siostra_pelagia P. Robinson - Skrawek mego serca 01.01.11, 09:18 Rok 2011 rozpoczęłam z inspektorem Banksem. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Drodzy Forumowicze Odpowiedz Link
kali_pso Re: P. Robinson - Skrawek mego serca 01.01.11, 11:33 Najnowszego Mankella Dołączam się do życzeń Odpowiedz Link
ewa9717 Re: P. Robinson - Skrawek mego serca 01.01.11, 12:37 Angielka Ann Cleeves "Czerń kruka" - z początku jak zaba do jeża, ale potem coraz lepiej i finiszowałysmy zgodnie Wszystkiego dobrego! Odpowiedz Link
zielonamysz Re: P. Robinson - Skrawek mego serca 01.01.11, 15:17 Morderstwo w Savoyu Sjowall/Wahloo. Wole ich od Larsonna. Odpowiedz Link
beatanu Peter Robinson "Strange Affair" 01.01.11, 17:59 Z 2005 roku, wydana przed "Skrawkiem mojego serca", więc wolę ją przeczytać najpierw. Nie znalazłam tej powieści po polsku. Lubię książki pana Robinsona... Odpowiedz Link
cynamoon6 Karin Alvtegen- Zdrada 01.01.11, 18:19 Mam mieszane uczucia wobec tej autorki. Zaginiona mnie wkurzyła, Cien bardzo mi się podobał- oprócz zakończenia. Zdrada wydaje się byc bardzo ok i dobrze się czyta. Mam nadzieję, że tak zostanie, bo ciagle jeszcze odczuwam czytelniczy dyskomfort po zmęczeniu ostatniej Leeny Lehtolainen. Odpowiedz Link
chiara76 ja czytam niekryminalnie, ale do życzeń się... 01.01.11, 19:53 ...dołączam Najlepszego Nowego Roku 2011 dla Wszystkich! Odpowiedz Link
aka10 Re: ja czytam niekryminalnie, ale do życzeń się.. 01.01.11, 22:43 Wlasnie czekam na "Klockan 21:37", Godzina 21:37, Karin Alfredsson. Odpowiedz Link
opty2 J.Nesbo - Pancerne serce 02.01.11, 09:14 nareszcie Hole wymięty po półrocznej eskapadzie ale odruchy ma prawidłowe, lecę dalej czytać Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: J.Nesbo - Pancerne serce 02.01.11, 09:37 Rozśmieszyły mnie te "prawidłowe odruchy". Czyli po butelkę da radę sięgnąć Skończę Banksa i też łapię się za Nesbo. Odpowiedz Link
elmar43 Mankell: Niespokojny człowiek 02.01.11, 11:33 Świątecznie życzyć nie zdążyłam, więc dołączam do życzeń noworocznych: jak najwięcej miłych chwil - i nie tylko z kryminałami A przy okazji znowu hurtem sprawozdam, co przeczytałam ostatnio: Kallentoft: Ofiara w środku zimy Holt: Materialista Coben: Mistyfikacja Piątek: Morderstwo w La Scali - i tu muszę przyznać, że nie doczytałam do końca, jednak Piątek to pisarz nie dla mnie... Odpowiedz Link
kali_mera E. Ostrowska "Pamiętaj o Róży" 02.01.11, 18:18 Wznowienie dawnego kryminału, a ja czasami lubię siegać po te starsze książki Odpowiedz Link
anetapzn Anache Min-Dziki imbir 03.01.11, 10:07 Czyli Chiny za Mao, też nie kryminalnie, chociaż.... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Anache Min-Dziki imbir 03.01.11, 11:01 swego czasu rozczytywałam się w tej autorce. Odpowiedz Link
zorija Re: Anache Min-Dziki imbir 05.01.11, 13:09 Też to niedawno czytałam Jeżeli interesuje cię ta tematyka to polecam Dzikie Łabędzie. Trzy córy Chin Jung Chang. Odpowiedz Link
malgorzataka Colin Dexter - Nabożeństwo za Wszystkich Zmarłych 03.01.11, 10:46 Czyli mój pierwszy inspektor Morse Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Krzysztof Kotowski "Marika" 03.01.11, 11:07 Chyba za ostro wystartowałam w 2011, książek do końca roku mi nie starczy hehe Odpowiedz Link
tommyknocker Ake Edwardson "Taniec z aniołem" 03.01.11, 18:56 Witam Szanowne Forum po długiej przerwie. Mam nadzieję, że wróciłem na dobre. Właśnie skończyłem "Skrawek mojego serca" Petera Robinsona. Świetnie się czytało. Obecnie jestem w trakcie powieści Pana Edwardsona, jak w temacie. Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Denise Mina "Pole krwi" 05.01.11, 11:57 Po względnie ciekawej Marice, czas na większą przyjemność... Odpowiedz Link
negev56 Joseph Finder - Człowiek firmy 05.01.11, 18:03 Nowość z 2006 roku, którą wtedy zaczęłam, a teraz kończę. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Roslund/Hellström-Dziewczyna, która chciała się ze 06.01.11, 09:42 Dziewczyna, która chciała się zemścić Odpowiedz Link
siostra_pelagia Lee Child-Podejrzany 08.01.11, 08:43 Bardzo się staram, by wszystkie nominacje do nagrody przeczytać Odpowiedz Link
elmar43 McGilloway: Na granicy 08.01.11, 13:00 Pożyczyłam z biblioteki jeszcze w starym roku i teraz doczytuję. Odpowiedz Link
chiara76 "Boczne drogi". Chmielewska. 08.01.11, 13:07 znam niemal na pamięć, ale to jedna z tych książek, które zawsze poprawiają mi humor, a tego ostatnio potrzebuję. Odpowiedz Link
nchyb Sztylet wenecki - Jacek Joachim 08.01.11, 15:38 Nie ukrywam, że sięgnęłam po książkę, gdy przeczytałam na Twoim blogu Chiaro, że ją przeczytałaś. Dopiero teraz? Rety, to moja ukochana książka, prywatna książa kultowa, którą czytam minimum raz w roku. Uwielbiam ten klimat Wrocławia końca lat 60tych. Te wyprawy na glinianki. I ten Jacek Joachim, dla mnie pierwowzór Borewicza. Mimo dwóch stałych dziewczyn ( w tamtych czasach flam chyba), w każdym tomie spotyk i podrywa inną. Niemal wszystkie na niego lecą Chiaro, polecam jeszcze Polowanie na szczupaka i Wizytę u mordercy, są wcześniejsze, Joachim jeszcze jest porucznikiem, nie kapitanem. Ten sam urok... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Sztylet wenecki - Jacek Joachim 08.01.11, 16:24 wiem, wiem, że są dobre, już kilka zdań usłyszałam na ich temat. Ale jak widzę, wznowień nie ma. No nic, może skuszeni sukcesem tejże państwo z wydawnictwa zafundują nam jego wcześniejsze książki. Pozdrawiam Odpowiedz Link
nchyb Re: Sztylet wenecki - Jacek Joachim 08.01.11, 16:32 na allegro sie pojawiają, ja tak nabyłam swoje... Odpowiedz Link
zorija Re: Val McDermitt Gorączka kości 09.01.11, 08:46 Bardzo podobały mi się rozważania dr Hilla nad bałaganem. Coś mi to przypomina. Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Jo Nesbo "Pancerne serce" 09.01.11, 12:22 Kłania się lista konkursowa... Odpowiedz Link
opty2 Mankell - Niespokojny czlowiek 10.01.11, 08:33 jeszcze tkwię w zeszlorocznych pozycjach, rzeczywiscie jest to ksiązka podsumowująca, skrótowa, Wallander powoli zdaje sobie sprawę, że odchodzi na boczny tor, juz nie gra pierwszych skrzypiec w komendzie, ale w zasadzie jest to mu obojętne, bo ma o czym mysleć, intrygująca zagadka zaginięcia zajmuje ma czas wolny Odpowiedz Link
chiara76 Re: Mankell - Niespokojny czlowiek 10.01.11, 11:24 dla mnie to świetny kryminał, książka o problemie podsumowań na pewnym etapie życia. Za to lubię kryminały Skandynawów. Niby kryminały a często o czymś zupełnie innym jak "Nocna zamieć" Theorina, o wczesnej żałobie... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Lars Kepler-Hipnotyzer 10.01.11, 10:04 Niestety coś mnie podkusiło, by recenzję w Polityce przeczytać. I dowiedziałam się chyba trochę za dużo o treści Odpowiedz Link
chiara76 "Niewidzialny". Mari Jungstedt. 10.01.11, 12:44 Doczytałam się różnych opinii na forach. Ja książkę dostałam, więc zobaczę, jak mi się spodoba, ponieważ nie zawsze podzielam forumową opinię, więc źle z góry się nie nastawiam. Odpowiedz Link
noirangel Taniec z aniołem Ake Edwardson 10.01.11, 20:45 Jestem na równo setnej stronie i ... wciąż się zastanawiam, co to za styl? Irytuje mnie i bohater i autor. Dialogi prowadzone tak, ze nie wiadomo, która z danych postaci właśnie mówi. Przytaczanie dialogu od środka, poznawanie reakcji bohaterów na "utajony" przed czytelnikiem, czyli mła, początkiem rozmowy - po co? Co spowodowało wybuch danej postaci? Się nie dowiesz. Ale się spocisz z nerwów. Mętne to mocno. Bardziej obawiałam się "Ofiary w środku zimy" a podobało mi się i to bardzo. Zdecydowanie sprawniej poprowadzona narracja, choć przyznaję, ze czas teraźniejszy relacjonowania... dziwny. I dorzucę jeszcze skończoną wczoraj "Partyturę śmierci". Też mi się podobało Chociaż do pewnych rozwiązań mogłabym się przyczepić, to mimo wszystko świetnie czytało mi się najnowszego Seghersa. Bez udziwnień, klasycznie i zgodnie z regułami gatunku. Odpowiedz Link
negev56 Między tęsknotą lata a chłodem zimy - Perssona 11.01.11, 22:24 I tyle w temacie zarzekania się, że kiedyś, że potem, a może w ogóle. Medal się należy autorowi za malunek policjantów, ich myśli i przemyślenia, oraz stosunek do obowiązków służbowych, kocham takie teksty . Odpowiedz Link
chiara76 "Wszystko czerwone". Chmielewska. 11.01.11, 23:50 znowu na poprawę nastroju i oczywiście działa, zarykuję się głośno Odpowiedz Link
opty2 J.Seghers - Partytura śmierci 13.01.11, 07:36 Robert Marthaler we Frankfurcie rozwiązuje zagadkę szokującej śmierci, ma nową szefową Charlotte, nietuzinkową komisarz z terenów bylej NRD, śledztwo zatacza coraz dalsze kręgi, Robet jak zwykle zbyt impulsywnie reaguje na wszelkiej maści szefostwo policji, prokuratury, wladzy Odpowiedz Link
zorija Re: David Baldacci Kolor prawdy 13.01.11, 08:24 Udało mi się dorwać w bibliotece Odpowiedz Link
chiara76 Re: J.Seghers - Partytura śmierci 13.01.11, 09:19 ciekawe spojrzenie na rozliczanie się z przeszłością...mnie się podobała, ciekawe, jak Tobie. Odpowiedz Link
opty2 Re: Robert Goddard "Malowanie ciemności" 14.01.11, 07:37 oj, jaka to stara książka ale chyba najlepsza tego autora, szkoda że już nic nowego (równie dobrego) nie wydają Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Robert Goddard "Malowanie ciemności" 14.01.11, 09:16 Jeżeli w takich słowach o niej piszesz... to bezwzględnie entuzjazm do czytania wzrasta ! Odpowiedz Link
opty2 Re: Robert Goddard "Malowanie ciemności" 14.01.11, 13:51 Cienie przeszłości też są dobre Odpowiedz Link
dachauka Re: Co teraz czytacie - styczeń 14.01.11, 20:12 Ja też Ake Edwardson, ale troszkę nowsze: "Der letzte Winter" (org. Den sista vintern 2008), chyba po polsku jeszcze niedostępne. Odpowiedz Link
zorija Re: Mannkell Niespokojny człowiek 15.01.11, 08:28 Jestem w połowie, wyśmienite. Odpowiedz Link