11.07.07, 10:12
Widzieliście ten film? Moim zdaniem świetna robota, ciekawie pokazane długie i
męczące śledztwo, klimat mroczny, ale rzeczywisty (rewelacyjna scena zabójstwa
nad jeziorem), bardzo dobre aktorstwo. Mój współspacz, który nie jest biegły w
lekturze kryminałów, pogubił się w pewnym momencie w ilości podejrzanych, ale
mnie nie sprawiło to specjalnych problemów. No i można podumać, kto to tak
naprawdę zrobił wink
Ogólnie - polecanka.
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: Zodiac 11.07.07, 11:19
      Coś bliżej napisz. Kinowy to czy telewizyjny?
      • noida Re: Zodiac 11.07.07, 12:45
        Kinowy. O panu Zodiacu:
        en.wikipedia.org/wiki/Zodiac_Killer
        A film wyreżyserował David Fincher, reżyser "Fight Club", "Seven" i "Panic
        Room". W obsadzie Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo i inni.
        Obecnie leci w kinach w całej Polsce, a przynajmniej w większych miastach
        (Wrocław, Gdańsk, Szczecin).
    • sayonara2 Re: Zodiac 11.07.07, 12:56
      widzialam,ale wersje z 2005 r. Film na faktach, do dzisiaj nie rozwiazana
      zagadka morderstw. Ciekawy,ale nie zachwycil mnie. Moze wersja kinowa, z inna
      obsada aktorska jest lepsza.
    • braineater Re: Zodiac 12.07.07, 10:13
      Doklejam się do polecanki z książką, com ją wczoraj wieczorkiem skończył, a na podstawie ktorej film został nakręcony. Autor Robert Graysmith, czyli facet, który prowadził sledztwo w sprawie Zodiac'a, a tekst jest dobrze zbudowanym reportażem, fikcją dokumentalną i zbiorem dokumentów. Dobrze się czyta, choć mogłem film zobaczyć wczesniej, ale jest niestety tylko w kinach. Na razie ksiązka kosztuje 30 zet, więc nie warto wydawać, bo pewnie za miesiąc, dwa, jak się promocja filmu skończy, będzie za 10. Ale przeczytać jak najbardziej warto.

Psmile
      • noida Re: Zodiac 14.07.07, 11:21
        Mam wielką ochotę ją przeczytać, więc jeśli polecasz, to na pewno to zrobię.
        • braineater Re: Zodiac 14.07.07, 12:52
          Zobaczyłem film wczoraj i jest dobrze, a nawet bardzo. Jakoś, oprócz oczywistych skojarzeń z klasykami kina policyjnego z lat 70' nie mogłem się pozbyć wrażenia, że Fincher skutecznie próbował wejśc w buty Michaela Manna i nakręcić swój odpowiednik Gorączki. Młody z Donnie Darko co prawda średnio mi pasuje w tym filmie (chyba najsłabsza rola, albo własnie po Donnie mam za duże oczekiwania wobec niego), ale za to Downey Jr mi wyrasta na bożyszcze - trzy ostatnie filmy - Scanner Darkly, Kiss kiss, bang bang i to, a chłop nawet na sekundę nie traci mistrzowskiej formy. Rewelacyjnych parę numerów z montażem, pokazujących upływ czasu (budowa wieżowca i czarna dziura przed "4 years later"), fajna muzyka z epoki i dobre budowanie napięcia, szczegolnie od momentu, jak pojawia się prime suspect no. 1. Graysmith w sumie taki, jak sam siebie opisuje w książce, czyli człowiek z obsesją, tyle, że Glye... (i tak dalej, nie zapiszę tego z pamięci, a szukać mi się nie chce)nie do końca udźwignął tę rolę.
          Generalnie i posumowywawczo - dobry, sprawny film o serialsie, któremu udaje sie uniknąc praktycznie wszystkich schematów i klisz, jakich się filmy o serialsach dorobiły przez parę ostatnich lat. A scena z zabójstwem taksówkarza, w całości kręcona i montowana, jak screen z kultowej gierki Grand Theft Auto to już, jak dla mnie, genialny bonus.

Psmile
          • noida Re: Zodiac 14.07.07, 14:46
            Downey Jr od dawna jest jednym z moich ulubionych aktorów. Nie grał ostatnio
            wiele, ze względu na problemy z substancjami nielegalnymi wink ale od jakiegoś
            czasu chyba wyszedł z dołka, bo co kręci film, to lepszy.
            Sceny morderstw w tym filmie to perełki i, z wyjątkiem może pierwszej, która
            jest raczej typowa, łamią kompletnie schematy kręcenia zabójstw.
            • zielonamysz Re: Zodiac 15.07.07, 21:12
              Tez cennie sobie Downeya. Jego role to perelki zaiste.
              Znaczy po takiej rekomendacji lece do kina.
    • staua Re: Zodiac 12.07.07, 17:09
      Podumac mozna, ale niektorych moze tylko zdenerwowac brak rozwiazania
      zagadki... Bo przeciez nie znaleziono sprawcy (chyba, ze w filmie jest cos
      zmienione w stosunku do rzeczywistosci, nie ogladalam go jeszcze).
      • noida Re: Zodiac 14.07.07, 11:20
        Nie, w rzeczywistości też go nie znaleziono. Mieli podejrzenia, ale nie zdołali
        na 100% nikomu niczego udowodnić.
        • judytta Re: Zodiac 20.07.07, 15:55

Film widziałam i bałam się po nim zasnąć.
          • negev56 Re: Zodiac 29.07.07, 20:36
            ciekawość zwyciężyła i książkę przeczytałam. Niewiarygodne, tyle lat
            poświęconych na śledztwo, mnóstwo poszlak, dowodów, świadków i nic...
            Nie będę oryginalna, ale powtórzę za przedmówcami, warto przeczytać.

Już sobie wyobrażam film, sceny ścinające krew w żyłach.
            • negev56 Re: Zodiac 17.10.07, 20:12
              No i się doczekałam, za chwilkę już będzie
              www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/2,562051.html
              super będzie skonfrontować książkę z filmem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka