carollcat 21.09.05, 17:35 Nie mogłoby zabraknąć na forum tej królowej kryminałów! Moje ulubione książki to "Uśpione morderstwo", I "Zwierciadło pęka w odłamków stos". W ogóle najbardziej lubię te z panną Marple. Najmniej lubię te "szpiegowskie". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: Agata Christie 21.09.05, 18:30 ja ją uwielbiam. A tak w ogóle, to polecam forum o Agacie: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12250 na osobiście najmniej lubię te szpiegowskie. Podoba mi się to, że nigdy nie zgadłam kto popełnia zbrodnie. Odpowiedz Link
groha Re: Agata Christie 22.09.05, 01:31 Po paru latach przerwy właśnie odnawiam przyjaźń z Agatą. Jestem po 8 kryminałach, więc jeszcze jakieś 70 przede mną Z przypomnianych, najprzyjemniej czytało mi się "Śmierć na Nilu", "Śmierć w chmurach" i "12 prac Herkulesa". Aha, jeszcze straszne "Dziesięciu murzynków" Ale np. w "Kieszeni pełnej żyta" nawet panna Marple nie pomogła mi się rozsmakować, widocznie akurat nie byłam w nastroju. Angielskim Odpowiedz Link
nchyb Re: Agata Christie 22.09.05, 10:38 Chciałabym być na Twoim iejscu. Niestety, jeżeli zostało jeszcze coś nieprzeczytanego, to wyłącznie kilka opowiadanek i może ksiażki pisane pod pseudonimem Mary W. Ale te akurat do mnie nie przemawiają. A tak, niestety, wszystko już prawie przeczytane, ale i tak z wielką radością po raz kolejny do nich wracam. Uwielbiam Miss Marple. I Herculesa. I Beresfordów. I ogólnie niemal wszystkie kryminałki Agatki. Niech żyje ) Odpowiedz Link
groha Re: Agata Christie 23.09.05, 00:56 Och, to nie jest moje pierwsze czytanie Agatki Ja po prostu wracam do jej książek. Po bardzo długiej przerwie. I delektuję się nimi zupełnie tak samo jak kiedyś. One są ponadczasowe Odpowiedz Link
chiara76 Re: Agata Christie 23.09.05, 09:42 i właściwie można je czytać po wiele razy, przynajmniej ja tak mam. Też do nich wracam po jakimś czasie... Odpowiedz Link
natashaa2 Re: Agata Christie 08.10.05, 17:00 Zdecydowanie Agata jest ponad czasowa. Moją pierwszą książką jej autorstwa był "Dom przestępców" i po prostu mnie powaliła. Lubiłam też bardzo "Dziesięć małych murzyniątek" (któż jak nie ona mógłby wymyślić taką fabułę!), Hotel Bertram i parę jeszcze książek. Autentycznie się popłakałam jak uśmierciła Herkulesa Poirot i wcale się nie dziwię, że ugięła się pod protestami fanów i z powrotem "przywróciła go do życia" No i panna Marple Wszechwiedząca i niesłychanie angielska - uwielbiam ją. Nie wiem czy czytałyście biografię Agaty, też jest bardzo ciekawa bo i ona sama miała niesłychanie ciekawe życie Odpowiedz Link
gorgona8 Re: Agata Christie 16.10.05, 17:13 stare dobre angielskie kryminały - suuper!!! Odpowiedz Link
carollcat Re: Agata Christie 17.01.06, 14:47 Przeczytałam nie znane mi wcześniej "Wigilia Wszystkich Świętych" i "Pora przypływu" i stwierdzam, że talent tej autorki nie ma sobie równych. No, przynajmniej niewielu. Napisać tyle książek i niemal wszystkie doskonałe - to jest coś! Odpowiedz Link
foxie777 Re: Agata Christie 18.01.06, 23:27 Ja tez sie przylaczam. Przeczytalam wszystkie ksiazki Agatki lacznie z Jej cudowna autobiografia. Wracam czesto i zawsze z wielka przyjemnoscia. pozdr Odpowiedz Link
kkokos Re: Agata Christie 19.01.06, 12:12 a ja przeczytałam właśnie ABC i też jest super ) Odpowiedz Link
margarita23 Re: Agata Christie 22.02.06, 15:13 Ja mam wszystkie jej kryminały i wszystkie przeczytałam przynajmniej dwukrotnie. Moja dwunastoletnia córka właśnie kończy czytać te z Herkulesem (bo od niego zaczęła, następna pewnie będzie panna Marple. Filmy też ze mną ogląda Odpowiedz Link
chiara76 Re: Agata Christie 22.02.06, 15:15 a ja okazuje się, nie znałam wszystkich. Ostatnio dostałam od koleżanki "Godzinę Zero" i czytałam ją chyba pierwszy raz Ależ radocha. Niestety, nie udało mi się "dopaść" "Mordestwo Odbędzie Się" z serii "wielcy Detektywi" na dvd, cóż, trudno się mówi. Odpowiedz Link
nchyb Re: Agata Christie 22.02.06, 15:16 a skąd jesteś? U nas ciągle jest w sprzedaży... Odpowiedz Link