igi.wr 03.08.08, 12:10 Czytałem opinie, że Bavaro to najpiękniejsza plaża Karaibów, czy to prawda? Jak w porównaniu z nią wypada plaża w Varadero? Bardzo proszę o komentarze. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squoo Re: Varadero, czy Bavaro? 04.08.08, 22:55 Jedziesz na Kube czy na Plaze? jak na plaze, to wszedzie jest ladna. Odpowiedz Link
bernadeta1979 Re: Varadero, czy Bavaro? 07.08.08, 09:52 Kuba czy Dominikana hmm.. Ja pojechałam najpierw na Dominikane Punta Cana a potem na Kube Varadero i była to zla kolejność...-) Dominikana PC bavaro ładniejsze plaże, bardziej białe !gaje palm kokosowych na plaży, bardziej rajsko i egzotycznie, widoczki jak z kalendarza..czy rajskich pocztówek.. Kuba Varadero plaże szerokie ale mało palm..zaledwie kilka palm na plaży.. morze tak samo piekne w obu miejscach, jesli chodzi o rafy i świat podwodny , to w zadnym z tych miejsc nic ciekawego nie było..-) Dominikana to bardziej takie luksusowe getto turystyczne... ogromne resorty, luksusowe hotele, przesmaczne i obfite bufety z jedzeniem! sporo animacji, rozrywki, tańca, muzyki, usmiechu! zabawy ,dla leniuszków takich jak ja to raj na ziemi! -) Ale jest tez kilka minusów.. jesli chcesz wyjsc poza hotel to w Punta cana nie bardzo ..nie ma nic ciekawego..., sama raczej sobie fakulteta nie zrobisz.. trzeba korzystać z biur podróży.. jest kilka wycieczek ..zalezy co kto lubi.. mozna do stolicy czyli Santo Domingo..ale ten fakultet na powala na kolana.. mozna też popłynąć na rajską wysepkę Saone czy Cataline .. mozna zobaczyć tez prawdziwą Dominikane .. mozna do Manati parku , popływać z delfinkami, można też polatać helikopterem wokoł wyspy, czy zabawić sie na katamaranie ..gdzie muzyczka i taniec i rum sie leje cały dzień..takie beztroskie fakulteciki..sporo usmiechu tanca ..i rumu..hehe Kuba .. co mi się podobało.. Hawana!!! z tego własnie powodu napewno tam wrócę!! przepiekna! niesamowity klimacik i atmosfera! wróce tam aby potanczyc salse w nocy z przesympatycznymi kubańczykami!!! zobacz własnie w tym miejscu !! tesknie bardzo za Melacon pl.youtube.com/watch?v=EoVzzOrtcVM Nie byłam w Trynidadzie.. ale ponoć jest cudny i napewno to nadrobie! podobało mi się też na Kubie iz miałam mozliwość spędzania czasu poza hotelem, czyli bralismy sobie na noc skuterki i jezdziliśmy po całym półwyspie w nocy i dzień! wzdłuz morza.. bo Varadero wyglada jak nasz hel..podobały mi się samochody !!! coco taxi, bryczki ..zupełnie coś innego.. dla osób mlodszych które nie pamietają czasów.. kolejek ..kartek.. w Polsce..tam przezyją szok.. zdziwienie..te wszystkie machloje.., konszafty..kombinacje..wymiany... zupełnie cos innego, ludzie cudowni, sympatyczni! poznalismy naprawde fajnych ludzi! zapraszali nas do swoich domów! bardzo zyczliwi!a Co mnie denerowało.. KOMARY! -)) to iz na plazy nie bylo zbyt dużo rozrywki..tańca..i animacji co na Dominikanie... z jedzeniem tez róznie bywało..raz stoły zastawione a czasem był szok..szczególnie na plaży.. tak jakby mieli jakies przydzialy na jedzenie..raz rzucili góry jedzenia a raz makaron z sosem i hamburger..na plaży w barze... napoje ..jesli ktos przywiązany co markowych napoi gazowanych to tam takie podróbki.. ala polokokta..hehe ale spoko.. po 2 dniach juz sie przyzwyczaiłam... denerowało mnie tez to że sporty wodne na plazy były tylko na poł godziny..(na a dominikanie 1 godz,) w dodatku katamaran tylko z animatorem..nie moglismy sobie sami beztrsko pływac po morzu, nie było tez deski serfigowej.. Na Punta Cana bavaro raczej wszystkie hotele są super! z każdego wrócisz zadowolona, chociaz zdażają się forumowicze wyjatki...-) są tylko ze 3 hotele które nie polecam! natomiast na Kubie..musisz juz dobrze wybrać hotel..bo tam hotele są mniej lux i egzotyczne..mniej zieleni..mniej gaju palmowego... który ja tak uwielbiam..zabudowa jest taka bardziej blokowa... komunistyczna...-) aby miec taki wypasik... jak na PC musisz troche wiecej kaski dołożyć.. wtedy znajdziesz coś fajnego o niższej zabudowiew stylu kolonialnym.. a nie jakiś moloch na 10 pięter przy ulicy.. Posumowując Mnie sie bardziej podobalo na Dominikanie w Punta Cana plaża bavaro, bardziej egzotycznie, rajsko, rozrywka na plaży, wieczorne beach party...wesoły katamaran.. to jest to..zwróć uwage też że ja kocham piekne plaże i dla mnie to jest najważniejsze! i dlatego jednak Dominikana..ale tak czy siak ..caly czas tęsknię za Hawaną, ona jest magiczna!! Natomiast mój Misiu zdecydowanie bardziej Kuba !!! te samochody.. styl zycia, konszafty.. no jego to bardziej rajcowało ...hehe i w dodatku skonczył szkołe o kierunku turystycznym ..więc tym bardziej historia Kuby go fascynuje.. Zobacz te filmiki i pokazą ci róznice KUBA pl.youtube.com/watch?v=9OE4Bbat0m0Dominikana pl.youtube.com/watch?v=AC5fmSRFmkg a na tym filmiku ostanio się popłakalam ogladałam go juz chyba ze 100 razy.. z tęsknoty ..no i ta muzyczka.. pl.youtube.com/watch?v=wZkQxEqjWnw Odpowiedz Link
igi.wr Re: Varadero, czy Bavaro? 07.08.08, 14:06 Dziękuję za bardzo wyczerpujący opis, na pewno mi się przyda. Zarezerwowałem już wycieczkę do Varadero od 22 września na 2 tygodnie (nowy hotel na plaży 4*), ale po tym co napisalaś o plaży na punta cana to aż mam ochotę pójść do biura podróży i spytać się, czy jest możliwość zamiany . Zaznaczam, że głównie zależy nam na typowym wypoczynku, leniuchowaniu na plaży więc chyba lepszą opcją byłaby jednak punta cana, choć ciągnie mnie do tego aby trochę pozwiedzać Kubę no i zobaczyć Havanę. Odpowiedz Link
squoo Re: Varadero, czy Bavaro? 07.08.08, 16:34 jak juz masz Veradero, trudno ) jedz tam. Pamietaj, ze masz opcje urwania sie z tej turystycznej plazy i za psie pieniadze mozesz pojechac do Havany czy innych miast. Wynajmij samochod (havana - 2h) i pojedz na 2, 3 dni. Przespij sie w Casa Part. za 25$ i zobacz troche KUBY! .. bo w Veradero zobaczysz sliczna, krystaliczna wode przycmiana tysiacami turystow.. Pozdrawiam, m. Odpowiedz Link
igi.wr Re: Varadero, czy Bavaro? 07.08.08, 17:34 Dlaczego piszesz "trudno"? Chyba nie jest aż tak źle? . Poza tym już trochę męczą mnie wyjazdy nastawione na zwiedzanie, muszę w końcu przystanąć (czyt. położyć się na piaszczystej gorącej plaży i wypocząć). Oczywiście coś tam pozwiedzam, tak jak mówisz ale głównie chcę poleniuchować. Dlaczego ceny podajesz w dolarach, czytałem że dolary odeszły od łask w 2004 roku bodajże, a jedyną turystyczną walutą są peso wymienialne? Radziłbyś jednak wziąć trochę dolarów? Odpowiedz Link
squoo Re: Varadero, czy Bavaro? 07.08.08, 20:10 9 lat siedze w hameryce, dlatego waluty mam poprzestawiane w glowie.. wszystko przeliczam na usd a nie na pln. a ad dolarow.. Veradewro jest chyba jedynym miejscem, gdzie masz bankomaty z usd. doczytaj tylko ad samych kart. mialem problem z visa lub master. tzn jedna z nich jest nigdzie nie akceptowana. czy trudno.. nie wiem czy, bo ja caly czas jestem nastawiony na zwiedzanie lezec na plazy bede pozniej pozdrawiam. m. Odpowiedz Link
igi.wr Re: Varadero, czy Bavaro? 07.08.08, 21:03 Ok, wielkie dzięki za informacje. Ja też poza granicami siedzę, wycieczka stąd tańsza . Odpowiedz Link
squoo Re: Varadero, czy Bavaro? 07.08.08, 22:56 tia.. tansza, ale nie tania.. pierwszy raz jak lecialem na Kube, caly bilet, przez Cancun, wyniosl mnie 390$ .. teraz za tyle to nie wiem czy do Mexyku dolece.. paranoja. pozdrawiam i baw sie dobrze m. Odpowiedz Link