Dodaj do ulubionych

Studentka jako nauczyciel

23.08.06, 12:59
Moze ktos wie jak to jest? Tzn. czy dyrektor moze mnie(studentke) zatrudnic
jako nauczycielke?I na jakich zasadach? Jestem po drugim roku filologii
angielskiej a nauczycieli angielskiego brakuje.
Z gory dziekuje za odpowiedz
I przepraszam ze bez polskich znakow, ale nie dzialaja.
Obserwuj wątek
    • ginny22 Re: Studentka jako nauczyciel 23.08.06, 15:21
      Ja po drugim roku nie odważyłabym się uczyć. A i dyrektor nie może zatrudnić
      studentki - przynajmniej licencjat trzeba mieć.
      • toolkien Re: Studentka jako nauczyciel 23.08.06, 15:56
        możezatrudnić, jeżeli nie ma nikogo, nawet z licencjatem, na to miejsce. W
        mojej szkole była taka sytuacja, tyle, że dziewczyna była już w trakcie piątego
        roku anglistyki. Niestety ze względu na brak kwalifikacji (brak dyplomu, pp),
        dostaniesz najniższą stawkę. Nie wiem ile to jest, ale początkująca anglistka
        (dyplom anglistyki, pp, pierwszy rok stażu) w liceum dostaje na rękę 803 PLN -
        wiem, bo zapytałam z ciekawości. No cóż - za mało, żeby życ, za dużo żeby
        umrzeć :):)
      • bambolina1 Re: Studentka jako nauczyciel 24.08.06, 13:32
        Ja uczyłam po drugim roku w liceum, nie ma czego się bać:)

Z tego co mi wiadomo, musisz mieć przynajmniej licencjat.Chyba, że nie ma
        chętnych, co dyrektor musi wykazać w kuratorium;/ Tak mi tłumaczono,ale teraz
        Romek tak to wszystko pomieszał,że może coś się znowu zmieniło:)Najlepiej
        jakbyś zapytała się w szkole:)
        • cytryna76 Re: Studentka jako nauczyciel 24.08.06, 17:24
          Jak nie znajdą nikogo chętnego do pracy, to pewnie Cię zatrudnią. Co innego
          teoria i pobożne życzenia naszych władz,a co innego praktyka. Nauczycieli
          angielskiego dramatycznie brakuje w całej Polsce.
          Z mojej strony dam Ci dwie rady: po pierwsze postaraj się, aby zatrudnienie
          nastąpiło z dniem 1.09, bo jeśli przyjmą Cię na przykład 10.09, to będziesz
          mieć umowę do 22.06.i nie zapłacą Ci za wakacje (tylko ekwiwalent za urlop), po
          drugie unikaj jak ognia gimnazjum, chyba że masz osobowość kata i lubisz
          ekstremalne doświadczenia emocjonalne. Tam o robotę najłatwiej, bo ludzie
          uciekają, ale te 800 na pewno nie zrekompensuje ci zszarganych nerwów i stresu.
    • anduina85 Re: Studentka jako nauczyciel 29.08.06, 11:02
      Bać to się bardzo nie boję szczerze mówiąc. Tylko myślałam że może ktoś wie jak
      to jest od strony formalnej. Gdzieś ostatnio doszły mnie słuchy, że dyrektor ma
      prawo zatrudnić osobę "niedokwalifikowaną" dopiero po połowie września jeśli nie
      znajdZie inngo nauczyciela.
      A co do gimnazjum, no cóż. Podejżewam, że to kwestia szkoły i klasy i nie we
      wszystkich gimnazjach straszy:)
    • apluzina Re: Studentka jako nauczyciel 29.08.06, 15:47
      Kilka lat temu obowiązywał zapis, że można zatrudnić osobę bez wykształcenia,
      pod warunkiem, że uzupełni je w danym roku szkolnym. Musiałbys więc zdobyć tytuł
      licencjata. Czy teraz jest tak samo - nie wiem, musisz poszperać w aktualnych
      przepisach oświatowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka