ockto 19.01.08, 07:59 Tak i teraz siedzący na tyłkach posłowie się zastanawiają dlaczego wszyscy jak coś chcą to strajkują. Od czasów Wałesy powstawały strajki w Polsce. Nic dziwnego wiec że to przechodzi z pokolenia na pokolenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
celownik78 Nauczyciele: Możemy pracować więcej, ale za god.. 19.01.08, 09:12 dostaje 800zł do ręki jako nieumundurowany pracownik policji po mgr studiach, też powinniśmy zastrajkować hę? czy to się kiedyś zmieni w tym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
krys-ia1 Nauczyciele: Możemy pracować więcej, ale za god.. 19.01.08, 10:11 Nie ma nauczyciela, który pracuje tylko 18 godzin...to są tzw godziny dydaktyczne. Niestety, musimy mieć nadgodziny, pracować w innych miejscach-gdzie jesteśmy rozliczani na innych zasadach-niekorzystnych dla nas. Do domu wracamy obładowani następną pracą, która jest "gratis"tj, klasówkami, maturami próbnymi. Dodatkowo po godzinach pracy ,przechodzimy różne (nie zawsze zasadne)szkolenia. Jesteśmy (w większości) również wychowawcami i tutaj także musimy się wykazać pracą. Mitem jest owe 18 godzin.. mamy 42...a nawet więcej,ale nikt nie chce tego głośno powiedzieć. Czyli płacone mam za 18 a ta reszta przepracowanych godzin? Ten kto ma nauczyciela w domu wie jak naprawdę wygląda jego dzień pracy. Wiem, zaraz pojawią się stereotypowe hasła..a ile wolnego macie? Pytam..po co mi wolny czas jak nie mogę z niego w prawidłowy sposób skorzystać, bo mnie nie stać na jakikolwiek wyjazd. Większość (jak nie ma rodziny na wsi lub zagranicą) siedzi w domu. Nie chcę pieniędzy, które mi nie przysługują, ale uważam, że obecny sposób wynagradzania jest nieuczciwy. Dlaczego ta grupa zawodowa ma obliczane 85% bazowej w kraju? Relikt po Suchockiej jak widać jest wygodny ekipom rządzącym. Nie jestem zwolennikiem strajku..ale czy ktoś uzyskał coś, jak nie zastrajkował? Odpowiedz Link Zgłoś
tomikz1 Re: Nauczyciele: Możemy pracować więcej, ale za g 19.01.08, 11:19 Jestem nauczycielem i całkowicie się z tą wypowiedzią zgadzam. Nie rzadko wolał bym pracować jak każdy 40 godzin tygodniowo ale pod warunkiem że płacono by mi za nie jak każdemu innemu pracownikowi a po 15tej gdy byłbym już po pracy w ogóle nie musiał bym już zajmować sie szkołą. Bo na dzień dzisiejszy żeby zarobki były jako takie ciągniemy nadgodziny lub inne prace. Rodzina się wścieka że nie mam czasu bo siedzę czasem cały tydzień nad sprawdzianami. Uczę 9 klas to około 270 uczniów. Czy ktoś zastanowił się ile to czasu na sprawdzenie ich sprawdzianów? Jeśli założymy nawet że wystarczy 10 minut na jeden sprawdzian to jednorazowo potrzeba 2700 minut= 45 godzin a to tylko jeden sprawdzian. Wieć skoczmy z tym mitem Wole 40 godzin tygodniowo (płatnych) i koniec gadania że mamy mało godzin i wszystkei dodatkowe zajęcia mamy zrobić za darmo w ramach różnicy miedzy tymi 18toma a 40. Robotnik na budowie zarabia więcej niż nauczyciel który go uczy... lekarze żądają podwyżek bo są wykształceni... nauczyciela którzy ich wyuczyli zarabiają nawet nie 10% tego co oni teraz... Może i nikt nas siła w szkle nie trzyma... każdy może zmienić pracę. Tylko kto będzie uczył wasze dzieci??? Róbmy tak dalej a zamkniemy większości młodych Polaków drogę do solidnej edukacji i wiedzy... !!!! Ale przecież ciemnotą się łatwiej rządzi !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ireksa 40h w szkole 19.01.08, 13:03 Także jestem nauczycielem i w zupełności się zgadzam z przedmówcami. Jestem za tym, aby tak jak w innych zawodach, przychodzić do pracy na 7 wychodzić o 15 i nie brać pracy do domu. W czasie pracy robiłbym to, co należy do moich obowiązków, czyli cały PROCES DYDAKTYCZNY, a nie jak jest też do tej pory, że muszę pisać bzdetne papierki, plany i Bóg wie co jeszcze. Kolejny aspekt, to nauczanie, a nie przygotowywanie pomocy dydaktycznych. To pracodawca ma obowiązek zorganizować pracownikowi czas pracy i potrzebne do tego elementy!!! (Kodeks Pracy) No i te płace... Szkoda słów... Coraz poważniej myślę o odkurzeniu dyplomu z technikum, bo jak na razie przez ostatnie 10 lat nikt nie docenił pracy nauczycieli, a wiem, że w porównaniu z innymi krajami poziom nauczania u nas wypada dobrze. Nauczyciele wczoraj krzyczeli: Do Irlandii nie jedziemy, polskie dzieci uczyć chcemy. Coś w tym jest. Może za bardzo jesteśmy zaangażowani emocjonalnie w swoją pracę... Na koniec o strajku. W formach jakich był przeprowadzany, nie przyniesie oczekiwanych efektów. Również w czasie matur nie spodziewam się, aby to coś dało, bo to jest tylko około 1/4 zainteresowanych. Moim zdaniem należy poczekać do końca roku szkolnego, pracować uczciwie, ale na koniec nie wystawić ocen, zablokować klasyfikacyjne rady i dać rządowi 2 miesiące wakacji (do namysłu). My nie będziemy protestować i walczyć. W naszym imieniu wystąpią rodzice uczniów, którzy nie mogą dostać się do następnej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
jvenables14 A moim zdaniem nauczycielom jest za dobrze 20.01.08, 18:47 Wcale nie tak male zarobki i mozliwosc dorabiania na korepytacjach itd. Do tego super-dlugie wakacje i rozne przywileje. Do tego zero odpowiedzialnosci za gnebienie uczniow i czesto niedouczenie. Jak wam zle to na budowe do taczki i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
kosiem Re: Nie utrudniaj uczniowi nauki 21.01.08, 13:41 tomikz1 napisał: > Róbmy tak dalej a zamkniemy większości młodych Polaków drogę do solidnej > edukacji i wiedzy... !!!! > Ale przecież ciemnotą się łatwiej rządzi !!!!! Nauczyciel, a takie głupoty pisze... Powinien wiedzieć, że w polskiej szkole nie ma 'drogi do solidnej edukacji i wiedzy'. Uczniowie pożądający / pragnący prawdziwej, solidnej edukacji i wiedzy są zmuszeni do szukania właściwej drogi na własną rękę. Czym rygorystyczniej nauczycielka próbuje wdrażać urzędowy program nauczania, tym trudniej. Można postawić tezę, że przeciętnym uczniom niewiele pomoże cholernie sumienny nauczyciel, ale za to może zaszkodzić naprawdę zdolnym i zaangażowanym w naukę uczniom. Programy są zbyt często tak układane, aby uczeń nie miał czasu i aby go zniechęcić do rozwoju naukowego. Za to zasadzki stwarzane przez przeciętnego nauczyciela łatwiej jest obejść uczniowi realizującemu prawdziwe ambicje poznawcze, a co za tym idzie, nauczyciel olewający skrupulatność w realizacji urzędowego programu jest lepszy. Można by podsumować: - Nauczycielu / nauczycielko, nie utrudniaj uczniowi nauki! :] Odpowiedz Link Zgłoś
rokets_w Re: Nauczyciele: Możemy pracować więcej, ale za g 19.01.08, 14:03 masz racje!!!!!!!! to co ten żąd wyczynia to skandal, przed wyborami wszystkich podpuszczali do strajków. a po co? by wygrac wybory. Mowili ze my wszystko wiemy ze jestesmy przygotowani, ze jak wygramy to od razu damy podwyżki, mówili ze maja wszystko przygotowane by rzadzic a tu okazuje sie, ze nie potrafia nawet na stołkach ministerialnych usiedziec, nie wiedza gdzie sie znalezli, Tem rzad wraz z premierem to oszołomy,nieuki i ignoranci. A sobdaże dalej narod oszukuja o popularnosci niemieckiego premiera tuska. Czy w tej Polsce zawsze mysza sie dorwac do władzy durnie i sprzedawczyki? Miałem zone nauczycielke i wiem ile pracowała nasze zycie to b yła ciągła szkoła. W dzien w szkole a po południu sprawdziany klasówki i jeszcze inne pierdoły. Kładła sie czesto po północy. Jakie było nasze zycie rodzinne? w koncu powiedziałem- masz okazje isc na emeryture po ponad 30 latach pracy wiec idz a jesli zostajesz w szkole to pomysl o rozwodzie. wybrała emeryture wprawdzie dostaje tyle emerytury zeby nie zdechnac ale mam zone taką jaka kiedys poznałem gdy była młoda. mamy czas dla siebie,spacery, nigdzie juz sie nie spieszy no chyba ze do mnie. Ale te 30 lat zrobiło w niej potezne spustoszenie. Lecz powoli wraca do normalnosci tylko co z tego jak ponad 30 lat straconego zycia. dorobiła sie utraty zdrowia a teraz nie starcza jej na leki, WIEC PYTAM CZY TEN NAROD NIGDY NIE BEDZIE ŻYŁ NORMALNIE ? CZY TEN NARÓD PO ZAKONCZONEJ PRACY MA WEGETOWAC I ZDYCHAC PO ROWACH? CZY EMERYCI MAJA ISC NA ZUPKI DO SOCJALU BY NIE ZDECHNAC POD PŁOTEM Z GŁODU? CZY TAK BIEDNI LEKARZE NIE POTRAFIA ZAJĄC SIE WLASCIWYM LECZENIEM CHORYCH ZWŁASZCZA EMERYTÓW / Zona ma problemy teraz z cisnieniem, pani doktor medycyny wypisuje leki ale ne zna nawet ich skladu czy mozna podac je jednoczescie.Kaze przyjmowac cała tabletke a w ulotce pisze ze dany lek nie wolno zaczynac od podania całej ze nalezy na poczatku przyjmowac jedna czawarta tabletki, wiec tez sie pytam za co płacimu te potezne składki na lekarzy? Zagonic tych nieuków na budowy albo do sprzatania ulic tam brakuje ludzi do pracy. A kiedy ktos weryfikował prace lekarzy? Zycze emerytom duzo zdrowia by mogli wytrzymac debilizm lekarzy Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Nauczyciele: Możemy pracować więcej, ale za g 19.01.08, 16:12 "to co ten żąd wyczynia" Wiesz co, twoi nauczyciele to nie tylko nie powinni dostać podwyżki, ale wręcz powinni wpłacić do skarbu państwa karę za wypuszczenie ze szkoły kogoś z taką ortografią. A żona to chyba WF uczyła... Odpowiedz Link Zgłoś
starod Re: Nauczyciele: Możemy pracować więcej, ale za g 19.01.08, 14:38 krys-ia1 napisała: > Nie ma nauczyciela, który pracuje tylko 18 godzin...to są tzw godziny > dydaktyczne. Pracujcie więc tyle co dotychczas za te same pieniądze, a nie strajkujcie. Sam jestem emerytowanym nauczycielem i trktuję tę pracę jako powołanie, a nie chamskie wołanie o kasę gdyż nie wystarcza mi 9 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
krys-ia1 Re: Nauczyciele: Możemy pracować więcej, ale za g 19.01.08, 14:52 Powołanie jest, ale życie również. Właściwie to nie powinnam odpowiadać na takie argumenty, nie jestem w związku i nie jestem przewodniczącą..więc ten tok rozumowania, wypominający mi jakąś nie moją kwotę płacową jest nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 Doda-ld to twarz czy POtwarz Polski? 19.01.08, 10:35 KRONIKA DOKONAN RZADU DONALDA TUSKA Listopad 2007 -Marszalek Komorowski przyznaje, ze PO w momencie wygrania wyborow nie ma ani jednego gotowego projeku ustawy.Na pytanie co w takim razie PO robila przez ostatnie 2 lata w opozycji Marszalek probuje szybko zmienic temat i odpowiedz pozostaje dluzny -Pan Boni przyznaje, ze przez lata klamal udajac ofiare przesladowan Macierewicza, bowiem jak najbardziej podpisal lojalke dla SB.W nagrode Tusk chce mu zaoferowac stanowisko doradcy w jego rzadzie --Tusk usypia swoim 3-godzinnym expose polowe poslow i 3/4 widzow przed TV.Od tej pory nosi ksywe Fidel. -szefem MSWiA zostaje Grzegorz Geszeft' Schetyna.Niniejszym nadzor nad policja ma czlowiek o ktorego niejasnych interesach we Wrioclawiu pisal w odrebnym kilkustronnym artykule n.p. Newsweek -Komorowski probuje szantazowac 3 poslow PiS i pozbawic ich mandatu.Po wysluchaniu kilku niekorzystnych dla niego opinii prawnikow Komorowski po tygodniu rezygnuje z szantazu. -Donald Tusk jedzie na kilka godzin do redakcji Faktu' pobawic sie w redaktorka,bo najwidoczniej nudzi mu sie w swoim gabinecie -Minister Kopacz oswiadcza, ze lekarze musza poczekac na negocjacje placowe, bo ona jest nowa i nic nie wie.Co w takim razie bylo powodem powolania je na to stanowisko pozostanie tajemnica PO -Minister Cwiakalski nagle po wyborach odkrywa , ze nie jest Profesorem.Najprawdopodobniej zszokowany tym faktem wycofuje wszystkie nowelizacje ustawowe Prawa Karnego zaostrzajace odpowiedzialnosc karna zu poszczegolne przestepstwa.Wierny elektorat PO(osadzeni w zakladach karnych), ktorzy w 76,2% glosowali na PO uswiadamia sobie, ze prawidlowo dla ich interesow glosowali. -Minister Obrony Klich funduje sobie na koszt podatnika super frajde i lata sobie nad Polska F16.Jaki byl sens tego lotu Pan Minister wytlumaczyc nie potrafi -Po wygraniu za rzadow PiS Euro 2012 PO tez chce cos wygrac dla Polski-mianowicie Expo . Mimo tego ani Premierowi Tuskowi, ani szefowi MSZ do Paryza leciec sie nie chice, wiec Fidel Tusk oswiadcza przedstawicielom 40 krajow zebranym w Paryzu poprzez Telebim, zu oni sie nie licza i nie maja prawa glosowac.Doprawdy genialne zagranie polskiej dyplomacji, ktore napewno przysporrzy nam tysiace nowych przyjaciol w tych krajach.Efekt just natychmiastowy-Wroclaw dostaje najmniej ze wszystkich kandydujacych miast i odpada w pierwszym glosowaniu.Od tego momentu staje sie jasne, zu stanowiska w MSZ nie sa juz obsadzone przez dyplo-matolkow,tu<lko dyplo-matolow. Grudzien 2007 -Poslance Piterze zapala sie opona w autku.Jej partyjny kolega Schetyna i caly rzad sie tym przez 2 dni zajmuja.Geszeft Schetyna chce natychmiast dac je ochrone.Tysiace Polakow poruszonych tym faktem zastanawia sie czy nie podpalic sowie oppony,zeby tez dostac taka fajna ochrone. -Wielki autorytet PO Pan Kutz, ktory w normalnych dyskusjach ma najzwyczajniej problemy sie wyslowic prymitywnie wyzywa przeciwnikow politycznych od Pisiorow.Bardzoto denerwuje posla Niesiolowskiego, bo do tej pory on byl gwiazda PO jesli chodzi o uzywanie jezyka rodem z rynsztoku i nie chice miec na tym polu konkurencji we wlasnym klubie. Jednoczesnie okazuje sie, zu Pan Kutz podpisal SB-ecka lojalke. -Tusk podpisuje deklaracje o Swietowaniu Dnia Przeciwko Karze Smierci w UE i to pomimo tego, ze zdecydowana wiekszosc Polakow za kara smierci sie opowiada.Mile komentarzyki w zachodniej lewackiej prasie sa Tuskowi najwidoczniej wazniejsze.Front Obrony Kryminalistow stob i ma sie coraz lepiej. -nowym doradca Tuska zostaje towarzysz Miller.Wedlug doniesien prasowych Miller doradza Tuskowi jesli chodzi o relacje z Prezydentem RP. -Julcia Pitera najwidoczniej tez sie nudzi w pracy i zrobila sowie sesje zdjeciowa, gdzie przebrano ja jako Cowboya.W jej przypadku to raczej Cowgirl, chociaz uwzglednijac wiek moze lepiej by pasowalo Cowwoman also Cowgrandma.(czyli krowia babcia). -Donald polecial do Berlina.Niemieccy dziennikarze podslyszeli, zu Herr Tust i Frau Merkel sa per ty'.Nie zmienia to jednak faktu, zu Tustk w Berlinie nic nie zalatwil.Kanclerzowa powiedziala, ze chice ucczcic pamiec wypedzonych w Berlinie,Steinbach w niemieckiej TV oswiadczyla, zu oczywiscie wezmie w tym projekcie udzial, gazociag Niemcy nadal chca budowac, a roszczenia Powiernictwa Pruskiego ja byly tak sa. Donald dostal nauczke, ze z Berlinem albo musi sie zgadzac albo zostanie tak samo jak Kaczor bardzo szybko okzykniety przez niemieckie i wtorujace im pseudopolskie media antyeuropejskim i nacjonalistycznym oszolomem. -Geszeft Schetyna wpada na genialny sposob ratowania finansow kraju-chce sprzedawac meble z gabinetow wojewodow ~Huragan Odpowiedz Link Zgłoś
rabbi.jacob.torunski.srebrnik czy abba to potwarz dla "Rzecz(nie)pospolitej"?? 19.01.08, 14:35 Odpowiedz Link Zgłoś
starod Re: Doda-ld to twarz czy POtwarz Polski? 19.01.08, 14:41 abba15 napisał: Ble, ble , ble...... Matoł abba sie odezwał, co peawda nie na temat, ale zgodnie z instrukcją KC PiSuaru. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Doda-ld to twarz czy POtwarz Polski? 19.01.08, 16:14 Do matoła jeszcze nie dotarło, że i tak nikt nie czyta wypocin dłuższych niż kilka wersów. Odpowiedz Link Zgłoś
posnania1 Re: Nauczyciele: Możemy pracować więcej, ale za g 19.01.08, 11:47 Skoro posłowie z Nowym Rokiem dostali po 3 tys. zł. podwyżki ( a przecież wcześniej też nie mieli mało)i to bez zwiększania godzin pracy!!! To dlaczego nauczyciele nie mają się upominać. Przy tej podwyżce 200 zl dla nauczycieli to ochłap. To nie podwyżka tylko wyrównanie. Choć obawiam się, ze ta kwota i tak nie pokryje wszystkich podwyżek. Odpowiedz Link Zgłoś
rabbi.jacob.torunski.srebrnik naturalnie!! nieroby, jeszcze macie za malo??? 19.01.08, 12:07 pracujecie po 18 godzin, aby zlecialo, a dzieci coraz gorzej wychowane, bo czytalem Karte Nauczyciela, nauczyciel uczestniczy aktywnie w edukacji dziecka, ktore mu powierzaja rodzice, no ale czyichs bachorow nie beda przeciez wychowywac, nie placa im za to, 18 godzin zleci szybko, 3,5 tys.do kieszeni i hajda!!!niemowiac o przywilejach. ZLIKWIDOWAC KATRE NAUCZYCIELA ZA MALO OBOWIAZKOW ZA DUZO PRZYWILEJOW!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jens79 Re: naturalnie!! nieroby, jeszcze macie za malo?? 19.01.08, 12:39 a czytales co nauczyciele napisali przed toba? Chyb ajednak twoja edukacja w szkole skoczyla sie szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
posnania1 Re: naturalnie!! nieroby, jeszcze macie za malo?? 19.01.08, 12:47 Nawet gdyby czytał to i tak by nie zrozumiał. Jest zaślepiony nienawiścią, nic nie dociera, beton. Odpowiedz Link Zgłoś
rabbi.jacob.torunski.srebrnik Re: naturalnie!! nieroby, jeszcze macie za malo?? 19.01.08, 14:37 posnania1 napisała: > Nawet gdyby czytał to i tak by nie zrozumiał. Jest zaślepiony nienawiścią, nic > nie dociera, beton. --------------------- skonczylem szkole srednia w wieku 11 lat, a polibude 17tu, ok? co to jest nienawisc??? Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: naturalnie!! nieroby, jeszcze macie za malo?? 19.01.08, 16:16 Powinieneś trochę zmienić szyk zdania. Biorąc pod uwagę poziom twoich wypowiedzi wersja prawidłowa brzmi: "Skonczylem szkole srednia po 11 latach, a polibude 17tu" (pisownia oryginału, za co przepraszam). Wtedy powiesz prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: naturalnie!! nieroby, jeszcze macie za malo?? 19.01.08, 16:12 "3,5 tys.do kieszeni i hajda!!!niemowiac o przywilejach." kłamiesz, kłamiesz jak pies 3,5tys nie dostają nawet na uczelniach Odpowiedz Link Zgłoś
starod Re: Nauczyciele: Możemy pracować więcej, ale za g 19.01.08, 14:45 posnania1 napisała: > Skoro posłowie z Nowym Rokiem dostali po 3 tys. zł. podwyżki ( a przecież > wcześniej też nie mieli mało)i to bez zwiększania godzin pracy!!! To dlaczego > nauczyciele nie mają się upominać. Przy tej podwyżce 200 zl dla nauczycieli to > ochłap. To nie podwyżka tylko wyrównanie. Choć obawiam się, ze ta kwota i tak > nie pokryje wszystkich podwyżek. Posłów jest wraz z senatorami 560 , dzięki Bogu że nie więcej. Nauczycieli (z powołania) jest kilka razy więcej, reszta to odpady z selekcji negatywnej. Pytanie więc po co wszystkim dawać podwyżki??? Zrobić ranking środowiskowy i usytasfakcjonować tych którzy na to zaslugują. Odpowiedz Link Zgłoś
gluchy 1900 PLN za 18 godzin - niepełne pół etatu! 19.01.08, 14:38 czyli jakieś ponad 4000 PLN netto za cały etat (40 godzin). Nieźle im się powodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
push.sp Re: 1900 PLN za 18 godzin - niepełne pół etatu! 19.01.08, 14:52 nie dosc, ze gluchy to jeszcze debil a rabbi. - zyd by docenil , co to edukacja , a gnida nigdy ze was system edukacji w tym kraju za darmo wyedukowal - chyba kopnal i pozbyl sie nieproduktywnego odpadu Odpowiedz Link Zgłoś
gluchy Re: 1900 PLN za 18 godzin - niepełne pół etatu! 19.01.08, 16:32 no i nic z tego bredzenia nie wynika. Napisz coś konkretnego. Odpowiedz Link Zgłoś
starod Re: 1900 PLN za 18 godzin - niepełne pół etatu! 19.01.08, 14:55 gluchy napisał: > czyli jakieś ponad 4000 PLN netto za cały etat (40 godzin). Nieźle im się powod > zi! Wyliczenia prawidłowe, prawdziwy nauczyciel (specjalista od przedmiotów scisłych i przyrodniczych) po kilku latach pracy nie musi przygotowywać się specjalnie do lekcji. Humaniści muszą pracować trochę więcej, bo każda zmiana nna scenie politycznej niesie za sobą, jeżeli nie zmianę materiału nauczania to przynajmnej inną interpretacje zgodnie z wytycznymi rządzącej partii (szczególnie widoczne w ostatnich dwóch latach), ale akuratnie przedmioty humanistyczne nie wpływają zasadniczo na inteligencję uczniów, można więc je potraktować jako nie w pełni przydatne, chociaż niewątpliwie w jakimś zakresie są potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
torgerd Re: 1900 PLN za 18 godzin - niepełne pół etatu! 19.01.08, 15:34 Starod - czyżby współczesny młotkowy-informatyk? Nie mogę się doczekać społeczeństwa złożonego z samych inżynierów i informatyków. Cóż za pożywka dla politycznych oszołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
gluchy Re: 1900 PLN za 18 godzin - niepełne pół etatu! 19.01.08, 16:40 torgerd napisał: > Nie mogę się doczekać społeczeństwa złożonego z samych inżynierów i informatyków. > Cóż za pożywka dla politycznych oszołomów. Ciekawa opinia. Społeczeństwo złożone z samych humanistów do dziś recytowałoby cudowne poematy na cześć wschodzącego słońca kołysząc się na gałęziach swoich drzew. Z doświadczenia wiem, że humaniści są lepszymi kandydatami na oszołomów wszelkiej maści niż logicznie myślący inżynierowie. Dla przykładu porównaj sobie poczynania dwóch prezydentów: byłego prawnika z byłym elektrykiem (choć nie inżynierem). Odpowiedz Link Zgłoś
torgerd Re: 1900 PLN za 18 godzin - niepełne pół etatu! 19.01.08, 21:51 Prawnicy to osobna kategoria ;). Po pierwsze nie czepiam się biednych inżynierów, bo ktoś mosty budować musi, a po drugie nakreślony przez Ciebie obraz określany jest mianem Raju :)). Po trzecie - ideałem jest taki poeta doctus. Po czwarte: w mojej wypowiedzi chodziło tylko o to, że ludzie pozbawieni pewnego rodzaju świadomości humanistycznej tworzą bardziej stado, niż społeczeństwo. A stada łatwiej się prowadzi.Po piąte: nie wierzę, że człowiek jest w stanie postępować wyłącznie wg prawideł logiki. Co do rzeczonego elektryka musisz przyznać, że emocjonalny był aż nadto :). Odpowiedz Link Zgłoś
blonsk Jasne ze do Irlandii nie pojedziecie 19.01.08, 15:06 Jasne ze do Irlandii nie pojedziecie, tam trzeba coś w końcu umieć... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Nauczyciele: Możemy pracować więcej, ale za god.. 19.01.08, 16:23 Szczerze powiedziawszy, jeśli dla nauczycieli 200 zł podwyżki to za mało, to chyba jednak tak źle nie zarabiają? Osobiście ostatnio dostałem tak "dużą" podwyżkę po zrobieniu doktoratu (i w związku z awansem, spowodowanym tym doktoratem) - natomiast nauczyciele chcą ją dostać automatycznie, za sam fakt bycia nauczycielem. Na marginesie tylko zauważę, że pracując naukowo, z dorobkiem kilkudziesięciu publikacji, 40 godzinami pracy w tygodniu i obowiązkiem "robienia" dalszych stopni naukowych (oczywiście w czasie wolnym od pracy) - zarabiam mniej od nauczyciela dyplomowanego. Mimo to nie zamierzam strajkować. Nie dlatego, żebym uważał, że jestem odpowiednio wynagradzany - tylko dlatego, że swoją pracę lubię i w odróżnieniu od większości nauczycieli nie traktuję jej jak karę boską. No i może dlatego, że wśród pracowników naukowych nie występuje taki dobór negatywny, jak wśród nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
dellek Lekarze: macie rację, popracujcie więcej 19.01.08, 18:44 Popracujcie jak lekarze po 300-400 godzin miesięcznie. Z prostej proporcji wychodzi za 18 godzin tygodniowo 1800 zł, to za 300 miesięcznie 7500... Może być, nie ? Ja jako lekarz za 300 godzin miesięcznie wyciągam 4,5 tys brutto PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
balrog008 Żałosne ZNP 19.01.08, 19:14 Podczas gdy OZZL wysuwa ciekawe propozycje reformy tzw. "służby zdrowia" (prywatyzacja) to ZNP chce jeszcze więcej socjalizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs2109 Nauczyciele: Możemy pracować więcej, ale za god.. 20.01.08, 22:52 Wszyscy pamiętamy nawet po wielu latach bardzo dobrych nauczycieli,którzy mieli duży wpływ na nasze dalsze dzieje.Dlaczego tacy pedagodzy mają tyle samo zarabiać,co mierni?Należy dobrze płacić tylko tym dobrym a nie wg taryfikatora.Nauczyciel dyplomowany często po uzyskaniu tytułu staje się mierny,nie ma żadnej motywacji do dobrej pracy.Takiego nauczyciela nie da się zwolnić.Dyrektor nie ma żadnej możliwości oceny nauczyciela/uzgadniane z kilkumiesiecznym wyprzedzeniem wizytacje na lekcjach sa śmieszne/.A można oceniać za wyniki na testach po 6 klasie,po gimnazjum,na maturze,olimpiady,za wyniki wychowawcze.Muszą to być istotne dodatki do pensji,ustalane na rok szkolny w oparciu o jasne,czytelne dla wszystkich kryteria. Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs2109 Nauczyciele: Możemy pracować więcej, ale za god.. 20.01.08, 23:09 Dobry nauczyciel jest na wagę złota,ale miernym trzeba marnie płacic,bo zwolnić ich się nie da/związki zawodowe/.Dać dyrektorom szkół możliwość istotnego różnicowania wynagrodzeń w oparciu o czytelne,znane kryteria.Skończyć z miernotą w szkołach.Mierny nauczyciel to wielki szkodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
kosiem Czy nauczyciele od religii też protestują? 21.01.08, 10:21 "Do Irlandii nie jedziemy, polskie dzieci uczyć chcemy! - wołali" A po co komu w Irlandii polskie nauczycielki? Czy nauczyciele od religii też protestują, czy oni dużo zarabiają, bo to oni są nadnauczyciele? Odpowiedz Link Zgłoś
kosiem "Od czasów Wałesy powstawały strajki w Polsce" 21.01.08, 13:12 ockto napisał: > Od czasów Wałesy powstawały strajki w Polsce. Wcześniej też były, ale nazywano je 'nieuzasadnioną przerwą w pracy'. Odpowiedz Link Zgłoś