Dodaj do ulubionych

nowa Leena Lehtolainen

25.04.07, 17:55
"Spirala smierci" z Maria Kallio, ma sie ukazac jeszcze w tym roku. Bardzo
sie ciesze!
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: nowa Leena Lehtolainen 25.04.07, 18:15
      Ja też. I to znacznie bardziej niż ukazania się kolejnego tomu Caroline Graham::smile
      • negev56 Re: nowa Leena Lehtolainen 25.04.07, 18:32
        hmm...nie znam, a może coś bliżej?, w Merlinie znalazłam jedną jej książkę
        www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/1,362292.html
        • siostra_pelagia Re: nowa Leena Lehtolainen 25.04.07, 21:48
          Akurat tej autorki przeczytałam tylko Kobietę ze śniegu. Taki porządny
          skandynawski kryminał-dużo tła obyczajowego, wątek psychologiczny i fajna pani
          detektyw. Czyli to co lubięsmile.
    • nzuri Re: nowa Leena Lehtolainen 25.04.07, 20:01
      W czerwcu chyba?
      Kobieta ze śniegu świetna jest. Niecierpliwie czekam na część następną.
    • beatanu Re: nowa Leena Lehtolainen 25.04.07, 21:24
      Ciekawa jestem, jak wam się spodoba... Czytałam "Spiralę śmierci" w ubiegłym
      roku. Maria Kallio imponuje, intryga wciąga, fajny jest wątek słowiański, ale
      książka jakoś mnie nie powaliła na kolana. Co nie znaczy, że jest zła, nie,
      wręcz przeciwnie smile
      • staua Re: nowa Leena Lehtolainen 26.04.07, 19:13
        Beato, a ile jest w sumie ksiazek z Maria Kallio? Czy jest szansa na nastepne
        (w sensie: czy istnieja, nie, czy wiesz cos o planowanych polskich wydaniach).
        Bardzo mi sie podoba jej postac.
        • beatanu Re: nowa Leena Lehtolainen 26.04.07, 20:05
          staua napisała:

> Beato, a ile jest w sumie ksiazek z Maria Kallio?

Na pewno osiem, a może nawet dziesięć, wiki po szwedzku i niemiecku nie są
          zgodne, a po fińsku nie potrafię sad
          Po szwedzku jest tylko (?) pięć i przyznam się, że czytałam na razie tylko
          jedną, ale nabrałam ochoty na więcej smile

• nzuri Re: nowa Leena Lehtolainen 26.04.07, 21:23
            Ja znalazłam na oficjalnej stronie 9. Finskiego nie znam, ale jeżeli coś się
            określa: "Maria Kallio -sarja" to chyba zawiera komplet. Dla poliglotów podaję
            tytuły:
            Rivo Satakieli, 2005
            Veren vimma, 2003
            Ennen lähtöä, 2000
            Tuulen puolella, 1998
            Kuolemanspiraali, 1997
            Luminainen, 1996
            Kuparisydän, 1995
            Harmin paikka, 1994
            Ensimmäinen murhani, 1993

Jak kto ma Kobietę ze śniegu to niech sprawdzi fiński tytuł. Będzie wiadomo,
            która jest z kolei (bo o ile dobrze kombinuję spirala śmierci jest 5, co by
            znaczyła, że znowu, cholerka, nie wydają po kolei). Ja swoją pożyczyłam mamie,
            więc nie sprawdzę w najbliższym czasie.
            • nzuri Re: nowa Leena Lehtolainen 26.04.07, 21:25
              Już znalazłam - uraczyli nas 4 z kolei.
            • beatanu Re: nowa Leena Lehtolainen 27.04.07, 10:19
              nzuri napisała:

> Ja znalazłam na oficjalnej stronie 9.

Zgadza się! Przy dziesiątej książce, przetłumaczonej na niemiecki (Zeit zu
              sterben (Tappava säde) jest adnotacja, że Maria Kallio nie występuje w niej w
              roli głównej smile

Dla pocieszenia: Szwedzi też zaczęli tłumaczyć kryminały o dzielnej MK od
              czwartej części... Ale później już pojechali bardzo chronologicznie smile
              • staua Re: nowa Leena Lehtolainen 27.04.07, 16:35
                Szkoda, ze nie po kolei, ale dobrze, ze w ogole wydaja. Ciekawe, czy i kiedy
                beda nastepne (ale mysle, ze wydanie drugiejh dobrze wrozy).
    • opty2 Re: nowa Leena Lehtolainen 26.04.07, 10:40
      był już tu wątek o nowej książce LL,
      myslałam,że już się ukazała a ja nic nie wiem,
      czyli dalej czekamy
      • zorija Re: nowa Leena Lehtolainen 26.04.07, 10:57
        Nie znam, ale poznam - w merlinie już się realizuje zamówienie "Kobiety ze
        śniegu". Tylko nie wiem, kiedy przeczytam, półka aż się ugina od literatury
        kryminalnej i pozakryminalnej.
        • staua Re: nowa Leena Lehtolainen 26.04.07, 19:11
          Na stronie wydawnictwa (Slowo obraz terytoria) nie widze informacji, w ktorym
          miesiacu ma sie ukazac.
          • negev56 Re: nowa Leena Lehtolainen 26.04.07, 22:15
            Gandalf mówi, że w czerwcu
            www.gandalf.com.pl/b/spirala-smierci/
            na wszelki wypadek zamówiłam sobie już "Kobietę ze śniegu".
            • staua Re: nowa Leena Lehtolainen 27.04.07, 16:34
              O, to zdaze odswiezyc sobie "Kobiete ze sniegu", zanim dowioza mi "Spirrale
              smierci". Fajnie.
              • boc1 Re: nowa Leena Lehtolainen 17.05.07, 23:30
                JUŻ JEST!!!!!!!!!! kupiłam na targach książki, pewnie po księgarniach rozprzestrzeniać się będzie powoli, ale kto wie, kto wie... Czytać jeszcze nie zaczęłam
                • opty2 Re: Już masz ??? 18.05.07, 08:44
                  zaraz ruszam na łowy
                  internetowe oczywiście smile
                  • negev56 Re: Kobieta ze śniegu 28.05.07, 17:37
                    przeczytałam i podobała mi się. Taki prawdziwy kryminał z krwi i kości, zresztą
                    przypominający mi nieco cykl o Kamieńskiej Marininy. I tu i tu mamy jedyną
                    kobietę w wydziale zabójstw, obie mają mężów naukowców, obie zmagają się ze
                    swoimi demonami, no sporo jest tych podobieństw, o chociażby szef, tu i tam do
                    rany przyłóż. No i ta zima w Finlandii, gdzie na miejsce zbrodni dostać się
                    można tylko na nartach. I jeszcze naszła mnie taka refleksja, że tam prawie
                    wszyscy uprawiają jakiś sport, przeważnie z tych zimowych, ale jednak, i
                    uwielbiają to...
                    Fajnie, że zamówiłam sobie "Spiralę smierci".
                    • boc1 Re: Kobieta ze śniegu 05.06.07, 22:08
                      Moim zdaniem zbyt rozbudowany wątek osobisty, czyli wspominanie co pół kartki o tym jak kopie Ziarenko. Ale poza tym w porządku. Na pewno następną z chęcią przeczytam
                      • jottka Re: Kobieta ze śniegu 05.06.07, 22:30
                        yyy, ty aby na pewno czytałaś książkę, o której tu mowa?smile

kobieta w nieoczekiwanej ciąży, pełniąca intensywną służbę jako policjantka, ma
                        co najmniej prawo dawać wyraz gorszemu samopoczuciu, zwłaszcza gdy jej to -
                        zwłaszcza w pierwszym okresie po odkryciu, że jest w ciąży - ogranicza poczucie
                        wolności osobistej. bo głównie tego zresztą dotyczą te fragmenty, a nie jakichś
                        sentymentalnych łkań o ziarenkach i fasolkach, jak można by wnosić z twojego
                        postu. pomijam już fakt, że góra dziesięciotygodniowy płód, a o takim jest mowa
                        w 'kobiecie ze śniegu', musiałby być potężnym mutantem, żeby kopaćsmile
                        • rrooda Spirala śmierci 06.06.07, 10:18
                          przeczytać przeczytałam, ale bez entuzjazmu
                          sama właściwie nie wiem czemu bez
                          bo teoretycznie niewiele jej nie można zarzucić
                          ale
                          "nie czułam" jej
                          hmmm
                          ps. no dobra, mruczenie podczas porodu rozbawiło mnie do łez smile
                        • boc1 Re: Kobieta ze śniegu 06.06.07, 21:32
                          mówie o Spirali śmierci, a nie Kobiecie ze śniegu. Przeczytaj, sama zobaczysz smile
                          • jottka Re: Kobieta ze śniegu 06.06.07, 22:42
                            łomatko, a po czym należy poznać, że mówisz o 'spirali', skoro tytułu przezornie
                            nie podajesz, a odpowiadasz na post z nagłówkiem 'kobieta ze śniegu'???smile

z kolejną panią el chętnie siem zapoznam, ale jak do biblioteki trafi, gdyż aż
                            tak to mnie nie olśniłasmile
                          • zorija Re: Kobieta ze śniegu 12.09.07, 09:05
                            Naszła mnie wena i postanowiłam skrobnąć słów kilka o kobiecie ze
                            śniegu. Bałam się trochę tej książki. A dlaczego? Gdyż skrajny
                            feminizm typu "wszyscy faceci do odstrzału" budzi we mnie odrazę. A
                            przecież śledztwo miało być prowadzone w takim właśnie ośrodku.
                            Dlatego z ulgą przyjęłam fakt, iż pani prowadząca śledztwo ma męża,
                            a pani prowadząca ośrodek-chłopaka. Kryminał bardzo ciekawy, takie
                            połąączenie współczesnego, policyjnego kryminału z klasycznym w
                            stylu Aghaty Christie. Główna bohaterka sympatyczna. Finlandzka zima
                            opisana bardzo sugestywnie, aż "widzi się" Marię na biegówkach.
    • es_zet_pe Przeczytałem "Kobietę ze śniegu" 11.06.07, 20:54
      Dzisiaj poznałem się z paniami Lehtolainen i Kallio. Przeczytałem "Kobietę ze
      śniegu" i bardzo mi się spodobała. Z niecierpliwością będę czekał na kolejne!
      Czyta się z dużą przyjemnością, wręcz można tą książkę uznać za mistrzowsko
      skomponowaną. Dobra powieść typu "police procedural" ale z pewnymi elementami
      klasycznego kryminału (zbrodnia w zamknięntym kręgu w rezydencji na odludziu),
      wartka i klarowna akcja, wyrazista główna bohaterka i postacie drugoplanowe.
      Akcenty równomiernie rozłożone pomiędzy śledztwo w sprawie śmierci "kobiety ze
      śniegu", drugi wątek z psychopatycznym mordercą, i wątki związane z życiem
      osobistym bohaterki. Ciekawe obserwacje obyczajowości i codzienności Finlandii,
      w sumie mnie lekko zaskoczyły niektóre kwestie, wydawało mi się że np. kobieta
      w fińskiej policji jest normalnością, a wygląda że jednak nie jest Marii tak
      łatwo. Interesujący jest też wątek z sektą protestancką. I ciekawe, otwarte
      zakończenie głównego wątku.
      W każdym razie dołączam do grona miłośników Lehtolainen smile
      • es_zet_pe Jeszcze o "Kobiecie ze śniegu" 11.06.07, 21:13
        Zapomniałem napisać o jednej z najważniejszych rzeczy: bardzo mi się spodobało
        tłumaczenie Lehtolainen (tłumacz Sebastian Musielak). Prosty, współczesny
        polski język, tłumacz nie miał oporów przed użyciem wulgaryzmów i wyrazów z
        wspólczesnej mówionej polszczyzny.
        • negev56 Re: Spirala śmierci 28.07.07, 09:54
          no tak, z dwóch przeczytanych, Spirala zdecydowanie lepsza. Morderstwo świetnie
          zapowiadającej się łyżwiarki, wokół ofiary ludzie, z których każdy mógł być
          mordercą i jak zwykle ten najmniej podejrzany okazuje się tym złym...
          A nadkomisarz Maria Kallio, prowadząc śledztwo zachowuje się jak prywatny
          detektyw a nie policjant, chyba to niezbyt profesjonalne, ale efekty dałosmile, i
          jeszcze Strom i Kallio, ich konflikt jest straszny, aż niemożliwy do zaakceptowania.
          Warta przeczytania ta Spirala.

Mam nadzieję, że na tych dwóch książkach wydawnictwo nie poprzestanie.
          • opty2 Re: Spirala śmierci 29.10.07, 10:40
            dopiero teraz ją przeczytałam,
            i muszę przyznać, że z przyjemnością,
            finału trudno było się domyślić (co jest dla mnie plusem),
            trochę mnie przerażały akcje Marii w siedmiomiesięcznej ciąży
            i te jej ciągoty do alkoholu (w tym stanie?),
            jak widać kobiety wszędzie nie mają lekko nawet w Finlandii
            • negev56 Re: Spirala śmierci 29.10.07, 18:36
              Mnie do szału doprowadzał Strom, jak można być takim draniem, i to draniem,
              któremu pozwala się na takie zachowanie.
              A książka rzeczywiście świetna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka