Dodaj do ulubionych

Umundurowana szkoła

• kosa811 tylko brunatne koszule, ulubiony model MW 12.04.07, 20:53
      i ojca-reaktywatora :)
      a na serio - trzeba kupe kasy i trochę wyobraźni. vide mundurki w UK czy IRE
      • k_atja wy jesteście jacyś nienormalni?????? 12.04.07, 20:55
        na prawde żałosne są te wypowiedzi

"nie będę nosic mundurka z powodów ideowych"

hahaha
        no po prostu straszne!

Ludzie, zachowujecie się jak banda kretynów, jednak widać że Polska to dziki
        kraj :(
        • marnaz Re: mundurki 12.04.07, 21:23
          znam trochę polską szkołę - popracowałam jakiś czas - i wiem, że ten przepis
          obróci się przeciwko młodym nauczycielkom. Pan dyrektor będzie mógł sobie
          pojechac po nauczycielce, że jej klasa nie ma mundurków, tak jak teraz obrywa
          się za to, że dzieci np. nie mają butów, czy książek - a najczęściej jest tak,
          że tych dzieci nie stać. Dlaczego w tym kraju się nakazuje, a nie daje
          rozwiązań? Dlaczego nikt nie dyskutuje, tylko nakłada się czapę i tak być musi,
          bo pan każe? kurde, tylko wiać!
          • ppo Fajna z ciebie nauczycielka, nie ma co! 12.04.07, 23:10
            marnaz napisała:

>[...] w tym kraju [...]

Ten fragment twojej wypowiedzi świadczy, że na nauczycielkę się nie nadajesz.
            Mam nadzieję, że już nigdy nie będziesz pracować w szkole.
        • pagyo Re: wy jesteście jacyś nienormalni?????? 13.04.07, 00:24
          "na prawde żałosne są te wypowiedzi

"nie będę nosic mundurka z powodów ideowych"

hahaha
          no po prostu straszne!

Ludzie, zachowujecie się jak banda kretynów, jednak widać że Polska to dziki
          kraj :("

A co w tym żałosnego? Że ludzie maja swoje zdanie, bronią swoich przekonań i
          nie chcą narzucania odgórnego rozwiązań, których nie ma w całej cywilizowanej
          Europie (szkoły prywatne to co innego, nigdzie nie ma przymusu). Żałosne to by
          było, gdyby bez szemrania i refleksji dostosowywali się do nawet najgłupszych
          zarządzeń. To byłby idealny materiał dla autokratów.

• maheda W szkole mojej córki już nam pokazano strój. 12.04.07, 21:08
      Dzieci będą mogły nosić dżinsowe spodnie/spódnice, mundurkowe będą koszulki polo
      z wyhaftowanym logo szkoły, przy czym koszulek każdy będzie mógł kupić ile chce,
      w różnych kolorach (dostępne są: niebieski, granat, zieleń, żółty, biel, czarny,
      czerwony). Szkoła (podstawowa) będzie więc dość kolorowa, a symbolem łączącym
      wszystkie dzieci będzie wspólne logo i wspólny krój koszulek - fantastyczna sprawa.
      Do tego gładkie, jednokolorowe bluzy na zimę, w dwóch kolorach, też z
      wyhaftowanym logo.
      Obuwie sportowe.

Niestety, świetne pomysły skończyły się na codzienności, strój galowy jest,
      oględnie mówiąc, do ...eee.. jakby tu elegancko... ;)
      Beznadziejna i jakość, i krój materiałów :(.
      Chcemy wynegocjować coś innego.
      • pagyo Re: W szkole mojej córki już nam pokazano strój. 13.04.07, 00:25
        Tylko komu to wszystko potrzebne? Giertychowi.
    • jayamez Umundurowana szkoła 12.04.07, 21:21
      Rrany! Te mundurki z gimnazjum w Sosnowcu to horror! Wygladaja jak stroje
      sprzataczy albo sprzedawcow w fast foodzie a nie uczniow! :( Nic dziwnego ze
      'poczatkowo niezbyt sie uczniom spodobaly'! Tylko watpie czy 'teraz chodza w
      nich coraz chetniej'!
      • rolandst Re: Umundurowana szkoła 12.04.07, 21:37
        1. Do grazka63.

