Dodaj do ulubionych

Sprawdzajcie kwalifikacje

IP: *.chello.pl 20.10.03, 13:14
"lektorów" szkół językowych. Szczególnie kwalifikacje cudzoziemców. Zdarzyło
się mi w ubiegłym roku, że osoba podająca się za cudzoziemca ( o swojsko
polskobrzmiącym nazwisku), spędziła z rodzicami kilka lat zagranicą i po
powrocie do Polski uczy jako native. Kwalifikacji nie ma żadnych ( kursów
metodycznych, ukończonych studiów itp) ot po prostu nieźle(?) zna język.
Właściciele szkół językowych płaca osobie bez kwalifikacji znacznie mniej,
kursant płaci tyle samo a zysk ląduje w kieszeni właściciela szkoły. Traci
kursant. Słyszałam, że jest to częsta praktyka i dlatego SPRAWDZAJCIE
KWALIFIKACJE NAUCZYCIELI JĘZYKÓW OBCYCH I PODCHODŹCIE NIEUFNIE DO TYCH,
KTÓRZY NIE POTRAFIĄ SIE NIMI WYLEGITYMOWAĆ.
Obserwuj wątek
    • Gość: Belfer Re: Sprawdzajcie kwalifikacje IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.03, 20:31
      To oczywiste, że ktoś kto jest native wcale nie musi, mimo że zna świetnie
      język,być dobrym nauczycielem. To tak jak języka polskiego nie każdy może
      uczyć.Ważna jest znajomość metod, umiejętność radzenia sobie z grupą itp.Cżęsto
      polscy lektorzy są lepszymi nauczycielami języka niż native. A że szpanersko
      brzmi: uczy mnie rodowity Amerykanin czy Anglik? Cóż,za takie złudzenia drogo
      się płaci.
      • Gość: Oszukana Re: Sprawdzajcie kwalifikacje IP: *.chello.pl 22.10.03, 10:39
        Dobry(!) powtarzam dobry polski nauczyciel, mający pomysły na fajne lekcje,
        znający metodyke i umiejacy trafić do uczniów jest znacznie lepszy niz Anglik
        czy Amerykanin bez kwalifikacji. Niestety, rodzime szkoły językowe przedkładają
        tych ostatnich nie sprawdzając ich umiejętnosci dydaktycznych ani papierków
        uprawniajacych do nauczania.
        Dlatego proponuję akcję- sprawdż swego nauczyciela zwłaszcza gdy jest on
        cudzoziemcem. Jeśli jest w porządku to bez wstydu przedłozy wszystkie dokumenty
        o które się poprosi, jeśli będzie sie opierał - lepiej omijać taka szkołę i
        nauczyciela z daleka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka