Dodaj do ulubionych

kurs pedagogiczny

IP: *.acn.pl / 10.72.4.* 17.02.03, 20:11
Witam,
wlasnie koncze studia,wydzial zarzadzania i chcialabym zdobyc uprawnienia
pedagogiczne.Moze wiecie gdzie i jak mam szukac takich kursow?
Dodam, ze poszukiwalam juz informacji w kuratorium i kurs pedagogiczny
organizuja jedynie dla nauczycieli czynnych zawodowo, a ja takim nie
jestem.Chce tylko uprawnien.

Za wiadomosci wszystkie z gory dziekuje,
viera
Obserwuj wątek
    • Gość: Mickey Re: kurs pedagogiczny IP: *.punkt.pl 17.02.03, 20:51
      Hmm..czegos tu nie rozumiem....Jak mozna organizowac kurs pedagogoczny dla kogos kto już posiada kwalifikacje pedagiczne? (nauczyciel nie może ich nie mieć;)))
      Ja właśnie taki kurs zrobiłam. Organizowany był przez uczelnię (mój trwał dwa lata)
      pozdrawiam
      • mamosz Re: kurs pedagogiczny 17.02.03, 22:15

I tu się mylisz.Bardzo wielu nauczycieli,szczególnie jezyków obcych oraz
        absolwentów wydziałów które takich uprawnień nie dają,dają natomiast wiedzę
        pozwalajacą na uczenie rożnych przedmiotów,nie ma uprawnień pedagogicznych i
        musi je uzupelnić juz pracując.Dla nich CODN i lokalne jego oddziały takie
        kursy organizują tam sie dowiaduj,nie w kuratorium. Kursy są na ogoł
        organizowane dla nauczycieli konkretnych przedmiotów i prawde mówiac tylko te
        sa coś warte tak zwany "kurs pedagogiczny" po za papierkirm nie daje kompletnie
        NIC,jest to jawny sposób na to by parę osób sobie dorobiło parę złotych -strata
        czasu i pieniędzy.
        • Gość: Mickey Re: kurs pedagogiczny IP: *.karo.punkt.pl / 10.0.131.* 18.02.03, 10:47
          ....ale jaki to nauczyciel bez uprawnień pedagogicznych? Jestes np. historykiem lub biologiem po ukonczonych studiach, a nauczycielem historii i biologii DOPIERO po pedagogicznym przygotowaniu.
          Taka jest prawda.....
          Pozdrawiam
    • rose2 Re: kurs pedagogiczny 18.02.03, 11:49
      Nie wiem jak to teraz wyglada, ale ja moglam zrobic kurs pedagogiczny w trakcie
      studiow. Aby ukonczyc politechnike nalezalo zaliczyc kilka przedmiotow z tzw
      bloku humanistycznego. Trzeba bylo miec ukonczony kurs psychologii i pedagogiki
      (Psychologia 1 i 2 oraz Pedagogika 1 i 2) do tego wybrany przedmiot z rowniez z
      zakresu pedagogiki. To wszystko bylo zaliczane do ogolnego kursu i po
      zakonczeniu studiow nalezalo tylko oplacic kurs specjalny (ktory obejmowal
      zajecia praktyczne w szkole) i to trwalo jakies pol roku, na koniec egzamin.
      Problem polegal na tym, ze jesli nie pracujesz jako nauczyciel to po kilku
      latach (nie pamiatam ilu) tracisz swoje uprawnienia. Wiec dobrze sie zastanow,
      czy na pewno chcesz uczyc, bo wydasz pieniadze w bloto.
    • Gość: Fuga Re: kurs pedagogiczny IP: *.acn.pl 18.02.03, 21:40
      Jakie miasto Cie interesuje? Niedługo bedą targi edukacyjne w Warszawie a tam
      znajdziesz mnóstwo ofert kursów pedagogicznych,ale uwazaj ,MENiS uznaje kursy
      tzw. metodyczno-pedagogiczne które obejmuja 240 godz.Jesli chcesz W-wę. To mogę
      Ci pomóc i podesłac kurs który właśnie sie rozpoczyna (Wola) .Odpowiedz na
      forum Pozdrawiam
      • Gość: N Re: kurs pedagogiczny IP: *.satkabel.com.pl 19.02.03, 13:21
        A może wiesz coś o takich kursach na Dolnym Śląsku? Pozdrawiam
      • viera Re: kurs pedagogiczny 19.02.03, 15:41
        Gość portalu: Fuga napisał(a):

> Jakie miasto Cie interesuje? Niedługo bedą targi edukacyjne w Warszawie a tam
        > znajdziesz mnóstwo ofert kursów pedagogicznych,ale uwazaj ,MENiS uznaje kursy
        > tzw. metodyczno-pedagogiczne które obejmuja 240 godz.Jesli chcesz W-wę. To
        mogę
        >
        > Ci pomóc i podesłac kurs który właśnie sie rozpoczyna (Wola) .Odpowiedz na
        > forum Pozdrawiam

Tak interesuje mnie Warszawa, ale zanim bym na ten kurs sie zdecydowala
        mialabym wczesniej kilka pytan,tzn:
        1*jakie dokladnie bede miala po tym uprawnienia?
        pytam, bo nie jestem nauczycielka i nie pracuje w szkole i nie wiem czy bede
        kiedykowiek pracowala
        2*czy to jest kurs, gdzie musze przepracowac w jakiejs szkole ze 150 godzin
        bo pracuje w zupelnie innej branzy
        3*czy jets wogole mozliwe zdobycie takich uprawnien, bez opcji odsiedzenia tych
        godzin w szkolach
        4*jak czesto odbywaja sie zajecia i ile taki kurs trwa?
        5*jaki jest koszt takiego kursu?
        6*i czy to prawda , ze po jakims czasie on traci waznosc?

Za wszystkie informacje oraz chec pomocy serdecznie dziekuje,
        viera

• Gość: Fuga Re: kurs pedagogiczny IP: *.acn.pl 19.02.03, 16:45
          viera napisała:

> Gość portalu: Fuga napisał(a):
          >
          > > Jakie miasto Cie interesuje? Niedługo bedą targi edukacyjne w Warszawie a
          > tam
          > > znajdziesz mnóstwo ofert kursów pedagogicznych,ale uwazaj ,MENiS uznaje ku
          > rsy
          > > tzw. metodyczno-pedagogiczne które obejmuja 240 godz.Jesli chcesz W-wę. To
          >
          > mogę
          > >
          > > Ci pomóc i podesłac kurs który właśnie sie rozpoczyna (Wola) .Odpowiedz na
          >
          > > forum Pozdrawiam
          >
          > Tak interesuje mnie Warszawa, ale zanim bym na ten kurs sie zdecydowala
          > mialabym wczesniej kilka pytan,tzn:
          > 1*jakie dokladnie bede miala po tym uprawnienia?
          > pytam, bo nie jestem nauczycielka i nie pracuje w szkole i nie wiem czy bede
          > kiedykowiek pracowala
          > 2*czy to jest kurs, gdzie musze przepracowac w jakiejs szkole ze 150 godzin
          > bo pracuje w zupelnie innej branzy
          > 3*czy jets wogole mozliwe zdobycie takich uprawnien, bez opcji odsiedzenia
          tych
          >
          > godzin w szkolach
          > 4*jak czesto odbywaja sie zajecia i ile taki kurs trwa?
          > 5*jaki jest koszt takiego kursu?
          > 6*i czy to prawda , ze po jakims czasie on traci waznosc?
          >
          > Za wszystkie informacje oraz chec pomocy serdecznie dziekuje,
          > viera
          >
          ad1. Jeżeli kończysz zarządzanie to możesz znaleźdź szkołę,która zatrydni cię
          jako nauczyciela przedsiębiorczości i masz wdedy tzw. przygotowanie
          pedagogiczne, co umozliwia Ci od razu bycie nauczycielem stażysta i po roku
          (gromadzisz opasłą ksiegę swoich dokonań, przeprowadzają z Tobą rozmowę
          kwalifikacyjną )awansujesz na nauczyciela kontraktowego(brzmi okropnie.
          Jeśli nie masz kursu i ktoś Cie zatrudni przez rok musisz uzupełnic
          kwalifikacje pedagogiczne (kur), drugi rok staż ,czyli rok do tyłu.
          Ad.2jeżeli robisz kurs w trakcie studiów to obowiązuje 150 godzin praktyk
          (opiekun,dziennik praktyk itd).
          Te o których mówie zazwyczaj przyjmują nauczycieli i czasami jest wymóg
          przeprowadzenia lekcji pokazowej i wtedy możesz mieć kłopot.
          Ad. patrz2
          Ad.3 Wiem ,teraz zaczął się np. Kurs na Kasprzaka .Zajecie trzy semestry raz w
          tygodniu, piątek w godz.13-19
          Ad.4 Cena 1500zł(mozna płacić w 3 ratach)
          Ad.5 Po 5 latach przerwy w zawodzie nauczyciela przestają ci sie liczyc różne
          uprawnienie wynikające z KN , ale kurs nie traci ważności.
          Moja Rada Jesli nie jesteś przekonana ,że bedziesz nauczycielem daj sobie
          spokój. Jezeli ktos, kiedys Cie zatrudni to zawsze zdążysz to zrobić,a ręczę
          Ci ,że to strata czasu i pieniedzy. Niczego tam sie nie nauczysz.
          Nie jest takie oczywiste,że po twoim kierunku jakis dyrektor cie zatrudni, bo
          idzie potężny niz demograficzny i dla czynnych nauczycieli (robia różne kursy
          aby móć nauczać innych przedmiotów) nie ma pracy.Jeżeli trafisz kiedys do
          szkoły to i tak to zrobisz, a będziesz miała wiecej czasu na przyjrzenie
          sie,czy to jest to . Lepij np. zajnwestuj ten czas i pieniądze w naukę jeszcze
          jednego języka.To sie przyda na pewno a też kosztuje . Jesli jeszcze w czymś
          moge pomóc pytaj.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka