staua 25.04.07, 17:55 "Spirala smierci" z Maria Kallio, ma sie ukazac jeszcze w tym roku. Bardzo sie ciesze! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostra_pelagia Re: nowa Leena Lehtolainen 25.04.07, 18:15 Ja też. I to znacznie bardziej niż ukazania się kolejnego tomu Caroline Graham:: Odpowiedz Link
negev56 Re: nowa Leena Lehtolainen 25.04.07, 18:32 hmm...nie znam, a może coś bliżej?, w Merlinie znalazłam jedną jej książkę www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/1,362292.html Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: nowa Leena Lehtolainen 25.04.07, 21:48 Akurat tej autorki przeczytałam tylko Kobietę ze śniegu. Taki porządny skandynawski kryminał-dużo tła obyczajowego, wątek psychologiczny i fajna pani detektyw. Czyli to co lubię. Odpowiedz Link
nzuri Re: nowa Leena Lehtolainen 25.04.07, 20:01 W czerwcu chyba? Kobieta ze śniegu świetna jest. Niecierpliwie czekam na część następną. Odpowiedz Link
beatanu Re: nowa Leena Lehtolainen 25.04.07, 21:24 Ciekawa jestem, jak wam się spodoba... Czytałam "Spiralę śmierci" w ubiegłym roku. Maria Kallio imponuje, intryga wciąga, fajny jest wątek słowiański, ale książka jakoś mnie nie powaliła na kolana. Co nie znaczy, że jest zła, nie, wręcz przeciwnie Odpowiedz Link
staua Re: nowa Leena Lehtolainen 26.04.07, 19:13 Beato, a ile jest w sumie ksiazek z Maria Kallio? Czy jest szansa na nastepne (w sensie: czy istnieja, nie, czy wiesz cos o planowanych polskich wydaniach). Bardzo mi sie podoba jej postac. Odpowiedz Link
beatanu Re: nowa Leena Lehtolainen 26.04.07, 20:05 staua napisała: > Beato, a ile jest w sumie ksiazek z Maria Kallio? Na pewno osiem, a może nawet dziesięć, wiki po szwedzku i niemiecku nie są zgodne, a po fińsku nie potrafię Po szwedzku jest tylko (?) pięć i przyznam się, że czytałam na razie tylko jedną, ale nabrałam ochoty na więcej Odpowiedz Link
nzuri Re: nowa Leena Lehtolainen 26.04.07, 21:23 Ja znalazłam na oficjalnej stronie 9. Finskiego nie znam, ale jeżeli coś się określa: "Maria Kallio -sarja" to chyba zawiera komplet. Dla poliglotów podaję tytuły: Rivo Satakieli, 2005 Veren vimma, 2003 Ennen lähtöä, 2000 Tuulen puolella, 1998 Kuolemanspiraali, 1997 Luminainen, 1996 Kuparisydän, 1995 Harmin paikka, 1994 Ensimmäinen murhani, 1993 Jak kto ma Kobietę ze śniegu to niech sprawdzi fiński tytuł. Będzie wiadomo, która jest z kolei (bo o ile dobrze kombinuję spirala śmierci jest 5, co by znaczyła, że znowu, cholerka, nie wydają po kolei). Ja swoją pożyczyłam mamie, więc nie sprawdzę w najbliższym czasie. Odpowiedz Link
nzuri Re: nowa Leena Lehtolainen 26.04.07, 21:25 Już znalazłam - uraczyli nas 4 z kolei. Odpowiedz Link
beatanu Re: nowa Leena Lehtolainen 27.04.07, 10:19 nzuri napisała: > Ja znalazłam na oficjalnej stronie 9. Zgadza się! Przy dziesiątej książce, przetłumaczonej na niemiecki (Zeit zu sterben (Tappava säde) jest adnotacja, że Maria Kallio nie występuje w niej w roli głównej Dla pocieszenia: Szwedzi też zaczęli tłumaczyć kryminały o dzielnej MK od czwartej części... Ale później już pojechali bardzo chronologicznie Odpowiedz Link
staua Re: nowa Leena Lehtolainen 27.04.07, 16:35 Szkoda, ze nie po kolei, ale dobrze, ze w ogole wydaja. Ciekawe, czy i kiedy beda nastepne (ale mysle, ze wydanie drugiejh dobrze wrozy). Odpowiedz Link
opty2 Re: nowa Leena Lehtolainen 26.04.07, 10:40 był już tu wątek o nowej książce LL, myslałam,że już się ukazała a ja nic nie wiem, czyli dalej czekamy Odpowiedz Link
zorija Re: nowa Leena Lehtolainen 26.04.07, 10:57 Nie znam, ale poznam - w merlinie już się realizuje zamówienie "Kobiety ze śniegu". Tylko nie wiem, kiedy przeczytam, półka aż się ugina od literatury kryminalnej i pozakryminalnej. Odpowiedz Link
staua Re: nowa Leena Lehtolainen 26.04.07, 19:11 Na stronie wydawnictwa (Slowo obraz terytoria) nie widze informacji, w ktorym miesiacu ma sie ukazac. Odpowiedz Link
negev56 Re: nowa Leena Lehtolainen 26.04.07, 22:15 Gandalf mówi, że w czerwcu www.gandalf.com.pl/b/spirala-smierci/ na wszelki wypadek zamówiłam sobie już "Kobietę ze śniegu". Odpowiedz Link
staua Re: nowa Leena Lehtolainen 27.04.07, 16:34 O, to zdaze odswiezyc sobie "Kobiete ze sniegu", zanim dowioza mi "Spirrale smierci". Fajnie. Odpowiedz Link
boc1 Re: nowa Leena Lehtolainen 17.05.07, 23:30 JUŻ JEST!!!!!!!!!! kupiłam na targach książki, pewnie po księgarniach rozprzestrzeniać się będzie powoli, ale kto wie, kto wie... Czytać jeszcze nie zaczęłam Odpowiedz Link
negev56 Re: Kobieta ze śniegu 28.05.07, 17:37 przeczytałam i podobała mi się. Taki prawdziwy kryminał z krwi i kości, zresztą przypominający mi nieco cykl o Kamieńskiej Marininy. I tu i tu mamy jedyną kobietę w wydziale zabójstw, obie mają mężów naukowców, obie zmagają się ze swoimi demonami, no sporo jest tych podobieństw, o chociażby szef, tu i tam do rany przyłóż. No i ta zima w Finlandii, gdzie na miejsce zbrodni dostać się można tylko na nartach. I jeszcze naszła mnie taka refleksja, że tam prawie wszyscy uprawiają jakiś sport, przeważnie z tych zimowych, ale jednak, i uwielbiają to... Fajnie, że zamówiłam sobie "Spiralę smierci". Odpowiedz Link
boc1 Re: Kobieta ze śniegu 05.06.07, 22:08 Moim zdaniem zbyt rozbudowany wątek osobisty, czyli wspominanie co pół kartki o tym jak kopie Ziarenko. Ale poza tym w porządku. Na pewno następną z chęcią przeczytam Odpowiedz Link
jottka Re: Kobieta ze śniegu 05.06.07, 22:30 yyy, ty aby na pewno czytałaś książkę, o której tu mowa? kobieta w nieoczekiwanej ciąży, pełniąca intensywną służbę jako policjantka, ma co najmniej prawo dawać wyraz gorszemu samopoczuciu, zwłaszcza gdy jej to - zwłaszcza w pierwszym okresie po odkryciu, że jest w ciąży - ogranicza poczucie wolności osobistej. bo głównie tego zresztą dotyczą te fragmenty, a nie jakichś sentymentalnych łkań o ziarenkach i fasolkach, jak można by wnosić z twojego postu. pomijam już fakt, że góra dziesięciotygodniowy płód, a o takim jest mowa w 'kobiecie ze śniegu', musiałby być potężnym mutantem, żeby kopać Odpowiedz Link
rrooda Spirala śmierci 06.06.07, 10:18 przeczytać przeczytałam, ale bez entuzjazmu sama właściwie nie wiem czemu bez bo teoretycznie niewiele jej nie można zarzucić ale "nie czułam" jej hmmm ps. no dobra, mruczenie podczas porodu rozbawiło mnie do łez Odpowiedz Link
boc1 Re: Kobieta ze śniegu 06.06.07, 21:32 mówie o Spirali śmierci, a nie Kobiecie ze śniegu. Przeczytaj, sama zobaczysz Odpowiedz Link
jottka Re: Kobieta ze śniegu 06.06.07, 22:42 łomatko, a po czym należy poznać, że mówisz o 'spirali', skoro tytułu przezornie nie podajesz, a odpowiadasz na post z nagłówkiem 'kobieta ze śniegu'??? z kolejną panią el chętnie siem zapoznam, ale jak do biblioteki trafi, gdyż aż tak to mnie nie olśniła Odpowiedz Link
zorija Re: Kobieta ze śniegu 12.09.07, 09:05 Naszła mnie wena i postanowiłam skrobnąć słów kilka o kobiecie ze śniegu. Bałam się trochę tej książki. A dlaczego? Gdyż skrajny feminizm typu "wszyscy faceci do odstrzału" budzi we mnie odrazę. A przecież śledztwo miało być prowadzone w takim właśnie ośrodku. Dlatego z ulgą przyjęłam fakt, iż pani prowadząca śledztwo ma męża, a pani prowadząca ośrodek-chłopaka. Kryminał bardzo ciekawy, takie połąączenie współczesnego, policyjnego kryminału z klasycznym w stylu Aghaty Christie. Główna bohaterka sympatyczna. Finlandzka zima opisana bardzo sugestywnie, aż "widzi się" Marię na biegówkach. Odpowiedz Link
es_zet_pe Przeczytałem "Kobietę ze śniegu" 11.06.07, 20:54 Dzisiaj poznałem się z paniami Lehtolainen i Kallio. Przeczytałem "Kobietę ze śniegu" i bardzo mi się spodobała. Z niecierpliwością będę czekał na kolejne! Czyta się z dużą przyjemnością, wręcz można tą książkę uznać za mistrzowsko skomponowaną. Dobra powieść typu "police procedural" ale z pewnymi elementami klasycznego kryminału (zbrodnia w zamknięntym kręgu w rezydencji na odludziu), wartka i klarowna akcja, wyrazista główna bohaterka i postacie drugoplanowe. Akcenty równomiernie rozłożone pomiędzy śledztwo w sprawie śmierci "kobiety ze śniegu", drugi wątek z psychopatycznym mordercą, i wątki związane z życiem osobistym bohaterki. Ciekawe obserwacje obyczajowości i codzienności Finlandii, w sumie mnie lekko zaskoczyły niektóre kwestie, wydawało mi się że np. kobieta w fińskiej policji jest normalnością, a wygląda że jednak nie jest Marii tak łatwo. Interesujący jest też wątek z sektą protestancką. I ciekawe, otwarte zakończenie głównego wątku. W każdym razie dołączam do grona miłośników Lehtolainen Odpowiedz Link
es_zet_pe Jeszcze o "Kobiecie ze śniegu" 11.06.07, 21:13 Zapomniałem napisać o jednej z najważniejszych rzeczy: bardzo mi się spodobało tłumaczenie Lehtolainen (tłumacz Sebastian Musielak). Prosty, współczesny polski język, tłumacz nie miał oporów przed użyciem wulgaryzmów i wyrazów z wspólczesnej mówionej polszczyzny. Odpowiedz Link
negev56 Re: Spirala śmierci 28.07.07, 09:54 no tak, z dwóch przeczytanych, Spirala zdecydowanie lepsza. Morderstwo świetnie zapowiadającej się łyżwiarki, wokół ofiary ludzie, z których każdy mógł być mordercą i jak zwykle ten najmniej podejrzany okazuje się tym złym... A nadkomisarz Maria Kallio, prowadząc śledztwo zachowuje się jak prywatny detektyw a nie policjant, chyba to niezbyt profesjonalne, ale efekty dało, i jeszcze Strom i Kallio, ich konflikt jest straszny, aż niemożliwy do zaakceptowania. Warta przeczytania ta Spirala. Mam nadzieję, że na tych dwóch książkach wydawnictwo nie poprzestanie. Odpowiedz Link
opty2 Re: Spirala śmierci 29.10.07, 10:40 dopiero teraz ją przeczytałam, i muszę przyznać, że z przyjemnością, finału trudno było się domyślić (co jest dla mnie plusem), trochę mnie przerażały akcje Marii w siedmiomiesięcznej ciąży i te jej ciągoty do alkoholu (w tym stanie?), jak widać kobiety wszędzie nie mają lekko nawet w Finlandii Odpowiedz Link
negev56 Re: Spirala śmierci 29.10.07, 18:36 Mnie do szału doprowadzał Strom, jak można być takim draniem, i to draniem, któremu pozwala się na takie zachowanie. A książka rzeczywiście świetna. Odpowiedz Link