Dodaj do ulubionych

Szczecin i Wałbrzych kryminalnie

30.07.13, 10:35
tak w nawiązaniu do wątku o kryminałach w Łodzi
forum.gazeta.pl/forum/w,33434,145806235,,Kryminal_z_akcja_osadzona_we_wspolczesnej_Lodzi_.html

pozwolę sobie na prywatę i o interesujące mnie miasta zapytam (przed laty pytałam, ale może coś się zmieniło, ktoś sobie coś nowego przypomniał) smile
Szczecin i Wałbrzych i ich najbliższe okolice. Kryminalnie. Sensacyjnie.

Okolice mogą być smile
Sensacje powojenne dotyczące pionierów z tych okolic również (np. w stylu W cieniu Olbrzyma - Jolanty Marii Kalety)

Obserwuj wątek
    • taka_prawda500 Re: Szczecin i Wałbrzych kryminalnie 30.07.13, 17:54
      Kryminałów akurat nie kojarzę, ale Szczecin jest opisywany w książkach Moniki Szwai tak obrazowo, że widzi się go przed oczami czytając, chociażby nigdy się tam nie było. A autorka pisze ciekawe powieści z poczuciem humoru, szczególnie przypadł mi do gustu cykl trzech książek o Klubie Mało Używanych Dziewicwink
      • nchyb Re: Szczecin i Wałbrzych kryminalnie 30.07.13, 18:11
        znam, ale dziękuję smile
        • taka_prawda500 Re: Szczecin i Wałbrzych kryminalnie 30.08.13, 00:07
          Ale ale... przecież Monika Szwaja napisała też jeden kryminał! Powtórka z morderstwa - oprócz dziewic to jej najlepsza książka!)
    • regata Re: Szczecin i Wałbrzych kryminalnie 28.08.13, 17:52
      Szczecin: Wojciech Burger - Szamani życia i Ostatni z bogów (dwie części planowanego tryptyku, ta druga jeszcze ciepłasmile).
      • nchyb Re: Szczecin i Wałbrzych kryminalnie 29.08.13, 09:29
        nie znam, poszukam, dziękuję i proszę o jeszcze smile
        • pinos Re: Szczecin i Wałbrzych kryminalnie 02.09.13, 11:39
          Nie pisałam Ci wtedy o szamanach? Może dlatego że kiepskawi...
        • regata Re: Szamani źycia - poszukiwany cytat! 18.09.13, 10:11
          Poszukuję cytatu umieszczonego na początku książki, chyba Jonathana Carrolla (coś o cudzie i duszy?).
          Gdyby książka komuś wpadła w ręce - proszę pięknie o podrzuceniesmile.
          • siostra_pelagia Re: Szamani źycia - poszukiwany cytat! 18.09.13, 15:07
            "Wewnątrz każdego z nas są oczy otwarte na cud"
            • regata Re: Szamani źycia - poszukiwany cytat! 19.09.13, 14:21
              Dziękuję smile
    • jeepwdyzlu Re: Szczecin i Wałbrzych kryminalnie 30.08.13, 11:22
      jakoś to nasze piękne miasto nie ma szczęścia do literatów a szkoda...
      Wyjątki to Liskowacki - Cukiernica Pani Kirsch i Eine Kleine
      i Inga Iwasiów -" Na krótko" jest słabsze, ale "Bambino" i "Ku Słońcu" - to świetna literatura!

Nie kryminalna - to prawda...
      jeep
    • galene_ra Okolice Szczecina 02.09.13, 20:42
      1."Drwal" Witkowskiego podobno dzieje się w Międzyzdrojach i ma wątek kryminalny.
      2. "Czarny koń zabija nocą"- akcja zaczyna się w Szczecinie a potem przenosi się do Świnoujścia.
      • egmond Re: Okolice Szczecina 05.09.13, 12:19
        "Ciemno, prawie noc", Joanna Bator - jest Wałbrzych.
      • jeepwdyzlu Drwal 05.09.13, 14:40
        jest świetny
        kryminał, ale bardzo zabawny
        Międzyzdroje i okolice (Świnoujście) poza sezonem
        jeep
        • dzinet Re: Drwal 06.10.13, 01:11
          Wow dzięki za info. Chętnie poczytam kryminał, którego akcja toczy się w moich rodzinnych stronach, czyli Międzyzdrojesmile Szkoda, że to tylko wyjątek bo tereny idealnie nadają się pod niesamowitą historię.
      • sweetsourmagic Re: Okolice Szczecina 28.03.14, 17:09
        Witkowski ma chyba słabość do Międzyzdrojów. "Lubiewo" to w dużej mierze właśnie Międzyzdroje i plaże od Świnoujścia do granicy niemieckiej. "Lubiewo" to jednak nie kryminał, choć jakieś opowiadania ze zbrodnią w tle kojarzę...
    • basiakia Trójmiasto kryminalnie 03.10.13, 20:00
      Janusz Grabowski "Wiadomość ze Sztokholmu", Przesyłka znad Bosforu".
    • taka_prawda500 Re: Szczecin i Wałbrzych kryminalnie 07.10.13, 00:06
      Wałbrzych - Joanna Bator Ciemno, prawie noc
      Laureatka nagrody Nike.
      Czy to kryminał, nie wiem, ale z niektórych komentarzy wynika, że wątek kryminalny tam występuje.
      wyborcza.pl/1,75478,14732046,Nike_2013_dla_Joanny_Bator_za_ksiazke__Ciemno__prawie.html#MT
      • nchyb Re: Szczecin i Wałbrzych kryminalnie 07.10.13, 09:43
        kryminalnie jest, ale przede wszystkim jest to, czego nie lubię - pokazanie Wałbrzycha jako miasta ciemnoty i beznadziei...

tu dyskusja na książkach
        forum.gazeta.pl/forum/w,151,139751390,,_Ciemno_prawie_noc_Joanna_Bator.html?v=2
    • giovanna4 Oprócz Kalety to kojarzy mi się Farma Lalek 25.11.13, 12:53
      Chmielarza, ale to trochę dalej od Wałbrzycha, bo myślę, że akcja dzieje się w Kowarach ( zlikwidowana fabryka dywanów ). Autor nie podaje nazwy miejscowości dlatego piszę "chyba", z tym, że warto byłoby najpierw przeczytać Podpalacza, bo książki łączy osoba bohatera komisarza Jakuba Mortki.
    • galene_ra Re: Szczecin i Kopenhaga 07.03.14, 19:44
      Wielbłąd przy bramie Mirosław Salski to najnowszy kryminał z akcją osadzoną w Szczecinie. Nie czytałam i trudno mi cokolwiek bliższego powiedzieć, zwłaszcza, że autor też jest mało znany.
    • regata Re: Szczecin i Darłowo 01.12.16, 10:55
      Właśnie ukazała się Latarnia umarłych, druga powieść Leszka Hermana, która odsłania tajemnice Darłowa i Pomorza. Jest kontynuacją Sedinum. Wiadomość z podziemi, która skłoniła (pewnie nie tylko) mnie do spaceru po tym urokliwym mieście z książką w ręce...
      Zapowiedź w GW

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka