Dodaj do ulubionych

Czy warto studiowac jezyk angielski

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 07.09.02, 18:58
Czy moze ktos nie tak dawno skonczyl filologie angielska i jest zadowolony z
wybranego kierunku.Czy ma szanse na prace i jaka ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 07.09.02, 20:07
      nie ,nie warto,języka można się nauczyć nie studiując go.
      szkoda czasu na studia ,nawet nauczycielem możesz byc po innym kierunku znając
      język.
      wystarczy mieć certyfikat.
      • Gość: Linn Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.dialup.tiscali.it 08.09.02, 08:44
        Warto znac, ale bardziej potrzebni sa znajacy np. rosyjski / tak jest chocby we
        Wloszech /.
        • Gość: Navri Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.02, 23:31
          A czy mając certyfikat można zostać tłumaczem? Chyba nie. Zresztą jaka jest
          alternatywa? Czy jest jakiś inny zawód przyszłościowy? To nie chodzi tylko o
          znajomość języka, Anka,którego można się nauczyć nawet samemu. Chodzi o
          możliwości późniejszego dostania pracy. Ja jestem tegorocznym maturzystą i na
          pewno nie mogę być w tym wzgflędzie osobą opiniotwórczą, ale wydaje mi się ,że
          mało jest dobrych kierunków , po których jest praca(chodzi głownie o kierunki
          humanistyczne). Ale może ktoś mnie przekona? Czekam na argumenty.
          • Gość: Anka Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 11.09.02, 09:49
            studiudiując anglistykę nie poszerza się horyzontów,jakikolwiek inny kierunek-
            tak.
            warto sie uczyc języków,niekoniecznie je studiując.
            • Gość: Navri Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.lo5.wroc.pl 11.09.02, 12:11
              Ok, rozumiem, ale czy po normalnym kursie mna się takie same uprawnienia, co po
              anglistyce. A co warto studiować? Może mnie przekonasz?
              • paul82 Re: Czy warto studiowac jezyk angielski 28.09.02, 23:18
                .
            • Gość: yen Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.elk.mazury.pl 11.09.02, 12:25
              moze odpowie osoba ktora jest bardziej kompetentna w temacie, czyli studentka
              anglistyki bo studiuje ten kierunek na UŁ juz 3 lata.
              Co do mozliwosci pracy: to prawda ze obecnie wystarczy certyfikat. W liceach
              ucza nawet ludzie po FC ( oczywiscie musza tez miec skonczony kurs
              pedagogiczny - jesli nie masz go na studiach, slono placisz za studia
              podyplomowe ) a w gimnazjach czasem ci co sprzatali u Zyda w Ameryce. To chyba
              Cie nie satysfakcjonuje. W typowym ogloszeniu szkoly jezykowe poszukuja
              absolwentow anglistyki lub ludzi z egzaminem Advanced albo jeszcze lepiej z
              Proficiency + oczywiscie uprawnienia do nauczania. Nie wiem czy studiujac inny
              kierunek bedziesz miala czas i ochote na intensywna nauke jezyka.
              To prawda ze od samego studiowania na anglistyce nie nauczysz sie jezyka -
              musisz duzo zrobic sama ( jak nam mowia: studiujecie a nie uczycie sie )Ja to
              troche olalam i znow oblalam egzamin z konwersacji.
              Mozna dorobic sobie korkami ( 20-25 zl za godzine ). Jesli chodzi o konkretna
              prace, do mnie np. dzwonila kobieta ze studium informatycznego, ale rozbilo sie
              o brak uprawnien pedag ( egzamin z metodyki zdaje sie w polowie 4 roku ).
              Propnowala 15zl za godz. Moze nie rewelacja, ale wielu studentow dorabia w
              McDonaldzie czy przeklada towar w supermarkecie za 4 zl a tu dopisujesz sobie
              pozycje do CV.
              Jesli chcesz jeszcze o cos spytac to smialo.
              • Gość: Navri Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.02, 08:59
                Czy nie żałowałaś potem swojej decyzji? Chciałem wiedzieć też jak to jest ze
                studium tłumacza?(a potem na przykład przysięgłego). Dowiadywałaś się coś na
                ten temaT? Poza tym Czy po anglistyce rzeczywiście skazany jestem tylko na
                nauczycielstwo? Może znasz kogoś, kto ma inną, ciekaWĄ PRACĘ PO TYM kierunku?
                Sorry za tyle pytań, ale muszę wybrać sobie jakis kierunek i biorę pod uwage
                różne możliwości. Nie chciałbym potem żałować...(P.S Trudno jest?)
                • Gość: yen Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.elk.mazury.pl 12.09.02, 13:02
                  Pozdrawiam i odpowiadam po kolei:

> Czy nie żałowałaś potem swojej decyzji?
                  Jak na razie nie zaluje. Moze nie jest tak suer jak oczekiwalam, ale nie
                  rozczarowalam sie specjalnie. Moje kumpele zdaly na wymarzona psychologie a to
                  okazalo sie straszne nudy
                  Chciałem wiedzieć też jak to jest ze studium tłumacza?(a potem na przykład
                  przysięgłego). Dowiadywałaś się coś na ten temaT?
                  W ramach filologii jest specjalizacja translatorska - ktora wybralam, oprocz
                  tego tlumaczenie literackie i kultura amerykanska. Mamy zajecia z tlumaczenia
                  pisemnego i ustnego ( w kabinkach ) ale mysle ze najlepiej miec dodatkowy
                  papierek np. w Lodzi jest studium translatoryki ( zajrzyj na strone uniwerku
                  pod haslo studia specjalne ) trwa chyba 4 semestry, trzeba znac 1 jezyk perfekt
                  a drugi b. dobrze. Oczywiscie platne.
                  Poza tym Czy po anglistyce rzeczywiście skazany jestem tylko na
                  > nauczycielstwo? Może znasz kogoś, kto ma inną, ciekaWĄ PRACĘ PO TYM kierunku?
                  Jak wiadomo w dzisiejszych czasach malo kto pracuje w swoim zawodzie. Uczenie
                  tez wydawalo mi sie nudne ale jesli masz prowadzic kursy w szkole jezykowej za
                  przyzwoite pieniadze to uznasz ze nie jest to takie nudne zwlaszcza kiedy wielu
                  absolwentow przymiera glodem. Z tym tlumaczeniem to sie nie oszukujmy nie ma na
                  to chyba takiego zapotrzebowania tlumaczenia to raczej fuchy a nie na stale ale
                  jak ktos sie dobrze wyspecjalizuje w jakiejs tematyce to moze byc niezla kasa.
                  Nie mam kontaktu ze studentami ze starszych rocznikow ale jak mi sie zdaje
                  wielu zajmuje se uczeniem.

> Sorry za tyle pytań, ale muszę wybrać sobie jakis kierunek i biorę pod uwage.

> różne możliwości. Nie chciałbym potem żałować...
                  Mysle ze zarowno w krotkiej jak i dlugiej perspektywie jest to dobry kierunek w
                  przeciwienstwie do np. zarzadzania, prawa czy psychologii / socjologii na ktore
                  wszyscy sie rzucili a tak naprawde nie ma na nich zapotrzebowania albo bylo ale
                  rynek juz sie nasycil. Swiat sie globalizuje wszyscy chca znac angielski ktos
                  musi ich uczyc albo za nich tlumaczyc.
                  (P.S Trudno jest?) Od trzech lat jak studiuje nikt ze studiow nie wylecial. Na
                  ogol mamy w zimowej sesji 1-2 egzaminy, w letniej 3-4. Oblewa zazwyczaj 10 -
                  30% studentow ale wszyscy poprawiaja.
                  Jest to temat rzeka wiec jesli masz jakies pytania to konkretne. Postaram sie
                  odpowiedziec.
                  Gdzie masz zamiar studiowac?
                  • Gość: Navri Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.02, 16:16
                    Dzięki za odpowiedź.
                    Studiować chciałbym we Wrocławiu na uniwersytecie(nie muszę dzięki temu nigdzie
                    wyjeżdżać). Niestety, nabrałem teraz pewnych wątpliwości co do tego kierunku.
                    Właściwie nauka języka nie sprawia mi większych trudności(powiem nawet, że mnie
                    ciekawi), jednak nauczycielstwo... To nie jest tylko tak, że ciekawe to nie
                    jest. Problem w tym , że mam wątpliwości czy ja nadawałbym się na nauczyciela...
                    Wydaje mi się, że do tego trzeba mieć pewne zdolności, czy może powołanie.
                    Właściwie jednak gdyby tak przeanalizować sytuację na rynku pracy, to nie ma w
                    zasadzie w czym wybierać. Teoretycznie jest pełno kierunków, ale co z tego ,
                    kiedy nie ma po nich pracy, bo albo nie ma takiego zapotrzebowania(co na
                    przykład można robić np po filozofii), albo rynek jest nasycony(medycyna,
                    prawo , dziennikarstwo).Podobno np średnia życia dziennikarza wynosi 50 lat, od
                    razu zniechęca ,nie? Poza tym niektóre zawody są"dziedziczne" np wsomniane już
                    prawo. Z tego co zauważyłem dużo osób myśli o politologii, no i nieszczęsnym
                    prawie. Zauważyłem także, że dużo osób myśli o pracy za granicą. Z przykrością
                    musze stwierdzić, że niedługo polscy specjaliści będą zachodnimi specjalistami,
                    Polska będzie w ten sposób zubożona. zresztą piszę to też po to, żeby
                    powiedzieć ,że zawsze przecież lepiej zostać w kraju,miejscu gdzie się
                    wychowało, aleboję się też ,że polski rząd nie pozwoli wielu na to, bo będą
                    musieli "gonic za chlebem" . Smutne , ale prawdziwe..
                    Oj, ale się rozpędziłem! Cóż, taka chwila refleksji u kogoś, kto zastanawia się
                    jak warto zainwestowac w siebie...P.S. Dotarł ktoś w ogóle do tego miejsca?:)
                    • ckdezerter Re: Czy warto studiowac jezyk angielski 13.09.02, 08:48
                      Koleżanka mojej żony ukończyła filologię angielską na UW kilaka lat temu. Z
                      tego co nam mówiła wynika że wielu jej kolegów załapało się do biznesu, firmy
                      przyjmowały ich właśnie ze względu na dobry angielski.
                      Ona sama przez jakiś czas pracowała jako tłumaczka dla Daewoo, była zadowolona
                      z warunków finansowych ale ta praca nie dawała jej satysfakcji i w rezultacie
                      podjęła pracą jako nauczycielka języka w szkole językowej.
                      • Gość: yen Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.elk.mazury.pl 13.09.02, 13:53
                        to budujace ale nalezy wziac pod uwage ze kilka lat temu absolwenci wiekszosci
                        kierunkow lapali sie na dobre stanowiska. z drugiej strony, jak obecni
                        maturzysci beda konczyc studia, powinno sie z ta praca pooprawic...
                • Gość: belferka Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.02, 20:52
                  Praca nauczyciela moze byc szalenie ciekawa. A jesli pracujesz wszkole
                  prywatnej czy na kursach to rowniz dobrze platna.
                  Po pierwsze masz satysfakjce jesli widzisz ze grupa robi postepy. Ponadto,
                  mozesz rozwijac swoje wlasne zainteresowania i zarazic nimi swoich uczniow.
                  Ostatecznie nikt ci nie kaze bazowac jedynie na nudnych po kilkakroc
                  przeroboinych coursebookach, ale mozesz wynajdywac ciekawe artykuly z gazet
                  czy internetu, wiadomosci z telewizji gdzie i ty i uczniowie maja kontakt z
                  zywym, prawdziwym jezykiem, i ciagle sie czegos uczycie. Nie tylko jezyka. ale
                  i duzo o swiecie.
                  Co wiecej, praca z mlodymi ludzmi dziala odswiezajaco i odmladzajaco. Nie dosc
                  ze masz kontakt z ludzmi, to nie starzejesz sie tak szybko.Pozdrawiam.
                  • mamosz Re: Czy warto studiowac jezyk angielski 22.09.02, 19:26
                    Gość portalu: belferka napisał(a):

> Praca nauczyciela moze byc szalenie ciekawa. A jesli pracujesz wszkole
                    > prywatnej czy na kursach to rowniz dobrze platna.
                    święta racja
                    > Po pierwsze masz satysfakjce jesli widzisz ze grupa robi postepy. Ponadto,
                    > mozesz rozwijac swoje wlasne zainteresowania i zarazic nimi swoich uczniow.
                    > Ostatecznie nikt ci nie kaze bazowac jedynie na nudnych po kilkakroc
                    > przeroboinych coursebookach, ale mozesz wynajdywac ciekawe artykuly z gazet
                    > czy internetu, wiadomosci z telewizji gdzie i ty i uczniowie maja kontakt z
                    > zywym, prawdziwym jezykiem, i ciagle sie czegos uczycie. Nie tylko jezyka.
                    ale
                    > i duzo o swiecie.
                    Pod warunkiem,że nie zapomnisz,że masz te dzieciaki przygotować do matury.
                    > Co wiecej, praca z mlodymi ludzmi dziala odswiezajaco i odmladzajaco. Nie
                    dosc
                    > ze masz kontakt z ludzmi, to nie starzejesz sie tak szybko.Pozdrawiam.

Tak to jest duża zaleta bycia belfrem trzeba tylko mieć pozytywne
                    nastawienie,jak do wszystkiego zresztą Pozdrawiam
                  • Gość: Tuśka Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: 213.216.77.* 27.09.02, 09:46
                    Najpierw trzeba znaleźć podaatny grunt, większosć osób z którymi miałam do
                    czynienia pracując w szkole -podst i gimnazjum to młokosy , które nie potrafiły
                    powiedzieć MY name is .... i innych podstawowych rzeczy. A ty tu wyskakujesz z
                    artykułami z gazet czy internetu.... Oni woleli chodzic krasć, upijać się ,
                    poza tym ... nauczyciel jest tylko nauczycielem- nic mnie nie przekona do tedo
                    zawodu.
              • agawa3 Re: Czy warto studiowac jezyk angielski-do yen 26.09.02, 00:01
                Zamierzam zdawać do 3-letniego Kolegium przy UŁ. Czy wiesz może coś na jego
                temat? Chodzi mi głównie o wymagany poziom znajomości języka, ilość zajęć i o
                to, jak trudne są egzaminy wstępne. Czy poradzę sobie ze znajomością
                angielskiego na poziomie CAE? Bedę wdzięczna za jakiekolwiek informacje.
                Pozdrawiam
    • Gość: Hanka Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.pl 13.09.02, 19:45
      Pisze troche z zewnatrz. Chcialam studiowac na anglistyce bo lubie jez. ang. i
      tak dosc siedze "w tym temacie". Ale jak uslyszalam ze mam zdawac egzamin z
      dzwiekow jakie np. wydaja zwierzeta czy przez rok studiowac i przetrawiac
      dziela Szekspira w oryginale oraz robic podobne klimatycznie rzeczy to mi sie
      odechcialo.
    • Gość: yen Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.elk.mazury.pl 14.09.02, 16:45
      1. co sie tyczy zwierzecych dzwiekow : ktos robil sobie z ciebie jaja a ty
      powtarzasz
      2. Szekspir w oryginale na filologii - a co niby ma byc? Jesli wychowalas sie
      na brykach a sama mysl o przeczytaniu kawalka literatury pieknej odrzuca cie
      zapisz sie do Wyzszej Szkoly Byznesu w Pcimiu.
      3. jesli chcesz po prostu uczyc sie angielskiego zapisz sie na kurs - to tylko
      4-6 godzin w tygodniu a nie ponad 20. anglistyki nie nalezy traktowac jako
      darmowego kursu tak samo zreszta jak informatyki jak kursu komputerowego -
      potem czlowiek sie dziwi ze musi czytac jakas literature ( straszne!! nie
      lepiej obejrzec to w telewizji ) albo uczyc sie matematyki dyskretnej, fizyki i
      tym podobych bzdur.
      Jesli chcesz isc na wyzsze studia musisz sie pogodzic ze czesc przedmiotow nie
      bedzie ci odpowiadac co gorsza trzeba bedzie duzo czytac i czasami calkiem
      nudne rzeczy.
      • Gość: Hanka Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.pl 15.09.02, 16:14
        1. Nie robil sobie jaj bo widzialam jak sie biedak uczyl, widzialam notatki z
        zajec itp.
        2. Czytam literature brytyjska, takze w oryginale, i nic nie mam przeciwko
        czytaniu. Jednak oprocz Szekspira jest tam rowniez wielu innych pisarzy wartych
        poswiecenia uwagi, czesto takich, o ktorych w Polsce ludzie (rowniez studenci 4-
        5 roku anglistyki !)nie maja bladego pojecia. Ciekawa jestem ile czasu na
        anglistyce poswiecone jest takiemu np. Roaldowi Dahlowi ktory tez jest
        klasykiem. Wiem ze Szekspir wielkim poeta byl ale czy warto az tak sie nim
        zajmowac ? A tak z czystej ciekawosci: czy na polonistyce jest semestr czy rok
        poswiecony tylko "przetrawianiu" jednego pisarza - Mickiewicza, Sienkiewicza
        albo innego Reymonta ?
        • Gość: xyz Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: 153.19.38.* 28.09.02, 12:55
          Oj, dyskutują tu przede wszystkim młodzi ludzie. Wolno wam. Ale o studiach to
          pojęcie macie kiepskie. Nie tylko a anglistyce. Co do odhłosów wydawanych
          przez różne zwierzęta, to chyba nie jest to nic dziwnego? Czy kwestionującego
          takie zagadnienia dziwi, że zna po polsku takie słowa, jak szczekać, piszczeć,
          miauczeć, rżeć, parskać, wyć i co tam jeszcze przyszłoby do głowy. Jeżeli
          chcesz znać angielski, a nie tylko rozumieć teksty piosenek po angielsku, to
          chyba jest oczywiste. Ambicje oczywiście wielkie - tłumacz - ho, ho! Ale
          popracować to się nie chce.

Co do Szekspira, to dwie uwagi. Nie przepadam za czytaniem dramatów. Są one
          przeznaczone z zasady na scenę. Ale nie zawsze można obejrzeć wszystko, co
          wypada znać, więc trzeba czytać. Oczywiście - dla studentów anglistyki - w
          oryginale. Ktoś będzie musiał dokonac kolejnego przekładu, aby był on na miarę
          nowego czasu. A czy należy go studiować tylko dlatego, że wielkim poetą był?
          Nie. Gombrowicz nie wyśmiewał studiowania poetów, lecz argument, że należy
          studiować (kogokolwiek) tylko dlatego, że tak twierdzą mędrcy. A Szekspir po
          prostu był wielkim poetą. Byłem ostatnio na Hamlecie "według Brooksa" i
          wyszedłem wstrząśnięty. Ja rozumiem, musicie po prostu przeżyć swoje (dostać w
          d... od życia), aby zrozumieć Szekspira. Na razie tylko bunt bez uzasadnienia.
          A z całem szacunkiem dla Mickiewicza (nie mówiąc już o dwóch pozostałych
          panach), niestety Szekspirowi do pięt nie dorastają.

Pozdrawiam forumowiczów.
    • Gość: Ania Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 14.09.02, 17:41
      właśnie jestem po anglistyce,niestety uczę w szkole,bo intratne miejsca pracy w
      firmach zajmuja ludzie po innych studiach plus znajacy angielski.
      dlatego nie warto go studiować.ja zaczynam teraz studia poszerzajace horyzonty
      (stosunki miedzynarodowe)
      • missy5 Re: Czy warto studiowac jezyk angielski 14.09.02, 19:43
        Skoro sama anglistyka nie gwarantuje dobrej posady,to moze warto np.po jednym
        roku zaczac jeszcze inny kierunek? Jak to jest z czasem?Mozna 'wyrobic' na dwa
        kierunki?Mysle o zawodzie tlumacz i drugi kierunek bylby w pewnym sensie
        specjalizacja.
        • Gość: yen Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.elk.mazury.pl 14.09.02, 23:03
          w Lodzi do trzeciego roku jest ponad 20 godzin cwiczen w tygodniu. grafik jest
          ulozony z gory i zeby cos przekladac trzeba latac od wykladowcy do wykladowcy
          ktory moze cie nie przyjac do grupy ( chociaz na ogol sie udaje ). luz jest
          dopiero od czwartego roku. no ale gdzie indziej moze byc inaczej.
          • Gość: Navri Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.lo5.wroc.pl 16.09.02, 12:40
            W takim razie jaki kierunek uważacie za godny polecenia jako 2 w trakcie
            studiów? Może ktos tak obecnie studiuje ?
    • Gość: yen Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.elk.mazury.pl 19.09.02, 22:39
      co do prywatnych szkol to ma Pani pewnie racje. co do panstwowych... mam
      obecnie praktyki w LO i nie moge doczekac kiedy sie skoncza. tacy ludzie jakich
      spotkalam w liceum jeszcze pare lat temu nie osmieliliby sie starac o mature.
      natomiast pare zdolniejszych osob w klasie zazwyczaj chodzi na prywatne kursy i
      im w zasadzie lekcje w szkole niepotrzebne.
      • Gość: Andreas Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.02, 12:34
        Gość portalu: yen napisał(a):

> co do prywatnych szkol to ma Pani pewnie racje. co do panstwowych... mam
        > obecnie praktyki w LO i nie moge doczekac kiedy sie skoncza. tacy ludzie
        jakich
        >
        > spotkalam w liceum jeszcze pare lat temu nie osmieliliby sie starac o
        mature.
        > natomiast pare zdolniejszych osob w klasie zazwyczaj chodzi na prywatne
        kursy i
        >
        > im w zasadzie lekcje w szkole niepotrzebne.

Jestem tego samego zdania.

• Gość: zuza Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: 62.233.189.* 22.09.02, 19:02
      hej,
      a co sadzicie o wzieciu mgr uzupelniajacych, np takiej amerykanistyki na uw?
      mnie zupelnie nie przeraza praca jako nauczyciela, powiem wiecej uwazam, ze
      moze byc fascynujaca
      ciekawa jestem, czy ktos z was ma jakiekolwiek info o amerykanistyce
      pzdr, zuza
      • Gość: Navri Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.09.02, 10:57
        Ok, nie chodzi o strach, ale o powołanie..Czy każdy je ma? hmh...
        • Gość: fiolla Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 23.09.02, 17:34
          Gość portalu: Navri napisał(a):

> Ok, nie chodzi o strach, ale o powołanie..Czy każdy je ma? hmh...

z powolaniem jest roznie, ciekawa jestem jaki procent wybierajacych ekonomie
          albo prawo ma powolanie...
    • Gość: Fiolla Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 23.09.02, 17:24
      Język angielski można sobie postudiować w domu. Anglistyka to nie tylko
      wkuwanie słówek i konstrukcji gramatycznych. W programie studiow sa tez zajecia
      z kultry UK i USA, literatury, no i oczywiscie z jezykoznastwa. Zamiast wydawac
      pochopne sady o tym kierunku proponuje poczytac sobie wiadomosci, ktore
      uczelnia zamieszcza na swoich stronach ( ale by to zrobic nalezy znac
      angielski:)). Ja studiuje anglistyke na UAM w Poznaniu, obecnie ten instytut
      jest uznawany za najepsza anglistyke w kraju (ranking Reczypospolitej),
      proponuje zajrzc na stronke elex.amu.edu.pl, i poczytac. Paradoksalnie
      po anglistyce jest wiecej pracy niz po ekonomii, a popyt na nauczycieli i
      tlumaczy zawsze bedzie.
      • pul_mruffki Re: Czy warto studiowac jezyk angielski 23.09.02, 19:26
        oczywiście, że warto studiować anglistykę. Kończyłam ten kierunek na UAM w
        Poznaniu i jestem bardzo zadowolona. Gdybym miała wybierać, studiowałabym to
        samo. Jak każde studia humanistyczne, filologia angielska też poszerza
        horyzonty. Języka można nauczyć się lepiej, niż na jakimśtam kursie. Miałam
        bardzo ciekawe zajęcia i wykłady z literatury angielskiej i amerykańskiej oraz
        z teorii literatury. Wykładowcy są tu naprawdę profesjonalni - naukowcy z
        prawdziwego zdarzenia. Jeśli chcesz na angielski, to tylko do Poznania :))
        powodzenia,
        pul_mruffki
    • bluetab70 Re: Czy warto studiowac jezyk angielski 23.09.02, 21:59
      byle nie anglistyka na UJ. A jesli już , to byle nie studia zaoczne !!!!!
      Może nie powinnam tego pisać, ale: po maturze (1988) broniłam sie rękami i
      nogami przed anglistyką, która wtedy wydawała się naturalnym wyborem).
      Dostałam sie na inne studia (też filologia), po 3 latach wyjechałam do Anglii,
      2 lata później wylądowałam, niejako z rozpędu, w NKJA UJ. I w tym momencie
      pozbyłam się wszelkich złudzeń... UJ jest uczelnią z tradycjami i o światowej
      renomie, ale anglistyka...pożal się Boże...
      3 lata po dyplomie licencjackim migałam się od studiów magisterskich (brrr,
      byle nie anglistyka), w końcu rozsądek zwyciężył, poszłam, zrobiłam , od dwóch
      lat nie mogę skończyć/zacząć? pracy mgr (bo pracuję - nie w szkolnictwie, więc
      nie ma czasu na "bzdury").Kółko się zamknęło. Tak naprawdę po anglistce nie
      umiesz nic - ludzi znających język na porównywalnym z Tobą poziomie jest na
      pęczki, tyle, że oni na ogół są po sensownych studiach, i poza językiem znają
      się na czymś jescze...
      • Gość: Navri Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.09.02, 22:33
        Ok, a czy ktoś mógłby powiedzieć coś o anglistyce we Wrocławiu, ktoś może
        kończył tu studia? Na anglistykę do Poznania?..to trochę daleko, zważywszy na
        to, że mieszkam we Wrocławiu
    • Gość: zuza Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: 62.233.189.* 23.09.02, 22:39
      nie do konca rozumiem wiekszosci osob wypowiadajacych sie tutaj

wszyscy mowia JEDYNIE o tym, jakie studia wybrac, zeby dostac po nich dobra
      prace. To swietnie, ze ludzie coraz bardziej swiadomi sa, ze trzeba sie
      ksztalcic dla podwyzszenia swoich kompetencji zawodowych,ale, na Boga, nie
      mozna traktowac studiow tylko jako pralni pieniedzy.

Wydaje mi sie, ze NAJPIERW trzeba zastanowic sie, co nas INTERESUJE, bo o to w
      tym wszystkim przede wszystkim chodzi. Jesli kogos ciekawi jezyk, historia i
      literatura bryt, tudziez ameryk, niech idzie na anglistyke. Rynek i tak od
      wiekszosci z nas wymusi kilkukrotna zmiane zawodu (i miejsca zamieszkania),
      wiec po co meczyc sie 5 lat, uczac sie czegos, do czego nie do konca jestesmy
      przekonani, ale, jak zaczynalismy studia, to byla po tym kasa, szkoda tylko, ze
      gosp,zwlaszcza polska, jest tak nieustabilizowana, ze ZADEN zawod nie moze byc
      pewny jako zawod w przysz dajacy kase.
      Piec lat w dzis to ogrom czasu, w czasie ktorego mnostwo moze sie zmienic!
      pzdr wszystkich,
      zuza

to co z ta amerykanistyka?:)

• Gość: iska Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 23.09.02, 23:56
      Jasne że warto, to po pierwsze bardzo dobre wyksztalcenie humanistyczne, po
      drugie ciekawe studia a po trzecie na pewno większa wiedza niz nauczyciela z
      samym tylko certyfikatem, bo poglębiona o historię języka, morfologię,
      składnię, fonetykę , metodykę i wiele innych.
      • Gość: dunno Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.unregistered.media-com.com.pl 24.09.02, 01:16
        Navri - co do Wroclawia, to moja znajoma, ktora skonczyla anglistyke w Opolu,
        powiedziala, ze ludzie z jej roku, ktorzy nie dawali sobie rady, przenosili sie
        do Wroclawia, gdzie bylo im o wiele latwiej. Ja w tym roku zaczynam anglistyke
        wlasnie w Opolu, choc wiele osob (w tym po filologii w Opolu) polecalo mi
        Poznan, jako najlepszy w Polsce, jesli chodzi o ten kierunek. Ci, ktorzy byli w
        Poznaniu, zasuwali tam jak male samochodziki, ale duzo potem umieli, no i - ten
        prestiz.

Celna i otrzezwiajaca jest uwaga Zuzy, ze nie wystarczy interesowac sie samym
        jezykiem, bo na studiach filologicznych jest duzo kultury i literatury
        anglojezycznej, ktora nie wszystkich musi bawic.

Co do pracy - mnie osobiscie interesuje praca w szkole jezykowej, w sumie to
        juz sie rozgladam za nia (jestem po studium jezykowym). Korepetycji udzielam
        juz od dluzszego czasu, jest to dobre sprawdzenie swoich umiejetnosci
        nauczycielskich. To oczywiscie nie to samo, co praca z grupa, ale zawsze cos. A
        powolanie? To ocenia sami uczniowie. Zwykla szkola mnie prawde mowiac nie
        pociaga, choc niewiadomo, co zycie przyniesie. Tlumaczenie - sa specjalizacje,
        sa studia podyplomowe, mozna potem robic w jakims biurze tlumaczen, w
        technicznych, ekonomicznych, prawniczych itp. Ale sa to tzw. fuchy, czyli nie
        ma z nich stalych pieniazkow. Zostawmy na boku kwestie jak bardzo jest
        interesujace tlumaczyc np. przebieg procesu wyrobu betonu. Co innego tlumacz
        literacki, niestety niewiele moge o tym powiedziec, choc w sumie wydaje mi sie
        taki zawod dosc pociagajacy.

Zaoczne mi takze odradzano, a o UJ rowniez mi mowiono, ze jest dobry tylko z
        nazwy.

Jak ktos lubi ten jezyk i nic ponadto, to jest szeroka oferta kursow, gdzie
        moga dosc dobrze nauczyc. Zawsze mozna rzucic sie na gleboka wode i wyjechac na
        jakis czas za granice. Za owa granica nie ma jednak sensu szukac pracy
        specjalnie po anglistyce, no bo wyobrazcie sobie - jakis amerykanin nauczyl sie
        w Stanach polskiego, i przyjezdza tu pracowac. Nonsens.

Jesli chodzi o drugi kierunek, obok filologii, to czemu nie... inna filologia?
        Jest spore zapotrzebowanie na tlumaczy dwu- i wiecej jezycznych, ktos
        powiedzial tu o rosyjskim, owszem, czemu nie. Ale to juz wyzsza szkola jazdy,
        tak wysoko nie mierze.

Ok, uciekam na English only, zapraszajac tam do dyskusji zainteresowanych
        i "wtajemniczonych" w ten piekny jezyk, ktorym jest angielski.

Pozdrawiam,
        dunno.
    • beniowski Re: Czy warto studiowac jezyk angielski 24.09.02, 09:01
      Właśnie przeczytałem wypowiedzi na tym forum. Jestem tegorocznym absolwentem
      anglistyki na Uniwersytecie Śląskim i muszę przyznać, że oprócz kilku osób na
      tym forum większość ma raczej mgliste pojęcie czym jest anglistyka. To prawda,
      że języka można nauczyć się na wiele sposobów, na anglistyce można spotkac
      ludzi mówiących fantastycznie, ale tez i beznadziejnych językowo, to nie żart.
      Chodzi o to, że na anglistyce głównym zajęciem nie jest uczenie się języka,
      choć oczywiście jest mnóstwo zajęć z gramatyki. Oczywiście, poziom studiów też
      jest różny. Generalnie uważa się, że Poznań i Warszawa przodują i z pewnością
      tak jest. Należy jednak pamiętac o jednym: to jest uczenie sie kultury,
      zwyczajów itp. krajów anglosaskich. Jeśli kogos interesuje bardziej strona
      językowa, nalezy wybrać lingwistykę stosowaną a nie mylic jej z anglistyką.Na
      UŚ jej nie ma, jest za to specjalizacja tłumaczeniowa od 3 roku.
      Ja studiowałem na kierunku kulturoznawczym od 3 roku i zajmowałem się np. tak
      egzotycznymi rzeczami jak poezja kanadyjska, choc głównie jest to fantastyczne
      poszerzanie horyzontów. Można poznać o czym pisze Derrida, Foucault,
      Baudrillard, Susan Sontag i wielu innycch. Jak widać, oprócz klasyków są tez
      nieanglosasi. Poza tym, ja miałem seminarium z fantastyczną kobietą (anglistka
      i dr filozofii) i zajecia z nią ocierały się o kulturoznawstwo, antropologię i
      filozofię. Jeśli ktoś chce byc tłumaczem, to wtedy anglistyka nie jest mu
      potrzebna, poza tym ludzie: tłumaczem przysięgłym zostaje się mając wakat w
      sądzie, nie trzeba zdawać żadnych egzaminów (nawet nie wem , czy ukończenie
      anglistyki jest konieczne).
      Co do dzwięków - ja kończylem rzadką specjalizację z wymowa amerykańską i
      powiem szczerze, owo uczenie się dzwięków dało mi niezmiernie dużo, oprócz
      tych, którzy spędzili jakiś czas w Stanach prawie nie znam osób, które mówią
      dobrze z akcentem amerykańskim.
      Reasumując, bo już za dużo napisałem - anglistyka to jest uczenie sie kultury
      krajów anglojęzycznych, nie języka. Ja sam robię coś całkowicie innego niż
      kierunek wykształcenia, ale absolutnie nie żałuję swoch studiów. One
      niesamowicie poszerzyły mi horyzonty, choc oczywiście samemu trzeba w tym
      bardzo pomagać (czytać), same zajęcia tak dużo nie dadzą.
    • finneznam (Czy) warto studiowac jezyk angielski 24.09.02, 10:08
      Do Hanki:
    • Gość: Emik Tłumacz przysięgły IP: 195.117.41.* 24.09.02, 11:34
      To co trzeba zrobić, żeby zostac tłumaczem przysięgłym? Zdaje się, że jest
      jakiś państwowy egzamin, ale szczegółów nie znam. A zwykłym tłumaczem, nie
      przysięgłym - jakie trzeba mieć papiery? Ktoś wie?

--
      • Gość: rzawa Re: Tłumacz przysięgły IP: *.mofnet.gov.pl 27.09.02, 12:05
        Gość portalu: Emik napisał(a):

> To co trzeba zrobić, żeby zostac tłumaczem przysięgłym? Zdaje się, że jest
        > jakiś państwowy egzamin, ale szczegółów nie znam. A zwykłym tłumaczem, nie
        > przysięgłym - jakie trzeba mieć papiery? Ktoś wie?
        Wymagania
        sprzed trzech lat w sądzie w W-wie (nie jestem pewien, czy sądy nie ustalają
        ich sobie indywidualnie): mgr anglistyki, 25 lat, stały meldunek w rejonie
        danego sądu, min. 3 lata pracy z językiem, Dokumenty, które trzeba było złożyć
        to: Podanie do prezesa sądu, wypełniony kwestionariusz osobowy, życiorys,
        opinia z zakładu pracy, ksero dyplomu, plus coś, co okreslone było
        jako "udokumentowanie pracy jako tłumacz" - np. referencje.
        W/w dokumentów w końcu nie złożyłem, więc nt. samej pracy tp wypowiedzieć się
        nie mogę. Pozdr.
    • Gość: Cassiopea Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 12:13
      Czy mógłby mi ktoś powiedzieć na czym polegają egzaminy na anglistykę i mniej
      więcej czym mogą zaskoczyć?
      • Gość: dunno Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.unregistered.media-com.com.pl 24.09.02, 13:42
        Cassiopea - ja w Opolu mialem trzygodzinny test pisemny na 16 stron. Wchodzilo
        w to sluchanie, czytanie, uzycie jezyka, gramatyka i wiedza o krajach
        anglojezycznych (wokaj). Dodatkowo egzamin ustny - losowanie tematu i
        odpowiadanie na pytania do niego.

Generalnie to wokaj byl postrachem wsrod zdajacych, ale jesli ktos sie
        interesuje swiatem naokolo siebie, to nie powinno byc problemow. Obejmowal on
        troche literatury, troche polityki, ciekawostki (sic!), itp. Podobno kursy
        przygotowawcze moga pomoc w tej kwestii - nie wiem, bo nie uczeszczalem na
        takowy. Zycze powodzenia!

dunno.
        • Gość: Cassiopea Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 14:09
          np. jakie pytania moga być z historii GB czy USA?
      • beniowski Re: Czy warto studiowac jezyk angielski 24.09.02, 14:23
        Gość portalu: Cassiopea napisał(a):

> Czy mógłby mi ktoś powiedzieć na czym polegają egzaminy na anglistykę i mniej
        > więcej czym mogą zaskoczyć?

Generalnie egzaminy nakażda uczelnie są inne, tzn. najlepiej jest zdobyć testy
        z poprzednich lat i popatrzeć jak one wyglądały. Egzaminy na anglistyki sa
        zwykle b. trudne, bo potem w trakcie studiów juz raczej nie oblewaja ludzi. Ja
        np. juz później na studiach miałem łatwiejsze egzaminy niz wstępny, a
        niektórych rzeczy z egzaminu uczyłem się na 2 czy 3 roku.
        Możesz spodziewać sie wszystkiego, od mnóstwa gramatyki do kultury. Zalezy od
        uczelni i osoby układającej egzamin.
        • Gość: kjujik Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 24.09.02, 18:32
          a wiec tak -
          1. owe zwierzatka - warto uczyc sie nawet pozornie niepotrzebnego słownictwa
          aby potem ujrzec blysk w oku naitive speakera -"ale ty masz bogaty zasob
          słownictwa!!!" i czys sie odróznisz od masy innych ludzi ktorzy tego nie wiedza.
          (a ucza)
          2 powolanie - pojawi sie albo nie - ja nie dostalam sie na filologie(Poznan) i
          bylam zrozpaczona!! prze pierwszy rok w Kolegium(Poznan) tez sie miotalam - ale
          ciesze sie podjelam taka decyzje a nie inna (no i los mi dopomogl) bo tam sie
          nauczylam uczyc. oczywiscei przez cale studia twierdzilam ze nie bede
          uczyc,podjelam inne studia w trakcie, skonczylam , zaczelam uczyc ....i co?
          uwielbiam to !!! zaczelam uczyc na kursach, teraz w szkole panstwowej(LO i
          gimnazjum) - nie polecam wariantu od razu panstwowa - moze to za bardzo
          zniechecic, ale jak dzieciaki zobacza ze uczysz kompetetnie i ciekawie docenia
          to (no moze nie wszystkie klasy ale i tak dla jakiejs klasy bedzie warto wstac
          rano) poza tym doszkalam sie i metodycznie i inne klimaty(zrobie tez
          wyrownawcze mgr z ang i kurs CELTA)i teraz otwieram swoja szkole z kumpela.Moim
          zdaniem anglisci w czasie recesji sa jedynymi ktorzy moga liczyc na
          zatrudnienie.
          jesli chodzi o tlumaczenia -polecam szkole tlumaczy Poznan - niesamowita,
          droga , fachowa, trudna, mega profecjonalana, podyplomowa- prowadzi ja pan
          Skowronski (mistrz tlumaczy)
          jesli kochasz ten jezyk - nie ma co sie zastanawiac nad anglistyka!
          ps polecam studiowanie poza domem - co ta za studia jak mamusia gotuje ci
          obiadek? martwic sie o obiad bo sie wydalo kase, przehulalo - to jest to!
          • Gość: cassius Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.02, 21:06
            warto czy nie warto studiowac ale fakt jest nie zmienny ze bedac anglista moge
            wciaz wybierac w ofertach w porównaniu z wszystkimi wrecz zawodami. Poza tym co
            jest złego w pracy nauczyciela, napracowac sie nie mozna bo etat to 18h na
            tydzin , ferie wolne dwa razy w roku na swieta wolne +bony na 250zeta za kazdym
            razem, wakacje wolne , trzynastka a co trzy lata stawka rośnie o kilka setek ,
            ludzie myslicie ze jest lepsza alternatywa?????
            • Gość: cassius Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.02, 21:21
              sorka zapomniałem jeszcze nadmienić ze w polsce certifikaty mozna sobie
              wsadzic, poza tym jesli ktos sie czuje tłumaczem bo zdał fce lub ace to zycze
              powodzenia, bo w takim razie mamy w polsce kilka milionow tłumaczy, w koncu
              jest to poziom matury podstawowej lub rozszezonej :),
            • ulcik Re: Czy warto studiowac jezyk angielski 25.09.02, 09:44
              Oczywiście, że warto studiować na anglistyce! Ale jest to dobre dla tych,
              którzy rzeczywiście lubią zgłębiać tajniki kulturowo-literaturowo-
              językoznawcze. Bo lubiąc język wcale nie trzeba go studiować i martwić się
              potem o pracę. A po anglistyce martwić się o pracę na razie trudno. Wystarczy
              przejrzeć ogłoszenia: "lektorów poszukuję" itp. A czy ktoś widział tyle
              ogłoszeń treści np: "poszukuję socjologa"? Raczej nie. Praca nauczyciela nie
              jest taka zła (pod warunkiem, że się ją lubi - ale czy nie jest tak z każdą
              pracą i każdym zawodem???). Pominę już kwestię zarobków - bo tutaj zależy gdzie
              i ile się pracuje (trudno raczej zadowolić się tylko i wyłącznie pensją
              nauczyciela w szkole publicznej). Ale ile satysfakcji dają postępy uczniów! No
              a te długie wakacje...... W jakim zawodzie można mieć tyle wolnego? Prawie w
              żadnym. Oczywiście czasem trzeba pracować więcej w ciągu roku, żeby na te
              wakacje mieć pieniądze (bo przecież w czasie miesięcy wakacyjnych pieniędzy się
              nie zarabia...)ale to chyba żaden problem. Wakacje są potrzebne, żeby naładować
              akumulatory na następny rok pracy. Ja już nie mogę się doczekać początku zajęć!
              (i to wcale nie z powodu pieniędzy, które za te zajęcia zarobię!)
              • Gość: Tuśka Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: 213.216.77.* 27.09.02, 09:51
                Kto ci powiedział, że w szkole nia zarabia sie pieniędzy w czasie wakacji ?????
                to Bzdura!!!!
                • Gość: kotik Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 27.09.02, 15:17
                  Gość portalu: Tuśka napisał(a):

> Kto ci powiedział, że w szkole nia zarabia sie pieniędzy w czasie
                  wakacji ????? to Bzdura!!!!
                  Moja droga: to wszystko zależy, czy pracujesz w szkole na etacie czy na kursach
                  w szkole językowej. A tak w ogóle to chyba lepiej pracować (nawet w szkole) i
                  zarabiać jakieś grosze niż nie pracować i nie zarabiać nic.
    • Gość: fito JEŻELI JEST TAK SAMO JAK NA GERMANISTYCE TO....... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.02, 18:29
      JEŻELI JEST TAK SAMO BEZNADZIEJNIE JAK NA GERMANISTYCE TO NIE WARTO, SERIO.
      • Gość: luna Re: JEŻELI JEST TAK SAMO JAK NA GERMANISTYCE TO.. IP: *.chelm.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.02, 21:23
        dokladnie tak:)Germanistyka na UW to beznadziejne studia, nie wiem jak jest na
        innych uniwersytetach, ale wszystkim szczerze odradzam zdawanie na ten wydzial
        do Warszawy. Nic mnie w zyciu nie rozczarowalo tak jak te studia.
        • Gość: anglistka Re: JEŻELI JEST TAK SAMO JAK NA GERMANISTYCE TO.. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.09.02, 09:57
          jeżeli anglistyka to praca w szkole,minęły czasy gdzie językiem posługiwała sie
          bardzo mała liczba osób, było łatwiej dostać pracę.teraz trzeba umiec wiecej
          Pracodawcę nie interesują posiadane tajniki kulturowo-literaturowo-językowe.
          (zresztą te można posiąść niekoniecznie język studiując)
          nie jest to kierunek ogólnie rozwijający.
          • ulcik Re: JEŻELI JEST TAK SAMO JAK NA GERMANISTYCE TO.. 25.09.02, 10:36
            anglistyka to nie tylko praca w szkole, ale jeśli się nie lubi uczyć innych
            wcale nie trzeba tego robić. A tak w ogóle, to jaki kierunek można
            nazwać "ogólnie rozwijającym"? Ogólnie rozwijamy się tylko w LO, potem to już
            tylko ukierunkowanie specjalistyczne, zgodnie z zainteresowaniami, czyż nie?
      • Gość: TUska czy warto studiowac jezyki IP: 213.216.77.* 27.09.02, 09:28
        Nie, nie,nie, bo po skończeniu studiów potrafisz TYLKO mówić po angielsku i nie
        masz żadnej innej wiedzy. ( chyba,iż praca w szkole czy na kursach jest
        spełnieniem Twoich dziecięcych marzeń ).Wiesz od jakich obcych słów pochodzą
        wyrazy angielskie, wiesz w którym roku ktoś coś napisał i czy był wtedy pod
        wpływem narkotyków czy nie, dowiadujesz się , kiedy najlepiej zacząć uczyć się
        jezyka i inne podobne bzdury - powiedz , po co współczesnemu pracodawcy? Od
        razu jesteś zaszufladkowany jako osoba, która najlepiej nadaje się do szkoły(
        ja próbowałam uczyć przez rok - dziekuję bardzo, teraz jestem bez pracy ) Język
        musisz znać , ale w życiu nie wybrałabym raz drugi tego kierunku studiów.
        Niestety, czasu nie da się cofnać.
    • missy5 Re: Czy warto studiowac jezyk angielski 25.09.02, 10:18
      A jak jest na UG?Nikt nie wspominal o poziomie na tej uczelni.A co do
      tlumaczy,to czy po filologii moze zrobic sobie specjalizacje,np.w studium dla
      tlumaczy?Nauczanie w szkole odpada,jest to najmniej wdzieczny zawod jaki sobie
      wyobrazam(mam na mysli szkole panstwowa),no i te zarobki...
      • Gość: studentka UG Re: Czy warto studiowac jezyk angielski na UG IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 21:54
        Padło pytanie o UG. Jestem od trzech lat studentką anglistyki na tym uniwerku.
        Przede wszystkim musicie pamiętać,że anglistyka to nie kurs angielskiego. Zeby
        być zadowolonym z tych studiów powinniście interesować się przede wszystkim
        literaturą, bo jak sama nazwa wskazuje jest to filologia. Oczywiście
        niesamowicie wzrasta poziom języka, zwłaszcza jeśli chodzi o wymowę, ponieważ
        na kursach językowych niestety nie przykładaja do tego zbyt wielkiej wagi. Ja
        osobiście jestem zadowolona z wybrania tego kierunku. Trzeba jednak przyznać,że
        na pierwszym roku było bardzo trudno i wiele osób sobie nie poradziło. Po
        drugim roku wybiera się specjalizacje, literaturoznawczą bądź językoznawczą.
        praktyki pedagogiczne są obowiazkowe dla wszystkich, co niestety nie cieszy
        wielu studentów. Bardzo ciekawa szansą jest teraz możliwość dla studentów 4 i 5
        roku, nauki w Studium Tłumaczy przy English Unlimited w Gdańsku.
    • missy5 Re: Czy warto studiowac jezyk angielski 25.09.02, 10:20
      Mam jeszcze pytanie odnosnie skandynawistyki,co dokladnie tam sie studiuje?no i
      jak z egzaminami?Moze ma ktos z poprzednich lat?
      • Gość: Navri Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.09.02, 18:59
        Hmh..ciekawe czy Wy tez mieliście(tzn ja nadal mam)problem wodnośnie wyboru
        studiów. Ja mam straszne wątpliwości, bo w zasadzie od wyboru tego w pewnym
        stopniu zaczynam kształtować dalsze życie,prawda? Jestem z Wrocławia i tak
        sobie myślę, że gdyby Expo wypaliło, to akurat jest najlepszy moment, by podjąć
        studia na anglistyce. Tak mi się wydaje,myślę że wtedy będzie bna to
        zapotrzebowanie, może jakieś nowe firmy wejdą na rynek..Hmh.. Co o tym sądzicie?
        • Gość: burak Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.proxy.aol.com 26.09.02, 02:59
          Nie nie warto
    • Gość: bea Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 26.09.02, 10:01
      A ja mysle, ze warto. Jestem na 5. roku na UW i chociaz studia byly ciezkie, a
      przynajmniej 2 pierwsze lata, to nie zaluje wyboru. Wiele sie nauczylam, nie
      tylko jezyka, bo glownie interesuje mnie literatura brytyjska, a anglistyka,
      przynajmniej ta na UW, oferuje wiele zajec wlasnie z literatury. Ponadto
      przyjezdzaja do nas wykladowcy z GB, USA, Irlandii i chwala poziom naszej
      Uczelni.
      Co do pracy, to nie narzekam. Ucze w szkole jezykowej, od poczatku studiow
      udzielam takze korkow i jestem przykladem tego, ze mozna sie utrzymac z tak
      zarobionych pieniedzy. Moi znajomi na innych kierunkach mieli z tym problem.
      Oczywiscie, popyt na lektorow angielskiego zmniejszyl sie w ciagu kilku
      ostatnich lat, ale nie az tak dramatycznie, zeby nie mozna bylo znalezc pracy.
      Dlatego zachecam do studiowania anglistyki.
      Serdecznie pozdrawiam
      Bea.
      • Gość: Tuśka Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: 213.216.77.* 27.09.02, 09:39
        No i co, uczysz sobie w szkole a te paskudne bachory mają ciebie i ten twój
        angielski nie powiem gdzie. Wiem to , bo sama przez rok uczyłam angola w podst
        i gimnazjum. Nie sądzę aby praca nauczyciela była spełnieniem marzeń o
        satysfakcjonującej pracy - też daję kory, uczyłam na kursach i wykładałam na
        wyższej uczelni - i co, zawsze jesteś tylko nauczycielem, który widzi koniec
        własnego przedmiotu -co za karierę robisz, jak sie rozwijasz, co z tego, że
        odwiedzali was obcokrajowcy - naszą anglistykę też, i co mam to wymienić w
        CV?????? Pracujesz wiecznie na tym samym poziomie, do kończ życie pozostaniesz
        nauczycielem i tylko nauczycielem, który nic nie potrafi. Ja zawsze sobie
        powtarzam - jak ci coś w życiu nie wyjdzie -zostań nauczycielem! To będzie
        dowód Twojego 'geniuszu" Dobija mnie to, iż jako nauczyciel i absolwent
        anglistyki w zadnym innym miejscu nie znajdę pracy.
        • Gość: BOOT Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.02, 11:01
          W takim razie co warto studiować?
        • Gość: bea Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 27.09.02, 11:58

> No i co, uczysz sobie w szkole a te paskudne bachory mają ciebie i ten twój
          > angielski nie powiem gdzie. Wiem to , bo sama przez rok uczyłam angola w
          podst
          > i gimnazjum. Nie sądzę aby praca nauczyciela była spełnieniem marzeń o
          > satysfakcjonującej pracy - też daję kory, uczyłam na kursach i wykładałam na
          > wyższej uczelni - i co, zawsze jesteś tylko nauczycielem, który widzi koniec
          > własnego przedmiotu -co za karierę robisz, jak sie rozwijasz, co z tego, że
          > odwiedzali was obcokrajowcy - naszą anglistykę też, i co mam to wymienić w
          > CV?????? Pracujesz wiecznie na tym samym poziomie, do kończ życie
          pozostaniesz
          > nauczycielem i tylko nauczycielem, który nic nie potrafi. Ja zawsze sobie
          > powtarzam - jak ci coś w życiu nie wyjdzie -zostań nauczycielem! To będzie
          > dowód Twojego 'geniuszu" Dobija mnie to, iż jako nauczyciel i absolwent
          > anglistyki w zadnym innym miejscu nie znajdę pracy.

To bardzo przykre, ze jestes tak beznadziejnym nauczycielem, ze Twoi uczniowie
          Cie nie szanuja. Ja tez nie mam szacunku do sfrustrowanych lektorow, ktorzy nie
          potrafia znalezc satysfakcji z wykonywanej pracy. Dotyczy to zreszta nie tylko
          nauczycieli, ale wszystkich, ktorzy mineli sie z powolaniem i w pracy wina za
          swoje niepowodzenia obarczaja innych.
          Poza tym nie rozumiem, dlaczego Twoim zdaniem praca nauczyciela nie rozwija.
          Ucze rozne osoby: dzieci, nastolatki, doroslych, indywidualnie, grupowo i moja
          najwieksza satysfakcja jest to, kiedy widze, ze uczen zrobil postepy.
          Milo mi uslyszec od uczniow po roku pracy, ze podobaly im sie moje zajecia i ze
          chcieliby zobaczyc mnie w przyszlym roku. Caly czas zdobywam nowe
          doswiadczenia, bo spotykam roznych uczniow, z roznymi zdolnosciami i
          zainteresowaniami, do ktorych dostosowuje swoj sposob nauczania. Caly czas
          doksztalcam sie, biore udzial w szkoleniach prowadzonych przez moja szkole,
          wertuje nowe podreczniki, sama wymyslam cwiczenia, gry, wykorzystuje wlasne
          pomysly. Moze nie zawsze mi sie to udaje, ale nawet porazki doksztalcaja. I tak
          bedzie przez cale zycie, bo wciaz bede spotykac nowych ludzi i uczyc sie takze
          od nich. Lepsze to chyba od siedzenia w biurze i wykonywania polecen durnego
          szefa.
          Cieszy mnie, ze moje zajecia podobaja sie nastolatce, ktora wczesniej zdazyla
          zniechecic do siebie kilku korepetytorow, a z moich zajec korzysta juz drugi
          rok, robi postepy, jest przygotowana do kazdych zajec i wlasnie dostala sie do
          dobrego liceum do klasy jezykowej.
          Moze nie jestem kobieta biznesu, nikim znanym, nie pracuje w miedzynarodowej
          firmie po 12 godzin na dobe, a mojej buzi nie widac w TV. Nie robie "kariery" w
          takim sensie, w jakim Ty to widzisz, bo nie chodze w garsonkach i nie siedze za
          biurkiem. Ale moi uczniowie mnie szanuja i to nie dlatego, ze sa idealni, ale
          dlatego, ze na ten szacunek sobie zapracowalam. I to jest moj sukses, z ktorego
          moge byc dumna. Taka mam satysfakcje w zyciu. A Tobie tylko moge wspolczuc, ze
          wybralas studia, po ktorych nie umiesz znalezc sobie odpowiadajacej Ci pracy i
          dlatego dyskontujesz czyjes sukcesy w wykonywanym zawodzie. Nie wylewaj swojej
          zolci na kims tylko dlatago, ze jest zadowolony ze swojej pracy, a Ty uwazasz
          sie za przegrana. Jesli nie masz szacunku dla samej siebie, to miej go dla
          innych.
          Mimo wszystko pozdrawiam i zycze mniej jadu a wiecej optymizmu.
          Bea.
        • Gość: pio Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 27.09.02, 13:00

podst
          pozostaniesz

szkoda mi cie... zawsze przykro słuchać przegranych; nauczycielem, tak jak i w
          innych zawodach, można być dobrym albo słabym - jak jest się słabym, to
          satysfakcji sie nie ma i sie narzeka; dobry nauczyciel to wiecej niz czlowiek,
          ktory "zrobil kariere"; dobry nauczyciel to skarb i człowiek zadowolony z
          siebie i swojej pracy; zarówno ten w podartym swetrze z państwowej podstawówki,
          jak i dobrze ubrany, uczący w dobrej szkole językowej

moja rada - zmień zawód; a kariera... to jedno wielkie gówno, nic tak naprawdę
          nie jest warte; skąd to wiem? bo w swoim zawodzie ją zrobiłem i nie jestem
          szambonurkiem, zapweniam cię :-)

życzę więcej szczęscia i rozsądku w dokonywaniu życiowych wyborów
        • Gość: zuza Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: 62.233.189.* 27.09.02, 13:28

podst
          pozostaniesz

szkoda, ze tyle goryczy...jestem przykladem idealnym na to, ze nauczycielem
          mozna CHCIEC zostac
          nie wiem, moze dlatego, ze jakies 80% moich nauczycieli, wykladowcow bylo
          wspanialymi pedagogami, sporo w mojej rodzinie wykladowcow, wierz mi oni
          naprawde to kochali/ja i dbaja o swoj rozwoj
          to, ze nie czujesz do tego powolania, nie oznacza od razu, ze zawod jest
          generalnie koszmarem. Bez wzgledu na to, gdzie bys nie pracowala, jesli swojej
          pracy "nie czujesz", to po pierwsze nie sprawi ci ona satysfakcji, a po drugie
          rzeczywiscie ludzie dla ktorych, czy z ktorymi pracujesz nie beda cie szanowac,
          bo niby dlaczego?

wiem, ze praca nauczyciela/wykladowcy jest specyficzna( wlasciwie, ktora nie
          jest?:), ale jesli piszesz "bachory"...to dobrze, ze juz nie uczysz..i dla
          dzieciakow i dla ciebie:)

pzdr,
          zuza

• Gość: klik Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 27.09.02, 15:29
          Przykro mi, Tuśka, że jesteś "tylko nauczycielem, który nic nie potrafi", mimo,
          że posiadasz dyplom wyższej uczelni. To nie wiedziałaś, co Cię czeka po takich
          studiach? Poszłaś studiować anglistykę dlatego, że bardzo lubiłaś angielski?
          Czy też może wiedziałaś i mimo tego na nie poszłaś? Sama jesteś sobie winna.
          Trzeba ponosić odpowiedzialność za swoje decyzje.
          Ludzie, oto właśnie macie przykład Tuśki, która dokonała złego wyboru. Trzeba
          mieć pełną świadomość, gdy podejmuje się takie ważne życiowe decyzje jak studia
          i przyszły zawód, a nie: iść na jakiekolwiek studia ot tak, a potem narzekać,
          że nie można czasu cofnąć...
    • Gość: nat Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.09.02, 18:44
      Tak, warto. But only if you can leg it abroad - for good. I have done it
      and .. no regrets. Good luck.
    • Gość: ania Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 28.09.02, 15:59
      • Gość: nat Re: Czy warto studiowac jezyk angielski IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.10.02, 18:51
        Ania seems to have expired due to vastly broadened horizons. Oh well,
        maybe 'stosunki miedzynarodowe' are more exhausting than one might think. How
        about 'public relations'? How does one translate that into Polish? 'Stosunki
        publiczne' used to be illegal in my days but hey, times change.
    • sjkartuzy Re: Czy warto studiowac jezyk angielski 28.08.14, 09:58
      Jeśli nie chcesz uczyć tego języka czy być tłumaczem to raczej nie. Lepiej studiować inny kierunek, który będzie Cię pasjonował, a języka angielskiego uczyć się dodatkowo np w Mobile English , ja tak zrobiłam;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka