carollcat 06.06.07, 12:40 Zagapiłam się, przepraszam za opóźnienie. Link do majowego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=61651039 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opty2 Re: Y. Sigurdardottir - Trzeci znak 06.06.07, 13:34 mroczny ten kryminał był, oj mroczny, wieczorem to strach go czytać a Islandia tak jakoś przestała mi sie podobać... czy będą jakieś dalsze części tejże autorki? Odpowiedz Link
chiara76 Re: Y. Sigurdardottir - Trzeci znak 06.06.07, 14:22 ale ogólnie się podobał? ja też bym chciała kontynuacji... Odpowiedz Link
negev56 Re: Ridley Pearson - Kluczowy dowód 06.06.07, 18:30 nie wiem czy ktoś jeszcze czyta tego autora, ale warto, a szczególnie te ksiązki, gdzie w roli głównej występuje Lou Boldt, a więc "Ukryte Prądy", "Nie do poznania" czy "Twórca aniołów". Odpowiedz Link
opty2 Re: Y. Sigurdardottir - Trzeci znak 07.06.07, 17:51 ogólnie się podobało ale temat początkowo mnie zmroził, odłożyłam po pierwszym rozdziale nie wiedząc czy dalej czytać (przed snem to było), następnego dnia lepiej poszło no i się wciągłam, wszelkie moje koncepcje upadały jedna po drugiej, dopiero w koncówce załapałam kto i co, ciekawa jestem jakie są tematy reszty książek Yrsy S. chyba ją wydadzą?? Odpowiedz Link
chiara76 "Zagubieni w Tokio", M. Bruczkowskiego. 09.06.07, 14:22 myślałam, że będzie obyczajowa, jak jego pierwsza książka, ale zaczyna się, jak kryminał...zobaczę, co będzie dalej. Odpowiedz Link
braineater Re: Co teraz czytacie? - czerwiec. 10.06.07, 22:24 Steven Berry - Dziedzicwo Templariuszy - i jak na powieść danbrałnowską, ze spiskiem i szaleńcami z zakonu w roli głownej, całkiem sprawnie napisana pierdołka z powaznym bonusem dodatnim, że bohaterem jest xięgarz szkolony przez służby specjalne Robert Lipscombe - Drzewo Salamandry - ksiązka która chyba miała z 14 letnią karencję na jednym z karnych regałów w biblioteczce, bo wydana została w 1993, wygląda na nową, tresci nie pamiętam, znaczy kupiłem i zapomniałem przeczytać, a bład to, bo rzecz całkiem przyzwoita, szpiedzy, okultuzmy, tajemnicze malunki, demoniczne postacie, zmasakrowane tłumaczenie ale wciągająca fabuła i dobrze skonstruowany głowny bohater, pisarz, co otrzymuje zlecenie na napisanie pamiętnika człowieka, który tworzył gramatyczne plakaty a potem znikł. Jeszce o tyle dziwne, że nie potrafię znaleźć żadnych danych o autorze, wygląda na to, że napisał i też znikł. Richard Montanari - Rózańcowe dziewczęta - @#$%@#!% mać. P Odpowiedz Link
chiara76 brejn;)) 10.06.07, 22:53 różnie u mnie książki "do przeczytania" leżały, ale 14 lat jeszcze chyba nie) gratulacje! Odpowiedz Link
zorija Re: A. Marinina "Gra na cudzym boisku" 11.06.07, 08:21 Jest to moja pierwsza książka Marininy. Ale zapowiada się ciekawie. Odpowiedz Link
chiara76 Re: A. Marinina "Gra na cudzym boisku" 11.06.07, 09:37 zorija napisała: > Jest to moja pierwsza książka Marininy. Ale zapowiada się ciekawie. oj, ciekawe, jak Ci się spodoba...ona jest , o ile pamiętam, taka najbardziej "brutalna"...ale problem b. ciekawy, a jeszcze, kiedy ją czytałam , byłam po pewnym dokumencie i ona się wspaniale wpisała wtedy w tamten problem. Natomiast moja przyjaciółka zaczęła poznawanie Marininy od tej książki i się chyba zraziła. Nic to, czekam na opinię. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Co teraz czytacie? - czerwiec. 11.06.07, 09:54 Lipscombe to i u mnie leży od 1993. Ale jak to trąci kryminałem to zajrzę. Odpowiedz Link
opty2 Re: Rankin - "Z głębi mroku" 11.06.07, 10:09 Szkoci i ich problemy z parlamentem a w tym wszystkim Rebus a priori Odpowiedz Link
nzuri Re: Co teraz czytacie? - czerwiec. 11.06.07, 14:12 braineater napisał: Richard Montanari - Rózańcowe dziewczęta - @#$%@#!% mać. Que? Aż tak źle? Pożyczyłam od koleżanki, ale musi poczekac na swoją kolej. Mam oddac bez czytania? Więcej informacji proszę Odpowiedz Link
braineater Re: Co teraz czytacie? - czerwiec. 11.06.07, 16:11 Będę się starał bez używania wyrazów uznanych za wyrazy, więc wypowiedź będzie krótka. Fabularnie książka leży od pierwszej sceny, bo zaczyna się nadętym, pseudopetyckim introspektywnym peanem nieujawnionego mordercy, do 17 letniego dziewczęcia, co za moment przezyje transformację w 17 letnie zwłoki. Nie sposób się nie chichrac jak kretyn, jak się na dzieńdobry dostaje w twarz zdaniem 'Czy jest na świecie dźwięk piękniejszy od melodii słów modlącej się dziewicy', a potem zaczyna być jeszce gorzej. Mamy duo bohaterów w klasycznym składzie -stary wyga, zmęczony życiem, wódką, cynizmem, przestępstwami oraz hoża dziewoja, model rookie, co własnie ma swoją pierwszą sprawę. Intryga wygląda na robioną systemem copy paste, czyli tu sobie coś weźmiemy od Alex Kavy, tu trochę Harrisowskkich opsów ciał w stanie zónicowanej dekompozycji, to odrobine złośliwych grepsów a'la Lehane. Do tego bohaterowie średnio co dwadzieścia stron zawieszają się jak mój komputer gdy mu gg włączę i walczą z wewnętrznymi demonoma, próbując zaprezentować czytelnikowi głębię swoich psychik. Po trzecim nawrocie cżłowiek zaczyna się modlić, żeby killer dał na przyspieszenie i wysiekł wszystkich innych bohaterów tej książki. Fatalnie wymyslona, fatalnie napisana, fatalnie psuje popołudnie. P Odpowiedz Link
negev56 Re: M. Connelly - Czarny lód 11.06.07, 18:02 było już "Czarne echo" - baardzo fajne, a teraz w tym samym kolorze lód jako najnowszy narkotyk i oczywiście H.Bosch. Odpowiedz Link
nzuri Re: Co teraz czytacie? - czerwiec. 12.06.07, 09:32 No to oddam bez czytania. Musze przyznać, ze ostatnio na coraz więcej gniotów trafiam. A to co potrafią z niezłej książki zrobic tłumacze woła o pomstę do nieba. Odpowiedz Link
opty2 Re: R. Cook - Mutant 13.06.07, 10:16 te trillery medyczne naprawdę mogą przerazić i dlaczego tak mnie przyciągają? Odpowiedz Link
negev56 Re: R. Cook - Mutant 13.06.07, 18:24 a czytałaś Cooka "Kryzys"?, bardzo dobra rzecz. Odpowiedz Link
opty2 Re: R. Cook - Mutant 14.06.07, 13:58 negev56 napisała: > a czytałaś Cooka "Kryzys"?, bardzo dobra rzecz. tak naprawdę Cooka i Palmera czytałam tak dawno (w wieku licealnym),że teraz już nawet nie pamiętam, które książki "zaliczyłam" a ponieważ jego tytuły są krótkie i mało mówiące, więc same rozumiecie (no,demencja po prostu), jedno jest pewne,że mnie niesamowicie intrygują o "Kryzysie" będę pamiętać, dzięki Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie? - czerwiec. 13.06.07, 18:51 Ja też czytam Cooka, Śmiertelny strach. Jak zwykle przerażający ( i jak tu później sie leczyć ?), powtarzalny, ale ja go lubię I jednocześnie czytam kolejną część przygód Erasta Fandorina - "Dekorator" Akunina Odpowiedz Link
nchyb Sztylet wenecki - Joachima... 13.06.07, 20:04 upalne lato, dom pod lipami we Wrocławiu przd laty i dzielny kapitam MO, szukający mordercy profesora hitorii... Dla mnie niemal kultowa książka, do której regularnie powracam... A w międzyczasie Rok w podróży iasto śniących książek, Eragona i Rudzielce sobie czytam oraz Pana Monka na Hawajach. Sympatycznie mi... Odpowiedz Link
zorija Re: Preston&child "Taniec śmierci" 14.06.07, 08:58 Tajemniczy agent Pendergast i jego szalona rodzinka. Odpowiedz Link
negev56 Re: Niewierny Karin Slaughter 16.06.07, 12:09 ciekawość zwyciężyła, kupiłam i zabieram sie za czytanie. Odpowiedz Link
nzuri Re: Niewierny Karin Slaughter 18.06.07, 14:07 Myślę, ze nie pozałujesz. A jak Rebusa najnowszego czytam. Pije jak zawsze, ale i tak jest boski. Rankin trzyma poziom, choć to na pewno nie jest najlepsza jego ksiązka. Odpowiedz Link
negev56 Re: Niewierny Karin Slaughter 18.06.07, 17:10 Przeczytałam, w wątku o Karin S. napisałam o tym, ciekawa jestem, czy masz takie same odczucia, chodzi mi o piątek, kiedy wszystko sie rozstrzyga. A Rankina zazdroszczę, ciągle czekam na paczkę, niech to szlag... Odpowiedz Link
negev56 Re: Brian Haig - Koń Trojański 15.06.07, 16:32 w Polsce ukazały się 3 jego książki "Tajna sankcja", "Spisek" i " Koń trojański", wszystkie świetne, szkoda, że nic więcej nie ma. Odpowiedz Link
vandoren Re: Brian Haig - Koń Trojański 18.06.07, 19:06 to fakt, Haig wymiata moim zdaniem Odpowiedz Link
z_kawon Re: Co teraz czytacie? - czerwiec. 15.06.07, 21:12 A Ghost in the Machine Caroline Graham - przekroczyłam setną stronę a mordu jak nie było, tak nie ma. Ale książka ma ponad 500 stron więc wszystko przede mną. Graham długo się rozkręca (buduje napięcie, kreśli tło, charakteryzuje postaci?) zanim kogoś załatwi, zauważyłam to już przy jej wcześniejszych książkach. Pozostaje cierpliwie czytać, bo póki co mam wrażenie obcowania z obyczajówką (nie policją ) Odpowiedz Link
kazisi Re: Co teraz czytacie? - czerwiec. 16.06.07, 11:04 trochę jeszcze poczekasz na ten mord... ale warto. Odpowiedz Link
opty2 Re: Jo Nesbo - Człowiek nietoperz 18.06.07, 10:18 mam mieszane uczucia co do tej pozycji, wiem, to pierwsza pozycja tego autora, jakiś ten Harry rozlazły, myslałam że akcja będzie w Norwegii a tu Australia, czyzby pozazdrościł Mankellowi akcji w Białej Lwicy? tęsknią ci skandynawowie za ciepłem, czy co? no nic, zrobię drugie podejście Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo - Człowiek nietoperz 18.06.07, 17:16 Faktycznie, "Człowiek nietoperz" średni jest, ale później czeka Cię nagroda, wyobraź sobie Opty "Czerwone gardło", "Trzeci klucz" a zapowiadają trzecią część tej trylogii z Oslo "Pentagram" Odpowiedz Link
opty2 Re: Jo Nesbo 19.06.07, 08:50 negev56 napisała: > Faktycznie, "Człowiek nietoperz" średni jest, ale później czeka Cię nagroda, > wyobraź sobie Opty "Czerwone gardło", "Trzeci klucz" a zapowiadają trzecią część tej trylogii z Oslo "Pentagram" rozumiem,że jeszcze jest szansa polubić Nesbo i Harrego? trzeba przeczytać po kolei jak podałaś? gardło, klucz i czekać na pentagram? Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo 19.06.07, 17:40 Harry jest fajny, trochę Rebusowaty, czytaj w tej właśnie kolejności, spodoba Ci się. Odpowiedz Link
zorija Re: Child&Preston "Księga umarłych" 19.06.07, 08:45 Ostatni tom przygód Pendergasta. Chyba z nerwów zjem własne palce! Odpowiedz Link
chiara76 Anne Stuart, "Wyjść z mroku". 19.06.07, 10:19 Do pisma dołączali, to nabyłam, czytam z rozpędu i mam nieodparte wrażenie, że już to kiedyś czytałam... Odpowiedz Link
nchyb Chiara... 21.06.07, 10:38 a do jakiej gazetki to dodawali? boja trafiam tylkona harlekinki... Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie? - czerwiec. 20.06.07, 18:33 Alvtegen, Zaginiona. Całkiem ciekawie sie zaczyna Odpowiedz Link
negev56 Re: James Grippando 20.06.07, 19:20 "Poza wszelkim podejrzeniem", książka z targów nareszcie doczekała sie swojej kolejki. Odpowiedz Link
judytta Co teraz czytasz? 22.06.07, 09:41 Donna Leon "Cicho, we śnie" judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
opty2 Re: Rankin - Odrodzeni 22.06.07, 13:10 na razie pierwszy rozdział przeczytany ale już sam początek mnie rozbawił: "parszywa szóstka" lądująca w szkole policyjnej, he he, coś w sam raz dla Rebusa, dobrze że bar był niedaleko Odpowiedz Link
siostra_pelagia Joy Fielding-Lost 22.06.07, 15:18 Trupa ponoć ma nie być. Może za to chociaż trochę sensacji. Odpowiedz Link
zorija Re: Peter Robinson "W mogile ciemnej" 23.06.07, 08:29 Banks w roli prywatnego dedektywa. I czytający Chandlera jako podręcznik fachu. Odpowiedz Link
negev56 Re: Peter Robinson "W mogile ciemnej" 23.06.07, 09:23 Zaciekawiłaś mnie tym Robinsonem Odpowiedz Link
negev56 Re: Infiltratorzy - D.Morrell 23.06.07, 18:10 Okazuje się, że jest to pierwsza część, bo kontynuacja to właśnie "Łowca", na którego nabrałam chęci. Odpowiedz Link
negev56 Re: Zaułek Szkieletów - I.Rankin 26.06.07, 18:45 Po niekończącym sie czekaniu, paczka z książkami zwanymi "na urlop" dotarła, tak się ucieszyłam, że wszystkie grzechy odpuszczone księgarniom internetowym. Nie czekając na urlop zabieram się za Rebusa) Halo, wychodzi na to, że tylko ja się chwalę co czytam, a czemu tak? Odpowiedz Link
opty2 Re: Zaułek Szkieletów - I.Rankin 27.06.07, 09:32 negev56 napisała: > Po niekończącym sie czekaniu, paczka z książkami zwanymi "na urlop" dotarła, ta > k > się ucieszyłam, że wszystkie grzechy odpuszczone księgarniom internetowym. > > Nie czekając na urlop zabieram się za Rebusa) > > Halo, wychodzi na to, że tylko ja się chwalę co czytam, a czemu tak? no sama widzisz,że czytasz najszybciej i najwięcej ja tam nie mam się czym pochwalić, jeszcze czytam Rankina Odrodzonych i jednocześnie Kapuscińskiego "Nie ogarniam świata", który się tu nie kwalifikuje, Zaułek już czeka ale jest kolejka, niestety Odpowiedz Link
nzuri Śpiąca laleczka Deavera 26.06.07, 19:03 Czy ja się dzieliłam już z Wami odkryciem, ze on się nie nazywa wcale Jeffrey a JEFFERY? Za każdym razem jak książkę mam w ręce nie mogę się nadziwić, że tego nie widziałam. Teraz wiem czemu wyszukiwarka w merlinie nie wyszukiwała po imieniu i nazwisku. Myślałam, że do kitu wyszukiwarka, a tu zonk. Ale wracając do książki - podba mi się, ale ja go lubię, więc nie jestem za bardzo obiektywna Bohaterką główną, jest Kathryn Dance, która pojawiła się w jednej z poprzednich książek. Rhyme i Sachs są jedynie wspomniani. Jak ktoś się przyłoży może sporo dowiedzieć się o kinezyce. Ja z ciekawości sprawdziłam - interpretacje mowy ciała są zgodne z prawdą (tzn. tym jak są w świecie rzeczywistym interpretowane). Odpowiedz Link
judytta Chmielewska "Złota mucha" 27.06.07, 15:28 Dziś zaczynam ją czytać htpp://judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
siostra_pelagia Jerzy Edigey - Pensjonat nad Strandvagen 27.06.07, 19:08 Morderstwo w Szwecji, w eleganckim pensjonacie, trup też elegancki. Rozczulające. Odpowiedz Link
drfell1 Re: Jerzy Edigey - Pensjonat nad Strandvagen 28.06.07, 12:02 Jeśli pamięć mnie nie zawodzi to utwór ten można zliczyć do akroidalnych (w jednym podziale kryminałów wyróżniono taką podgrupę). Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jerzy Edigey - Pensjonat nad Strandvagen 28.06.07, 12:32 To ja nawet nie wiem, co czytam? Akroidalny? Co to takiego? Odpowiedz Link
drfell1 Re: Jerzy Edigey - Pensjonat nad Strandvagen 28.06.07, 20:03 Myślałem, że juz przeczytałaś. Skruszony sidzę cicho. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jerzy Edigey - Pensjonat nad Strandvagen 29.06.07, 07:58 Jaki jest tytuł wątku? - "co czytacie". Ale już się biorę za czytanie, ten "akroidalny" żyć mi nie daje. Odpowiedz Link
nchyb Siostro Pelagio... 06.08.07, 11:08 > Akroidalny? Co to takiego? Przeczytaj Agathy Christie Zabójstwo Rogera Akroyda, zrozumiesz co to akroidalny Za to chcieli wywalać (amoże nawet wywalili) Agathę ze stowarzyszenia pisarzy kryminałów... Odpowiedz Link
zorija Re: Siostro Pelagio... 06.08.07, 13:41 Czy to znaczy, że to taki gdzie narrator morduje? Odpowiedz Link
nchyb Zorijo!!! 06.08.07, 14:57 tak nie można, zajrzy tu ktoś i już będzie znł rozwiązania dwóc kryminałów na raz... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Christopher Fowler - Podziemne rzeki Londynu 29.06.07, 19:37 Coś czerwiec lekturom nie sprzyja. Wskaźniki słabiutkie. Książka jeszcze lepsza niż Widownia w mroku. Świat rur, studzienek kanalizacyjnych, odpływów pochłonął mnie bez reszty. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Christopher Fowler - Podziemne rzeki Londynu 30.06.07, 08:04 Negev, odbierz pocztę Odpowiedz Link
zorija Re: Dashiell Hammett "Szklany klucz". 30.06.07, 08:18 Ech, ta Ameryka czasów prohibicji! Odpowiedz Link
judytta Adorator Panny West 04.07.07, 08:26 W pociągu czytałam "Adorator Panny West". judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
kazisi Re: Juz lipiec, juz lipiec! 04.07.07, 10:29 a lipiec będzie należał do Mankella! Odpowiedz Link