Dodaj do ulubionych

SUE GRAFTON

24.06.15, 12:25
Wpadła mi w ręce książka napisana przez Sue Grafton "A jak alibi". Przeczytałam z dużym zainteresowaniem, teraz czytam "N jak niesława" i również mi się podoba. Poleciałam, a właściwie pobiegłam do biblioteki i wypożyczyłam jeszcze trzy książki tej autorki. Były wydane dość dawno i jestem zdziwiona, że do tej pory nie czytałam żadnej z nich. Nie wiem jak te pozostałe, ale te dwie pierwsze, jak dla mnie, bardzo ciekawe. A główna bohaterka, dziewczyna, zyskała moją sympatię. I jeszcze jedna sprawa, która mnie zasmuciła. Księgarnia WARSZAWA zamyka działalność, kłopoty finansowe. Korzystałam z niej ostatnio dość często, bo jak wiadomo biblioteki nowości kupują bardzo mało, a ja nie mogę się doczekać i kupuję. Zauważyłam, że ostatnio bardzo mało jest nowych wpisów na forum.
Obserwuj wątek
    • jottka Re: SUE GRAFTON 24.06.15, 16:08
      kryminały sue grafton to raczej nie są nowe nowości, bo pani je od lat bodaj 80. pisujesmile w bibliotekach powinnaś większość znaleźć, wszystkie są z kinsey malone. podobna nieco w typie, ale - moim zdaniem - lepsza była sarah paretsky, mniej więcej w tych samych latach debiutująca.
      • siostra_pelagia Re: SUE GRAFTON 24.06.15, 19:44
        Detektyw Warshawski była super. Wszystkie tomy przeczytałamsmile. Też bardziej mi się podobały kryminały Paretsy niż Sue Grafton.
        • basiakia Re: SUE GRAFTON 24.06.15, 20:25
          Zaraz po Grafton biorę się za Paretksy. W mojej bibliotece po przejrzeniu katalogu okazało się, że jest tylko "Szantażysta". Dobre i to, że chociaż jedna, bo w innej z której też korzystam, żadnej.
      • basiakia Re: SUE GRAFTON 24.06.15, 19:54
        Zorientowałam się, że są to książki napisane wcześniej. Dlatego byłam zdziwiona, że nigdy ich nie czytałam ani o nich nie słyszałam. Dopiero jak wpadła mi w ręce "A jak alibi" to się zainteresowałam i nie żałuję. Już zdążylam polubić Kinsey i nawet się do niej przywiązałam. Dziękuję bardzo za Sarah Paretsky, bo też nie czytałam żadnej książki tej autorki. I pewnie takich autorów jest więcej i dlatego proszę o więcej takich informacji. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
        • siostra_pelagia Re: SUE GRAFTON 24.06.15, 21:09
          forum.gazeta.pl/forum/w,33434,56197584,,Paretsky_Sara_V_I_Varshavsky.html?v=2
          Wykopałam z wykopalisksmile
          • gemowa Re: SUE GRAFTON 25.06.15, 08:31
            Kinsey MILIHONE.
            Ja też lubię Sue Grafton, ale w Polsce wydano tylko kilka jej książek. Myślę że dla wydawców są już retro i nie wpisały się w modny nurt skandynawski, więc nikt nie wydaje kolejnych części, a szkoda. Kinsey przypomina mi trochę Natalie Teeger z detektywa Monka (w wersji książkowej), ma podobne poczucie humoru i dystans do świata.
            • basiakia Re: SUE GRAFTON 12.07.15, 13:44
              No właśnie, przeczytałam wszystkie dostępne i chciałabym jeszcze, jeszcze , bo wszystkie mi się podobały. Przywiązałam się do Kinsey, obleciałam wszystkie biblioteki w mieście w którym mieszkam i niestety nic więcej nie znalazłam.To samo miałam z kryminałami napisanymi przez Jordi Sierra I Fabra. Napisał ich tylko kilka z jednym bohaterem którego polubiłam i żałowałam,że tak mało i do tego jedna książka do tej pory nie została jeszcze wydana u nas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka