redakcja 15.04.08, 20:20 W tym wątku dyskutujemy o reformie edukacji MEN. Rozmowa o klasykach, których jest albo za mało albo za wiele w programie szkolnym, naszych gustach literackich, oraz o tym, czy można poznawać literaturę z fragmentów dzieł. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
redakcja Ups, dyskusja toczy się w innym miejscu. Oto link 16.04.08, 07:27 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=78217984&a=78217984 Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Reforma Hall: nowy kanon lektur 16.04.08, 08:16 ja ojciec.... wszyscy ministrowie od szkolenia moich dzieci traktują polonistów jak niedouczonych matołków, zaś uczniów jak ślepców, których trzeba prowadzić za rękę. A może czas by po prostu odejść od sztywnej listy lektur? Do przemyślenia scenariusz szerokiej listy. Uczeń ma w określonym czasie (roku szkolnego) przeczytać i "opisać" określoną liczbę lektur z listy szerokiej. Przyjmuję że polonista ma na swoim koncie nieco więcej przeczytanych lektur niż wymagane dla ucznia ;-) Jak wygląda lekcja? Fakt, to wyzwanie dla polonisty - uczniowie zamiast 1 lektury na lekcjji omawiają ich kilka. Nauczyciel musi to jakoś powiązać. Twierdzę że da sobie radę, ale mogę się mylić - mnie uczyli starzy belfrzy, po starych, solidnych uczelniach. Jaki problem, można puścić pilotaż w kilku szkołach. Zalety? Uczeń wybiera co chce czytać. Wybór - choć ograniczony - istnieje. Uczeń zestawia swoją lekturę z lekturą kolgi. Jeden temat - różne psojrzenie - to samo spojrzenie. nauczyciel może wreszcie sterować procesem nauczania, nie zaś uczniem. Ale ... jakoś nie widzę ministra który mógłby oderwać się od szablonu. Te wszystkie Łybackie, Handke, Radziwiłły ... nie, nie wierzę. Pani minister! zły pomysł?! na pewno? Odpowiedz Link Zgłoś
ptasuawa Re: Reforma Hall: nowy kanon lektur 16.04.08, 09:31 To bardzo dobry pomysł, trzeba skończyć z fikcją(że uczniowie naprawdę te lektury czytają) i dostosować listę do współczesnego świata w którym żyją małolaty. Najlepiej wybrać kilka najlepszych pozycji z literatury zarówno polskiej i światowej (literatura jedynie polska, wbrew temu co niektórzy twierdzą, nijak nie przygotowuje do funkcjonowania w kulturze europejskiej, a niestety często propaguje katolicko-narodowy zaścianek). Dobrzeby było usunąć ewidentne knoty -telenowele sienkiewicza - przecież można obejrzeć film!), i w ogóle postawić na inne środki przekazu - zamiast czytać opasłe tomiska, może na lekcjach posłuchać fragmentów na audiobookach? W radiu tokFM dziś rano ktoś okropnie oburzał się na powiedzenie że z części polskiej 'tradycji' trzeba zrezygnować - a przecież to prawda, pewne idee umierają naturalnie i nie ma co ich sztucznie konserwować.A w dodatku, lista lektur wycelowana jest chyba w przyszłych literaturoznawców - a jaki procent młodzieży kończy polonistykę? Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Reforma Hall: nowy kanon lektur 16.04.08, 10:24 w każdym razie odwaga min. Giertycha zachęciła i panią minister Hall do przyjrzenia się liście, w tym Gombrowiczowi niech żyje swoboda myśli :) Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Reforma Hall: nowy kanon lektur 16.04.08, 14:21 Kanon dla liceum jest tak ułożony, że nauczycielowi nie starcza czasu na omówienie literatury najnowszej,o niej w szkole uczeń nie dowie się wiele.Jest za to nadreprezentacja tekstów z XIX w.- a dla uczniów problemy np.Kordiana są tak wydumane i nieprzystające do nich, że nie są w stanie tego czytać (komentarz mojego ucznia do monologu Kordiana: ja wiem, że on szuka celu w życiu, ale dlaczego, by to powiedzieć potrzeba aż 3 stron?- prof.Janion już w l.90-tych zauważyła "wygasanie paradygmetu romantycznego"-a tu ciągle tyle niestrawnych dziś dla młodych tekstów!). Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Reforma Hall: nowy kanon lektur 27.04.08, 09:21 trochę nie wyczuwam intencji Twojej wypowiedzi? Jak odwaga ministra Giertycha? Spis lektur jest archaiczny i nieżyciowy. Giertych wprowadzając tam kolejne pozycje Sienkiewicza i Kossak-Szczcuckiej jeszcze dalej odsunął ten spis od współczesnego zycia. Nie ma nieomal wcale literatury współczesnej, sa za to pisma biskupów, bez żadnego znaczenia dla literutury polskiej (teraz mówię o liceum). Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Reforma Hall: nowy kanon lektur 16.04.08, 17:35 byc moze poprzednik ma zle doswiadczenia jezeli chodzi o czytelnictwo.Ja nie boje sie powiedziec ze 90% uczniow lektury czyta.A na podstawie filmu nie da sie zrobic analizy literackiej utworu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Reforma Hall: nowy kanon lektur 17.04.08, 08:23 chłonąłem w młodości tysiące książek. i ok. 10% obowiązkowych lektur. Odpowiedz Link Zgłoś
zabrzanin Re: Reforma Hall: nowy kanon lektur 16.04.08, 15:03 Cała, dokładnie cała rozgrywka o kanon lektur jest dla mnie nieporozumieniem. Co kilka lat urzędnicy, może wyraźniej: URZĘDNICY, decydują o tym, co ma przeczytać młody człowiek, by osiągnąć dany poziom wykształcenia. Dla mnie oczywistością jest myśl najprostsza: NIE POWINIEN ISTNIEĆ ŻADEN MINISTERIALNY KANON LEKTUR!!! Jego trwanie jest przejawem braku zaufania do polonistów i polonistek, niezrozumienia , że istnieją lokalne uwarunkowania i potrzeby, że są różne klasy, o różnych możliwościach i różnych zainteresowaniach. Myślę, że każdy/a nauczyciel/nauczycielka potrafi dla każdej swojej klasy zbudować taki wewnętrzny zbiór lektur, który pozwoli uczniom orientować się w poszczególnych epokach, zaznajomić z dorobkiem literackim, a zarazem uwzględni ich zainteresowania, współczesne prądy oraz pozwoli radzić sobie z otaczającym, wielokulturowym światem. Moim marzeniem jest, by proces powstawania takiego KLASOWEGO kanonu był całkowicie zdemokratyzowany, by w jego powstawaniu uczestniczyli chętni rodzice i uczniowie. By w klasie pracowano na tych tekstach, którymi rzeczywiście żyją młode osoby. Ale boję się, że dla urzędników to nie do pomyślenia,i co kilka lat będę słuchał politycznych "wyroczni" mówiących w imieniu młodych Polaków i młodych Polek, cóż to oni powinni przeczytać, by uważać sie za wykształconych. A po czterech latach ktoś to wyśmieje i poda swój kanon. I w kółko Macieju... Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Reforma Hall: nowy kanon lektur 16.04.08, 18:25 > Myślę, że każdy/a nauczyciel/nauczycielka potrafi dla każdej swojej klasy > zbudować taki wewnętrzny zbiór lektur, który pozwoli uczniom orientować się w > poszczególnych epokach, zaznajomić z dorobkiem literackim, a zarazem uwzględni > ich zainteresowania, współczesne prądy oraz pozwoli radzić sobie z otaczającym, > wielokulturowym światem. Moim marzeniem jest, by proces powstawania takiego > KLASOWEGO kanonu był całkowicie zdemokratyzowany, by w jego powstawaniu > uczestniczyli chętni rodzice i uczniowie. By w klasie pracowano na tych > tekstach, którymi rzeczywiście żyją młode osoby. Literatura w szkole, to nie jest tylko, ani nawet przede wszystkim, kwestia czerpania przyjemności czytania. Nie mogą być to tylko (ani nawet przede wszystkim) lektury, "którymi żyją młode osoby". Pewien kanon musi obowiązywać. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Reforma Hall: nowy kanon lektur 16.04.08, 18:31 bardzo sluszne spostrzezenie.Gdyby mialo byc tak jak we wklejonym przez poprzednika tekscie nie wiem czy ktokolwiek przeczytalby "Pana Tadeusza "...o innych lekturach nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
czpw a po co ma czytać "Pana Tadeusza"? 25.04.08, 22:55 Śmiem twierdzić, że większość lektur szkolnych odstręcza młodego człowieka od czytania książek. I śmieszą mnie te wszystkie debaty nt. dlaczego Polacy nie czytają książek. Gdybym nie miał szczęścia trafić w czasie studiów na ludzi, którzy mi podsunęli kilka ciekawych lektur, to dziś na pewno bym nie czytał, bo nie wiedziałbym, jak wspaniała może być literatura. Literatura romantyczna pisana przez ludzi chorych na choroby weneryczne, alkoholików, schizofreników, których nie można zrozumieć, na pewno nie zjednuje czytelników. Po "przerobieniu" kanonu lektur młody człowiek kończy szkołę i zaczyna oddychać z ulgą. Wreszcie mam to za sobą (jak ospę wietrzną). A omawianie "Dziadów" Mickiewicza to nie lekcja literatura a kolejna histo(e)ryczna lekcja polskiego chorego męczennictwa i politykierstwa. To tak na przykład. A teraz konkretne przykłady: niech młodzież czyta (zależnie od wieku) o Harrym Potterze pani Rowling, DZIEŁA Orsona Scotta Carda, a z Polaków Nienackiego, którego kocha i szanuje. To tylko takie drobne przykłady. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Żeby zarobili"spece"od romantyzmu-masa ich;-) 26.04.08, 07:38 Np.p.Janion.A fachowców od np.Harrego Pottera(jeszcze?) nie ma, toteż nie promują się zabierając "naukowy" glos w dyskusji;-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Reforma Hall: nowy kanon lektur 17.04.08, 08:27 efektem istnienia kanonu jesy totalne odejście od czytelnictwa. WE czasach gdy ksiązka jest droższa od butelki wódki należy pzrede wszystkim dbać by młody człowiek nie patrzył na książkę wzrokiem wymiotnym. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Reforma Hall: nowy kanon lektur 17.04.08, 08:25 no co Ty!? toż to rewolucja, niemal akt terroryzmu! za samą myśl taką powinni zamykać do więzień. pzreca nasi Mędrcy z urzędu lepiej wiedzą niż my malutcy co dla nas dobre. Mieliby nas nie prowadzic za rączkę? Sami tak mamy w gęstym lesie?! Horror! Odpowiedz Link Zgłoś
rama24 Re: Reforma Hall: nowy kanon lektur 17.04.08, 09:39 A kto powiedział, że szkoła to same przyjemności? Czytałam lektury - w liceum to była czysta przyjemność! A co złego jest w literaturze XIX wieku? Mickiewicz się w grobie przewraca :-( To jak się ktoś uprze, może powiedzieć - po co mi historia, to już było :-( Bo biedny uczeń musi mieć czas na przesiadywanie przed kompem...Na kierunkach humanistycznych też trzeba czytać...dużo! I powinni w szkołach czytać całe dzieła, fragment nic nie da! Odpowiedz Link Zgłoś