaja wszelkie
      urzedy (www.usc.gov.pl - tam znajdziesz oferty pracy tez dla prawnikow - co
      prawda nie najlepiej platne). pzdr i zycze sukcesow.
    • nnaatt33 Re: CZy oplaca sie studiowac prawo 18.08.02, 16:35
      być może teraz poytu na prawników nie ma, ale poderzewam, że to za kilka lat
      się zmieni, głównie dzięki UE. pozdr
    • Gość: Ania Re: CZy oplaca sie studiowac prawo IP: *.man.polbox.pl 12.12.02, 13:21
      Ja skończyłam prawo w tym roku i ...pracuję w platformir internetowej na 3
      misiace (znajomy dał mi tą pracę łaskawie) A od stycznia dalej nic.
      Fakt, że w czasie studiów nie pracowałam, studiowałam w Lublinie a tam jest
      trochę inaczej niż w Warszawie, wiadomo, że jeszce gorzej z pracą ale nie ma
      takiej mody na pracę w czasie studiów. A to błąd, teraz to widzę.
      Teraz mieszkam w Warszawie, szukam pracy od lipca, ni e zdawałm na aplikację z
      kilku powodow, po pierwsze miałam do wiosny sesję( nie z powodu oblanych
      egzaminów)po drugie nie wywodzę się z rodziny prawniczej i dlatego cały czas
      rozmyślam, czy jest w ogóle sens porywać się na to. Wiem przecież jak jest
      sytuacja z aplikacjami.
      A co do pracy z USC to jedna wielka fikcja. Nie masz tam znajomości to pracy
      nie dostaniesz. Obliczyłam, że do samego USC wysłałam ponad 70 zgłoszeń, żadnej
      odpowoedzi, a wysyłam i na takie stanowiska, gdzie wymagaja ze średnim
      wykształceniem, gdzie wymagaja znajomości komputera np. tylko word i excel,
      gdzie praca polega na obsłudze sekretariatu i pilnowaniu terminów....można
      mówić więcej a pytanie jest, dlaczego nikt się nawet nie odezwał i nie zaprosił
      na pierszą rozmowę. Odpowedź jest prosta nie mam znajomości.
      Więc jest tylko jedno wyjście - przekwalifikować się - tylko na co w obecnych
      czasach?
      • forward Re: CZy oplaca sie studiowac prawo 12.12.02, 15:22
        Ja mam podobne do Anki doświadczenia. I z tego co czytałem już na kilku forach
        opinie są podobne. Jest nas po prostu za dużo, a zapotrzebowanie stale się
        zmniejsza. Nawet uniwersalności i zdawałaby się niekwestionowana przydatność
        naszego wykształcenie nie jest już żadnym atutem.
        Pozostaje jedynie zdawanie na aplikacje, bo jak nie dostaniesz się na nie to
        nie masz uprawnień i wówczas spokojnie możesz swój dyplom włożyć do szafy i nie
        wyjmiesz go już nigdy. Tylko jeszcze trzeba się na nie dostać.
        No chyba że masz ciocie w firmie, urzędzie lub banku. A jeżeli nie masz, to
        przez te cztery lata mniej się ucz a więcej kombinuj i szukaj po rodzinie cioci
        lub wujka, a nuż będą odchodzili na emeryturę, i zostawią ci swoje miejsce
        pracy.

Forward
    • Gość: tedeef Re: CZy oplaca sie studiowac prawo IP: proxy / *.lodz.mm.pl 15.12.02, 13:51
      Moim zdaniem sie nie opłaca,prawników jest za dużo, poza tym 100% prawnikiem
      jest się po skończonej aplikacji a wiadomo jak to jest z examinami na
      aplikacje.Jeśli masz jakieś znajomości lub duzo kasy na łapówy to studiowanie
      prawa oczywiście sie opłaca.Jeśli nie masz skończonej aplikacji to czeka
      Cie:albo brak pracy albo niezbyt interesująca praca w charakterze "gońca"
      między kancelaria a sądami.

pzdr.
    • Gość: Richelieu* Re: CZy oplaca sie studiowac prawo IP: *.localdomain / 195.117.90.* 27.12.02, 01:21
      Kombinowanie jest najlepszą drogą do zdobycia pracy. Ja, co prawda nie jestem
      po prawie, choć mogłabym w tym roku zdawać egzamin magisterski. Ale uciekłam z
      tego prawa jak szybko się dało. Rozczarowałam się tym, że moje szanse są niemal
      beznadziejne. Nie będę adwokatem, nie będę radcą. To zwykłym urzędnikiem być
      nie chciałam. Powiem ci co ja robię.
      Studiuję dwa kierunki równocześnie, i..pracuję też, jak?
      Na jednych studiach mówię, że mam zajęcia na drugiej. Na drugiej uczelni mówię,
      że mam zajęcia na pierwszej. A ja tymczasem zdobywam doświadczenie zawodowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka