Dodaj do ulubionych

Lektury klas IV-VI

01.09.06, 17:35
Czy jakaś dobra dusza zechce przesłać mi wykaz lektur dla klas IV-VI szkoły
podstawowej.Właśnie zaczynam staż i za chwilę będę musiała podać ten wykaz
uczniom a kompletnie nie mam koncepcji,gdzie tego szukać.Będę bardzo
wdzięczna!!!
Obserwuj wątek
    • no-surprises Re: Lektury klas IV-VI 02.09.06, 13:58
      Powinnaś znaleźć je w programie, z którego uczysz. Mogę spróbować Ci pomóć,
      jeżeli choć podasz mi tytuł swego podręcznika.
      Z drugiej strony podstawa programowa nie podaje tytułów lektur, toteż nauczyciel
      ma pewną dowolność, jeśli chodzi o ich wybór.
      Obowiązują 2 dłuższe utwory w klasie IV, po 3 w V i VI, lecz moim zdaniem to
      zbyt mało i omawiam co najmniej cztery w każdej klasie.

> Właśnie zaczynam staż i za chwilę będę musiała podać ten wykaz
      > uczniom a kompletnie nie mam koncepcji,gdzie tego szukać.
      Nie podaję wszystkich tytułów - ale mówię o omawianiu lektur ;)- uczniowie mogą
      zaproponować swoje, ważna jest także dostępność książek w bibliotece.
      • aga.czarnewicz Re: Lektury klas IV-VI 03.09.06, 14:09
        Moje podręczniki to "Oglądam świat" Danuty Chwastek i Elżbiety Nowosielskiej.Z
        góry dziękuję.
        • no-surprises Re: Lektury klas IV-VI 03.09.06, 16:24
          Przepisuję z programu "Oglądam świat" nr DKW-4914-203/99
          Propozycje kl. IV (w całości dwa duże teksty literackie):
          J. Brzechwa Akademia p. Kleksa, K. Boglar "Nie głaskać kota pod włos", J.
          Chmielewska "Nawiedzony dom", J. Korczakowska "Spotkanie nad morzem", J. Korczak
          "Król Maciuś I", M. Musierowicz "Małomówny i rodzina", H. Ożogowska "Chłopak na
          opak", "Raz, gdy chciałem być szlachetny", C. Collodi "pinokio", R. Dahl
          "Czarownice", De Meinedert Jong "Wracaj do domu, Karmelku". E. Nesbit "Pięcioro
          dzieci i coś"
          Klasa V (trzy duże teksty):
          M. Musierowicz "Ida sierpniowa" lub inna powieść z cyklu "Jeżycjada",Z. Nienacki
          "Pan Samochodzik i templariusze" lub inna przygodowa, E. Niziurski wybrana
          powieść np. "Księga urwisów" lub "Sposób na Alcybiadesa", H. Ożogowska
          "Tajemnica zielonej pieczęci". A. Szklarski "Tomek w krainie kangurów" lub inna
          przygodowa, R. Dahl ?Matylda" lub inna powieść dla młodzieży" R. Kipling "Księga
          dżungli", S. Logerlof "Cudowna podróż", A. Lindgren "Bracia Lwie Serce", M.
          Twain "Przygody Tomka Sawyera" lub inna powieść dla młodzieży J. Verne "W 80
          dni..." lub inna p.d.młodz.
          Klasa VI (trzy duże):
          M. Fox wybrana powieść, W. Jażdżyński "Czuwajcie w letnie noce", I.
          Jurgielewiczowa "Inna" , "Ten obcy", S. Lem "Bajki robotów", K. Makuszyśki
          'Szatan z siódmej klasy", M. Musierowicz 'Kłamczucha" lub "Kwiat kalafiora", E.
          Niziurski "Sposób an Alcybiadesa" lub inna powieść, E. Nowacka "Małgosia contra
          Małgosia" lub inna, H. Ożogowska "Za minutę pierwsza miłość" lub inna, K.
          Siesicka "Zapałka na zakręcie" lub inna, F.h. Burnett "Mała kisężniczka" lub
          "Mały lord", Ch. Dickens "Opowieść wigilijna", J. London "Zew krwi".

Słowem sporo do wyboru.
          Jeśli chcesz pogadać ze starą nauczycielką ;) pisz na mail gazetowy.
          Pozdrawiam i życzę satysfakcjonującego debiutu.
          • aga.czarnewicz Re: Lektury klas IV-VI 05.09.06, 17:05
            Serdecznie diękuję za pomoc!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka