Dodaj do ulubionych

Sue Grafton

06.10.05, 18:52
i kryminaly "alfabetyczne" (na razie do "R") z detektywem plci zenskiej, Kinsey Millhone. Bardzo fajne.
Nie wiem, czy sa po polsku? (wychodza od pierwszej polowy lat 80). Dawno mnie tak nie wciagnela
zadna kryminalna seria...
Obserwuj wątek
    • kazisi Re: Sue Grafton 06.10.05, 19:46

Zdaje się, że Prószyński ją wydawał i Świat Książki. Ale, oczywiście w innej kolejności, bo było już "Z jak zabójstwo", a w oryginale na grudzień zapowiadają "S"!
      • staua Re: Sue Grafton 11.10.05, 01:06
        To chyba niemozliwe, musieli tak tlumaczyc, bo oryginalne "S" dopiero co sie
        ukazalo po angielsku jako nowosc, a "Z" nie zostalo jeszcze napisane:
        www.suegrafton.com/bookshelf.asp?ISBN=0399152970
        Szkoda, ze tlumacz nie potrafil zachowac alfabetycznego porzadku w
        tlumaczeniach, ale mysle, ze pewnie chcial oddac znaczenie, a mogloby to byc
        trudne...

----------------------------------
        "Be kind to me, or treat me mean. I'll make the most of it, I'm an
        extraordinary machine"
        Forum o Rumunii
        pinezkowo
        • jottka nonono 18.10.05, 22:57
          tłumacz może chcieć sobie zachowywac chronologię i logikę do upojenia, ale to
          wydawnictwo ma głos decydujący - a poza tym często wydaje sie np. najbardziej
          chwytliwy tytuł serii, żeby zobaczyć, czy sie przyjmie, niekoniecznie układ
          oryginalny decyduje

ja mam mieszane uczucia co do pani grafton - 'm for malice' bardzo mi sie
          podobało, ale złapałam sie na tym, że zasadniczo z powodów ogólnopowieściowych,
          a nie zaskakującego rozwiązania czy jakoś taksmile natomiast czytałam wcześniej
          bodaj 'a for alibi' i coś tam jeszcze i przysypiałam, buuu
          • staua Re: nonono 23.10.05, 06:16
            Ja zaczelam od "O for quarry" - przyjechala do mnie kolezanka, ktora wziela to
            ze soba jako lekture podrozna i przeczytalam cale podczas jej wizyty, po czym z
            rozpedu wszystkie, rzeczywiscie, nie wszystkie sa tak samo wciagajace, ale
            generalnie niezly poziom...
            Niezaleznie od tlumacza czy wydawnictwa, "S" jeszcze nie zostalo napisane, wiec
            na pewno nie zostalo wybrane przez wydawnictwo jako pierwszy tom, musi to byc
            cos innego przetlumaczone jako slowo zaczynajace sie na s
            • kazisi Re: nonono 24.10.05, 14:56
              staua napisała:

> Ja zaczelam od "O for quarry" - przyjechala do mnie kolezanka, ktora wziela to
              > ze soba jako lekture podrozna i przeczytalam cale podczas jej wizyty,

Boże! To ta koleżanka musiała być strasznie nudna, skoro ją tak zostawiłaś dla ksiażki smile
              • staua Re: nonono 26.10.05, 17:40
                Nie, ale przyzwyczajona do takich wybrykow... poza tym sporo czasu spedzalismy na plazy i byl jeszcze
                moj maz, wiec miala rozrywki smile
        • staua Tzn. Z n/t 23.10.05, 06:17

• jottka gugiel 23.10.05, 21:22
            mówi, że to jest 'z jak zwłoki', czyli 'c for corpse'smile no jak by nie liczył,
            początek alfabetu i serii naciągany
            • carollcat Sue Grafton 02.01.06, 14:22
              Dopadłam "N jak niesława" ("O is for outlaw" w orginale). Na razie niewiele
              jeszcze mogę powiedzieć, ale zapowiada się nieźle, styl pisania trochę podobny
              do mojej ulubionej Evanovich.
              • kasiulek1976 Re: Sue Grafton 02.01.06, 15:49
                Ja wlasnie przeczytalam "W jak włamywacz" i bardzo mi sie podobala (zarowno
                watek kryminalny, jak i tlo - faktycznie podobna do Evanovich). Zamierzam
                przeczytac kolejne ksiazki tej autorki (w ksiegarniach ich wprawdzie nie
                widzialam, ale na szczescie w mojej bibliotece jest kilka).
                • carollcat Re: Sue Grafton 07.01.06, 13:07
                  Skończyłam. Szczerze mówiąc zainteresowała mnie tak naprawdę na 250 stronie,
                  wcześniej trochę nudnawa była. Ale koniec niczego sobie.
                  • staua Re: Sue Grafton 15.01.06, 20:28
                    Wole Grafton od Evanovich, ale to pewnie dlatego, ze od niej zaczelam, a jak
                    przeczytalam wszystko, to siegnelam po Evanovich. Jakos bardziej mi chyba
                    pasuje kryminalny klimat Kalifornii niz New Jersey. Evanovich to bardziej
                    zartobliwy humor sytuacyjny, niz ciekawa, kryminalna intryga.
                    • kasiulek1976 Re: Sue Grafton 16.01.06, 17:20
                      O, mam dokladnie taki sam poglad Stauo.
                      • carollcat Re: Sue Grafton 03.02.06, 18:48
                        Ostatnia biblioteczna zdobycz "D jak dłużnik" mnie zachwyciła. Duuuużo lepsza
                        od poprzedniej przeczytanej, która jak pisałam, zrobiła się ciekawa tuż przed
                        końcem.
                        • staua Re: Sue Grafton 14.02.06, 21:21
                          To napisz, ktora to byla (oryginalny tytul) bo nie moge napisac, czy mi sie
                          podobala - za bardzo polskie tlumaczenia tytulow sie roznia...
                          • carollcat Re: Sue Grafton 15.02.06, 11:12
                            Nie pamiętam orginalnego tytułu, ale mam wrażenie, że tu literka została
                            zachowana, czyli "D jak coś tam" smile
                            • boc1 Re: Sue Grafton 05.03.06, 00:28
                              po polsku ukazały się:

„A jak alibi” – Ryton 1993
                              "W jak włamywacz" (BURGLAR) - Prószyński 1998
                              "Z jak złoki" [CORPSE] - Prószyński 1999
                              "D jak dłużnik" (DEADBEAT) - Prószyński 2001
                              "S jak stryczek" (NOOSE) - Libros 2001 (także jako p jak pętla - w ridest digest)
                              "N jak niesława" (OUTLAW) - Libros 2001
                              "P jak przestępstwo" (PERIL) - Świat Książki 2003
                              • maira Re: Sue Grafton 25.06.06, 13:39
                                właśnie zaczynam 'W jak włamywacz'- zapowiada się bardzo interesująco. Mam już
                                za sobą lekturę 'D jak dłużnik'- naprawdę dobra sensacja. Mam nadzieję, ze
                                teraz się też nie rozczaruję. wink
                                • maira Re: Sue Grafton 13.07.06, 18:07
                                  przeczytałam 'Z jak zwłoki'- świetny początek, ale potem robiło się nudnawo,
                                  intryga i rozwiązanie takie sobie. Ogółem- niezła sensacja, ale moim zdaniem do
                                  np. 'D jak dłużnik' jej daleko !
                                  'K jak kamieniołomy' to jakaś nowość jest ?Nigdzie nie widziałam.
                                  • boc1 Re: Sue Grafton 13.07.06, 20:54
                                    Google mówią, że wydało do Reader's Digest w serii Książki Wybrane. Chyba niedawno, bo nigdy wcześniej tego nie widziałam. Oni wydali kiedyś P jak Petla, co wyszło potem gdzie indziej jako S jak Stryczek.
                                    Kurcze, chciałabym żeby wydał ktoś całą serię od a do Q!

KSIĄŻKI WYBRANE
                                    John Grisham, Nicholas Sparks, Sue Grafton, Jeanne Ray

twarda okładka
                                    barwne: obwoluta i ilustracje
                                    576 str.
                                    185 x 131 mm

+ dodaj do koszyka

Cena: 69 zł

KSIĄŻKI WYBRANE - John Grisham, Nicholas Sparks, Sue Grafton, Jeanne Ray

Spis treści
                                    - 1. John Grisham - KRÓL AFER

Kiedy młody prawnik Clay Carter zostaje obrońcą w sprawie o zabójstwo uliczne, sądzi, że przypomina ono wiele innych morderstw, do których co tydzień dochodzi w Waszyngtonie. W miarę pogrążania się w matactwach świata masowych pozwów, uświadamia sobie, że gra toczy się tu o wyższą stawkę, niż sądził - o jego przyszłość.

- 2. Nicholas Sparks - ANIOŁ STRÓŻ

Jim, mąż dwudziestopięcioletniej Julie, umiera na raka. W Wigilię posłaniec przynosi pudło - jest w nim szczeniak, niemiecki dog, oraz list z obietnicą Jima, że zawsze będzie jej strzegł.

Gdy cztery lata później Julie znów zdolna jest kogoś pokochać, wpada w pułapkę, która zagraża jej nie tylko utratą złudzeń, ale i życia. Lecz jest przy niej wysłannik Jima - dog Singer...

- 3. Sue Grafton - K JAK KAMIENIOŁOMY

Dwaj emerytowani koledzy z policji wciągają Kinsey Milhone w sprawę morderstwa sprzed dwudziestu lat. Czy zdołają rozwikłać tę zdumiewającą sprawę? I czy Kinsey ukróci wieczne utarczki swych partnerów, by w końcu odkryć, kim jest dziewczyna, której zmasakrowane ciało ukryto w kamieniołomach?

- 4. Jeanne Ray - JEDZCIE CIASTA!

Mniam... Nic tak nie jednoczy domowników jak porcja pysznego ciasta! Przynajmniej tak uważa Ruth Hopson, która piecze tyle ciast, że mąż, matka i nastoletnia córka błagają ją, żeby przestała. Kiedy jednak cała rodzina znajdzie się na trudnym życiowym zakręcie, pieczenie ciast okaże się ratunkiem, a Ruth odkryje w sobie siłę, o którą nigdy by się nie posądzała.
                                  • staua Re: Sue Grafton 19.07.06, 20:03
                                    "K jak kamieniolony" to musi byc "Q for quarry" rzeczywiscie, dosc nowe.
                              • igda99 Re: Sue Grafton 05.07.06, 22:53
                                o Boże, a ja mam tylko trzy pozycje. faktem jest, ze ostatnimi czasy nie biegam
                                po księgarniach w ogóle. mam trochę ograniczony kontakt z rzeczywistością przez
                                moje małe dziecko. Ale żeby aż tak!?
                                To co przeczytałam do tej pory bardzo mi sie podobało.
    • sayonara2 Re: Sue Grafton 29.06.06, 15:16
      Zaczynam K jak kamieniołomy i juz wiem,ze siegne po kolejne ksiazki smile
      • boc1 Re: Sue Grafton - WE WTOREK NOWA 07.01.07, 00:27
        WE WTOREK NOWA!!!!!!!!
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/496195
        • agridulce Re: Sue Grafton - WE WTOREK NOWA 08.01.07, 16:20
          I to rzeczywiście najnowsza, S is for Silence. Oczywiście nikt już nie próbuje
          tłumaczyć tytułu tak, żeby kolejność się zgadzała.
          www.suegrafton.com/titlepage.asp?ISBN=0399152970
          • negev56 Re: Sue Grafton - WE WTOREK NOWA 13.01.07, 08:55
            Nabrałam wielkiej ochoty na książki p.Grafton, chyba nie ma znaczenia od której
            zacząć?.
            • agridulce Re: Sue Grafton - WE WTOREK NOWA 13.01.07, 12:31
              Trochę ma. O samej postaci bohaterki dowiadujesz się różnych rzeczy stopniowo,
              o jej przeszłości, związkach, itp. Ale każda książka jest oddzielną historią -
              jeżeli nie bawi Cię śledzenie rozwoju postaci i zmian w jej życiu, a skupiasz
              się na zagadce, to nie ma problemu. Poza tym istnieje opinia, że te
              wczesniejsze powieści były lepsze (polecam W jak włamywacz - czyli b is for
              burglar -), D jak dłużnik - D is for deadbeat).
              • negev56 Re: Sue Grafton - WE WTOREK NOWA 13.01.07, 13:41
                O to mi chodziło, dziękismile.
    • bosssska C jak cisza - Grafton 21.01.07, 00:20
      Cześć.
      Nowa "C jak cisza" właśnie w trakcie czytania. Moim zdaniem nawet bardziej
      wciągająca niż D jak dłużnik. Jedyny problem jest taki że przy lekturze Sue
      Grafton ciągle chce mi się jeść smile Jej pomysły kulinarne przeraziły by pewnie
      Makłowicza, ale na mnie działają. To taki kryminał w którym się ciągle je. Coś w
      stylu Donny Leon.
      No to ja robię kanapeczkę i czytam dalej smile
      • negev56 Re: C jak cisza - Grafton 28.01.07, 09:38
        No i jestem po, lekka, łatwa i przyjemna, czyta się bardzo szybko a i intryga
        ciekawa. Swoim zwyczajem wytypowałam "tego złego" i jak zwykle nie trafiłamsad,
        co prawda wolałabym inne rozwiązanie ale i to może być. Rozczarowałam się samą
        końcówką przed epilogiem, ten pościg buldożerem i na piechotę, łe.
        Teraz biorę się za "P" i wtedy będę wiedziała na 100% czy sięgnę po następne.
        • negev56 Re: C jak cisza - Grafton 03.02.07, 11:33
          "C" i "P" spodobały mi się, tak więc trzeba skompletować resztę, i tu może być
          problem, bo na razie reszty nigdzie nie widzę.
          • boc1 Re: C jak cisza - Grafton 04.02.07, 00:55
            Moim zdaniem C jak cisza najlepsze z tego co było po polsku. było niewiele i nie po kolei, ale kto wie - może C zwiastuje lepsze czasy?
          • kamkap Re: C jak cisza - Grafton 04.02.07, 12:24
            Czasem na allegro się pojawiają.
            Ja właśnie tam wszystkie kupiłam te co mam. P, S, W, D, Z
            • bosssska Re: C jak cisza - Grafton 05.02.07, 03:03
              Mi też C jak cisza podobało się chyba najbardziej ze wszystkich z serii Grafton.
              Przebiło chyba nawet dotychczasowego faworyta - D jak dłużnik. Jest baaaardzo
              wciągająca.
              • zorija Re: C jak cisza - Grafton 25.03.07, 13:46
                Moja pierwsza książka pani Grafton. Bardzo mi się podobała. Kobitka ma niezły
                styl, intryga była wciągająca. Kinsey fajna. Po przeczytaniu strasznie
                zachciało mi się tej kanapki...
                • negev56 Re: D jak dłużnik 11.04.07, 14:05
                  podobała mi się , w moim rankingu z trzech, które przeczytałam to kolejno :
                  1. C
                  2. D
                  3. P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka