braineater Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 21.06.07, 15:55 Poczekamy na DeVeDe, bo nadal nie ma kin dla palących. Ale poczekamy niecierpliwie, bo nadal wierzymy, że do tej postaci da się przekonać. I to pomimo 3 krotnej skuchy z ksiązkami P Odpowiedz Link
negev56 Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 21.06.07, 16:36 Planuję DVD, bo wiecznie czasu brakuje, a jak mam chwilę, to nie chce mi sie z domu ruszać Odpowiedz Link
noida Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 21.06.07, 17:07 Podobno to film z gatunku takich bardziej do zobaczenia na DVD. Dziś wieczorem zobaczę, to wam jutro opowiem. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 21.06.07, 17:15 No pójdę, aczkolwiek ostatnio do kin jestem raczej negatywnie nastawiona. Połowa publiki wreszcie może się najeść, więc je i napić, więc pije. Wysyła sms- y, dzwonią komórki. Ja w takich warunkach nie mogę. Połowa przyjemności z projekcji mi odpada, jak wącham te popkorny i słyszę chrzęsty i mlaski miażdżonych batoników i orzeszków. Dla Wallandera jednak zaryzykuję. Zresztą rozgorzeje tu pewnie dyskusja, a ja też chciałabym brać w niej udział Odpowiedz Link
negev56 Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 21.06.07, 17:41 Bardzo jestem ciekawa tego filmu...ale ja nie o tym. Chciałam się przyznać, że uwielbiam przegryzać w czasie seansu, nienawidzę zapachu i smaku popcornu, ale czekolada to i owszem. Od razu powiem, że robię to cichutko i nikomu nie przeszkadzam) Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 21.06.07, 17:58 Mam nadzieję. Zrobię komuś dziką awanturę, a to się okaże Negev. Na wszelki wypadek tych jedzących czekoladę nie ruszam Odpowiedz Link
es_zet_pe Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 21.06.07, 18:09 Nie przesadzaj. Dresy, panienki w różowych japonkach i pryszczaci gimnazjalisci raczej nie pójdą na taki film. Chodzę do kina dosyć często, także do multipleksów i na nieco ambitniejszych filmach publika jest OK. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 21.06.07, 18:18 Tak? Ja ostatnio na taki wyszynk trafiłam na filmie "Godziny". I niekoniecznie pryszczaci gimnazjaliści i panienki w japonkach na tym filmie byli. Odpowiedz Link
noida Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 21.06.07, 19:30 Wallandera to chwilowo tylko w Kinotece mają grać, bo to Gutka film, więc chrzęszczenie ci nie grozi, bo w Kinotece zdaje się nie sprzedają popcornu Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 21.06.07, 19:36 Obejrzenie w takim razie filmu też mi nie grozi, bo ja nie jestem z Warszawy i Gutki do nas nie dochodzą. Odpowiedz Link
opty2 Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 22.06.07, 13:19 ja chyba poczekam na wasze opinie, nie jestem miłośniczką adaptacji książek, bo zawsze co innego niż się spodziewam wychodzi i jestem zzzła, że wogóle poszłam Odpowiedz Link
kwiecienka1 Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 22.06.07, 13:16 do Krakowa na szczescie Gutki trafiaja, i to w kazdej ilosci, wiec pewnikiem w weekend i ja sie do kina wybiore juz nie moge sie doczekac... a w dzisiejszym "Metrze" (oprocz recenzji) pisza, ze juz za tydzien bedzie go mozna kupic na DVD w pakiecie z nowa ksiazka ) pozdrawiam Odpowiedz Link
noida No więc... + drobny spoiler 22.06.07, 15:00 Plusy: - trzyma w napięciu - dobrze zrobiony, niezłe zdjęcia - ciekawa fabuła i umiejętne nawiązanie do książek - fajna Ann-Britt, chociaż inaczej ją sobie wyobrażałam - dobrze się ogląda Minusy: - Wallander jakiś taki mało Wallanderowaty (i za młody chyba) - teksty do Nyberga "tylko zbierz wszystko dokładnie" - książkowy Nyberg chyba by zabił złośliwością za taki tekst - za dużo wątków "sensacyjnych", za mało dochodzeniowych, ale takie już prawo filmu, inaczej pewnie byłby nudny - nieco naciągana końcówka - drobiazgi w stylu, że Wallander wchodzi do pustego mieszkania, a tam się wszystkie lampy palą i UWAGA SPOILER: skąd morderca miał kasę na te wszystkie urządzenia?? Wydaje mi się, że warto zobaczyć, chociaż niekoniecznie w kinie. Spokojnie można na dvd. Odpowiedz Link
negev56 Re: No więc... + drobny spoiler 22.06.07, 18:09 wygląda na to, że film dobry, ale poczekam na DVD Odpowiedz Link
nzuri Re: No więc... + drobny spoiler 27.06.07, 14:40 Nie trzeba długo czekać. W empiku pojawiła się zapowidź dwupaku najnowszego Mannkela + DVD tiny.pl/f43x Odpowiedz Link
negev56 Re: No więc... + drobny spoiler 27.06.07, 19:14 No to fajnie, a w Merlinie też od 29.06, tyle, że bez z pakietu. Odpowiedz Link
nzuri Re: No więc... + drobny spoiler 29.06.07, 10:38 Merlin zmienił datę na 5.07, a ja nabyłam przed chwilą pakiecik Jestem uzalezniona. Odpowiedz Link
sayonara2 Re: No więc... + drobny spoiler 29.06.07, 11:33 niestety na mojej prowincji nie mam szans na kinowego Wallandera. poczekam na dvd. Odpowiedz Link
negev56 Re: No więc... + drobny spoiler 30.06.07, 17:06 Nie wytrzymałam, i dzisiaj też kupiłam Mankella z filmem, jutro sobie zapodam ( jak będę w nastroju na filmowo) Odpowiedz Link
zoe125 Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 27.06.07, 17:37 Byłam wczoraj, oto moje opinie: - Linda wyglądała tak, jak wyobrażałam sobie Ann-Brit - Ann-Brit wyglądała tak, jak sobie wyobrażałam Lisę, następczynię Bjorka - aktor grający Wallandera OK, po parunastu minutach filmu uznałam, że to idealny Wallander - film dobrze zrobiony, mroczny i posępny nastrój, akcja szybka, pełna nieoczekiwanych zwrotów Jedyne, co mnie wkurzyło, to napisy w kolorze chyba jasnożółtym, przez co na jasnym tle nie były widoczne. Ale to już nie zaliczam do wad filmu. Ogólnie - polecam! Odpowiedz Link
tool1978 się właśnie zastanawiam czy warto 01.07.07, 01:13 kupić książkę z DVD - w końcu to 60 zł, piechotą nie chodzi (za to ma się 4 Gardnery z Dolnośląskiego )) czy jednak lepiej samą książkę, a film sobie darować (i poczekać na TV) Odpowiedz Link
zorija Re: się właśnie zastanawiam czy warto 01.07.07, 09:01 No właśnie, też się zastanawiam. Kusi mnie, ale potem obejrzę i co? Odpowiedz Link
negev56 Re: się właśnie zastanawiam czy warto 01.07.07, 09:17 zorija napisała: > No właśnie, też się zastanawiam. Kusi mnie, ale potem obejrzę i co? Oj tam, no jak to co, będzie obejrzany, satysfakcja gwarantowana) Odpowiedz Link
negev56 Re: warto 01.07.07, 16:05 trzyma w napięciu od początku do końca, były dwa momenty, kiedy solidnie się denerwowałam. W zasadzie postacie książkowe z filmowymi odpowiadają moim wyobrażeniom, chociaż Wallander nie jest siwy a ja myślałam, że tak I tak jak powiedziała Noida, końcówka trochę naciągana, ale w niczym to nie przeszkadza. Myślę, że DVD, jeśli oglądamy w duecie, a kino jeśli solo, tak mi wyszło z wyliczenia. Odpowiedz Link
zorija poczekam. 03.07.07, 11:23 Nie kupuję DVD. Mam cyfrę +, tam filmy dość szybko lecą. W niedzielę była premiera "16 przecznic" z Brucem willisem. Odpowiedz Link
negev56 Re: poczekam. 03.07.07, 11:55 No, kilka miesięcy trzeba będzie odczekać. Co do Bruca W. to "16 przeczecznic" średnio mi sie podobały, natomiast "Szklane pułapki" albo "Szósty zmysł" bardzo Odpowiedz Link
chiara76 a nam się podobał... 08.07.07, 23:27 wciągnął nas oboje. Mam ochotę na więcej ekranizacji jego książek! Odpowiedz Link
oleena Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 08.07.07, 22:13 byłam widziałam, wrażenia tzw mieszane po raz pierwszy aktor odzwierciedlał dokładnie moje mgliste i nieuświadomione do końca wyobrażenie bohatera- Wallander idealny, imho fajnie było zobaczyć szwedzkie krajobrazy, usłyszeć szwedzki język, tak mało zakorzenione w mojej wyobraźni a sam film? ot, zwykły kryminał, brakowało mi w nim tych drobnych, realistycznych elementów tworzących atmosferę u Mankella fabuła naciągana mocno i nie wiem czyja to zasługa Odpowiedz Link
opty2 Re: Obejrzałam i 09.07.07, 08:52 zostałam zaskoczona tym,że Linda pracuje w policji, nikt tego tu nie powiedział, a ten pomysł zupełnie mi nie pasował, nie mówiąc o jej wieku i charakterze a także o prawdopodobieństwie takiej sytuacji (czyżbym coś przeoczyła?) wg mnie Linda zabrała miejsce Ann-Britt (tej za mało było), brak kontaktów z prokuratorem, nachalnymi mediami, ogólnie to była taka mieszanka wcześniejszych pomysłów i nawet zabójca się powtórzył, jeszcze jedno co mnie uderzyło to realistyczne, szczegółowe zdjęcia samych denatów (brr..), końcówka taka sobie, ocena 4 Odpowiedz Link
chiara76 Re: Obejrzałam i 09.07.07, 09:01 opty2 napisała: > zostałam zaskoczona tym,że Linda pracuje w policji, nikt tego tu nie powiedział a ja pamiętam, że gdzieś tam chyba o tym mówiliśmy... mnie się podobało, jak napisałam wyżej. Chętnie zobaczyłabym więcej... Odpowiedz Link
zorija Re: Obejrzałam i 09.07.07, 09:44 opty2 napisała: > zostałam zaskoczona tym,że Linda pracuje w policji, nikt tego tu nie powiedział Siostra, która wyszła za Norwega i tam mieszka, mówiła iż w ostatnich powieściach Mankella to właśnie pracująca w policji Linda jest główną postacią, a Wallander jest w tle. Odpowiedz Link
opty2 Re: No tak 10.07.07, 10:06 > Siostra, która wyszła za Norwega i tam mieszka, mówiła iż w ostatnich > powieściach Mankella to właśnie pracująca w policji Linda jest główną postacią, a Wallander jest w tle. teraz to zrozumiałe, po prostu Mankell napisał dalszy ciąg historii Ystadzkiej policji uwzględniając wszystkie inne wątki z poprzednich powieści, u nas nie wydano części z pracą Lindy w policji stąd zaskoczenie, ale sądząc po jej wcześniejszym zachowaniu i charakterze nigdy bym nie zgadła,że podejmie taką pracę w filmie wydaje się osobą dojrzałą i zdecydowaną, wcześniej była lekkoduchem, brak jej było własnie zdecydowania i charakteru Odpowiedz Link
noida Re: No tak 11.07.07, 10:08 Ale Linda, kiedy odeszła z domu, miała zdaje się coś około 15 lat. Miała dużo czasu na to, żeby dojrzeć, nawet do pracy w policji Odpowiedz Link
opty2 Re: No tak 12.07.07, 13:21 owszem, mogła mieć sporo czasu, tylko czytelnikom nie śledzącym (w tle) dalszych jej losów, z przyczyny niewydawania następnych pozycji, trudno od razu zaakceptować jej dojrzałość i wybór pracy, jakaś ciągłość i logika musi istnieć,wtedy wszystko gra) Odpowiedz Link
kadfael Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 12.07.07, 22:01 Oczywiście nie wytrzymałam i kupiłam film z książką. Ksiązka dopiero przede mną,ale film juz obejrzałam. I stwierdzam, że niezły, ale trochę mnie rozczarowało-tło obyczajowe. Tj. w ksiązkach jest o wiele więcej Ystad i byłam go bardzo ciekawa-w filmie to może się dziać-"wszędzie czyli nigdzie" w Szwecji, za mało było o Wallanerze takich jego różnych zwyczajów i dziwactw, które nadają smaczku powieściom. Ot przychodzi do domu i puszcza muzyke poważną. Inaczej na podstawie książek wyobrażałam sobie pracę policjantów z Ystad, brakło mi tych ciągłych konferencji, prasowych... Bohaterowie w sumie nieźle dobrani, ale dlaczego nie ma Lisy? Kto w takim razie jest szefem? Wallander-jesli tak, to jest to mało wyeksponowane. Odpowiedz Link
judytta Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 16.07.07, 13:02 W niedzielę z mężem kupiliśmy płytę DVD Wallander "Mastermind" i mojemu mężowi film się bardzo podobał, choć nie czytał pozycji Mankella lecz nabrał ochoty na..kolekcjonowanie jak to określił kolejnych wydań na płytkach. Mnie film nie powalił ale nie powiem był interesujący zbyt bardzo patrzyłam na niego przez pryzmat ksiąŻEK Mankella. Odpowiedz Link
tdulinicz Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 20.07.07, 16:48 Hej, w szwecji wyszlo juz 8 filmów o komisarzu Wallanderze - tylko luźno, albo wcale, nie opartych na powieściach, choć zdaje się wg scenariuszy Henninga Mankella. Wszystkie 8 bardzo fajne Filmk, ktory jest teraz w Polsce to chyba ostatni z 8, wiec nie dziwie sie, ze widzicie pewne niezrozumiale rzeczy. W kazdym razie szefem posterunku jest Ann-Britt po Lisa miala w jednym z poprzednich odcinków wypadek... Szefem mial co prawda zostac Wallander, ale ... Więcej nie będę zdradzal. Mam nadzieje, ze reszta filmow tez pojawi sie w Polsce, warto je obejrzec Pozdr, T. PS - tak sie zlozylo, ze mam jeden z filmów (odcinek Fotografen - Fotograf) w dwoch egzemplarzach na DVD (wersja szwedzka, angielskie napisy). Gdyby ktoś się chciał wymienić za ostatniego Wallandera po polsku, to chętnie Odpowiedz Link
kadfael Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 29.07.07, 19:40 Czy te filmy to serial z tymi samymi aktorami, każdy odcinek inna sprawa? Odpowiedz Link
anmanika Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 02.08.07, 09:21 A wiedzieliscie, ze Mankell byl zieciem Ingmara Bergmana? Odpowiedz Link
kamkap Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 31.08.07, 18:25 Wczoraj sobie obejrzałam Mastermind. Podobał mi się, trzyma w napięciu. Ale chyba wolę ksiązki Mankella A film polecma wszystkim miłośnikom twórczości Mankella, i nie tylko. Odpowiedz Link
zorija Re: Od jutra Wallander "Mastermind" w kinach 01.11.07, 09:15 Miałam poczekać na TV, ale nie wytrzymałam, tym bardziej, że na allegro było w bardzo atrakcyjnej cenie. Film świetny, niedługi a trzyma w napięciu. Odpowiedz Link