Dodaj do ulubionych

Czy oszukano was na allegro?

17.05.07, 11:50
bo mnie tak,
facet z Warszawy niejaki paps27 nie raczy odpowiadać na maile mimo wpłaty
pieniędzy za książkę sad(
ostatniego Rankina (z głębi mroku), którego nie mam, buuu
czekam już prawie miesiąc i naprawdę nie wiem co można zrobić,
potem sie doczytałam kilku negatywów na jego temat,
ostrzegam więc na forum, na razie nie podam jego personaliów

mieliście podobne historie? bo ja pierwszy raz mam coś takiego
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: Czy oszukano was na allegro? 17.05.07, 12:01
      Jeszcze nie. Bardzo Ci współczuję. Może z serwisem allegro byś się
      skontaktowała? Gościa należy po prostu usunąć i nie dać mu możliwości
      oszukiwania innych.
      • anmanika Re: Czy oszukano was na allegro? 17.05.07, 12:31
        Radzę kontakt z Alelgro, też miałam taką sytuację, że przez ponad miesiąc nie
        dostawałam tego za co zapłaciłam. Po napisaniu mejla do Allego, kontrahent
        błyskawicznie zadzwonił i przeprosił a przesyłka była nazajutrz.
    • siostra_pelagia Re: Czy oszukano was na allegro? 17.05.07, 12:33
      Tak z ciekawości zajrzałam na stronę tego pana. Sprzedaje w najlepsze dalej i
      ludzie licytują, chociaż przy tylu negatywach to bym się już bała.
      • jottka Re: Czy oszukano was na allegro? 17.05.07, 13:10
        nieno, po primo - ludzie maili nie czytają (jak by to dziwnie nie brzmiało,
        zwłaszcza w kontekście handlu netowego), znajdź telefon do człowieka (albo podał
        jakiś, albo szukaj po adresie przez książki tele) i zwyczajnie zadzwoń z
        uprzejmym pytaniem, co jest.

kontakt z allegro to rzecz kolejna, o ile nie uda ci się wykonać kroku
        poprzedniego - natomiast negatywa to ja bym już dawno wystawiła i to tłustym
        drukiem.
        • opty2 Re: Czy oszukano was na allegro? 17.05.07, 13:28
          jest podany telefon ale stacjonarny, ciekawe czy go wogóle odbiera, bo w
          negatywach ludzie się skarżyli, że nie reaguje wcale i przez allegro też nic
          nie wskórali sad fakt,że kwota nie była oszałamiająca ale KSIĄŻKI nie mam,
          no, zadzwonię chyba
          • kamkap Re: Czy oszukano was na allegro? 17.05.07, 13:34
            Ja tez radzę zgłosic to Allegro. Na pewno sie tym zajma.
            kiedys miałam przypadek, że ten od którego kupowałam nie odzywał sie ani nie
            było książki. Po interwencji allegro, książka przyszła, choć beż żadnego
            wyjaśnienia.
            • negev56 Re: Czy oszukano was na allegro? 17.05.07, 16:49
              odpukać, nie znalazłam się jeszcze takiej sytuacji i niech tak zostanie, a Ty
              zrób rzeczywiście tak, jak radzą dziewczyny.
    • opty2 Re: no cóż 05.06.07, 09:10
      muszę odwołać moje sklęcie pana papsa, bo jednak przysłał książkę, po
      telefonach i listach z allegro,
      podobno nie wiedział o jaką książkę chodzi, bo u niego nie było całości przelewu
      niech mu będzie, nie wystawiłam wogóle żadnej opinii ale uważam,że kompletnie
      sobie człowiek nie radzi z obsługą i tyle

zabieram się do czytania mojego Rankinkasmile)
      • negev56 Re: no cóż 05.06.07, 16:48
        > zabieram się do czytania mojego Rankinkasmile)

a którego czytasz? chyba nie najnowszego, bo mnie zaraz zazdrość ogarniesmile
        • opty2 Re: "starego" 06.06.07, 09:51
          negev56 napisała:

> > zabieram się do czytania mojego Rankinkasmile)
          >
          > a którego czytasz? chyba nie najnowszego, bo mnie zaraz zazdrość ogarniesmile

"Z głębi mroku" Negev
          tego, którego "ulubiony sprzedawca" raczył mi dosłać
          ale rozbawiłaś mnie swoją gotowością do zazdrości smile
          (ja czasem też tak mam ale sie do tego nie przyznaję)
          tego nowego Rankinka dopiero zamówiłam w Merlinie, Ty chyba też co?
          masz szansę mnie prześcignąć, bo mam jeszcze w kolejce "Odrodzonych"
          • negev56 Re: "starego" 06.06.07, 18:22
            smile))
            ma się rozumieć, że zamówiłam, ale w Liderii, bo na razie jestem obrażona na
            Merlina. Postanowienie mam takie, że przeczytam go w czasie urlopu, ale wątpię,
            czy wytrzymam smile
    • xxiii.viii.mcmlxxix Postawa Allegro wobec oszustów 05.06.07, 10:22
      Cieszę się, że Twoje kłopoty znalazły jednak szczęśliwe rozwiązanie.
      Mnie jednak oszukano, przy wydatnej pomocy Allegro. Wszystkim oszukanym odradzam
      kontakt z Allegro bo to nic nie daje.

Spółce QXL Poland (właściciel Allegro) udało się zarejestrować w sądzie taki
      regulamin działalności, który pozwala nie tylko unikac odpowiedzialności za
      pomoc (umożliwienie) oszustw, ale i nie zobowiązuje jej do wykazania
      jakiejkolwiek inicjatywy przy zapobieganiu tymże i ściganiu ich sprawców.

Wyobraź sobie sytuację, w której w stodole pewnego rolnika policja znajduje
      skardziony samochód i jeszcze mnóstwo części z innych aut. Rolnik idzie
      siedzieć, jako pomocnik w przestępstwie. Tłumaczenie, że on wynajął, udostępnił
      stodołę, zapewniono go, że nie będzie się tam działo nic złego etc. - takie
      tłumaczenie nie pomaga. Udostępnił miejsce do popełnienia przestepstwa - więc
      jest na to paragraf. Trzeba było sprawdzić co się dzieje w stodole i zawiadomić
      policję, że coś niedobrego. Wtedy by uratowął skórę.

Więc Allegro jest takim rolnikiem, który udostępniając stodołę wielu oszustom,
      nie tylko nic nie robi, żeby nie oszukiwali oni ludzi, ale nie ma żadnego
      obowiązku zgłaszania zauważonych przestępstw policji (a taki ma każdy obywatel,
      który widzi, że dzieje się coś niezgodnego z prawem), ale - w imię dbania o
      dobre imię spółki, propagandę etc. - programowo nie robi nic żeby walczyć z
      oszustami. Allegro zarabia na prowizajch od ich aukcji, więc literalnie nic ich
      nie obchodzi, czy ty Opty2 dostaniesz książkę, czy nie - oni ściągną z Papsa27
      swoją prowizję i na tym kończy się zainteresowanie Allegro.

Piszę to wszystko po własnych doświadczeniach, więc nie jest to plotka, czy
      obiegowa opinia. W listopadzie, podobnie jak kilkudziesięciu Allegrowiczy
      zostałem oszukany na drobną (12 złotych) kwotę przez cwanego oszusta. Po dwóch
      miesiącach korespondowania w coraz bardziej kwiecistym stylu z rozmaitymi
      "managerami d/s komunikacji zewnętrznej" i pokrewnymi, Allegro - mam na piśmie,
      czarno na białym, dowód na to, że Allegro nie miało, nie ma i nie będzie miało
      zamiaru nigdy robić nic poza "łaskawym" zablokowaniem konta.

Zapomnij o tym, żeby pomogli Tobie, monitując sprzedawcę. W moim przypadku -
      Allegro miało ewdentny dowód masowych oszustw, sprawę dla policji. Pracownicy
      Allegro nie tylko nie byli zainteresowani zgłoszeniem tego policji, ale - jak
      napisałem powyżej, cynicznie informowali mnie, że nie muszą tego robić i na
      pewno nie będą. Zwykły obywatel by musiał - Allegro, dzięki niefrasobliwości
      sądu, który zaakceptował regulamin spółki, nie musi.

Gdyby w świecie liczyła się przyzwoitość, nagłośnienie medialne "Allegro pomaga
      policji ująć oszusta" było by cenne. Niestety, oni kombinują tak "Ogłosimy, że
      pomogliśmy ująć oszusta i co ludzie pomyślą: że na Allegro działaja oszuści.
      Stracimy klientów, którzy pójdą do eBaya. Nie, nie. Siedzimy cicho, bo możemy."

I tyle. Więc na przyszłość - nie spodziewaj się niczego dobrego po Allegro (QXL
      Poland).
      • opty2 Re: Postawa Allegro wobec oszustów 05.06.07, 13:08
        właśnie po tej historii zdałam sobie sprawę, że to wszystko mogło zakończyć się
        całkiem inaczej i pewnie teraz będę ostrożniejsza,
        ale rzeczywiście nie mozna wykluczyć, że padnie się łupem oszusta,
        odnośnie mojej sprawy sądzę,że pomogła rozmowa osobista (poprosiłam kolegę o
        zastępstwo) a nie same allegro, co potwierdziłoby Twoją tezę
      • r_mol Eee tam, oszustów eliminuje system komentarzy 29.06.07, 22:52
        A co ma do tego Allegro? Jak ci wyciągną portfel na dworcu, to będziesz się
        skarżyć na PKP?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka