cinek681 26.04.05, 15:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cubusk Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 15:45 Wydaje mi sie, ze ojcem Europy byl Karol Wielki, a nie Otton III, jak wynika z odpowiedzi przygotowanych przez redaktorow. Kiedy bedzie zamieszczony oficjalny klucz odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
bebulkaa PLEMIONA 26.04.05, 17:45 Ej.. A jak napisałam zamiast plemiona = szczep :> Powinni mi uznać prawda? :) A i co do tego kim był ojciec.. Wydaje mi sie, że odpowiedź nauczyciel byłaby najlepsza.. Sama tak napisałam.. Ale to pytanie możnabyło różnie zinterpretować.. :/ A wszystkie zwrotki wiersza ujęte są w cudzysłów bo to jest tekst przytoczony ;> Mowa zależna bodajże:P A jeśli napisałam księża i rycerze to uznaja mi? Pls odpowiedzcie. ;]Powodzenia jutro ;* Odpowiedz Link Zgłoś
shia3 Re: PLEMIONA 26.04.05, 17:52 Nie bierzcie tych odpowiedzi "EXPERTÓW" jako prawidlowe.Prawdziwe odpowiedzi zna tylko ten kto je wymyslal a raczej ci ludzie.nie stresujcie sie tak powodzenia jutro Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_m01 Re: PLEMIONA 26.04.05, 18:08 czy zamias plemienia moze byc lud?? A ojciec to narrator?? Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 Re: PLEMIONA 26.04.05, 18:10 Narrator w wierszu????? Przykro mi, raczej "ja liryczne" Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka_7 Re: PLEMIONA 27.04.05, 17:30 no tak.... :/ ja napisałam ze ojciec to podmiot liryczny, nie wiem czy to będzie dobrze :/ Odpowiedz Link Zgłoś
xdevx Re: PLEMIONA 26.04.05, 19:23 Z punktu widzenia politologii naród NIE jest synonimem słowa plemie!! to jest kardynalny blad i az nie chce mi sie wierzyc ze w tym zespole ekspertówe był politolog i socjolog! Bardziej odpowiednim jest slowo LUD! Odpowiedz Link Zgłoś
juliaa4 Re: PLEMIONA 26.04.05, 19:05 a czy te testy nie były podzielone na grupy? bo mi sie zgadzają odpowiedzi ale kolejnosc mi nie pasuje. Jeżeli wiecie to odpiszcie jak najszybciej Odpowiedz Link Zgłoś
patka22 Re: PLEMIONA 26.04.05, 19:24 Ja tez napisalam ze ojciec wystepuje w roli nauczyciela ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eichornchen Re: PLEMIONA 26.04.05, 20:19 plemię n V, D. ~mienia; lm M. ~miona, D. ~mion 1. «grupa rodów wywodząca się od wspólnego przodka, najczęściej legendarnego, zamieszkująca wspólne terytorium i związana wspólnotą organizacji społecznych» Plemiona słowiańskie, germańskie, ruskie. Plemię koczownicze. 2. przestarz. «pokolenie, potomstwo, ród» ◊ Ludzkie, człowiecze plemię «ludzkość, ludzie» ◊ Szatańskie, jaszczurcze itp. plemię «wyrodny człowiek (wyrodni ludzie); nikczemnik, niegodziwiec» P Odpowiedz Link Zgłoś
xdevx Re: PLEMIONA 27.04.05, 00:06 Sugeruję sprawdzać w bardziej adekwatnych do tego zagadnienia źródlach... Plemię jest jednostką charakterystyczną dla społeczeństw (a raczej społeczności) słabiej zorganizowanych, tworzących struktury prepaństwowe. Narody są twoerm znacznie poźniejszym - zaczęły kształtować sie dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Oczywiscie sam kontekst tego tekstu pozwala na wykorzystnie zarówno LUDU jak i NARODU jako synonimu, gdyz traktuje on tak naprawwde o czasach wspolczesnych... Ale z naukowego punktu widzenia bledem jest uzywanie okreslenia NAROD zamiennie z PLEMIE! Odpowiedz Link Zgłoś
maryska89 [...] 26.04.05, 17:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rekusator Odpowiedzi z humana 26.04.05, 22:03 ludzie wyników dowiecie sie w czerwcu. co tam odpowiedzi z gazet jak i tak były grupy a wy sie stresujecie że macie 2ptk. bedzie dobrze a jutro to trzeba tylko troche sie skupić i bedzie oki Odpowiedz Link Zgłoś
sebka89 3 pytanka. 26.04.05, 18:17 22. W jakiej roli występuje ojciec? - nauczyciela? 24. "Wsparty na górze starym zwyczajem" - Podkreśla wiekowość zamku w Pradze? 28. Dwie oznaki władzy Ottona III? - Korona na głowie i zasiadanie na tronie? Odpowiedz Link Zgłoś
kluczo1 Re: 3 pytanka. 26.04.05, 19:31 Wsparty na górze starym obyczajem znaczy poprostu ze kiedys budowano zamki na górach i wzniesieniach Odpowiedz Link Zgłoś
patka22 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 19:23 MOim zdaniem masz calkowita racje, ja tez tak zaznaczylam co wiecej doslownie znalazlam taka odpowiedz w tekscie :] Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty89 Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 15:46 No to sie nie godo!! Ci wasi experci to jacyś smieszni, w zad. 3 powinno być A bezapelacyjnie!! Przeczytajcie sobie ten tekst z egzaminu i zobaczycie!! Odpowiedz Link Zgłoś
tompay Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 18:49 Moim zdaniem w punkcie 30 takze jest blad. Chyba nie mozna slowa "plemiona" zastapic slowem "narody". Ciesze sie ze opublikowano test poniewaz sam moglem sie sprawdzic. Ze swej strony nie pochwalam jednak ogloszenia odpowiedzi na te pytania (wlasnych i do tego z bledami). Powazna gazeta powinna zaczekac i opublikowac tylko i wylacznie oficjalne odpowiedzi - samych autorow testu albo osob do tego upowaznionych zeby nie bylo zadnych niepewnosci i dodatkowego stresu rodzicow i dzieciakow oraz afer z tym zwiazanych. Odpowiedz Link Zgłoś
cinek681 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 15:47 Widze że pomogła opinia ;] Odpowiedz Link Zgłoś
hopi666 Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 15:47 kurde w 3 zla odpowiedz podaliscie powina byc Karol Wielki a nie Otton 3 lose a ja sie stresuje !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pkdeath Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 15:48 Taaaa a redakcja GW nie umie czytac... "W IX wieku kraje Europy (...) Ojcem tej Europy (tak nazywany juz przez wspolczesnych) byl Karol Wielki" To dlaczego w odpoweidzach jest Otton III????? Nie 3B tylko 3A!!!! 25. Jakbyscie tak nazywali zdjęcia to by Wam miejsca nie wystarczylo na artykuł... "Widok na Bazylikę św. Piotra w Rzymie, stolicy chrześcijaństwa". Krótko i rzeczowo: Bazylika św. Piotra w Rzymie! Nie postaraliście się... i szybko poprawcie to 3. polecenie Odpowiedz Link Zgłoś
marti_b Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 17:27 a jakie odpowiedzi będą w 14 i 16 ? Odpowiedz Link Zgłoś
corridka Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 17:36 14 - Prawdopodobnie - Anglicy pokonali Napoleona - czyli odp. Pokonali oni Napoleona w 16 - Tak jak myslę - złościwości losu - czemu.. bo :) w tekście była wzmianka co do Holendrów o fataliźmie :0 to tyle Odpowiedz Link Zgłoś
aska_991 Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 15:48 ej co to jest? wychodzi na to, ze wsyztskie otwarte mam źle, a po konsultacji z wieloma osobami... to mam dobrze... jak z tym jest?? czy to sa napewno dobre odpowiedzi, czy tylko sugerowane przez gazete ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
brysk Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 15:50 no w 3 , mysieliscie sie pomylic i takze w w 27 sie nie zgadzam apropo rycerzy !! to nie jest grupa spoleczna wg mnie, tak mi sie wydaje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pkdeath Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:00 A jednak miszczu jest :) to grupa społeczna szczegolnie w feudalnej Europie. Spojz do podrecznika do klasy 1 gim :) A co tam napisales?:> ja osobiscie napisalem kler i rycerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
lidkakn Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 17:11 rycerstwo i duchowieństwo na bank - polonistka Odpowiedz Link Zgłoś
corridka Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 17:37 No napewno jest na bank :) bo wiadamo, że tam chłopów nie wciśniemy albo mieszczaństwa, szlachta odpada Odpowiedz Link Zgłoś
huszti corridka 26.04.05, 17:40 o fataliźmie to była w zmianka odnośnie Hiszpanów!!!!!!! proponuje pouczyć się jeszcze troszke przed testem jutrzejszym:) Odpowiedz Link Zgłoś
kluczo1 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 19:33 Jeżeli napisałem duchowieństwo i wojskowi (:P) to co będzie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
brysk Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 15:52 ok widze ze juz poprawiliscie Odpowiedz Link Zgłoś
halszka2277 Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 15:53 Ja nie wiem kto to rozwiązywał, ale powinien się wstydzić! W tekście jak byk stoi: "Ojcem tej Europy był Karol Wielki. Poza tym archaizm to słowo, konstrukcja kładniowa lub związek frazeologiczny, który wyszedł z urzycia, tak więc: zad.3-A, zad.17-C. Nie skończyłam rozwiązywać jeszcze. Ciekawe co tam jeszcze natworzyliście. Odpowiedz Link Zgłoś
cubusk Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 15:54 Mam pytanie z gatunku problemowych: Czy napisanie "stolica chrzescijanstwa" nie koliguje z poleceniem "(...)nie cytuj"? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
halszka2277 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 15:57 Dla mnie z kolei dwója z ortografii. (PĄS) Odpowiedz Link Zgłoś
markizahefner Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:07 Szkoda, że Wasi specjaliści mają problemy gramatyczne. W pytaniu 28 użyto nieprawidłowej formy "dwa" zamiast "dwie".Ale i tak podziwiam dorosłych, którzy nie boją się wyzwań i próbują swych sił. A pomyłkę w zadzniu 3 można Wam wybaczyć! Całuski Odpowiedz Link Zgłoś
fajnaferajna urozmaicenie OKE 26.04.05, 16:02 Hey! redaktorzy podali odpowiedzi do grupy A, ja pisałam C :) Jak ktoś ściągał to współczuje... Odpowiedz Link Zgłoś
chlebek-89 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:02 No wedlug mnie to tez sie pomylili z tym zadaniem 3 ja mialem odpowiedz A. Karola Wielkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina141 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:07 chciałabym się zapytać czy jesli napisałam zamiast przewodnik( pyt o role Ojca) nauczyciel będzie dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
yosarianna Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:10 Ale jesli sie nie myle inne odpowiedzi tez beda uwzgledniane - chyba, ze komisja i egzaminatorzy chca, zeby wszyscy mysleli tak samo :P Przeciez kazdy swoimi slowami, a tylko sens sie liczy :P Bylo kilka grup, wiec odpowiedzi nie musza sie zgadzac z tym, co podane Odpowiedz Link Zgłoś
karolina141 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:14 w takim razie mam chyba 5 inaczej niż eksperci;) bo jeszcze zamist narody Europy napisałam ludy Europy a w pyt o zwrócenie sie do dzieci napisałam że kończy wypowiedz stwierdzeniem że juz dośc nowej wiedzy.I w tym chyba sie pomyliłam. Ale wszytko dla ludzi.Powodzenia jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
kluczo1 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:49 Jezeli napisalas Ludy Europy to masz chyba źle bo powinno być same LUDY ( bez europy). Spoko ja tez mam ludy :D 20/20 zamkniete a otwrte za 1 pkt to może połowa. Dobrze że chociaż list był. Odpowiedz Link Zgłoś
lidkakn Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 17:13 ludy też będzie chyba dobrze - polonistka Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 A tak może być...?? 26.04.05, 17:16 A "ludy pogańskie" źle prawda?? ;( A może jednak mi to uznają... A jeżeli napisałam, że ojciec występuje w roli opowiadającego?? Odpowiedz Link Zgłoś
lidkakn Re: A tak może być...?? 26.04.05, 17:32 Tak- myślę, że otrzymasz punkty. Ojciec występuje właśnie w roli opowiadającego, ludy Europy też dobrze- polonistka Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 Re: A tak może być...?? 26.04.05, 17:36 Dzięki wielkie:) Tylko mama mi mowi, że nie wszystkie plemiona byly przeciez pogańskie, wiec boje sie, ze mi tego nie zalicza Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 Eksperci... no cóż... 26.04.05, 17:41 Moim zdaniem, stereotyp, czyli "uproszczony obraz rzeczywistości, często oparty na niepełnej lub fałszywej wiedzy.", prowadzi nie do nienawiści, tylko do błędnego postrzegania cech innych narodów... Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 Stereotyp 26.04.05, 17:55 Moim zdaniem, stereotyp, czyli "uproszczony obraz rzeczywistości, często oparty na niepełnej lub fałszywej wiedzy.", prowadzi nie do nienawiści, tylko do błędnego postrzegania cech innych narodów... Czy mam choć cień racji?? Odpowiedz Link Zgłoś
corridka Re: A tak może być...?? 26.04.05, 17:38 No własnie rola opowiadajacego.. dziwnie mi to brzmiało i napisało , ze pełi rolę no tego.. i znów zapomniałam tego słowa.. ;d o wiem przewodnika :) Odpowiedz Link Zgłoś
lidkakn Re: A tak może być...?? 26.04.05, 17:43 Wybacz - myślałam, że napisałaś ludy Europy- fakt pogańskie niezbyt pasuje. W poleceniu było jednak, by zastąpić wyraz plemiona. Ty zastąpiłaś wyrazem ludy. Drugi człon wyrażenia nie jest tu tak istotny, myślę więc, że dostaniesz punkt- polonistka Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 Re: A tak może być...?? 26.04.05, 17:45 To wszytsko zależy kto będzie sprawdzał... Jak jakiś debil sie doczepi, to przerąbane... Odpowiedz Link Zgłoś
lidkakn Re: A tak może być...?? 26.04.05, 17:50 Myślę, że raczej ocenianie nie zależy od stopnia upośledzenia egzaminatora. Ma on klucz możliwych do przyjęcia odpowiedzi. Jego poprawę sprawdza zresztą weryfikator, któy na "debilowanie" nie pozwoli. Nie martw się. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 Kiedy OKE da odpowiedzi? 26.04.05, 17:49 Kiedy będą oficjalne odpowiedzi?? Odpowiedz Link Zgłoś
kluczo1 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:50 też sie tak pocieszam :) Odpowiedz Link Zgłoś
corridka Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:14 Jeżeli wasze odp. są poprawne.. to po tym co spr. z zamknietych mam 19 na 20 ! :)) Jejuuu.. ale się cieszę :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
maciejek999 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:15 Czy według Państwa tekst, w którym pojawia się sformułowanie: "wciśnięte mięszy Bizancjum" może być uznany za popularnonaukowy? Bo moim zdaniem jest on ewidentnie potoczny. Jestem naprawdę zdumiony. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejek999 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:17 Miało być: "wciśnięte między Bizancjum". Odpowiedz Link Zgłoś
karolina141 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:20 uważam bardzo podobnie i w teście zaznaczyłam potoczny. Odpowiedz Link Zgłoś
corridka Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:44 No własnie Tutaj jest pyt. JA zaznaczyłam odp., że jest to napisane w języku potocznym. Popularno naukowy jest inny.. taki.. no nie umiem tego określic:) ale to mi się wydaje, że powinień być potoczny.. jak tak to mam 20 na 20 :) Odpowiedz Link Zgłoś
kluczo1 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:55 To był popularnonaukowy to że jest napisane "wciśniete pomiedzy Bizancjum" czy cos takiego to nie znaczy ze jest to odrazu tekst potoczny ... Odpowiedz Link Zgłoś
corridka Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 17:01 No dobra powiedzmy, że masz racje:) Odpowiedz Link Zgłoś
lidkakn Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 17:15 to jest tekst popularnonaukowy - uwierzcie Odpowiedz Link Zgłoś
corridka Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 17:39 trudno :) ale też racja potoczny to ten którym my na codzień się posługujemy.. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka_7 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 27.04.05, 17:41 nie, nie czepiajcie sie takich szczegółów :/ tekst był ewidentnie popularnonaukowy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
kris008 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:16 Nie zapominajmy, że OKE stworzyło kilka wersji testów. Na testach jest różny układ odpowiedzi, stąd te niby "błędne" odpowiedzi redaktorów Gazety. Ja też miałem inny układ odpowiedzi niż jest podany na stronie OKE oraz na tej stronie.... Pozdro i powodzenia na przyrodniczym!! elo Odpowiedz Link Zgłoś
krztyna Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:23 Najbardziej mnie powala, gdy te najbardziej krytyczne głosy forumowiczów, wpisane są tu z takimi błędami ortograficznymi, że nie tylko powtórka gimnazjum, ale przede wszystkim podstawówki by się przydała :-P -------- A Dzieciątko przyszło jesienią... Odpowiedz Link Zgłoś
kotkazplotka Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:27 Hmm totalny banał, w tym roku to pewnie wszyscy będą mieli powyżej 80pkt z tego egzaminu... Tak prosty test.. no hańba:D Każdy debil dobrze go rozwiązał :) Odpowiedz Link Zgłoś
panihalun Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:38 Jesteście pewni,że jest kilka wersji odpowiedzi .... mam taką nadzieję bo na karcie odpowiedzi zaznaczałam zupełnie inaczej i czytając zamieszczone tutaj miałam niezłe skoki adrenalinki ...... Potwierdźcie czy na pewno jest kilka wersji, proszę. Jak na razie znalazłam u siebie 2 błędy, może wieć uada się mieć powyżej 40 :] Powodzonka życzę wszystkim ktorzy będą jutro pisać ścisły P.S. Ale na sali to było jednak cholernie zimno.... myślałam że tam zamarznę i będą mnie musieli pochować na szkolnym boisku ;] Odpowiedz Link Zgłoś
kicmorikic Redakcja jednak jest niedoinformowana troche ;] 26.04.05, 16:29 wersji testu bylo kilka. bodaj trzy. roznily sie one kolejnoscia odpowiedzi do zadan tj. w wersji A odpowiedzia na pytanie 3 moze byc odpowiedz A, w wersji B odpowiedz C, w wersji C odpowidz D. Proponuje mala weryfikacje albo zamiast podawac literki podac odpowiedzi ;] Odpowiedz Link Zgłoś
julka524 Re: Redakcja jednak jest niedoinformowana troche 26.04.05, 16:37 To skoro są rzeczywiścuie trzy wersje to powinny być odpowiedzi do tzrech wersji.Ja jak konsultowałam z innymi i jak sprawdzałam na podtawie tekstu to mam chyba z 18 dobrze.Ale czasami myśle, że dobr5ze myślałam, a zle zaznaczyłam na karcie odpowiedzi.Nie wiem jak to jet.A po zatym nam na egzaminie nie powiedzieli że jest na grupy.Nie wiem jak to jest Odpowiedz Link Zgłoś
kotkazplotka widać, że jeszcze gimnazjaliści, zero logiki... :] 26.04.05, 16:47 oooo móóóóóóóóóóóój bożeee!! Widać, że jeszcze gimnazjaliści i totalnie niekumaci :)> na gazeta.pl jest zamieszczony cały test, i to według niego są ustalone te odpowiedzi. A jutro czeka was test mat-przyr... a wy nie potraficie logicznie myślec :] Odpowiedz Link Zgłoś
kluczo1 Re: widać, że jeszcze gimnazjaliści, zero logiki. 26.04.05, 16:57 no koment Odpowiedz Link Zgłoś
corridka Re: Redakcja jednak jest niedoinformowana troche 26.04.05, 16:49 Ludzie ludzie! :) Jak sobie spr. to nie patrzcie na a, b, c.. nie nie nie:) W ten sposób własnie bedzie tak.. pogubicie się. Na bank było kilka wersji testu. Ja sama spr. wszytko w ten sposób, że sciągnełam sobie test dzisiejszy i napisałam na kartce odp. Nie a,b,c tylko np.: Karol Wielki. Póxniej porównywałam to do odp. jesli tutaj a jest poprawne a A to Karol Wielki to mam dobrze.. :) Mała motanka ale jest się spokojnym :0 Odpowiedz Link Zgłoś
johny_dk Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:39 częsc zamknieta byla bardzo prosta, gorzej z zadaniami otwartymi... jedynym pociszeniem jest to, ze nie bylo trzeba bylo pisac rozprawki... i nie bylo tematu "wspoczesna moda" mam nadzieje, ze jutro bedzie lepiej... i moze warto przygotowac sie na banalne pytania, takie jakie byly dzis... powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
julka524 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:47 A jeśli napisałam korona i jabłko, zamiast korona i berło, to co dobrze bedzie?????Przez ten test nie dostane sie do wymarzonego LO, co ja mam zrobić!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kluczo1 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:52 no raczej będzie dobrze. Tam było kilka rzeczy do wybrania. Ja napisalem jabłko i korona ;) Odpowiedz Link Zgłoś
corridka Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:58 Ja berło i korona :) a ciekawa jestem co to była ta hm.. laska? Odpowiedz Link Zgłoś
lyzkov Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 17:02 A ja napisałem korona i szata królewska. Jak myślicie. Będzie to uznane? Odpowiedz Link Zgłoś
lidkakn Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 17:19 myślę, że szata królewska raczej odpada- polonistka Odpowiedz Link Zgłoś
shia3 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 17:42 wez ty sie sie za polonistke nie podawaj myslisz ze twoje odpowiedzi sa dobre i sie wymadrzasz i wszystkim je wkrecasz wesz sie opanuj. Odpowiedz Link Zgłoś
lidkakn Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 17:48 Tak się składa, że jestem polonistką i to w dodatku egzaminatorem. 7 i 8 maja będę poprawiać prace. Myślę, że raczej "nie wkręcam się", tylko podpowiadam. Nikt nie musi się przejmować moimi radami. Trochę więcej kultury!!! Odpowiedz Link Zgłoś
huszti polonistka 26.04.05, 17:51 czy traktując ojca jako narratora mogę liczyć na punkty?? Odpowiedz Link Zgłoś
huszti Re: polonistka 26.04.05, 17:53 wiem, ze nie (bo w wierszach takie cuś jak narrator nie egzystuje) ale nadzieja jest matką.... Odpowiedz Link Zgłoś
lidkakn Re: polonistka 26.04.05, 17:53 Raczej nie, bo w utworze lirycznym nie ma narratora. Jest to postać charakterystyczna dla epiki. Może występować w balladzie, ale to jest gatunek synkretyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
huszti Re: polonistka 26.04.05, 17:56 z jakich kryterii będą kożystać egzaminatorzy przy ocenianiu planu wycieczki?? Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 Re: polonistka 26.04.05, 17:58 Zapewne będą patrzeć na ortografię (piszemu 'korzystać', nie 'kożystać') A! I styl - piszemy 'kryteriów', nie 'kryterii' Sory... to takie zboczenie:P Odpowiedz Link Zgłoś
huszti Re: ZOSIA 26.04.05, 17:59 no popatrz ja też mam parę zboczeń:P ale nie ujawniam ich tak każdemu:) Odpowiedz Link Zgłoś
lidkakn Re: polonistka 26.04.05, 18:00 Chciałam być taktowna, odpowiedziałam tylko na pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
maripositam Re: polonistka 26.04.05, 18:31 Prośba. W pytaniach mam czasem inne odpowiedzi niż te, podane przez przcowników gazety. Szczególnie interesuje mnie odpowiedź na pytanie: 21 - nie pamiętam, a co powinno być, 22 - napisałam narrator, 23 - napisałam "mówi interesująco, krótko, nie nudzi, aby nie zmęczyć dzieci, 24 - napisałam "archtektura charakterystyczna dla danej epoki", 27 - napisałam duchowieństwo i mieszczanie - dadzą pół punktu?, 28 - napisałam tron i korona - może być?, bo berło było jak nie berło, 29 - napisałam "z ideą wskrzeszenia Rzymu - uniwersalnego państwa chrześcijańskiego" Odpowiedz Link Zgłoś
lichy_r17 Re: polonistka 26.04.05, 19:04 mam pytanie dotyczące tego ojca czy można było napisać że jest on "podmiotem lirycznym"????? Odpowiedz Link Zgłoś
lidkakn Re: polonistka 26.04.05, 21:19 W zasadzie to ojciec się wypowiada w wierszu, uwidacznia się to w ostatnim wersie, chodziło jednak raczej o wskazanie roli ojca, czyli przewodnika, mentora, osoby opowiadającej (być może ten podmiot lir. będzie uznany, ale nie jestem przekonana) Odpowiedz Link Zgłoś
lidkakn Re: polonistka 26.04.05, 21:25 w 21 chodziło o sformułowanie argumentu - poeta ujął wszystkie zwrotki w cudzysłów, ponieważ cytuje, przytacza wypowiedź. w 22 narrator raczej odpada, w 23 może chodzić o styl gawędowy wypowiedzi, szyk przestawny wyrazów, opisowość; w 24 chodziło raczej o budowanie zamków na wzgórzach, być może i Twoje będzie dobrze, w 28 tron raczej nie i bez punktu (połówek nie przyznają) 29 poprawnne. Odpowiedz Link Zgłoś
huszti Re: Zosia 26.04.05, 18:04 nie ma za co... i dziękuję za skorygowanie moich błędów (człowiek się kurde całe życie uczy...) Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 Re: Zosia 26.04.05, 18:05 Ale ja sama czasem piszę bzdury, a innych się czepiam... PoZdRóWkI:) Odpowiedz Link Zgłoś
huszti Re: Zosia 26.04.05, 18:10 po nicku wnioskuję, że nie jesteś w wieku gimnazjalnym:P Dobry Samarytanin się w Tobie odezwał i postanowiłaś pocieszyć gremium egzaminowane dziś? Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 Re: Zosia 26.04.05, 18:12 A właśnie, że się mylisz... Dziś sama pisałam ten egzamin!!! I też zrobiłam małą (wielką) gafę... zamiast Stanisław August, napisałam, że Zygmunt August przebudował Łazienki... Hehe... gdzie rensesans do klasycyzmu:D Odpowiedz Link Zgłoś
huszti Re: Zosia 26.04.05, 18:14 fakt... nijak mają się nowe tendencje do powrotu do starych:P Odpowiedz Link Zgłoś
huszti Re: Zosia 26.04.05, 18:16 jesli nie bardzo zrozumiałas poprzedni wpis to się nie martw..(to był straszny skrót myslowy odnośnie renesansu i klasyku).pozdro:P Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 Re: Zosia 26.04.05, 18:22 Dzięki za wytłumaczenie ale taka tępa nie jestem :P:P:P Odpowiedz Link Zgłoś
lidkakn Re: polonistka 26.04.05, 17:58 Będą to kryteria opracowane przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 17:51 Jest Pani egzaminatorem?? To fajnie, więc naprawdę liczy sie pierwszy człon odpowiedzi?? Odpowiedz Link Zgłoś
shia3 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 18:01 przepraszam za tą wypowiedz czy wiadomo kiedy bedą wyniki w szkolach???????? Odpowiedz Link Zgłoś
corridka Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 16:55 Julka spokojnie :) Nie wiadomo, czy Ci tą uznaja ale potocznie na to taz tak się mówi Berło = jabuszko :) nie stresuj się:) nawepno jest dobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
lidkakn Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 17:18 korona tak, jabłko raczej nie - stracisz tylko 1 punkt Odpowiedz Link Zgłoś
huszti LIST 26.04.05, 17:35 ludu Duloc!!! list miał być do kolegi/koleżanki z zagranicy (foregin country), jesli ktoś napisał po anglikańskiemu, norwesku czy nawet chińskiemu to także nie powinien się martwić o punkty:) inteligencja egzaminatorów jest chyba na tyle wysoka, aby zrozumieć, iż obcokrajowiec to po polsku ni w ząb:P Odpowiedz Link Zgłoś
huszti [...] 26.04.05, 17:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sebka89 Re: LIST 26.04.05, 18:21 Wątpie, naprawdę wątpie, mogłeś zaznaczyć w liście, że ten krewny to wyjechał z Polski dawno dawno temu i ty go zapraszasz, bo po angielsku to osobiście mi nie pasuje na tym egzaminie. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 Re: LIST 26.04.05, 18:23 A czy w tym liście trzeba było pisać skąd jest adresat? Odpowiedz Link Zgłoś
mikaaa2005 Re: LIST 26.04.05, 21:57 nie trzeba było pisać skąd dokładnie jest adresat... chodziło głównie o to, żeby zaznaczyć, iż adresat nie jest z POlski i trzeba było zachęcić go do odwiedzenia któregoś z miast/miejscowości. CHODZIŁO GŁÓWNIE O ZACHĘTĘ I DOKŁADNIEJSZY OPIS JEDNEGO Z OBIEKTÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
fulu Re: LIST 26.04.05, 19:44 dobry pomysł :) choć wart zapewne 0 pkt. :P ale brawo za oryginalność :) Odpowiedz Link Zgłoś
balkas Re: LIST 26.04.05, 19:48 Ja napisałam, że jest to utwór poetycki gdyż występuje w nim podział na strofy i wersy oraz rymy. Mam nadzieję, ze mi uznają. POZDRO KAKA Odpowiedz Link Zgłoś
ezy Re: LIST! 26.04.05, 22:43 Cholerka... :-( A jak napisałam w ostatnim(list) adresata koleżankę z Japonii? Nie uznają mi całego zadania? Odpowiedz Link Zgłoś
adbus Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 18:34 Uznają i jabłko (to okrągłe w lewej dłoni), i koronę (to na głowie), i berło (w tym wypadku jego funkcję pełni laska trzymana w prawej ręce), bo to wszystko są insygnia królewskie, czyli symbole władzy. Tak więc punkty będą. PS. Jabłko to nie to samo, co berło!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fulu mentor ??? stereotypy, list i inni ... 26.04.05, 18:47 kurcze w pytaniu o rolę ojca nie chodziło o to, że jest on podmiotem lirycznym ??? wogóle czy przez to co myślimy o np. anglikach doszło kiedyś między nami do jakiś konfliktów - jak piszą redaktorzy gazety "waśni narodowych" ??? aha i czy w liście akapity będą punktowane ? nie są przecież KONIECZNE w tej formie pisemnej wypowiedzi ... nie będzie tak źle choć mogło być lepiej ... Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 Re: mentor ??? stereotypy, list i inni ... 26.04.05, 18:52 Stereotypy na pewno nie prowadzą do konfliktów, ale akapity... no raczej są konieczne, chodzi o trójdzielność listu. Odpowiedz Link Zgłoś
piwko28 Re: mentor ??? stereotypy, list i inni ... 26.04.05, 18:53 no niestety, akapity w tym wypadku byly niezbedne.. to podstawa pisania listow ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
fulu Re: mentor ??? stereotypy, list i inni ... 26.04.05, 19:25 auć :( no cóż ... :( to chyba 1 pkt. mniej :( no, ale jeśli ciągnąłem jedną myśl przez cały list ??? :) no zobaczymy ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
kluczo1 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 19:04 Dlaczego jabłko nie ??!! Wydaje mi się, że jeżeli napisałem "w lewej ręce trzyma jabłko - jeden z trzech insygniów królewskich oraz ma na głowie koronę" nie można tu nic zarzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
mysweetthinks pytanie 26.04.05, 16:49 jeżeli w tym pytaniu z plemionami ktoś wpisał "rody" to to jest źle? ? WAŻNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
corridka Re: pytanie 26.04.05, 16:56 A stado :) nie miałam pomysłu i napisała stado.. hm.. co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
corridka Re: pytanie 26.04.05, 17:00 nie no mówie..;d ale moze ty mi powiesz czy stado zaliczą? Odpowiedz Link Zgłoś
panihalun A KIEDY WYNIKI ?!?????????? 26.04.05, 17:09 Nie wiecie może kiedy, wyniki podadzą ??????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
corridka Re: A KIEDY WYNIKI ?!?????????? 26.04.05, 17:11 kiedy im sie zachce :) a co do ras europy nie mam pojęcia :) Odpowiedz Link Zgłoś
panihalun Re: A KIEDY WYNIKI ?!?????????? 26.04.05, 17:16 jak zwykle do cholery .... pewnie dadzą pod koniec szkoły, a my będziemy musieli latać z papierami jak kto głupi .... ;/ Trzymajcie się jeszcze jutro ;] Odpowiedz Link Zgłoś
corridka Re: A KIEDY WYNIKI ?!?????????? 26.04.05, 17:29 Wyniki z humana, może moze będa jutro ale w tym tygodniu. Oczyiście chodzi mi o te w internecie. Papierek z naszymi osobistymi dostaniemy pewnie pod koniec maja początek czerwca:/ / Dołanczam się :) powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
n3k Uznają odpowiedz "Rasy Europy"? 26.04.05, 17:11 Uznają odpowiedz "Rasy Europy"? Odpowiedz Link Zgłoś
przemo.b Re: Uznają odpowiedz "Rasy Europy"? 26.04.05, 17:15 Wszystko zależy od sprawdzającego :). A jak myślicie czy zaliczą mi: "GRUPY ETNICZNE"??? Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
panihalun TEŻ NAPISAŁAM GRUPY ETNICZNE :] 26.04.05, 17:17 PODOBNO TO NAJWŁAŚCIWSZA ODPOWIEDŹ Odpowiedz Link Zgłoś
lyzkov Re: TEŻ NAPISAŁAM GRUPY ETNICZNE :] 26.04.05, 17:35 A ja napisałem: ludy pogańsie... Mam nadzieją że mi to uznają... Odpowiedz Link Zgłoś
oluszka5 Re: Odpowiedzi do testu humanistycznego 26.04.05, 17:14 hmmm ale było kilka grup... więc może być dla niektórych wiele pomyłek... ;) ale i tak dziękujemy ;) Odpowiedz Link Zgłoś