Gość: Doro IP: *.pl 06.01.02, 17:42 Czy warto uczyć się angielskiego w Berlitzu. Jakie kursy polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agulha Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? IP: 10.131.128.* 06.01.02, 17:50 Na pewno potwornie & irracjonalnie drogo - więc poza rozmowę kwalifikującą nie posunęłam się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeta Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? IP: 192.168.30.* 29.01.02, 18:18 Codzilam na kurs konwersacyjny do Berliza. Moim zdaniem poprostu super szkola. Naprawde! Male grupy, doswiadczeni lektorzy, ktorzy zawsze sluza pomoca. A co do rozmowy kfalifikacyjnej - bardzo spokojna, a rozowa przebiega w milej atmosferze. Fakt szkola ma dosc wysokie ceny kursow, ale sadze ze warto zaplacic za tak rewelacyjne metody nauczania. A w porownaniu do english unlmited, gdzie kursy sa w grupach 14 osobowych ( w Berlizu mialam grupe 3 osobowa ), warunki sa tragiczne, a lektorzy nieuprzejmi to Berliz naprawde obrze uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziwne Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? IP: 212.126.30.* 08.07.02, 13:12 Gość portalu: babeta napisał(a): > Codzilam na kurs konwersacyjny do Berliza. Moim zdaniem poprostu super szkola. > Naprawde! Male grupy, doswiadczeni lektorzy, ktorzy zawsze sluza pomoca. A co > do rozmowy kfalifikacyjnej - bardzo spokojna, a rozowa przebiega w milej > atmosferze. Fakt szkola ma dosc wysokie ceny kursow, ale sadze ze warto > zaplacic za tak rewelacyjne metody nauczania. A w porownaniu do english > unlmited, gdzie kursy sa w grupach 14 osobowych ( w Berlizu mialam grupe 3 > osobowa ), warunki sa tragiczne, a lektorzy nieuprzejmi to Berliz naprawde > obrze uczy. ta wypowiedź brzmi jak z ulotki reklamowej, zamiast "babeta" powinniscie się po prostu podpisać jako "berlic" - trochę uczciwości !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajka Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? IP: *.pl 13.01.02, 20:19 A czy w ogóle ktoś tam chodził lub chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ira Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? IP: 172.28.252.* 19.01.02, 15:45 Gość portalu: Kajka napisał(a): > A czy w ogóle ktoś tam chodził lub chodzi ? Ja chodzilam i chodze - od roku. W trakcie wakacji zaliczylam kurs tzw. intensywny. To prawda jest strasznie drogo! Uwagi generalne - jestem zadowolona i wydaje mi sie ze robie duze postepy w mowieniu po angielsku, fajnie, ze sa tylko native ALE WSZYSTKO ZALEZY OD TEGO JAKIEGO MASZ LEKTORa niektorzy sa beznadziejni i na pewno berlitz nie dba o swoich uczniow, tzn. nie przywiazuje ich ani specjalnymi bonusami ani zadnymi znizakami Teraz robie trzeci w sumie kurs, tzn. bylam na semestrze zimowym 2001 do konca czerwca - 2 x po 2 godz. (40 minut, nie 45 ani nie 60!), letni intensywny 3 tygodniowy 4 x 3 godz. w tyg., teraz od pazdziernika do konca lutego 2002 mam nastepny semestr - 2 x 3 godz. Zostawilam u nich juz okolo - w sumie - 7-8 tysiecy. Jedyne znizki, to takie ze jak zapisywala sie na 2. i 3. kurs nie placilam oplaty manipulacyjnej-wpisowej czy jak ja tam zwa, tzn. 2 razy po ok. 30 zl znizki :) Ale poniewaz tu odpowiadaja mi godziny, drozej bym zaplacila prywatnie, mam grupe 4-6 osob (po jakims czasie zawsze jest max 4 osoby, a czesto sa 2-3 na zajeciach - wiec prawie indywidualne zajecia), nie wiem, jak ucza w innych szkolach i nie bardzo mam czas sie przekonywac, wiec tak tu tkwie w tym Berlitzu REASUMUJAC - jest niezle, ale wydaje mi sie, ze warto sprobowac w innych szkolach. MOze ktos polecilby - piszac obszerniej - jakas dobra szkole angielskiego, koniecznie z native. Pozdrawiam Ira Odpowiedz Link Zgłoś
dandelion Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? 19.01.02, 17:58 Ira, no nie wiem czy nie jest lepiej indywidualnie.Z pewnościa nie bedzie drożej.Wystarczy wtedy 2x1.5 h albo nawet 1x1.5h. Wtedy będziesz mowila z pewnoscia przez 60 minut.No i bedziesz placiła za lekcję, a nie z góry.Przemyśl to.Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orka Berlitz-FATALNIE IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 19.01.02, 20:04 Po pierwsze strasznie drogo. Po drugie oni jada na renomie franchisingu. ta szkoła jest świetna, ale nie w Polsce. Chodziłam do Berlitza w Berlinie, było super i taniej. W Polsce jest tam masa "pseudo" profesionalnych dzieciaków ( panienki bez obywcia po anglistyce w recepcji, dziwni nativi przeważnie bez wykształcenia dydaktycznego.W sumie NIE POLECAM. Weż sobie prywatne lekcje. To ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga Re: Berlitz - Drogo i Byle jak! IP: *.pl 27.01.02, 16:19 Ja też tam się uczyłam przez kilka miesięcy. Cena powalająca, grupy małe, to prawda ale lektorzy - baaardzo średni. Czytają z gotowej książki, w większości zero improwzizacji, RUTYNA. Za te pieniądze trzeba wymagać WIĘCEJ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rika Re: Berlitz - Drogo i Byle jak! 27.01.02, 19:35 baaaardzo droooogo,ale porownujac np z Empikiem jest tylko troche drozej - przynajmniej dla mnie bo nie mam znizek. moj brat robi FCE w Berlitzu i jest bardzo zadowolony, ma dwie dobre native na zmiane, mala grupa, teraz coraz mniejsza, bo sesja itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doro Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? IP: *.proszynski.pl 28.01.02, 11:59 To może jakieś inne szkoły. Ostatnio otworzyła się Metropolitan College vis a vis SGH. To odnoga szkoły UEC BELL, może ktoś coś wie o tym dobrego??? Muszę się SZYBKO zapisać na sem letni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcia Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? IP: *.u.mcnet.pl 28.01.02, 14:54 Skoro inne - to mogę polecić EMPIK. Chodzę od października i jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? IP: 217.11.141.* 28.01.02, 22:27 a z kim masz zajęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcia Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? IP: *.u.mcnet.pl 30.01.02, 08:46 Z Elizą. A Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacus2 Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.02, 09:06 Obecnie chodze (od pol roku) na kurs poziomu 9-10 (na 11). Podoba mi sie szalenie. Czysto, kameralnie, atmosfera do nauki w idealna. Lektorzy? Na tym poziomie to mazenie... Malutki minusik - koszta ;). Ale warto. Jacek Gość portalu: Doro napisał(a): > Czy warto uczyć się angielskiego w Berlitzu. Jakie kursy polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
tea_4_2 Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? 23.02.02, 04:29 Milam okazje pracowac z Berlitzem. Nie polecam. Szkola i to co oferuje nie jest absolutnie warta ceny! Lepiej wydac te pienadze na wyjazd do szkoly jezykowej za granica lub na dobrego korepetytora. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? 27.02.02, 20:51 Koszmarnie drogo, a z lektorami bywa bardzo różnie. Jeśli już to spróbuj raczej Empik lub Archibalda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? IP: *.chello.pl 20.04.02, 16:38 miriam_73 napisał(a): > Koszmarnie drogo, a z lektorami bywa bardzo różnie. Jeśli już to spróbuj raczej > > Empik lub Archibalda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? IP: *.chello.pl 20.04.02, 16:43 Gość portalu: pio napisał(a): > miriam_73 napisał(a): > > > Koszmarnie drogo, a z lektorami bywa bardzo różnie. Jeśli już to spróbuj r > aczej > > > > Empik lub Archibalda. > Mamy juz kwicien, od kilku miesiecy chodze do Archibalda i jestem BARDZO ZADOWOLONY! Co prawda tu tez jest drogo, ale nie az tak jak w Berlitzu Atmosfera jest tutaj SUPER! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqqq Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.02, 03:05 chodziłem do The Tower i miałem fantastycznych lektorów zdałem CAE i wybieram się na konwersacje wakacyjne Odpowiedz Link Zgłoś
brucewenham Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? 02.05.02, 12:24 I was once interviewed at Berlitz in Wroclaw for a teaching job. My first interview was with that jolly black guy - don't remember his name. Apparently I passed that interview and my second was with the "boss" - his name was Marek if I remember correctly and he spoke English so well I thought he was a native speaker - in fact I asked him if he was. I guess he was flattered by that. Anyway - I didn't get the job. I was freelancing at the time in many companies in Wroclaw - teaching managers and engineers and my cv looked quite impressive. Marek told me they pay teachers 3000zl per month - and I remember saying that's good in Poland but at the end of the day nothing compared to a good salary in the UK. I think that was my fatal error - and that it pissed him off. Basically he didn't trust me - said that if I'm taken on in Berlitz I can't work anywhere else or give private lessons - and my cv didn't seem to fit in with that. Or perhaps there were just better candidates than me. I don't know how they teach there - maybe their quite professional? But at the end of the day for them it's business. I've heard it's really expensive - so only really for the well off. I've met fellow Brits at Longman International House (Opole) and they must all have the TEFL certificate - I don't have that and Berlitz were still willing to take me on. In my opinion Longman International House is definitely one of the best schools - lots of Brits, not too expensive and regular parties/free conversation evenings etc with the students. There's contact outside the lessons with the students - events etc connected with British culture/customs. Most of the Brits are young, fun-loving and ok - of course you always get a few eccentric oddballs. Learning English is all about just common sense. If you enjoy learning and are hungry for knowledge, read books and watch US/UK films non-stop, as well as love travelling and speaking English with native speakers abroad - you'll go far. Bruce Odpowiedz Link Zgłoś
irma.x Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? 14.05.02, 10:25 Gość portalu: Doro napisał(a): > Czy warto uczyć się angielskiego w Berlitzu. Jakie kursy polecacie? Swojego czasu zapisalam sie na kurs FC we Wroclawiu. Rozmowa kwalifikacyjna beznadziejna, tak naprawde nie oceniono mojej znajomosci jezyka, takie blah blah. Mniejsza o to. Kurs diabelnie drogi, jakies 1700zl. Na poczatku swietni, ale niczego nie wymagajacy lektorzy. Wokol mnie obijajace sie dzieciaki. W polowie kursu postanowiono zmienic lektorow. Porazka. Przychodzil nativ speaker, ktory mruczyl cos pod nosem, nikt kompletnie nie rozumial o co chodzi, bo go nie slyszal! Lektorka-Polka przychodzila na zajecia i zachowywala sie, jakby ksiazke, z ktorej nas uczy, widziala po raz pierwszy. Zero przygotowania do zajec. Pare osob chodzilo z prosba o powrot poprzednich lektorow, bez odzewu. Ludzie zaczeli sie wykruszac, w tym ja, na jakies 1,5 mca przed koncem. ZASYPIALAM na zajeciach. Nie wiem, ile osob podeszlo do egzaminu. Bylo na ok 10 osob na poczatku kursu, moze 3 poodeszly do egzaminu. Licealisci, ktorym rodzice kazali. Aha, roznice w znajomosci jezyka poszczegolnych uczestnikow kursu byly kolosane. Ja wyrzucilam w Berlitzu pieniadze w bloto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? IP: 65.169.221.* 04.07.02, 04:40 Absolutnie nie warto, nie i koniec . Poswiecilam rok czasu, by przekonac sie, ze zmarnowalam ten rok. Uczyl mnie nauczyciel( wiek:19), ktory byl bardziej zinteresowany mna, niz moja wiedza. Postanowilam sprobowac nauki w Szkole Jezykowej Przy Kosciele Chrzescijan, naprawde warto, goraco polecam , skonczylam pierwszy poziom, teraz jestem w USA i uwazam, ze daje sobie rade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esss Zawiodłem się na Berlitzu - nie są godni zaufania IP: 212.126.30.* 08.07.02, 13:09 2 lata temu pilnie potrzebowałem intensywnego kursu wakacyjnego - przeszedłem rozmowę kwalifikacyjną i "zagwarantowano mi", że po powrocie z krótkiego urlopu będę miał już kurs (więc nie szukałem już w innych szkołach) spotkała mnie niemiła niespodzianka bo powiedziano mi po powrocie, że zapowiadany kurs nie będzię się firmie opłacał (zabrakło bodajże 1 osoby) i kurs został odwołany cwaniakom zależy tylko na kasie - to widac od razu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrw Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? IP: 212.126.30.* 08.07.02, 13:37 Ja bym sobie dał spokój ze szkołą Berlitz, callanami i innymi wątpliwymi eksperymentami edukacyjnymi za króre trzeba słono płacić. Najlepsze są indywidualne lekcje u dobrego, wymagającego lektora - nauka w grupach nigdy nie będzie efektywna, bo korzystają z niej tak naprawdę 2,3 dominujące osoby w grupie - a reszta traci. Poleciłbym kogoś dobrego w Poznaniu - ale mogłoby to być potraktowane jako kryptoreklama - podaje zatem swój e-mail: rrw@go2.pl , gdyby ktoś chciał to podam informacje na temat lektorów w Pozku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Berlitz - czy dobrze tam uczą? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.02, 18:52 Berlitz na pewno nie jest taki zły. Ma swoje autorskie programy, które nie wszystkim odpowiadają. Lektorzy są tacy sami jak i w innych szkołach językowych w Polsce. Wybierając szkołę nie kierujmy się tylko nazwą szkoły, ale lektorami, bo prawie zawsze lektorzy współpracują z wieloma szkołami, czy to jest empik, czy archibald, czy inne to bez znaczenia. Normy jakościowe, którymi się szkoły szczycą odnoszą się tylko do systemów jakościowych administracji (patrz PASE) nie do samego nauczania. Zresztą większość szkół językowych nie dopełnia tych norm, a tylko 'organizauje się' przed samą kontrolą. Berlitz podobnie jak metoda Callana na pewno pomaga w początkowej fazie nauki, bo uczy mówić po angielsku, później już nie. Tu jednak jest pułapka, ponieważ bardzo łatwo jest nauczyć się mówić niegramatycznie. Błędy te są bardzo trudne do eliminacji w późniejszych fazach nauki. lektorka equals Odpowiedz Link Zgłoś