Tylko, że różnica między Polską, Anglią jest taka, że jak odwiedzisz LONDYN to
        spotykasz ludzi ubranych z polotem, kolorowo, oryginalnie. A w Polsce itak jest
        szarość, masówka i niemnal zero ekstrawagancji. A mundurki tylko potęgują tą
        przykrą, ajakże, sytuację. Dlatego bezsensu jest porównywanie się z zachodem,
        który jest o lata świetlne do przodu z modą, stylem i umiejętnośćią
        {POZYTYWNEGO lub NIE} wyróżniani się. Tutaj nikt się nie wybija bo albo jest
        dziwakiem albo pedałem itd. itp. Oczywiście wyolbrzymiam ale staram się wykazać
        jakiś problem.

2. Z doświadczenia wiem jaką bzdurą jest gadka na temat szykanowania biednych
        ("biednych") przez bogatych ("bogatych"). Nikt nie patrzy na marki! Co to za
        bzdura! A jeśli gdziekolwiek tak jest to trzeba tępić tą nietolerancję, a nie
        likwidować jej "powód". A swoją drogą większość najlepiej i najciekawiej
        ubranych osób robi zakupy na Allegro i w lumpeksach za 10 złotych. :)

3. Teraz będzie najbardziej kontrowersyjne - prawie każdy chyba ma swoją szafę
        i swoje lustro. Tak? Dlaczego więc narzucacie KOMUŚ jak ma się ubierać.
        Ubierajcie się jak chcenie, a inni niech chodzą w szmatach, rozebrani, itd.
        itp., w czym chcą i jak chcą! Kogo drażnią "zdzirki" z "pępkiem na wierzchu"?!
        CO WAS TO OBCHODZI?! Widać w tych wszystkich komentarzach jak Polacy są wciąż
        nieliberalni, nie tolerancyjni i jak lubią mieszać się w nieswoje sprawy. Do
        lustra i na siebie!

4. Inna rzecz, że cześć z przedstawionych mundurków jest całkiem ciekawa, część
        to brzydliwe szmaty niewiem dla kogo. ALE PO CO TO?! PO CO TE KOSZTY?! PO CO TO
        UJEDNOLICANIE NA SIŁĘ!?
        • rolandst Re: Umundurowana szkoła 12.04.07, 22:08
          Dodam jescze, że moja wypowiedź bardziej tyczy się gimnazjum niż podstawówki.
          Tam jest zupełnie inna sprawa i na pewno jeśli już to mundurki mają więszy sens
          właśnie tam [w podstawówkach].
        • magam5 Re:do rolandst odp. na 4.pytanie :) 12.04.07, 22:44
          Jak to po co? Ześwirowany faszysta uważa, ze jak wsadzi wszystkich młodych
          ludzi do identycznego stroju, to staną się aniołkami (przestaną palić, spozywać
          alkohol,kochać się itd.)
          A tak na serio... zgadzam sie z którymś z przedmówców, elitarna szkoła, w
          której obowiązują mundurki nikogo nie będzie musiała zmuszać do noszenia
          jednolitego stroju. Ktoś kto sie zdecyduje do niej pójść - po prostu bedzie to
          musiał zaakceptować. W moim mieście istnieje szkoła średnia (technikum),w
          której odkąd pamiętam uczniowie chodzą w garniturach (mój brat który skończył
          tę szkołę 11 lat temu też musiał chodzic codziennie w garniturze), ale robienie
          na siłe obowiązku mundurkowego we wszystkich szkołach ??? To nie najlepszy
          pomysł... że co niby z tego powodu dzieciaki lepiej sie zaczną uczyć ????
          Kompletna bzdura !
    • ajer Umundurowana szkoła 12.04.07, 21:51
      Uważam to za super pomysł i wreszcie w szkole nie będzie pokazu mody.
      • rolandst Re: Umundurowana szkoła 12.04.07, 21:54
        Pokaz mody to bzdura!!!!!!! !! Chyba, że uznajesz za pokaz mody naturalne
        dążenie człowieka do dobrego wyglądu! A do tego nie trzeba wcale wielkich
        pieniędzy. Ale niestety trzeba trochę pomyśleć.... Nie wim gdzie żyjesz, ale w
        cywilizowanych miejscach patrzy się JAK wyglądasz, a nie za ILE.
        • licealistka-1989 zgadzam sie z rolandstem 12.04.07, 21:57
          zgadzam sie z wypowiedzia rolandst...calkowita racja
      • fodrossi Re: Umundurowana szkoła 12.04.07, 22:05
        ajer napisał:

> Uważam to za super pomysł i wreszcie w szkole nie będzie pokazu mody.

Pokaz kiczu raczej..bo z modą to ma niewiele wspólnego.
      • pagyo Re: Umundurowana szkoła 13.04.07, 00:28
        Ja w szkole moich dzieci żadnego pokazu modyu nie zauwazyłem, A poza tym co w
        tym złego, że ktoś chce się ciekwaie ubrać? Nie musi to oznaczac od razu
        markowo i drogo, ani wyzywająco.
    • kasia.p.t Umundurowana szkoła 12.04.07, 21:51
      Idiotyczny pomysl szanownego pana Giertycha
    • lilegg CO? 12.04.07, 22:01
      dzinsy rurki, spodniczki do polowy ud.. tak juz dzisiaj wygladaja szkoly. zreszta - panstwo drodzy, wyobrazcie sobie dzieci grubsze w takich ciuchach. ludzie, nie tylko wieszaki na tym swiecie zyja!
      • miasto.mania Re: CO? 14.04.07, 13:40
        a jak rurki wyjdą z mody, a na topie będą długie spódnice to co? (jeszcze
        większy) bunt gotowy! :)

a co do poprzedników, którzy napisali, że w 'elitarnych' szkołach TAK, bo uczeń
        sam decyduje sięn na to, to zgadzam się w 100%.
        sama zdecydowałam się na moją szkołę, ze względu na klimat tam panujący, a jak
        byłam tam pierwszy raz - na dniach otwartych widząc ludzo ubranych w mundurki
        czuło się ich "przynależność" do szkoły, ale dlatego, że też sami wybrali tę
        szkołę, nikt ich do tego nie zmuszał.
        uważam, że takie mundurki jakie są w mojim liceum są odpowiednie - każdy ubrany
        jest jak chce, aczkolwiek ma mundurek i to jest właśnie fajne.
        nie sądzę, że fajne będzie wbijanie np. dresów w "kompletne" mundurki
        przedstawione na niektórych zdjęciach. to będzie śmieszne i żałośne!

• miasto.mania Re: CO? 14.04.07, 13:42
          moim liceum* oczywiście, co by się znowu jakaś Życzliwa Pani nie przyczepiła, że
          na maturze amnestii już nie będę miała...
    • ryssio Pedofilsko-cyrkowe ciuszki 12.04.07, 22:20
      Giertycha powinien przebadać seksuolog.
    • ppo Przygotujmy się na wysyp pedofilów. 12.04.07, 22:45
      Bo te mundurki są sexy :D
    • jezeli.tylko.ja Re: Umundurowana szkoła 12.04.07, 22:47
      hmmm... te spodniczki lekko krotkawe, nie powiem, ale raczej jak usiada to beda
      cala bielizne prezentowac. I jak widac znow wszystko zaprojektowali dla
      szczuplaczkow... a co z bardziej kraglymi dziewczynkami?? Wcisna je w takie
      mini?? Nie ma jak upokorzyc na dzien dobry.
      • titta Re: Umundurowana szkoła 23.04.07, 19:21
        spokojnie, chyba (?) zadna dyrektorka o zdrowych zmyslach takiego stroju nie
        zaproponuje.
    • mariuszr_77 Re: Umundurowana szkoła 12.04.07, 23:05
      Niektóre musze przyznać fajnie wyglądają:-)

Ale aby to miało sens to należało by nie tylko opracować wersję na lato i zimę ale w ogóle kilka wariantów stroju tak aby były utrzymane w jednym stylu ale jednak pozawalały na pewną swobodę w dopasowaniu do figury czy też w jakimś stopniu do upodobań.

Jeśli szkoły podejdą do tego z głową i profesjonalnie to może i coś z tego rozsądnego wyjdzie.
    • ja-pesymista hmm 12.04.07, 23:23
      Ta, teraz to dopiero bedzie.
      Juz widze te gimnazjalistki, w spódniczkach, zakładające noge na noge na
      których mają założone białe pończoszki z podwiązkami...

Podobno ma nas być 50 milionów. Ciekawy krok.
    • pawelem2 Umundurowana szkoła 12.04.07, 23:32
      Straszny jest ten pomysł z mundurkami. Myślę, że były one dobre w czasach ,
      kiedy rodziców nie było stać na ubrania. Ewentualnie w prestiżowych liceach dla
      odróżnienia od innych szkół, ale wszędzie takie same ? Nie śledzę w sumie i nie
      wiem , czy wszędzie będą takie same, czy każda szkoła będzie mieć swój
      mundurek ? Kojarzy się jednoznacznie z wojskiem. Więzienie i wojsko dla dzieci -
      to moje skojarzenia.
    • meloman21 Umundurowana szkoła 12.04.07, 23:35
      Skoro minister płaci to mam w czym wybierać, a może inne propozycje? Proszę
      zrobć referendum w tej sprawie. Poważnie
    • legrange Umundurowana szkoła 12.04.07, 23:44
      Tu nie ma się co bawić w połowiczność. Od razu ubrać polskie dzieci w habity
      zakonne. Niech znają swoją przyszłość. PS.W Niemczech był taki jeden, który
      ubrał niemiecką młodzież w mundurki, a później wysłał na podbój Europy. Na taki
      pomysł nie wpadły nawet komuchy. 4-ta RP zamyka coraz więcej szkół i funduje
      coraz więcej nakazów i zamordyzmu. Czy o to chodziło? Samiście sobie ich wybrali
      Grzegorze Dyndały.
      • sebastian154 Re: Umundurowana szkoła 13.04.07, 00:07
        plec pleciugo!
      • pagyo Re: Umundurowana szkoła 13.04.07, 00:30
        Ja ich nie wybierałem
    • jb.w Mundurki z dżinsami 12.04.07, 23:46
      Te są najfajniejsze. Takie zwyczajne, mało kojarzą się z tradycyjnym
      mundurkiem.
    • ffamousffatman Umundurowana szkoła 13.04.07, 00:02
      zaczeli produkowac? zainwestowali? a niech dzieciaki zleja mundurki i niech te wszystkie palanty pobankrutuja!
    • fiacik-f1 Re: Umundurowana szkoła 13.04.07, 00:13
      będzieńskich ? ciekawe gdzie to jest ?
    • justforlive Umundurowana szkoła 13.04.07, 00:17
      ja zawsze chciałam nosić taki klasyczny angielski mundurek... no kilka lat za
      póżno... ale niektóre z tych propozycji tutaj są okropne!
    • solo.krk Umundurowana szkoła 13.04.07, 00:55
      hmm niektore mundurki fajne, koszula + kamizelka daje rade! tylko obawiam sie ze
      pomysly prezentowane na zdjeciach nie znajda odzwierciedlenia w
      rzeczywistosci...( a biorac pod uwage ze istnieja przyklady tragiczne nalezy
      spodziewac sie rezultatow gorszych..) Elitarne szkoly maja mundurki??? OD KIEDY?
      w Krakowie nie zauwazylem.... dla mnie lepsze szkoly zawsze laczyly sie z
      niezaleznym mysleniem, ktore tez czasami znajduje odzwierciedlenie w nitypowym
      ubraniu... co komu przeszkadzaja pomaranczowe wlosy, szerokie spodnie itp.?
      Pozatym jak uczen stwierdzi ze nie bedzie w tym chodzil to co? obniza mu ocene z
      zachowania? nie wiem czy jakikolwiek myslacy uczen przejmuje sie taka ocena,
      ktora notabene na nic nie ma wplywu...

Vale :)
    • siasia63 Umundurowana szkoła 13.04.07, 02:48
      No, mogliby zreobić coś normalnego...no sory...
    • dora771 Umundurowana szkoła 13.04.07, 04:57
      Super pomysl z tymi mundurkami dla uczniow! Brawo panie Giertych! Najwyzszy
      czas skonczyc z ta rywalizacja na ciuchy wsrod mlodziezy! Ja mieszkam w
      Australii i tutaj uczniowie od lat nosza mundurki i bardzo mi sie to podoba.
      Szkoda tylko ze niektore polskie projekty mundurkow wygladaja tak jakos.....
      bidnie, no ale moze sie znajdzie jakis konkretny projektant z dobrym gustem i
      pomyslem. A propo postu od eeela: masz racje dzinsy to nie mundurek, powinny
      byc spodnie z materialu w kancik, ale sweter jest ok.
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Umundurowana szkoła 13.04.07, 08:14
      Współczuję lachonom jeśli będą musiały nosić takie mini.
      Tragedia, niektórzy próbują coś udziwnić i wychodzi szmata jak te pomarańczowe
      spodnie w kratę, czy błękitne kubraczki z gimnazjum nr 1. To już lepsze w
      więzieniach dają.
      O ile wzrośnie liczba samobójstw z powodu czegoś takiego?
    • zonajoanna elitarne szkoły 13.04.07, 09:44
      Mundurki zawsze kojarzyły mi się z elitarnymi szkołami.
      Nie mówiąc już o tym ,ze są sexy i działają na zmysły...
      • hela6 właśnie to seksi :/ 13.04.07, 11:26
        U Krajewskiego w jednej z części "breslau...." właśnie córy koryntu w mundurkach gimnazjalnych......
        Panom się podobało bardzo, zwłaszcza starszym zbereźnikom.
    • grasshopper Edukacja w internecie 13.04.07, 10:42

• lukpecyn Umundurowana szkoła 13.04.07, 11:27
      zdjecie nr7 - a co w tym stroju jest niestosownego???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka